Látom sok itt a régi topic, de egyet megjegyeznék: A DRAGON BALL Z NINCS IGÉNYTELENÜL MEGRAJZOLVA, SŐT JANKOVICS MARCELL MUNKÁJA EMELLETT EGYENLŐ AZ OVIS SZINTTEL. AKI NEM HISZI OLVASSA EL A MANGÁT, MERT SZÉP, APRÓLÉKOS, ÉS IGÉNYES (LEGALÁBB IS A Z). Köszönöm
Hehe, de fura volt tizenöt éves hsz-ket olvasni... Anime=gyerekmese, meg hogy a DB a gyilkoláról szól... (A Z már inkább!) Uhh, így visszagondolva őrületesen nagy respect az RTL-nek, hogy bevállalta ezt az egészet, és legalább említés szintjn bevezette az anime fogalmát Magyarországon. Persze, többet ártott vele, mint használt (el tudom képzelni, ahogy a Döntéshozó ránézett a borítóra, és azt mondta, áhh, mese, nyomjuk be a délutáni matinéba!XD), a nép annyit tudott meg, hogy az animékben (bocsánat, japán mesékben!) öldökölnek, és egyik részben sem történik semmi. De azt hiszem, így is komoly szerepe van abban, hogy az akkor tizenéves generáció később fizetőképes közönsége lett pölö a Jégkorszaknak, vagy a Shreknek, vagy a Madagaszkárnak, meg a többinek... Valahol mélyen éreztük mi, már 12 évesen is, hogy ez nem egészen az, amit anyu mesének hív... Mostanra eljutottunk oda, hogy negyven éves kor alatt az emberek többsége már nem zsigerből vágja rá a nem élőszereplős filmre, hogy gyerekeknek való mese. Valahogy beépült a köztudatba, hogy ez csak egy kifejezési forma, és lehet mély tartalma egy animációs filmnek, pláne egy animének, és azt hiszem, ennek alapjait tényleg a Dragon Ball tette le anno... Nálunk legalább is biztosan. Amúgy most néztem meg a Z-t végig, és tényleg botrányosan egysíkú, vontatott és ellentmondásos egy mai tinin/felnőtt ízlésének, márpedig ugye mind tudjuk, hogy nem a 6-8 évesek a célközösége... De hát a fenébe is, lassan 30 éves, akárhogy nézzük is, és még mindig van egy egészen sajátos hangulata, és... hát, ismerjük el, hogy a tetejében még elég merész üzenetekkel is operál! Ez akkoriban lehet, nem volt túl feltűnő, pláne nem felháborító (vagy csak szimplán nem esett le), de azért megnézném én az átlagnéző arcát, amikor leesik neki, hogy a Z-ben teljesen normális, mi több, példának elénk állított tiszta szívű hős, Son Goku, feleséggel-gyerekkel a nyakán is inkább önként a túlvilágon marad, hogy a hobbijának éljen, ami mellesleg mások félholtra gyepálása puszta élvezetből... Jó, oké, nem egyszerűen csak hobbi, mert égül is elég jó benne, de akkoris... És mi hozza vissza az életbe? na mi? EGY HARCMŰVÉSZETI TORNA, baszki, nem az, hogy posztumusz született egy másik fia, azt magasról leszarja... Vagy ott van ugye Vegita, szegényke, nem elég, amilyen földönfutó nyomorulttá tették szerencsétlet, aki minden létező komplexust a magáénak tudhat, de a tetejében még azt akarják reprezentálni vele, hogy mindenkinek csak egy kis szeretet kell, és megjavul, nincs menthetetlen lélek.. ... Még ha amúgy élvezetből pusztítgatott is el bolygókat, párszázmillió lelket küldve a pokolra, attól még nem kell rögtön leírni, pláne nem meggyilkolni, azért még lehet belúle rendes ember!!! Vegita is milyen hasznos volt később, ugye-ugye???
Szóval azért annak ebben mai szemmel nézve is nagggyon beteg dolgok... Nagyon kifacsart egy világszemlélet ez, csak hát annakidején, gyerekként nem ez jött át, a szülők meg emlékeim szerint pont nem ebbe kötöttek bele...
(és ha belegondolok, hogy még bőven az internetes korszak előtt álltunk, és mégis mindenki ismerte, baszki..:O ÉS ÉN ERRE MÁR EMLÉKSZEM! Istenem, őskövület vagyok...:O)
Egyetértek az előző hozzászólóval. Annyit szeretnék csak hozzáfűzni: elég siralmas állapotok uralkodtak(és sokan még a mai fiatalokra panaszkodnak) Magyarországon az 1999-s években. Mind értelmi, mind HELYESÍRÁS(és még ezek beszélnek aberrációról), mind kulturális téren. Kétlem, hogy bárki is olvasná még ezt a szánalmasan Hányingerkeltő topikot de muszáJ kiadnom magamból, azt a mérhetetlen szánalmat és megvetést amit ezek iránt az "emberek" iránt. Érdekes látni, hogy akkor még "vagány" volt cikizni minket, akik a DB-t merték nézni anno. Most az idő valóban bebizonyította MI győztünk. Ti pedig elmehettek, a p*cs*ba.
Milyen érdekes. Ha jól számolom, ez a topic idestova 8-9 éves. Lusta vagyok pontosan megnézni a nyitódátumot, de kb. annyi lehet. Aztán rövid időn belül el is némult, jelét adván, hogy egy dolgot hosszú ideig anyázni nem jó móka. Aztán eltelt nyolc vagy kilenc év, és most visszaolvasva ez a fórum bizony nevetséges. A "szánalmasan megrajzolt, olcsó, hányingertkeltő japán rajzfilmeknek" (amiket én is kedvelek, sőt, kedveltem már akkor is, amikor ez a fórum még nagyban gyalázkodott) ma már bizony nálunk is van saját tv-csatornája, 2 rendszeres újsága, és akkor nem beszéltünk a sok kissebb-nagyobb anime és manga találkozókról, az úgynevezett con-okról sem. A világon rengeteg ember rajong a mangáért-animéért. Hát, kérem szépen, ide jutottunk. Kíváncsi volnék, manapság hogy éreznek az animék iránt, akik annak idején lelkesen bizonygatták, hogy hánynak tőlük. Nem azt mondom, persze, hogy a Dragon Ball, a Sailor Moon vagy a Pokémon az anime csúcsát jelentené. Vannak náluk sokkal kitűnőbb művek is a piacon. És, ha már szó volt itt az erőszak megjelenítéséről, vannak picit véresebb alkotások is. Vegyük példának a Hellsinget vagy az Elfen Lied-et. Ha az ORTT annak idején a DB-t erőszakosnak nyilvánította, Alucard (a Hellsing c. anime főszereplője) láttán nyilván holtra váltan fordulnának le a székről. Önző dolog, tudom de ezt a hszt a hsz-t csupán azért írom, hogy a kedves fórumnyitó és barátai orra alá dörgölhessem: annak ellenére, hogy a hozzájuk hasonló felfogásúak micsoda keresztes hadjáratot vívtak a DB ellen; ma egy, azóta felcseperedett, akkor DB-t néző gyermek sem képzeli magát Son Gokunak, nem kapnak napi rendszerességgel epilepsziás rohamot (amit annyi erővel ma egy szabvány tv-reklám is kiválthat), és nem próbálnak megtanulni repülni, és nem mészároják le játékból embertársaikat. Ma a DB egy klasszikus anime, ami még mindig elég népszerű. Ha valaki nem hiszi, írja csak be a Youtube keresőjébe, hogy Dragon Ball. Szóval, drága barátaim, hiába öklendeztetek az animétől olyan hevesen. Az idő bebizonyította, hogy tévedtetek, és igen is LETT jövője.
Szíves elnézést kérek mindenkitől ezért a szétszórt hsz-ért, de véletlenül rátaláltam erre a topicra, és nem tudtam megállni néhány kárörvendő mondatot.
Hehe, marha jo ez a topic :>
En is lattam 1-2 reszt, faraszto volt, de legalabb nem ojan egyertelmu mint a Tom&Jerry. Az viszont dobenet volt, hogy a koliban (foiskola!) nagyobb tomeg nezte a DB-t, mint egy focimeccset. Jokat rohogtem :>
Dehat ez 1 rajzfilm. Amitol sokkal inkabb hanyok, az a lentebb emlitett Mortal combat konkveszt, vagy a Power rangers sorozat. Abba elmenni szereplonek az e'ge's tetofoka.
Én sem komálom, de nem hányok tőle.
Láttam 1 részét, nem tetsztett, kész, nem nézem.
Viszont engem is idegesítenek azok az emberek, (gyerekek) akiknek abból áll 1 napjuk, hogy Bemennek az iskolába, midnenkihez odamannek, hogy "Hej, láttad tegnap a DBZ-t? Neeem(/Igeeen)? Pedig olyan kiirály volt, amikor Kungfubéla behúzott Vegetáriánusbácsinaaak!" Meg hasoló dumát nyomatják egész nap, aztán délután mint egy szertartásra felkészülnek a rajzfilm kezdetére. na ezektől az egyedektőlegyedektől nekem is herótom van...
Hozzá kell tennem, hogy aki már eltudja dönteni, hogy ez szar, de nézi, mert egyfajta kikapcsolódást nyújt neki, az persze nézze, aki pedig úgy dönt, hogy nem nézi, az ne nézze. Viszont az a tv társoságok felelőssége, hogy milyen rajzfilmet adnak le, milyen időpontban, mert ha éjjel egykor nyomattyák, akkor már nem nézik gyerekek, de nyilvánvalóan gyerekeknek szól. Szóval kellene valami cenzúra szerű. Amúgy ez teljesen az RTL-KLUBot minősíti, hogy ezt nyomja, és tulképp e köré épít, mert mit lehet nyerni a Pkrvscsák Mnkánál? dragonball órát, figurát.:-(
Én mélyen szívből sajnálom azokat az embereket, akik képesek, odáig fajulni lelkileg, igény-ileg, és erköltsileg, hogy egy ilyen, vagy ehhez hasonló "rajzfilmet" néznek.
Ugyanakkor borzasztóan sajnálom azokat a gyerekeket is, akik kisiskolások, és suli után nincsen jobb dolguk, mint leülni a TV-elé, és ezt a mocskos szart nézni. Hosszútávon ez tragédia, mert kialakul bennük, egy ilyen erkölcs-rend, hogy ez a jó, ha a szülő nem szól rájuk.
Egy haverom elég érdekes módon vált a DBZ rabjává (sajnos :(. Történt egy nap, hogy hugicája elb*szta a tévét annyira, hogy csak egy csatorna volt fogható az RTL klub. Kénytelen volt azt nézni 1 hétig, aminek következtében persze megnézte azt manga (anime fasztuggya) rajzfilmet és azonnal a rabjává vált. Ok, tudom semmi érdekessége csak példaként mondtam, hogy van ilyen is.
"kiváncsi leszek milyen érveket fox elmondani. :))) "
Semmilyeneket.
Teszik ==> nezed
Nem tetszik ==> nem nezed
Azt az egyet nem ertem, hogy ha egy tema nem erdekel teged, mert valamiert ellenszenves, akkor miert farasztod magad a gepelessel, hogy itt fikazd, ahelyett, hogy olyasmivel foglalkoznal, amit szeretsz...
Most már szinte mindenki, akivel eddig beszéltem, és a db ellen próbált érvet felhozni elmondta, hogy "igénytelenül van megrajzolva", "5mp-ig egy kép van" stb... Na már most, ezt egyszerűen NEM értem. AZ hogy 5mp ig van egy kép, ténylegh igaz de ez nem igénytelenség hanem ugyanolyan hatáskeltő "effekt", mint az a zene, ami ez alatt az egyképes 5 mp alatt, ugyanannak a képnek teljesen uj jelentést tud adni. De ok, elhiszem, hogy valakinek ez nem teccik. De azt nem értem, hogy mihez viszonyítjátok a db rajzait??? Asszondjátok túl egyszerű, olcsó firka... kérdem énn láttatok már Dexter-t, Vagy Bravot, netán 2Stupid Dogot???( de mondhattam volna a ( Hannah-Barbara meséket is). Könyörgöm, van olyan rész, hogy a 15 perc alatt kb 5 háttér váltogatja egymást. És mégse fikázza senki, mert az a rajzfilm NEM A MEGRAJZOLTSÁGRÓL, HANEM A TÖRTÉNETRŐL SZÓL. Na most asszem ez hatványozottan érvényes a db-re, ami szerintem mellesleg képileg is lazán üti az előbb említetteket. Meg jöttök itt a "nagy szemek" -kel... könyörgöm, azzal a nagy szemmel olyan érzelmeket lehet ábrázolni, amilyen érzelmeket még akkor se láttatok Jerry arcán, amikor pofán dobta Tom-ot egy marha nagy tortával. De ha nem teccik én még azt is megértem.
Egyszóval mindent megértek.
Mindenkit megértek.
Csak egyet nem, és ezt már évek óta nem: Ha nem szeretitek, ha nem teccik, akkor miért nézitek, és miért beszéltek róla, miért áldoztok rá ennyi topicot, ennyi időt, ennyi energiát??? erre most már szeretnék értelmes választ kapni.
Darkmage: asszondod egy felnöttet nem elégít ki? szerinted hány és hány "felnőtt" ember nézte meg az elmúlt pár hónapban a csillagok háborúját, ami lássuk be, szintén nem egy túlzottan gondolatébresztő film. Egyszóval az embereknek ( ne adj isten felnőtteknek) igenis szükségük van valamire, ami elé nap mint nap leülhetnek, és kicsit megfeledkezhetnek a mindennap gondjairól. Ok, tegyük föl az Episode 1. rossz példa volt, akkor ott volt az Esmeralda, a DALLAS (!!), a szomszédok... Folytassam??? Asszem nem kő...
A másik meg, hogy nem erről kell szólnia egy rajzfilmnek....Action Man, Tini Nindzsa Teknőcők stb...
...anime.seknek agyára ment a harc....hát könyörgöm, kinek nem??
ha nem gyerekeknek szól akkor kinek?
mert nemhiszem hogy bárhol is a világon olyan időpontban adnák mikor egy dolgozó felnőtt megnézhetné.
de ha megis akkor MIÉRT?
kiváncsi leszek milyen érveket fox elmondani. :)))
Mert sztem egy felnőttet ez nem elégit ki szellemileg, egy gyereknek pedig mire jó az hogy véres/sáros pofával orditanak és verekednek. nem is szól másról csak a harcról. egy jó rajzfilm SOHA de SOHA nem szól a harcról, kivéve az amcsi GIJOE-t (itt a célcsoport 7-12)
no meg ezeket a kis anime cuccokat akik készÍtőinek agyukra ment a harc.(II.VilagHábórú,vietnam,belső harcok..)
Mentségemre szóljon, mielőtt még kabátlopási ügy lenne a vége, én is szeretem a Végtelen Határokat, Dvorzakot mondjuk nem ismerem, de nem is ez a lényeg, mindkettőt csak példaként hoztam fel. Az lett volna a mondanivalóm, hogy ha az ilyen és hasonló jellegű rajzfilmekre van igény, hát legyen. Nézze, akinek tetszik, akinek meg nem, az ne. Én személy szerint a Dragonball Z-t érzelmileg sivárnak, képileg igénytelennek tartom. Egy rajzfilm, ami alapvetően gyerekeknek szól, legyen képileg lenyűgöző, ne pedig a történet agressziótartalma szögezze a kölköt a fotelhez. Sajnos valóban igaz, hogy ez a rajzfilm - zenei műfajban a minimalhouse-hoz (tüc-tüc) hasonló kivitelével - nagy vizuális élményt nem nyújt. 4-5 másodpercig, néha tovább álló képek (általában a hős arcát premier plánban mutatva, ordítás, gyilkos pillantás, vagy sírás közben, tehát szélsőséges érzelmeket tükrözve), a mozgást csíkos háttérrel szimbolizálva, emberhez nem is hasonlító emberalakok... Ezek a műfaj jellegzetességei, ezekkel nem lehet mit kezdeni, akinek tetszik, annak tetszik, és kész. Engem személy szerint nem pörget fel. Sokkal jobban szeretem mondjuk a Cicabogarakat. :))
Bocs, hogy igy kozbevagok, de az amerikai Cartoon Network -on lement a Dragon Ball + Z + GT, szal cirka 500 Dragon Ball epizod. Ez kicsit tobb, mint a "náluk aztán nincsenek ilyen japán rajzfilmek!" :o)) Europaban is lement mar nehany orszagban, most pl. a Nemetek vannak soron. Ugyhogy a Dragon Ball a TV -ben nem magyar specialitas ( csak a betiltas az ). Az a harci laz ami ezt a sorozatot korulveszi itthon, szerintem nevetseges. Ennyit nem er az egesz ( lasd ez a topic ).
A jo japan rajzfilm egyebkent a filmek kozott is draga. Mig egy atlagos mozifilm ( Matrix ) 12-16$, addig a jo japan rajzfilm 18-30$ es akkor meg nem beszeltunk a kiemelt sorozatokrol. Az NGE -t ( gyk. ez egy 26 epizodos sorozat ) eddig USA -n kivul csak az ausztral SBS TV csatorna tudta megfizetni, es a video eladasokkal egyutt 800 millio$ bevetelt hozott a kiadonak 98 vegeig. Termeszetesen ez nem a DB -vel egy kategoria, viszont ez is a japan rajzfilm.
Erdekes felvetes, hogy azert nincs az europai CN -en anime mert senki nem nezne. Francia -knal kulon anime TV csatorna van, a tobbi nyugat europai orszagban pedig napi 1-2 ora anime van a kulonbozo TV adokon. Az europai CN -nel az ok szerintem sokkal egyszerubb ... a sajat keszitesu rajzfilmek olcsobbak mint megvenni egy-egy sorozatot japanbol.
Hi!
Jó hogy kulturáltam értekezünk, de komolyan. :)
Nos, mit nevezel mai zenének??
mert sok műfaly virágzik ám...pop? dance? house? rock? metal?
mindenesetre elég felvilágosult vagyok és kiprobalom az uj dolgokat.
a Dragonball-t abszolut nem uj, max. magyarországon..
és én több részt is láttam mielött kimondtam a véleményem..ez a keleti stilusu rajzfilmek, eleve ez a MANGA szerű cucc olyasmi, hogy tök könnyű megrajzolni ,(a DB igy is olyan hogy vmikor fel percig mutatnak egy embert az egész arca kb 10 vonásból áll, szal nincs rajta mit nézni), és éppen ezért mert könnyű sokat csinalnak belőle, rengeteg ilyesmi van... kina, japán, taiwan: itt mind külön nagy részlegek vannak elkülönitve az ilyen stilusu rajzfilmeknek mert annyi van belőle...olcsó is.
az RTL klubb nem akart sokat költeni rá ezért vette meg a Dballt, mondjuk egy új amcsi rajzfilm helyett..
én nem nézem a Cartoon network-ot de annyit tudok, hogy, náluk aztán nincsenek ilyen japán rajzfilmek! nekik több a pénzük és nem is nézné senki az ilyesmit, hisz egész Európában foghatóak. nem értem hogy mire föl az a magyar Dball láz. sztem ha nem tiltották volna be nem is terjedt volna el ennyire...az RTL klubb tehet róla mert ők még a hiradóba is bemondtak amikor betiltották. (király volt)
Nibiru: "Japán rajzfilmek sivár érzelemvilágú fantáziátlansága" Na ezt nem hagyhatom szó nélkül. Tudod ez olyan, amikor egy hatvan éves nagymama elítéli a mai zenéket, mert a hiradóban látta, hogy ott csak drogosok vannak, és egyébként is csak bumci-bumci. Egy szóval olyan dolgokról mondasz véleményt, melyeket csak nagyon felszínesen ismersz.
Ha léttad volna az Akira-t, vagy a Ghost in the Shell-t, asszem még csak hasonlót se irtál volna le. Az igazi mangák ugyanis legalább olyan dlgokról szólnak, melyek a közeli jövőben megtörténhetnek, és ha már szóba került szerintem százszor jobban vannnak megcsinálva mint a Végtelen Határok.
A TV3 akarja leadni, de azt ne kérdezd, hogy hol olvasta a HAVEROM :). Annakidején a Pókemberről hadováltak ilyeneket, de ennek majd' egy éve már :). Hmm Pókember, Pókember... Eszembe jutott egy új topic :)
Az első megállapítással egyetértek.
Azt viszont kétlem hogy Dvorzakot vagy akár a Végtelen Határokat egy lapon lehetne említeni a japán rajzfilmek sivár érzelemvilágú fantáziátlanságával.
Nib
Ui: Én kedvelem a VH-t. Mert minden sztorija olyan,hogy akár meg is történhetne. De nem erről szól a topic.