Keresés

Részletes keresés

nyman Creative Commons License 1999.10.12 0 0 27
Kedves moga,

Ezt is meg lehet oldani. Van mar ra pelda. Bekescsaban az emlitett es egyeb mas okok miatt letszamleipitesrol dontottek. Viszont humanus okok miatt nem bocsajtanak el senkit, hanem majd alkalomadtan atcsoportositjak oket erre a feladatra.

udv
nyman

Előzmény: moga (26)
moga Creative Commons License 1999.10.12 0 0 26
T. HJM!

bocsika, de most egy kicsit offtopic leszek.
Én most szólók, hogy a következő ehhez hasonló botrány, az új személyazonosító lap kiállítása körül lesz várható.
Ehhez ugyais az önkormányzatoknak kell biztosítnai (na nem az eszközt), csak helyet, és embert, és bizonyos eszközöket.
Most akarják csökkenteni, az SZJA önkormányzatoknál maradó százalékát.

Szeretnék majd erről februárban a Mea Culpában írni, hogy nem volt igazam, mindenm zökkenök nélkül megy. Semmiképpen nem szeretnék a Beteljesült jóslatok topicba írni.

Ja, azt hiszem a két dolog között van egy kis összefüggés. Van egy combos feladat, amire a takarékosság jegyében nem adunk pénzt, mert az látszik a költségvetésben, hogy x milliárd forint erre-arra. De hogy az polgárok ezért mit szívnak, az nem a költségvetésben látszik hanem a polgárok zsebében. igaz hogy ennek összege 10*x milliárd, de sebaj! Végülis takarékoskodunk!

moga

nyman Creative Commons License 1999.10.12 0 0 25
OFF
Csak van ilyen utlevelleolvaso masina. Masfel hete hazafele talalkoztam a repuloteren vele (eddig fel sem tunt, vagy nem volt hasznaltba). Ma viszont amikor eljottem a gep ellenere kezzel utogettek befele a kilepok adatait, annak ellenere, hogy volt egy ilyen a szamitogep mellet.
ON
HJM Creative Commons License 1999.09.11 0 0 24

Határregisztráció az EU-ban is
A BM államtitkára szerint alaptalan az aggály

A határregisztráció az adatvédelmi biztos szerint alkotmányosan aggályos, ám az Európai Unió tagállamaiban nem fogalmaznak meg efféle fenntartásokat. Igaz, többnyire csak a közösségen kívüli államokból érkezők adatait jegyzik föl. A BM közigazgatási államtitkára azt hangsúlyozza, hogy a bűnüldözés szempontjai megelőzik a személyes adatok védelméhez fűződő érdeket.

HJM Creative Commons License 1999.09.08 0 0 23
Kedves Skorpió!

Valóban nincs nagy vita közöttünk.
Én mint volt katona/rendőr ember annak a híve vagyok, hogy a játékszabályokat/törvényeket mindenkinek be kell tartania.
(mi lenne ha a katona/rendőr "harchelyzetben" úgy döntene, hogy felfüggeszti a parancs végrehajtását mer' az hülye parancs ;-) )
Ugyanakkor fenntartom, hogy szerintem a bűnfelderítés/megelőzés érdekében szükség van a hataárforgalom megfelelő ellenőrzésére és az utasok adatainak regisztrálására.
Ugyanakkor az a véleményem is fenntartom, hogy a törvény hatálybalépése nem lett kellőképpen előkészítva.
Ezt igazolja az idézett újságcikk szerint az adatvédelmi biztos véleménye.

Az már más kérdés, hogy én speciel nem egészen értek vele egyet, mint ahogy nagy tévedésnek tartottam (és tartom ma is) a személyi szám körüli cirkuszt.
(Van helyette külön-külön sok-sok másik és aki akarja most is akkor és úgy kapcsolja össze ahogy neki tetszik. Persze ez nekünk adófizetőkbek lyó sok pénzbe került, ráadásul az államérdekek is sérültek.)

Skorpió Creative Commons License 1999.09.08 0 0 22
Kedves HJM !

Nincs nagy vita köztunk. En csak annyit mondok, hogy ha el lett b@szva a dolog, akkor ne tetezzuk azzal hogy betartartjuk.

HJM Creative Commons License 1999.09.08 0 0 21

Majtényi- Alkotmányosan vitatható a határregisztráció

Alkotmányossági szempontból kétséges, hogy a határon átlépő magyar állampolgárok adatait – gyakorlatilag konkrét ok és cél megjelölése nélkül – rögzítsék – állítja az adatvédelmi biztos. Az ombudsman szerint vitatható az is, hogy bűnmegelőzési célból minden külföldit ugyancsak nyilvántartásba vesznek.

HJM Creative Commons License 1999.09.03 0 0 20

Hosszabb várakozás esetén szelektív ellenőrzés a határon

A legnagyobb forgalmú átkelőkön még az idén megteremtik a műszaki feltételeit az utasok és a gépkocsik automatikus nyilvántartásba vételének – mondta Kiss Kálmán, a határőrség megbízott parancsnoka. Addig szelektív ellenőrzést végeznek: ha a várakozási idő meghaladja a fél órát, csak a bűnügyi szempontból kockázatosnak minősülő utasokat regisztrálják.

HJM Creative Commons License 1999.09.03 0 0 18

Na itten vóna a lényeg,ami szept. 1-től érvényes, és szerintem egyértelmű, hogy az adatgyűjtést és kezelést csinálni kell!
A CD-met nem tudom sajna linkelni, máshol meg még nincs meg a neten, annyira "friss".
Akit bővebben érdekel az adatkezelés többi része, nézzen be Mazsolázás a sajtóban (5)
   topicba.

1997. évi XXXII. törvény

a határőrizetről és a Határőrségről, egységes szerkezetben a végrehajtására kiadott
66/1997. (XII. 10.) BM rendelettel

Hőr. tv. 69. § (1) A Határőrség bűnüldözési és bűnmegelőzési célból a kiutazásig, de legfeljebb kilencven napig kezeli a határon átlépő külföldiek személyazonosító adatait, illetőleg ha a határátlépés gépjárművel történik, annak forgalmi rendszámát is.

(2) Az (1) bekezdés rendelkezéseit a határon ki- és belépő magyar állampolgárok esetében is alkalmazni kell, azzal az eltéréssel, hogy az adatok kezelése a határátlépéstől számított kilencven napig történhet.

(3) A Határőrség a határforgalom ellenőrzését szolgáló nyilvántartásából adatot szolgáltathat az igazságszolgáltatási, bűnüldöző, nemzetbiztonsági és menekültügyi szerveknek, illetve az idegenrendészeti hatóságoknak.

pindiy Creative Commons License 1999.09.03 0 0 17
A törvényt nem ismerem, de elképzelhető, hogy rendelkezik arról, hogy a HÖR illetékes parancsnoka millen esetekben függesztheti fel annak végrehajtását.
Igy elképzelhető, hogy Viktornak csak annyit kellett szólni, hogy eset van.
Egyébként a miniszterelnök egyetlen törvényt sem függeszthet fel, ha azt a törvény nem engedélyezi.
És ez már elvi kérdés.
Ha törvényellensen történt a felfüggesztés, holnap az a törvény is felfüggeszthető, hogy senkit nem lehet felfüggeszteni.
HJM Creative Commons License 1999.09.03 0 0 16
Kedves Skorpió!

Ha megengeded akkor egy kicsit bővebben és mint olyan aki egy kicsit ismeri a "rendszert".
(Ha emlékszel akkor határőr és rendőr - távközlés és számítástechnika - voltam).

A Határőrség jelenleg - mint azt a szóvivő is elmondta a TV-ben - jelenleg nem rendelkezik a szükséges technikai eszközökkel.

Valamikor a rendszerváltás környékén(és már előtte is!!) tervbe volt véve az gépi okmányolvasás bevezetése, folytatunk is kísérleteket....de hát az fránya pénz..

Jött a nagy szabadság...a szakembereket kivéve mindenki feleslegesnek ítélte, mer nem volt pénz...

Aztán újra feltalálták a spanyolviaszt, hogy bion szükséges a határforgalomban az utasok és a járművek ellenőrzése(priorálása) és regisztrálása, mer ehhez az államnak bizony kemény gazdasági és bűnüldözési érdekei fűződnek.

Hát megalkották a törvényt, csak megint pénzt, paripát, fegyvert nem adtak hozzá, nu meg persze időt az előkészítésre...

Hát akkó bion várni kő a határon még O.V.-nek is ha má annyira lámák, hogy nem tudnak nekkije szabad utat biztosítani(jár nekkije!!!).

Na szóval ezért írtam, amit írtam...
nem a törvény a hülye, hanem az előkészítők(egy része) meg aki nem biztosít feltételeket...de ezt mán írtam.

dekóder Creative Commons License 1999.09.03 0 0 15
Kedves Avar!

Segítenél? Hol cáfolták? Kösz, előre is.

nyman Creative Commons License 1999.09.03 0 0 14
Par eve, mikor kilyuggatak szamokkal az utlevelet, elhangzott, hogy van egy masina, amibe csak be kell rakni, es a lukak vagy az also csik alapjan maris kozli a szamitogeppel, hogy ki fia borja az illeto. A muvelet nem tart tovabb par masodpercnel.

Ennek ellenere marciusban - gyanitom a delszlav valsag miatt - minden kilepo magyar ferfi adatait feljegyeztek (nekem igy tunt, oszt lehet csak kepzelodtam), a hataror betunkent pontyogte be a parametereket. Az utlevelszam nem volt eleg. Akkor is volt egy kis sorbanallas.

Nem tudom lattatok-e mar diplomaciai rendszamu autot atmenni a hataron? Nem sz*roznak sokat. Valoszinu nagy volt a szembeforgalom es olyan nagy sor alt, hogy alig-alig lehetett kikerulni es erre pipult be.

Lehet, hogy nem utasitott senkit, csak szolt, hogy fiuk, ez hulyeseg meg felesleges tobbletmunka, hagyatok a fenebe. Aztan a parancsnok megfogadva a tanacsot kiadta az ukazt.

Avar Creative Commons License 1999.09.03 0 0 13
AJvé, nem zAvar benneteket, hogy a Népszava cikket már ég cáfolták?

Hujilicska

Skorpió Creative Commons License 1999.09.03 0 0 12
Nem kell tuldramatizalni a dolgot. Nem hiszem hogy ez precedens ertekü lehetne. Nyilvan nem fogja O.V. erre hivatkozva feloszlatni a Parlamentet.
Ne öntsük ki a (jog)vizzel a babat is.

Nezd, en nem vagyok egy O.V. fan - hogy finom legyek - , de azt mondom, hogy erzekelt egy problemat es megoldotta.
AZ 518 fekete pont melle behuzok neki egy pirost is. (Jo, legyen vÖrÖs) (:-)))

mekklátja Creative Commons License 1999.09.03 0 0 11
Kedves HJM!

Lyóóóó! Én benne vagyok! De akkor ebből a jogrendből itten nem sok marad...
:-)

HJM Creative Commons License 1999.09.03 0 0 10
Ebben igazad van....
de az is hülye aki hülye törvényeket alkot, vagy olyanokat amelyeknek a végrehajtásához nem biztosítja a feltételeket.

Az előző hozzászólásodhoz még annyit, ha O.V.-nak joga van felfüggeszteni a hülye törvényt, akkor neked, nekem(s bármelyik magyar állampolgárnak) is ugyanilyen jogunk van...
ergo felfüggesztek minden olyan törvényt amely nekem személy szerint és sok-sok millió állampolnak hülye törvény...

Miccószhozzá???
Nem fizetünk ilyen meg amolyanbenzinadót, súlyadót, ingatlanadót, nem megyünk jegyesoktatásra etc., etc...
;-)))

Skorpió Creative Commons License 1999.09.03 0 0 9
A törveny van az emberert es nem forditva.
Skorpió Creative Commons License 1999.09.03 0 0 8
Nezzetek, ertem en. De ha mindenki megelegedesere tette, -es ez szvsz ilyen volt - akkor elfogadom. Volt benne kurazsi. Hulye az aki hulye törvenyeket betartat.
HJM Creative Commons License 1999.09.03 0 0 7
Jogállamban a törvényeket mindenkinek, még a miniszterelnöknek is be kell(ene) tartani.
Különösen akkor, ha a törvény létjejöttében neki meghatározó szerepe volt.

Ha a törvény rossz akkor meg kell változtatni, vagy hatályon kívül kell helyezni.
Ha a törvényben előírt feladatok végrehajtásához a törvényalkotó nem biztosítja a végrehajtáshoz szükséges feltételeket(költségvetés!) akkor azért felelősségel tartozik.

A végrehajtó (határőr, annak pk.-a, a miniszterelnök) nem mérlegelhet, nem értelmezhet, neki a törvényben foglaltakat végre kell(ene) hajtani.

lenolaj Creative Commons License 1999.09.03 0 0 6
OV mint Igazsagos Matyas reinkarnacioja... Reszkess Gyevi biro:-)
(az APEH meg a Fekete Sereg)
HitetlenTamaska Creative Commons License 1999.09.03 0 0 5
Ebben az országban küldött már haza miniszterelnökhelyettes reptérröl vállati külkerest;
Ebben a rendszerben majdnem felelösségre vontak egy trabantost, amiért nem repült a levegöbe, hogy egy szabálytalan motorosrendör elöl kitérjen;
egy biciklistát aki nem tudta, egyeseknek városon belül szabad 105 Km/h
sebeséggel haladniuk, ha Tökés Lászlónak hivják öket;
Továbbá lehet minisztereknek kazettát elkobozni,
ehhez képest egy pimf határátlépésmeggyorsitás már igazán semmi.
Skorpió Creative Commons License 1999.09.03 0 0 4
Megmondom öszinten, ha valoban ez törtent, nekem szimpatikus. Tudom törvenyek, demokracia, jogrend stb. De azert neha nem art a gyakorlatilas megközelites sem.
Remelem itt nem all meg az ügy, es felelössegrevonas is lesz. Kötber meg ilyesmi.
Maga az ellenorzesi rendszer ötlete jo.
Patmore Creative Commons License 1999.09.03 0 0 3
Jól is néznénk ki, ha te lennél.
Jaccuse Creative Commons License 1999.09.03 0 0 2
Kedves husky!

Kissé pontosítva: "Az állam és a törvény én vagyok." :-)

Husky Creative Commons License 1999.09.03 0 0 1
És mi lesz az eb rendeletekkel ?

Kedves "Az állam én vagyok" Viktor ha egyszer hülyeséget csinálsz akkor azt nem kellene egy törvénytelenséggel tetézni.

nyman Creative Commons License 1999.09.03 0 0 0
Neha azert egy-ket ember sajat boren tapasztalva belatja, hogy hulyeseg az adott torveny. Hajra Viktor!
nyman Creative Commons License 1999.09.03 0 0 topiknyitó
Nepszava 99 szept 3.





Orbán Viktor a törvényt a határon függesztette fel


Akadályozta a delegációt a kocsisor



Az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormánydelegációt is feltartotta a szerdán bevezetett határregisztrációs rendszer a hegyeshalmi határátkelôn. A Bécsbe tartó küldöttség jármûveinek hosszú autósorokat kerülgetve sikerült eljutniuk a határállomás épületéig. Bár az illetékesek cáfolják, lapunk úgy tudja, hogy a kormányfô személyesen utasította a helyi határôrvezetôt a sorban állás megszüntetésére, a regisztráció felfüggesztésére.


NÉPSZAVA-információ


A Népszava több forrásból megerôsített információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök szerda délelôtt a határôrizetrôl szóló törvény keretében bevezetett regisztrációs rendszer felfüggesztésére utasította a hegyeshalmi határátkelôhely parancsnokát. A kormányfô kíséretével bécsi tárgyalásá-ra igyekezett. Tekintettel azonban az éppen szeptember elsején életbe lépett határôrizeti törvényre, amely egyebek mellett kimondja, hogy a hatóságnak rögzítenie kell a ki- és beutazók személyi adatait, a határnál hoszszan kígyózott a kocsisor. A kormánydelegációt szállító konvoj ezért szintén csak lassan tudott eljutni a határátkelôhelyhez. A határon Orbán Viktor miniszterelnök hívatta a parancsnokot és arra utasította, hogy függessze fel a jelentôs idôveszteséget okozó törvényi elôírás végrehajtását.


Információink szerint az Országgyûlés által hozott jogszabály rendelkezéseit a kormányfôi delegáció távozása után sem tartották be. Errôl egyébként tegnapi számában a Kisalföld címû megyei napilap is beszámolt egy rövid írásban.


A gyôri határôr-igazgatóság vezetôje cáfolta értesüléseinket. Kovács Dezsô dandártábornok úgy nyilatkozott, hogy a határregisztráció felfüggesztésére ô, saját hatáskörében intézkedett. "Senki sem feltételezheti komolyan, hogy a miniszterelnök személyesen utasítja egy határforgalmi kirendeltség vezetôjét" - tette hozzá. A dandártábor-nok megjegyezte: tudomása szerint a kormánydelegáció szerdán rendben elhagyta az országot, a kormányfô sem személyesen, sem informálisan nem utasított senkit az újonnan bevezetett intézkedés mellôzésére.


A gyôri határôr-igazgatóságról származó információink szerint azonban a kormánydelegáció távozása után rendkívüli módon felgyorsult a határátléptetés Hegyeshalomnál.





Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!