Keresés

Részletes keresés

Zézé Creative Commons License 1999.10.19 0 0 77
Miert volna szornyu??
Nezz csak be egy ilyen bevandorlosdi hivatlaba. Meg mindig '38 irnak! Mert tudtommal ott meg mindig kerik a csalad(kutya - majdnem)fajat + nagypapi szuletesi bizonylatat is.
Epp ezt kellene elkerulni. Amit en irtam, csak ezt a vegtelenbe veszo lacaFacazast kerulne el, par konnyen beszerezheto + hiteles igazolassal.

Előzmény: HitetlenTamaska (71)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.10.19 0 0 76
Kedves Kagakusha!

OBJEKTÍVE egyetértek.
SZUBJEKTÍVE úgy tűnik, kormányunk Schengenbe is be akar kerülni, mert hogy az "presztízst ad".

Kedves Petya!

Ez mind stimmel. SZVSZ ezzel meg is lehet rostálni a NY felé tartó bangladesi, afgán, szomáliai menekülteket. Viszont hatástalan lesz a HT magyar feketemunkásokkal szemben, akiknek mi vagyunk a célország, és kiépített (rokoni stb.) kapcsolatokkal jönnek.

Előzmény: Kagakusha (73)
Petya Creative Commons License 1999.10.19 0 0 75
Mea culpa ...

Pásztorötperc=Pásztörperc (Természetesen ...:-)

Előzmény: Petya (74)
Petya Creative Commons License 1999.10.19 0 0 74
Kedves Hitetlen Tamáska és Pásztorötperc!

Eeeegen. Igazatok van, végül is. Csak hát az jutott eszembe, hogy a határőrizet az utóbbi időben - különösen a fejlett országokban - meglehetősen átalakult. A körbejárható földrajzi sáv (maga a határvonal) statikus őrzése helyett inkább a dinamikus belső őrizetre tértek át, amihez titkosszolgálati eszközöket is igénybe vesznek (különösen a szervezett embercsempészet miatt.)
Schengen nem csak a határsáv szigorított őrizetét jelenti - tudomásom szerint - hanem a folyamatos rendőri vezetéssel irányított, erős, belső (országon belüli) ellenőrzést. Ilyen pl. az is, hogy hiába lépted át a schengeni határt, a német rendőr bármikor leállíthat egy magyar (vagy másmilyen) rendszámú buszt éjszaka, hogy végigvizsgálja azt és az útleveleket ellenőrizze. (A nyáron volt alkalmam tapasztalni.) S ez állítólag sokkal hatákonyabb, mint a statikus védelem. Értsd, hiába lépi át valaki a schengeni határt sikerrel, a "veszély" rá nézvést nem szűnt meg. Nagyon könnyen belefuthat egy ellenőrző pontba. Tehát ezzel a tudattal kockáztassa valaki a "kishatár átlépőjét".

Persze a szabály az szabály. A mi sirámaink miatt úgysem fogják "schengent" felhígítani, ezért írtam, hogy kétlem.

Vagyis előbbre nem jutottunk. Szerintem az állampolgárság nem megoldás, a nyelvvizsga szintén nem, egyéb származást meg vallást igazoló papírok főleg nem. Amúgy is rossz szájízű dolog az ilyen. Engem spec. nagyon taszít. Így is úgy is az lesz, amit az EU akar. Dicső kormányaink pedig majd behódolnak, mert annak politikai felelősségét egyik sem fogja vállalni, hogy mindenféle engedmény miatt amit a határon túli magyarok érdekében kérünk, az EU továbbra is jogot formáljon arra, hogy fokozottan vizslassa és ellenőrizze a magyar utazókat és útleveleket ellentétben más EU országok polgáraival akik szabadon jöhetnek-mehetnek.

Más. Nem véletlenül lobbizik Magyarország és Lengyelország az EU-nál Szlovákia "elsőkörös" felvételéért. Kicsit húzós lenne kiépíteni a schengeni határt Szlovákia mentén, akár adnak rá pénzt akár nem.

Ennyi.

Petya

Előzmény: HitetlenTamaska (64)
Kagakusha Creative Commons License 1999.10.19 0 0 73
Kedves Kollégák !
Feleslegesen aggódtok. Csak hagyni kell "felelős" politikusainkat párszor nyilatkozni
a határokon túli magyaroknak adandó különleges állampolgárságról, és belátható
időn belül nem lesz gond a határőrizettel. :-)
Amúgy az EU-belépéshez nem tartozik hozzá kötelezően az azonnali Schengen-belépés,
a magyar-osztrák határon az ellenőrzés valószínűleg jó sokáig megmarad.
Persze, Ti még fiatalok vagytok... :-)
Üdv.
K.
Előzmény: HitetlenTamaska (70)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.10.19 0 0 72
Kedves H.T.!

Éreztem — csaxemérmetlen módon kihasználtam az alkalmat, hogy kesereghessek még 1 sort. Randa dolog volt. Bocs.

Előzmény: HitetlenTamaska (70)
HitetlenTamaska Creative Commons License 1999.10.19 0 0 71
Zézé
Ez egyre szörnyebb, ahogy folytatod.
Lassan el fogsz jutni 1938 as nagyszülöket firtató állampolgársági törvényhez.
Előzmény: Zézé (67)
HitetlenTamaska Creative Commons License 1999.10.19 0 0 70
Kedves Pásztörperc
A szmájlit lehagytam az elözö beirásom végéröl, azt hittem a gunyt igy is fogod érzni, hogy mennyire örülök én is a felmerülö költségeknek.
Előzmény: Pásztörperc (68)
Kagakusha Creative Commons License 1999.10.19 0 0 69
Kedves Pásztörperc !
Alkalmilag a sok munkanélkülidet bevonultathatjuk határőrnek és fináncnak. :-)
Két legyet egy csapásra. :-)
Üdv.
K.
Előzmény: Pásztörperc (68)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.10.19 0 0 68
Kedves H. T.!

A legkedvezményesebb kölcsönt is vissza kell fizetni. 1000 km "átlagos" határ védelme (a kölcsönből kiépített) rendszer üzemeltetése) kb. 10* annyiba kerül, mint 100 km "átlagos" határé. Az osztrák-magyar határ az "átlagos"nál könnyebben védhető (hegyvidék, erdő). Erdélyi, délvidéki stb. határaink az "átlagosnál" rosszabbul védhetőek (lapály, mezgazd. művelt).

Előzmény: HitetlenTamaska (66)
Zézé Creative Commons License 1999.10.19 0 0 67
A nyelvvizsgazast en is megalazonak, lealacsonyitonak tartom, osszessegeben szemlelve a kerdest. Helyette inkabb egy tobblepcsos elbiralasi rendszert lehetne bevezetni:
Elbiralando tulajdonsagok:
a. vallas (szerb-roman mukodik, szlovakoknal kevesbe),
b. nev,
c. kultura (legalabb 8 ev magyar oktatas)

I. kategoria: a+b+c
II. csoport : a+b v. a+c v b+c
III. : a v. b v. c
IV. : egyik sem

A vegcel egy Ht magyarok szamara letrehozott jogi keret/statusz elerese

Hogyan kaphatnak meg?
I., II. : azonnal.
III.,IV: egy a mai bevandorlashoz hasonlithato nehezsegu folyamatot kellene vegigjarniuk.

Hogy mire volna ez jo:
1. vizum nelkuli hataratlepesre (es nem csak Mo-ra volna ervenyes)
2. munkavallalasra, tartozkodasra.
3. meltanyos, emberi lepteku idointervallum alatt odaitelheto magyar allampolgarsagra.

Előzmény: Petya (63)
HitetlenTamaska Creative Commons License 1999.10.19 0 0 66
Kedves Pásztörperc
Az elsö bekzdéssel kapcsolatban maximálisan egyetértek.
A másodikkal kapcsolatban megvigasztalhtalak, hogy igen kedvezményes kölcsönel fognak minket támogatni abban, hogy megvédhessük öket.

Előzmény: Pásztörperc (65)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.10.19 0 0 65
Nem hiszem, hogy a schengeni korlátozásokat akár nyelvvizsgával, akár bármi egyéb trükkel hagynák fellazítani. Pont azért fogalmaztáxigorúra, hogy szigorú legyen.

Belegondolt már vki, mekkora eszetlen ráfázás lesz ez nekünk? A derék osztrákok most egy rövidke kis fecni szakaszt védenek tőlünk — nekünk 1 nagyságrenddel hosszabbat kell majd, 6 szomszédtól. Brrrr.

Előzmény: Petya (63)
HitetlenTamaska Creative Commons License 1999.10.19 0 0 64
Kedves Petya

A te rendszredben az a bibi, hogy abban vamilyen értelemben vissza kéne állitani az osztrák magyar határellenörzést, ugyhogy adtunk a shengeni elveknek egy gyönyörüséges nagy pofont.

-------------

Kedves Pásztörperc

A magyarság tulélése szvsz nem önmagában való cél.

Arra kell törekedni, hogy lehetöleg minden ember boldoguljon, és lehetöleg olyan környezetben éljen, ahol jól és biztonságban érzi magát.

Minden kollektiv jog csak egyéni jogból gyökeredzhet.

Ennek egy lehetségs módja, a HT magyarokat (és a velük élö más nemzetiségeket) olyan helyzetbe hozni, hogy ne akarjanak migrálni. Normális körülmények között az emberek konzervativak, es nem akarnak környezetet változtatni. Ha viszont akarnak, ostobaság és erkölcstelen erkölcsi megfontolásokkal megprobálni helyhez kötni akarni öket.

Magyarország állampolgárainak viszont természetes joga, hogy meg akarják örizni biztonságukat, es addig, amig a regiok fejlettsége között markáns különbségek mutatkoznak, ellenálnak minden esetleges tömeges migráció formájában megjelenö
nivelláló kisérletnek.

Előzmény: Petya (63)
Petya Creative Commons License 1999.10.19 0 0 63
Sziasztok!

Ahogy figyelem, e hasábokon leginkább azon megy a polémia, hogyan lehetne megoldani azt, hogy Magyarország EU csatlakozása után - mely megköveteli a schengeni határ kiépítését - a határon túli magyarok továbbra is könnyebben (vízum nélkül) átjöhessenek Magyarországra, ha már magyar állampolgárságot nem kaphatnak ... (Ez utóbbival egyébként én sem értek egyet. Nem írom le miért, mások már megtették előttem.)

A "nyelvvizsga kritériumhoz" volna egy aprócska megjegyzésem. Amennyiben ez a rendszer valamilyen formában megvalósul, kíváncsi leszek majd arra, hogy hány "hazátlanozó", "gyüttmentező" színromán, színszlovák és echteszerb fogja felderíteni "ősi magyar gyökereit" és kaparja elő agyának hátsó rekeszeiből máskülönben ügyesen titkolt, de azért mégiscsak perfekt magyar-nyelvtudását? :-)))))))

Amúgy meg, vannak olyan tiszteletre méltó román, szlovák, szerb értelmiségiek, akik kis mértékben sem magyar származásúak, mégis kiválóan beszélnek magyarul. És ismerek olyan erdélyi magyar srácot, aki magyarul nem vagy csak nagyon törve beszél és bevallottan inkább románul gondolkodik.

Vagyis fentiek alapján - szerintem - ez a módszer sem működne rendesen. Persze ötletem sincsen, hogy ezt - mármint a határon túli magyarok könnyebb beutazását - hogyan lehetne megoldani. Illetve egy módszer talán lehetséges. Kérdés, hogy az EU elfodná-e? (KÉTLEM!)
De tegyük fel, hogy "schengen" után is beutazhatnának Magyarországra - turistaként! - könnyített határátlépővel a román, szerb, ukrán, szlovák stb. állampolgárok, de tartózkodni csak a korábbi magyar határokon belül lehet. Aki a belépési lehetőséggel visszaél és elkapják (pl. Ausztriában), azt keményen lehetne szankcionálni. (Pl. soha többé nem kaphat beutazási vízumot az EU területére stb., stb.)

Ennyi. Üdv' Mindenkinek:

Petya

Törölt nick Creative Commons License 1999.10.19 0 0 62
Gondolom a foglalkozasszintrol? van szo. Magyarorszagon ez "csak" 55%, ha jol emlemkszem (az Europai Bizottsag Magyarorszag vonatkozotavalyi riportjarol ilyen adatotlattam par honapja).

Amielott kezdjuk a finneket bantani :-), szeretnek buszken mondani, hogy egy fiatal magyar allampolgar apja vagyok :), csak kicsit messze lakik a magyar hatartol. Igaz, o vejnemojnen is.

Előzmény: Pásztörperc (61)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.10.19 0 0 61
Kedves Luftwaffe!

Egész Mao. Benne vannak ugyebár a munkanélküliek (ez most kb. 7?? %, ha jól emléxem), benne azok, akik már kikerültek a munkanélküli ellátásból (ez a nagy tétel — 30 % körül), benne a korkedvezményes nyugdíjasok, a leszázalékoltak, a cselekvőképtelenek stb. stb.

Előzmény: Luftwaffe (60)
Luftwaffe Creative Commons License 1999.10.19 0 0 60
Ez egy kicsit soknak tunik nekem, meg Romaniaban sincs ennyi... biztos, hogy jol lattad?
Egesz Magyaro.-ra vonatkozik, vagy a keleti regiora?
Nem akarlak bantani, csak erdekel a dolog...

Udv: Luftwaffe

Előzmény: Pásztörperc (59)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.10.19 0 0 59
Kedves Luftwaffe!

Momentán a J.P. Tudományegyetem végzős hallgatója vagyok (hum. szerv., pol. spec.). Múlt félévi tananyagomban szerepelt — otthon megvannak a jegyzeteim, annak alapján tized %-okat is tudnék adni.

Előzmény: Luftwaffe (58)
Luftwaffe Creative Commons License 1999.10.19 0 0 58
Kedves Pasztorperc!

>>..."kis hazánkban a munkaképes korú lakosság 50 %-a (FELE!!!) hivatalosan nem dolgozik (munkanélküli vagy inaktív.
Tudom, hogy vannak köztük feketemunkások, de ez nem több 10 %-nál. Min. 40 %-nak NEM JUT MUNKAHELY..."

Forras? Link?

Udv:Luftwaffe

Előzmény: Pásztörperc (53)
Luftwaffe Creative Commons License 1999.10.19 0 0 57
Kedves Hitetlen Tamaska!

Irod >>"Ha egy zürichi német anyanyelvü svájci polgárt probálnál lenémtezni megtudnád, hogy mit kapnál. Hasonló ha helyzet egy strassburgi német anyanyelvü lakossal, akinek a nagyszülei lehettek még a Német birodalom alattvalói, hogy az erdélyi analogia jobban illeszkedjen."

Namarmost ha engem, mint erdelyi magyart leromanoznak, nagyon, de nagyon megsertodom.
(hasonloan a tobbi erdelyi magyarhoz). Az, hogy a svajci nemet elsosorban svajcinak tartja magat es nem nemetnek, az a privat nyomora (ha igaz), csak sajnalni tudom erte, nem elegge fejlett az identitastudata. Az elzaszi analogia santit, ok elsosorban elzasziaknak tartjak magukat... ennyit errol.

A diszkriminaciohoz hozzafuznem: igenis diszkriminaljon a magyar allam a HT magyarokkal, legalabb nekunk is reszunk lesz egy kis pozitiv diszkriminacioban, nem csak negativban...
Nezd meg a nemeteket, milyen szepen diszkriminalnak a "volksdeutsch"-okkal...

Pokat Creative Commons License 1999.10.19 0 0 56
Kedves Pásztörperc!

Köszi. Amikor a kérdést felvetettem, akkor valami hasonlóra gondoltam. Teljesen egyetértek Veled. :-)

Üdv.

Előzmény: Pásztörperc (53)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.10.19 0 0 55
Tudtam én, hogy ha ennyit írok, csak elsikkad a lényeg. De hát ugye, a mérnökember igyexik a téma valamennyi, általa lényegesnek vélt aspektusát 1*re +ragadni...

Kérdésed pont arra a helyzetre irányul, ami miatt +próbáltam az "objektív" és a "szubjektív" részt mereven szétválasztani. Az "elit" áttelepülése nekünk, belföldi magyaroknak 1értelműen "hasznos" lenne — a képzett munkaerő javítaná a hazai színvonalat. A "hasznos" azonban szubjektív megítélésem szerint roppant kártékony: a HT magyar közösségek elsorvadását eredményezné.

SZVSZ mielőtt marhaságnak minősítesz vmit, nem ártana elgondolkodni azon a közgáz alaptételen, hogy a meglévő, szabad munkaerő nem éppen utolsó helyen áll a beruházások indukátorai között. Ha ezek után mégis azt látom, hogy csurig vagyunk efféle, szabad munkaerővel, de mégse köll a qtyának se, akkor bizony, át kell értelmezzem a munkaerő fogalmát, és arra kell gondolnom, hogy a tudományos-technikai forradalom óta a szaktudás nélküli ember a maga 2, többé-kevésbé izmos karjával már csak erő, de nem MUNKAerő...

Előzmény: Zézé (54)
Zézé Creative Commons License 1999.10.19 0 0 54
Kedves Pasztörperc
1. Irod "Min. 40 %-nak NEM JUT MUNKAHELY".
Szerintem ez egy marhasag...

Tobb eset lehetseges:
Az elso ami Mo. szamara 0. haszonnal es 0. kiadassal jarna: Az attelepulok egy onellato kozosseg formajaban jonnek: vagyis nyugdijasok, akiket eltartanak a fiataljai, akiknek aztan sajat valalkozo retege biztosit munkat.
A masodik 0.haszon es X kiadas: csak idosek telepulnek Mo-ra. Ez szinte teljesen kizart.
Az utolso pedig, ami kizarolag csak haszonnal jar Mo szamara:
Oregeg alig, vagy csak nagyon kis szamban jonnek, es az attelepulok az ottani elit(nem csak az ertelmiseg) reteget kepezik, akik biznak magukban, es valjak, hogy ok tobbre kepesek. Szerinted egy ilyen csoport eloskodne a befogado kozossegen??

Udv Zé

Előzmény: Pásztörperc (53)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.10.19 0 0 53
Kedves Asztaltársak!

Mint alant, nagy örömömre megállapítottátok, az állampolgárság bizonyos jogok és kötelezettségek együttese. Aki a magyar állampolgárságot vállalja és megkapja, az vállalja, hogy teljesíti ezeket a kötelezettségeket (az adófizetéstől a haza fegyveres védelméig), a magyar állam pedig, ha az állampolgárságot megadja, vállalja, hogy biztosítja az illető számára ezeket a jogokat (a szabad be- és kiutazástól a választáson át az EÜ ellátásig és szoc. minimumig meg miegymás).

Mint a fentiekből — reményeim szerint — kitűnik, az állampolgárság (megadása) valójában egy szerződés, amit látszólag "az állam" köt polgáraival. Valójában ez az állam éppen a fent említett polgároxövetsége. Ha abból a tényből indulunk ki, hogy vannak, akixeretnének magyar állampolgárságot kapni (és feltételezzük, hogy az illetők nem síkhülyék), úgy kell vélnünk, hogy nevezettek ezzel előnyökhöz jut(hat)(ná)nak. Szükségképpen azt, hogy megadjuk-e nekik az állampolgárságot, attól kell függővé tenni, hogy ez számunkra, magyar állampolgároxámára is előnyös (pozitív végösszegű játszma)-e??

Szeretném NAGGGYON világossá tenni, hogy NEM csak az "objektív" (=közvetlenül, anyagi javakban kifejezhető) előnyökre gondolok: mivel az ilyen döntés szubjektív, hangsúlyos szerepet KELL benne kapni a különböző, érzelmi elemeknek!

OBJEKTÍV rész: kis hazánkban a munkaképes korú lakosság 50 %-a (FELE!!!) hivatalosan nem dolgozik (munkanélküli vagy inaktív. Tudom, hogy vannak köztük feketemunkások, de ez nem több 10 %-nál. Min. 40 %-nak NEM JUT MUNKAHELY — és ez teljesen független attól, hogy közülük valójában hányan lennének hajlandóak dolgozni. A képzettséget nem vagy csak minimális mértékben igénylő szakmákban egyöntetű munkaerő-többlet van (még ha ez Győrben, esetleg Székesfehérvárott időleges hiányként is jelenik meg). Munkaerő-hiány (a hazai felsőoktatás szerkezete, keresztmetszete és az elszívás okán) a magasan kvalifikált, értelmiségi szakmák némelyikében van (NEM a bölcsészeknél)! Tehát: gyorsított eljárással adjuk meg a magyar állampolgárságot mindenkinek, aki a hiányszakmák valamelyikének ismeretében azt kéri — és vállalja, hogy le is telepszik. NEM BAJ, ha az illetők nem tudnak magyarul — meg fognak tanulni (ha nem ők, majd gyerekeik). Történelmünk során mindig befogadtuk azokat, akikre szükségünk volt — ettől lettünk ilyen törpösek.

SZUBJEKTÍV rész: mi, magyarok (függetlenül attól, hogy melyik állam polgárai vagyunk) szeretnénk, ha "a magyarság" (nyelvünk, kultúránk) fennmaradna és gyarapodna. Itt most belekavarhatnék egy csomó objektívumot, megemlékezve a magyar nyelvről, mint a világ kultúrkincsének egyedülálló értékéről, de elég hosszú vagyok már e nélkül is. Tehát: ahhoz, hogy a határon túli magyarság (főleg jelenlegi, nem túl barátságos környezetében) fennmaradhasson, erős, aktív, saját értelmiségre van szüksége — amely ezt a kultúrát fenntartja, gyarapítja, és életformájával követendő példát mutat fel a többséxámára. NE ADJUK MEG az állampolgárságot a HT magyaroknak!!

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy éppen a kevéssé barátságos környezet okán a HT magyarság sorvadhat. Ezen azonban importálásuk nem segít! A belföldi lakosság csökken — ez nem sorscsapás, hanem annak következménye, hogy az ország túlnépesedett (mint már írtam: nincs elég munkahely). Ha több munkanélkülit engedünk be, még kevesebb gyerexületik majd — csöndben elvénülünk. A HT magyarság fenntartásához, gyarapításához az kell, hogy ott segítsük őket (őseik földjén), ahol élnek. Kulturális egyesületekkel és termékekkel, de kiváltképp a gazdasági kapcsolatok fejlesztésével. Mi itt, e kis hazán belül zömmel jobban élünk, mint a határainkon kívül rekesztettek. Több forrásunk van. Kezeljük kiemelt célként a határon kívüli, magyarlakta területek fejlesztését (beruházási támogatások, adókedvezmények stb.)!

Kagakusha Creative Commons License 1999.10.19 0 0 52
"Természetesen - ha olvastad volna a többi hozzászolásomat, akárcsak ebben a topicban is"
A legtöbbet olvastam. Ez a kérdés valóban inkább"költői" volt. :-)
Most látom csak, hogy volt ott egy másik kérdés is.! :-)
?
Előzmény: HitetlenTamaska (51)
HitetlenTamaska Creative Commons License 1999.10.19 0 0 51
Kedves Kagausha
Természetesen - ha olvastad volna a többi hozzászolásomat, akárcsak ebben a topicban is, tudnád - mélyen ellenzek minden, automatikus nyelvi/ nemzetiségi alapon járó állampolgáriasitást.
Azt teljesen rendbenlévönek találom, hogy ADOTT mukahely MEGHATAROZOTT munkakör betöltéséhez, amennyiben az védhetö, elöirhatja a magyar nyelv ismeretét - egy krumpliföldön vagy épitöipari segédmunkás esetén az már nagyon diszkrimináció szagu -, és az is rendben van, hogy akit meghatározott munkahely foglalkoztani kiván, az diszkriminaciómentesen be tudjon utazni és itt tudjon tartozkodni.
Minden más - tehát nyelvvizsga papir vizumként, általános munkavállalási enegedélyként való hsználata - szvsz diszkriminativ és ezért elitélendö.
Előzmény: Kagakusha (50)
Kagakusha Creative Commons License 1999.10.19 0 0 50
Kedves Hitetlen Tamaska !
Azt kérdezed:"Hogy gondolod, ki fogja kiállitani, nyelvtudásról szóló bizonyitványt?"
Például magyar kulturális intézmények. Pl. a Goethe Intézetek a világon mindenütt adnak ki német nyelvvizsgabizonyítványokat. Szigorúan kulturális alapon. Mérhető dologról van ui. szó.
A Németországban dolgozni kívánó magyar kőművestől a cég megkívánja a nyelvismeretet. Szigorúan üzleti alapon. Nem véletlen, hogy az odakint legálisan dolgozók jelentős hányada a magyarországi németségből kerül ki. Nézz csak utána ! Diszkrimináció ez ?
Ugyan. Mindenkinek joga van megtanulni németül, angolul vagy éppen magyarul.
Éppen ezt próbálom egy ideje magyarázni ! Az igazi diszkrimináció maga Schengen. A fejlett országok tele vannak diszkriminációval. (Tudtad pl., hogy Japánban most fogják eltörölni azt a törvényt, ami alapján a 3 hónapnál hosszabb ideig az országban tartózkodóktól automatikusan ujjlenyomatot vettek ? Aki nem volt hajlandó, azt 48 óra alatt kizsuppolták.)
Ellentmondásosnak tartom azt az érvelésedet, hogy egyrészt "A diszkimináció, akármilyen nemes jelzöt rakunk elébe, diszkrimináció marad", másrészt meg "Gondolkozz légy szives az EU országok fejével...Fognak arra precedenst teremteni, hogy egy EU -n kivüli ország lakosságának jelentös része beszivároghasson".
Abban egyetértünk, hogy mindenféle diszkrimináció megkérdőjelezendő. A minket körülvevő világ játékszabályai azonban ellentétben állnak ezzel a szemlélettel.
Mindezzel együtt, jogilag természetesen nem szabad az alapján különbségeket tenni, hogy ki milyen származású, stb., de egy ország figyelembe vehet nemzeti és egyéb érdekeket pl. a munkavállalási, vagy oktatási/képzési kritériumok kidolgozásánál.
Az ilyen jellegű intézkedések sokkal kevesebb konfliktust jelentenek a szomszédos országokkal, illetve kevesebb gyanakvást az EU-ban mint bármilyen állampolgárság bevezetése, vagy akár csak annak emlegetése. (Ezt az állampolgárság ügyet az EU-polgárok egyszerűen nem értik, csak azt, hogy valamiféle gyanús manipulációról van szó.)
Az általam példaként említett "munkavállalási feltételek" viszont jól ismertek, persze az EU esetleg ezt is ellenezni fogja (bár ők nem igazán az aránylag kisszámú magyarságtól félnek).
Mindehhez hozzátenném még azt is, hogy egy esetleges EU csatlakozásig szerintem még legalább 5-6 év (ha nem több) áll előttünk, bőven lesz idő a játékszabályok kidolgozására.
Ha viszont a határokon túli magyaroknak adandó állampolgárságot kezdik emlegetni felelős politikusok, akkor valószínűleg még (nagyon) sokkal több idejük lesz gondolkodni.
Természetesen az én meggondolásaim lehetnek szubjektívek és ostobák, éppen ezért vetettem fel, hogy nálam okosabbak szedjék darabokra és cáfolják meg őket. A probléma viszont szerintem is létezik, és előbb-utóbb valamilyen megnyugtató megoldást kell találni rá.
Feltételezem, hogy az állampolgárság ötletét Te is ellenzed.? Neked milyen javaslataid lennének ?
Üdvözlettel,
K.
Előzmény: HitetlenTamaska (49)
HitetlenTamaska Creative Commons License 1999.10.19 0 0 49
Kedves Kagakusha
A diszkimináció, akármilyen nemes jelzöt rakunk elébe, diszkrimináció marad.
Hogy gondolod, ki fogja kiállitani, nyelvtudásról szóló bizonyitványt?
A külföldi hatoság, amelyiknek nem érdeke, és politikai szempontból is helyteleniteni fogja?
A helyi plebános (Volt ilyen gyakorlat a Franco diktatura idején, ha jól emlékszem, az olasz baloldaliak kiszürésére ), vagy Magyarországon kellene vizsgát tennei, ami egyfajta burkolt nemzetiségi vizum lenne, és mint ilyen válna hirhedetté?

Gondolkozz légy szives az EU országok fejével, akkik mindentöl jobban félenek, mint a saját berkükben fellángoló nemzetiségi konfliktusoktól.
Fognak arra precedenst teremteni, hogy egy EU -n kivüli ország lakosságának jelentös része beszivároghasson, és rádásult irigyelt helyzetbe kerülhessen saját országának más polgáraival szemben, amit semmiféle az állampolgári egyenlöség plattformján álló helyröl indokolni nem lehet?

Előzmény: Kagakusha (48)
Kagakusha Creative Commons License 1999.10.19 0 0 48
Kedves eomer!
Azt írtad: "magyar nyelvismeretet igazoló okirat, mint határlépést, és az országban való tartózkodást megkönnyítő dokumentum jelentené"
Én ezt az ötletet kifejezetten a munkavállalással (képzéssel, oktatással) kapcsolatban vetettem fel, mint lehetőséget, amely a magyar nemzetiségű (illetve magyarul tudó !) nem magyar állampolgárokat (nyilvánvalóan a határokon túli magyarokról van elsősorban szó) előnyben részesítené, anélkül, hogy bárkivel szemben indokolhatatlan diszkriminációt jelentene. Sok ország köti a területén történő munkavállalást nyelvismerethez, de ezt az alkalmazó cégek is megtehetik. Számtalan raffinált módja van a "nemkívánatos látogatók" távoltartásának.
A példákkal csupán arra akartam utalni, hogy adminisztratív módszerekkel mindez megtehető. (Hasonló a helyzet a magánjellegű rendszeres látogatások esetén, családok, rokonok, barátok, stb. , itt hívólevél, garanciavállalás, stb. lehet az eljárás.) Az alkalmi látogatások (túristaút) esetében persze már nehezebb a helyzet, itt nem lehet ilyen jellegű megkülönböztetést tenni.
A lényeg szerintem az, hogy még olyan helyzetben is, amikor vízumkényszer lép életbe, az anyaországnak - éppen a speciális helyzetből adódóan - van lehetősége arra, hogy pozitív diszkriminációt alkalmazzon, ha akar.
Tehát - a szerintem teljesen ésszerűtlen és rendkívül kockázatos - állampolgárság ötletét javaslók érvei véleményem szerint nem meggyőzőek, és inkább más irányból kellene megközelíteni a kérdést.
Üdvözlettel,
K.
Előzmény: eomer (38)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!