Sziasztok! Laikusként az lenne a kérdésem, lehet-e a sziklakert alapja kerti hulladék? Gallyak, ágak, nyesedék, fű? Szóval ezekre borítanám a földet ha megoldható. Működhet, vagy teljesen kizárt?
Nagy felületet fog takarni a madárbirs,a szélét idővel nyírni kell. Szárazságkedvelő növény minden mehet, kövirózsából is rengeteg fajta van, a varjúhájak viszont hajlamosak szétfutni, egymást elnyomni. De, ha van időd az is jó, de a porcsin is, ha nyáron akarsz szépet...
Sok télálló kaktusz is elviseli a meszes talajzt, ha bele tudod illeszteni a kertedbe, akkor érdemes az echinocereus, opuntia, escobaria nemzettség télálló tagjait is számításba venni.
Szerintem a legtöbb sziklakerti növényt lehet telepíteni bele, amely nem mészkerülő növény, tehát nem savanyú talajt igényel. A kövirózsák, varjúhájak szerintem bírják, sok más faj is, az erikafélék biztosan nem bírják, talán a havasi erika mészkedvelő, de annak nyári meleggel lehet baja. Itt van egy link: http://www.kolibrikerteszet.hu/meszkedvelo_novenyek, de ha google-be beírod a mészkedvelő sziklakerti növények szavakat, sok hasznos dolgot találhatsz a világhálón.
Fontos , hogy hova szánod a sziklakerted, mert lehet napos és lehet árnyékos is.
Napos kertbe mehet a levendula, kakukkfű több fajtája, orvosi zsálya dísz változatai, izsópok, stb. ezek mediterrán növények, bírják a klímánkat
Kristályvirág félék(delosperma) télálló változatai, szárazságtűrő kövirózsák(Sempervivum), varjúháj fajták(Sedum),ez az igazi sziklakert
ha egy mini sivatagot akarsz akkor: kaktuszok a télállókból, jukkák tönkelege, itt nem a kerti jukkára kell gondolni(Yucca filamentosa), hanem Yucca neomexicana, Yucca glauca, Yucca harimaniae var gilbertiana, ezek mutatós darabok egy kisebb kőkertbe is, és még van egy rakat télálló jukka ami jöhet :D, akár télálló agávé is, ez a vadnyugati típusú sziklakert, szárazkert
Nem érdemes alpesi növényeket erőltetni, mert a nyáron tönkre mehetnek a napsütés nálunk kiégeti azokat a növényeket!
Árnyékos sziklakertbe:
Árnyék liliomok, páfrányok és egyéb árnyékkedvelők ültethetők
Első lépésben egy kapával érdemes megtisztítani, (leborotválni) a területet, utána felásni, tehát megforgatni, esetleg lazítani a talajon, hogy jó legyen a vízelvezetés, az alapja, amit ilyenkor találsz a talajban (gyom)gyökereket azokat eltávolítani, az apró szulák tud kellemetlenséget okozni, illetve a tarackbúza, ezeket kell legfőképpen távol tartani a sziklakerttől.
A geotextilt szerintem felesleges megvenned, annak idején az előzőleg leírt agresszív gyomoktól tartva hasonló megoldást fontolgattam, de túl költséges lett volna, a jó steril talajjal, a sóder kb 20 cm vastagságban már nem engedi át ezen gyomokat, nálam nem jöttek elő, javaslom steril, fertőtlenített(kiégetett) termőföld és homok bele forgatását a sóderbe(a felső 10-20 cm ilyen legyen), a talaj így tápanyagokat is fog tartalmazni, nálam steril sóder van a kaktuszok miatt, de már bánom, hogy nem tettem bele egy kis tápanyag gazdag földet, mert 4éves kert felélte a tartalékait, most agyagos vízzel locsolok, hogy pótoljam.
A gyomokról még annyit, hogy nem tudod elkerülni, hogy széllel ne kerüljenek bele a gyomok magjai a kertbe, de egy jól megépített sziklakertben szinte észrevehetetlen mennyiség ami meg tud telepedni, nálam alig-alig van benne gyom, azok könnyen eltávolíthatók! Tavasszal a nedves időszakban jönnek elő.
Nem tudom, hogy mennyire éri meg 15 Ft/ kg ár, talán több helyen jó lenne tájékozódni. Nncs tapasztalatom, én darabra vettem a bazaltot néhány éve ott kicsi és nagy kategória volt, kg-ban volt eltérés a nagyok között is!
Sziklakertet szeretnék építeni. Nem nagyot, csak kb. 5-6 négyzetmétereset.
Úgy gondoltam, geotextilt teszek legalulra, hogy a gyomok feljövetelét megakadályozzam. Efölé sóder vagy kavics kerülne, esetleg szürke homokkal keverve. Ebbe ágyaznám bele a nagyobb köveket és ültetném a növényeket.
Tapasztaltabbaktól kérdezem, jó-e ez az elrendezés?
Mennyi kavics kellene és mennyi kő? Jó lenne, ha a tömegét adnátok meg, mert ahol néztem, ott tömeg alapján kell fizetni, ill. az utánfutó teherbírása is kg-ban értelmezhető. 15 Ft/kg szerintetek normális ár a kövekért?
Mindenképp akarok kövirózsát és levendulát ültetni bele. Más egyebet, mit javasoltok?
Lehet-e nyár közepén ültetni ezeket, vagy máskor kéne?
Sok növény a télen bordós színűvé válik, a téli napsugárzásnak köszönhetően. ez is nagyon dekoratív egy kő és sziklakertben!
Szúrós mahónia(Mahonia pinnata) két változatánál tapasztaltam, az egyik típus sötét bordó lett a másik csoki barnába hajló bordó színűvé vált, tavasszal visszazöldülnek, de így viselkedik a Mahonia pumila is, Egyes medvetalp/fügekaktusz (opuntia) fajok, fajták is hajlamosak erre a fajta színesedésre a tél folyamán! de az egyik bugatölcsér faj (Penstemon centranthifolius) levele is enyhén lilás árnyalatúvá válik a téli nap hatására, a korábbi hamvas kék színűből.
Hoztam téli képeket a kőkertről, az ide tél erőssége a hosszú ideig tartó hideg volt amely néhány növénynek igencsak a megpróbáltatást jelentette, de a legtöbb ezt az időszakot is szépen, egészségesen átvészelte:
TÜZÉP telepeken is érdemes körül nézni, vidéken lakom, néhány éve az egyik helyi TÜZÉP telepen vettem elég jó áron bazalt szikla darabokat kocsibejáró építéshez!
A multinacionális cégek drágán adják, esetleg Budapest közelében lévő bányákban is érdemes próbálkozni!
Pest megye északi részéhez közel keresek kertépítéshez követ, kőtömböt (20-30 kg, kézzel mozgatható súlyút) elfogadható áron. Ahol találtam, ott arany árba kerültek.
Ha van valakinek tippje, akkor kérem ossza meg velem!
Tavaly ősszel is volt szín a kőkertben, az Opuntia-k( medvetalp kaktuszok, fügekaktuszok) beérlelték a terméseiket, egyes virágok másodvirágzása is színessé tette a kertet.