Keresés

Részletes keresés

MaZsola Creative Commons License 1999.10.14 0 0 18
Figyelmetekbe ajánlom Csurka
gyakori kesergését az "Afrikai helyzet"-tel
kapcsolatban. (Napi Mao)
Előzmény: eomer (2)
soltika Creative Commons License 1999.10.14 0 0 17
Azt hiszem hogy ez egy komoly téma , rengeteg felellőségteljes ember gondolkodik rajta és talán a kiutat is megtalálták .
Nem kell megijjedni , üdv:
soltika + Finci kutya
/emilileg ez ügyben szivesen társalgok/
bandikaa Creative Commons License 1999.10.13 0 0 16
Na ja.

És arra mit lész, ha
1. A miliciák nyelik el a pénzt, és fegyvert vesznek belőle.
2. A nem katonai beállítottságú orzságok elmaradott lakosságának hogy magyarázod meg, hogy mire is kellene felhasználniuk a pénzt? Evidens, hogy valószínűleg ezzel csak a népesedést növelnéd még tovább.

Tehát:
Nem pénzt, hanem oktatási és nevelési segítséget kell nyújtani a "3. világnak".

Persze a "fejlett" országok azt hiszem igencsak húznák a szájukat.Ezt mondanák: Ha a "3. világ" hagyta elszaladni a lovat, akkor oldják meg egyedül a problémát. Pl.A kínai népességszabályozás úgy tűnik műkodik, bár elég drasztikus. (a 2. gyerekért akár börtön is járhat!)

Üdv
Kiszely András alias bandikaa
www.extra.hu/bandikaa

Előzmény: Commune (15)
Commune Creative Commons License 1999.10.13 0 0 15
A legjobb megoldás szerintem valamiféle elvonás lenne amit a gazdag országok fizetnének a szegények felé.
Előzmény: I. Blasius (14)
I. Blasius Creative Commons License 1999.10.13 0 0 14

Ha viszont két- három generációt ki kell várni, addigra a Föld lakossága legalább 12 milliárd lesz, évente milliók halnak majd meg éhínség, vagy vízhiány, vagy betegségek miatt. Ráadásul a polgárháborúk is ezrek életébe kerülnek majd.

Nem hiszem, hogy ez lenne a leghumánusabb megoldás, sőt lehet, hogy nem is lenne olyan olcsó, mert a fejlett országokból kivándorlókat, menekülőket vissz kéne toloncolni Afrikába, ami nem megy könnyen.

Előzmény: picur (13)
picur Creative Commons License 1999.10.13 0 0 13
Sehogy. Nem lehet megoldani a problemaikat, illetve nem ket ev alatt. Kb ket harom generacio minimum kell -- szerintem.
Előzmény: I. Blasius (12)
I. Blasius Creative Commons License 1999.10.13 0 0 12

Kedves Picur!
Engem csak az háborít fel, amikor mutatják az éhező afrikaiakat, a csontsovány, legyektől körüldongott gyerekeket, és emellett a Toyota Pick-upokon ülő különféle milicistákat, akik harcolnak egymással, garázdálkodnak, besoroznak tizenéves gyerekeket, a legyőzött ellenfeleik levágott fejét kiteszik a főtérre (pl. pár éve Nigériában), és ezek után azt mondják, hogy Afrika országainak függetlenségre volt szükségük mert elnyomták őket a gonosz fehérek.

Hát tessék, most megkapták. De az biztos, hogy Afrika országai egyedül nem tudnak felzárkózni, így akkor marad a sociáldarwinista módszer, éljenek ahogy tudnak. szaporodjanak, öljék egymást, ne dolgozzanak, neveljék az állataikat, de utána ne könyörögjenek segítségért.

Szerinted, hogy lehetne megoldani a problémájukat?

BOB Creative Commons License 1999.10.13 0 0 11
Barátaim, a túlnépesedés nem lesz probléma!

Ha Pakisztánban így folytatják, jövőre örülnünk kell a 4 milliárdnak is!

picur Creative Commons License 1999.10.13 0 0 10
Kicsit felreertesz. Nem egy orszagbol all szamomra Afrika (megyek Kenyaba jovore :). Egyszeruen arrol van szo, hogy nagyon jol lekepezheto DA a tobbi orszagra is, amelyek ugyanugy torzsi megosztottsagtol szenvednek.

Egyszeruen evszazadok ota arrol szol a torzsi felepites, hogy van a kiraly, vannak a hadvezerek, vannak a harcosok.

Egy ferfi akkor gazdag, ha: nem dolgozik egesz nap, mert rengeteg felesege van, aki kiszolgalja ot, es megcsinalja a napi melot (kapal, vet lotudo tudja miket csinal). Van rengeteg gyereke, aki terelgeti a marhakat. Kesz.

Nem mondom, hogy ha zuluk lettek volna az elmult 100 evben hatalmon, akkor jobban elnenek. A fenet, sokkal rosszabbul. De joggal mondhatjak most, hogy nem kernek az eddigi elnyomoikbol, mert eleg volt az eddigi elnyomasbol. Teljesen mas szemeletet akarsz rajuk eroltetni, mint ami az ovek. Ez minima evszazadok kerdese -- a foldnek meg nincs annyi ideje.

Amugy amig voltam DA-ban, addig beszeltem kongoiakkal -- detto ugyanez a helyzet, csak a franciakkal.

Amugy DA nem annyira prosperal, mint szeretne. Es a feherek tenyleg jol megszerveztek -- maguknak.

Előzmény: I. Blasius (8)
Commune Creative Commons License 1999.10.13 0 0 9
A színvonal:
"megmagyarázni nekik, hogy ha nem k....lnek annyit, akkor kevesebb gyerek lesz, "
Ezt ugye Te sem gondolod komolyan.
Egy olyan országban ahol nincs semmiféle öregségi ellátás, akinek nics legalább öt gyereke az
időskorában simán éhenhal.
I. Blasius Creative Commons License 1999.10.13 0 0 8

Picur!
Számodra úgy látom, hogy Afrika egy országból áll. Nehogymár azt mondd, hogy ma egy etiópiai, kongói, ruandai, nigériai bennszülött jobban él mint negyven éve. Dél Afrika is azért prosperál, mert a fehérek jól megszervezték. Gondolhatod, hogyha a zuluk és a többi törzsbeliek lettek volna hatalmon az elmúlt 100 évben, akkor nem itt állnának gazdaságilag ahol most. Tehát Dél Afrika rossz példa.
Ne csak bíráld az ötleteimet, mondj valami javaslatot te is. Fikázni mindenki tud!
Előzmény: picur (6)
picur Creative Commons License 1999.10.13 0 0 7
"Szép elmélet. Olvastad Wilbur Smith könyveit?"

Keblemre pajtas :) En is miatta mentem ki, de amit leir, az eltorpul a valosag mellett :)

Előzmény: eomer (5)
picur Creative Commons License 1999.10.13 0 0 6
Azt hiszem, kicsit gondban vagy afrika tortenetevel pl:
"bennszülötteknek is jobb volt, amíg a fejlett országok mutatták nekik az utat"
Valoszinuleg nagyon elveztek azt, amikor rabszolgakent dolgoztak, gyakorlatilag gettokban laktak, nem mehettek fehere koze. (Mielott beszolnal: lattam Jo'burg CapeTown gettoit. Elj ott ket napot, nem fogod azt mondani, hogy milyen jo volt amikor angol fennhatosag volt.)

"Például iskolázni a bennszülötteket (itt a bennszülött nem pejoratív értelemben értendő), megmagyarázni nekik, hogy ha nem k....lnek annyit, akkor kevesebb gyerek lesz,"
Ismet Del Afrikai pelda: jelenleg egeszen addig nem vehet fel feher embert a munkaltato, amig 100%-osan meg nem gyozodott rola, hogy arra a helyre nincs megfelelo fekete. A sok gyerekrol nem tudod lebeszelni: minel tobb gyermeke van egy feketenek, annal gazdagabbnak szamit. Ez van, evszazadok ota igy muxik naluk.

"marakodó afrikai milicistákat porig napalmozni lehetne."
Nagyon demokratikus. Csak azt felejted el valoszinuleg, hogy itt nem olyan egyszeru a dolog, mint Europaban. A problema gyokere, hogy 1 orszagon belul szamtalan torzs el. Ismet Del Afrika: jelenlegi kormanyfo ha jol remlik xhosa. Viszont a legnagyobb szamban Durban kornyeken a zuluk elnek. Ok mindig arra szavaznak, akire a zulu kiraly. Zulu kiralyt megvettek a xhosa torzsbeliek, igy most a zuluk a xhosakra szavaznak. Csak azt nem tudjak az egyszerubbek, hogy miert kell neki xhosara szavazni, miert nem zulura?

Ezek utan ott vannak meg a matabelek. Ok regen (1800 kornyeke) kiszakadtak a zulukbol -- nem tul szepen (gyilkolaszas, marharablas, utanamegyek es kinyirom cimu dolgok). Osi ellentet van koztuk. Soha nem fognak ossze egymassal a torzsek, illetve csak egy harmadik ellen, de ez nagyon keves ideig tart. Ez van.

"Ehhez nagyon sok pénzre lenne szükség, de mivel a probléma nagyon súlyos, előbb utóbb szükség lesz pénz invesztálására a térségbe."
Nem kell. SA a vilag gyemanttermelesenek azt hiszem 60%-at aranytermelesenek is valami felelmetes hanyadat adja. Csak ugye az egykori gyarmatositoknak.

Harmadik bekezdesedet nem is kommentalom.

Előzmény: I. Blasius (3)
eomer Creative Commons License 1999.10.13 0 0 5
Hmmm. Szép elmélet. Olvastad Wilbur Smith könyveit? Igaz, kalandregények, de az összes Afrikával kapcsolatos ismeretemet onnan szedtem fel. Nem csak szórakoztat, tanít is.

Nekem úgy tűnik, hogy Afrika más világ. Teljesen más értékrenddel és mentalitással. Tehát nem olyan egyszerű a dolog. Addig, amíg dicsőség náluk sok gyereket szülni, minél több derék fiút, addig mesélheted nekik, hogy ne k....féljenek annyit. Fognak.

Tudod, az ilyen elméletekről a Colgate (vagy Blend a Med?) egy elhibázott reklámja jut az eszembe. Indiában mutatták be nagy dérrel-durral, a fogak fehérségére kihegyezve. És bemutatták, hogy milyen megvetendő a sárga fog. Egy olyan társadalomban, ahol csak keveseknek adatik meg, hogy sárga lehessen a foga (azt hiszem, a bétel dió rágásától), azoknak, akik nagyon gazdagok. Indiában minden ember arra vágyik, hogy sárga legyen a foga.

Nem hiszem, hogy a fejlett nyugati világ normáinak Afrikára való ráerőltetése eredményt hozna. Lehet, hogy a másik út járhatóbb? elborzadok, ha arra gondolok.

Én sajnos nem tudok ebben a kérdésben okos lenni. Mint ahogy a cigányokkkal kapcsolatban sem. Csak azt érzékelem, hogy baj van. Nagy baj, ami előbb-utóbb (és inkább előbb) robbanni fog.

Előzmény: I. Blasius (3)
iudex Creative Commons License 1999.10.13 0 0 4
Szerintem pont az volt a baj Afrikaval (is), hogy a feher ember betette oda retves patajat. Addig ijjal, dardaval irtogattak egymast idonkent, ami ugye mas modszerekkel, de imadott Europankban es Amerikankban is elofordulgatott, egy ido mulva beket kotottek, s ment minden a maga utjan. Aztan a bolcs nagy feher varazslo automata fegyverekkel csigazta tovabb a kedelyeket. Hirtelen tamadt, pontosabban kivulrol, mestersegesen tamasztott kulturalis, gazdasagi valtozasok keletkeztek, a "bennszulottek" meg nem tudtak mit kezdeni evvel, ahogyan mi is be vagyunk mostansag rottyantva a globalizaciotol, pedig erre lett volna idonk folkeszulni. Kozben meg azt varnank az afrikaiaktol, hogy oldjak meg egyedul a problemahalmazt, aminek jelentos reszet mi okoztuk. Amig pedig Europaban azert fizetnek egy parasztnak, hogy ne muvelje meg a foldjet, addig hiaba akarunk mi rendet Afrikaban. Nekunk is volna mit sepregetni a hazunk elott.
Előzmény: I. Blasius (3)
I. Blasius Creative Commons License 1999.10.13 0 0 3

Sajnos a gyarmatokat nem lehet visszaállítani, pedig így belegondolva a bennszülötteknek is jobb volt, amíg a fejlett országok mutatták nekik az utat, jelenleg polgárháborúk, vérengzések folynak Afrikában, gondolom a függetlenségpártiaknak annak idején nem ez volt az álmuk. Tehát ha gyarmatokat nem is lehet csinálni, a fejlett államok aktív szerepvállalással segíthetnének az Afrikaiak gondjain. Például iskolázni a bennszülötteket (itt a bennszülött nem pejoratív értelemben értendő), megmagyarázni nekik, hogy ha nem k....lnek annyit, akkor kevesebb gyerek lesz, a meglevők tanítására és élelmezésére jut pénz, a betegségeket gyógyszerszállítmányokkal enyhíteni, a marakodó afrikai milicistákat porig napalmozni lehetne.

Ha a rend helyreállna, akkor munkát tudnának adni a bennszülötteknek, végül is a feketék tudnak dolgozni,(cigányokat pl. nem importáltak volna Amerikába), hiszen azért kerültek Amerikába is, hogy dolgozzanak. Ezt most a szülőföldjükön megtehetnék. Ehhez nagyon sok pénzre lenne szükség, de mivel a probléma nagyon súlyos, előbb utóbb szükség lesz pénz invesztálására a térségbe.

A másik út a sociáldarwinista megközelítésből fakadna, magyarán Afrika határait lezárni a menekültek és a kivándorlók elől, és hagyni a bennszülötteket, hogy boldoguljanak ahogy tudnak, végül is ők akartak annyira függetlenek lenni.
Ez nem lenne túl humánus, és elég sok ember halálához vezetne.

Előzmény: eomer (2)
eomer Creative Commons License 1999.10.13 0 0 2
I. Blasius!
Azt írod, a fejlett világ érdeke, hogy ne szaporodjanak annyian Afrikában. HA érdeke, nyilván neki is kell tennie valamit az ügyben. Szerinted mit kellene tennie?
Előzmény: I. Blasius (1)
I. Blasius Creative Commons License 1999.10.13 0 0 1

Nem semmi, hogy 12 évenként 1 milliárd emberrel nő a Föld lakossága. Igaz mivel ennek iszonyú nagy hányada a fejletlen országokban születik meg, sajnos sok gyerek hal meg, vagy él nyomorban.
A fejlett világ érdeke is lenne, hogy ne szaporodjanak annyian Afrikában mert idővel ez az embertömeg a bevándorlásokkal helyet csinál magának a fejlett országokban, és egyre kevesebb lesz a hagyomásnyos Európai nemzetek lakosságának az aránya, idővel Afrikai bevándorlók lakják majd Európát is.
cinquecento Creative Commons License 1999.10.13 0 0 0
Kilenc 0, ez a tizedik.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!