Keresés

Részletes keresés

stegisanya Creative Commons License 2020.08.12 0 0 391

Szia gabe

Én 1968-72 között jártam a Kolosba. Az általad feltett tablón az alsó sor bal széle. Jelentkezz hogy TE ki vagy. A Popovics Janival tartom még ma is a kapcsolatot.

Előzmény: gabe203 (328)
Zola369 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 390

Sziasztok!

Tud valaki valamit a műszaki rajz tanárról? Badó István?

 

vagy  a német tanárnő Brunner Ingrid ről?

fegaf Creative Commons License 2017.06.07 0 0 389

'75-ben itt kezdtem "D"-s voltam. De kicsit tovább jártam oda a tervezettnél. Estin fejeztem be '81-ben.

bbordo Creative Commons License 2017.02.14 0 0 388

Akkor te az osztálytársam voltál! :)

Előzmény: unix guru (62)
SzaboZE Creative Commons License 2016.10.26 0 0 387

A Kopira emlékszem, de bakker nem jutsz eszembe :D

Előzmény: mrt76 (375)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.15 0 0 386
Előzmény: Törölt nick (385)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.15 0 0 385

Kedves Fehervari,

 

Lehetseges tudok segiteni. Ha jol emlekszem az egyik osztalytarsamnal van a kerdeses tablo (79-83-as elektronikai D), mivel a Kolos megszunese utan kidobtak volna. Megkerdezem ot, mikent lehetne hozzajutni, ettol fuggetlenul korulnezek, mert ugy remlik van vegzos osztalykepem is, remelem nem veszett el a kikoltozes alkalmaval. Esetleg valami elerhetoseged? Letrehoztam FB-on egy csoportot pont erre az osztalyra.

 

 

Udv.,

Bela

Előzmény: Ősz8803 (384)
Ősz8803 Creative Commons License 2016.10.07 0 0 384

Kedves Egykori Kolosisok!

 

Óriási kéréssel fordulok Hozzátok! Egy nagyon kedves ismerősömnek szeretnék örömet szerezni a régmúlt egy kis darabjának felidézésével. Egy tablót keresek, amelyen az 1983-ban érettségizett D (elektronikai)osztály látható. Az eredetit keresve futottam már néhány kört, sajnos sikertelenül. Olyan információhoz jutottam, miszerint az is elképzelhető, hogy meg lett semmisítve(!). A suli bezárása után a dokumentumok átkerültek a Trefort Ágostonba, de a tablók nem. Csupán egy fotót szeretnék róla. Tud-e valaki ebben nekem segíteni?

 

 

Előre is köszönök minden segítő szándékú információt!

 

 

Üdvözlettel: Fehérvári

btpraktikum Creative Commons License 2016.02.19 0 0 383

Szia! Ide tévedtem a topikba és láttam, írtál rólam!Valóban 2007-ben súlyos baleset ért, de szerencsére a baleset után azért megmaradt valami és nem vagyok tolószékben, felálltam belőle!

Előzmény: hgyi (352)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.16 0 0 382

Szomoru igy latni ezt a listat. Ilyenkor jon ra az ember, milyen gyorsan repul az ido, pedig ugy erzem mintha csak egy par evvel ezelott lett volna (1979-83) Meg emlekszem az osztalytalinkra, valamikor a 2000-es evek elejen lehetett, ott meg a Buzasfeco meg a Bagyula ott volt. 

Előzmény: hgyi (352)
gabe203 Creative Commons License 2015.03.25 0 0 381

Próbáltam az email címedet megkeresni, de nálam nem tudom telepíteni az outlook-ot. Ha nálad van, megtalálod az email címemet, írjál.

Előzmény: gabe203 (380)
gabe203 Creative Commons License 2015.03.25 0 0 380

Szevasz kedves osztálytársam!

 

Véletlen ismét idetaláltam. Jó lenne néhány emléket felfrissíteni. Én még mindig Kelenföldön lakom. Én sem találok ismerőst abból az időszakból.

Előzmény: amatőr58 (368)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.14 0 0 379

Véletlenül találtam rá erre a fórumra. Jó volt olvasni az ott tanító tanárokról, bár a régebbiek közül sajnos elég keveset ismertem. Nem akartam hozzászólni a témához, viszont én pont abban az időszakban jártam ide, mikor az oktatás színvonala valahonnan, a béka segge alá zuhant néhány év alatt. Ennek a történetét szeretném-, természetesen kissé szubjektíven, hisz nem tudok az érzelmektől teljesen függetlenedni, - de mégis, nagy vonalakban bemutatni. Mi 1999-2003-ig jártunk oda. Az első osztályban nagyon jó tanárokat kaptunk, a nevekre 90%-ban 12 év után is nagyon jól emlékszem, bár a leírásukban lehetnek hibák
Nagy Eszter tanárnő: elektronikát tanított, hihetetlenül megosztó személyiség volt, mind a tanárok, mind a diákok körében. Voltak akik szerették (én is), mások viszont kimondottan rühellték, szerintem nagyon jó, lelkiismertes (túlzottan is) tanárnő volt.
Karády Györgyné: Matekot tanított, nagyon aranyos volt, én imádtam az óráit.
Badó András: aktív nyugdíjasként 80 éven túl is tanított, műszaki rajzot. Hihetetlenül jó szemű és kézügyességű ember volt. Hozzám egyszer odajött órán, két pontot elfelejtettem összekötni, persze normális vonalzóm sem volt, kezdtem volna keresgetni egyet, mire mondta, hogy "Hagyja csak!", majd szabadkézzel összehúzta. Otthon mellé tettem a vonalzót, tökéletesen egyenes vonalat rajzolt. Azóta is ámulok, századmiliméteres hibákat kiszúrt. Soha nem kaptam 3-asnál jobb jegyet tőle, pedig minden rajzomat mással csináltattam :) Én szerintem a 2-es szintet se tudtam volna elérni. Utána a főiskolán találkoztam még egyszer ezzel a tantárggyal, de messze nem ilyen precizitással oktatva.
Dr. Staub Pálné: Magyart tanított, szerintem mindenki szerette. Nagyon jó tanár volt és egy igazi egyéniség, a szó legjobb értelmében. Alacsony volt, egy olyan ember akiről sosem gondolnánk elsőre, hogy képes figyelmet lekötni, fegyelmet tartani, és tudást átadni. Azonban az első óra után kiderült, hogy igen, neki nem kellett kiabálnia, fegyelmeznie, mindenki csendben hallgatta, pedig semmiféle kényszert nem éreztem az órák alatt. Megpróbálta belőlünk a lehető legtöbbet kihozni. (Ezt azért hangsúlyozom ki, mert ekkoriban elég gyenge teljesítményű diákok kerültek egy-egy osztályba, ez nem egy elit gimnázium volt.) Színházba is elvitt minket, sőt Ady lakását is megnéztük, sőt a Bánk Bánt is. Pedig ő nem az osztályfőnökünk volt, csak egy tanár akinek megesett a szíve rajtunk, aki szerette volna, ha kicsit többek lennénk a négy év alatt.
Schreiber Orsolya: Angolt tanított, kellően szigorúan, valószínűleg érettségire a többség esélyes lett volna vele a nyelvvizsgára.
Zsolnai Márta: történelmet tanított, jól, mindig felkészült volt és érdekes órákat tartott, és egész szigorúan vissza is kérte az elhangzottakat. (Mondjuk Homo primigeniusról mint őskori emberről még történelem szakosként sem hallottam, de sebaj...)
Födrajz, biológia: a neve nem jut eszembe, de rendes volt, tanulhatóvá tette az amúgy szerintem rém unalmas tantárgyat.
Pámer Éva: Kémia. Őt szerintem mindenki szerette, sokaknak szerintem második anyukája volt. Nagyon jól tanított, nála kedveltem a kémiát, pedig világéletemben utáltam ez a tantárgyat, általánosban is, a fősuli két éve alatt meg kimondhatatlanul. Magyarázatai mindig logikusak voltak, lényegre törőek, a megértést, a tudás elmélyítését szolgálták. Nagyon szívesen emlékszem vissza rá.

Nos, hát így kezdtük....
Egy évvel később szeptember:
Karády tanárnő beteg lett, Zsolnai Márta szülni ment, Schreiber Orsolya szintén. 3 érettségi tantárgy az 5-ből innentől kezdve pokollá vált. Ebben az időben kezdtek potyogni az egyetemekről az általam csak 80 pontos (120 volt a max, 78ponttól be lehetett jutni mat-fiz szakra, 85 ponttó magyar-törire) generációnak nevezett "tanárok" Az oktatás minősége a nullához konvergált. Az új tanerők nevét nem írom le, nem azért mert nem vállalnám a véleményemet, mert az bizony 12 év után sem változott, hanem azért, mert nem érdemlik meg, hogy megemlítsem őket. Három történelem tanárunk volt 3 év alatt és garantáltan a legrosszabb közül valók. Volt 2 matek tanárunk is, hát tudjátok, a menzán is van pörkölt meg itthon is. Az is pörkölt, ez is. Mégse ugyanaz a kettő. Azt is idézhetem, amit az egyik idős tanár barátom mondott: "Te, ez olyan mint a beton, amiből kispórolták a cementet" Tetszik érteni ugye??? Angolból igazából nem is tudom hány tanárt kaptunk még. Kettőre konkrétan emlékszem. Volt aki a Feneketlen-tóhoz vitt minket sétálni, mert nem volt kedve tanítani, volt aki az utolsó óráról hazazavart, mert buli volt a tanáriba és ahhoz több kedve volt. Köszönöm nekik utólag is, hogy most 200 ezer forintnyi összeg környékén tart a nyelvtanulásom, csakmert ők nem voltak hajlandóak dolgozni. Iszogatni meg maszekolni jártak az iskolába.

A 99-es év is a Kolos volt meg a 2003-as is. Csak a különbség ég és föld volt a kettő között. Amilyen szinten 2003-ban folyt az oktatás, szerintem egyáltalán nem baj, hogy megszüntették. Sajnos ez a minőségromlás a főiskolán is utolért, ott is sorra küldték el a professzorokat, és helyettük tanársegédeknek passzolták le a tárgyakat. Akik tulajdonképpen sem tudással, sem tanítási képességgel nem rendelkeztek. Egy óriási különbség volt: ott lehetett szabadon tanárt választani, mert egy tárgyat 2-3 gyak. vezető tartott. A középiskolában ez a lehetőség sajnos nem adatott meg.

Szeretnék még írni pár tanárról akikről nagyon jó véleményt alakítottam ki.:
Kelemen Gáborné: gyakorlatvezető volt, őt szerintem mindenki szerette, kellően szigorú volt, de igazságos, és jól tanított. Idős kora és itt-ott előbújó szenilitása mellett (Mit is akaaaartaaam????) nagy tudással rendelkezett.
Dr. Benke Zsuzsa. Néhány szerencsés osztálynak magyart és történelmet tanított.- persze nekünk nem. Néhányszor helyettesített. Csodálatos előadó volt, imádtam, hihetetlenül jó órái voltak. Ha tehetném most is ott ülnék az óráin. Azóta sem találkoztam ennyire jól beszélő, magával ragadó tanárral. Mai napig hálás vagyok, hogy néhány óráján részt vehettem. Itt muszáj hozzáfűznöm, hogy mivel a neve előtt ott volt a dr., ő nem volt gazdaságos az iskolának, mert a bérezése magasabb volt, mint a pályakezdő friss egyházi diplomás tanáré. Itt lehet elgondolkodni a színvonal csökkenés okain.

Zárásként még egyetlen gondolatot szeretnék megosztani. A Kolos azt hiszem nem az elit iskolája volt, éppen ezért engedjétek meg, egy másik megvilágítását is a dolgoknak:
A jó tanárok minden erejükkel, tettükkel, gesztusukkal azt sugallták, hogy mellettünk állnak, ők segítenek abban, hogy mi, akik nem születtünk bele a jóba, előrébb jussunk. Hogy jó szakemberek legyünk, hogy tovább tanulhassunk, hogy felemelkedhessünk, hogy vigyük valamire.
Míg a rossz tanárok az ellenkezőjét tették. Úgy gondolták, minek a proli gyereket oktatni? Minek neki a kultúra? Úgyse lesz belőle semmi. Úgyis lefolyik róluk minden, kár ezekbe energiát fektetni. Ezért haragszom a mai napig is ezekre a tanárokra. Mert bizony óriási többletmunkát és többletköltséget róttak az előrébb jutni vágyó diákokra. Ezért nem írtam neveket, szégyeljék magukat, remélem a gyermekeiket is ilyen 80 pontos tanárok fogják tanítani és beletapossák majd a sz@rba és közlik velük, hogy apád is egy hülye tanár volt, te se legyél több.


 

Üdv. mindenkinek,

Szép Napot!

 

Kovács János György Creative Commons License 2014.02.06 0 0 378

Sziasztok!Emlékszik valaki a69- 70-71-72 -es évfolyamből egy bizonyos Fejérváry Gáborra, régóta keresem.

Köszi előre is!!!!

mrt76 Creative Commons License 2014.01.09 0 0 377

Nem maradtam szakmába,átbaszásnak éreztem a dolgot.

Elmentem gimibe,ott érettségiztem,amúgy már félévben át akartam menni,csak nem vettek át.

Utána egyetemre akartam,de nem vettek fel(ma már örülök neki)

Úgyhogy dolgoztam és meló közben tanultam ki pár dolgot :-)

Előzmény: kivi (376)
kivi Creative Commons License 2014.01.08 0 0 376

És mi lett veled az első osztály után? Hol folytattad? Maradtál a szakmánál, csak máshol?

Előzmény: mrt76 (375)
mrt76 Creative Commons License 2014.01.07 0 0 375

Hát sajnos én csak nagyon kevés emberre emlékszem :-(

A Nagyra igen,aki mellettem ült,a Nyúlra,Pál Istvánra,Zizire meg a nagy Tóthra.

Nem sok meg maradt nekem abból az évből.

Egyet tudok csak,hogy az abc-ben előttem vagy :-)

Előzmény: kivi (374)
kivi Creative Commons License 2014.01.06 0 0 374

Jó a memóriám. :-) A középső padsorban ültél, a negyedik pad jobb szélén. :-) Én a jobb oldali padsor harmadik padjának jobb szélén, a műhelyben pedig pont mögötted voltam. :-)

 

Hát, az az első osztály nekem is gyászos véget ért. :-))) De én nem hagytam ott a sulit, hanem újból nekimentem, és utána már minden oké volt.

Előzmény: mrt76 (373)
mrt76 Creative Commons License 2014.01.06 0 0 373

Igen,megegyezik :-)

De honnan emlékszel rám név szerint,csak 1 évet jártam

Tök elfelejtettem a német tanár nevét.

Akkor már csak én nem tudom ki vagy.:-)

Előzmény: kivi (372)
kivi Creative Commons License 2014.01.06 0 0 372

Mi egészen biztosan osztálytársak voltunk elsőben. És mivel németes voltál (Jánosi Tibor volt egyébként a tanár), így máris kb. 15 főre szűkül a kör, hogy ki lehetsz. :-) Mondjuk konkrét tippem is van, ha a nicked első két betűje egyben a monogrammod is. :-)

Előzmény: mrt76 (371)
mrt76 Creative Commons License 2014.01.06 0 0 371

Sziasztok!

Én 1990-ben kezdtem ott a pályafutásomat,ami 1 évig tartott.Limpek Béla volt az ofőm,én nem nagyon bírtam,soha nem magyarázott semmit.

De emberileg rendben volt.

Talán Bagyula volt a magyartanárom,nem emlékszem pontosan,de nagyon bírtam.

Technika Zsidinél,aki sose volt bent gyakorlat alatt:-)

Nagyon jó német tanárom volt,egy férfi,a nevére nem emlékszem.

Arra viszont igen,hogy a harmadikon volt az osztálytermünk és olyan rossz állapotban volt,hogy mi festettünk ki iskoladő alatt,1 hétig tartott,addig nem is csesztettek a tanárok minkent.

 

Voltkolosos Creative Commons License 2013.12.14 0 0 370

Szia!

Én 75-79 között voltam Kolosos az "A" osztályban, ofők Farkasné és Buzás Fecó. A hozzászólásaimat lent látod, szerintem vannak közös ismerőseink.

Előzmény: amatőr58 (369)
amatőr58 Creative Commons License 2013.12.01 0 0 369

Ez volt az iskola jelvénye. Nekem még megvan.

amatőr58 Creative Commons License 2013.11.30 0 0 368

Sziasztok! Én 1972-76 jártam a Kolosba D-be. Sajnos nekünk még tablónk sem készült. Egy két osztálystársat sikerült megtalálni. Osztályfőnök Benjamin Éva Tanárnő. Bereczki volt az igazgató. Buzás tanár úr nagyon jó tanár volt.  A szakmában maradtam a mai napig főleg hobbiként. Van esztergagépem E1N a műhelyben E2N volt. Én Vidékről kerültem Budapestre Somlóvásárhelyről, jelenleg DEVECSERBEN  lakom , nálunk volt a VÖRÖS ISZAP KATASZTRÓFA, 5 házra volt tőlem a széle és így a város szélére kerültem a közepéről mert a házakat elbontották. Hátha van egy két osztálytárs aki ide járt és megtalálom. Dolgozni mentem a MOM-ba majd NDK-ban voltam műszerészként egy irodagépgyárban. Dolgoztam a BAKONY MŰVEKBEN is Veszprémben. Húsüzemben általános karbantartó. Most más lehetőség nincs biztonsági őrként dolgozok.

hgyi Creative Commons License 2013.01.26 0 0 367

Köszönöm! :o)))

Nem ismertem fel őket! :o))

Pedig Bereczkyt, Benedeket, Buzás Ferit, Sima Ferit, Dudás Bélát, Deák Sanyit és Emő nénit ismertem.  Emő nénit néha szoktam látni is. :o)

Előzmény: Voltkolosos (366)
Voltkolosos Creative Commons License 2013.01.26 0 0 366

Tehát, a tanárok a tablón:

1, vízszintes sor: 

 • Szabó Miklósné (torna)
 • Ferkas Istvánné (szakzajz, 1. és 2. évban ofő)
 • Ágoston Lajosné (magyar)
 • Nagy sanyi (anyagismeret, technológia)
 • Gadanecz Györgyné (világnézet, tényleg volt olyan tantárgy...)
 • Bereczki László (diri)
 • Benedek andor (műhelyfőnök)
 • Buzás Fecó (elektró, automatika + 3. és 4. évben ofő)
 • Limpek Béla (matek, fizika)
 • Majoros Anna (töri)
 • balla Ibolyal (labor)

2) függőleges, a három diri (a középső, Bereczki fent már szerepel)

 • Sima Fecó (a WC-ket járta, a dohányosok réme volt)
 • Varga Istvánné

3)Fenti sorban 

 • Bakos Istvánné (üzemgazdaságtan)
 • Kelemen Gáborné (műhely szakoktató)

4) Lenti sorban

 • Barcza Janő (műhely és talán elektronika)
 • Tressel Gyula (műhely szakoktató)
 • DudásBéla (technológia)
 • Deák sándor 8isten bizony nem emlékszem, mit tanított)

Két  fontos legenda hiányzik:

Bagyula Lászlóné (rettegett orosz), és

Szekszárdi Sándor a régi vágású MŰSZAKI EMBER

 

 

Előzmény: hgyi (365)
hgyi Creative Commons License 2013.01.22 0 0 365

Azokat pláne, mert nem túl sok diákot ismertem. :o))

Előzmény: Voltkolosos (364)
Voltkolosos Creative Commons License 2013.01.22 0 0 364

Én lassan a diákokat sem :-(

Előzmény: hgyi (363)
hgyi Creative Commons License 2013.01.22 0 0 363

:o)))

 

A tanarakat nem ismerem föl név nélkül. :o))

Előzmény: Voltkolosos (362)
Voltkolosos Creative Commons License 2013.01.21 0 0 362

Bocs, pont a kép maradt le.....

 

 

Előzmény: Voltkolosos (361)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!