Keresés

Részletes keresés

kúl Creative Commons License 2011.02.17 0 0 27

csak mérgemben írok, nem hiszem, hogy lenne megoldás ..

a történet dióhéjban:

 

gyermektartás felemelése miatti kérelmem miatt budaörsi bíróság átkéri a papírokat a csepeli bíróságról.

párhuzamosan tájékoztat, hogy végrahajtást csepelről kérjek.

kérek.

erre ma csepelről kapok egy levelet, hogy nincs példányuk a végzésről, hisz azt átkérte budaörs .. hogy küldenék-e nekik .. hát hogyne, addig is megy az idő ..

 

s míg nincs az eredménytelen végrehajtásról papírom, addig a gyámügyhöz sem fordulhatok segítségért ..

a gyámügy pedig .. mikor tanácsot kértem tőlük, ennyivel ráztak le: fogadjon ügyvédet!

 

jelszó: megfelelő embert a megfelelő helyre!

iynas Creative Commons License 2009.07.22 0 0 26

Sziasztok!

 

A probléma a következő:

Gyermekelhelyezési tárgyalás - bírósági végzés:

az apa láthatási joga a nyári szünetben a 2hetente hétvégén felül 

júniusban 2 hét, augusztusban 1hét.

Közös megegyezéssel ez úgy realizálódott, hogy

július elején 2 hét és júli végén 1hét.

Az apa arra hivatkozva, hogy a hónap nagy részét nála töltötte a gyerek nem fizetett gyerektartást (egyébként júl.15-ig kellett volna 15e Ft ot)

Állítólag utánaérdeklődött, és nem kell ilyen esetben fizetnie!?!

 

Kérdésem, hogy ez valójában így van?

Tud esetleg valaki valamilyen jogszabályi v rendeleti hivatkozást írni?

 

Köszönettel

Iynas

Betchi01 Creative Commons License 2007.10.26 0 0 25

Sziasztok!

Kérdésem a következő lenne:
Lányommal a volt élettársam szó szerint eltünt.Semmit nem hagyott maga után, se cím, se telefonszám. Igy a lányomat láthatáskor nem tudom elhozni magamhoz. A gyermektartás eddig rendesen fizettem. Mit tehetnék hogy ujra láthatásom legyen??? A gyerektartás igy fizethetném ugy hogy a kislánynak nyitok egy számlát és arra utaltatom? Mert igy hogy nem láthatom, nem szeretném hogy az anyja rajtam gazdagodjon.
A választ előre is köszönöm!

katcsi Creative Commons License 2002.12.16 0 0 24
Egy hozzáértő segítségét szeretném kérni. Egy közeli rokonomnak Olaszországban született egy gyermeke. Az apa olasz, az anya magyar. Az édesenya hazajött a gyerekkel, mert élettársával megromlott a viszonyuk. Az apa simán beleegyezett a különélésbe, de az "anyós" rábeszélésére az apa gyermkelhekyezési pert indít. Az anyának most olyan ügyvédre lenne szüksége, aki foglalkozott már ilyen vagy hasonló üggyel. Azt szeretném megtudni, hogy ismer-e valaki olyan ügyvédet, aki ha az anyát beidézik az olasz bírósára, képviselné őt.
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.30 0 0 23
Ha tudnek talalni neki olyan helyet, ahol jol erzi magat es gondjat is viselik, meg fizetni is hajlando volnek. Nem tudod hol erdeklodhetnek, vagy hol talalhatnek egy cimjegyzeket? Tudja valaki mennyi egy ilyen idosek otthonaba a beugro es havonta mennyibe kerul?
Papzi: Koszi az infot!
Előzmény: Papzi (22)
Papzi Creative Commons License 1999.09.29 0 0 22
Elnok ur!
Amit lehetett,atneztem!Eszerint:szulotartasra nem tarthat igenyt, aki nem fizette a gyerektartast(amikor kolyok voltal),vagy ha buncselekmenyt kovetett el ellened!Egyebkent jogosan koveteli!
A birosag penzbeli tartast vagy termeszetbenit(azaz magadhoz veszed)itelhet meg,de mindig megvizsgaljak,teljesito kepes vagy-e!A sajat gyerekeid szempontja elsoseget elvez a dontesnel!A magadhoz vetelt nem kotelezheti a biro,de ha pl szoc.otthonba kerul az oreg,a gondozasi dij teged is terhelhet!De megvizsgaljak az oreged anyagi lehetosegeit is,hogy ne te legyel az egyetlen aldozatvallalo!
Az edesapad vagy a gondnoka ill.pl.a szocialis gondozoja,de meg a helyi kozigazgatasi szerv is nyujthat be keresetet ellened!
Hat ennyi!Ha van meg kerdesed,ne kimelj!
Előzmény: Elnok ur (15)
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.29 0 0 21
Eloszor marha nehez, aztan sajna meg ez van.
Nem lehet mindent a masik lelkiismeretere alapozni. Epp ez ellen az arcatlansag ellen probalok tenni valamit.
Előzmény: Xenike (20)
Xenike Creative Commons License 1999.09.29 0 0 20
Szomorúan, megdöbbenten olvastam soraidat. Hogyan lehet ide jutni? Mármint a te lelkedben, hogy ennyire koloncnak érezz valakit? Engem ha más nem, akkor a lelkiismeretem nem hagyna nyugodni, hogy tegyek érte valamit. Ismétlem, meg vagyok döbbenve...
Előzmény: Elnok ur (18)
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.29 0 0 19
Neken a megfelelo pont nagyon egyertelmunek tunt. Most amikor se korhazakban, se idosek otthonaban nem lehet helyet talalni, egyszeruen nincs is igazabol mas valasztasa a bironak, csak a rokonok.
Előzmény: Papzi (17)
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.29 0 0 18
Mar beszeltem apam szellemi allapotarol az orvosaval, aki azt mondta, hogy o csak akkor lephet az ugyben, ha apam is akarja (gyogyszeres kezelesrol beszelgettunk). Egyebkent en nem akarom ot oregek otthonaba kuldeni, csak azt szeretnem elerni, hogy megszabaduljak tole, mint kolonctol. A biologiai apasag egy eleten at uldozhet valakit? Felolem elhetne az eletet ahogy neki tetszik.
Előzmény: Wégé (16)
Papzi Creative Commons License 1999.09.29 0 0 17
Az egyik lenyeges tenyleg az,hogy csak a birosagtol kerheti a tartast,ill.csak akkor van helyzet,ha megvan a verdikt!
A masik:csak arra kotelezhetnek,ami nem jelent tulzott terhet a csaladi eletednek(pl.anyagilag,vagy lakaskorulmenyt illetoen)Bar tudjuk:ahany biro,annyifelekeppen itelhet!
Ami a Tamas altal emlitett 3-4. pontot illeti:hat nem tul egyertelmu,sokfelekeppen ertelmezheto,szerintem.
Előzmény: Tamás (12)
Wégé Creative Commons License 1999.09.29 0 0 16
Ha tényleg ön és/vagy közveszélyes kérheted a cselekvőképességének korlátozását esetleg kizárását. Ezt bíróság állapithatja meg természetesen szakorvosi vélemény alapján. Ha a bíróság megállapítja a korlátozott cselekvőképességet gondnokot jelől ki. Ha te leszel a gondnok kérheted apád idősek otthonába történő elhelyezését.
Persze tudom, hogy ez így leirva könnyű. Megértelek mert én és a családom 6 évig (haláláig) éltem együtt egy 2 szobás lakásban a nagyanyámmal. 88 éves volt mikor meghalt.
Előzmény: Elnok ur (15)
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.29 0 0 15
Hali,
nincs harag koztem es az apam kozt, csak sajna latom, hogy rossz iranyba halad es epp esszel nem tudom korrigalni. Sajna bitang rossz termeszete van, es a magaenal mas velemenyt, netan tanacsot nem fogad el. S ehhez meg jon, hogy mar nem egy fiatal ember (80 korul), s a csaladjaban az erelmeszesedes hagyomany, a magany pedig a megmaradt eszet is elveszi. Mar mindenkivel beszeltem a korulmenyeirol (termeszetesen vele kezdtem), szomszedok, orvos, meg aki meg szoba johetett. Mindenki egyetertett azzal, hogy lassan mar kozveszelyes, csak sajna o nem fogadja el a tenyt, hogy megoregedett, s ennek kovetkezmenyei vannak. S aki esetleg ezt ugyanugy megemlitette neki, mint en, azzal azota nem all szoba, mert megsertodott ra. Egy darabig volt gondozonoje is aki mosott, takaritott, fozott ra, de elmarta maga mellol. Nos ilyen korulmenyek kozt szeretnem valamikeppen biztositani magam, hogy ha valami baromsagot csinal engem ne vegyenek elo. Az hogy magunk melle vegyem, nem megy, mert nem engedem a kolkeim kozelebe. Eleg, hogy nekem megkeseritette a gyermekkoromat.
Tamás Creative Commons License 1999.09.28 0 0 14
Na, átnéztem pontosan, nem kell megijedni.

Szóval, itt a törvény részlete:

"VII. fejezet
A rokonok eltartása
1. A rokontartás közös szabályai
Csjt. 60. § (1) Rokonaival szemben, az alábbi rendelkezésekben meghatározott körben, az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja és akinek tartásra kötelezhető házastársa sincs.
(2) Tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul.
(3) Nem jogosult tartásra a nagykorú, ha magatartása miatt arra érdemtelenné vált.
(4) A gyermek a szülő érdemtelenségére általában nem hivatkozhat, ha a szülő tartási, gondozási és nevelési kötelességének eleget tett."

Ha megnézed, a 3. bekezdés _nem_ csak a szülőtől a leszármazónak járó eltartásra vonatkozhat, hanem ugyanúgy a leszármazótól a szülőnek járóra is. Ugyanis az 1. bekezdésben nincs konkrétan megállapítva az, hogy a tartásra jogosult a tartást a le- vagy a felmenőitől igényelheti.

Ezért a 3. bekezdést nyugodtan alkalmazhatod, ugyanis az elmondottak szerint az apádat nem védi a 4. bekezdés rendelkezése. Bár ennek a bizonyítása nem könnyű... kerestem erre gyakorlati példákat, jogeseteket, de még nem találtam. Ha lesz, majd szólok.

Úgyhogy ne tessék elkeseredni. :-)

(Amúgy persze tényleg az lenne a legjobb, ha kibékülnétek, bár tudom, hogy nehéz.)

Előzmény: Elnok ur (10)
MAMAhal Creative Commons License 1999.09.28 0 0 13
nekem ugyan jó a szüleimmel a kapcsolatom, de
Az biztos, hogy ha rossz lenne,akkor sem rohannék rögtön a bíróságra. Biztos vagy benne, hogy nem lehet rendezni a kapcsolatotokat? Gondold végig:szüksége van rád.Talán itt a megoldás a békülésre.Nem csak az anyagi dolgokkal lehet valakit támogatni, egy kedves szó sokszor jobban segít.
Bár amit leírtál a "orvosi kényszerkezelés" nem sok jóra enged következtetni.Tartok tőle, ha mégis pereskedni fogtok, téged bizonyos dolgokra köteleznek.Ha marad a köztetek lévő viszony- mind a ketten vesztesek lesztek.
Tamás Creative Commons License 1999.09.28 0 0 12
Bár nem vagyok kifejezetten családjogász, de azért...

Nem követelhet semmit, amíg bíróság meg nem állapít Veled szemben valami konkrét tartási formát, pl. pénzösszeget - azt _neki_ kell követelnie _Tőled_. Ha megítélnek ilyet, akkor követelheti.

Ha ilyen nincs, akkor Neked bárki szólhat, hogy fizess ezt vagy azt, le kell tojni. És akkor mi van? Kitagadhat a végrendeletéből. De abból, amit leírsz, nem hiszem, hogy amúgy túl sokra számíthatnál. :-(((

Úgyhogy nem kell kétségbeesni... egyelőre.

Előzmény: Elnok ur (10)
Xenike Creative Commons License 1999.09.28 0 0 11
Tudod, akármilyen is, akkor is az apukád, no meg nem utolsó sorban példát mutathatsz a gyermekeidnek, hogyan is lehet viselkedni, milyen is az önzetlenség, nem kell mindig ugyan úgy viselkedni, ahogy velünk viselkednek!
Előzmény: Elnok ur (10)
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.28 0 0 10
Koszi, atfutottam. A zabszem pedig egybol keresztbeallt bennem. 20 ev veszekedes, vita, kozony,stb en leszek kotelezve, hogy eltartsam? Miutan az ifjusagi betetunket is magara koltotte, nehogy adnia kelljen valakinek valamit, elojohet majd ezzel a jogaval? haj-jaj.. :-((
Mire hivatkozzam majd? Hogy egyik csaladja sem tartja vele a kapcsolatot, hogy a testvereivel sem all szoba, hogy az elso lanyat es feleseget azt sem tudja hol van?? A torveny szerint a gyerek nem hivatkozhat a szoloi erdemtelensegre...
Előzmény: Xenike (9)
Xenike Creative Commons License 1999.09.28 0 0 9
http://www.spiderweb.hu/cgi-bin/jrxs?-h1,1952,4+-m1
hát ő lenne az!
Előzmény: Elnok ur (8)
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.28 0 0 8
Esetleg egy URL-t is adhatnal, mert masmodon most nem tudok leakasztani semmifele "fejezetet" :-)
Előzmény: Xenike (7)
Xenike Creative Commons License 1999.09.28 0 0 7
A következőket tudom javasolni áttanulmányozásra:
1952. évi IV. törvény 7. fejezet A rokonok eltartása
Sok sikert!
Előzmény: Elnok ur (6)
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.28 0 0 6
Megkoszonnem ha tudnal irni kunkretumokat. En most probalok szakerto ugyvedet keresni, de csaladjogban maximum a valast vallaljak..
Előzmény: Papzi (5)
Papzi Creative Commons License 1999.09.28 0 0 5
A gyereknek is vannak kotelezettsegei a szuleivel szemben(mint ahogy forditva is),de a konkretumokat estere fogom tudni megmondani,elotte konzultalok a jogasz tesommal.
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.28 0 0 4
En a gyerek lennek ebben a kapcsolatban.
Előzmény: Wégé (3)
Wégé Creative Commons License 1999.09.28 0 0 3
Mielött megpróbálnék néhány dologban válaszolni hadd kérdezzem meg, Te melyik vagy a gyerek vagy a szülő ( Nekem valami azt súgja, hogy a gyerek)?
Előzmény: Elnok ur (-)
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.28 0 0 2
Konyorulet..? Akkor mar baj van, ha ez az alap.
Előzmény: originalqszi (1)
originalqszi Creative Commons License 1999.09.28 0 0 1
Gyerektől sose várj jót! Jó, nem te, hanem a szülő! Föleg könyörületet ne! A szomszédok sokkal többet segítenek!!!:(((
originalqszi Creative Commons License 1999.09.28 0 0 0
Nálunk 0 a jogorvoslás:(((((((
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.28 0 0 topiknyitó
Hali.
Csaladjoggal kapcsolatban szeretnek informaciokat kerni toletek. Konkretan az erdekelne, hogy a gyermeknek mik a szulovel kapcsolatos kotelessegei a jog szerint.
Mire lehet kotelezni azt a gyereket, aki a megromlott viszony miatt gyakorlatilag nem tart kapcsolatot az apjaval, de az apja jelen allapotaban segitsegre szorulna. Mit tehet a gyerek (idosek otthona, orvosi kenyszerkezeles ha szukseges), illetve mi az amit koteles megtenni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!