Keresés

Részletes keresés

sutcliffe Creative Commons License 2021.01.19 0 0 39688

Sajnos mindig hamar kibukik az angol, amerikai albumlistáról. Az Egypt Station-nél is nagyjából ez volt a helyzet.

Erős kezdés után gyors visszaesés...

Viszont a német és az osztrák nagylemezlistán több hete tartja magát az első tízben. 

Egyébként karácsony körül több napon keresztül kizárólag a Flowers in the dirt volt betéve a cédéjátszómba.

Azon az albumon szerintem csúcsformában volt.

Modern hangszerelésű, ötletes, változatos, fülbemászó dalok fenomenális énekkel párosítva.

A legutóbbi nagylemezein csak elvétve találok ilyenekre példát.

De azért akad. 

A Dominoes dallama például már első hallás után az ember fülébe mászik.

 

Előzmény: Vid ispán (39687)
Vid ispán Creative Commons License 2021.01.19 0 0 39687

Egy hónappal a megjelenése és három héttel a No. 1. után a McCartney III. nincs a Top 100-ban a UK albumlistán.

Rock'n'RollMan Creative Commons License 2021.01.18 0 0 39686

Ha a rockzene hőskorát nézzük, akkor ott van néhány... khm gyilkossághoz hasonlító/előidéző stb eset, még kedvenceink körében is.

 

hehe a míítúú tuti elsöpörte volna az egész 60-as éveketXD

 

Sztem a Cold Turkey simán hozza a Beatles szintet. Gondoljatok bele, a Walrus sem Beatles szint... mondhatnánk '66-ban... aztán... szvl ha Beatlesként jelent volna meg, ComeTogether vonalban emlegetnénk ma.

(bár én nem szeretem. Akkor már ink a Ballada hangulata számomra, pedig az tényleg egy 0 zeneileg, mégis...)

PeterCorr Creative Commons License 2021.01.18 0 0 39685

Úgy látszik hiába kapcsolom ki az automata hibajavítást... Néha nem veszem észre, hogy felülírja, ami gépelek. Sorry.

Előzmény: PeterCorr (39684)
PeterCorr Creative Commons License 2021.01.18 0 0 39684

Spector zseni volt. De tény, hogy nem volt teljesen "százas". Az, hogy gyilkos volt-e, arról azért erősen megoszlanak a vélemények. Nem véletlen, hogy az első tárgyalás sorozat után nem született ítélet, mert az esküdtek egy részét nem sikerült meggyőzni róla, hogy valóban ő húzta meg a tavaszt. Új tárgyaláson, új esküdtekkel másodjára ítélték el. Az Ál Pacino főszereplésével készült film is azt a teóriát támasztja alá, hogy inkább felelőtlen baleset volt, mint szándékos gyilkosság. Ettől függetlenül Phil Spector sokszor kiszámíthatatlan őrült módjára viselkedett, a nőkkel kegyetlen és erőszakos volt. Ha a per során nem kerültek volna nyilvánosságra a viselt dolgai és nem ítélik el, akkor pár éve valószínűleg a ME TOO mozgalom söpörte volna el. Szóval a közvélemény negatív megítélése így is, úgy is elkerülhetetlen volt.

 

Mindez persze semmit nem von le a 60-as évek elején a könnyűzenére gyakorolt hatásáról. Az akkori újításai a mai technológiai környezetben már inkább megmosoyogtatóak, de akkor forradalminak számítottak. Egyébként a híres "Wall of sound" hangzást a legtöbbször tévesen határozzák meg. Tény, hogy az egyik újítása volt, hogy egy-egy hangszer szólamát egymásra rétegezve vastagabb, tömörebb hangzást hozott létre. A felvételeken gyakran egyszerre 3-4 zongorista, két dobos és nagy fúvós szekció játszik. Az így lérehozott sűrű hangzást egyfajta "falként" lehet érzékelni. Ezt "sound on sound" metódusnak hívták, valójában semmi köze a Wall of sound-hoz. Az valójában egy visszhangos pincehelyiség volt a stúdió épület alatt. Ide levittek egy nagyteljesítményű mono monitor hangfalat és megszólalt rajta a zenekar a stúdió feljátszóhelyiséből. Közben egy mikrofonnal vették a falakról visszaverődő visszhangot és megfelelő arányban hozzá keverték a felvételhez. Eredetileg ezt jelentette a Wall of sound. Más elnevezés szerint "echo chamber". Később aztán összességében Wall of sound-ként hivatkoztak a Spector által megteremtett hangzásra, aminek csak egyik alkotóeleme volt a pince falairól visszaverődő hang.

 

A Spector névjegyévé vált visszhangos sűrű hangzás elsősorban a mono korszakban tudott érvényesülni, de ő maga valószínüleg később se nagyon tudott szabadulni a koncepciótól. Lásd George Harrison: Wah-Wah. De pl. az Imagine felvételén is a bevezető után már három zongora szól egymáson, bár kétségtelen, hogy maga az album hangzása már letisztultabb Spector korábbi munkáihoz képest. De talán az sem véletlen, hogy két remix újra kiadás is napvilágot látott belőle az elmúlt 15 évben, amivel igyekeztek kicsit a XXI. századi viszonyokhoz igazítani a hangzást. Gyanítom az All Things Must Pass jubileumi remixe is a "spectortalanítás" jegyében készült.

 

Mindenkinek ajánlom megnézésre a fent említett filmet (eredeti nyelven felirattal, a magyar szinkron csapnivaló), valamint meghallgatásra a Back To Mono válogatást.

Előzmény: Rainvan (39683)
Rainvan Creative Commons License 2021.01.18 0 0 39683

Az az igazság, hogy meg tudom érteni, hogy visszadobták a Cold Turkeyt. 

Nem is fért bele a Beatles-imázsba egy heroinelvonásról szóló dal és minimálisan sem tudott vele azonosulni a zenekar többi tagja.

Lennonban lehetett volna annyi belátás, hogy eleve szólóban akarja kiadni.

Aztán ki tudja, ahogy a még ennél is sokkal személyesebb és szólódal-szerűbb The Ballad of John and Yoko-t felvette vele Paul '69 áprilisában, lehet ezzel is megtette volna, ha akkor írja meg Lennon és megkéri rá.

Fél évvel később viszont már más idők jártak (sajnos).

 

Spectorral kapcsolatban pedig sokatmondó, hogy hiába volt Lennon szólóéveinek egyik kulcsfigurája (hiszen négy lemezét is producelte), a hivatalos Facebook-oldala nem emlékezett meg róla, pedig sok Lennon számára egyébként kisebb fontosságú emberről már igen.

De egy gyilkost -érthetően- senki sem fog sajnálni, Lennon örökösei meg aztán pláne nem.

 

Előzmény: Vid ispán (39682)
Vid ispán Creative Commons License 2021.01.18 0 0 39682

Ő is rosszfiú a Beatles-rajongók szemében (függetlenül a börtönnel zárult ügyétől, már azelőtt az volt), pedig egyszerűen elvégezte, amivel megbízták. A saját ízlése és füle szerint rakta össze a Let It Be-lemezt, de hát ha őt bízták meg vele, akkor várható volt, hogy a saját ízlésvilága szerint fogja megcsinálni, nem pedig úgy, hogy utánozza Martint.

Még egy érdekes jelenet az And in the end című könyvből: Lennon 1969. szeptemberi kijelentését, miszerint kilép az együttesből, direktben az előzte meg, hogy McCartney és Harrison offolták a Cold Turkey-t, mondván, ez nem fér bele a Beatles-imázsba. Lennon ezután megcsinálta Ringóval, Claptonnal és Voormannel a számot, a kreditből kihagyta McCartney-t, és úgy döntött, hogy részéről vége. Föltehetően az offolás az egóját is sértette. Idevág kicsit az az 1962. október 28-ai rádióinterjú, amiben a riporter megkérdezi Harrisont, hogy amennyiben ő a szólógitáros, akkor ez azt jelenti-e, hogy ő a Beatles vezetője. Harrison erre elkezd cinikuskodni, hogy "tudod, öregem, van egy másik gitárfajta is", McCartney válaszol helyette, mondván, hogy az együttes vezetője John. (In: George Harrison on George Harrison) Hét évre rá ők ketten offolták Lennon számát.

Előzmény: Rainvan (39681)
Rainvan Creative Commons License 2021.01.17 0 0 39681
Gideon's bible Creative Commons License 2021.01.13 0 0 39680

If These Walls Could Sing  / Mary McC /

Tetszik a cím.

Vid ispán Creative Commons License 2021.01.13 0 0 39679

A gyűjtők nyomták föl a hőn áhított brit 1. helyre, a megjelenés utáni héten azonnal listavezető lett, föltehetően azért, mert a gyűjtők azonnal fölvásárolták a sok különböző színű változatot. Egy héttel később már 19., most csak 38. (UK Albumlist).

Előzmény: MIHI (39677)
Mr Mustard Creative Commons License 2021.01.13 0 0 39678

Köszi, elkerülte a figyelmemet a trending szó. Ez valami objektív felkapottsági lista? Én ilyet kategóriát nem is látok az oldalamon, mivel mindig be vagyok oda jelentkezve, azonnal a személyes oldalamra navigál. Ott pedig nekem nincs ilyen, csak new releases kategória.

Előzmény: MIHI (39677)
MIHI Creative Commons License 2021.01.13 0 0 39677

Csak a MAHASZ lista kapcsán - a Discogs címlapján ugyanis nem Paul szokott szerepelni, de most a kb. 20 féle változatban megjelent III-as album eléggé felpörgette a gyűjtőket, és állítólag a piacot is ( https://ultimateclassicrock.com/paul-mccartney-vinyl-sales/ ). Mindezt a MAHASZ lista meg sem érzi, hiszen itthon csak 1 sima fekete hanglemezt, és a sima CD-t forgalmaznak, vagy forgalmaztak, mert ahol korábban láttam, azokban a boltokban már nincs belőle.

Előzmény: Mr Mustard (39676)
Mr Mustard Creative Commons License 2021.01.11 0 0 39676

Azonkívül, hogy a két szélén McC III van, nekem nem derül ki a képről, miért posztoltad.

Előzmény: MIHI (39675)
MIHI Creative Commons License 2021.01.10 0 0 39675

Mindeközben a lemezgyűjtők Mekkájának számító Discogs nyitóoldalán...

Vid ispán Creative Commons License 2021.01.10 0 0 39674

Olivia kórházban van Covid miatt

Gideon's bible Creative Commons License 2021.01.09 0 0 39673

Mivel akár az experimentális fakkban is elhelyezhető lenne,megbocsátható neki a slágermentesség.

Én is barátkozom evvel a 26. helyezéssel.Különben is,jó érzés nem a mainstream-mel együtt csaholni.

Előzmény: Rainvan (39671)
sutcliffe Creative Commons License 2021.01.08 0 0 39672

Ahhoz képest tényleg nem rossz, sőt kimagasló eredmény.

Egyébként Angliában a Flowers in the dirt óta a McCartney III. volt az első listavezető albuma, az más kérdés hogy egy hét után ki is bukott az első tízből.

A megjelenés utáni héten Amerikában a második lett, Németországban az első, úgyhogy nagyjából az Egypt Station eladásait produkálja.

Oké, hogy főként a múltjából él de három négy évente mindig kijön egy vadiúj dalokat tartalmazó albummal és ez nem mindenkiről mondható el a régi nagyok közül...

A McCartney koncertek több okból kifolyólag már nem hoznak lázba, de az új dalait enyhe túlzással még mindig úgy várom mint a Messiást.  

Előzmény: Rainvan (39671)
Rainvan Creative Commons License 2021.01.07 0 0 39671

Egyébként, ha húsz éve a giga-mega slágerekkel teli "1" is csak 14. tudott lenni itthon, akkor ma egy slágermentes McCartney album 26. helye nem is olyan rossz, mint elsőre tűnik. 

Előzmény: sutcliffe (39662)
Rainvan Creative Commons License 2021.01.07 0 0 39670

Tavalyelőtt nyáron egy Joy Division lemez újrakiadása szintén a 26. helyet érte el a MAHASZ listán.

Valószínű Paul egy közepesebb sikerű lemezéből egyedül több fogyott világszerte, mint a JD teljes katalógusából összesen: így aránylik egymáshoz a sikerük, itthon mégis ugyanazt a helyet érték el.

Ha normális mennyiségben fogynanak a lemezek ma is, teljesen ki lenne zárva, hogy ez a két előadó ugyanarra a helyre kerüljön bármilyen eladási listán is.

(Kb. mintha egy régi Tarr Béla film DVD-je olyan mennyiségben fogyna, mint egy új Spielberg filmé: normál körülmények közt kizárt.) 

 

Úgyhogy ebből az anomaliabol látszik az is, mennyire kevés CD fogy és hogy nagysagrendileg mit jelenthet egy 26. hely. 

Előzmény: Mr Mustard (39666)
Vid ispán Creative Commons License 2021.01.07 0 0 39669

Ez a megjelenés utáni hét, és egyből a 26. hely, ami nem olyan rossz. Nincsenek empirikus tapasztalataim, de talán nem állunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, hogy a magyar zenefogyasztók döntő többsége letölt és streamezik. És hát az 5000 forintos McCartney-albumot inkább letöltik, ellentétben a második helyen álló Omega-CD-vel, amit benzinkutakon árulnak és egy ezresért hozzá lehet csapni a húszezres tankoláshoz.

Előzmény: Mr Mustard (39666)
Rock'n'RollMan Creative Commons License 2021.01.07 -1 0 39668

Engem meg az szomorít el, h a nemzettudatunk a béka popója alatt. Ugyanis természetesen a Beatles az egyik kedvencem abból a 3-4-ből akikért rajongok, de azért, hogy egy 80 éves zenész (aki sztem a múltból él) lemezeladási számából következtessek a hazám minőségére és szerencsére azt is negatívan, hát.....

cliftony77 Creative Commons License 2021.01.07 0 0 39667

Ehhez azért az is hozzátartozik, hogy sokan közvetlenül az előadók webshopjaiból rendelünk lemezeket, mert hamarabb megkapjuk, exkluzív verziókhoz férünk így hozzá, stb. Az új McCartney lemezt a hazai kereskedők pl. a fekete vinyl verzióban forgalmazzák, míg van még 11 egyéb színű, limitált változat, amit csak külföldi oldalakról lehet(ett) megrendelni.

Előzmény: sutcliffe (39662)
Mr Mustard Creative Commons License 2021.01.07 0 0 39666

Hogy ráadásul ezek a 26. helyek mennyi darabszámot jelenthetnek, abba bele sem merek gondolni.

Előzmény: Rainvan (39663)
Mr Mustard Creative Commons License 2021.01.07 0 0 39665

Az egyetlen budapesti koncertjén sem volt teltház.

Előzmény: sutcliffe (39662)
Gideon's bible Creative Commons License 2021.01.07 0 0 39664

A magyar ugar népe.

Sorry about this...

Előzmény: sutcliffe (39662)
Rainvan Creative Commons License 2021.01.07 0 1 39663

Emlékeztek, pár hónapja Charlie "beszólt" a Beatlesre, hogy "a Beatles sem azért jutott fel a csúcsra, mert nem volt náluk jobb zenekar, hanem mert volt egy csávó, aki öntötte bele a pénzt, és mindenhol megjelentek. Nem azt mondom, hogy rossz zenekar volt, de nem voltak képzett zenészek."

Milyen ironikus, hogy ezek után ki előzi meg Képzett Károlyt helyből a MAHASZ-listán. :D

sutcliffe Creative Commons License 2021.01.07 0 0 39662

Bocs, hogy nem a vitához szólok hozzá...

Ha kijön egy új vadonatúj albummal Paul McCartney, vagyok olyan mazochista, hogy kíváncsiságból mindig megnézem a MAHASZ eladási listát is.

Végtelenül elkeserítő minden alkalommal szembesülni azzal, hogy a 20. helynél magasabb pozícióba csak egyetlen nagylemezzel került /NEW/ az utóbbi harminc évben.

A poptörténelem egyik, ha nem a legkiemelkedőbb és egyben legnépszerűbb dalszerzőjéről, előadójáról beszélünk... 

A szupersztárok egyikéről.

Tudva azt, hogy anno a  Beatles "1" is csak a 14. helyig jutott hazánkban, nem nagyon szoktam meglepődni, csak mindig elszomorít a dolog. Főleg ha a  többi országának nagylemezlistájával hasonlítom össze.

rubbersoul1968 Creative Commons License 2021.01.07 0 0 39661

Szerintetek tekinthető Yoko érdemének az, hogy John anyagi ügyei elrendeződtek?

Rock'n'RollMan Creative Commons License 2021.01.07 0 0 39660

No, hát akkor ma se merült föl olyasmi, amit ne tudtunk volna 50 éve;)

Előzmény: Vid ispán (39658)
Rainvan Creative Commons License 2021.01.06 0 0 39659

https://www.heydullblog.com/1970s/1970/a-momentary-lapse-of-reason/

 

Pont ma jött szembe ez a - nagyon jól megirt és okos - cikk (pedig tíz éves). 

Lennon rajongokent nem egy könnyű olvasmány, sok nem jól eső gondolkoznivalot ad és hát igen, igaz a konkluzioja: jobb érzés elkerülhetetlennek látni a feloszlast, mint úgy, ahogyan ez a cikk teszi. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!