Keresés

Részletes keresés

hallotessek Creative Commons License 2 órája 0 0 230780

Kiváncsi vagyok mikor szédül le az első bezuhant vércukrú schwábista éles forgalomban a bringájáról :(

 

Jaj, hagyjuk már :)

Előzmény: BZoltan (230771)
Spenót Creative Commons License 4 órája 0 0 230779

De koplalós. 🙂 Főleg akkor, ha az ember valami miatt felfüggeszti. Én most a költözés és egyebek miatt össze-vissza ettem, így megnehezítettem magamnak a visszaállást a 18:6-ra.

Szóval, így most koplalósnak élem meg, de annyira jó az amikor már benne vagyok, hogy 2-3 nap alatt újra bele fogok szokni.

Előzmény: O/O (230774)
mtb Creative Commons License 6 órája 0 0 230778

2021-ben futottam ezt a kört. Szerintem tele hassal, borozás után is sokkal jobbat fogsz menni ennél:)

 

https://strava.app.link/HnXeBiOQ9Mb

Előzmény: Pinyo (230777)
Pinyo Creative Commons License 9 órája 0 0 230777

Nem pont végig, de az elején igen. Ez finom lenne, na most végre megnéztem az órára rátöltöttem a tracket és az emelkedők megtekintése funkció mindent megmutat.

A kérdéses downhill 1,75km 315m lefelé átlag 18%, nyami. Próbálok óvatosan borozni és enni.

Előzmény: Ati_66 (230776)
Ati_66 Creative Commons License 9 órája 0 0 230776

A 15km ott jön le a hegyről. 

 

Előzmény: Pinyo (230775)
Pinyo Creative Commons License 9 órája 0 0 230775

A Kaptárkő 15 szintmetszetet még nem néztem meg, csak annyit tudok, hogy a Nagy-Eged a legmagasabb pont.

 

De találtam egy rövidebb utat is a Nagy-Eged-re, Eged vertical Ny névre hallgat a szegmens, az 900 méter 26% emelkedő. Kábé mint a budapesti Libegő alatt fel. Kemény lehet.

Előzmény: BZoltan (230770)
O/O Creative Commons License 9 órája 0 0 230774

Az időszakos böjt, nem koplalós diéta, ha erre gondolsz. Nem kell kalória deficit a jótékony hatásaihoz. A diabétesz területén sok minden dőlt meg az utóbbi 5 évben. 

Amit BZoltán is írt, gondol "Kiváncsi vagyok mikor szédül le az első bezuhant vércukrú schwábista éles forgalomban a bringájáról :(" ezzel se értek egyet. Igaz, hogy sokan így működnek, mert "szénhidrát függők" vagyis cukrokkal, szénhidrátokkal folyamatosan emelik a vércukor szintjüket, ami inzulin választ vált ki. A szervezet próbálja csökkenteni a vércukor szintet, ami ájulás közeli élményt okoz, ezért újra be kell kapni valamit, mert leesett a vércukrom. stb. Ez egy nagyon rossz út, nem megoldás. 

Közel 3 éve csinálom az időszakos böjtöt 16/8-ban elosztva, Leszoktam a szénhidrát utáni vágyakozásról, nem érzek éhséget, simán kihagyok 24 órát evés nélkül, de bármikor megeszek egy "2 személyes tálat"

 egy étteremben. nem vagyok sovány, de 13 kg-ot fogyva évek óta fixen tartom a súlyomat.

Bármikor futok 16-20 óra nemevés után gond nélkül 1 órát akár maxon is. Energia van, ájulás, gyengeség nincs. Érdekesen működik a szervezet, de ez így sokkal jobb.

Közben látom, ahogy az elhízott "zombik" mennek reggelente  a kenyeres kocsihoz (mobil pékautó, itt vidéken) vagy vásárlás közben a friss pékáruknál, forneti üzleteknél, szatyorszám veszik, szinte ezen élnek.

Nagyon tetszett, amit egy doki mondott, hogy a ma élő ember éhezik, ki van éhezve.... a minőségi kajára. 

Számomra borzasztó ez a folyamatos evés, az, hogy emberek órákat foglalkoznak naponta azzal, hogy mit egyenek, honnan rendeljék, mit vásároljanak stb. Egyharmad fizetésüket elköltik egészségtelen, élelmiszerre (amiből köztudottan a végén sz@r lesz) a maradék fizetésük nagy részét meg gyógyszerekre költik, hogy a rossz étkezési szokásaikból eredő problémákat kezeljék.

Aki nem tudatosan étkezik, az szerintem simán a mostani 1/3 mennyiségen is ellenne. Ha még minőségben is tudna változtatni, akkor hamar sok egészségügyi problémája problémája megoldódna (már ha van neki)

Na, csak azért írtam ilyen hosszan, mert nem tudok futni egy lépést sem :)

Előzmény: Spenót (230772)
BZoltan Creative Commons License 10 órája 0 0 230773

Az éhgyomorra futás egy érdekes téma. Én is szoktam rendszeresen éhgyomorra futni. A fő oka ennek az, hogy nyáron amikor napközben atommáglya időjárás van akkor hajnal 4-5 között szoktam elindulni és ilyenkor értelm szerűen nem tudok reggelizni futás előtt. Illetve éppen tudnék, de akkor az útvonalam egy-egy pontja jó eséllyel elvesztené a romantikáját.

 

Amúgy rendszeresen futok egyből reggelizés után, mintegy gyakorolva, hogy úgy fussak, hogy van valami a gyomromban. Ugyanis maraton és ultra távon ez elkerülhetetlen... és szerintem kockázatos lenne úgy nekimenni egy maraton/ultra távnak, hogy a gyomrunkat nem szoktatjuk hozzá ahhoz, hogy futás közben emészt.

 

De nem kérdés, hogy nagyon könnyű és légies érzés tud lenni üres gyomorral futni. Persze nem vállalnék be 10*500 méter 10%-os hegymenet intervall edzést eléhezve :) Ahogy 30km-es tempó futásnak sem mennék neki koplalva.

 

A koplalós fogyásról és inzulin elhagyásról én nem tudok mit mondani. De egyetértek veled, hogy ez olyan terep amit szakorvossal szabad csak csinálni.

Előzmény: Spenót (230772)
Spenót Creative Commons License 10 órája 0 0 230772

Nekem ez az éhgyomorra futás volt a legnagyobb meglepetés. Egyszerűen imádom. Csak akkor eszem valamit, ha 1 óránál hosszabbat sportolok. Azt is igyekszem folyékony formában, már sport közben betolni.

Egyik ismerősöm 160kg-ról induló inzulinos cukorbeteg. Látta az eredményeimet és bele akart vágni a koplalós diétába. Mondtam neki, hogy megölheti vele magát, mindenképpen beszéljen dokival. (Ahogy tudom, Bujtor István is ilyenbe halt bele...) 

Szerencsére a dokija partner volt abban, hogy orvosi felügyelet alatt kipróbálja. Néhány hónapja kezdte, fokozatosan. Még 20 kilót sem fogyott, de már elhagyhatta az inzulint. Szerintem ez óriási eredmény. Korábban fel se merült, hogy megszabadulhat tőle. Persze, ő is csak egy példa...

Szóval, sok begyepesedett dolog van táplálkozással kapcsolatban, amit nem érdemes szentírásnak venni. (Ahogy a Szentírást sem. ;))

Előzmény: BZoltan (230771)
BZoltan Creative Commons License 11 órája 0 0 230771

dr Schwab észosztásával azért érdemes óvatosan bánni. Nekem orvos ismerőseim és rokonaim mondták, hogy szakmai berkekben erősen kritikusan beszélnek Schwab doki dolairól. Nekem az dobta le a láncot amikor azt javasolta, hogy reggelizés nélkül éhgyomorra üljünk kerékpárra és tekerjünk be a munkahelyünkre. Na, ez konkrétan szerintem már határeset Btk. Kiváncsi vagyok mikor szédül le az első bezuhant vércukrú schwábista éles forgalomban a bringájáról :(

De az is, hogy az elfogyasztott alkohol legyalulná a vastagbél nyálkahártyáját egy olyan állítás amiről még középiskolás biológiai ismeretek birtokában is tudható, hogy ordas nagy baromság. Néhány egyságnyi alkohol (pár pohár bor) kaliberben már a szájban elkezdődik az alkohol lebontása. A gyomorban lebomlik az elfogyasztott alkohol 20%-a majd a vékonybélben a maradék 80%. Masszív alkoholistáknak és komoly bebaszombat esetén lehet az, hogy a vastagbélbe jut alkohol. Scwab egyszerűne csúsztat és kábít.

Előzmény: Zsazsi (230753)
BZoltan Creative Commons License 11 órája 0 0 230770

Lendületesen, időre egy 15 kilis terep kört amiben van egy átlagosan 10%-os 2.5 kilis emelkedő? Kemény vállalás még színjózanon is :) Én a Somló-hegyen szoktam ilyen kaliberű emelkedőket futni és azért a végén ritkán őszinte a mosolyom. Mondjuk edzésnek érdekes lehet egy teli hassan, kapatosan nekimenni egy ilyennek.

Előzmény: Pinyo (230764)
Ati_66 Creative Commons License 13 órája 0 0 230769

Nem ismerem a borozási szokásaidat. Én nem indulnék el teli hassal, borkóstolás után :-))

Bár a kör eleje nem vészes a Nagy-Egedről lefelé jönni bokatörő, sziklás, görgeteg köves meredek lejtőn kell, de mire odaérsz kijózanodsz :-)   

Ha visszafelé futod a kört, akkor viszont megnézheted újra az ebédet mire felérsz rajta :-))

Előzmény: Pinyo (230764)
Ati_66 Creative Commons License 13 órája 0 0 230768

A jelentős túlsúlyom miatt nekem már mindenre figyelni kell. Bringán a rossz testtartással elpazarolt wattok főleg a hegyekben sok sok perccel lassabb haladást eredményeznek :-)

 

Előzmény: amatőr (230762)
Pinyo Creative Commons License 14 órája 0 0 230767

Dehogynem! De most Buda, vagy Fehérvár :)

Előzmény: O/O (230765)
amatőr Creative Commons License 14 órája 0 0 230766

Spenót
Igen, egyetértek. A legfontosabb az egészben meg persze az egészségre való törekvés, az életmód, a figyelem saját magunkra.
Az Achilles érdekes dolog, már a futó életem (33 éves korom) előtt is be-begyulladt, sarokcsontkinövés már akkor is jelen volt. :) Ezért nem lett élsportolói karrierem!! :) :)

Előzmény: Spenót (230763)
O/O Creative Commons License 15 órája 0 0 230765

Pinyó, nem érdekel? A lépcső miatt ;)

Előzmény: Pinyo (230764)
Pinyo Creative Commons License 15 órája 0 0 230764

Holnap megyünk Egerbe csapatépíteni. Kinéztem a Kaptárkő 15 nevű kört (Nagy-Eged benne van), mert este hétig talán lesz 2-3 óra szabad időnk. Egy probléma van vele, hogy közvetlenül előtte borkóstolás és ebéd lesz. Mennyi az esélye, hogy lendületesen, időre megfutom ezt a kört? Illetve mennyi az esélye, hogy egyáltalán lesz kedvem futni :) ?

Előzmény: Ati_66 (230760)
Spenót Creative Commons License 16 órája 0 0 230763

Ez nem erről szól! Neked nem kell ezekre odafigyelned, mert szerencsés alkatod van. Lehet, hogy pl. a csípőd is pont úgy áll természetesen, ahogy a futáshoz jó. Nekem meg nem.

(Egyébként az achillesed fájdalmát is okozhatja tartáshiba.)

Szóval, szerintem az, hogy én ezekre figyelek, igazából kényszer. A chi futást is azért tanultam meg, mert már nem maradt porc a térdemben.

Következő futásodnál (jövő hét második fele) próbáld meg futás közben előre meg hátra billenteni a csípődet. Nálam az a természetes, ha teljesen előre billen. Gondolom, neked nem.

 

Előzmény: amatőr (230762)
amatőr Creative Commons License 17 órája 0 0 230762

Spenót, Ati_66, nekem ezek a témák mindig őszinte érdeklődéssel és rácsodálkozással párosulnak, annyira nincs meg az edzéseimben (na jó, ötletszerű futásaimban :) ) ez a testtudatos, odafigyeléses, technikás jelleg. Futok,ahogy jön, ahogyan jólesik. :) 
Szóval, ha egyszer majd 60 éves kor után ezekre is figyelni fogok, kiegyenlítem Spenót esetleges akkori előnyét. :) 

Spenót Creative Commons License 1 napja 0 0 230761

Nekem ez újdonság. Én azt hittem, hogy erre azért kell figyelni, hogy ne fájjon a derekunk. Mivel az nem fájt, tojtam bele.

Ez a lábszár lazulás teljes meglepetés. Ha nem közvetlenül a teljesítményemre hat, akkor is nagyon sokat számít, hogy nem merevedek le. Remélem, nem csak ideiglenes változás volt. Rendesen várom a következő futást, ami holnap lesz.

Előzmény: Ati_66 (230760)
Ati_66 Creative Commons License 1 napja 0 0 230760

A csípő tartása bringán a nyeregben ülve is lényeges. Amióta félszemmel a wattokra figyelve bringázom, felfedeztem, hogy ebben is javulnom kell.

 Ha jó a csípő pozició- kb hasonlóan kell, mint ahogy leírtad- akkor azonos izom terhelés érzet mellett min 10%-kal nagyobb teljesítményt tudok leadni. 

Előzmény: Spenót (230759)
Spenót Creative Commons License 2 napja 0 0 230759

Érdekesség:

A chi futás 5 fókusza közül az első a helyes csípő pozíció. Mivel nekem a csípőm alig mozdul, ezt hagytam is a francba. Tök hülye vagyok.

A mai futás előtt csináltam a mobilizáló gyakorlatokat és nagyon odafigyeltem futás közben a helyes csípő tartásra is.

Az a gyanda sanúm, hogy ez általában mindenkinél jól működik, nálam meg külön figyelni kell rá, de a mai 10-es állati jól sikerült. Sokkal lazább maradt a lábam. Főleg az alsó lábszáram szokott lemerevedni. Eszembe nem jutott volna, hogy a csípő billentésnek (alhas behúz, csípő hátrébb billen -elvileg vízszintesig-) hatása van az alsó lábszárra. Van neki. Sokkal lazább érzés így futni.

Előzmény: Ati_66 (230758)
Ati_66 Creative Commons License 2 napja 0 0 230758

Ha végzel ezzel a projekttel jobb lesz a futóműved, mint új korában :-).

Amióta nem futkározom a nyújtást is ritkábban erőltetem, érzem is hogy nincs jó hatása a sok ücsörgésnek a lábaimra, de nem vagyok hozzád hasonlóan elszánt és kitartó, hogy rendszeresen tornázzak, nyújtsak. 

 

Előzmény: Spenót (230740)
O/O Creative Commons License 2 napja 0 0 230757

Köszi! Most mondjuk annyi munka van, hogy amúgy se lenne időm futni. Plusz indul a templom felújítás, kezdésnek 2 Milla kétkezi munkát fogunk elvégezni, terv szerint :) Ez s biciklis túra nem kemény fizikailag, inkább mentális erő, akarat kell hozzá, na meg a nyereg tesz próbára minket :)

Előzmény: Ati_66 (230756)
Ati_66 Creative Commons License 2 napja 0 0 230756

Ezt olvasni sem jó, megtapasztalnom szerencsére hasonlót sem kellett. Bízom benne az újévet kipihenten "megjavítva" kezdheted. 

A 400 km-es túráidat kicsit irigylem, de jelen kondimban lehet félúton elátkoznám magam ha belevágnék egy ilyenbe. Gratulálok, hogy sikerült a " szörnyeteget" meglovagolva ismét égig menni.   

Előzmény: O/O (230730)
amatőr Creative Commons License 2 napja 0 0 230755

Zsazsi, látod,, Polarról Garminra váltottál, és máris csak az idegeskedés és feszkó! :) :)

Én maradok (most) Polar-párti. De volt Garmin is, még ezelőtt a nagy hype korszakuk előtt. 

O/O Creative Commons License 2 napja 0 0 230754

Pulzus zónák legyenek pontosan beállítva. Továbbá, ha utána jól alszol és a Hrv meg a nyugalmi pulzus rendben lesz hamar visszavesz a regenerációs időből. Nézz csak rá másnap is! Egyébként más adatokat figyelve rá lehet jönni mitől számol sok időt a regenerálódáshoz. 

Előzmény: Zsazsi (230748)
Zsazsi Creative Commons License 2 napja 0 0 230753

Hallgattam dr Schwab egyik podcastjat, amiben azt mondja, h napi 2 óra melyalvasnak kellene lenni. Na, nekem ez meg nem sikerült, pedig alszom 7-8 órát naponta. Lehet, h ezért küld hosszu pihenőre, ki tudja.

Előzmény: hallotessek (230750)
Zsazsi Creative Commons License 2 napja 0 0 230752

Na, akkor a pulzuszónákra ránézek. Köszi a tippet, erre gondolhattam volna.

Előzmény: Pinyo (230751)
Pinyo Creative Commons License 2 napja 0 0 230751

Egy hétből de még háromból se, nem tud még pontosan mondani semmit. Majd megismer. Feltéve, hogy a pulzuszónáid nem összevissza vannak beállítva, és hogy a pulzus mérés pontos.

Előzmény: Zsazsi (230748)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!