Keresés

Részletes keresés

iudex Creative Commons License 1999.09.16 0 0 29
Jesszusom!!! Csak nem azert valaszoltal ilyen reszletesen, mert azt hiszed, hogy kaderezni akarlak??? Vagy csak bizonyitani akartad, hogy mily "kivalo" allapotok kozepette el egy magyar polgar? (kac, kac, de sirva!)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.09.16 0 0 28
gk. nem "társas", hanem terepjáró. Többen vezetjük felváltva (épp én a legkevesebbet), de én kapom a pótlékot, mert én adminisztrálom a járművet. Ekképp nekem adják a benzinmegtakarításból befolyó lóvét is, amit én továbbosztok azoknak, akik a kocsit ténylegesen hajtották: zsebbe.
Mumu Creative Commons License 1999.09.14 0 0 27
Csatlakozom Mario Brekt fogalmazasahoz.Jobbat,komplektebben nem tudok.Megis azt mondom az o fogalmazasa alapjan is,Mo-n nincs meg polgarsag ,nem is vagyunk tortenelmunk annak a fazisaban,hogy a szazadvegi kezdodo polgarosodas utani vilageges es kommunizmus otven eve utan ,egyszere megjelenjen a polgar.
Ket aspektust szeretnek meg jelezni:
-a mostani ugynevezett vadkapitalizmus idejen,a polgarosodas ,sajnos,egy ressze kriminalis utakon tortenik es igy magaban hordja hogy ennek a formalodo retegnek nincsenek meg a polgari ertekei ,nincs egy tarsadalmi tudata.
-a kerdes kapcsolatban van a nagyobbik kormanyzo part nyelvhasznalataval.Naluk a polgar szo inkabb egy elhatarolas a munkas es parasztoktol.Ha ugyveszem egy dacos megfogalmazasa annak ami szoc.ellenes.Tobb taktikai okbol nem hatarolodnak el a lib.-tol(leven hogy a FIDESZ nemzetkozi elismeres kedveert a liberalis internacionalenak is-most mar a konzervativnak is-tagja).A polgari fogalom annyibol is praktikus hogy nem hatarolja el meg magat a liberalisoktol sem,es ez most praktikus.
Vegul megismetelve de most rovid valaszom:meg nincs polgari tarsadalom sot polgari osztaly sem Magyarorszagon.
szlanko balint Creative Commons License 1999.09.14 0 0 26
t. asztaltársak,

szerintem a hozzaszolok megfeledkeztek a 'polgar' legfontosabb tulajdonsagarol, ez pedig a kozosseg irant erzett felelossegtudat es foleg tisztelet. ez az, ami teljesen hianyzik nalunk, ez az, ami megkulonboztet minket nyugat-europatol, es ez az, ami miatt itt meg mindig nem polgar a polgar, hanem, ahogy vki lejjebb olyan talaloan mondta, ugyeskedo.
a polgar nem csak azt jelenti, h megelunk a sajat vallakozasunkbol es szep ruhakban jo partykra jarunk, finom eteleket eszunk. meg csak nem is a muveltsegunket es a kulturankat jellemzi. a polgar kozossegben el, latja es tudja ezt; nem csak a sajat hasznat lesi.
ma magyarorszagon termeszetesen _nincs_ polgari demokracia.
ez persze a kadar-kor es az azt koveto etatista-atyaskodo-kizaro kurzusok kovetkezmenye.
nem akartam ebbe aktualpolitikat vinni, nem is volna ertelme, mert ebbol a szempontbol mindharom kormanyunk egykutya. atyaskodo, vallonveregeto allambacsi, zart ajtok es barati megbeszeleseken kormanyzo "urak", mellebeszeles a sajtotajekoztaton. felulrol iranyitas. alulrol valo, spontan szervezodes semmi. nincs civil tarsadalom (polgari tarsadalom), amely kifejezes ebben az olvasatban a kozosseg leteert felelosseget erzo, annak sorsat aktivan befolyasolo polgarok gyulekezetet jelenti.

csok,
sz.b.

szalonna Creative Commons License 1999.09.14 0 0 25
Pásztörperc polgári (köz)alkalmazottat kérjük, fáradjon be az APEH északbudapesti igazgatóságára az adóívével kapcsolatos pótlólagos adatszolgáltatás céljából.
:-)
KOZO Creative Commons License 1999.09.14 0 0 24
A fideszesek beleszámítanak?
Ha nem, akkor nincs!
Apu Creative Commons License 1999.09.14 0 0 23
Van!
Van már itten nagypolgár ~ lásd burzsoázia, és vannak még pórok, adóalanyok, hajéktalanok - szóval aljapolgárok.
Sajnos
iudex Creative Commons License 1999.09.13 0 0 22
Nanana! Le vagy bukva, mint a gyongyhalaszok. Szoval gkv.potlek??? Es azt a tarsasgepkocsit Te tolod, vagy meg megy a sajat laban?
texaner Creative Commons License 1999.09.13 0 0 21
Ugyan már, ez teljesen triviális:
Polgár az aki elfogadja, hogy Magyarországon az államforma "POLGÁRI" demokrácia amelyet a polgárok élcsapata a Fidesz POLGÁRI Párt vezet. Vesd össze: "Népi demokrácia és annak az élcsapata!"
Mario Brekt Creative Commons License 1999.09.12 0 0 20
Érdekes kérdés. Legalább annyira, mint az, hogy "Ki a Magyar?". Esetleg lehetne fokozni: ki a Magyar Polgár? Ha leegyszerűsítem és azt mondom (Magyar) állampolgár = (Magyar) polgár, már talán nem is kérdés. Ám a magyar politikai életben nem ez az igazi kérdés, hanem, hogy mi jellemzi a polgárt, amit a FIDESZ Magyar Polgári Párt képvisel. A polgár, polgárság, polgárosodás szociológiai fogalom. Térben és időben változik és ezért alkalmas olyan politikai környezetben manipulálni vele, mint amilyen most Magyarországon van. Ha a történelmen keresztül vizsgáljuk a polgárt, akkor a következőket tudhatjuk meg róla:
Először a XIII. században, mint teljes jogú városlakót említik.
Csokonai szerint a szabad, öntudatos, a felelősséget méltósággal vállaló és viselő ember.
A XIX. században Vajda János, "géppé fegyelmezett" nagy sokaságnak nevezi, amely erénye a hangya-szorgalom és a munka, jellegzetes képviselője pedig a kalmár.
A német polgárosodás párhuzamot húz a polgár és a civil között (Bildungsbürgertum, orvos, jogász, mérnök, tudós, tanár, magasan képzett hivatalnok), de kizárja ebből a körből például a kereskedőket, az iparmágnásokat és a vállalkozókat (Wirtschaftsbürgertum).
Richard Wagner szerint "a világrenden uralkodó közönséges, gyáva, ernyedt és amellett kegyetlen hajlamú szokásember a filiszter".
A századelőn a demokratizmus, a szociális államiság és a nemek közötti egyenjogúság eszményének letéteményese a polgár. Ezeket az értékeket pedig, mind a jobb, mind a baloldaliak képviselni szerették volna.
És végül ki az ideális polgár korunkban? Tisztességes, mestersége ismeretkörén túl is művelt, takarékos és szociális érzékenységgel megáldott ember, aki földművelő, földbérlő, szőlőmíves, közepes birtokos, kereskedő, iparos, orvos vagy ügyvéd, aki munkájának jövedelméből él, tisztes módban. A maga ura és nem parancsol neki senki.
Mint a fenti példák is mutatják, a polgár nem egyenlő állampolgárral, hiszen bármely kort is nézem, mindig van, aki ebbe a kategóriába nem fér bele. Ugyanakkor a fogalom magában rejti a társadalmi mobilitást is. A kérdések, amik ezek után felmerülnek még, további szűkítést von maga után: Vajon polgár-e, aki az országúton szembe jön és "kacsint", figyelmeztetve, hogy traffipax várható? Polgár-e a 18 éves suhanc, aki - apuka pénzén vett - béenvéjén kétszázzal "tol le" az útról? Polgár-e a kényszervállalkozó? A "kiskapukat" mindig megtaláló? A bürokrata? A gyári bérmunkás? A munkanélküli? És ha nem, akkor van-e akkora "tömeg", aki valóban legitimizálja a "polgári kormányunkat"?

A polgárosodás, mint eszményi állapotot, "a következőket foglalja magába: plurális, szekularizált társadalom, amelynek szabad és önálló tagjai egymással békés és harmonikus viszonyban állnak, kapcsolataikat a szabad verseny, az önkéntesen vállalt együttműködés és társulás intézményei szabályozzák s nem fogadják el sem a túlzott méretű társadalmi egyenlőtlenséget, sem az állam-hatalmi felsőség túl szoros kényszerét, kötelékeit. ... Rá kell mutatni arra is, hogy a "polgárosodás"-ról folytatott viták többnyire egy válsághangulat termékei..." (Granasztói György, "Polgár, polgárosodás")
"Azokban az országokban, ahol nem kell megkérdezni, mi a polgárosodás akadálya, sok száz éve van polgárság. Mi azonban olyan országban élünk, ahol ötszáz éven át nem volt három egymást követő szabad nemzedék... ...Nem látom jelét, hogy az elmúlt évtizedben megteremtődtek volna a polgárosodás társadalmi feltételei... ...Ha néhány egyénnek sikerül... ... a politikai vagy a törvényszegés eszközeivel a polgárihoz váltig hasonló életformát megvalósítania, abból még nem lesz polgárság, mint osztály" (Ferencz Győző, Mi a polgár? Ki polgár?)
"... a népességnek legföljebb két-három százalékára vonatkozhatnék a polgárosodás jogos reménye - csakhogy ők már jócskán élvezik is annak áldásait. Kastélynak is bízvást nevezhető villáik ott pompáznak a budai hegyekben. ... A magyar társadalom polarizálódásának végzetes folyamata, úgy tetszik, föltartóztathatatlan. ... az agyonadóztatott, vékonyka bérért gürcölő, munkahelyükért reszkető ... munkások ... oly messze lesznek a polgári élettől, mint Makó Jeruzsálemtől. (Bárány Tamás, Polgárosodás?)
"Magyarország mentalitása nem a polgárosodás felé mutat... A posztkommunista lelkesedésnek már nincs nyoma, az alsó középosztály cinikussá vált, terveit a korrupció és a semmittevés bomlasztja széjjel. ... égető szükség volna rá, hogy a parlamenten kívül (amely centrális-bürokratikus, éppen a honi hagyomány és körülmények miatt) több más gócpont is jelen legyen. ... Nem valószínű, hogy trónjáról lemond (ti. a magyar parlament), mert mint a francia jakobinus Assemblée Nationale, az ideológia őrének tekinti magát. (Molnár Tamás, Magyarország és a polgárosodás)

BITBULL Creative Commons License 1999.09.10 0 0 19
Általában aki polgári módon él,az nem szimpatizál a Fidesz-szel.
George Sand Creative Commons License 1999.09.10 0 0 18
Pásztörperc kedves,
Te az "úri középosztály" oszlopos tagja vagy :))) und párbajképes is - többszörösen :)))
Pásztörperc Creative Commons License 1999.09.10 0 0 17
Pásztörperc közalkalmazott: 2 felsőfokú végzettség, de abból csak az egyik szakirányú. 23 év munkaviszony, tud. mt.

Alapilletmény 56 100
Nyelvpótlék 13 500
Gkv. pótlék 3 400
Étk. ktg. tér. (term.-ben) 1 400
Bankszla ktg.térítés 2 000
Összes jövedelem 75 000

ebből marad a levonások után 51 409

Polgár?

George Sand Creative Commons License 1999.09.10 0 0 16
PuPu kedves,
Egyetértek Veled, egy kissé olyan ez, mint az angol gyep...
Vannak, akik önmagukat "gondozzák, nyírják, öntözik", nekik nem kell annyi idő..., de pózolni sincs idejük közben...
Halászkirály Creative Commons License 1999.09.10 0 0 15
Polgárság az, amikor egy luxusverdából kiszáll dr.Jakab, az XY multinacionális nagyvállalat magyarországi helytartója és felesége nercbundában, majd tettetett szerénységgel vesznek részt valamelyik dögunalmas partin?
Polgárság az, amikor néhány szürke átlagember politikai pályára terelődve bort iszik és vizet prédikál, valamint szellemileg elkurvul?
Polgárság az, amikor a vidéki vállalkozó piros zakóban, zöld nadrágban, hawaii-mintás ingben és bőrnyakkendőben megy színházba évente egyszer, mert butuska felesége elráncigálja, de csak azért, mert a szomszédék is voltak?
Polgárság az, amikor Serfőzőék suhogós tréningben, bőrdzsekiben, állig telepakolva fukszokkal feszítenek mobiltelefonjaikkal minden parkolóban?
Polgárság az, amikor Szalóki tanár úr három éve ugyanabban az elnyűtt cipőben jelenik meg az óráin, és Karácsonykor gondban van, mert nem tudja miből megvenni gyerekeinek a szerény ajándékot?
Polgárság az, amikor az orvos egy teljesen átlagos, elvileg ingyenes kezelés után el meri tenni a pácienstől kapott borítékot?
Polgárság az, amikor a lakosság több, mint 40%-a a létminimum alatt él?
Csak kérdezem...
Phoeniixx Creative Commons License 1999.09.10 0 0 14
Haat, biztos akit anyagi jolete ES ES szellemisege miatt annak lehetne nevezni az biztos 1% kisebb.

De ez sem semmi:
Anti-Semitism Drives Hungarian Chess Champ Family To Israel

The parents of three world-famous Hungarian chess players, the Polgar sisters, have decided to spend part of the year in Israel because of increasing anti-Semitic hate mail against the family, Laszlo Polgar, the sisters' father, told Hungarian and international media on 29 August.

undoc Creative Commons License 1999.09.10 0 0 13
örülök, hogy megemlitetted a
kispolgár szót. De szeretném
ezt OV szájábol hallani.

Undoc.

Csepp Creative Commons License 1999.09.10 0 0 12
Magyarországon, már hogyne lennének polgárok? Vannak, csak kintről látogattak ide.
Az más kérdás, hogy a FIDESZ csinálói ( Ne feledjük: Fiatal Demokraták Szövetsége) miután kezdtek korosodni, úgy gondolták, ha nagyok lesznek, polgárok lesz. És ez így is lesz. Tíz év alatt a fiúk megcsinálták magukat. Ma ők alkotják a rendeleteket. A lopásnak, mint tudjuk két útja van. Egyik az, amit a kis ember csinál, el-el emel olykor-olykor alyasmi értéket, ami nem feltétlen az övé. Teszi ezt abban a hiedelemben, hogy a többi ezt nem látja. Ezt a magatartást nem tolerálják a népek.
Van a másik, amit a nagy emberek csinálnak és amit a népek tolerálnak. Mármint rendeletet hoznak arra, hogy ami kell nekik, az jár is nekik.
Itt van például az 500.000 Ft havi fizetés feletti adókedvezmény három gyerekre! Ez Vityáékra van kitalálva, ha van ilyen.
Sommásan: Magyarországon magyar állampolgár "polgárok" még nincsenek, ám ez nem jelnti azt, hogy nem is lesznek. A FIDESZ csinálók mind azok lesznek. Jól mellémentek a fazéknak, és vadászkutya legyek, ha ezzel nem élnek.
A polgár ugyanis az, aki saját vagyonából, illetve vállalkozásából él meg, legalábbis az én olvasatomban. Akit alkalmaznak, az alkalmazott, ám ha jó megfizetik és az eléggé stabil (mármint az állása), legalább annyira mint a tulajdon, úgy egye fene, ő is lehet kispolgár, egy másik olvasat szerint. Ezzel egyben bizonyítástis nyert az, hogy Magyarországon még nem láttak olyan embert, aki a maga vagyonából, illetve vállalkozásából meg tudott voilna tisztességgel élni, no meg olyat sem, ajkinek az állása stabil lenne. Nyilván az előzőeknek oka van. Az ok, az elmúlt 60 év, no és a geopolitikai helyzetünk.
Térben és időben nem sikerült polgárokká válnunk.
banya Creative Commons License 1999.09.09 0 0 11
Fikusz Kukisz, kedves!

Ne menj!!!!!!!!!!!! :))))))

undoc Creative Commons License 1999.09.09 0 0 10
+p az, akinek van annyi penze,
hogy megvehesse.

Undoc.

PuPu Creative Commons License 1999.09.09 0 0 9
Van polgárság. Ez nem csak gazdasági, és legfőképpen nem csak politikai kategória. Polgárnak lenni: életmódot, világlátást és kulturát jelent.
És generációkat.
Az, hogy a Fidesz fiúk kinevezték magukat polgárnak, kb. azzal esik egy kategoriába, mint ha kineveznék magukat okosnak. Talán majd az unokáik, - ha nem a szüleiket tekintik követendő példának...
Duda Creative Commons License 1999.09.09 0 0 8
Nincs.

Mivel a kozepretegre ( 100 000 - 300 000 btto) olyan adokat vagnak, hogy alig marad belole valami (vicces, de az adotabla alpjan aki btto 80-nal tobbet keres az "gazdag", tehat fizessen mint a koles).

Az adocsalo vallalkozokat meg nem neveznem polgaroknak, inkabb csak "ugyeskedo retegnek".

Skorpió Creative Commons License 1999.09.09 0 0 7
De csak akkor, ha allami penzböl privatizalta. Sajat penz smafu.
Fikusz Kukisz Creative Commons License 1999.09.09 0 0 6
van
de épp most készül amerikába kivándorolni
undoc Creative Commons License 1999.09.09 0 0 5
A polgar az, akinek van legalabb egy bányája.

Undoc.

barco Creative Commons License 1999.09.09 0 0 4
Ez egy metamorfózisos folyamat: volt régen az állampolgár nevű arctalan. 98 tavaszán meghasonlott önmagával: két macska lett (álmában) és magával kezdett el játszani. Az egyik fele lett a polgár, a másik fele az állam, aki mondta is hangosan a tükör előtt állva: az állam én vagyok és magához ragadta az arcbőrt és magára vastagította...
Tomiboy Creative Commons License 1999.09.09 0 0 3
En is igy gondoltam...
Azert erdekes, hogy pl. speaker baratunk nem ugrik ra erre a kijelentesre. Talan egyetert???

Tomiboy

drugics Creative Commons License 1999.09.09 0 0 2
A FIDESZ szerint, de szerintem a világjárt Gulliver nem erre gondolt.
Tomiboy Creative Commons License 1999.09.09 0 0 1
Tenyleg nagyon egyszeru. Polgar az, aki FIDESZ parti.
szalonna Creative Commons License 1999.09.09 0 0 0
Komolyan - nem tudod?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!