Keresés

Részletes keresés

EasyFriend Creative Commons License 1999.10.01 0 0 50
DaySleeper:
Bocs, kicsit félreérthető voltam. Tehát ahol nem ennyire csevejszerű formában megy a szöveg, mint itt vagy chaten, _hanem_ pl. internetes újságok cikkeiben, vagy a nyomtatott sajtó internetes cikkeiben, stb., ott már zavar engem a "netidióta" szöveg.
Előzmény: DaySleeper (46)
ouzo Creative Commons License 1999.09.30 0 0 49
Szerintem a magyar nyelv az elszigeteltsége miatt éppenhogy nagyobb veszélyben van, mint a többi. Bár az is igaz, hogy a sok különböző (török, szláv, germán, latin) nyelv behatása miatt ilyen gazdag a szókincsünk. Csakhogy annak idején az árnyaltabb és pontosabb kifejezésmód miatt vettünk fel szavakat, most pediglen az egyszerűsítés miatt. Vagy ne is törődjünk az egésszel, menjünk inkább kvékezni. Az jót tesz a testnek, a léleknek.
Üdv:
Ouzo
U.i.: Annak azért örülök, hogy a programozási nyelvek angol alapúak. Be is sz.rnék, ha mondjuk a readkey helyett azt kellene írnom, hogy billyentyűleolvasás.
Előzmény: dr_strange (48)
dr_strange Creative Commons License 1999.09.29 0 0 48
Gondoljatok azért bele, hogy nekünk még mindig viszonylag könnyű dolgunk van, hiszen a nyelvünk eléggé elszigetelt, csak magyarok beszélik szerte a világon - ám ma már a netezők túlnyomó többsége nem angol anyanyelvű, akik azért egymással többnyire mégiscsak angolul próbálnak - jól-rosszul - szót érteni egymással, és mivel az angol anyanyelvűek egy része sem igen töri magát, hogy szépen, helyesen írjon, az angol nyelvű honlapok, mailing list-ek és chatroomok is hemzsegnek már a hibáktól, egyszerűsítésektől, "netidiotizmusoktól". Így az angolnak talán még nehezebb megőriznie integritását.

üdv,

dr_strange

Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.09.29 0 0 47
Teljesen igazad van, egyetertek Veled! Csak hat erdemes elgondolkodni azon, hogy ez a stilus (ertsd net-roviditesek, irdatlan helyteleniras, idegen szavak becsempeszese) csak az utobbi evtizedben lett nagyon altalanos -- koszonetoen az internetnek es az idegen nyelv tanulassal osszefuggo pozitiv fejlemenyek. Ez annyit jelent, hogy mi (ertsd legalabb huszonevesek) megtanultunk meg normalisan beszelni, de a mostani tizenevesek ebbe nonek belek. S attol tartok, hogy naluk ez a jopofasag es gagyizas a normalis koznyelv elsajatitasanak gatjava valhat...
KL
Előzmény: Jules_az igazi (41)
DaySleeper Creative Commons License 1999.09.28 0 0 46
azért itt ez eléggé csevejszint, a chat-en (chat kb = csevej... nem?) meg még jobban, vagy rosszul látom?
Előzmény: EasyFriend (45)
EasyFriend Creative Commons License 1999.09.28 0 0 45
Az igaz, hogy az amúgy semmit sem olvasó fiatalság innen nem tanul meg helyesen írni, sőt.
De szerintem ezen a téren pozitív hatással is van a net. A fiatalok divatból meg egyéni érdeklődésből saját homepage-et csinálnak, meg beírnak ide, vagyis alkotómunkát végeznek, gondolkodnak, mondatokat formálnak a fejükben levő gondolatokból, és ez általában nagyon pozitív.
A helyesírás nekem is eléggé vesszőparipám. Szerintem is az a legfontosabb, hogy ahol már nem ilyen csevejszinten megy a dolog (mint egy ilyen fórum, vagy chat), ott nem jó fej dolog direkt "netidióta" szöveget nyomatni. (Mondjuk ezzel ne csak a netet vádoljuk, néha nyomtatásban is lát az ember könnyfakasztó dolgokat.)
DaySleeper Creative Commons License 1999.09.28 0 0 44
1etértek nem az a gáz, ha valaki, aki tudna rendesen is beszélni, - mindenféle szlengek nélkül - az nyomja a szlenget, meg a rövidítést, meg - mint Leno Laj - az direkkt ferdítésit nekije. Hanem az, hogy van aki ebben nő fel ld új generáció meg 14 éves gyerekek x%-a, és csak ezt tudja, normálisan már nem is... és ez nem biztos, hogy a nettől van, lehet, hogy attól is, de nem csak.
ki a felelős? ki tudja? tv? szülők? net? stb? mindez együtt? szvsz :-) ez utóbbi.
(annak idején a tesómat pl. a szóképes rendszer rontotta el... bár ez off)
na ez van
Leno Laj Creative Commons License 1999.09.28 0 0 43
off pardon
Te Kunta Kín! Necsinádmá eztet velem. Télleg kenyek rád egy adaggal.
offoff má' megye kis.
Előzmény: mud (37)
GPF Creative Commons License 1999.09.28 0 0 42
Ez miért baj?
Jules_az igazi Creative Commons License 1999.09.28 0 0 41
Szerintem nem azokkal van a gond, akik néhány iskola elvégzése után - poénból, vagy mert csak 1*űbb begépelni - "elhülyülnek" a neten (igen, magam is....), hanem azokkal a tizenévesekkel, akik beírják az irodalomdolgozatba, hogy "...Arany rulez, Ady suxx...".
Megtörént eset, vajon ki ezért a felelős?
ouzo Creative Commons License 1999.09.28 0 0 40
Kedves mindenki!
Szeretnék minden betévedő megkímélni a netidiotizmus szó jelentését megfejteni irányuló hiábavaló próbálkozásoktól, és lerántom a leplet a titokról, ami ezen szót övezi. Nos a netidiotizmus szó - és erre végül is rá lehet jönni - nyilvánvaló provokáció, és mint ilyen, a figyelemfelkeltés hatásos módja. Elnézést kérek mindenkitől, aki esetleg hoszabb időt töltött a szó jelentésének megfejtésével. Fájdalomdíjjul közzéteszem egy okfejtesémet, amihez lehet később e szónak némi köze.
Nos az okfejtés:
Tévedés azt hinni, hogy az Internet felhasználók többsége a jövőben az értelmiségi, illetve a felsőbb iskolát már elvégzett korosztályból kerül ki. Egyre több alacsony intelligenciával rendelkező ember is szereplő lesz a neten, mivel a hozzáféréshez már nem kell szakértelem. Továbbá egyre inkább meghatározó tényező lesz az üzlet, ami ugye magával hozza a kultúra lealacsonyodását a legjobban eladható szórakoztatási formákra, amik többnyire a vér, szex, brutalitás, botrány témakörökből kerülnek elő. Egyre több, jól reklámozott hely szívonala fog majd esni az rtlklub szintjére. Az interneten lévő egyszerűsített nyelv használata hozzátartozik majd a vagánysághoz és eredetiséghez, mint most a coca-cola, a nike cipő, meg a diesel farmer, meg a döm-döm-döm-döm "zene". Megérjük majd, hogy a technodiszkó szókincse kiegészül az internetes nyelvhasználattal, modjuk: "rulez, ahogy szkeccsel ez a DJ, eszvéesz". És vice versa, az internet szókincse és tartalma is "gazdagodik" majd a technodiszkó színvonalával.
Üdv:
Ouzo
mud Creative Commons License 1999.09.28 0 0 39
Bocs, kedves doc,
siettemben kifelejtettem egy bizonyos, rendkivul sotet borrel ellatott nepreteget, akik valoban media szinten eroszakoljak a nyelvet(is), valamint patetikus hazai kovetoiket a magyar rapperek szineiben...
Ezek sajna mindent elkovetnek, hogy ilyen jambor lenyekbol, mint jomagam is, fajgyulolo szarmazhasson, bar en meg a gyogyithato stadiumban vagyok...
Előzmény: dr_strange (38)
dr_strange Creative Commons License 1999.09.28 0 0 38
Kedves mud,

örülök, ha így van. Jómagam csak egy villanásnyi időt (négy hetet) töltöttem az Egyesült Államokban, ami persze még felületes benyomásokhoz is édeskevés, a feltételezésem a látott hollywoodi filmekből, az időnként szemem elé kerülő mai popegyüttesnevekből-popzeneszám-szövegekből és hasonlókból ered.

Üdvözlettel,

dr_strange

Előzmény: mud (37)
mud Creative Commons License 1999.09.28 0 0 37
off
Persze, kend csak ram... mindent elbirok

on

aki jelentkezik, hogy ennel jobban leirja ennek a temanak a lenyeget (es hiba nelkul) , mint itt a Lai Lama, annak orokke virtualis rabszolgaja leszek...
(bar ez nem tulsagosan csabito ajanlat)

dr_strange:
ez a dolog a Y pay more meg 4 you es a tarsai egyaltalan nem mediaszinten elterjedt az amerikai angolban (hal'istennek), foleg del-kinai bevandorlok, meg 10-es IQ-val rendelkezo hasznaltauto kereskedoknel elterjedt ez a hm.... szleng. Kulturaltabb korokben nem jellemzo....

Előzmény: Leno Laj (33)
Neil Creative Commons License 1999.09.28 0 0 36
Sziasztok!

Igen, nekem is pont evvel az angolszászsággal van bajom. A netidiotizmust meg, mint elnevezést, nem értem. Miért idiotizmus ez? Én magam nem vagyok muveloje, de én is tudok jókat kacagni, olykor magamon is, mikor nem értem elsore:)))
De mikor egy 14 éves kissrác szájából ezt a mondatot hallom, hogy:
"Tök cool volt a music, a DJ scatchcselt, mint atom, mi meg nyomtuk a dance-t halálig", akkor az már elég vészjósló, nem?
Sziasztok
Neil

Festéktüsszentő HapciBenő Creative Commons License 1999.09.28 0 0 35
De hogy tanuljon meg helyesen írni a gyerek, ha egész nap az Music Television-t, vagy a hasonlóan borzasztó Viva-t nézi? A Z+-ról ne is beszéljünk...
Tulajdonképpen mi az a televízió-műsor, amit nem az angolszász tv-bôl koppintunk? (Tisztelet az erôsen mellôzött kivételnek...) Persze vannak jó oldalai is (Spektrum TV, NG)
Hallgatja a Juventus-t, ami The Music Channel és Non-stop Radio...
Végigmegy a körúton ami shop-okból és restaurant-okból áll...
Esetleg elmegy a Pólus Center-be vagy a Duna Plaza-ba ahol legalább alapfokon kell tudni angolul, hogy az ember eligazodjon. (Természetesen nem az angol-tudással van bajom.)
Szerintem a szándék megvan az emberek többségében. Csak rengeteg negatív példát erôltetnek ránk. Azt senki ne mondja, hogy ha nem tetszik akkor ne nézzem/csináljam/hallgassam, mert sajnos rá vagyok kényszerítve...
Miért baj hogy winchester helyett merevlemezt mondunk/írunk? Sokan az elôbbit sem tudják leírni rendesen...
Leno Laj Creative Commons License 1999.09.27 0 0 34
"természetesen a soha nem hibázó ember nem létezik. "
nocsaknocsak! nemmegmontam, hogy nagybetűvel kezgyük a mondást. Hogya többiről márn eis beszéljünk.

Llan Joe

Előzmény: Leno Laj (33)
Leno Laj Creative Commons License 1999.09.27 0 0 33
Csatlakozom azokhoz, akik nem tudják mi folyik itt. Igyekszem érthetően elismételni, amit előbb nem sikerült. Aztán mindenki tetszés szerint válasszon inget magának és vegye magára. Kedve szerint.

A helyesírási problémák elleni legjobb orvosság a szinte folyamatos olvasás. Nem netlapokat. És lehetőleg már 7-8 éves korban el kell kezdeni. Aki általános iskolás korában havi 5-10 könyvet elolvas, az igen jó eséllyel pályázik arra, hogy soha nem lesznek nagyon komoly problémái e téren. természetesen a soha nem hibázó ember nem létezik.

Tudom, hogy hibáztam. Nyelvtanilag és stilisztikailag is. Fel is hívtam rá a fiygelmet. Ezért ezt már nem kellett volna megtenni újra. Annak külön örülök, hogy tanult kollégám is szentelt ennek egy kis figyelmet.

Aki ezeken a fórumokon nem ír helyesen az nem feltétlenül a hiányos ismereteit leplezi. Amivel nem állítom viszont azt, hogy sokan nem ezért használják ki a netes nyelvezet, adott esetben netidiotizmus, adta lehetőségeket.

Amit ki nem állhatok, hogy egyesek nem képesek "disztingválni". Azaz bizonyos témák teljesen öncélúak, egyszerűen néhány figura ökröködik egymással és az oda véletlenül betévedőkkel. Többnyire felvonultatva a klasszikus netidiotizmus minden kellékét. Akik aztán, mivel nem néztek előtte körbe, vagy nem esett le elég hamar a tantusz, besétálnak a maguk lerakta csőbe. Utána pedig esete válogatja ki, hogy adja ki a frusztrált lelke sérelmeit. Kiabál, a kultúra nevében kikéri magának. Vagy jót röhög magán.

Végezetül egy ilyen netidióta csapda volt az alábbi is, amibe a díszes társaság is besétált. Pedig nem annak szántam, csak netidióta betű mágia volt (abból se túl komplikált).

"Hüjje vagy. Okén? Mija fenét motyogok itt?" mondtam vala. És mondom most is, betűzve. Hülye vagyok én? Miért tépem itt a szám? Inkább megyek a kiátkozott haverjaimhoz netidiótázni egy kicsit. Ott legalább nem rágunk egymás szájába belefele. Csak né. Hamer aza legjobb családban ise lő fordul.

Végezetül meg kulpa, meg arrivedercsija.

Llan Joe
ps: bocs picológijai szagtársak, nema zénnapom e zamai. Múltkor biztossan teleprüszkölte a depressziális csepjjeivel a matáv vonalakat ez a mud.

GPF Creative Commons License 1999.09.27 0 0 32
Most nem igen tudom, mi folyik itt. Egymás sértegetésének nincs sok értelme. (Bár én nem nagyon éreztem sértőnek még semmit.)

No. Semmi bajom a netidiotizmussal. Jókat röhögök rajta, s sajnálom, hogy én nem vagyok ennek mestere. Azért inkább a helyesírásban képezném magam, ha választanom kellene meg lehetne.
Még azzal sincs sok bajom, ha valaki vét a helyesírásban. Sokkal rosszabb az agresszivitás, türelmetlenség, mások véleményének leszarása.

A nyelv viszont nem hiszem, hogy ettől szegényedne. Sőt, egy csomó ember ír, olvas, aki esetleg a tasztal nélkül nem tenné, meg tán a látókör is szélesedik.

mud mi van?

mud Creative Commons License 1999.09.27 0 0 31
"Ez teljesen természetes."
Bizony.
George Sand Creative Commons License 1999.09.27 0 0 30
Csatlakozom, kedves GPF, én is észrevettem a hibát.
Igazad van, a torzítás a leplezést szolgálja sokszor.
Biztosan ismered az idevonatkozó felméréseket, ahol a népesség írni/olvasni tudását mérik. (Az ún. funkcionális analfabétizmus terjedése.)
Mindenki felejt, ha nem gyakorolja rendszeresen. Így is előfordul jótollú emberekkel, hogy egy-egy alkalommal elbizonytalanodik. Ez teljesen természetes.

George Sand

Előzmény: GPF (29)
GPF Creative Commons License 1999.09.27 0 0 29
Kedves Leno Laj!

Miért vagyok hüjje?
Nem hiszem, hogy nagyon távol állna tőlem a "Gutenberg-galaxis", mégis felejtek helyesen írni. Úgy gondolom, ezt leplezné a szándékosan torzítva írás.
Egyébként a Te hozzászólásodban is volt hiba.

Előzmény: Leno Laj (24)
dr_strange Creative Commons License 1999.09.27 0 0 28
Emberek, most mi ez a flame war itten?
ouzo Creative Commons License 1999.09.27 0 0 27
Nem akarok a be(hozzá)szólásai alapján ítélkezni senki felett, sőt azt sem tartom lelkiszegénynek, aki nem tud egy mondatba 20-30 tagmondatot belezsúfolni (á la Tacitus), mindenesetre volnál szíves disztingválni (csak így, entellektüellül), és a tükröt hülyézni inkább, f.sz^.
A topikcim lenni provokativ, nagyfonok? De hat ez a mai vilagban termeszetes, sot kovetendo pelda. "Ha sok hozzaszolast ersz el eme cimmel, akkor minek szegyenkezni?" - mondta Machiavelli baratom.
neptancos Creative Commons License 1999.09.26 0 0 26
asszem a dokinak igaza van. Nem mind1, direkt vagy n.idióta, vagy mióta. Mint egy nyelv, vagy mint Pestre költözött szüleink tájszólása, vagy mint a tetszikelés, amit nekünk még meg kellett tanulni. Alényeg, hogy mikor melyikkell, és tudd is használni, és akkor nem is (ettől) szegényedika nyelv.
Hm??
n.
U.i.: pl. igeidőből több volt, mint van, rokonértelmü szavakból meg ma kavesebbet használunk.
Leno Laj Creative Commons License 1999.09.24 0 0 25
Feladvány: mit kellet volna másképp írni? Az első két bekezdés érvényes.

Lal Jeno

Leno Laj Creative Commons License 1999.09.24 0 0 24
Megy. Simán kijelentő módban. Ezzel nem vagyok egyedül. Ajánlom a rendszeres látogatást a Gutenberg-galaxisban. Habár azt nem ártott volna elkezdeni 8-10 éves korban. Akkor elég ritkán kellene álcázási szándékkal netidiótulni.

Azzal semmi bajom, ha valakinek nem áll rá a keze a neten használt szlengre. Az viszont rettenetesen idegesít, ha sznob és fantázia mentes figurák hisztiznek a szleng, a szándékosan rosszult írt szavak, az "idiotizmus" miatt. Nem kell idejönni, vagy csöndben meg kell húzódni és jegyzetelni: legyen miről sápítozni a legközelebbi nagyon értelmiségi szájtépésen.

Hüjje vagy. Okén? Mija fenét motyogok itt?

Lal Jeno

Előzmény: GPF (22)
Neil Creative Commons License 1999.09.24 0 0 23
Sziasztok

Késon láttam meg ezt a topicot, mert ha elobb látom, akkor nem indítottam volna el még egyet majdnem ugyanezzel a címmel:))))
Neil

GPF Creative Commons License 1999.09.24 0 0 22
Hát, nekem kicsit az a véleményem, hogy azért is írunk netidiótán, mert nem tudunk már rendesen. Én legalábbis kezdem ezt észrevenni magamon. Legalábbis sokkal több időt venne igénybe, míg végiggondoljuk, hogy hova kell vessző, milyen j, hány l, kell-e n. Lehet, hogy Leno Laj-nak ez simán menne, de le merném fogadni, hogy a tasztalosok nagy részének komoly gondokat okozna nyelvtanilag helyes mondatok írása.

Egyébként nem hiszem, hogy a nyelv szegényedik, nem hiszem, hogy a 200 évvel ezelőtti parasztbácsi több szót használt.

Azért azt sem hiszem, hogy a magyar gyereknek sokkal nehezebb lenne megtanulnia beszélni, mint az amerikainak. Főleg nem tudom, hogyan lehetne ezt mérni, vagy kimutatni. Azt meg végképp nem értem, hogy minek az amerikai felnőtteket a 8-10 éves magyar gyerekekhez hasonlítani.

dr_strange Creative Commons License 1999.09.23 0 0 21
A makula ("folt") megmaradt orvosi szakkifejezésként (van 'maculosus kiütés').

Egyébként nem kellene összekevernünk a zsargont a pongyolasággal; természetes folyamat, hogy az egy szakmához, korcsoporthoz, érdeklődési körhöz tartozók saját 'alnyelvet' alakítanak ki maguknak, egyrészt, hogy egy kicsit a többiektől való különállóságukat, másságukat egy kicsit ebben is kifejezzék, meg ők fél szavakból is megértik egymást; a message boardokon terjedő rövidítések, smiley-k és egyebek nagy része még az internet 'hőskorából', a szinte tisztán unixos időkből ered, amikor a sávszélesség és a gépidő drága volt (ld. Jargon File). Az más kérdés, hogy ezt a zsargont is lehet magas szinten, szellemesen, ötletesen, nyelvhelyesen művelni, és lehet pongyolán.

BTW (:-) a 'rulez'-t és az amerikai angolban médiaszinten is terjedő helyesírási egyszerűsítéseket (pl. 4U for you helyett stb.) én is utálom.

Előzmény: Törölt nick (9)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!