Keresés

Részletes keresés

dr. Életkopf Creative Commons License 1999.09.09 0 0 46

A publicisztika fogós-ravasz műfaj, mivel nincsenek rögzített korlátai. Lehet szikár és tárgyilagos, de éppúgy lehet csapongó és szubjektív.

Publicisztika esetén számomra másodlagos az író személye és előélete, mert ha az írás jó, önfeledten örvendek a szellemi élménynek. Ha unalmas és vacak, akkor tőlem írhatja a legjobb erkölcsű szerző, akkor is csalódtam.

Csurkától, TGM-től, Farkasházytól, Megyesitől, Uj Pétertől és Bayertől is olvastam sok élvezetes írást. Éppen ezért pártállásuktól függetlenül keresem és mindig elolvasom szerzeményeiket.

Színvonaluk természetesen hullámzó. De ha Uj Péter MLSZ-írásának erős szubjektivizmusát elfogadjuk, miért ne fogadnánk el Bayer röfizését?

Nem dőlnek itt össze világok, uraim! Író ír, olvasó olvas, aztán az élet megy tovább. Remélhetőleg vagyunk annyira felnőttek, hogy értsük a mögöttes gondolatokat és szándékokat is. Ahogy javul az újságírás minősége, úgy javul az olvasók minősége is. A kettő szerencsére kézen fogva jár.

Bayernek nagy erőssége a szubjektivizmus. Művelt fiú, és szereti olvasottságát sajtómunkáiba is átvinni. Ezt becsülni kell. Még ha valakinek nem is tetszik a végkicsengés, a minőségnek mindenképpen jót tesz. Ezerszer jobb, mint a zsigeri, primitív, tőmondatos fröcsögés. Vannak olyan szerzők, akiknek írásaiban csak a neveket kell kicserélni, és másnap már újra közölhető.

Bayer azért messze ezek fölött áll színvonalában.

Emléxem, volt a TV-ben egy éjszakai műsorsorozat, ahol Bayer régi kávéházi díszletben nagyapja emlékeit idézte fel, századfordulós nosztalgiastílusban. Kiváló volt. Ha több ilyen szerző létezne a jobboldalon, az pezsdítő hatással lenne a sajtóéletre. Mert ha provokatív is, legalább van mivel vitába szállni.

Woland Creative Commons License 1999.09.09 0 0 45
Nyugodtan nevezhetjuk Napi Maonak, egyszerubb kimondani. Ettol meg nem leszunk maoistak, nyugi. Ahhoz korabban kellett volna felkelnunk es Haraszti Miklossal baratkoznunk. A kinai kovetsegre sem jartunk propaganda-anyagert, ugyhogy az ugy remenytelen ;)
Woland Creative Commons License 1999.09.09 0 0 44
Holgyeim & Uraim!

Atmeneti (ha ugy tetszik probaidore) visszaterek. Ennek legfobb oka, hogy a tobbi internetes politikai forum szinvonala rendkivul alacsony.
Van ahol meghitt csaladi korben hergeli egymast nehany paranoias HGY-alkalmazott (SZDSZ-honlap) masutt eszelos antiszemitak es szereptevesztesben szenvedo szakallas, baloldali radikalis ujsagirok mennek olre egy-egy kifejezesen. Itt viszont tovabbra is ismerosoket latok, akikkel van remeny a dialogusra.
Kevesebbet fogok hozzaszolni mint regen, ezt reszben a topikok veszes elszaporodasa miatt teszem igy, masreszt mert van jobb dolgom is ennel.
Mindenkivel nem fogok szobaallni, csak akit ismerek es aki ertelmes gondolatkozlesre kepes. Remelem a cenzura ezuttal nem szall ram, igyekszem majd a provokatorokkal kevesebbet torodni.
Tehat akkor, hogy kicsit ontopik is legyek, Bayer remekelt: nem csoda hogy GLaszlo ugy reagalt ahogy. Pedig naluk biza' mar tobb jo polgari-nemzeti ujsagiro is szerepelt a news room falan, egyszer peldaul nem mas, mint Csermely Peter cikket tuzte ki oda a helyettes Ervin, sot azt az epes megjegyzest is odaveste a lap ifju szerzoinek, hogy "...ifju titanok, tessek egyszer ilyet irni legalabb..." Persze, hiszen barmennyire is rossz velemenyem van a Nepszabosag derekhadat kepezo skribler tarsasagrol, az igaz, hogy jo szemuk van kiszurni a tehetsegeket. A tuloldalrol idonkent "le is vadasznak" embereket, a volt Pesti Hirlapos Bednarikot peldaul, bar o legyen a polgari oldal legnagyobb vesztesege.

Yoka Creative Commons License 1999.09.08 0 0 43
Kedves Ballibek! Szerintem a Napimagyit folyamatosan Napi Maozni öngól. Nekem mindig Kis János jut eszembe róla. Akkor már találóbb a Napi O.V., bár szerencsésebb a Napimagyinál maradni. SZVSZ : )
GLászló Creative Commons License 1999.09.08 0 0 42
Kedves Petya!
Na, az ilyesmit hívjuk helyesbítésnek és úgy tartjuk, hogy a lovagiasság szabályai szerint a helyesbítés közlésével az ügy ezzel véget is ért. :-)
Harag részemről sincs. :-)
GLászló
Petya Creative Commons License 1999.09.08 0 0 41
öntötem = öntöttem (természetesen)
Petya Creative Commons License 1999.09.08 0 0 40
Kedves GLászló!

Hozzászólásod és egy másik topicban lecsapódott - kissé durvára sikerült - nézteltérésünk kapcsán szeretném az alábbiakat közölni Veled.

Nem, nem tudom hogyan kell jó puplicisztikát írni és magáról a publicisztikáról sem tudok mindent. /Ezért nem is írok publicisztikát ..-:))/
Neked írt válaszommal sem kívántam ilyen sugallmazást kelteni, egyszerűen csak egy átlagos újságolvasói véleményt öntötem - kissé meggondolatlanul - szavakba, amelyben vélhetően akkor követtem el a hibát, amikor azt írtam: ... MINDEN ...
Elismerem: azzal, hogy minden Magyarországon megjelenő publicisztikát egy kalap alá vettem, kissé elvetettem a súlykot, miáltal újfent a rút általánosítás hibájába estem, amit pedig igyekezni szoktam elkerülni.

Nem állítom, hogy minden publicisztika csúsztat, vagy netán valótlant állít (bár ez utóbbit nem is írtam), ugyanakkor a bennem manapság lecsapódott véleményt és kételyt továbbra is fenntartom, és azt mondom: sok van ilyen. /Hogy az egyes "politikai frontok" részéről százalákosan mennyi, azt sajnos nem tudhatom, merthogy mindet nem szoktam elolvasni ... -:))))/

Summa summarum: nem kívántam senkinek a munkáját mocskolni, lehányni vagy fikázni, pláne nem általánosítva; az ilyesmi egyébként is távol áll tőlem.

Ja, közeli ismerőseim és munkatársaim véleménye alapján elmém még épnek mondható s reményeim szerint egy darabig még az is marad ...-:)))

Ennyi.

Őszinte üdvözlettel:

Petya

HAME Creative Commons License 1999.09.07 0 0 39
Kedves Glászló!

Hát persze! Gizike gőzekéje, az az én asztalom. De mintha irigyelnéd tőlem.:)
Gyorsan-gyorsan idézz tőlem, hol állítottam ilyeneket rólad!
Azt mondtam, most szigorú vagy (...harmadosztályú heccelődés, Ugró szinvonalú, amiben meglehetősen felesleges mély értelmet keresni ... gusztustalan ... Harmadosztályú
gondolat ... vezércikk: 1.) máskor meg nagyvonalúan elnéző (most ismétlem 1/3x!).
De elragadtatásról, erkölcsi elégtételről, felháborodásról, fasisztaanyázásról, egy szót sem.
Tulajdonképpen mit akarsz a homályos célzásokkal? :)
Azt a teremburáját.

GLászló Creative Commons License 1999.09.07 0 0 38
Kedves HAME!
Aha. Legalább most már tudom, hogy miket keversz össze. :-) Szezon és fazon, Gizike és gőzeke.
A két dolog nemigen van köszönő viszonyban.
Szerintem én Bayer esetében nem háborodtam fel mélységesen a publicista erkölcsi hátterén, - egyszerűen harmadrangú gondolatnak, de jó kivitelűnek - neveztem az írást, nem kiáltottam az égiekhez, nem mondtam azt, hogy a jobboldali publicisztika erkölcsi színvonala a nácizmus nívójára süllyedt, szóval semmi ilyet. Olvasd csak el, hogy mit írtam, az egyáltalán nincs ellentétben azzal a véleményemmel, amikor Váncsa cikkén háborogtak az urak.
Nem hiszem, hogy valaki most arra hivatkozna, miszerint én erkölcsi elégtételt követeltem volna Bayer miatt. Nyugodtan szembesíthettél tehát a saját régebbi gondolataimmal. Hálás vagyok Neked érte, legalább látszik, hogy sem akkor, sem most nem ragadtattam el magam. És fenntartom az akkori véleményemet, a mostanival együtt.
kösz. :-)
HAME Creative Commons License 1999.09.07 0 0 37
Kedves GLászló!

A franc akar rajtad fogást keresni, nincs nekem akkora kezem, hogy átérjen.
Nem értem, hogy mit akarsz azzal, miszerint én homályosan célozgatnék. Annyit mondtam, hogy most morcosan szigorú vagy, más esetekben kedvesen elnéző. Mi ezen a homályos célozgatás. Ez tény.
Írhattam volne, hogy emlékezetem szerint, de kell az nekem? Nem elég ha én észreveszem, hogy kihagyogat, még más is felemlegesse?
Naszóval, csak most, és csak a Te kedvedért, egyszer és utoljára kikerestem.

Glászló wrote:

1999-04-30 10:50:59
Váncsa pedig nyúlhat a méregköcsögjéért és magába dönti a tartalmát. Belepusztul a bánatba. Csalódtak benne. Köcsögnek nevezett egy gépeltérítőt, azannya.
Fenékig!

1999-04-30 12:15:14
Hú, fiúk, mekkora nagy erkölcs. Erre várat lehet építeni.

1999-04-30 12:27:24
A tény az, hogy (persze nem tudom ez ontopic tény-e) Váncsa István régi jó szokása szerint írt egy cikket.
Az is tény, hogy (persze nem tudom ez ontopic tény-e) megint összehordtok hetet havat ennek kapcsán egy jó kis felháborodásra.

Namost ehhez képest a régi mondandódnak mintha Te lennél a célszemélye. A mostanit hagy ne kopizzam ide, azt lentebb megtalálod.

Szóval hogy is állunk azzal a memóriával? Csak próbálj még egyszer... :))
(Azt az erkölcsöset el is mentettem. Jobb időkre...)

GLászló Creative Commons License 1999.09.07 0 0 36
Szeretném, ha azt az "elnéző mosolyt" felidéznéd, és azt a "jóformánt" is - hiszen azt állítottad, hogy szemben áll a mostani véleményemmel.

Kedves HAME!
Tulajdonképpen mit akarsz a homályos célzásokkal? Annyian találnak fogást rajtam, pont Neked nem sikerül?
Mi lenne, ha leírnád - Te ezt mondtad, most ezzel szemben pedig ezt.
Vagy valami más módot keresnél a velem való vitára. Régebben erre képes voltál, de hiszen mi történt? :-))

HAME Creative Commons License 1999.09.07 0 0 35
Kedves Glászló!

Hát ezaz. Jóformán semmit. Elnézően mosolyogtál.

GLászló Creative Commons License 1999.09.07 0 0 34
Kedves HAME!
Légyszíves emlékeztess rá: mit mondtam a "gecizős kampányban" aminek ma ellent mondok.
HAME Creative Commons License 1999.09.07 0 0 33
Kedves Glászló!

Szigorú vagy!
A geciző kapitánynál nem voltál ennyire következetes.

HAME Creative Commons License 1999.09.07 0 0 32
Kedves Pásztörpec,

salytóhuba lehetett, mert másodszor már "ly" van ottand. Glászlóra miért haraxol? Nem olvasószerkesztő, hanem prodzsektmágus. Ahhoz meg minek kéne neki a hejesírás? :)

Kettes számú törzsvendég Creative Commons License 1999.09.06 0 0 31
"would-be megmondó ember"
"írói ambíciókat abortált skribler"

(Vágvölgyi B. András véleménye Bayer Zsoltról annak a Népszabadságban megjelent "Az ősforrás" c. cikkére adott válaszában.)

Azért néha Vágvölgyinek is lehetnek világos pillanatai. :))

Diolen Mobi

GLászló Creative Commons License 1999.09.06 0 0 30
Mondatot nagy betűvel kezdünk. :-)
Pókerarc Creative Commons License 1999.09.06 0 0 29
bingó!
himfy Creative Commons License 1999.09.06 0 0 28
Az utóbbi hónapok leggyomorforgatóbb újságírói teljesítménye volt Bayer Zsolti Napi Mao-cikke.Nem azért mert, az alaptétel (az SZDSZ olyan titkos szövetség, amelynek célja hogy a Rend képviselőit - Simicska, Boross, Orbán, Csurka et al - megroppantsa és tönkretegye) is csak pszichopatológiai nézőpontból értelmezhető, hanem főként azért, mert a legundorítóbb dolog, amikor a köpönyegforgatók moralizálnak.

Négy éve Zsoltika telesírta a Népszabadságot (!), hogy azért távozott a Fideszből, mert elege lett a Simicska-jelenségből, és hogy túl sok volt a párt körül a tikos üzlet és egyre több lett a testőr. Az erkölcsi megújulás szükségességéről papolt és Simicskáéknak tulajdonította a 94-es zakót.
97-ben újra visszatért a Fideszhez és azóta a legmocskosabb feladatokat végeztetik vele. Pártatlan kormányfőtanácsadói foteljából szórja a mostanihoz hasonló erkölcsi kinyilatkoztatásait. Egyszerűen gusztustalan, amit művel.

P.S. Valószínüleg soha semmiben nem fogok egyetérteni Ludwig Emillel. Mégis becsülöm következetes és elvszerű hozzáállását, amelyet ével óta képvisel Napi Maós, Magyar Fórumos publicisztikáiban. Inkább ezer elvhű szélsőjobboldali, mint egy elvtelen karrierista, aki bárkit hajlandó szembeköpni, akár saját magát is.

Pásztörperc Creative Commons License 1999.09.06 0 0 27
Olvasónként öregasszonyok járnak pisilni:-)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.09.06 0 0 26
olvasóként vagy olvasónkként? — mert az se mind1.
Trebitsch Creative Commons License 1999.09.06 0 0 25
Az az egyik lehetséges értelmezés. Szerintem viszont őszinteségi rohama volt... :)
dekóder Creative Commons License 1999.09.06 0 0 24
Kedves Trebitsch!

Barátunk azt is írhatta volna, hogy "Igazad van". Csak hát az ojan snassz...
:-)

Trebitsch Creative Commons License 1999.09.06 0 0 23
Kedves GLászló,

írod: "Addig borzalmat okádunk és csak annak örülünk, hogy Te egyetlen olvasónként elolvasod - és az sem zavar, hogy szarnak tartod. :-))"
Hát, ezeket tudtuk eddig is. De hogy direkt nem is akartok helyesen írni... Ez új.

GLászló Creative Commons License 1999.09.06 0 0 22
Kedves Beosztottam!
Sajnos nem tudok Neked állást szerezni a lapnál, de ugyan mire is tenném? Ha nem tudod megígérni, hogy egyik percről a másikra magyar nyelvű lapot csinálsz a Népszabadságból, hanem ehhez két év kellene(miért pont annyi?) azért nem szívesen fizetnénk.
Addig borzalmat okádunk és csak annak örülünk, hogy Te egyetlen olvasónként elolvasod - és az sem zavar, hogy szarnak tartod. :-))
GLászló Creative Commons License 1999.09.06 0 0 21
Kedves Petya!
A mai Magyarországon a futballisták nem tudnak futballozni, a színészek modorosak, a politikusok csalók, a rendőrök összejátszanak, a busz-sofőrök összevissza rángatják a volánt, a bírók részrehajlanak, a rendőrök korruptak, az állami alkalmazottak lusták, a tanárok erkölcsi nevelésre alkalmatlanok, az újságírók csúsztatnak - a válogatottat mindenki jobban összeállítaná, mint az edző, a hajót mindenki jobban elvezetné, mint a kapitány és a publicisztikáról is mindenki mindent tud.

Egyvalamiben igazán jók: a mások munkáját kapásból képesek vagyunk lehányni.
És azért az sem semmi, igaz?

Pásztörperc Creative Commons License 1999.09.06 0 0 20
Tudod, kedves Főnököm, kiválóan jellemzed a teljes magyar sajtó színvonalát azzal a nyelvtan 5-tel. Ha én írtam volna j-vel ált. isk. 4. o.-ban a "nyavalyog" igét, nem engedtek volna felső tagozatba.

Most, ha akár Ti, akár a Napi Mao meghíva olv. szerk.-nek. elmennék, és kb. 2 év alatt tudnék magyar nyelvű lapot csinálni bármelyikből. De hát nem hív 1ik sem — mert észre sem veszitek, micsoda tömény borzalom, amit kiokádtok a piacra. (Bocs, de az a nyelvtan 5 fenemód feldühített.)

Petya Creative Commons License 1999.09.03 0 0 19
Sziasztok!

Elmesélek egy történetet. A '98-as választások idején megjelent egy publicisztika Popper Péter tollából, akinek az írásait én szintén nagyon szeretem. Abban egy választási plakát - amelyiken Lezsák és Orbán kezet fog - kapcsán elemezte a plakátszereplők humorérzékét, ami Popper szerint nincs is.
Popper a következő két hasonlatot tette:

Orbán = Farkasnevetésű miniduce
Lezsák = Sátáni mosolyú néptanító

Ezen akkor is nagyon jól szórakoztam és mind a mai napig jót röhögök, ha eszembe jut. Mert én ezt a két hasonlatot igaznak érzem, valamint Lezsákot meg Orbánt nem kedvelem.

DE! Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy ez a "túlodal" híveit nagyon bántja, sőt talán vérig sérti. Aki kedveli vagy netán nagyra tartja Orbánt, az ennek hallatán biztos, hogy dühös lesz, vagy cinikus ellentámadásba kezd ...

Kedves barco!

Értem a felháborodásodat. Amit Bayer írt, engem is sért ill. bánt, mert én is igazságtalannak érzem. Máskülönben, hogy egy publicisztika mit sugall és mit nem, azt mindig az olvasó dönti el. Az írás szvsz akkor is ötletes és jó ...

Kedves GLászló!

Szerintem a mai Magyarországon minden publicisztika - politikai szekértábortól függetlenül - vádaskodik, provokál, csúsztat. Ki jobban, ki kevésbé. Milyen a jó pol. publicisztika? Pártatlan? Szvsz, akkor az már nem is publicisztika ...-:))) De ha mégis van ilyen, akkor küldd el nekem emilen, mert tényleg kiváncsi vagyok. Ha a "mi oldalunkról" írták lehet, hogy én nem fogom benne észrevenni a csúsztatást, de ettől nem kell félnünk, mert speaker kolléga azonnal kiszúrja benne az aljas "bolsi vádaskodást és uszítást" ... -:)))

Ennyi.

Kellemes Hétvégét Mindenkinek:

Petya

barco Creative Commons License 1999.09.03 0 0 18
Az utolsó jegyet kétfelé bontanám:
A mérték színvonala: 1
A mértéknek való megfelelés: 5
GLászló Creative Commons License 1999.09.03 0 0 17
Okay, osztályozzuk. :-)
Fogalmazás: 4
Külalak: 5
Nyelvtan: 5
Vezércikk egy mértékadó napilapban: 1

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!