Keresés

Részletes keresés

sogi01 Creative Commons License 4 napja 0 5 178044

                                                                                                                        Pálinkás jó reggelt!

 

 

 

 

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

A tudás forrása

http://snapszmester.hu/

Benne:

Snapszmester és Nabiti összefoglalója

Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Újra adómentes a pálinkafőzés

 

Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás.

Miklós1 összegzései a ph beállításról                  Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

Kationcserélő műgyanta használata                           Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (178017)
endrepp Creative Commons License 4 napja 0 1 178043

Éppen ezt gondolom, de képlékeny is. Szeretnék úgy főzni alacsony dedflegmáción, hogy az UP ne essen be a végére, tehát elindul a KP, hirtelen lemenni 60%-ra és azon végig vinni, ~58% up. Biztos vagyok benne, hogy lehet úgy alacsony deflegmáción vinni, hogy nem lesz utóízes, kóstoltam ilyet. A cseh párlat 55% KP, tornyoson ?! Nyoma sincs mellékíznek. Szóval valahogy megoldható.

 

Előzmény: naivkezdo (178042)
naivkezdo Creative Commons License 4 napja 0 0 178042

Ha egyszer lesz főzőm letesztelem ebből, azaz up szempontból és majd visszajelzek.

Köszi.

Előzmény: endrepp (178040)
endrepp Creative Commons License 4 napja 0 1 178041

Azt nem írtam, de egyértelmű, hogy a hígítás az egészet lehúzza, tehát minden alacsonyabb töménységben zajlik, mivel a főző deflegmációja kb állandó, feltételezve, hogy ugyanaz a fűtés teljesítménye. Tehát, ha egy 35%-os alszeszt hígítok 25%-ra, akkor az up 68% helyett 58%-on jön, persze hozzávetőlegesen, de az biztos, hogy jóval alacsonyabban.

Előzmény: endrepp (178040)
endrepp Creative Commons License 4 napja 0 1 178040

Nekem az ep elválasztása soha nem okozott gondot, jól kitapintható a határ. Ami miatt konkrétan nem hígítom fel, az az up, minél magasabban érkezek hozzá, annál részletesebb, jellemzően 65-70% (eddig 79%volt a legmagasabb). Szilvánál félre teszek egy üveg marcipános részt, ami már up, annak az eleje, de kellemes, ebből valamikor vissza teszek egy keveset, ha éppen olyanom van, utána jön egy mély gesztenyés, keserű íz. Ha az up-hoz mondjuk 55-60%-nál érkezem, akkor nem találom a határokat, az olyan, hogy ráfogom egy ponton, hogy na ebből elég volt, ebben az esetben a párlat utóíze nem tiszta, nem marad utána tiszta szájérzet. Ez pont szilvánál nem zavar annyira, esetleg pont be is jön, de másnál nem szeretem.

Előzmény: naivkezdo (178038)
naivkezdo Creative Commons License 4 napja 0 0 178039

Nem bonyolult, de a túl biztos esettel fontos illatokat is eldobhatsz.  Egy időben erre sok időt szántam és próbálkoztam, és ezt tapasztaltam amit írtam, annyi kiegészítéssel, hogy így és sokkal gyakoribb mintavételezéssel lényeges illatokat mentettem meg.

Up az egy következő téma, talán bonyolultabb ügy. 

Előzmény: 1zsakkrumpli (178037)
naivkezdo Creative Commons License 4 napja 0 0 178038

Meg is fordíthatjuk a logikát, ha még jobban erősíted az alszeszt cefrefőzés során úgy könnyebb az elválasztás?

De pontosítok, (régebben egzakt voltam és talán ebben a párbeszédben is az elején, azt írtam) 18-20 körüli alszesznél könnyebbnek bizonyult az ep elválasztása, mint 25 vagy meginkább afelett.

Tehát ha nem visszük el a pontatlan fogalmazás miatt, úgy érdemibb a beszélgetés.

 

De tévedhetek és érdekel a téma, ezért is dobtam be.

Külön érdekes amit írsz, hogy sehol sincs ez a finomítás előtti hígítás, csak itt lett ennek hagyománya.

Előzmény: endrepp (178036)
1zsakkrumpli Creative Commons License 4 napja -3 0 178037

Szerintem az EP elválasztás annyira nem bonyolult dolog. Szerintem talán minden 10. pálinka EP-os. Biztosra akarsz menni többet veszel el, (több aromát dobsz ki)

Viszont az UP szempontjából nézve kb.: minden második-harmadik párlat hibás. Jön a számomra érdekes kérdés, mi lehet ennek az oka? Technikai, személyi, tudás, hagyomány, ízlelés stb...?

Előzmény: naivkezdo (178033)
endrepp Creative Commons License 5 napja 0 0 178036

Ez egy tudományos módszer, hogy elviszed az állítást a szélére és ott vizsgálod.

Én leírtam ezzel kapcsolatban, amit gondolok, többet nem tudok hozzá tenni. Egyetemen ezt nem tanítják, Panyikné nem hígít, Sólyom Lajos nem hígít, kipróbáltam, már én sem hígítok. Jövőre lehet, hogy fogok megint. Passz. :)

Előzmény: naivkezdo (178035)
naivkezdo Creative Commons License 5 napja 0 0 178035

Igen, van egy optimum biztosan, simán más lehet.

Mondjuk szőlő/bor képes erős alszeszt adni, ahol már széles skála áll rendelkezésre. Melyiknél könnyebb: 20-25 körüli alszesz vagy eredeti töménységben jóval efelett?

Csak ennyi a kérdés.

A 10%-ra azért nem reagáltam már az előzőnél sem, mert konstruktív mederben szerettem volna tartani.

Előzmény: endrepp (178034)
endrepp Creative Commons License 5 napja 0 0 178034

Felmerül általában, hogy miért nem megyünk előrébb, ha az állítás minél-annál típusú, 10%-os alszeszből még könnyebb?

A válasz valószínűleg, hogy "azért van egy optimum".  Tehát a minél-annál nem igaz. Biztos, hogy az optimum nálad és nálam ugyanott van? Nem. :)

Előzmény: naivkezdo (178033)
naivkezdo Creative Commons License 5 napja 0 0 178033

Én nem emlékszem erről igazi vitára.

De támogatom.

Szóval az az állításom, hogy EP elválasztás könnyebb alacsonyabb szeszfokú alszesznél.

Epruvetta szerintem senkinek nincs bevetve az ep elvételig. 

Előzmény: 1zsakkrumpli (178032)
1zsakkrumpli Creative Commons License 5 napja -2 0 178032

Akkor ha szélesebb "sávban" összemosódik a EP/KP.

De ez sok mindentől függ, fűtés, keverés, hűtő, főző konstrukció, epruvetta:) stb... és már ismét többször ismételt szakmai vitáknál tartunk. :)

Előzmény: naivkezdo (178027)
endrepp Creative Commons License 5 napja 0 0 178031

Több paraméteres ez is, a dupla alatt ha egy nagy tömegre gondolsz, mint a tied, azzal nehezebb, de pl az én duplámban 5-6liter vízzel, elektromos fűtéssel, egyszerűbb, mint az előző szimplámban.

Előzmény: naivkezdo (178030)
naivkezdo Creative Commons License 5 napja 0 0 178030

Ja igen, bár nem volt dolgom szimplával, de úgy képzelem ott ez egyszerűbb. De duplafalnál is lehet, csak nehezebb.

Előzmény: endrepp (178028)
endrepp Creative Commons License 5 napja 0 0 178029

Szívesen! :)

Előzmény: sogi01 (178013)
endrepp Creative Commons License 5 napja 0 0 178028

https://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=152620018&t=9007484

 

erre emlékeztem, valóban nem írtad konkrétan, hogy nem megy

Előzmény: naivkezdo (178026)
naivkezdo Creative Commons License 5 napja 0 0 178027

Miért dobok ki aromát az elején?

Előzmény: 1zsakkrumpli (178025)
naivkezdo Creative Commons License 5 napja 0 0 178026

Írtam volna?

Lehet.

Inkább többször sikerült csepegve, mint nem.

Előzmény: endrepp (178021)
1zsakkrumpli Creative Commons License 5 napja -2 0 178025

Csepegve tudnál indulni, tapasztalatom szerint az EP elválasztás eltarthat akár 10-20 percig vagy tovább is, akkor szinte a cseppek között felfedezhető a határvonal. Ez azért lenne lényeges mert az elején jövő aromák nem lennének kidobva. Ennek a feltétele jó konstrukciós főző, jó fűtés, megfelelő hatékonyságú keverés, fűtés szabályzás stb...

Előzmény: naivkezdo (178020)
boltor Creative Commons License 5 napja 0 0 178024

Tk. pont így történt! :-)

Csak nem használt, hanem új. :-)

Kösz!

Előzmény: öreg_néne_b (178023)
öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja -3 0 178023

Használtan vetted a zsibin egy ismeretlentől. Magánszemélyek szóban is szerződhetnek.

Előzmény: boltor (178022)
boltor Creative Commons License 5 napja 0 0 178022

Van valakinek már tapasztalata adóhatósági ellenőrzésben?

Konkrétan az érdekelne, hogy a főzőről kérik-e a számlát?

Úgy látom a tv. szerint av. számla, ajándékozási vagy alapanyag beszerzési doksi szükséges.

endrepp Creative Commons License 5 napja 0 0 178021

Csak példának írtam az up-ot, mert ott könnyebb megfigyelni. Közben eszembe jutott azt is írtad, hogy a fűtés szabályzása nálad korlátozott és nem tudsz ep-nál csepegve indulni.

Előzmény: naivkezdo (178020)
naivkezdo Creative Commons License 5 napja 0 0 178020

Ep kapcsán írtam amit, és már régóta írom. Kb évente egyszer beírom:)

Igen, határozottan úgy tűnt, hogy hígítva könnyebb volt az ep elválasztás. Up-ra nem mondtam ilyet.

Előzmény: endrepp (178016)
endrepp Creative Commons License 5 napja 0 0 178019

Én nyalogatom töményen, nem hiszem, hogy ez így jobb, nálam az alakult ki. 

Az alszesz hígítás nélküli főzését is csak kisérleti jelleggel javaslom, nekem, az én főzőmön bevált, nem tudom másnál hogy működik ez.

Előzmény: zsorsz (178018)
zsorsz Creative Commons License 5 napja 0 0 178018

Úgy emlékszem a poharakat meleg vízzel hígítva az ízek jobban kijönnek, az ep-kp határt könnyítve.

 

Akkor már ez is elavult?

Előzmény: endrepp (178016)
sogi01 Creative Commons License 5 napja 0 2 178017

linkás jó reggelt!

 

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

A tudás forrása

http://snapszmester.hu/

Benne:

Snapszmester és Nabiti összefoglalója

Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Újra adómentes a pálinkafőzés

 

Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás.

Miklós1 összegzései a ph beállításról                  Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

Kationcserélő műgyanta használata                           Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (178010)
endrepp Creative Commons License 5 napja 0 0 178016

A víz úgy jön ide, hogy az is egy olyan komponens, amit részben el szeretnél választan. Ugyanez van UP-nál, alacsonyabb töménységen, jobban átfedik egymást az összetevők. Lehet félreértettük ezt és csak az aceton ilyesmi elválasztása miatt van, ezt írja a reggeli doksi is, nem pedig a határ keresés miatt, régebben én is ezt gondoltam, de a gyakorlatban jobb töményebben hagyni, erre jutottam. Próbáltad nem hígítva?

Előzmény: naivkezdo (178014)
endrepp Creative Commons License 5 napja 0 0 178015

Ha jobb elválasztani hígítva, akkor 10%-osan még jobb. Poharas módszernél a fogyaszthatóság miatt hígítod, én nem. :)

Előzmény: naivkezdo (178014)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!