Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

yOLORO Creative Commons License 2000.09.07 0 0 546
Mi a problema emberek!!
Senkinek sincs megvitatni valo problemaja???

Mindenkinek gyari gumi van az autojan???

tau ba Creative Commons License 2000.09.06 0 0 545
Kedves Kerecsen Gabor!

Koszonom a valaszodat, meg probalkozom az autohifi forumon azatn belenyugszom hogy ki kell fizetni azt a hatvansokezer penzt.

Udv/tau ba

Előzmény: Kerecsen Gábor (540)
granturismo Creative Commons License 2000.09.06 0 0 544
yo reggelt.

HEC köszi átnézem az oldalakat, de egyenlore a Supercips féle megoldással szemben eros fenntartásaim vannak.

yOLORO Creative Commons License 2000.09.05 0 0 543
GT
195/50 15" ,Goodyear Eagle F1 gumikkal.
Ezeksem rosszak, sőt!!! Csak az a problémájuk, hogy nagyon puha gumik és nagyon-nagyon kopnak.
Valami keményebb öszetételü gumikra szeretném lecserélni. A Dunlop SP9000 hallottam nagyon jó véleményeket meg a Michelinnek is van hasonló kategóriás gumija(nem vagyok benne biztos de vmilyen SPORT PILOT.
Azért fordulok ide a forumhoz mert itt nálunk falun(Miskolcon)nem tömeg cikkek ezek a "highend" gumik. A kereskedök eladnak belöle évente 1-2 garnitúrát, és még arra sem emlékeznek, hogy kinek, legalább megkeresném és megkérdezném a véleményét. Biztos vagyok benne, hogy nem nézne bolondnak amikor a gumija után érdeklödnék, mert ilyen dolgokat csak fanatikusok vesznek,"gondolok itt magamra meg szerintem vannak még van itt a listán is ilyen emberek:))))"
cr2 Creative Commons License 2000.09.05 0 0 542
Bocsi GT!

A weben még én sem látom :-(, de a hírdetésben tényleg benne van. Auto Magazin, 2000. aug., 86. old.
Bocsi még egyszer a félreértésért.

Előzmény: granturismo (539)
HEC Creative Commons License 2000.09.05 0 0 541
granturismo

Inkább itt keresd: http://www.superchips.co.uk/car/indexfr.htm -> Technical Info.
Valsz. itthon is megvannak ezek a megoldások.

Ua. attól a cégtől:
http://www.superchips.com/iconnew.htm

és annak aki mérni akar:
http://www.superchips.com/afr.htm

Előzmény: granturismo (539)
Kerecsen Gábor Creative Commons License 2000.09.05 0 0 540
Kedves tau ba!

A kérdés engem is relative hosszú ideig foglalkoztatott. Számos helyen utánanézve egyetlen információ, amit szerezni tudtam az volt, hogy az emlitett MCD 36 biztosan működik a gyári háj rádióval. A www.fiatbravo.net oldalon található fórumban ismételten számos - igaz meglehetősen mezei - tulajdonos foglalkozik a kérdéssel. Amennyire ebből leszűrhető csak ez a jó changer (egyetlen olyan hozzászólást, ismerőst nem találtam eddig, akinek az eredeti rádiója más changerrel működik). A Média Marktba (és egyéb helyekre) ellátogatva az egyetlen érdemi javaslat az volt, hogy vegyem meg a tetszés szerinti changert, majd próbáltassam ki a helyszini szerelővel, hogy jó-e. Ha nem jó, röpke 30-60 perces papirmunka után visszaveszik (+ szerelés, sorbanállás, újabb cucc próbája, ha nem működik). Ezt nem vállaltam be. Végül is néhány napos vajúdás után megadtam magam, megvettem a Grundigot, és most inkább CD-t hallgatok a kutakodás helyett. Ha neaggyisten van egy changered, amit szivesen felhasználnál, végül is nem olyan nagy ördöngősség kipróbálni otthoni körülmények között sem. A rádiókivételt GT leirja (asszem 370-80 hozzászólás környékén, két lemezrugó oldalt, alul, a csatlakozót nem kell forrasztani, csak bedugni). Ha megy, jó ( permanens beszereléshez a CD zsinórvezetést biztos leirja GT sokkal szaxerűbben mint én tudnám), ha nem, nem. Hát ennnyi, amit én tudok.
kg

Előzmény: tau ba (538)
granturismo Creative Commons License 2000.09.04 0 0 539
cr2
Segíts! Én az általad beírt idézetet a www.megalarm.hu oldalon nem találtam.
Előzmény: cr2 (537)
tau ba Creative Commons License 2000.09.04 0 0 538
Udv mindenkinek. Lenne egy kerdesem Fiat hifivel kapcsolatban. A baratnom vett egy Fiat Bravot amiben az eredeti dragabb CD-vezerlos 6 hangszoros Grundig radiomagno van CD tar nelkul. Kerdesem van e valakinek tapasztalata azzal hogy az eredeti (Grundig) hat CD-s tar (MCD-30 vagy MCD-36) helyettesitheto e valami massal, ill. letezik e valamilyen utangyartott verzio amivel olcsobban meguszhato a dolog (a 68kHuf-ot kicsit sokkalljuk). Ha valaki esetleg osszetorte az autojat (azert ne tegye) es a CD tar epsegben maradt jo aron atvennenk.
cr2 Creative Commons License 2000.09.04 0 0 537
Na, csak megtaláltam az a hírdetést, amit kerestem!
Nem az ATC, hanem a Megalarm Kft, mondjuk pont a Superchips-szel karöltve kínál - ezek szerint - Nektek is, a Bravahoz is tuningot a következőképpen:
"A legújabb eljárás alkalmazásával nem szükséges a computer kiszerelése és a chip kiforrasztása a chiptuninghoz" => www.megalarm.hu

A Bravaban egyébként hol van a motorvezérlő-elektronika?

BUBÓ Creative Commons License 2000.09.04 0 0 536
Hello, Granturismo ! Szabin voltam a mai napig és nem voltam computer közelben. Hi-fi ügyben tényleg velem beszéltél. Most már bármikor összefuthatunk, hogy megnézd a cuccot.Most olvasom az eddigi leveleket, a chip-tuning és a küszöb-borítás is most foglalkoztat éppen.Tényleg van olyan chip-t.megoldás, ami nem üti a garanciát ? És az ua. jó, mint a "beforrasztott"?
Üdv: bubó
Előzmény: granturismo (493)
granturismo Creative Commons License 2000.09.04 0 0 535
Ez így van yOLORO, kérdésedre senki nem tud válaszolni.

Milyen gumid és felnid van most fenn?

Előzmény: yOLORO (534)
yOLORO Creative Commons License 2000.09.04 0 0 534
Hát elmodtatok egy pár lehetöséget, hogy lehetne megvizsgálni,hogy menyire káros a motor szempontjából ez házi kipufogó tuning.
De ebböl ugy is az lesz, hogy érdemi választ senki sem tud majd adni kérdéseimre(a szakmában foglalkozó emberekre gondoltam).

Sajnos ezt is a saját pénztárcámon fogom megtapasztalni.

Milyen nyári gumit használtok???(melyikötök rendelkezik "peres" gumival)
Épp cserén godolkozom, és érdeklödni szeretnék a gyakorlati tapasztalaitokról.

Előzmény: granturismo (533)
granturismo Creative Commons License 2000.09.04 0 0 533
T.Gábor.
Pontosan errol beszélek. Nem rugalmas, nem mozgó alkatrészes rendszerrol.
Kell egy áramlásméro, egy nyomásméro (hoálló kivitel) egy homéro. Ki kell fúrni a csorendszert, el kell helyezni az érzékeloket. Aztán biztosítani kell, hogy a mérés a megfelelo pillanatban történjen, tehát kellene valamiféle motordiagnosztikai müszer a triggerelés miatt. Én azt mondom, ez a feladat meghaladja bármelyikünk lehetoségeit. (Nem a képességeit) Ezzel a módszerrel azt mérnénk, hogy mekkora az a folytás ami fölött létrejön a kipufogószelep káros hoterhelése. Van egy másik megközelítés, hogy mekkora az a homérséklet amely tartósan káros hatású a kipufogószelep(ek)re. Tehát a másik lehetoség, hogy üzem alatt a kipufogó szelep homérsékletét mérjük tartósan. Igaz, ehhez csak egy hoérzékelo kell, de egy a motor belsejében lévo alkatrész, amely ráadásul még mozog is?! Szerintem ezt is felejtsük el!
Előzmény: Kerecsen Gábor (532)
Kerecsen Gábor Creative Commons License 2000.09.04 0 0 532
Köszönöm a válaszokat UE és GT.

Hmm. Ez a kipufogó probléma valóban ennyire bonyolult lenne? Hiányos fizikai műveltségem elismerése mellett is úgy érzem első látásra a kipufogórendszer modellezhető egy egyszerű fojtószeleppel, amely ha a kipufogószeleptől elég távol van elhelyezve (turbulencia) gyakorlatilag csak ellenállása révén befolyásolja a szeleptől való gázeláramlást. Tudtommal sem rugalmas, sem mozgóalkatrész nincs a rendszerben.
Valóban az autóra vonatkoztatott ellenállási értéknek a megállapitása gyári együttműküdés nélkül nehéz lenne (hosszútávú terhelés), de az illető kipufogórendszernél csak egy nyomás és egy áramlásmérőt igényelne.
A GT által elmondottak szerint nincs olyan, könnyen megszerezhető forrás amely ezeket a dolgokat igényesen és limitált műszaki műveltséggel rendelkező felhasználóknak taglalná. Ilyen cimmel pld: "Bravo kalauz". De érdekes lenne a "Korszerű robbanómotorok működése" c. könyv is.
Tipp?
kg

Előzmény: granturismo (531)
granturismo Creative Commons License 2000.09.04 0 0 531
T. Gábor
Részben igazad van. Ezek a bizonyos kvantifikációk megvannak a gyárban, a tervezok birtokában. Hiszen a motor fejlesztési szakaszában vizsgálták/mérték sok ezer mellett ezeket a jellemzoket is. Nyilvánvaló, hogy ezeket az adatokat a gyár nem publikálja, hiszen nem szeretné világgá kürtölni iszonytos pénzbe került fejlesztéseinek részleteit. Nem igazán tolünk, földi halandóktól félti, hanem a konkurrenciától, hiszen ezen adatokat a FIAT még felhasználja a motor esetleges átalakításakor/továbbfejlesztésekor.
Meg aztán tegyük fel, lenne egy táblázatod benne egy nyomásérték, hogy a kipufogó szelep nyitását követo x-edik másodpercben a kipufogó rendszer y pontján a max. nyomásérték z Pa és a kipuff. gáz homérsékelete ugyanekkor w fok. És akkor mi van? Mivel, milyen eszközzel, milyen módszerrel méred meg ezt szabatosan házilagos körülmények között? Vagy hogyan teszik meg ugyanezt a szakik a sarki muhelyben? Többek között ezért is olyan drágák a Remus/Sebring stb.. rendszerek. Ok megvásárolják a gyáraktól ezen adatokat illetve rendelkezésükre áll egy olyan muszerpark, fejlesztoi/teszteloi környezet, amellyel képesek ellenorizni ezen adatokat, illetve kontrollálni saját gyártmányaik jellemzoit.
A másik dolog Cr2 irta, hogy a Ford Fiesta rendszere a tesztporton keresztül programozható. Én a Ford rendszereket nem ismerem, de abban biztos vagyok, hogy a Bravo befecsi rendszereknél ilyen lehetoség nincs. A Superchips(elore gyártott tuningchip) rendszerek pedig SZVSZ nem igazán jók, hiszen az eloregyártással pont a lényeg, az adott motorpéldányhoz való optimalizáció nem valósul meg.
Üdv GT
Előzmény: Kerecsen Gábor (529)
Az Utolsó Európai Creative Commons License 2000.09.04 0 0 530
Szia Gábor!

A chiptuningnál ott van a gond, hogy gyárilag a chip nem cserélhető formában kerül beépítésre. Ahhoz viszont, hogy hozzá lehessen nyúlni, ki kell onnan robbantani, és kivehető formára forrasztani - mellesleg beletöltve az új tudást. Ezt a manipulációt azonban a szervizek kiszúrják, és ugrik a gari.

Előzmény: Kerecsen Gábor (529)
Kerecsen Gábor Creative Commons License 2000.09.04 0 0 529
Kedves GT!
A kipufogós esszéhez:
Igen gondolatébresztő fejtegetés.
Bennem felmerült, hogy nyilván ez a kályhafojtószelep-állás, vagy méginkább a rendszer áteresztőképessége/ellenállása kvantifikálható és a motorhoz is megállapitható egy tartomány, amely még nem okoz károsodást. Nyilván még sok, ehhez hasonló az ambiciózusabb autótulajdonos számára hasznos információ valahol fellelhető. Tudsz ilyen forrást? Te honnan meritettet ezeket az impressziv ismereteket?

Biztos, hogy a Bravo chiptuningja csak hardveres (processzorcserés) úton működik? Esetleg egy garanciamegtartó metodika nincs véletlenül?

Előzmény: granturismo (518)
yOLORO Creative Commons License 2000.09.04 0 0 528
Gozo_d
Elnézést vak vagyok:)
granturismo Creative Commons License 2000.09.04 0 0 527
Üdv urak!
Szívesen yOLORO barátom!
Előzmény: yOLORO (526)
yOLORO Creative Commons License 2000.09.04 0 0 526
Sziasztok

Ugylátom ma én vagyok az első a listán!!!

GT
Köszönöm a kimerítö jelentést:)))) Nagyon tetszett a kájha csö és a kipufogó rendszer öszehasonlítása:))))
De most komolyan.
A notor teljesíténye érezhetöen növekedett, de nem olyan mértékben mint amikor a katalizátor lett levéve!?!?

Gozo_d Creative Commons License 2000.09.04 0 0 525
Bocs,hogy untatlak benneteket az ülés problémámmal.Szombaton végre a szemem láttára emelkedett fel és most már minden kiszálláskor csinálja.Az egész kb.1 perc alatt megtörténik.
Előzmény: Gozo_d (520)
Barramas Creative Commons License 2000.09.03 0 0 524
Sziasztok
A cimkekrol jutott eszembe egy erdekesseg:
Az en Bravomban nincsen(sajna) egy darab legzsak sem,(bar valamiert ugy remlik,hogy a kereskedo azt is emlegette...:)viszont a kesztyutartoban van egy cimke a gazgenerator 2005-ben vagy mikor esedekes cserejerol.Na ilyenkor mi van?? :))
Ciao
Fido Dido Creative Commons License 2000.09.03 0 0 523
Hi Ujtulaj!

Az üvegeken is rajta van, vagy vedd le a biztosítékok fölötti műanyag takarólemezt, és a belsejében ott van a dátum.

Fido

Előzmény: ujtulaj (522)
ujtulaj Creative Commons License 2000.09.02 0 0 522
Sziasztok!

Hogyan tudom megnézni pontosan, hogy
mikor gyártották a Bravo-mat?
A motortérben van egy cimke, de azt sehogy
sem tudom értelmezni...

cr2 Creative Commons License 2000.09.01 0 0 521
Ezt a történetet én is pontosan így ismerem ;-). Pontosan ebből a megfontolásból kérdeztem rá a Fiestához egy komplett Remus rendszerre, 165000+üveg. Gondolom, a Bravahoz is hasonló összeg lehet. Egy Golf IV-en hallottam komplett Remust, gyönyörű. Gyönyörű, csak kicsit húzós az ára...
Előzmény: granturismo (518)
Gozo_d Creative Commons License 2000.09.01 0 0 520
Szevasztok!
Már megnyugodtam,hogy az ülés problémám megoldodott,de ma kiszálltam a kocsiból és visszanéztem már kezdett emelkedni.Szépen 1 perc alatt felnyomta magát.Ha meg oda ülök megfigyelni tuti,hogy nem mozog.
granturismo Creative Commons License 2000.09.01 0 0 519
Ja és természetesen katalizátoros komplett rendszerre gondoltam.
granturismo Creative Commons License 2000.09.01 0 0 518
Én meg most értem vissza.
A Kipufogó Klinika nem ma kezdte a szakmát, nagyon sok rendszert készítettek. Azt, hogy van-e Bravo specifikus rendszerük azt kérdezd meg. Egyébként a BS(a tulajdonos asszony monogramja) jelu saját dobok mellett árulnak Remust is.

Na nézzük a kipufogó rendszert. Szóval a motor tervezésekor a kipufogó oldali alkatrészek méretezésekor figyelembe veszik a kipufogó rendszer fojtásának mértékét, amibol következtetni lehet a gázlengés sebességére. A gyorsabb gázlengés növeli ezen alkatrészek hoterhelését. Egy igen szemléletes példa: Biztosan megnéztél már egy hagyományos szeneskályhát. Ott, ahol a kályhacsovet csatlakoztatjuk elötte mindig van egy szabályzókar, amivel a kányha füstkimenetén egy lamellát tudunk elmozgatni. Begyujtottunk. Ha azt akarjuk, hogy a kályha begyulladjon (nagy legyen a teljesítménye) elol az ajtaján egy kis rést nyitunk. Azaz plusz levegot adunk neki, akárcsak a kocsin ha lenyomjuk a gázpedált. Ilyenkor a kályha a teljesen nulla fojtás és a sok levego miatt hangosan lobog. Ha ilyenkor leoltod a lámpát láthatod a kályhacso csatlakozás környéke teljesen áttüzesedik. Ha a kályha égését lassítani akarod két dolgot csinálhatsz: bezárod a nyílást (nem adsz neki levegot) vagy eltekered a szabályzókart (vagyis folytást helyezel el a kályha kipufogó rendszerében. :-)) A kályha az ilyen lobogástól nemnagyon károsodhat, de a kipufogószelepek (amelyeket nem az adott terhelésre terveztek) bizony hosszú távon károsodhatnak. Ezt a has/kb.-ra készített rendszereknél nem lehet megjósolni. Ezért a mester teljesen korrekten járt el az esetedben. Ennél már csak az lett volna korrektebb, ha el sem vállalja a dolgot. A gázlengés szempontjából a legnagyobb folytást adó elem a katalizátor, hiszen apró méhsejt szerkezetu nyílások ezrein kell a motornak átpréselni a kipufogógázt. Nyilvánvaló, hogy a kat. eltávolítása érezheto változást okozott a menetteljesítményekben. Régebben mikor egy-egy modellt azonos motorral árusítottak katalizátorral és anélkül is mindig megfigyelheto volt a teljesítménykülönbség. (pl. Alfa 33 1.7 16V kat.=132LE nélküle=137LE), de ezen modellek kipufogó rendszerének különbözosége nem csak a kat. meglétében/hiányában nyilvánul meg.
SZVSZ ugyanilyen kritikus az elso dob, amely már a kat. elott bizonyos folytást képez. Nem kis szerepe van a kat. üzemi homérsékletének kialakításában. Nyilvánvaló hogy a katalizátor feladatát csak egy bizonyos hom. felett tudja ellátni, viszont a túl magas hom. a kat. tönkremenetelét eredményezheti. Az én véleményem az, hogy mindenképpen a korrekt megoldás vagy egy autóspecifikus komplett rendszer vagy az elso dob és a kat. visszatétele és a középso és a hátsó dob variálása. A kat.-t követo dobok variálása már kevésbé veszélyes, lévén a fo fojtást adó elem mögött helyezkednek el. Gondold ezeket át!
Viszlát hétfon. GT
yOLORO Creative Commons License 2000.09.01 0 0 517
granturismo
Most értem vissza a monitor elé.
Igen ugyvan ahogy mondod.

Most mentem vele egy kicsit többet tartósan nagyobb sebességgel. Azt vettem észre, hogy érezhetöen nyomatékosabb a motor. Csak nagyon kiváncsi vagyok rá, hogy ez menyire gyilkoja a motort!

Előzmény: granturismo (516)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!