Nagyon szép munka, a 12. sz. Volánhoz teszek némi kiegészítést.
Komlóra 1979. elején érkezett meg az első két darab, a GF 23-41 és GF 23-42, majd nyáron az újabb 5 db (GF 20-40-től 2044-ig)
Érdekeség, hogy ezek még megkapták néhány hétre a perselyeket, amibe felszálláskor kellett bedobni a 2 forintokat (jegy nem volt), de már előkészítették rajtuk a jegykiadó automaták helyét is, mivel 1979. szeptember 1-jétől értek át az automatákra (és ezzel együtt az új viszonylatjelző táblákra, amelyeknek szintén már szintén előre kialakították a forgalomba állításkor elől és hátul a helyüket, oldalt maradt a gyári).
Úgy látom, erre senki sem válaszolt, pedig talán megérdemel egy-két szót.
Volt az ST2000NL-Communo-Premier típustervnek rövid változata is, de volt ám. Több alvázra is karosszálták, leginkább kis méretű MAN, Volvo B6(LE) volt az alja, de gurult Dennis Darton és más ritkaságokon is. A legkisebbeket ráadásul külön elnevezés, Junior név alatt futtatták. És született belőle egy egészen értelmezhetetlenül vékony és magas verzió is a Spijkstaal (Spykstaal) cég Ecobus nevű alvázára.
Köszönjük az alapos és mindenre kiterjedő írást. Régi emlékeket ébreszt.
Érdekes, hogy ezek a buszok - nyilván a nagy sorozatú gyártás következtében - milyen viharos gyorsasággal váltották le a korábbi típusokat. Persze, a Tr5-ös és az Ik60-as is gyorsan eltűnt, de azok csak átalakultak, csuklóssá.
Mától olvasható a legújabb közlekedéstörténeti tanulmányom, amelyben az Ikarus 260-as és 280-as városi típuspárjának hazai városokban való elterjedését mutatom be időrendben, vállalatonként illetve városonként. Ezek a buszok egy fél évszázadon át voltak az utcák jellegzetes járművei, sokak számára talán túlzás nélkül ezek voltak csupa nagy betűvel "A BUSZOK". Ez olyannyira így volt, hogy kevésbé érdeklődők manapság is sokszor hiszik azt, hogy "hiszen most is ilyenek járnak". Pedig nem.
Jó szórakozást és nosztalgiázást kívánok az olvasáshoz mindenkinek! (És persze szívesen veszek bármilyen javítást, kiegészítést, vagy ha netán hülyeséget írtam, annak jelzését is.)
Évtizedekig a hirdetési bevételekből fizették a fizetését (és nagyobbrészt szerintem most is). Ahogy a tömegközlekedési dolgozók fizetését se a jegy- és bérletárak, hanem az állami és önkormányzati támogatások fedezik :)
De. És az újságcikkért nem az újságírónak fizetsz, hanem a cégnek, akinek ebből (is) van bevétele amiből fizetést tud adni az újságírónak. Úgyhogy ez olyan mintha elvárnád hogy a busz ingyen szállítson, mert a társaság amúgy is jap állami támogatást meg reklámbevételt, oldja meg abból.
Ő nem kap fizetést a cégétől? Tudod, hogy ne legyek teljesen off ez olyan, mintha egy Volános buszsofőr plusz pénzt kérne az utasoktól, pedig ő kap fizetést és az utas is megvette az utazáshoz szükséges jegyet, bérletet.
Nem is gondoltam, hogy anno ilyen sok C56 készült rámpával. Persze fogyogatnak ezek is, helykoziben meg nem is igazán volt beszerzés az utóbbi években (max Intouro, de emelő nélkül).
Az Ik280 nagy meglepetés, én csak az alacsonypadlós hátsó ajtós elővárosi vasi volános csuklós ikarusról tudtam. Az ugye 10-15 évvel megelőzte a BKV által készített ap hátsó ajtós 260-as buszt.
Mekkora ellenérzés fogadta ezeket a buszokat amikor érkeztek.
Érdekes módon nem a Szabolcs megyei buszvezetők óckodtak tőlük hanem más megye okosai szórták rájuk - nyilvánosan - az átkot, mily buták ők, hogy ilyet vettek, mert ezek a buszok igy rosszak, meg úgy rosszak.
Az alábbi,elektromos emelő rámpával felszerelt Ikarus buszból hány volt/van az országban? Létezett/létezik más típusú nem alacsonypadlós jármű a Volán flottájában,aminek szintén van elektromos rámpája?
Nem volt A hét B hét. A 6ozás általában ugy zajlott 6 nap munka 6 nap pihenő. 4nél is ugyanez afelállás volt. Néha voltak kavarások de az alap az ez volt. Mi kollégával 4eztünk másik páros inkább 6ozott. ( Személy szerint azt nagyon fárasztónak tartottam. A 6os pihenőből 1 általában csak a regenerálódásra ment)
Ha vonat és busz ugyanazon a kijelzőn látszik, akkor ez jó ötlet.
Olyan mint annó, amikor a BKV buszait és trolijait és villamosait szétszámozták. Annak sem ártott, hogy a Keletinél a piros 73-as busz, ami kék, szétkerült a fekete 73-astól, ami piros :)
"2026. április 1-jétől (szerdától)a MÁV-csoport vasúti és autóbuszos integrációja jegyében Szekszárd, Autóbusz-állomáson új kocsiállás-számozást vezetünk be. Az autóbuszok továbbra is a megszokott kocsiállásokról indulnak, de a kocsiállások számozása a vasúttal összefüggő rendszert alkotva módosul, igazodva Szekszárd vasútállomás vágányszámozásához."