Keresés

Részletes keresés

GAZSI60 Creative Commons License 2019.06.16 0 0 160309

https://www.youtube.com/watch?v=SujH5hCq6wY  Bár erről már témáztunk, hátha valaki nem látta.

sogi01 Creative Commons License 2019.06.16 0 4 160308

   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (160284)
szü(r)cs Creative Commons License 2019.06.16 0 0 160307

Ha kisüsti eljárással készül, nem valószínű, hogy ilyen magas alkoholtartalmú középpárlatot tudnak kinyerni. Egyutas főzővel inkább. Még kérdés, hogy mennyire "rugalmas a főzdés: felénk van olyan aki 50-re főz mindent (kérdezés nélkül), mert így valamivel egyszerűbb az elszámolás... 

Előzmény: !MARATHÓN (160305)
!MARATHÓN Creative Commons License 2019.06.16 -1 0 160306

Nem azért, mert a 45-ös elnyomja a pálinkahibákat?

Tudom-tudom a 40 fokos az nem pálinka. 

Előzmény: vandox4 (160302)
!MARATHÓN Creative Commons License 2019.06.16 0 0 160305

Ne adj isten, fórumosan cefrézted. Akkor Jó lenne a pálinkát úgy 84-86 fokosan haza vinni. És 3 hónapig pihentetni sötét pincében, majd kihígítani, utána -4 fokra hűteni, aztán kávéfilteren átszűrni. Aztán minimum 3 hónapig, de inkább tavaszig ismét a sötétben pihentetni. Jövő ilyenkor biztos nyerő itóka lesz. Aszalt meggyel tudsz készíteni ágyast is. 

Előzmény: spapda (160298)
szü(r)cs Creative Commons License 2019.06.15 0 0 160304

Én a tavalyit!!! érzem úgy, hogy mostanra teljesen" kikerekedett".

Előzmény: Green Corner (160301)
szü(r)cs Creative Commons License 2019.06.15 0 0 160303

Így igaz, ez kimaradt, gyorsan sok infók akartam írni!

Előzmény: vandox4 (160302)
vandox4 Creative Commons License 2019.06.15 0 1 160302

Egy litert, fél litert. Tudom te így érted, de nehogy valaki az egésszel próbálkozzon:). 40-nél megállapítjuk, hogy 45-ön jobb volt:)!

Előzmény: szü(r)cs (160299)
Green Corner Creative Commons License 2019.06.15 0 1 160301

3 hónapig felé se nézz! A meggynek idő kell, hogy az ízek kialakuljanak, utána kostolgatással majd eldöntöd mi az ami tetszik!

Előzmény: spapda (160298)
szü(r)cs Creative Commons License 2019.06.15 0 0 160300

Most észleltem, hogy főzeted és nem főzöd. Ebben az esetben nézd meg több hozzászóló véleményét ami alapján döntesz, ha nem"kóser",  és ha tudod, végigcsinálod amit az előzőekben javasoltam.

Előzmény: spapda (160298)
szü(r)cs Creative Commons License 2019.06.15 0 0 160299

A megítélés szerintem nagyon szubjektív is lehet. Nem lehet egyszerűen kimondani, hogy a meggy X alkoholfokkal mutatja meg magát a legkedvezőbben. Sok tényező (időjárás, a gyümölcs cukortartalma, savszintje,érettségi állapota, cefrézés stb.)befolyásolja , hogy az adott pálinka milyen szeszfokon leginkább élvezhető. Ha van kedved és időd, némi pihentetés után kísérletezd ki. Pl. indulj 48-ről és kóstolás után hígítsd egyre kisebb alkoholfokra míg el nem éred a számodra megfelelő ízérzetet(ez lehet akár  40 -42 térfogatszázalék, de vigyázz az opálosodásra az alacsony értékeknél!

Előzmény: spapda (160298)
spapda Creative Commons License 2019.06.15 0 1 160298

Sziasztok! Megvolt a meggy betakarítása, már szépen dolgozik a hordóban, jövő héten tervezem főzetni. Arra gondoltam, hogy alacsonyabb alkoholtartományban tartanám, inkább amolyan desszert pálinkát szeretnék belőle, hölgyek számára is kellemes italt. Mi a tapasztalat, a fenti célra a meggy (nagyszemű, talán érdi bőtermő) hány százalék körül mutatja igazán barátságos arcát?

körte51 Creative Commons License 2019.06.15 0 0 160297

Egy pici utóerjedés kell , de én örülök, ha 10 napig el tudom nyújtani . Holnap cefrézem az enyémet majd írok pár adatot.

Előzmény: vandox4 (160295)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.06.15 0 0 160296

Járt utat járatlanért........... :)

Előzmény: vandox4 (160291)
vandox4 Creative Commons License 2019.06.15 0 0 160295

Átgondoltam, igazatok van, főzöm rögtön majd. (Ez nem alma, vagy szilva.)

Előzmény: endrepp (160294)
endrepp Creative Commons License 2019.06.15 0 0 160294

Azt ne tartogasd sztem, ha nem tudod hatékonyan hűteni, a 3hét kb. 17fokot jelent, csak a hasamra ütöttem, de ilyesmi lehet.

Azzal lehet húzni az erjedést, hogy az induló élesztő mennyiség csökkentve van, mondjuk 10gramm/hl, de pont az epernél nem mennék ebbe bele, persze ez az én álláspontom, azért kíváncsi lennék, hogy a tieddel mit hozol ki belőle. Savat biztos használnék. :)

Előzmény: vandox4 (160286)
Green Corner Creative Commons License 2019.06.15 0 1 160293

Te tudod, én azt, hogy mindenki a saját karán akar tanulni, mint én is!:(

Előzmény: vandox4 (160291)
vandox4 Creative Commons License 2019.06.15 0 0 160292

Már csak ezek maradtak, meg egy bojtos ostor.:)

Előzmény: 1zsakkrumpli (160290)
vandox4 Creative Commons License 2019.06.15 0 0 160291

Miért? Eddig mindíg azonnal főztem. Próbálnék picit várni.

Előzmény: Green Corner (160289)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2019.06.15 -1 0 160290

Kolompgyűjteményed van? :)

Előzmény: vandox4 (160288)
Green Corner Creative Commons License 2019.06.15 0 1 160289

Azt a 3 hetet csökkentsd le 4-5 napra! Szívni fogsz!:(

Előzmény: vandox4 (160286)
vandox4 Creative Commons License 2019.06.15 0 0 160288

De a profi főkolomposoknak min. ilyen dukál:

Előzmény: vandox4 (160287)
vandox4 Creative Commons License 2019.06.15 0 0 160287

Jocó! Nézcsak... ha lesz ilyened, lehetsz főkolompos::):).

vandox4 Creative Commons License 2019.06.15 0 0 160286

Ezzel egyetértek. Én próbáltam sav nélkül is már kétszer, az egész nagyon romlékonynak tűnt, ectesedett is. Tavaly savaztam, sokkal nyugodtabb voltam. Némi ectesedés így is volt. Idén a sav mellett adok neki kevés aszkorbint is.

Nem akarom rögtön főzni, szeretném ha 3hetes cefre lenne.

Mert gyorsan kiforr egyébbként. Ennél talán nem használom a pisztóriuszt majd.

Előzmény: körte51 (160285)
körte51 Creative Commons License 2019.06.15 0 1 160285

Lehetséges. Fontos kiindulás, hogy mérjünk. Elég érdekes egy gyümölcs. Amit én cefréztem egy éve az a nagy melegben aszalt volt és nagyon nagy cukorral. Előtte egy évvel kínlódtunk hogy nem akart elindulni és csak élesztőtápsóval volt hajlandó . Félve írom, hogy ennél is nagyon fontos a sav. Jellemző a cefre hiba az faepreknél.

Előzmény: vandox4 (160281)
sogi01 Creative Commons License 2019.06.15 0 4 160284

                                                            vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (160258)
Figyelget Creative Commons License 2019.06.14 -1 2 160283
Kösz a megelőlegezett bizalmat. :)
Előzmény: körte51 (160278)
Jolida Creative Commons License 2019.06.14 0 0 160282

... és így is történt ....

Előzmény: vandox4 (160281)
vandox4 Creative Commons License 2019.06.14 0 0 160281

Ennél kétséges, sok volt az eső, ráadásul keverőszár nem zúzta(ha jól emlékszemJolida ezt írta). Lehet vizes-éretlen.

Ebben az esetben én szirupoznám kármentés gyanánt.

Előzmény: körte51 (160277)
vandox4 Creative Commons License 2019.06.14 0 1 160280

Aki a kolomp előtt, az is. Megboldogult nagyapám egész életében juhokat tartott, a kolomp a megbízható, nyugodt példányok nyakába került. Ők ált. a nyáj közepén haladtak. A renitens vágtázók szédelgők haladtak elől. A vezérkos is a tömegben haladt.

Persze értem a hasonlatod, csak ezt a birkákkal nem közölték:)!

Előzmény: Green Corner (160266)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!