Keresés

Részletes keresés

rrroka Creative Commons License 28 órája 0 0 231364

ha nincs benne térkép/útvonal nem érdemes megvenni szerintem, mert semmivel nem tud többet, mint egy 5 évvel ezelőtti bármelyik csuklón mérős forerunner.

bár elég jól néz ki :)

ennél olcsóbban kapsz használt fenix 6s pro-t, kb így néz ki és térképes.

Előzmény: amatőr (231362)
rrroka Creative Commons License 1 napja 0 0 231363

én már használtam ilyen, működik, jó, biztonságos.
el lehet hagyni :)

Előzmény: mtb (231357)
amatőr Creative Commons License 1 napja 0 0 231362

Modern kori újságírás, akarom mondani, tartalomgyártás. :)

Csak az órát és a teszt szót írtam be, erősek gugli marketingben. :)

Voltak szerencsére ennél szofisztikáltabb videók az óráról, nekem bőven elegendő lesz a tudása. 

Előzmény: BZoltan (231361)
BZoltan Creative Commons License 1 napja 0 0 231361

Ugye ez valami vicc oldal? Az első kép egy ai generált cucc, a másodikon meg Coros órák vannak.

Előzmény: amatőr (231360)
amatőr Creative Commons License 2 napja 0 0 231360

Bár igazából tényleg fejben futok mostanság (is), de ma döntöttem, beállok a Garmin-hívők közé. :)

https://tesztplussz.hu/garmin-forerunner-165-ujabb-sportoloknak-szant-okosoraval-erosithet-a-gyarto/

hallotessek Creative Commons License 2 napja 0 0 231359

DansGame

Előzmény: gurtnis (231358)
gurtnis Creative Commons License 2 napja 0 0 231358

Öt-hat éve már felraktam amat barátom cipőjének megoldását.

Előzmény: mtb (231357)
mtb Creative Commons License 3 napja 0 0 231357

Nekem csak az olcsó Aldi-Lidl megoldás volt itthon, 1-2 ezerért lehetett hozzájutni. Kétszer odatettem a zsákba a Téli Mátrán, de egyszer sem vettem elő. Aztán sikerült kipróbálni itthon egy jeges napon egy 10 km-es futás alkalmával. Egész jó volt, de a végére az egyiket elhagytam:) Azóta nem erőltetem ezeket. 

Előzmény: Ati_66 (231355)
hallotessek Creative Commons License 3 napja 0 0 231356

Egy (gyakran nem kellö mértékben figyelembe vett) elönye lehetne viszont a csavaros cipönek, hogy ha megszünne a gravitáció, mágneses felületen továbbra is tudna vele járni, és nem lebegne le a bolygó felszínéröl.

Előzmény: Ati_66 (231355)
Ati_66 Creative Commons License 3 napja 0 0 231355

Én azon elmélkedtem, hogy ha rövid a csavar akkor ki fog szakadni, ha meg hosszú akkor átszúrja teljesen a talpat. Tehát el kell találni azt a maximális csavar hosszt, ami kőre lépve még nem fúródik a talpamba :-) Ráadásul folyamatosan gyepálja a talpat így nem hiszem, hogy túl hosszú életű megoldás a házi csavarozás, ráadásul a szögletes csavar fej kemény sima jégen nem segít annyit, mint a gyári hegyes megoldások. Így aztán elvetettem a kipróbálását a házilagos megoldásnak.

Évekkel később vettem a láncot,  otthon a Kövesdi kilátóhoz futva használtam a legtöbbet és pár Téli Mátra és vagy két Tortúra 65 túrán.     

Előzmény: mtb (231353)
Ati_66 Creative Commons License 3 napja 0 0 231354

Az én sebesség tartományomban elsősorban nem a teljesítmény javító hatása volt a lényeg, hanem a baleset megelőzési segédeszköz minősége :-)

Ha jól emlékszem egy olyan TM után vettem meg, amikor talán Galyatető térségében jeges ösvényeken botorkáltunk. 

Előzmény: Pinyo (231350)
mtb Creative Commons License 3 napja 0 0 231353

Anno egy kiszuperált Bondi talpát teleraktam egy halom csavarral az egyik Téli Mátra előtt, de aztán az éles bevetés elmaradt. 12x voltam az XL távon, nem tagadom, hogy bizonyos szakaszokon előnyt jelenthetett volna, de alapvetően nekem sose hiányoztak az ilyen segédeszközök. Ha olyan helyen laknék, ahol mindennap hegyekben tudnék futni, már biztos lenne egy ilyen hómacskám, de itt az Alföldön nincs rá szükségem. 

Előzmény: Ati_66 (231349)
Pinyo Creative Commons License 4 napja 0 0 231352

Akkor passz. Az INOV felsőről is ez ugrott be.

Meg talán mert a 2010-es Dobogókő hegyifutó listájában láttam a nevét, amit a Tabáni Spartacus rendezett, ott második lett a maratonon (érdekesség: én akkor még csak 1-2 éve kezdtem futni és a félmaratonon indultam, fiam akkor oda járt tájfutni).

Még egy régi Mátrabérces listában találkoztam a nevével, egyébként nyom nélküli. :)

Előzmény: harzol (231351)
harzol Creative Commons License 4 napja 0 0 231351

Amennyire tudom nem (volt) tájfutó.

Előzmény: Pinyo (231350)
Pinyo Creative Commons License 4 napja 0 0 231350

Alapvetően nem szoktam jeges időben futni, másrészt meg a fene gondolta, hogy ennyire evidens a segédeszközök használata futós körökben.

Az IceBug-os cipős ember is tájfutó lehetett anno.

Előzmény: Ati_66 (231349)
Ati_66 Creative Commons License 4 napja 0 0 231349

Nem gondoltál bele, hogy csúszós lehet?

Pedig már 2006-ban is voltak a fórumon jó ötletek linkelve😉

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=51539345&t=9006174

De neked nagyszerűen ment szögek nélkül is. Gratulálok!

Annó gondolkodtam rajta, hogy beáldozok egy kopott cipőt , de lebeszéltem magam.

Pedig nekem a 85-90kg lendületét kordában tartani nagyobb szükségem volt csúszás gátló megoldásra.

Előzmény: Pinyo (231346)
hallotessek Creative Commons License 4 napja 0 0 231348

A 60 éves Sz.T., IceBug szögesben (3. hely)

Baszki, mától új példaképem van

Előzmény: Pinyo (231346)
hallotessek Creative Commons License 4 napja 0 0 231347

Azért grat, nem rossz ez így elsöre 😃

Mindig érdekesnek találom, amikor vki elmegy valami tök új, ismeretlen eseményre, nem ismeri ki magát az új helyzetben, mások meg a legnagyobb természetességgel veszik elö a Norco cipöjüket, meg futnak rövidgatyóban :D

Előzmény: Pinyo (231337)
Pinyo Creative Commons License 4 napja 0 0 231346

Naszály Trail kitekintő.

A fotók alapján az elején a mondjuk mezőny harmada szögesben vagy hómacska rátétes megoldással nyomta.

Nem tudom, milyen márka (itt 12. hely)

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1156552196469970&set=pcb.1156562036468986

Nem gondoltam bele, hogy egy szöges cipő előnyt jelenthet (11. hely) :)

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1157047909753732&set=pcb.1157053256419864

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1156552099803313&set=pcb.1156562036468986

Ez nem tudom milyen márka (7-9. hely)

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1156551896470000&set=pcb.1156562036468986

Norco (4. hely)

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1156551333136723&set=pcb.1156562036468986

A 60 éves Sz.T., IceBug szögesben (3. hely)

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1156551233136733&set=pcb.1156562036468986

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1157047569753766&set=pcb.1157053256419864

(hmm, szóval ő is szögesben volt, az Naszály emelkedője előtt még együtt futottunk, brutál módon elment a csúcson lévő ellenőrző pontig a Norcos futóval együtt)

Előzmény: Ati_66 (231343)
Ati_66 Creative Commons License 5 napja 0 0 231345
Előzmény: BZoltan (231344)
BZoltan Creative Commons License 5 napja 0 0 231344

Köszi a tippet. Ráböngészek, hogy van-e valahol az én méretemben.

Előzmény: Ati_66 (231342)
Ati_66 Creative Commons License 5 napja 0 0 231343

Megnéztem a Nortec cuccokat. Hááát, ami igazán jó futáshoz az ugyan nem olyan nehéz, mint amit használtam de drágább is. Szerintem egyébként azok a változatai ahol csak a cipő orrán és a sarkán vannak a karmok, terepfutásnál oldalra kicsúszás ellen talán kevesebbet tartanak, mint amelyiknél a lábfej két szélén is van belőlük.

Előzmény: BZoltan (231341)
Ati_66 Creative Commons License 5 napja 0 0 231342

Én, amíg tudtam futni, ezt használtam. 

https://www.sarkcsillagsport.hu/Snowline-Chainsen-Trail-csuszasgatlo-S-3924-000?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAgJa6BhCOARIsAMiL7V_Um9FcWRsEjtB2apPbJSST64VZn4icoeUdsFlbht2eHVOPNXuJrU0aAv6xEALw_wcB

Amikor hosszabb távoknál éppen nem volt rá szükség a hátizsákomra akasztottam egy karabínerrel. Ha még futnék, egy ékezés ráférne a legömbölyödött fogakra.

Előzmény: BZoltan (231341)
BZoltan Creative Commons License 5 napja 0 0 231341

Nézegettem ezeket a szöges csukákat az idei jeges szezon előtt. Elképesztően menőn néznek ki és fix, hogy terepen meg jégen nagyon hatékonyak. Két ok miatt nem vállaltam be. Egyrészt ritka az, hogy 100% csak terepen, vagy havon jégen futok és ha egy huszas körben van 5-6 kili ami sima aszfalt vagy földút akkor az ilye cipő ott nem igazán frankó. A másik ok, hogy valamiért nagyon merev volat a talpa mindegyiknek ami nekem nem volt szimpatikus. Ezért idénre is a Brooks 16 GTX-et vállaltam be ami elég jól markolja a terepet, mégha nem is szöges, de aszfalton is jól lehet vele menni.

A Nortec cucc az engem is csábít és az nem is túl drága.

Előzmény: Pinyo (231340)
Pinyo Creative Commons License 5 napja 0 0 231340

A középtáv - egyébként tájfutó - nyertese ilyet használt:

https://multinavigator.hu/terepfutas/21307-nvii-ultimate-f1.html

Nem csak jégen használják, a magyarázat szerint a középső szögek pl. a vizes kidőlt fás esetre valók.

Egy előttem végzett futó meg valami Nortec cuccot rakott fel menet közben.

Előzmény: BZoltan (231338)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 5 napja 0 0 231339

Ha csak 2-4 adatot látsz egyszerre, akkor is jobb, ha 6-8 adat van kirakva, mert abból nagyobb eséllyel látsz kettőt, mint nègyből. :-)

Előzmény: BZoltan (231335)
BZoltan Creative Commons License 5 napja 0 0 231338

Nagyon szép teljesítmény! Köszi a beszámolót.

Én geográfiailag kihívásokkal küzdő futó lévén novembertől márciusig a futásaim többségét ilyen jeges, havas terepen tolom. Minden évben újra meg kell szokni, hogy a jeges terep egészen más futástechnikát követel és a folyamatos egyensúlyozás meg oldalirányú korrekciók miatt olyan izmok is elfáradnak amik a nyári aszfalton soha. Nagyjából olyan különbség van szerintem a jeges, havas terep és a nyári terep között mint a nyári terep és a futópad között.

Én ilyen 0-5 fokban simán hosszú vékony futógatya és hosszú polóban meg egy csősapkában meg vékony kesztyűben futnék. Ha tempós futásra nulla fok fölött pedig szerintem rövidgatya és hosszú polóban mennék egy csősapkával és kesztyűvel amiket félúton zsebre gyűrnék. A hótól és jégtől eltekintve a 0-5 fok elvileg az optimális maratonfutó hőmérséklet.

-10 fokig vékony hosszú gatya és a hosszú polóra egy rövid és bő futópolót szoktam húzni és két csősapkával és vastagabb sífutókesztyűvel támadok. -15 környékén a vékony, hosszú gatyára egy bő rövidgatyát húzok szélvédőnek (különben lefagy a pöcs). -20 alatt pedig vékony gyapjú harisnyát húzok a vékony hosszú nadrág alá és ugyanilyen vékony hosszú polót a dupla futó poló alá. A két csősapkára pedig sísapka kerül és a sífutó kesztyű alá cérnakesztyű. Hosszú futásra zsebben tartalék száraz cérnakesztyű jó tud lenni -20 alatt.

Az én megfigyelésem az, hogy a has, ágyék, combok első fele és az ujjak az igazán érzékeny területek. Térd és az alatt szerintem ritkán fáj a hideg. Nekem legalábbis soha nem volt ez probléma. De ez biztos egyéni alkat kérdése.

Ahogy maga a hidegtűrés is. Láttam már -15 fokban is rövidgatyás, polós futót. Én majdnem sírvafakadtam amikor szembefutott velem.

Előzmény: Pinyo (231337)
Pinyo Creative Commons License 5 napja 0 0 231337

[Naszály Trail L - 2024]

Fiammal együtt neveztünk az ősszel, én már évek óta szemezek a Naszállyal, most eljött az ideje. Fiam pár hete ki is megyebérletezett pályát bejárni.

Végül ő nem jött; szegény, előző napokban egy befékezős Bubi bringát hajtott és egy óriási ronda dudort szedett össze a térde belsején. Így hát egyedül keltem útra.

Ez egy 27 km-es pálya 1100 méter szinttel, a második fele a nehezebb, kétszer is felmászunk a Naszályra.

A SPAR maraton óta eltelt másfél másfél hónapban teljesen random futottam, de azért gondoltam, hogy ezt a versenyt megtolom, ha lehet. Mint kiderült, ezt így ennyi edzésből, izom-emlékezetből nem lehet.

Gyönyörű havas, de inkább letaposott jeges, nulla fokos tájban futhattunk. Az avar alatt leselkedő kövek veszélye elenyésző volt, az biztos.

Az volt a taktika, hogy két és fél órát kibírok maraton pulzuson, próbáljuk meg. Ehhez képest a pulzusmérőmet úgy eldugtam egy logikus helyre, hogy nem találtam meg (haha, végig velem volt, a hátizsák egyik kulacszsebében). Oké, fussunk Stryd powerre. El is indultam egy konzervatív 270W értéken, ami az első aszfaltos lefagyás, majd havas ösvény és bokorkombináció és jeges emelkedő után tarthatatlan lett. Onnantól érzésre ment, de ez az érzés nagyon fárasztó volt.

Előttem kb tízen voltak, egy szűzhavas, majd bokros nyíltabb rész után vagy öten jöttek vissza egy elkavarásból. Nemsokára jött az első frissítőpont, mindenki csak átszaladt. Volt egy full rövid (+kesztyű) szereléses gyerek. Nem mondom, hogy igaza volt; a térdeim nekem biztos nem értékelnék, de a hosszú cuccban (termo futógatya, futópóló + hosszú téli felső) nekem melegem volt, izzadtam, mint a ló.

Az első Naszály érintés felé kapaszkodva megkaptuk a jeget. Előttem valaki meg is állt hómacskát húzni. Micsoda előrelátás! A Speedgoat 5 mondjuk nem volt annyira rossz, de a felfeléken és a kifelé dőlős jegesre taposott szintösvényeken nagyon ette az energiát. Egy óra elteltével már amúgy is éreztem a combomat és a vádlimat is, még ez az egyensúlyozás is.

Az első Naszályról lefele egy darabig óvatoskodtam, aztán a felétől beelőztem két kollégát is, itt nem volt glattjég, hanem taposásra beroppanó töredezett kemény hójég. Ezen jól haladtam. A második, egyben utolsó frissítőponton (18km) is csak átfutottam. Tovább lejtőztem, elég sok előnyt összehoztam.

Aztán két halálos emelkedő jött, először asszem a S körút, majd a S3. Nagy szerencse volt, hogy nem volt egészen jeges, csak a "szokásos" letaposások, de voltak köves gyökeres fellépők és avarig kicsúszdázott részek.

Nagyon elfáradtak a combjaim, sőt a sok egyensúlyozástól még a talpam (!) is kezdett görcsölni.

Végre felértünk a Naszályra másodszor is, jöhetett az önfeledt lejtőzés, itt már középtávosokkal is tele volt a pálya. Az elején nem is igyekeztem, de amikor kitisztult a pálya és meredekebb lett (és kontrollálhatóan jeges), próbáltam a gravitációra hagyatkozni. A Stravas listán a Naszályról le szegmensen harmadik lettem ma.

Az alján egy dózerra fordultunk jobbra, megbotlottam, és a görcs mindkét vádlimat egyszerre húzta be, nagyon fájt. Durva volt, fél percig ültem, és mivel sosem nyújtok, nem értem el a lábfejeimet hogy visszahúzzam őket. Az egyiket elértem, akkor már felálltam és a másikból futás közben imádkoztam ki a görcsöt. Nem is figyeltem a jelzést, továbbmentem egy elágazáson, épp csipogott az óra is, amikor hátulról is kiáltottak. 45 mp mínusz.

Sajnos innen még volt 2-3 kilométer, amit jobban meg kellett volna tolni, lavíroztam a görcshatáron, a faluba érve vagy öten voltunk pár száz méteren belül, aztán a faluban be is fogtak hátulról, így nem lett meg a top 10, csak 11; három percen belül hatan értünk be a hosszútávról.

Ez egy olyan futás volt, ahol csak háromszor néztem körül, milyen a táj, a többi időt az orrom elé nézve töltöttem.

A versenyt a trailrun.hu szervezte, az eredmények a https://www.timerunning.hu/naszaly/naser24/result/ oldalon láthatók.

Szuper rendezés volt, az elválaszthatatlan házi süti és kenyér svédasztallal a végén. 

Én ilyen tudományos recovery kajákat fogyasztottam: vajas kolbászos kenyérkék uborkával, vajas-málnalekváros kenyér, kókuszos tekercs, pite, kekszes kakaós süti, mézes krémes, paradicsom, nyami!

Megj.: a csuklós pulzus totál fals, hidegben nem működik, 160 és 170 feletti (még résztáv közben is ritkán vagy sose látott) pulzusokat mért.

A Garmin óra utolsó frissítése óta nem kérdez rá az esetleg detektált új laktát küszöbre: egy 3:50/km 170bpm értéket saccolt a barom pulzusok alapján (a 4:10/km 156 bpm helyett), így másnapra már közölte, hogy recovery time 0 óra.

Valójában így két napra rá még a felkaromban és a hátamban is izomláz van a jégen egyensúlyozástól, a vádligörcs utánfájásáról nem is beszélve.

2ó 46 perc volt a futás, és a 11. helyen végeztem, ami nem rossz, csak ahhoz képest, hogy egy számomra ismeretlen (amúgy 0 fokban full rövid + kesztyűben futó) 60 éves úriember végzett a 3. helyen, 12 percet rám verve.

Fel kell kötni a gatyót, támadnak az öregek.

amatőr Creative Commons License 5 napja 0 0 231336

Akkor viszont olcsóbb is lehetett, mint a magyar céges eladótól, mekkora a különbség?

Melyik oldalon vettétek? 

Előzmény: gurtnis (231330)
BZoltan Creative Commons License 5 napja 0 0 231335

"nem tudsz 6 vagy 8 adatot kitenni egy képernyőre."

Erről jut eszembe, hogy vinnyogósan kacagtam amikor először megláttam a Garmin órámon, hogy a workout módnak a képernyőjét nem lehet testre szabni. Jelzem a Coros-ét sem, szóval ha van olyan óra aminek viszont lehet az nagy pluszpontnak számítana. Ugyanis én olvasószemüveg nélkül max 3 de inkább 2 adatot látok futás közben az órámon. Nekem aztán hiába írna ki 6 vagy 8 adatot.

El is csodálkoztam, hogy ennyire szűk lenne ezeknek az óráknak a negyven plusszos piaca, hogy nem éri meg lefejleszteni egy ilyen egyszerű fícsört.

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (231331)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!