Keresés

Részletes keresés

Jolida Creative Commons License 2024.04.10 0 1 185891

Ez akkor igaz, ha csak az üst alját melegíted (pl. indukcióssal), de üstházban levőnél más a helyzet, mert a forró levegő az üstfalat is körbenyalja.

Az alambik lepárlómnak (ami csak alulról melegített) brutálisan nagy a deflegmációja összehasonlítva a DES-el (a méretkülönbségek figyelembe vételével).

Előzmény: obsitos3 (185890)
obsitos3 Creative Commons License 2024.04.10 0 1 185890

Valami itt nem kerek.A deflegmáció a sisak térfogatának növelésével nő.Ha 100 L-es üstben 10 L alszeszt finomítasz,az üst üres része felfogható megnövelt sisakként.Pont a szimpla üstnél változik a deflegmáció mértéke jelentősen,mivel érvényesül a külső levegő hűtő hatása,ellentétben a dupla falú cuccal,nem?

Előzmény: Jolida (185884)
Jolida Creative Commons License 2024.04.10 0 0 185889

Kimaradó (elfelejtettem, hogy egy nagy ubisüvegben vár a sorára) kb. 4l alszeszt is pároltam már le duplafalú egylépcsősben minden gond nélkül.

Mondjuk érdekes volt az Ep elválasztás. :-)

Előzmény: naivkezdo (185888)
naivkezdo Creative Commons License 2024.04.10 0 1 185888

Ööö.

Szerintem duplafalnál is van jelentősége.

Előzmény: Jolida (185885)
kaktusz.22 Creative Commons License 2024.04.10 0 0 185887

A házipálinkától be lehet rúgni!

Mindenki fogyassza felelőséggel

imre2018 Creative Commons License 2024.04.06 0 0 185886

Okés,köszönöm.Elfelejtettem odairni,hogy duplafalu üsről van szó.

Előzmény: Jolida (185885)
Jolida Creative Commons License 2024.04.06 0 0 185885

Ez persze szimpla DES üstre vonatkozik.

Duplikátumban nincs jelentősége a mennyiségnek.

Előzmény: Jolida (185884)
Jolida Creative Commons License 2024.04.06 0 0 185884

Ha elég nagy, semennyire.

Azt kell felmérned, hogy az üstben levő folyadék "meddig ér" és a fűtés intenzitását ehhez igazítani. Nem javasolt túlhevíteni az üst falát az első szakaszban. inkább tovább tartson a felfűtés.

Ha már pára és visszacsorgó flegma van, az hűti a szabadon levő üstfalat, de ekkor már a fűtés amúgy is "gyertyalángon" van.

 

Kényszerűségből pároltam már le 10l-t is 100-asban .... jól elnyújtva.

Előzmény: imre2018 (185883)
imre2018 Creative Commons License 2024.04.06 0 0 185883

Hello.Szeretnék feltenni egy kérdést.Azt szeretném kérdezni,hogy egy 100 literes üstben mennyire befolyásolja ha befolyásolja az alszesz mennyisége a deflegmációt és az elválasztást?

schlumberger Creative Commons License 2024.04.01 0 0 185882

Így a vége felé, én is!

Előzmény: kupeci (185881)
kupeci Creative Commons License 2024.04.01 0 3 185881

Minden kedves régi és új fórumtársnak kellemes Húsvétot kívánok!:)

lala1961 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 185880

Üdv ! Kössz,közben megtaláltam, hát szép masina, saját tapasztalattal rendelkező kolléga kéne nyilatkozzon róla! Szakcég készíti, nem sufni tunning ,biztos van referencia készülék valahol ,azt kéne kideríteni és átbeszélni a tapasztalatokat !:-)

Előzmény: Robroy252 (185879)
Robroy252 Creative Commons License 2024.03.30 0 1 185879

Pálinkafőző.hu kisüsti főző tulipán 95 a neve.

lala1961 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 185878

Üdv ! Szuperül néz ki ,egy linket tudnál küldeni róla hol/mennyi/milyen !?:-)

Előzmény: Robroy252 (185877)
Robroy252 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 185877

Sziasztok!Használ valaki ilyet , érdemes rá áldozni?

1zsakkrumpli Creative Commons License 2024.03.16 0 0 185876

:)

Előzmény: kibé1 (185875)
kibé1 Creative Commons License 2024.03.15 0 1 185875

Nekem asszem kibé volt a nikknevem :)

Hali!

Előzmény: comad2 (185874)
comad2 Creative Commons License 2024.03.15 0 0 185874

Szia! Néha még ideolvasok, akkor asszem csak comad volt nicknevem, 2 nélkül.

Előzmény: Kabala Baba (185873)
Kabala Baba Creative Commons License 2024.03.01 -1 1 185873

Egy más kérdés! Kb. 12 éve elég aktív voltam a topikban, sokmindent tanultam itt, sőt, közös főzések és kóstolgatások is kialakultak :) Vannak még itt a régi tagokból? Szialvakukac (Szilvakukc), BMiklós, Snapsmester, stb. akikre így hirtelenjében emlékszem.   

Kabala Baba Creative Commons License 2024.03.01 0 0 185872

Rézcsővek mosásához héne, kb 1-2 liter.

Előzmény: endrepp (185871)
endrepp Creative Commons License 2024.03.01 0 0 185871

Ahhoz szorgosan kell vacak cefrét főzn, hogy ilyen mennyiségben keletkezzen EP.

A jó fere, időben kifőzve alig ad 1deci előpárlatot / 100kg gyümölcs.

Mit tisztítasz?

Előzmény: Kabala Baba (185870)
Kabala Baba Creative Commons License 2024.03.01 0 0 185870

Ezt láttam én is, jó alternatíva lehet a tisztítás utolsó fázisára használni, de mivel több kell, az előtisztításra merült fel a rézeleje használata. ha nem 97%os, hanem valamivel kevesebb, az is jó!

Előzmény: Jolida (185869)
Jolida Creative Commons License 2024.02.29 0 1 185869
Előzmény: Kabala Baba (185867)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.02.29 0 0 185868

Olyant nem lehet főzni még oszlopon sem.

Előzmény: Kabala Baba (185867)
Kabala Baba Creative Commons License 2024.02.29 0 0 185867

Sziasztok! Vennék réz eleje alkoholt tisztításhoz! Lényeg, hogy 97%os, vízmentes legyen! Lenne vkinek eladó?

endrepp Creative Commons License 2024.02.29 0 2 185866

Nem értem az alap problémát. Ma az EU-ban az ivóvíz vezetekhez használható idomokra szigorú előírások vonatkoznak, amiket minden ország importált a saját szabványként.

Nem lehet olyan anyagokt használni, ami ólmot tartalmaz, ilyet vásárolni, forgalomba hozni sem tudsz.

Ez egy teljesen feleslegesen felfújt lufi. Arról nem beszélve, hogy többnyire ilyen idomokból a garázs művek épít pálinkafőzőt, exportálni ezeket? Hova? :)

Aki ipari szinten igényesen akar építkezni élelmiszeripari saválló acélt, idomokat használ és hegeszt.

 

 

Előzmény: Vapor53.898 (185863)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2024.02.29 0 0 185865

Menetes idomokból vörösöntvényt, vagy sziliciumbronzt kell használni, ezeket lehet csak használni ivóvíz vezeték szerelésnél rajtuk a jelzés "DVGW", pl:

VIEGA 94472G forrasztható réz falikorong, vörösöntvény, 18mm x 1/ (kazanwebshop.hu)

 

Forrasztható idomokból vörösöntvényt (CC499K), vagy Cu-DHP (99,9%-ban vörösrézből készült)-t kell használni, ezek szintén ivóvízre vannak gyártva, rajtuk a jelzés "DVGW", pl:

Viega Réz karmantyú 15 mm - Netkazán (netkazan.hu)

 

Az így meg nem jelölt réz idomokat pl: csak fűtés hálózatban használható.

Előzmény: Vapor53.898 (185863)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.02.29 0 0 185864

A forrasztás minősége persze gagyi, de egyelőre stabilnak tűnik. A rozsdamentes és a réz hőtágulás különbsége miatt, számítottam rá, hogy hűlés közben pattan egyet és leválik, de nem. Aztán lehet, hogy később így járok.

A rozsdamentes felület felcsiszolva, tisztítva denaturált szesszel, azután TS 570 forrasztókrém, majd azzal a böszme pákával előre befuttatva a felület ólommentes lágyforrasszal. A réz korongok ugyanígy. Majd összerakás, az egész összemelegítése a lánggal (CFH Turbo GT2000) és plusz lágyforrasz. A kis 2 literes edény belső pereme felcsiszolva, denaturált szesszel tisztítva, majd FBS-sel beleragasztva egy szilikon lemezből kivágott tömítés. A sisakot majd 6 db iratkapocs fogja tartani, így most nem folyik, főzés közben majd kiderül az igazság.  

Előzmény: Vapor53.898 (185856)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.02.29 0 0 185863

Nem kell belehúzni a csövet + forrasztani is lehet. A sárgaréz fittingek belsejéből simán ki lehet csiszolni az a peremet, azután végig lehet benne tolni a vörösréz csövet, azután + paszta + ólommentes lágyforrasszal rögzíteni. Itt ment a beszélgetés a magyar (Hazaipálinka) főzőkről:

https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=27&t=59559

Azt mondják, hogy ólommentes sárgaréz szerelvényeket Európán kívülről kell rendelni, mert az itt forgalmazottakban bizony ötvözőanyagként ott van az a kis ólom (az önthetőség és forgácsolhatóság miatt).

Egyébként én is az itthon kapható sárgaréz szerelvényeket használom + szilikont (FBS) tömítésnek. De mint írtam, aki gyártja a főzőket és más országokban is szeretne árulni, annak fontos lehet, hogy - vagy igaz, vagy nem, tök mind1 - a felhasználók tudatos(?) része kerüli az ilyen megoldásokat/nem veszi meg.

 

Előzmény: endrepp (185860)
rézműves1 Creative Commons License 2024.02.29 0 1 185862

Ezt a lencse-formájú üstfedőt, a Hal Miki-nek dolgozó fémnyomó készíti minden főzőjéhez.

 

Ez a legolcsóbb, mert ezt a legkönnyebb legyártani...csak sajnos kicsi a deflegmációs felület...ezért kérnek néha egy sisakot hozzá illeszteni...

 

Az én főzőimhez ilyen üstfedő és hengeres sisak-kombót terveztem minden főzőhöz. Viszont ott a sisaknál, a forrasztási felület is megfelelő átlapolással készül, ami sosem válik el.

 

...itt jól látszik, hogy a domború üstfedő, felálló peremébe van szoros illesztéssel (a ziknivel ütköztetve) belecsúsztatva a hengeres sisak, aminek az alsó része, befelé még peremezve is van.

 

...... Ez így egy tökéletes mechanikai rögzítés, plusz a forrasztás a két felület között, ami természetesen nem látszik...

 

 

 

 

Előzmény: endrepp (185860)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!