Turbo,
a korona megtekintése az Országházban magyarajkúaknak ingyenes, külföldieknek vmi 1000 Ft feletti összeg. Csoportosan lehet megnézni, az épület látogatható részeinek megtekintése keretében, biztonsági ellenőrzés után. Jegyet (ingyenes megtekintéshez is) kell váltani, a X-es kapunál lehet beszerezni, ahová a kormányőr kívánságra odaenged. Utána sorban állás és várakozás, a kormányőrök kb. 100 fős csoportokat számolnak le. Létezik ugyan egy bejelentkezési rendszer, de még egyelőre gyermekbetegségekkel.
Az info főleg innen: http://www.nepszabadsag.hu/Redakcio/Doc.asp?SID=1&IID=1372&CID=35&AID=70532
tisztelettel
r_bendegúz
Igen épp ezért, egy nemzeti szimbólum, ami a nemzeti történelem folytonosságát és a magyar nemzet függetlenségét szimbolizálja, nem lehet múzeumban. Ez ugyanis épp azt jelenti, hogy a magyar nép függetlensége múzeumba való!
A topikban és egyebütt is a döntő többség elismeri a korona magyarság számára hordozott értékét, hogy éppen a „szimbólum” vagy az „ereklye” szót használjuk (történelmi ereklye vagy történelmi szimbólum), egészen mindegy, nagyjából ugyanarra gondolunk, kár újra és újra dühös hangnemben „bebizonyítani”, hogy másra gondolok, mert nem gondolok másra. Tehát: a korona szimbólum, a magyarság egyik élő szimbóluma. Azonban: a nemzeti történelem folytonosságáról korábban esett már szó, kérem, magyarázza el a fogalmat, mert egyszerűen nem érhetem fel ésszel, miként lehet egy nemzet vagy akármi más történelme nem folytonos, nem iróniával mondom, tényleg nem értem. A magyar nemzet történelme folytonos már évezredek óta, őshazától a fejedelmekig és Anjou-házig és török hódoltságig és Habsburg-"megszállásig" és reformkorig és monarchiáig és Szálasiig és Kádárig és Orbánig bezárólag, és ezután is folytonos lesz, ha csak nem kíván eszement herderi jóslatokkal élni az ember. Remélem, nem kíván. Amennyiben pedig azt állítja: a korona azt szimbolizálná, hogy – sarkítva – a magyar nép sem tudott kilépni a természet adta keretekből és történelmében évre év következett, úrra úr, viszályra viszály stb., vissza kell hőkölnöm jelenlegi tudatlanságomban és értetlenségemben: egy nonszensz, értelmezhetetlen valamit szimbolizálna tehát a Szent Korona? Ami idézett mondata utolsó kitételét illeti („ez ugyanis épp azt jelenti...”): miért ad Ön a szavaimnak ismét olyan értelmet, amely meg sem fordult a fejemben, ha azt állítom, hogy a korona nemzeti történelmünk szimbóluma és lesz kétszáz év múlva is, beleértve a 2040-es éveket is, miért következik ebből, hogy Magyarország függetlenségét a süllyesztőbe kívánnám?
Ami az aktuálpolitikához fűzött gondolatait illeti, csak annyit mondhatok: éppen erről van szó. Azzal, hogy Petőt idézi, és egyéb politikusokat, egyáltalán nem cáfolja azt, amit mondtam: a koronához tapadnak és mindig is tapadtak aktuálpolitikai ideológiák meg ilyen és olyan hőzöngések, ettől függetlenül a korona az, ami. Mint ahogy ma nem tudják, ki az a Lónyay Menyhért, Hieronymi Kártoly vagy Schell báró, akik pedig ugyanolyan aktuálpolitizáló politikusok voltak, mint Pető, Orbán és jelenkori társaik, úgy száz év múlva e díszes urakat és mai hőzöngéseiket sem fogja az avatottakon kívül senki ismerni (akkor majd máshogy hőzöngik körbe, a sorban éppen a harmincnegyventizenegyedik ideológiát gyártják a koronáról), a korona pedig továbbra is az lesz, ami: történelmünk – ha annyira akarja: folytonos ;-) – szimbóluma.
Ez éppen olyan, mintha a nemzeti színű zászlót a múzeumba vinnénk, mondván, hogy ott a helye.
Már elnézést. A zászlónk, a címerünk és a himnuszunk – mint ahogy minden országé – elsősorban nemzetközileg és politikailag kanonizált talajon áll (lásd Rákosi-címer, osztrák himnusz, a teljesen hülyeség macedón zászló), ha van történelmi hátterük (mert többnyire azért van), az csak szerencsés. Ettől függetlenül valóban e három valami jelképezi legitimáltan és aktuálisan a nemzet, minden nemzet identitását. Ilyenformán a közösségi identitásba beépülő dolgok lényegesebbek, mint a törvényhozás által legitimált nemzeti jelképek, lényegesebb tehát a korona, az, hogy hol van az ország (Kelet-Közép-Európa), és például Lehel kürtje is, és hogy blazírt legyek: a gulyásleves, a gémeskút és a szürkemarha, és Budapest, Kőszeg és Bivalybasznád, és személy szerint egyszerűen úgy érzem, hogy a koronát ez esetben a politika lehúzza a saját maga szintjére. Itt is és ott is. Nem volna szabad. Köze se legyen hozzá. Az ország ettől még független marad, nem hal ki a magyar, nem szűnik meg folytonos! történelme, és nem is értem, hogy jelenthet efféle marhaságokat az, ha a korona a mindenki által látogatható Magyar Nemzeti Múzeumban van, nem pedig a Parlamentben. És így tovább, és így tovább.
ha a koronának közjogi szerepe van, akkor miért kell olyan helyen tárolni, ahol a köznép számára nem hozzáférhető???
Ha az ön gondolatmenetét folytatom, akkor sem stimmel a dolog:
nem a képviselőké hanem a nemzeté a szimbólum. És a parlamentbevitel épp a nép és a hatalom szétválszutását jelképezi. Legalábnbis nekem, és másoknak. Önnek az ellentétét.
EZÉRT nem jó a koronatörvény!!!!!!
MERT MEGYOSZT ÉS NEM EGYSÉGESÍT.
ennyi.
Ön írja: "Korábban elhangzott, hogy a
nemzeti történelem folytonosságát szimbolizálja, ám ez a legkevésbé sem aktuálpolitika
(amellett hogy akkor már sok más is szimbolizálja, ha már ezt a hülye kitételt kell használni), hanem időn és rajtunk átivelő dolog."
Igen épp ezért, egy nemzeti szimbólum, ami a nemzeti történelem folytonosságát és a magyar nemzet függetlenségét szimbolizálja, nem lehet múzeumban. Ez ugyanis épp azt jelenti, hogy a magyar nép függetlensége múzeumba való!
Ön írja: "Akkor lenne aktuálpolitikai üzenete, ha a koronához
bármilyen szinten is kapcsolhatnánk Orbánt, Torgyánt, Demszkyt és a többieket. "
Petö Iván kijelentése nem mást jelent, mint hogy a magyar függetlenség és történelmi folytonosság legfőbb szimbóluma, szerinte már csak történelmi "ereklye" múzeumi tárgy, ami múzeumba való.
Ennek a kijelentésnek az aktuálpolitikai értelme az, hogy Pető Iván és az szdsz szerint a magyar nép függetlensége nem fontos és nem kivánatos, hanem múzeumba való dolog.
Ez éppen olyan, mintha a nemzeti színű zászlót a múzeumba vinnénk, mondván, hogy ott a helye. NEM! NEM! és NEM!
A Szent Korona minden hivatalos papíron és pecséten (még a pénzen is) mindig látható. Régen is és most is. (közben volt egy kis intermezzo, amikor a koronát a vörös csillag váltotta fel) A magyar nemzeti címer szerves része! (még a kossuth bankókon is látható!!!)
Kedves Turbo, tudomásul lehetne már venni, hogy ez nem egy Lehel kürtje, nem a nagyszentmiklósi aranyleletek egy darabja, hanem a MAGYAR SZENT KORONA, ami a magyarság számára sohasem volt egy egyszerű tárgy, történelmi "ereklye", hanem mindig is a nemzeti szuverenítást jelképező LEGFŐBB szimbólum.
Ez nem történelmi ereklye, hanem élő szimbólum. A koronának szimbólummá válása sokkal régebbi, mint a zászló, vagy a címer, vagy a himnusz. Ezek a jelképek még sehol sem voltak, amikor a korona már rég nemzeti szimbólum volt!!!
A magyar történelem során, mindig azok akarták a koronát eltüntetni a közéletből, akik a magyar állam függetlensége ellen törtek, s akik a korona ilyenfajta szimbolúm értékét tagadták!! pl.:
II. József, Ferenc József, és a kommunisták
A korona a története folytán, mindig is a magyar aktuálpolitika középpontjában állt! Ezt még Kádár is tudta, épp ezért akarta legitimitása érdekében felhasználni. Szálasi is ezért élt vissza vele. Mindenki aki nem volt legitim hatalmú ezzel igyekezett hatalmát legitimizálni, még akkor is, ha valójában tagadta a korona legitimáló erejét.
Mint látható, ezzel máma is mindenki tisztában van, ha ugyanis ez nem így lenne, akkor nem lenne ekkora vihar körülötte!!
Az Ön és még az Ön pártján állók hozzászólásai, továbbá az indexen lévő immár x koronás topikok is világosan mutatják, hogy a korona mindenki számára sokkal de sokkal többet jelent, mint egy puszta tárgy. Éppen az Önök hozzáállása, indulata mutatja meg, hogy szemben azzal amit állítani szeretnének, hogy ez csak egy "történelmi ereklye", a korona és a hozzáfüzödő szimbolúm rendszer nagyon is élő és nagyon is aktuális még az Önök számára is.
Ha ez nem így lenne, akkor mire fől ez a nagy dob verés, hajcihő és veszett csaholás?
aktuálpolitikai üzenet sajnos van, de nem a koronáról szól Én is pontosan ezt mondtam.
A többihez nem tudok így hirtelen mit szólni, elsőre túlspilázottnak tűnik, amit írsz, amellett hogy én sem értek egyet az egész hercehurcával.
Egy pragmatikus kérdés: ha a korona parlamentbe történő átvitele a népnek adott ajándék (és mégsem aktuálpolitikai b@szakodás), tud-e arról valaki, hogy az eddig a közművelődési törvényben foglaltak szerint bárki számára, a MNM nyitvatartási idejében látogatható korona ezután, a parlamentben hogy lesz megtekinthető? Minthogy a parlamenten belüli elhelyezése (topografice) folytán a képviselők zavarnák a látogatókat és viszont, gondolom, sokkal szűkebb lehetőségei lesznek annak, hogy ha úgy tetszik, a nemzet szimbóluma a nemzet egyszerű fiai számára is hozzáférhető legyen, legalább egy ötperces áhítat erejéig. :-)
Néztem a parlamenti közvetítést, kivételesen.
Döbbentem. Tényleg nagyot.
Nem tudom melyik pártbeli nyilatkozta, hogy hogy a megeggyezés hiányik. Nem tudnak egymással értelmesen beszélgetni a pártok, mintahogy a választókkal sem tudnak..
De ami nekem a legfelháborítóbb volt:
Az MDF szónoka szerint ez a törvényt "Ajándék a magyar nemzetnek"
Erről az bírt eszembe jutni, amikor a koszovói válság során 10 éve lejárt szalámit, meg 5 kamion intimbetétet küldtek a váságzónába...
AJÁNDÉK, AZZAL, HOGY ELVESZNEK AZ EMBEREKTŐL???
Nem a koronán van a hangsúly, a mondanivalón: Az egész vita során csak az SZDSZ-es ürge említette az állampolgárokat.
Eddig úgy gondoltam, hogy ezzel a koronahercehurcával azt akarják kifejezni, hogy ők fenn a hatalmasok, mi meg lenn a nép.
De tévedtem: emellett még ajándéknak merik nevezni?????
Egy dolog, hogy kinek mit jelent a korona, és az is, hogy van-e értelme az egésszel foglalkozni. Az üzenet a fontos. És ez szerintem katasztrofális, mert ez MEGOSZTANÁ a nemzetet. A béke helyett.:-(
Más: Csurka
Egyszerűen iszonyatosan zavaros. Vannak szerintem jó gondolatai, de van ami katasztrofális. A nyilatkozatában emlegette, hogy milyen jó pl. a visegrádi együttműködés, stb.. DE AZ EGÉSZNEK VOLT EGY TRIANONI FENNHANGJA. Kösz, de nem kívánok balhézni a szomszédos országokkal. Olyan kérdésben, ami több országot érint, állásfoglalást csak megegyezés alapján tudok elfogadni. Azaz, ne a csurkapistamondja meg, hogy a határon kívül mit kell csinálni, hanem az ott élők.
Ezért is veszélyes a koronával dobálózni.
Ha a közember szintjét nézzük: egy problémát megvitatva sokkal jobban megoldhatunk mint kötekedve. Mert az utóbbinak bunyó lehet a vége.
Vagyis amit nekem a koronatörvény tervezete mond: a reakcióm:
TISZTELT POLITIKUSOK, KÉREM SZÁLLJANAK VISSZA A FÖLDE, AZ ÖNÖK DOLGA ELMÉLETILEG A HAZA SZOLGÁLÁSA, ÉS NEM A NÁRCISZTIKUS HAJLAMAIK KIÉLÉSE!!! Nagy tisztelet a kivételnek!
Asztaltársak: Véleményetek?
ui: aktuálpolitikai üzenet: sajnos van, de nem a koronáról szól...:(((
Sumir, könyörgöm, mi az aktuálpolitikai üzenete a koronának? Korábban elhangzott, hogy a nemzeti történelem folytonosságát szimbolizálja, ám ez a legkevésbé sem aktuálpolitika (amellett hogy akkor már sok más is szimbolizálja, ha már ezt a hülye kitételt kell használni), hanem időn és rajtunk átivelő dolog. Akkor lenne aktuálpolitikai üzenete, ha a koronához bármilyen szinten is kapcsolhatnánk Orbánt, Torgyánt, Demszkyt és a többieket. Az hogy most kapcsoljuk, épp csak annyit jelent, hogy a kérdés „aktuálpolitizált”, de a koronának valójában továbbra sincs aktuálpolitikai üzenete, ténylegesen marhára nem érinti ez az egész, majd elmúlnak szépen ezek az évtizedek is, és a korona ugyanaz lesz, ami volt, nemzeti ereklye. SZVSZ.
Kedves Turbo! A Szent Korona m i n d i g i s "aktuálpolitika" marad, amig magyar ember él ezen a Föld nevű sárgolyón! Ezt lehet nem szeretni, de igy van, épp az előbb hallgattam végig Pető Iván ékesszavú hozzászólását az ügyben. Pont azon folyik a vita, hogy csak "történeti értéke és jelentősége" van, vagy mai, aktuális "üzenete" is. A Medián felmérést pardon asztaltársunk emlitette, olyan összefüggésben, mintha a magyar nép többsége rühellné, hogy a méltó helyére kerüljön. Egyébként ilyen médiakampány után akár igaz is lehet...
De, Sumir, könyörgöm, ebben a topikban párthovatartozásra való tekintet nélkül 95% egyetértett a korona történeti értékével és jelentőségével kapcsolatban, nem is erről megy a vita, hogy egyik tábor felmagasztalná, a másik pedig tojik rá, hanem hogy érdemes-e, szabad-e egy a döntő többség által is elismert nemzeti ereklyét a politikai szimbólumteremtés áldozatává tenni, tkp. oktalan és üres célok érdekében felhasználni (értsd: a korona szimbólum, eddig is az volt, ezután is az lesz, de miért kell az aktuálpolitikába emelni, stb., stb., keserveim mint alább sokaké).
Kedves Turbo! Akinek nem inge, ne vegye magára. Én nem általában "a liberálisokról" irtam, hanem azokról, akik hidegrázást kapnak a Szent Korona tiszteletétől. Szerintem sok liberális van, aki nem gyűlöli helyből a magyarság számára szent dolgokat, csaak közülük sajnálatosan kevés nyilvánul meg itt, ezekben a topicokban. Ezt jelentette egy bizonyos csoport általam tapasztalni vélt felülreprezentáltsága. Azt meg pláne nem hiszem, hogy a magyar nép többségét idegesitené a Szent Korona tisztelete, bármit is közöl a Medián /Hann Bandi-SZDSZ/.
"Egy kiegészités: pontos képet kaphatunk arról, ki hol van."...
Hát erre a topic elején olvasható MEDIÁN felmérés azért elég pontos választ adott, nem? Vagy Önöket ilyen részletkérdések, hogy a túlnyomó többségnek mi a véleménye a "korona meghurcolásáról" nem érdekli?
Önök szerint a túlnyomó többség örjöng az "elnyomó" kissebbség ellen?
Hát ez valóban nevetséges. Vagy inkább siralmas?
Sokan helyeslik, sokan pedig ellenzik.
Meg kellene barátkozni a gondolattal, hogy jelképesnek szánt törvényeket csak "nemzeti egység" fönnállása esetén szabad alkotni. Ellenkező esetben minden a napi politikai játszma részeként értelmezendő.
A törvénytervezet különben igazi kísértet, mondhatni, lebegő rémalak. Szenteltvíztől nedves, tömjénbűz árad belőle. Karót nyelt kísértet... legalábbis görcsbe merevedett. "Nemzeti" görcsbe...
Ez a kísértet beszél is. Minden szava hamis pátosz, förtelmes dagály.
Nekem Kölcsey kísértete szimpatikusabb ("Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér? / Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort: / Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!)
Már elnézést...
Igazi kutyakomédia tanúi vagyunk! Mert biztosan vannak emberek, akik például királyságot szeretnének, vagy csak szeretnék látni, ahogy képviselőik a koronára esküsznek stb. De hogy került ide a Fidesz?! Vagy akár az MDF?!
Kivételesen az SZDSZ adja a kérdésre a helyes választ /csak meg ne gondolják magukat!/:
Eb ura fakó, SZDSZ non coronat!
Haggyad...
Olyanok , mint az ecceri rendőr: Egy - kettő - sok...
Szerintük már egy is túlreprezentál.
SZVSZ akkor járnának csak igazán jól, ha annyian gondolkodnának úgy, mint ők, - mint azt kéjes álmaikban feltételezik.
Sajnos a rideg valóság más...
:O)))
Mi az hogy túlreprezentáltak, kedves Sumir, talán azt jelentené, hogy a kívánatos mértéknél (0) több liberális tátja a száját a Fórumon, meg egyáltalán, azért remélem, nem gondolod ebbe is bele a nagy nemzetrontó liberálbolsevista összeesküvést, hogy nagy részünk amúgy szervezetten és pártutasításra tasztalozik. Szóval mi az hogy túlreprezentált? Mi van, ha ennyien vannak a dögök?
Aha. Az érveket utólag kell keresni. Ja, ja. Szerintem a te szádból ez úgy hangzana hitelesen, és jottányit okosabban is: „az SZDSZ érvei egyszerűen nem érvek, álljanak is bármilyen alapon”. Olvasd már végig a topikot, ha érveket akarsz, és ne lépj át rajtuk!
Ön írja: "Politikai objektum lesz a Szt.Koronából."
Nem lesz. A korona mindig is az volt, éppen ezért olyan a története, amilyen.
A korona, mindig a magyar függetlenséget és a magyar államiságot jelképezte. Ez bizony nagyon is politikai tartalom. Pontosan ezért a helye nem a múzeumban van.
Egy kiegészités: pontos képet kaphatunk arról, ki hol van. Mert azt értem, hogy valaki azt szeretné, hogy szigorúan múzeumi tárgy maradjon, de hogy emiatt annyira ideges legyen, hogy topic/ok/-at nyisson, dühöngjön, káromkodjon, farizeus módon "féltse" a Koronát stb.: na ez árul el valakit. Már több topicban örjöngenek ezek a fiúk, ha néha kicsit háttárbe szorul valamelyik, mindig van, aki "felfrissiti" - miért? Nem kell a szemforgatás! Feláll a szőr a hátotokon, ha a Szent Koronáról, a történelmi Magyarországról, Trianonról van szó. Egy kis csoport, amelyik szerintem erősen túlreprezentált az Index fórumain /is/.
Ez az első lépés a keresztény Európába visszavezető úton. Remélhetőleg 2001 január elsején Szent István megkorozásánák 1000. évfordulóján ismét arra érdemes keresztény ifjunak fejére tétetik az aki I. (remélhetőleg később szent) Viktor néven újra felemeli a nemzetet!
Szvsz azért jó ez a topic, mert totál pontosan lehet látni, ki az aki idegeli magát a Szent Korona miatt /"svájcisapka"/ s igy pontos képet kaphatunk ki hol van. Ez a többi topicnál segitség /nem kell mindenkinél visszakeresni valakinek a korábbi hozzászólásait/. Szóval itt elválik a tüdő a májtól, hogy "nép-nemzetien" fejezzem ki magam. Azt hallottátok, hogy Fodor Gábor "félti legdrágább nemzeti ereklyénket a szállitás közbeni estleges károsodástól"? Tényleg, halál komolyan ezt mondta ma reggel, én hallottam! Ja, és "nagyon sokba kerül"!
Meg kéne barátkozni a gondolattal, hogy sokan helyeslik.
Az SZDSZ ellenzi. O.K. ő dolga. Bármit ellenezne, amit a kormány akar. Az érveket ráér később is kitalálni. Ez is az ő dolga. Ekkora politikai súllyal megteheti. Kit zavar ?
Van valaki aki helyesli?
999 évvel az elso koronázás után?
Az egyetlen korhu jelkép - a palást - nélkül?
Nem tudjuk más helyre tenni azt a temérdek milliót amibe ez kerül?
Sajnos nincs időm átnézni a hozzászólásokat, igy senkivel nem tudok és nem is akarok vitatkozni, pusztán közlöm mindenkivel, hogy én is elitélem, és hatalmas baromságnak tartom az átköltöztetést!
Ha netalán mégis az önfejű, öntelt erőszak győz, kiváncsi vagyok, hogy a köv. adminisztráció hogy fogja szidni a jelenlegiek őseit, amikor vissza telepitik az eredeti, mindenki által felkereshető helyére...
Aszonták, hogy "a legméltóbb helyére" viszik.. azaz az átlagpógár még megnézni is "gyerek"...
Azt fejezi ki, hogy szerintük alacsonyabbrendűek vagyunk. És itt sajna nem a koronán van a hangsúly...:(
Csatlakozom az előttem szólóhoz, azzal a kiegészítéssel, hogy Viktor polgártársnak már bizonyára van egy szép fejlett párduca, s azt most tanítja kacagni (Karinthy kartács után szabadon).
A Fidesznek.
Kenyeret és cirkuszt a népnek...
De ha mindkettő nem mén, akkor legalább cirkuszt.
+ meg még Vityesz koronaőr is lesz.
Nincs is szebb a tradicióknál...