Hat igen, szoval az en esetemben is az volt a baj, hogy magyarorszagon mindenaron muteni akartak. Tipikus esete volt, hogy csak a szaktudas mukodik es az preferalt.
A tegnap esti Aktuálisban az Egerben tartott Orvoskongresszus egyik felszólalójának mondata valahogy így hangzott: A sok műtétet a megélhetési bűnözés közé kell sorolni (?)
A pontrendszer, a kórház, és az orvos presztizse/egzisztenciája kívánja ezt a dolgot...
Majd összehasonlítást közölt a műsor pl. az Angliában végrehajtott műtétek számáról. Ez jóval alacsonyabb, mint a magyar műtétek száma.
"a betegek 93 százaléka elégedett az orvosi ellátással Magyarországon"
Vegulis ha mar van fogadott orvosod (ismeros, penz altal...), vannak fogadott apoloid (ismeros, penz,...), bejarnak hozzad a rokonok es visznek mindent, AKKOR maga az "orvosi ellatas" (a szaktudas) az tenyleg jo. De nagy atlagban szerintem az orvosi ellatasnak ez gyakran a 10%-a. Sajnos nemreg volt alkalmam kiprobalni a magyar es egy EU-beli bentfekvest is, raadasul amugy is orvosi problemakon dolgozom, latom mindket rendszert. Nagyon nagyon ugyesen kell kerdezni egy ilyen eredmenyhez.
Amugy ha jol tudom magyarorszagon a pontrendszer nem tartalmazza a felujitasi/amortizacios koltsegeket. Pl ahol voltam, ott nem lehetett becsukni az ablakot, szerencsere nyar volt :). Ez most orvosi ellatas?
Valóban a kórházakban osztották ki a kérdőívet? Mert akkor mindent értek. Ki az a marha, aki rossz véleményt mer írni arról a kórházról, ahol kezelik? Főleg úgy, hogy utána az orvosok átcsemegézik a kitöltött kérdőíveket.
"Kovács bácsi nem elégedett? No, akkor rendelünk neki egy kis gyomormosást beöntéssel kombinálva egyhetes kúra keretében..."
Biztos tudjatok, hogy az egyik legnagyobb problema magyarorszagon a daganatok korai diagnozisanal, hogy az emberek nem mernek a korhazak/klinikakhoz fordulni. Ameddig csak lehet elkerulik a vegtelen varakozast, megalazo lekezelest, alacsony szintu ellatast, stb. Sajnos ez draszikusan csokkenti a kezelhetoseguket es igy az eletben maradasi eselyuket. :((
Sajnos édesanyám nem oly rég kórházban volt. Ott a 20 ágyas kórteremben kiosztottak egy kérdőívet, hogy a betegek töltsék ki. Tudom, hogy az a 20 beteg miként töltötte ki. Nem volt ágynemű és gyógyszer , az étel hideg és ehetetlen volt, ía mellékhelyiség (nem 9 milliós volt) kritikán aluli, stb. Lehet, hogy ez a 20 beteg volt a 7 % kisebbség, aki nem volt megelégedve?
Az egészségbiztosító és a Sanda Ipsos felmérése szerint a betegek 93 százaléka elégedett az orvosi ellátással Magyarországon. Mit jelent az, hogy elégedett? Szerintem azt, hogy túlélték és hazamehetnek. Talán ez az amit kevesen mernek remélni, mikor elindulnak a kórházba. Mert mi mással lehetsz elégedett egyébként?