Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 15 perce 0 0 160323

Meggondolandó tényleg beszerezni valamit, aztán kerülgetni egész évben, bennem is felmerült már, hogy eladom, amikor a pincében rendet raktam tavasszal, nem használom ki.

Előzmény: Jocó0423 (160322)
Jocó0423 Creative Commons License 20 perce 0 0 160322

Egyetértek, én is hasonló eszközökkel végzek 300 kg-al.

Előzmény: szü(r)cs (160321)
szü(r)cs Creative Commons License 2 órája 0 0 160321

 Szerintem az a mennyiség amit említettél nem indokol akkora beruházást. Én az ezekkel egyszerű eszközökkel egy 200-as hordóval egy bő óra leforgása alatt kényelmesen végzek (mosással együtt,a válogatás már szedéskor megtörténik)

                                                                      

Előzmény: bootss (160318)
endrepp Creative Commons License 3 órája 0 1 160320

Nem tudom mivel pépesítesz, egy habarcs keverő biztos nem töri meg a szilva magot, esetleg pár darabot, utána át lehet szűrni, önteni gyümölcsös rekeszen, így leválasztani a magot. Ez nekem bevált. 150kg 1óra onnan, hogy nekikezdek, odáig, hogy el van mosva és pakolva, szóval olyan 200kg/óra körül lehet kalkulálni. Kökénnyel is megbirkózott, ügyes konstrukció, amit ad hozzá habarcskeverő, az is egy kellemes darab. A kivitelezésnek vannak enyhe szépséghibái, csúnya hegesztési varratok, vékonyan festett részek (csak a gyümölccsel érintkező részek saválló, a többi nem), de összességében korrekt holmi, a saválló részek igen szép minőségűek, a perforálás is jól ki van találva. A darálójukat is kipróbáltam, az is becsületes konstrukció, de az nem tetszett annyira, visszavittem.

Előzmény: bootss (160318)
Green Corner Creative Commons License 3 órája 0 0 160319

Én pépestem, kierjedés után a mag lent marad a cefre alján,  amennyiben nem azzal főzők átmosom és mehet a kazánra a télen. Itt van a gépem, nem töri a magot, 20q-t 1 óra alatt, csak legyen hozzá ember aki eteti!:)

https://www.youtube.com/watch?v=cwq0Df6funY&t=24s

Ez a szilva már egészben erjedt 2 hetet, puhább, mint a friss, de a darabossal sincs gond! (ne kérdezd, hogy mennyibe volna, szezonra már nem lesz kész!)

 

 

Előzmény: bootss (160318)
bootss Creative Commons License 3 órája 0 0 160318

Én két  legyet szerettem volna egt csapásra ,a tavalyi brutál mennyiségü szilva feldolgozás elvette a kedvem...A közel egy tonna szilva cefrézési idejének a legtöbbjét a szedés és a  kézi magozás vitte el...ha nem magazom ki , akkor a pépesítésnél törik meg jó eséllyel a mag , és az még problémásabb .... Drágának találom én is  ezt a készüléket, ezért kérdeztem meg... Nem ragaszkodnék a mechanikus meghajtáshoz , csak gyorsítsa meg a folyamatot...Ti milyen technológiával magozzátok a szilvát? Tudtok valami okosat ajánlani? 

Előzmény: vandox4 (160314)
Jocó0423 Creative Commons License 17 órája 0 1 160317

https://www.agrowebshop.hu/product/1941/eno15-szolo-zuzo-bogyozo-elektromos-0-75kw-hajtasu-szolo-szemezo-daralogep.html

 

Én ezt használom, szőlőre tökéletes. A behordócsiga miatt magasra sem kell emelni a ládát :)

Előzmény: bootss (160313)
Green Corner Creative Commons License 17 órája 0 2 160316

Szőlőhöz kiváló, de ahhoz lehet venni olcsóbbat is ebből a termékcsaládból!

Előzmény: Jolida (160315)
Jolida Creative Commons License 17 órája 0 1 160315

"Amennyiben étkezési gyümölcsöt helyez a gépbe magozás céljából, előfordulhat, hogy a nagyobb lé hozam véget a magozást meg kell ismételni. "

Lefordítom a marketingrizsát (tavaly beszéltem az olasz alapgép átalakítóival, mert én is nézegettem ezt, onnan van az info):

szőlővel és szottyos gyümölccsel boldogul, a többi felejtős.

Előzmény: bootss (160313)
vandox4 Creative Commons License 18 órája 0 0 160314

Magáncélra, kisebb mennyiségekre tökéletes. A darálóhengerek alumíniumból vannak, a mag kikoptatja, elveszti az éleit, nem kapja el a gyümölcsöt. Ipari célra, nagy mennyiségekre komolyabb gép kell.

Előzmény: bootss (160313)
bootss Creative Commons License 20 órája 0 0 160313

Üdv! 

 

Van erröl a magozó gépröl valakinek tapasztalata? 

 

https://www.agrowebshop.hu/product/7055/magozo-szemezogep-elektromos-0-75kw-hajtasu-gyumolcsmagozo-es-szolo-zuzo-bogyozo-daralogep.html

 

Elsösorban szilvamagozásra és szölö zúzásra szeretném használni! 

 

Köszönet!

szü(r)cs Creative Commons License 23 órája 0 0 160312

Ez is csak a véletlen műve nemrég bukkantam rá mert megfeledkeztem róla. A szenilitásnak is van pozitív oldala..........

Előzmény: Jocó0423 (160311)
Jocó0423 Creative Commons License 23 órája 0 0 160311

Én úgy örülnék ha egyszer maradna tavalyim :) Annyi errefelé a muslica, hogy csak az üres polcot nézegetem :(

Előzmény: szü(r)cs (160304)
szü(r)cs Creative Commons License 23 órája 0 0 160310

Elég érdekes......Tipikus magyar mentalitás, mindenki az orráig lát és a saját gesztenyéjét sütögeti. A dolog  komplexitását nem akarják felismerni, a közös érdeket képviselni, a médiának újfent sikerült megosztani a társadalmat.

Előzmény: GAZSI60 (160309)
GAZSI60 Creative Commons License 25 órája 0 0 160309

https://www.youtube.com/watch?v=SujH5hCq6wY  Bár erről már témáztunk, hátha valaki nem látta.

sogi01 Creative Commons License 30 órája 0 4 160308

   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (160284)
szü(r)cs Creative Commons License 30 órája 0 0 160307

Ha kisüsti eljárással készül, nem valószínű, hogy ilyen magas alkoholtartalmú középpárlatot tudnak kinyerni. Egyutas főzővel inkább. Még kérdés, hogy mennyire "rugalmas a főzdés: felénk van olyan aki 50-re főz mindent (kérdezés nélkül), mert így valamivel egyszerűbb az elszámolás... 

Előzmény: !MARATHÓN (160305)
!MARATHÓN Creative Commons License 1 napja -1 0 160306

Nem azért, mert a 45-ös elnyomja a pálinkahibákat?

Tudom-tudom a 40 fokos az nem pálinka. 

Előzmény: vandox4 (160302)
!MARATHÓN Creative Commons License 1 napja 0 0 160305

Ne adj isten, fórumosan cefrézted. Akkor Jó lenne a pálinkát úgy 84-86 fokosan haza vinni. És 3 hónapig pihentetni sötét pincében, majd kihígítani, utána -4 fokra hűteni, aztán kávéfilteren átszűrni. Aztán minimum 3 hónapig, de inkább tavaszig ismét a sötétben pihentetni. Jövő ilyenkor biztos nyerő itóka lesz. Aszalt meggyel tudsz készíteni ágyast is. 

Előzmény: spapda (160298)
szü(r)cs Creative Commons License 1 napja 0 0 160304

Én a tavalyit!!! érzem úgy, hogy mostanra teljesen" kikerekedett".

Előzmény: Green Corner (160301)
szü(r)cs Creative Commons License 1 napja 0 0 160303

Így igaz, ez kimaradt, gyorsan sok infók akartam írni!

Előzmény: vandox4 (160302)
vandox4 Creative Commons License 1 napja 0 1 160302

Egy litert, fél litert. Tudom te így érted, de nehogy valaki az egésszel próbálkozzon:). 40-nél megállapítjuk, hogy 45-ön jobb volt:)!

Előzmény: szü(r)cs (160299)
Green Corner Creative Commons License 1 napja 0 1 160301

3 hónapig felé se nézz! A meggynek idő kell, hogy az ízek kialakuljanak, utána kostolgatással majd eldöntöd mi az ami tetszik!

Előzmény: spapda (160298)
szü(r)cs Creative Commons License 1 napja 0 0 160300

Most észleltem, hogy főzeted és nem főzöd. Ebben az esetben nézd meg több hozzászóló véleményét ami alapján döntesz, ha nem"kóser",  és ha tudod, végigcsinálod amit az előzőekben javasoltam.

Előzmény: spapda (160298)
szü(r)cs Creative Commons License 1 napja 0 0 160299

A megítélés szerintem nagyon szubjektív is lehet. Nem lehet egyszerűen kimondani, hogy a meggy X alkoholfokkal mutatja meg magát a legkedvezőbben. Sok tényező (időjárás, a gyümölcs cukortartalma, savszintje,érettségi állapota, cefrézés stb.)befolyásolja , hogy az adott pálinka milyen szeszfokon leginkább élvezhető. Ha van kedved és időd, némi pihentetés után kísérletezd ki. Pl. indulj 48-ről és kóstolás után hígítsd egyre kisebb alkoholfokra míg el nem éred a számodra megfelelő ízérzetet(ez lehet akár  40 -42 térfogatszázalék, de vigyázz az opálosodásra az alacsony értékeknél!

Előzmény: spapda (160298)
spapda Creative Commons License 1 napja 0 1 160298

Sziasztok! Megvolt a meggy betakarítása, már szépen dolgozik a hordóban, jövő héten tervezem főzetni. Arra gondoltam, hogy alacsonyabb alkoholtartományban tartanám, inkább amolyan desszert pálinkát szeretnék belőle, hölgyek számára is kellemes italt. Mi a tapasztalat, a fenti célra a meggy (nagyszemű, talán érdi bőtermő) hány százalék körül mutatja igazán barátságos arcát?

körte51 Creative Commons License 1 napja 0 0 160297

Egy pici utóerjedés kell , de én örülök, ha 10 napig el tudom nyújtani . Holnap cefrézem az enyémet majd írok pár adatot.

Előzmény: vandox4 (160295)
Jocó0423 Creative Commons License 1 napja 0 0 160296

Járt utat járatlanért........... :)

Előzmény: vandox4 (160291)
vandox4 Creative Commons License 1 napja 0 0 160295

Átgondoltam, igazatok van, főzöm rögtön majd. (Ez nem alma, vagy szilva.)

Előzmény: endrepp (160294)
endrepp Creative Commons License 1 napja 0 0 160294

Azt ne tartogasd sztem, ha nem tudod hatékonyan hűteni, a 3hét kb. 17fokot jelent, csak a hasamra ütöttem, de ilyesmi lehet.

Azzal lehet húzni az erjedést, hogy az induló élesztő mennyiség csökkentve van, mondjuk 10gramm/hl, de pont az epernél nem mennék ebbe bele, persze ez az én álláspontom, azért kíváncsi lennék, hogy a tieddel mit hozol ki belőle. Savat biztos használnék. :)

Előzmény: vandox4 (160286)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!