Keresés

Részletes keresés

Concise Creative Commons License 45 perce 0 0 227459

Azért szedem, mert a gyomrom 100 napból 60-75 napban rendetlenkedik. S ez így volt, mióta élek. 6-7 éve rábeszèlt a párom a Progastrora, ami bejött, ezért el is vettem cserèbe felesègül.

Előzmény: Spenót (227454)
Spenót Creative Commons License 2 órája 0 0 227458

Athénban meg szakad az eső és holnap lesz a rajt! (pénteken szokott lenni)

Spenót Creative Commons License 2 órája 0 0 227457

Az is lehet, hogy fordítva van. Akiben nincs elég ebből a baciból az nem lesz ultrás, mert nem bírja a hosszú megterhelést. 

A futás több laktátot termel, mint az ücsörgés, így egy edzőtábor alatt érthető, hogy jól élnek a bacik és elszaporodnak, de ehhez kell egy alap kolónia.

 

Tök jó úgy beszélgetni erről, hogy semennyire nem értek hozzá. 🙂

Hétvégén megkérdezem a ChatGPT-t is. Együtt csak megoldjuk a rejtélyt. 🙂

Előzmény: Ati_66 (227456)
Ati_66 Creative Commons License 3 órája 0 0 227456

A hatás mechanizmus állítólag igazolt, létezik. Én azt nem értem miért lenne több ilyen baktérium az ultrafutókban mint az átlagban. Ahhoz hogy természetes úton felszaporodjon fokozott laktát terhelés kell ami miatt ezek a baktériumok jól érzik magukat és szaporodnak. De ha nincs laktát ami eltartja a népességet jön a kihalás... 

Előzmény: Spenót (227455)
Spenót Creative Commons License 4 órája 0 0 227455

Ha feltételezzük, hogy a dokinak igaza van és létezik olyan baci, ami segít a laktát pusztításában, akkor ez nem csupán a laktátküszöb fölötti futásoknál segíthat, hanem pont azt éri el, hogy magasabbra kerülhessen a laktátküszöb.

TFH nekem most 134-es pulzuson van a laktátküszöböm, de megeszem ebből a baciből egy korsónyit, akkor ez a nyomi baci a 134 fölött keletkező laktátból energiát állít elő és két pozitív hatása is lesz:

- több energiám lesz azonos pulzuson (mert azért laktátküszöb alatt is keletkezik laktát)

- magasabb lesz a laktátküszöböm, tehát mondjuk 145-ig karistolhatnék "alacsony" pulzussal.

 

Persze, biztosan 1000 más paraméter is bejátszik ebbe, de egészen jó magyarázatnak tűnik, hogy a bélflóra is bejátszik abba, hogy milyen futók lehetünk.

 

Uána fogok nézni, hogy mit esznek a kenyaiak és nektek annyi! Háttal fogom futni a tókört. :)

Előzmény: Ati_66 (227446)
Spenót Creative Commons License 5 órája 0 0 227454

Na, engem meg most beszéltél rá. Nincs 825 helyett 9825-ös? 🙂

Újabban úgy alakult, hogy reggelente veszem be a NACot, ami elvileg a tüdőmet tisztítja. Amúgy már épp abba akartam hagyni, mert nem éreztem különösebb hatását.

Lehet, hogy csak véletlen egybeesés, de mióta reggel veszem be, többet köhögök ugyan, de legalább "nem hiába". Adok még neki egy hónapot, bár ha elkezdek probiotikumot is szedni, akkor fene se tudja megmondani, hogy mitől lett a változás...

 

Te asztmára szeded a probiót? Engem is rendszeresen meggyanúsítanak asztmával egyébként.

Előzmény: Concise (227439)
hallotessek Creative Commons License 5 órája 0 0 227453

Amúgy jelentem hivatalosan is vége a sérülésemnek.

 

Ugye ott tartottunk hogy egy év hasztalan és eredménytelen kutakodás után augusztusban elökerült a sportsérv, mint ötlet. Úgyhogy elmentem a háziorvoshoz, hogy adjon beutalót a sebészhez, megtapogatott a pöcsömnél, adott. Elmentem a sebészhez, hogy szerintem sportsérvem van, meg kéne müteni ha tényleg, csináljunk ultrahangot. A sebész megtapogatott a pöcsömnél, majd továbbküldött egy ortopédushoz, merthogy döntse el ö, indokolt-e a sebészeti beavatkozás.

 

A feleségem kb. 10 éve nagyon kificamította a bokáját, voltunk akkor egy ortopédusnál, aki elég nagy seggfejnek, de cserébe legalább jó szakembernek tünt. Tudom róla, hogy ö is aktív futó, a profilja szerint is ért a sportsérülésekhez, na mondom pont erre van szükségem.

 

Ma elmondtam neki, hogy sportsérvem van, szeretnék egy ultrahangot és/vagy röntgent, hogy érdemes-e müteni. Erre ö kijelentette, hogy ez a kifejezés, ti. a sportsérv nem létezik, ezért nem is tud segíteni. Megtapogatott a pöcsömnél, kijelentette hogy nincsen sérvem, amit meg tudtam erösíteni neki, merthogy ilyet ugye nem állítottam soha. Pihentessem, nincs sportsérvem, hogy is lehetne ha ez a kifejezés nem létezik, csüssz.

 

Szóval valamit félreérthettem az elmúlt 13 hónapban, nem is voltam sérült, én voltam a hülye végig.

 

Én ezt befejeztem, futok tovább, aztán majd lesz valahogy.

Pinyo Creative Commons License 6 órája 0 0 227452
Ati_66 Creative Commons License 6 órája 0 0 227451

Nem lehet mérési hiba, mert két pánt azonos időpontban nem hibázik ugyan úgy.

Nem is kiállva tekertem, mert az emelkedő végén mind a két esetben már ültem és gyorsítottam az ellaposodó rész miatt.

Nyilván  a felsőtestem ekkor is is megfeszítettem, húztam a kormányt ülve is, ami a tavaszi terheléses EGK esetében is okozott valamiféle eltérést, amit a doktornő zajnak nevezett és mindig szólt, hogy ne szorítsam a kormányt lazítsam el a felsőtestem.

Nyilván ilyen "zaj" is lehet, de máskor is van hogy ülve felsőtestet befeszítve maximális erővel tekerek és akkor nem volt ilyen. És 2015 óta nézegetem az R-R adatokat és azóta nem volt semmi hasonló.

Idén év elején jelentek meg a szokatlan tüskék el is mentem kardiológushoz. Vannak extra systolék de nem kóros mennyiségben. Lehet azokat látom ilyen formán.

Az ilyenek a normál pulzus görbén nem is jelennek meg mert az 1 másodperces rögzítésű HR adat egy simított érték. 

Amikor leálltam a futással jelentősen csökkent az ilyen hiba, volt olyan bringás edzésem amikor egy sem volt.

Most a bemelegítés hiányán kívül az is közrehathatott, hogy tegnapelőtt is megnyomtam pár emelkedőt és még nem regenerálódtam. 

Előzmény: Pinyo (227449)
Pinyo Creative Commons License 6 órája 0 0 227450

Illetve a fene tudja. 2 mp alatt 180-ról 162-re, érdekes mindenesetre.

Előzmény: Pinyo (227449)
Pinyo Creative Commons License 7 órája 0 0 227449

Mérési hibának tűnik, nem álltál ki a nyeregből, vagy zavart be valami vezeték?

Előzmény: Ati_66 (227448)
Ati_66 Creative Commons License 7 órája 0 0 227448

Szorítok, hogy jövőre ott lehess Athénban.

Egyébként éreztél valamit vagy csak a pulzusmérő mutatott irreáis számokat?

 

Azért kérdem, mert tegnapi bringázásom bemelegítés nélkül elég intenzívre sikerült és két hosszú emelkedő tetején is a maximális erőkifejtés során, ilyen érdekes fűrészfog lett a pulzusom R-R diagrammján és ilyet még nem produkáltam, simán csak tüskék szoktak előfordulni 

 

 

Ezt mind a két pánt rögzítette szóval valóban kb 130 és 190 HR-nek megfelelő időtartamok között változott igen gyorsan az R-R érték amikor előtte utána 154 körüli pulzusom volt. Érezni semmit nem éreztem azon kívül, hogy kapkodtam a levegőt, de az lehetett szimplán az erőfeszítés miatt is.

Egyébként ez az R-R fűrészfog a sima pulzus görbén elhúzódó  hullámként jelent meg 187-es max HR értéken tetőzve de nem ment 150 alá. Szóval ha nem nézném az R-R adatot, akár arra is gondolhatnék, hogy nem 169 körüli a max pulzusom, hanem majdnem 190. 

Előzmény: gurtnis (227442)
hallotessek Creative Commons License 7 órája 0 0 227447

Ha már sokféle cipö és árak: nincs senkinek sem 44,5-ös lába innét, és van szüksége relatív olcsón egy Triumph 20-ra, ugye?

Vettem pár hete egy párt 70€-ért, aztán elraktam a szekrénybe, hogy majd jó lesz valamire.

 

Most egyik nap felvettem volna, de el sem indultam vele, mert éreztem, hogy nem lesz jó. Ugyanis a vétel és a tervezett futás között elkezdtem egy 5 mm-es talpbetétet használni a jobb cipöben, a lábhossz-különbségemet egyensúlyozandó. Ez pont annyira emeli meg a lábfejem, hogy a nagylábujjam körme elérné a cipö elejét, és ez hosszú távon nem lenne fasza (se nekem, se a cipönek). Úgyhogy inkább másik cipöben mentem.

 

Év végén tudnám csak hazavinni, pl. egy tókörre, ha vkit érdekel annyiért amennyiért vettem. Ha nem, nem esek kétségbe, meghirdetem nálunk, csak gondoltam ennyiért otthon nem biztos, hogy beszerezhetö.

 

Előzmény: Pinyo (227427)
Ati_66 Creative Commons License 7 órája 0 0 227446

A laktát feldolgozásban lehet ráció, de nekem az a gondom, hogy az átlag ultrás az nem fut túl sokat a laktát küszöbe felett, tehát miért lenne az átlagostól hatékonyabb ilyen szempontból a bélflórája?

Az elit maraton az teljesen más sebességekről és intenzitásról szól. Ritkán én is nyomtam 2 óránál többet is laktát küszöb felett csak közben nem vagyok olyan gyors mint az elit maraton futók :-)

Előzmény: rrroka (227445)
rrroka Creative Commons License 7 órája 0 0 227445

kakaátültetés! :D viccesen hangzik de én már máshol is olvastam, h tük sokat segít annak aki pl nem tud fogyni. és valójába nem kaka, hanem bélflóra transzplantáció. :)

Előzmény: Spenót (227434)
Pinyo Creative Commons License 7 órája 0 0 227444

Úgy tűnik Szerencsés kollégának (ő az M50 versenytárs) még voltak tartalékai, legalábbis az edzésmunkája minőségi változáson eshetett át. Gyönyörűen fejlődik, néha ránézek a futásaira.

Miért adnám lejjebb? Realitás.

Én minden évben ugyanannyit szánok a felkészülésre, tehát ugyanazt az életkornak megfelelő eredményt érhetem el. Ami az öregedés fizikája miatt évről évre gyengül. Elvileg.

Na szóval a jelen futásai alapján nem is nevezhetem már igazán versenytársnak :), viszont a maraton hosszú, és a célban ér véget, okosan kell futni, bármi megeshet. A belülről ronda, elhibázott, de gyors futás helyett jobban szeretem a szépen kivitelezett munkákat.

Előzmény: gurtnis (227442)
Pinyo Creative Commons License 8 órája 0 0 227443

Nagyon izgultam érted, tényleg, láttam a nyűglődést, remélem összebarátkoztok pacemaker-rel!

Előzmény: gurtnis (227442)
gurtnis Creative Commons License 8 órája 0 0 227442

Bocs, hogy felhozom a témát! Miért adnád az évek múlásával egyre lejjebb?

2 hét múlva maraton. Beszéltem tegnap a korcsoportos ellenfeleddel, aki 2:57:24-et futott 3 éve. Te 2:54:57-et repesztettél. Nála az eőre jelzés 2:50 körüli időt mutat, és tervben is van az álom, 2:50-en belüli idő. Én nagyon szorítok neki, megérdemli, sok munkát tesz bele. Ez a közel 7 és fél perc fejlődés (virtuálisan nézve majd 2 kilométer előnyt is jelenthet) nagyon meggyőző lehet majd számomra is. Mire én is visszatérek a futáshoz, remélem nekem is jöhetnek még szép eredmények hosszútávfutásban. 

P.S.: Spenótnak már megírtam. Szinte a halál szélén táncikoltam (állítólag, a kardiológus doktorok szerint) 2 hete, majd gyorsan kaptam Pécsett egy pacemaker készüléket. Januárig séta. Persze a magas pulzus, extrasystole, beleütések nem szüntek még meg. Türelmes vagyok, erre bizonyíték, hogy holnap reggel Athénból sem rajtolok el. 

 

Szurkolok neked egy szép maratoni időhöz, még akkor is elégedett leszek, ha 3 óra 5 percet futsz. :-)

Előzmény: Pinyo (227428)
amatőr Creative Commons License 8 órája 0 0 227441

És lesz placebo kontrollcsoport is a jelentkezőkből... :) 

Előzmény: Pinyo (227440)
Pinyo Creative Commons License 8 órája 0 0 227440

Igen, ez a nem tudott futni majd igen, hát ez erős kijelentés.

Mindenesetre ha lesz belőle publikáció és mások validálják az eredményeket és a tesztelési körülményeket, akkor csinálják nyugodtan.

Előzmény: amatőr (227435)
Concise Creative Commons License 9 órája 0 0 227439

Köszi, hogy bemásoltad.

 

Innentől nyugodt szívvel tolom tovább a Progastro 825-öt. Sőt most már tudom, hogy még itt sem tartanék nélküle. Az asztma elleni puff(ogtatás)ok hatását már visszateszteltem, majd egyszer megnézem ezt is, csak elég nehèz saját magam kontroll csoportja lenni, mert az időt még mindig nem sikerült megállítanom.

Előzmény: Spenót (227434)
Pinyo Creative Commons License 9 órája 0 0 227438

A Stryd CP alapján jósol, amit ilyen rövid (esetemben négy hétnyi) edzésidőszak alatt még nem tud beállítani.

 

Tegnapig 3:26 körül jósolt, ma már 3:22 (+/-4 perc). A javulás oka, hogy a tegnapi 6 km tempófutás után végre megemelte a CP értékemet 274W-ról 280W-ra.

(CP = Critical Power; kb. a negyven perces fenntartható teljesítmény. Fontos érték, mert ha valaki teljesítmény alapú edzéseket végez, ehhez viszonyított százalékos tartományok vannak, tehát itt nem a nem pulzustartományok határozzák meg a munkát. A különböző versenyhosszakra javasolt intenzitás is ennek X százaléka alapján ajánlott)

 

Amilyen pontos a CP érték, annyira jók a tartományaid. Kézzel is beállítható lenne, de automatikus számításon hagytam.

 

Ezt az automatikus értéket fenntartással kezelem, mert

- lassan reagál

- hosszabb, nagy intenzitású emelkedős edzés, vagy pár perces lépcsőfutás teljesen fals magas irányba eltolja a számítást. (Pozitív viszont, hogy megadható egy edzésre, hogy azt ne használja számításra)

 

Érdekes, hogy a Strydnál a CP alapú számítás mennyire elsődleges, a konkrétan futott tényeket nem igazán veszi figyelembe.

 

Pl. tegnap futottam hat kilométert 3:54-es átlagtempóra.

Ebben az öt km ideje és a teljesítménye 19:29 @286W volt. A Stryd jóslata 5km-re: 19:49-20:37 @293W. Nem érzem az összefüggést.

Előzmény: mazlati (227436)
amatőr Creative Commons License 9 órája 0 0 227437

Oh, de kár, hogy nincs ilyen Stryd eszközöm, igencsak érdekelne, az elmúlt 3 hónap alapján mit jósolhatna a maratonra. :)

Elkezdtem igazán aggódni, az idei év átlag heti másfél futása és a  620 km, benne a két leghosszabb futás a két BSI félmaraton... Hm hm 😊

Előzmény: mazlati (227436)
mazlati Creative Commons License 9 órája 0 0 227436

A stryd mit jósol? Azt hiszem az csak az utolsó 90 napod veszi figyelembe, elég reális szokott lenni.

Előzmény: Pinyo (227406)
amatőr Creative Commons License 11 órája 0 0 227435

Uhh... elsőre.
Aztak... másodikra. :) :) 

Idézem: "...Megfigyeltük, hogy kollégánk, aki soha nem volt képes futni, egy futó donortól származó átvitel után képes lett 3-4 km megtételére, ..." 

Hogy mi vaaan?! Ezt ép ésszel el kell hinnünk? :) Nagyon pontos és egzakt, orvosilag bizonyítható állítás ez azért, valljuk meg, hogy "soha nem volt képes futni", de kapott egy baktériumtenyészetet, és már meg is volt 3 vagy 4 (esetleg 3,5?) km futás... 

De ha edzőtáboros illetőtől kapunk átvitelt, akár 5-6 km-t is tudunk futni (vagy gyorsabban?), hiszen hatásosabb, azt mondja a doktor.
A másik, ami igazán élvezetes és korrekt vetület, az a dopping, azaz, ha részt veszel az állatkísérletek után az emberkísérletekben, akkor "...a megfelelő (legjobb formáját jelentő) napon levett mintákat a futó kapszulák formájában a verseny előtti pár napban visszakapja."
Remélem, ezt a kenyai unokatesó is olvassa, és akkor meglesz neki jövőre a sub2hour hivatalos maratonon is. :) Hacsak nem túl rövid táv az orvos szerint a maraton, hogy a bélbaktériumok kifejtsék hatásukat 2 óra alatt már. De ha a nulláról 3, 4 km-t futott vele valaki, akkor a 42 is okés lesz. :) 

Mielőtt teljesen Hitetlen Tamásként kéne bemutatkoznom, természetesen azt elismerem, hogy a nagyon hosszú távú és idejű futáshoz az emésztés alapvető fiziológiai szükséglet, és jelentősen befolyásolhatja az eredményességet.
Zárt csoport, nem tudom, mit szólnának amúgy egy ilyen jellegű poszthoz, amúgy tényleg nem kötözködésből született ez a kis gondolatmenet így ma, reggeli közben. :) 

 

Előzmény: Spenót (227434)
Spenót Creative Commons License 12 órája 0 0 227434

Idemásolom, mert tényleg érdekes.

 

Kedves Ultrafutók!

Dr. Patay Gábor vagyok, orvos, egy négy fős mikrobióma transzplantációs csoport tagja. Csécsei Zoltán javaslatára csatlakoztam a csoporthoz.

Elsőre talán kicsit hosszú lesz, amit írni fogok, de pontosan tudom, hogy egy olyan területet tudok bemutatni, amely segíthet Nektek, hogy még jobbak lehessetek, Ti pedig segíthettek nekünk, hogy gyógyíthassunk. Talán megéri végigolvasni.

A munkánk arról szól, hogy egészséges emberek bélrendszeréből baktériumokat preparálunk ki és azt beteg emberek szervezetébe juttatjuk be. Mivel a biokémiai folyamatok jelentős részét pl. a bélrendszerünkben baktériumok végzik (több ezer féle(!), több milliárd példányban), bármilyen beavatkozás a szervezetünk alapvető teljesítőképességét (pl. adott ételek megemésztése) és komoly fizikai terhelhetőségét (pl. ultrafutás) jelentősen befolyásolja vagy lehetetlenné teszi. A laktózintolerancia nem azért jön létre, mert már nem vagyunk kisbabák, hanem azért, mert a laktóz-bontó képességgel rendelkező baktériumok száma adott szint alá csökken. Az izmaink által termelt tejsav pedig azért okoz gondot, mert egy - jelen tudásunk szerint - Veillonella nevű baktérium hiányzik vagy alacsony számban van jelen és így nem tudjuk a tejsavat tovább alakítani, felhasználhatóvá tenni. Itt jött az első orvosi kérdés: lehet-e ezen változtatni?

Megfigyeltük, hogy kollégánk, aki soha nem volt képes futni, egy futó donortól származó átvitel után képes lett 3-4 km megtételére, személyes tapasztalatom pedig az volt a betegeknél, hogy UGYANAZON donortól származó átvitel lényegesen hatásosabb volt, ha a donor például egy futó edzőtáborban vett részt.

A 2015-ös Boston-maraton verseny után kollégák megnézték a futók beleiben a Veillonella mennyiségét, majd a baktériumokat egerekbe juttatták, hogy így fokozzák a teljesítményüket.

De emberen ezt a kísérletet még nem végeztek el. Etikai kérdés volt, hogy a csapatból legyen valaki, akin ezt kipróbáljuk és az lett a döntés, hogy 300 nap alatt, edzés, alvás-beállítás, étrend-felépítés és baktérium-transzfer segítségével megpróbálok lefutni 90 km-t két város között. Az induló vizsgálatok megtörténtek és elkezdtem futni, ugyanakkor szükségünk lenne olyan ultrafutókra, akik a szigorú kivizsgálási protokol után képesek és hajlandóak mintákkal segíteni a munkánkat illetve tapasztalataikkal segítik az életben maradásomat. Az orvosi támogatás minden szintje adott.

A kísérlet közben valamennyi eredményem rögzítésre kerül, ismerni fogjuk a kezdeti, az edzés eredményeként létrejött és a transzplantációval létrehozott baktérium-összetételt és ezt a jövőben olyan emberek gyógyításában tudnánk felhasználni, akik azért nem képesek a mozgást, mint életmódváltást fenntartani, mert nincs hozzá megfelelő baktériumkészletük.

Természetesen egy együttműködés akkor megfelelő, ha mindkét (a betegekkel együtt mindhárom) fél nyer. A résztvevő futók rendkívül szigorú kivizsgáláson esnek át és egy pontos laboratóriumi pillanatképet kapnak a szervezetükről. Képesek leszünk meghatározni a bélrendszerükben élő baktériumokat és - amennyiben a közös munka folytatódik - kikísérletezhetünk olyan, a versenyszabályzatba beleférő orvosi eljárásokkal, melyek biztosítják például a formaidőzítést: a megfelelő (legjobb formáját jelentő) napon levett mintákat a futó kapszulák formájában a verseny előtti pár napban visszakapja.

Talán kiderült az írásomból: a betegeink érdekében végzett segítségért cserébe felajánljuk kivételes tapasztalatunkat a mikrobiológia ezen területén addig a szintig, amíg az orvosilag etikus és a szabályoknak megfelel.

Amennyiben a hosszú litániám ellenére van olyan futó, akit érdekel, kérem, jelezze nekem.

Köszönöm,
Dr. Patay Gábor

Előzmény: Concise (227433)
Concise Creative Commons License 19 órája 0 0 227433

Nem. Privát csoport. Legyenek bolfogok vele!:-)

Előzmény: Spenót (227432)
Spenót Creative Commons License 20 órája 0 0 227432

Olvastátok az Ultrafutós csoportban a bélbaktériumos doki írását?

Állati érdekes. Ha igaz, az ultrafutás "fertőző".

Én sajnos nem kaptam el. 🙂

https://www.facebook.com/groups/344974242362867/permalink/2240230236170582/

 

Ati_66 Creative Commons License 20 órája 0 0 227431

Jó játék ez a kalkulátor. 

Megerősíti azt az érzésemet, hogy az utóbbi években jobban edzem, mint a 30-as éveimben.

A 39 évesen futott félmaraton és maraton eredményemtől jobb a 2 éve futott maratonom és az idén tavasszal futott félmaratonom is, nem is kicsit. Annak ellenére hogy mind a kettő lassabb lett az eltelt hosszú évek miatt.  

Előzmény: Pinyo (227419)
amatőr Creative Commons License 21 órája 0 0 227430

És hát a rómaiak is megmondták, hogy tókört kell futni, nem csak a karthágóiaknak! :)

Ma megint elkezdett kaparni a torkom, hát ez mára vicc kategória. Egy hónapja nem tudok normálisan edzeni a maratonra, ami itt van két hét múlva! :) :) 

Előzmény: Concise (227429)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!