Röviden csak annyit mondok,hogy ez a költségmegosztós buli, egy államilag törvényekkel támogatott csalás a panellakok kárára!!!! Amiből úgy tűnik nincs egyenlőre menekülési lehetőség. Miért gondolom ezt így? Leírom! Ezeket a költség megosztó párologtatókat nyáron fent hagyják a radiátorokon tehát párolog rendesen! Legutóbb direkt figyeltem, mire a fűtés elkezdődött, egy fél egység már a mért tartományba süllyedt.A LÉNYEG VISZONT MOST KÖVETKEZIK!!!!! Tavaly a társasház az "otthon melege program" keretein belül beszigeteltette a 10 emeletes társasházat,új ablakok cseréjével egybekötve( 80 millió Ft) 15 cm szigetelést kapott a ház. Olyan meleg lett a lakás,hogy a radiátorok,annak ellenére,hogy szélső lakás az enyém, teljesen le volt kapcsolva egész télen!!!!!!!AZ EREDMÉNY: Többet számláztak mint amikor még nem volt beszigetelve a lakás és a régi ablakok voltak!!! Amikor ezt megjegyezték a fűtő műveknek, az volt a reakciójuk, ezt ne akarjuk nekik bemesélni,hogy -10 fokos hidegbe nem kapcsoltuk be a fűtést! Pedig,hozzám hasonlóan sokan nem kapcsolták be! A fűtő művek részéről pedig jön a félrevezető maszlag, hogy a házba bejövő meleg vizet a fogyasztás arányába osztják szét! Ez az állítás hamis!!! A fűtő művek mindig ugyan annyi és hőfokú vizet nyom a rendszerbe,akár ki van nyitva a radiátor,akár nincs! Túl sok jelentősége nincs!!! Tehát,ha egyetlen egy radiátor sem lenne kinyitva,tehát senki sem fűtene,akkor is azt a mennyiséget ki kellene fizetni!!! Mi lenne a megoldás? Egy olyan átfolyós mérő felszerelése, amely az átfolyt meleg víz mennyiséget mérné!!! Ha nem nyitom ki,nem mér,ha kinyitom mér! Ugyan úgy mint a meleg víz óra! Miért nem szerelnek fel egy ilyen órát? MERT AKKOR NEM TUDNÁNAK ILYEN SZINTEN ÁLLAMI SEGÍTSÉGGEL BECSAPNI!!!!!
Sziasztok! Mit jelent pontosan, egy távfűtéses lakásnál, hogy egyedi mérős? Lehet szabályozni? Ha csak minimálisan fűtök, akkor kevesebbet fizetek? Hogy van ez? SOS! Budapesten.Köszönöm!!
Kedves FOCUS! Látom régi a hozzászólásod, de érdeklődöm hogy végül hogy alakultak a költségeid? Én most vennék hőmennyiségmérős panellakást, de tudni szerteném hogy működik ez a rendzser...legalábbis az anyagi vonzata.
Nemrég költöztünk távfűtéses panelba, ahol minden egyes lakásban hőmennyiségmérők vannak a radiátorokon.
A távhő szolgáltató mégis légköbméter arányosan számláz, bár még fűtés nem volt a számlába, de ezt mondták.
Kicsit bonyolult az info áramlás, mert a lakásszövetkezetet régimódi 90éves bácsik vezetik...
Szóval augusztusban átvettük a lakást a régi tulajtól. Egyelőre azt sem értem, hogy ha légköbméter alapján fizetünk a főtávnak, akkor mi értelme van az egyedi mérőknek, mi a francot arányosítanak akkor, amikor úgy fizetünk, mint egy nem "modernizált" panelben?
Másrészt, ha valahogy valamit mégis arányosítanak, akkor hogyan számolják azt ki, hogy az előző tulaj a január-áprilisig (vagymitomén májusig) terjedő időszakban a hőmennyiségmérők szerint összesen kb 1.5 ször annyit fűtött, mint az előző évben. Azaz az ez alapján kapható arány "büntetne" minket új tulajdonosokat az év végi elszámolásnál...(ez utóbbit a szövetkezet mondja, hogy akkor be kell csengetni valamilyen különbözetet) (mondom, ha lenne ilyen, bár a főtáv szerint nincs ilyen szerződésük)
Továbbá felmerült a kérdés, hogy a hőmennyiségmérőket kezelő cég és a lakásszövetkezet között milyen folyamat zajlik pontosan és ezen cégnek mi köze van a főtáv felé kifizetett légköbméter alapján elszámolt költségekhez?
Bocs, ha bonyolult a kérdés vagy hülyeség is egyben, de kb ezeket sikerült eddig kihámozni a három érintett féltől. (főtáv, kezelő cég, szövetkezet)
Felhozom a topicot, mert egyre inkább izgat a téma. Mi lesz ugyanis, ha egyszer csak valaki úgy gondolja, hogy nálunk is át kell állni.
Jelenleg télen 21.000 Ft a távfűtés, nyáron a karbantartás "csak" 10.000. Noha a lakásunk az épület legszélén van, és a hálószobánkban le van zárva a fűtőtest, mégis egész tavaly télen nyitott ablaknál aludtunk, olyan meleg volt. Sőt, a nagyszobánkban, ahol két fűtőtest is van, az egyiket szintén lezártam, mert az egész lakásban olyan meleg van, hogy még a párom is, aki egy fagyosszent (nyáron takaróval alszik), egy szál pólóban szaladgál.
Namármost a házban a mi lakásunk a legnagyobb alapterületű. Ha ezek után úgy osztják el a költségeket, hogy megmérik az egész ház fogyasztását és utána a lakások közt alapterület szerint osztják fel, hát igen-nagyon sz@rul járhatok, főképp, ha valaki tojik letekerni a fűtést, ha melege van, inkább kinyitja az ablakot. Miközben én meg csak a gyerekszobákban fűtök.
Avagy rosszul értelmeztem volna az eddigi hozzászólásokat? És ha netán igazam van, akkor mit tudok tenni ez ellen?
Nagyon-nagyon várom az ötleteket, mert lassan a oda jutunk, hogy a fél fizetésem a távfűtés számlára megy el!
Sziasztok!
Nálunk most vált aktuálissá a dolog. A közös képviselő erölteti.Van valakinek szegedi SZETÁV-os tapasztalata? Kérem írja le. Előre is köszönöm.
Ha szernted jó amit szolgáltat a távhő, akkor köss vele szerződést! Én nem ellenzem hogy valaki a szolgáltatóval szerződést kőssön, de ne az én kontrómra!!!Ha én saját magam akarom megoldani a fűtésem akkor had tegyem. Tudod én azóta ellenzem az egészet mert volt idő amikor eladósodtam, és nem voltam képes fizetni és csak tórlódott az adóságom. Ha saját rendszerem van akkor makszimum fagyoskodok.azóta nem tudom az adóságomat helyrehozni!!!!
Szerintem igen, de ebbe a vitába nem szívesen mennék bele - pont az ilyen elszállt fazonokkal való parttalan vitatkozások miatt szálltam ki anno az egészből.
Sajnálatosan nincs abban igazad hogy az épületenkénti mérés az jó lenne. A véleményem az az én házam az én váram! Ezzel csak annyit szerettem volna mondani, hogy a saját lakásom belső fűtési rendszerét hadd válasszam meg saját magam,ahogy az alkotmány 9.§-sa ezt megengedi nekem! Van egy alkotmány írósági határozat amiben az egyik szövegrész így hangzik. Az építetők és az építészek nem a távhő szolgáltató számára írnak elő építési előírásokat. Ez annyit jelent hogy abban az időben amikor tervezték ezeknek az épületek hőellátását a távhő nem gondolt a jövőre, és rosszúl oldották meg ezeknek az épületeknek a fűtési rendszerét. Ez az Ő problémájuk. Hadd ne nekem keljen az Ő hülyeségük végett most nekem felelni!!!!! Én amondó vagyok. Mindenki oldja meg úgy a saját tulajdonának a fűtését ahogy akarja, vagy tudja. Ugyan úgy ahogyan egy tégla épületben. Nem hiszem hogy a téglaépületben lévő tulajdonos tulajdon joga teljesebb értékű mint aki olyan épületben lakik aminek a távhő ellátását a Távhő szolgáltató szolgáltatja! Vagy tévednék?
Pár éve átnyergeltem másra, de korábban pont ilyen dolgokkal foglalkoztam.
Ha annyiszor 1000 forintom lenne, ahányszor hallottam ezeket a kirohanásokat...:-)
Nos, a tapasztalataim BP.-n nem biztos, hogy mérvadóak. Mi XY cég költségelosztóit szereltük fel, több vidéki városban. Ezek a rendszerek immár 5-6 éve működnek, elég sok lakásban.
A továbbiakban XY cég termékéről írok, mert azt ismerem. (Nem mindegy, melyiket használod, a "mérési" pontosság nem egyforma.)
Nem véletlenül tettem idézőjelbe a "mérés" szót - ez ugyanis nem mérés. A pontos kifejezés: arányosítás.
Korábban írta valaki, hogy a lakásonkénti mérés baromi drága. Így igaz, ezért kell az épület összfogyasztását valami arányában szétosztani - ez lehet négyzetméter, fülek száma illetve elpárolgott mérőfolyadék.
Mindegyik arányosításnak megvannak a hátrányai és az előnyei - ezért kell ezt a lakóknak egymás között megbeszélni. Anélkül, hogy különösebben belemennék, azt azért észre kell venni, hogy a párolgáson alapuló elosztás az egyedül, amely közvetlenül készteti takarékoskodásra a lakókat.
No, akkor sorban:
- Igen, a folyadék egész évben párolog. Mindenkinél. Ezért kritérium, hogy egy elszámolási egységnél közel azonos időben kell cserélni az ampullát.
Az elszámolásnak egyébként baromi komplikált matematikája van. Én részt vettem elszámoló szoftver kifejlesztésében, hetekig a matmodellel kinlódtam, de szépen kijött, hogy ha mindenkinél ugyanolyan feltöltöttségi szintről indul a folyadék és ugyanakkor cseréled ki, akkor a "nem fűtésből" származó párolgás kiesik.
Viszont ha a közelben van egy tévé, vagy bármi más, ami melegíthet, az nyílván bejátszik, de erre fel kell hívni a lakók figyelmét.
(Egyébként azok a ketyerék, amelyeket én ismerek, úgy voltak kiképezve, hogy a különböző radiátorokhoz különböző alumínium hátlap volt, mely passzolt a fűtőtesthez, míg a szoba felőli részen egy levegős plexilap szigetelt - így lehetett elérni, hogy elsősorban a radiátor leadott hője domináljon.)
- A lebuherálás ellen plomba véd, az XY terméknél olyan, melyet csak Dániából lehetett beszerezni. A roncsolást a szerződésben nagyon keményen büntettük.
Na most, hogy hogyan jöhetnek ki elképesztő értékek, mert kijöhetnek. A leggyakoribb, hogy résnyire nyitva marad egy ablak, a termosztatikus szelep meg szegény megy a hőfok után, totálra nyitva a radiátort. (Ilyen esetem konkrétan volt, a reklamáló lakónál kiderült, hogy szerencsétlennek a télen halt meg a felesége, előtte asztmás rohamokkal küzdött és állandóan nyitva volt egy kicsit az ablak.)
Ide tartozik az is, ha a lakónak nincs lehetősége beleszólni a fűtésbe - ilyen helyre IMHO tilos költségelosztót szerelni, mi nem is raktunk, de mittudomén... (Ez az egycsöves átfolyós fűtési rendszereknél van így - Mo.-n sajnos ez elég jellemző elrendezés. Ezt át lehet alakítani ugyan egycsöves átkötőszakaszos fűtésre, de baromi drága.)
Saját tapasztalatom egyébként az, hogy egy jól belőtt rendszerben a nagyértékű számla mögött bizony nagy értékű fogyasztás is van - persze ehhez jól kell belőni mindent és ez nagyban függ a cégtől, aki csinálja. (Az XY cég kütyüit radiátoronként méretezni kellett, akkor ugye a speckó hátlap, aztán belőni a különböző korrekciós tényezőket, (eleve el kell találni azt az arányt, hogy az összköltség hány százalékát osztja föl a közösség arányosító és hány százalékát más szempont alapján, és csak utána jönnek a lakásonkénti korrekciók), ezt egyeztetni a lakóközösséggel (volt, ahol azt mondták, nem kérnek semmilyen lakás szintű korrekciót, a gázfűtésnél sem kompenzálja senki a szélen lakókat) - ez mind mind nem könnyű és a lakóközösség támogatása nélkül nem is megy.)
Nálunk még nem ez a jellemző, sajnos az elosztást végző cég helyből ellenség, aki ellen küzdeni kell. Én anno részt vettem mind a tervezésben, mind a szerelésben, mind a kiértékelésben és a számlázásban és azt kell mondjam, ez a technológia ma még az emberek egymás közti viszonyaik miatt nem alkalmazható Magyarországon.
(Egy csomószor próbáltak megvesztegetni, volt, hogy bevádoltak a cégemnél, hogy elfogadtam a megvesztegetést, volt, hogy lakógyűlésen tettlegességig fajult a "vita", szóval, nehéz ügy.)
A végére néhány általános dolog:
Az épületenkénti mérés alapján történő elszámolás általában jó. Erre célszerű átállni és ezt - szintén általában - a távfűtő is támogatja.
Viszont az öregebb, rossz hőszigetelésű házaknál ez gondot okozhat. Ilyenkor célszerű elgondolkozni, hogy mi éri meg jobban: fizetni az egyre feljebb kúszó átalánydíjat, vagy pénzt ölni a hőszigetelésbe és átállni épületszintű mérésre. Nem könnyű, sokat kell számolni.
De a legfontosabb: a költségelosztók rendszeresítése a legutolsó lépés!
Először mindenképpen a szigetelést kell rendberakni, utána a csöveket, radiátorokat rendezni, normálisra cserélni a termosztatikus radiátorszelepeket - és csak utána lehet elgondolkodni, hogy az épület költségét hogyan osszák szét a lakók egymás között. Balhés háznál a költségosztós rendszer nem működik, de kevésbé balhés háznál is nagyon sok népműveléssel jár a rendszer megértése, illetve megértetése.
Konkrét, több évvel ezelőtti számok:
Azoknál a házaknál, ahol megértették a dolgot és hőtechnikailag sem álltak rosszul, olyan 10-15% megtakarítás volt épületszinten az átalánydíjhoz képest.
A költségosztós elszámolás ezt tovább szórta, lakásonkénti bontásban volt 50%-os megtakarítás és 200%-os ráfizetés is.
gyerekek!
Ti nem ismeritek a távhő törvényt
Nem vagytok kötelesek méréses rendszerre megkötni a szerződést a szolgáltatóval!!!!
A törvény 34.§-sa nem fog megszünni 2003 után sem!
A 41.§ annyit jelent hogy 2003-ig a szolgáltató nem köteles mérés után elszámolni a díjat mert hivatkozhat arra hogy még nincs kiépítve a rendszere, de ezt 2003 06. hó után nem teheti meg!
Amúgy törvénysértő az egész mert nincs meghatározva hogy hány fokos hőmérsékletet kell biztosítani a pincébe, padláson, lépcsőházban, liftaknában, stb:
A közös képviselő csak a közös területre köthet szerződést a szolgáltatóval ha erre a tulajdonosok hozzájárulnak
A külön tulajdonra (épületrészre) nem köthet szerződést, mert nincs joga külön tulajdon szolgáltatásába beleszólni!!!!!
Alkotmányos jog a szabad szolgáltató megválasztása!Ha valamit nem értetek segítek! csakyt@pannongsm.hu
Az utóbbi időben néhány ismerősöm (barát, ügyfél, ilyesmi…) iggen vad összegű távhő számlákat hozott. Ez még nem is lett volna nagy baj, csak sokat anyáztak ezügyben: Hogy akkó’ mi a francé’ szereltették föl a mérőket. Nem nagyon értettem a dógot, és amennyire lehetett utánajártam. Mit mondjak? Eldobtam az agyamat.
Megagnoszkáltam egy hőmennyiség mérő kézi készüléket, lényegében véve ez egy hőmérő jellegű tünemény, amelyik a radiátorra vagyon felbuherálva. Az a szép benne, hogy könnyen le is buherálható, és élelmesebb delikvens berakja a fridzsiderbe.
De a fő gond vele az, hogy egy évben csak egyszer olvassák lefele. Ebben az a kínos, hogy a fűtési szezon az ugye október 15-től április 15-ig tart. Viszont vagyon közben egy nyár is, és ez a ketyere meg akkor is vadul mér. Mert nyáron ugye meleg van.
De a legszebb: Egy 265 lakásos társasházban lakó kolléganőmnek 2,08% hőmennyiséget számláztak ki. Az meg ugye 1/50-ed rész. Mondjuk 1/200-ad részen még fönn sem akadtam volna, mert vannak kisebb meg nagyobb lakások is, közös helyiségek, ilyesmik.
Nosza, nekiestem a telefonnak és elkezdék érdeklődni. Hát rövid úton elhajtottak a bús picsába. Szó nélkül elismerték, hogy a hőmennyiség mérő nyáron is mér, de ők erről nem tehetnek. Azt már csak halkan tettem hozzá, hogy hűvösebb napokon az elektrongyos fűtőtestek által termelt hőt is.
Aztán ezt a 2%-os izét kezdtem firtatni, hogy akkó’ itten szaunának köllene lennie. Erre asztat mondták, hogy különféle korrekciós számokat használnak. Egye fene, mert nyilván más egy saroklakás, meg más egy minden oldalról körülvett, és fűtött lakás. De azt nem hiszem el, hogy 5×-ös különbség lenne.
Erre megint elhajtottak. De azé’ kitartó vagyok és érdeklődtem, hogy ezen rendszeren hogyan lehetne változtatni? A válasz 1×Ű: Sehogy, a ház ezt választotta.
Szóval kedves kartácsak a távfűtők föliratkoztak a MicroSoft mellé. Tudják, hogy szar a rendszer, de azt kényszerítik a pógárra.
A régi, rosszul szigetelt, huzatos ablakú elaggott fűtési rendszerű házak biztos roszul járnak. Most a fizetés alapja nagyjából az, hogy az erőműből kiadott hőmennyiséget elosztják a fűtött légköbméterrel. Igy mindenki átlagot fizet. (A jobb lakások tulajdonosai fizetik a többet fogyasztó rosszabb lakások többletköltségeit is.) Ha lakásonként mérik, ez a kompenzáció elmarad.
Nálunk is most szerelik, pont a hetekben (napok óta légkalapácsra ébredünk...). mivel állítólag Óbudán a mi tömbünkben szerelik elôször (!?) tök ingyér kapjuk, mint kísérleti rencer. T. lakótársakat villámgyorsan meggyôzte az az állítás, hogy lakásonként 50-70e költséggel (összesen a háznak 3,5-4 megaFt) járna, így viszont lakásonként olcsóbb lesz a távhô (20%?) és egyenletesebb lesz a hôszolgáltatás, valamint emeli a lakások értékét, ha valaki mostanában akarja eladni...
Nálunk már kicserélték a szelepeket, és felrakták a mérőt is (a német típust). A lépcsőházaknak el kell dönteniük a tól-ig értéket a hőmérséákletre vontkozóan.
Mindenestere nagyon biztató, hogy pozitív tapasztalatokról számoltok be. Itt van egy pár lakó, aki egyelőre ellenáll. A fűtési szezon pedig hamarosan kezdődik. Ha nem engedik felszerelni a mérőket, akkor lehet hogy mi sem térhetünk át. Úgyhogy most megy a harc. Ezért is kértem a véleményeket, mert mindenféle módon próbáljuk őket meggyőzni.
Tömbházakban úgy szokták csinálni, hogy a teljes ház fogyasztását mérik egy mérővel a hőközpontnál, mert a lakásonkénti mérés korrektül csak iszonyú költséggel valósítható meg. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a házakban lévő un. egycsöves rendszert át kellene alakítani kétcsövesre. Ez nagyon drága szórakozás. Ha a házat mérik, többféle módon lehet spórolni: pl. lekapcsolni a lépcsőház fűtését, csökkenteni a tárlóhelyiségek fűtését stb. Az ilyen helyiségeket a Főtáv ha jól tudom dupla légköbméterárral számítja. A lakásonkénti szétosztás már nehezebb téma. Ezt korrektül mérni nehéz, vannak klf. párologtatós rendszerek, de ezek csak tájékoztató értéket mutatnak. (nálunk ilyent még nem láttam működni, de pl. Németországban ez az elterjedt megoldás) Ha meg egyszerűen légköbméter alapján szétosztják (ez a leggyakoribb) akkor mindenképpen lesz aki rosszul jár. Arról ugyanis nehéz meggyőzni a T. lakótársakat, hogy ha melegük van ne az ablakot nyissák ki, hanem a fűtést vegyék le. Fűtés levételének egyébként feltétele a minden radiátorra beépített lehetőleg hőfokszabályozós szelep. Meg hát van aki a 26 fokot szereti, van aki a 20-at, és ez sem egyforma energiamennyiség. Németeknél a ház mérőjén leolvasott értéket négyzetméter alapján felosztják (ez az alapdíj), majd időnként a párologtatós mérők alapján +/- korrigálnak.
Én egy évig laktam olyan panelházban, ahol időközben elkezdték mérni a ház fogyasztását. A költségcsökkenés jelentős volt. Szakemberek szerint további 20%-ot lehetett volna csökkenteni, ha a radiátorokon megjavítják vagy kicserélik az eredetileg beépített MMG (magyar ipar remeke) hőfokszabályozó szelepeket.(na meg ha lakók ezeket hajlandók lennének normálisan beállítani) A ház különben vadi új volt, a szelepek talán fél évet működtek, utána szinte mind beragadt. Innen kezdve tényleg csak az ablakos szabályozás maradt. További tapasztalat nincs, mert elköltöztem.
Nekem egyébként az a véleményem, hogy hiába mér az ember, ha a FŐTÁV annyit kér az energiáért amennyit akar. Biztos ,hogy az árbevételük nem fog ettől csökkeni. Meg a lepusztult csővezetékek veszteségeit is meg kell valakinek fizetni. Érdemes télen repülőről lenézni a városra. Ahol a csövek futnak, ott tíz méteres sávban nem marad meg a hó.
És az egész ház fogyasztását hogyan mérik?
Nekem az a bajom, hogy télen, ha esik a hó, az utcán a távhővezeték fölött mindig elolvad. Ezt is nekünk kellett eddig fizetni. A másik: most először lakom olyan házban, ahol a lépcsőházat is fűtik. Minek? Úgyis kabátban megyünk át rajta.
Ha ezeket ki lehet küszöbölni, akkor biztos, hogy kevesebbet kellene fizetni. Viszont mi van akkor, ha mindenki annyit fizet, amennyit tényleg fogyaszt, a Hőszolgáltató meg nem tud kijönni belőle? Mondhatja, igaz? Akkor meg ott vagyunk, ahol eddig voltunk.
Ez igaz, de pl. nálunk ebből is adnak néhány százalék kedvezményt, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy tudsz takarékoskodni az energiafelhasználással.
A tapasztalatok szerint 10-12% energiamegtakarítást eredményezett, ahol bevezették. (erre mifelénk)
Nekünk most szerelik fel (a ház most épült és eleve benne van az árban...) Viszont én úgy tudom, hogy ez csak a lakók közötti szétosztásra van, a távhő mindenképpen kifizetteti az egész ház fogyasztását...
Kb. mennyivel? Mármint csak %-osan érdekelne. A ház szigetelése nálunk is jó. Mi abszolút szélső lakás vagyunk és tavaly nem fagytunk meg, pedig az öszes radiátor le volt kapcsolva.
Igen. Tudtommal legkésőbb 2002-től. Addig is a legtöbb fűtőmű támogatja a hamarabb csatlakozókat.
Remélem azért akad valaki, akinek már konkrét tapasztalata van.
Egy biztos, hogy Ausztriában már müködik ez a rendszer, méghozzá jó pár éve, és hatékony. Amikor kint éltünk, akkor elég enyhe volt a tél és a szezon végén visszatérítést kaptunk.
A házunk most készül átállni a távfűtés hőmennyiség szerinti elszámolására. Több lakó attól fél, hogy így esetleg többet kell fizetnie. Van valakinek erre vonatkozó tapasztalata? Milyen a valóság? Megéri átállni?