Keresés

Részletes keresés

IEC-ATA Creative Commons License 2018.12.08 0 0 9010

Persze mindenki azt olvas ki a szövegből amit akar. Még jó hogy odaírtam, hogy "az ötletem továbbgondolása". Ez még mindig elméleti síkon mozog akárhogyis értelmezem. A rajzon sincs semmi illegális, mert továbbra is ötletként vetődött fel a jiffydos hozzárakása. Továbbá szintén feltételeztem hogy így eléggé illegális lenne az árusítása. Én is teljesen nyugodt vagyok! Akkor ezen nem veszünk össze. Maradnak a szűk körben személyesen megbeszélt és illegálisan kicserélt hardverek, szoftverek, mint a régi szép időkben! :-D

Előzmény: ergoGnomik (9009)
ergoGnomik Creative Commons License 2018.12.08 0 0 9009

Le lehet nyugodni...

 

Nem voltam és nem is vagyok, sem feldúlt, sem zaklatott, nincs miért "lenyugodnom".

 

Nem készül jiffydos verzió és semilyen sem. :)

 

Ehhez képest azért úgy kezdted a hozzászólásod, hogy "CPU kártyát valakinek?" Engem ezzel jól átvertél, tényleg úgy tűnt, mintha komolyan gondolnád.

 

Valójában csak értetlenkedtem, hogy miért kell még mindig elsőnek arra állnia egy magyar elmének, hogy elcsórom, de majd jól kidumálom magamat a slamasztikából? (Lásd: Persze a Jiffydos miatt nem igazán lehetne árusítani, de át nevezhetném turbó kernel-nek "CPU cart with turbo kernel"! :-D) Nekem ez nem igazán vicces. :-( De lehet, hogy csak túlságosan elkényeztetett az élet. Így jártam.

 

Előzmény: IEC-ATA (9008)
IEC-ATA Creative Commons License 2018.12.08 0 0 9008

Le lehet nyugodni, ez a kapcsolás és a leírtak is csak feltételezések alapján születtek meg. Nem készül jiffydos verzió és semilyen sem. :)

 

A datasetnek kellene külső 9V DC.

 

A bővítő csatlakozó mérete tolómérővel megmérhető. Annyira emlékszem hogy 7mm mély, az érintkezők távolsága egymástól az eredeti leírás szerint 1.96mm de az szar, már át rajzoltam 2mm-re. Az érintkező szélességevszabadon választott. Én valami tipikus pad méretet raktam amit az eagle ajánlott fel. A kártya mérete 52mm az élcsatlakozónál.

Előzmény: ergoGnomik (9007)
ergoGnomik Creative Commons License 2018.12.07 0 0 9007

Persze a Jiffydos miatt nem igazán lehetne árusítani, de át nevezhetném turbó kernel-nek "CPU cart with turbo kernel"! :-D

 

Nem tudom miért kellene ilyen illegális piszkoskodást művelni? Tegyél rá egy foglalatot a JD KERNAL-nak és egy jumpert, amivel ez a funkció élesíthető, és mindenki vegyen magának JiffyDOS-t hozzá, ha akar! Ha esetleg nem ilyen egyszerű a dolog, akkor adj még egy leírást is, hogyan kell megpatkolni a vásárol ROM-ot (ROM tartalmat) ahhoz, hogy működhessen!

 

A Datasette csatlakozót nem tervezed rárakni a kártyára? Gondolom egyszerűen nem megy, a táplálást valahogyan át kell hozni az eredeti aljzatból.

 

Egyébként van valami hivatalos leírás a bővítő aljzatba való élcsatlakozó mechanikai kialakításáról? (szélesség, mélység, NYÁK vastagság, érintkezők szélte-hossza, középvonaluk távolsága, miegyéb)

Előzmény: IEC-ATA (9006)
IEC-ATA Creative Commons License 2018.12.07 0 0 9006

CPU kártyát valakinek? Csak az ötletem továbbgondolása. Ebbe tudok tenni(tervezni hozzá) még Jiffydost is ha kell, vagy ha úgy kelendőbb lenne. Persze a Jiffydos miatt nem igazán lehetne árusítani, de át nevezhetném turbó kernel-nek "CPU cart with turbo kernel"! :-D

IEC-ATA Creative Commons License 2018.12.07 0 0 9005

CPU kártyát valakinek? Csak az ötletem továbbgondolása. Ebbe tudok tenni(tervezni hozzá) még Jiffydost is ha kell, vagy ha úgy kelendőbb lenne. Persze a Jiffydos miatt nem igazán lehetne árusítani, de át nevezhetném turbó kernel-nek "CPU cart with turbo kernel"! :-D 

MMSZoli2 Creative Commons License 2018.12.06 0 0 9004

Megnéztem, jogos!

Előzmény: ergoGnomik (9003)
ergoGnomik Creative Commons License 2018.12.06 0 0 9003

Tudtommal az emlegetett C64-es Z80 (CP/M) kártyán sincs használva az /NMI láb. Annál inkább a /DMA, mivel azzal lehet letiltani a 6510-et. Az /NMI jelet a freezer kártyák használják. Persze ez a TED gépeken nem segít, mert /DMA bement sincs a bővítő csatlakozón. :(

Előzmény: MMSZoli2 (9002)
MMSZoli2 Creative Commons License 2018.12.05 0 0 9002

SuperCPU,

 olyasmi! :-)

 

Vegyük példának a BBC Micro-t. Volt külön processzorkártya foglalata abba beledugtál egy 3Mhz-es 6502-t, és gyorsabb lett tőle. = gyorsítókártya

Ha ugyanide egy Raspberry PI-t dugsz, és az végzi el gyorsabban a számítást, még mindig gyorsítókártya. (bár annak van saját kijelzője, miegymás, de nem használod)
Ha ugyanez a Raspberry saját kódot futtat, hogy képes legyen a BBC Micro programjait futtatni, az már emuláció.


A Turbo Chameleon szempontjából az a lényeges, hogy melyik üzemmódban használod. Emulátorként, vagy kiegészítőként.


Az SCPU processzora kicsit keményebb dió, de mivel a CPU 6502 emuláció üzemmódban fut (viszont kvázi lekapcsolja az eredetit), viszont a natív chipeket használja a kép és hanghoz, meg a belső ROM rutinokat, mondhatjuk, hogy gyorsítókártya, bár ebből a szempontból a C64 tényleg eléggé slave üzemmódban van.

 

Volt pl a PET-het egy különleges modul, ami IEEE-488 csatlakozás + program segítségével a PET-et terminal üzemmódban futtatta, a külső kártya (lényegében önálló Z80 számítótógép) futtatta a teljes CP/M-et, és még a PET hardverét sem használta direktben (csak a kijelzőt PRINT parancsokon keresztül, illetve a billentyűzetet). Ott már erősen kérdéses, hogy gyorsítókártáyról beszélünke

 

A MIDI illesztő, külső hangkártya (Sound Expander, ami nem is mixeli a hangját a belső SID-el, külön kimenete van), RAM bővítő mind csak kiterjeszti a gép képeségeit,de nem gyorsítja fel. Ugyanígy egy SCSI illesztő kiterjeszti a gép csatlakozási lehetőségeit, többfajta egységet dughatsz rá 8CD-ROM, merevlemez), és gyorsabb is lesz tőle a töltés, de a platform maga, és a gép sebessége nem változik, bár használat során sokkal gyorsabbnak érzeni a rendszert.

 

Pl a C64hez készített Z80 CP/M kártya különösen nehéz eset. Saját processzora van, a gép chipjeit és memóriáját is használja, de teljesen idegen kódot futtat.

Ráadásul nem is gyorsít mert lassú meg instabil mint a dög :-)

 

Tehát a fenti logika szerint az Evolution-t futtató +4 célhardver egy bővítőkártya, hasonló egy SCSI modulhoz, ami a DMA-t használná a PC-n.
Magát a gépet nem gyorsítja fel, csak a külső eszközzel (SD kártya) való kommunikációt emeli új szintre, új képességeket ad, de a platform ugyanaz (sőt, magának a platformnak egy speciális képességét, a memóriából bárhonnan belapozható grafikus térképet használja, ami pl  egy C128 VDC esetén megoldhatatlan lenne (mivel ahhoz kívülről nem is lehet direktben hozzáférni, pláne kicserélni egy szemvillanás alatt)

OFF
Pár évvel ezelőtt sokat nézegettem az eZ80 irodalmat. ez egy nagyon gyors, visszafelé teljesen Z80 kompatibilis processzor. Hasonlít a SCPU processzorához. Csak gyorsabb (ha jól látom). Elvi síkon a Z80 C64 kártyát lemásolva (vagy akár egy újabb/gyorsabb Z80 procit belerakva), Plus/4-be bedugva lehetne Z80 kódot futtatni, és akár a SymbOS-t futtatni(Z80 alapú gépekre kifejlesztett preemptive multitaskingos OPrendszer).
 Maga a SymbOS rendszer azért volt szimpi, mert van egy csomó nagyon jól optimalizált MODERN program (videó, mp3 és egyéb lejátszó), ami a rendszer képességeitől függően elvégezte a feladatot (tehát  ha 4 bites volt az adott gép színmélysége, akkor úgy).
 Mivel nem volt NMI a +4 porton, emiatt gyorsan lehűtöttek :-) ráadásul baromi sok memória kell neki, hálózathoz 192KB. Viszont ezeket a PRG-ket nem kell újra megírni, hasonlóan a CP/M-hez újrafordítás nélkül fut  keretrendszerben.
 De ahogy elnézem, az attributum grafikával nem is bírt volna, bitplane-re volt kihegyezve. (CPC, MSX,Enterprise gépek) http://www.symbos.de
 De az már nem is lett volna igazi Plus/4

 

Előzmény: Törölt nick (9000)
ergoGnomik Creative Commons License 2018.12.02 0 0 9001

Nézd! Ha az olyan ideológiailag jobban elkötelezettek (szeretjük a pluszit!!!!4!!!!négy!!!!) de tudományosan alulképzettek (még csak nem is ugassuk az elektronikát) számára, mint én vagy MMSZoli2 számára egy ilyen megkülönböztetés (ha kiváltja a beépített CPU-t és a 6500 utasításkészlet valamelyik inkarnációját beszéli akkor gyorsító, másként csak bővítőkártya) megnyugtató, és kellemes asszociációkat ébreszt, akkor miért is ne használnánk. Ezek a dolgok nyilván nem fehérek vagy feketék, de senkinek nem is ártunk, ha önkényesen bevezetjük ezt a terminológiát.

 

Értelme valószínűleg tényleg nem feltétlenül van sok az ilyen régi 8 bites csodák gyorsításának, hiszen bármilyen valós és komolyan vehető feladat elvégzésre továbbra is alkalmatlanok maradnak. De azért egy némelyekben lakozó régi szívfájdalmat orvosolna. Ha lenne bárki, akit érdekelne és hajlandó lenne a szükséges pénz, időt és energiát belefeccölni, az egyeseknek bearanyozhatná egy-két napját. És ennyi. Nem is fog bekövetkezni ilyen soha. Sz'tem.

Előzmény: Törölt nick (9000)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.02 0 1 9000

Ha egy külső procin fut a géphez csatolt drive-ról betöltött kód, de a proci kb 6502alapú, de már mondjuk külső gyors memóriát használ, (mint az SCPU C64), akkor az még gyorsítókártya?

 

Ha egy külső mikrokontroller, FPGA vagy akármi dolgozik a gép mellet(?) vagy gép helyett (ld turbó kaméleon C64), és a gép csak "képmegjelenítő"+billentyűzet, leállított vagy függetlenül futó saját processzorral az meg már nem  gyorsítkártya?

 

Hol a határ, mi a határ? C64nél ez egyértelmű, minnél több klasszikus szoft, kártya és bővítő működik, és bedugható, annál inkább megmaradt az eredeti gép, minnél kevesebb ilyen van, annál inkább "csak egy emulátor"-ról beszélünk..

 

Eprom égetőttől a hangkártyákon, memóriabővítőkön, midi illesztőkön át a robot karig dugatsz számos csacskaságot C64-re..., emulátorból pl nem létezik olyan, ami user port lenne...., így az azonnal nem gép hanem emulátor.

De a legjobb gyorsító (SCPU) a C64es világban sokmindent "megeszik" "meghajt" a továbbdugós bővítőportján, IDE64-től a REU-ig.,...bár sokminden nem fut, elfogadható ,hogy ez még ÉPP egy gyosító és nem emulátor, mert nem emulál semmit, egy külön gyorsabb kb. kompatibilisre faragott külső proci egy más utasításkészlettel.

 

Na pluszin hol is a rengeteg kártya, klf. drive illesztő, hardver, utántöltős játék, userportos bővítő stb amivel ezt "lemérhetnénk"?

 

Innen adódik a kérdés van _értelme_ az eredeti gépet gyorsítani, egyáltalán eldönthető mi számít a gép gyorsításának és mi egy teljesen független külső emulátor?

 

A newcomer meg stb sosem "bújhat el", (legfeljebb a készítői, mert sosem fejezték be, vagy adták ki a forrást..), mert egy gigajátékban mindig is a gigavállalkozás a lényeg, rengeteg kód dialógus, esemény, játékélmény és nem az mint a 80as években, hogy ú öcsém ez mennyivel jobban néz ki mint az.

 

Ma már egy pár chipen egy komplett PC-t(!!!) bedughatsz a +4 fenekébe, és akkor fut a mittudomén dune2, ja nem, az nem ezen fut, akkor van értelme egy ilyennek?

Szerintem nem, nincs....

 

Ha már a newcomer-nél tartunk, talán ennek lenne egyedül valami kis értelme továbbra is, vagy +4re C64 emulátorkártyát csinálni, (mert kb. ezerszer kevesebb mnuka mint akár egyetlen gigajátékot portolni), vagy fordítva (szemtségtörés:)) betenni egy C64-be egy darab TED-et és akkor átkapcsolható ,hogy plusz4 vagy C64..

 

(Csory eredeti 80as évekbeli ötlete, hogy a VIC-et befaragni a plusziba,(és lennének sprite-ok) ma minden további nélkül megcsinálható, akár PFGA alapon, akár fizikai VIC chippel, csak éppen 1000% értelmetlen, ki kezdene ma, 2019-ben erre a sem +4 sem C64 "hibridre" megírni vagy csak _átírni_ bármit is, akár egyetlen gamét vagy demót, többezer óra munkával..)

 

 

Előzmény: MMSZoli2 (8998)
MMSZoli2 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 8999

Az említett 65C02 4MHz-es bővítőkártya is ott bukott el, hogy a fő platformja, a GEOS is rendszeresen crash-elt, és nehéz volt lekapcsolni módváltásokhoz. (amit muszáj volt a nem teljes kompatibilitása miatt)

 

Papíron pedig nagyon jó, és számos remek platform használta fő processzorként, és elvileg teljesen kompatibilis visszafelé (igaz továbbra is csak 64K RAM-ot tud megcímezni)

De hasonló külső kártyaként ment, saját Jiffy, külső memória (GEORAM vagy REU)

 

 

Előzmény: siz (8997)
MMSZoli2 Creative Commons License 2018.12.02 0 0 8998

Elnézést, hogy ellentmondok.

 

Szerintem az Evolution lényegében nem gyorsít semmit a gépen (amellett hogy fantasztikus fejlesztés és baromi látványosak a cuccok rajta, nem beszélve a 12 bites (?) hangról), hanem ügyesen használja ki a ROM belapozás és gép által szabadon megjeleníthető memória területeket.

Valójában a gépen annyira nem gyorsít semmit, hogy ezen az (H?)FLI képmegjelenítésen kívül már semmi másra nem képes :-)
Mondjuk ami a képen látszik, nem is csoda.

De ez a DMA-szerű/sebességű memória-belapozós grafika betöltés, zene streaming, fullscreen FLI animáció tényleg nagyon durva.
De jó lenne egyre rátenni a kezemet :-)

 

Könnyedén lehetne vele 8bit alázós, animációkkal, élőbeszéddel ellátott grafikus kalandjátékot csinálni, előre renderelt kép fázisokkal scriptelt "események" esetén, amelyek egy pillanat alatt megjelennek a képernyőn. Gyakorlatilag a Dragon's Lair-t egy az egyben át lehetne tenni Plus/4-re (nekem valamikor megvolt DVD-n is amit normál asztali DVD lejátszón ment, hasonló elvek mentén lehetett játszani, megnyomtad a gombot és a megfelelő animációt játszotta le a DVD-ről a program)

Akkor a 4 szoba és a Newcomer nagyon elbújhatna (ettől függetlenül elismerem, hogy rengeteg munka fekszik azokban a játékokban és nagyon profik akik csinálják).

Persze ez csak a motor, sokkal több programozó, grafikus és hanghoz értő ember is kell(ene).
Ennyi erőforrás, ember, idő nem érhető erre a platformra.
Az előbbire utalva: PC-n nagyságrendekkel  gyorsabban lehet fejleszteni, pláne animációt (most épp a Blendert kezdtem el tanulni egy online kurzuson keresztül), mára pedig már remek grafikus konverterek vannak plus/4-re is.

(BTW OFF, de nem tudom kihagyni, nagy rajongójuk vagyok:
ismeri Valaki a Batmetal Return és a Batmetal Forever animációkat? nagyon durva... minőségre és gyomorra is :-)
tele van humoros utalásokkal, nagyon jó )
https://www.youtube.com/watch?v=I53HDr0-Qew
Ilyen animátorok nem teremnek minden bokorban, vagy egy videójuk, hogy készül el egyetlen másodpercnyi karakter-animáció. komoly... )

Előzmény: ergoGnomik (8996)
siz Creative Commons License 2018.12.01 0 0 8997

Az FPGATED-ben van CPU emuláció is. Többek között. Egyébként szerintem az elmúlt jó pár év valamire való demói majdnem biztos, hogy használják a nem dokumentált op.kódokat.

Előzmény: ergoGnomik (8996)
ergoGnomik Creative Commons License 2018.12.01 0 0 8996

Százalékos arányt piszkosul nehéz lenne mondani, de biztosan meglehetősen alacsony. Viszont minden, amin valamilyen "titkosító" védelem van (és egy időben azért ezek elég elterjedtek voltak a magyar plus/4 szénában, főképp a játékokon) elhasal velük.

 

BSZ/NST már bizonyította, hogy nem szükséges a beépített CPU-t lecsapni ahhoz, hogy gyorsítsál külső eszközzel a rendszeren. Lásd az Evolution wild demót és azt, amit idén adtak ki az Árok partin. Már "csak" azt kell kivárni, hogy a mesternek jusson ideje foglalkozni vele, elkészüljön, illetve gyártásba és forgalomba kerüljön.

 

Persze a hibás processzor kérdést ez nem orvosolná. Ahhoz tényleg valami hasonló utánépítés lehet a megoldás (feltéve, hogy be lehet passzírozni az eredeti helyére). Vagy valaki feltalálja FPGA-ban ugyanezt.

MMSZoli2 Creative Commons License 2018.11.30 0 0 8995

SZVSZ ez a kártya nagyon durva. Csak ámulok és bámulok.

 

 Az egy nagyszerű dolog, hogy a túlmelegedés miatt megpusztuló 8501-ek helyett lehet pótlást eszközölni, és nem kell az elérhetetlen/méregdrága 8501-eket vadászni. Sőt még talán kibontani sem kell a gépet (meg plusz memóriát is lehet esetleg mellé hegeszteni MMU-val?
Gratula!

 

A piacon RENGETEG megpusztul Plus/4 van, ezek minimum harmada a 7501/8501 CPU miatt.

Egy ilyen külső kártyára (pláne ha lehetne Jiffy-vel is vásárolni, ad abszurdum bővíthető lenne igazi, működő memóriával, ami a Plus/4-ről annyira nem mondható el) rendes 3D házban egy NAGYON keresett termék lehetne!


A másik:
Régóta levelezgetünk már a plus/4 fórumon, hogy külső processzorkártya/gyorsító nem működhet a Plus/4 expansion porton, mert nincs NMI jel kivezetve, tehát nem lehet a processzor működését átmenetileg felfüggeszteni.
Most ebben az esetben persze nincs is 8501 benne, amit szüneteltetni kellene (kissé szürreálisan is nézett ki a gép), de ehelyett bármilyen, opkód szinten megegyező processzor is belemehetne, pl 65C02.

A WDC 65C02 elviekben ugyanazt tudja, mint a 6502, leszámítva az illegális opkódok támogatását, illetve a verem kissé máshogy működik, külön parancsokkal.   

 

Természetesen a TED adja a vezérlő frekvenciát, de annak elvileg (magam baktérium szintű tudásommal) nincs akadálya, hogy azt egy magasabb frekvenciákat is elviselő  CPU-ra kössük, frekvencia duplázó áramkörrel. A 65C02 egyes típusai elviekben elfutnak akár 14MHz-en is.
( C64 Turbo Master CPU 4.02MHz-en ment)

(hm, vajon hány százaléka használhat az elérhető programoknak illegál opkódot?)

IEC-ATA Creative Commons License 2018.11.18 0 0 8994

Tegnap volt este másfél órám és összedobtam >>>>>EZT<<<<< Hogy mire jó még nem tudom, de még akármire is jó lehet! :-DDDD

RetroMania80 Creative Commons License 2018.11.13 0 0 8993

Már látom hogy léteznek alternatívák és lehetőségek bőségesen. Köszönöm szépen a hasznos infókat :)

Előzmény: epy116 (8990)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2018.11.12 0 0 8992

Pontosabban tapuino mellett elsősorban uno2tap-ra gondoltam, csak nem tudtam, hogy ha már vannak ilyenek, akkor mi a nevük. :)

Előzmény: tanárnéni kedvence (8991)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2018.11.12 0 0 8991

Na, pont ilyenre gondoltam, mint ez a tapuino, csak a felmerült pc-s igényhez még ennél jóval kevesebb hardver is elég.

Előzmény: epy116 (8990)
epy116 Creative Commons License 2018.11.11 0 2 8990

Ezeket találtam, van egy pár kész megoldás:

 

MP32C64:
http://www.tdididit.hu/product/mp32c64-interface/
http://www.tdididit.hu/product/mp32c64-boxed-interface/
http://www.tdididit.hu/product/mini-din-7-male-connector/
https://www.ebay.com/itm/DIY-Kit-MP32C64-COMMODORE-Datassette-emulator-SD2IEC-alternative-306-games-MP3/323538607877?hash=item4b54675f05:g:Lj4AAOSwaf1boT2Z:rk:2:pf:0
https://www.ebay.com/itm/Special-price-MP32C64-COMMODORE-Datassette-emulator-SD2IEC-alternative-306-games/323543043995?hash=item4b54ab0f9b:g:q0wAAOSw-edboT-0:rk:3:pf:0

 

Telefonról lehet betölteni a programokat:
https://play.google.com/store/apps/details?id=co.kica.tapdancer&hl=hu

 

Tapuino (kijelzős):
https://www.ebay.com/itm/Tapuino-C64-Vic20-C16-Plus-4-Commodore-64/173311708150?hash=item285a2ecbf6:g:lGcAAOSwjyhZ83I9:rk:1:pf:0

 

Tapuino (DIY):
http://www.amibay.com/showthread.php?63166-Tapuino-the-20-C64-Tape-Emulator

 

Mivel mindegyik eszköz C64-re van kell átalakító:
https://www.ebay.com/itm/Tapuino-Commodore-C16-Plus-4-Lead/173367627688?hash=item285d840fa8:g:3mEAAOSwVuNbJS0K:rk:2:pf:0
https://www.ebay.com/itm/ADATTATORE-DATASSETTE-COMMODORE-DA-C64-128-A-C16-PLUS4-C116-SD2IEC-TAPUINO/123457995376?hash=item1cbeab8270:g:RNwAAOSwWB5br48G:rk:3:pf:0

 

Vagy csinálsz átalakítót:
http://www.tdididit.hu/product/mini-din-7-male-connector/
https://www.ebay.com/itm/Commodore-64-128-VIC-20-cassette-datassette-port-edge-PCB-connector-NEW/323507783780?hash=item4b52910864:g:0IUAAOSwaVRatRVU:rk:10:pf:0

 

Előzmény: RetroMania80 (8987)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.11 0 0 8989

Régen volt valami printerportos DOS programos varázslat, ami egy az egyben (darab drótokkal) összeköthető volt a magnócsatlakozóval, de azt most az istennek nem találom....mivel ma már se printerport, se dos, érthető, hogy elsűlyedt az idő legmélyére.

 

Viszont itt egy pár srác már megoldotta ezt:

 

https://www.hobbielektronika.hu/forum/commodore-64-periferiak?pg=3

 

Ahogy a magnórajzot elnézem, akár a gyári magnóban R15-re rágányolva valami olcsó kínaipiacos lejátszót, ami tud wav-ot, talán még buherált gyári magnóval is működhet:

https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=136638

 

 

Itt van hozzá a TAP2WAV amivel a szalag file-ok hanggá visszaalakíthatóak.

https://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?p=442147

 

 

 

Előzmény: RetroMania80 (8987)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2018.11.11 0 0 8988

És mi értelme ennek a DD/DA/AD konverziónak? Modern PC-n, ahol nincs nyomtatóport, de USB van, egy filléres (pl. Arduino-klón) áramkörrel meg lehet oldani az illesztést, virtuális motorvezérléssel együtt. Talán a Datasette-csatlakozó beszerzése a legnehezebb.

Előzmény: RetroMania80 (8987)
RetroMania80 Creative Commons License 2018.11.10 0 0 8987

Sziasztok! Van infótok arról, hogyan lehet megoldani a tap fájlból készített wav átjátszását PC hangkártyáról Plus4 Casette Minidin portra. Vki kísérletezett már hasonlóval? Úgy tudom megoldható ezen módon a kazis programok betöltése. Szíves segítségetek megköszönöm. Kellemes hétvégét Mindenkinek.

 

 

MMSZoli2 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 8986

OK, azon nem fogunk összeveszni, hogy miképp lesz megvalósítva, hogy a  megpusztult 8501-ekkel bőven megáldott 264 széria hogyan marad meg.

 

Személy szerint a 8501 cseréjét tudoma leginkább támogatni. A 6510 alapú nem működik, mert nem megy a datasette és a floppy gyorstöltől (Jiffy kérdőjel)

A lenti TTL-es 6502 buhera azért tetszik, mert nem tűnik túl drágának

A Xilinx alapú  meg azért (az ára ellenére), mert megvásárolható, nem nekem kell felprogramozni.

 

Az említett egy chipen megvalósított Plus/4 meg tetszeni FOG, ha valaki megírja a core-t és a körülötte levő cuccokat, és nem nekem kell a nem létező tudásommal összehozni, vagy a spéci csatlakozókat az internetről összevadászni hozzá.

Ha kicsit körülnézünk, jópár hasonló megoldás született már, de nagyon kevés aratott átütő sikert. Az olcsóbbaknak elé sok limitációja van, a funciókkal bőven ellátott példányok meg iszonyat drágákMeg ottvannak a félkész példányok csalódott vevők garmadáival, lásd C-ONE.

 

Ott van a 2013-ban már elérhető Turbo Chameleon 64 (250€) vagy a DTV64 (aminek elég vacak a hangja, cserébe buherálni kell hogy legyen külső háttértárad).
Most jelent meg a C64Mini (működő billentyűzet nélkül: köszi nem)

 

A Spektrumos megvalósításokat inkább nem is sorolom, annyi pénzzel kitömött Kickstarter indult erre, hogy győzzem összeszámolni.

Leginkább a C=65-re hajazó Spectrum NEXT (200Font, kb 70ezer Ft) ami leginkább elérhető és talán működik is, gyors, sok extra feature, SD kártya, HDMI,visszafelé kompatibilis csatlakozók. Igaz még elég kevés darab lett kiszállítva.

 

No PONTOSAN az a 720ezer Font (=260 millió forint) hiányzik ahhoz, hogy a Plus/4ből hasonló, kézzel fogható, működő billentyűzetes, házban levő kütyünk legyen.  És még a NEXT is nehezen jött össze ennyi tőke ellenére!  

 

A megdöglött TED-ek és a 8501-ek pótlása (valamilyen módon), egy C64--> Plus/4 tápcsatlakozó adapter, egy 1541-en/1571-en működő, esetleg Jiffy-s GEOS, egy GEOS-ban is működő egér, esetleg a 364 kinézetű új ház működő numerikus billentyűzettel (kicsit több belső helyel) engem teljes mértékben kielégítene.


Tudom, igénytelen vagyok, mert még sprite-okat sem kértem, meg quadro SID-et sem 12 csatornával :-)

siz Creative Commons License 2018.11.05 0 0 8985

Amit linkeltél az messze nem ugyanaz. Az "csak" egy pin-kompatibilis CPU kiváltás, ami az eredeti gépbe megy bele. Amit SuperCPU írt, az meg egy FPGA, amibe kompletten az egész plus/4 TED-le, CPU-val, mindennel belefér (nyilván csak a logika, köré még építeni kell egy gépet, ami a perifériákat adja)

Előzmény: MMSZoli2 (8984)
MMSZoli2 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 8984

A 8501-ről azt olvastam régebben, hogy egy fejlettebb HMOS gyártástechnológiával készült.


Hogy ez a 8501 proci gyártásának idején mennyire lehetett kiforrott, nem tudom, de az R3 verziók állítólag sokkal stabilabbak és kevésbé melegednek.
Lehet hogy akkoriban még komoly gondok lehettek azzal a gyártástechnológiával vagy a wafer tisztaságával.

BTW amit írtál, azért tokkal vonóval együtt már közel sem 2500Ft
https://www.sellmyretro.com/offer/details/mos--7501~~8501-cpu-replacement-for-c16~~116~~%2B4-30475

Előzmény: Törölt nick (8983)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.04 0 0 8983

Látom végül csak megcsináltad a TTL portkiváltót, gratula:)

 

Az 1.7Mhz akkor van, amikor kereten vagyunk, adott sorban nincsen badline, és nincs épp már ram frissítés sem.

Átlagban egy kb. 1.2MHz körüli átlagos érték adódik, amit ez a sima (nem A-s) UMC proci is a végtelenségig hibátlanul elvisel.

 

Most evvel szórakoztam nem keveset, vannak még fehér foltok, bár én a képalkotásra és nem a proci időzítésre koncentrálok most (elsősorban).

Nagyrészt már kezdem érteni mi történik, és mikor, bár vannak még homályos foltok,( és időm sem úgy van a projektre, mint szeretném)

 

Erősen túl van dimenzionálva ez a "2MHz", az biztos.

Valójában huszonpár százalék teljesitménytöbblet összesen, és nem pedig a szokásos "a pluszi 2x olyan gyors" kamu állítás a valós....... ráadásul egy csomó mindennek kb. mindegy, hogy kikapcsolom a duplaórajelet vagy sem, pont olyan jól fut,... közte játékok is.

 

Melegedni ez a modern cmos technológiás UM6502 proci sosem fog, ehhez képest az  NMOS2 8501 is egy igazi kőkori őskövület.

 

Hogy egy ritka kvázi beszerezhetetlen 5V-os CPLD-vel erőlködni mekkora értelme van igy 2020körül, mikor az egész pluszi belefér egy 2500ft-os modern fpga-ba tokkal vonóval (fpga-ted projekt) azt nem tudom.

 

Előzmény: IEC-ATA (8979)
ergoGnomik Creative Commons License 2018.11.04 0 0 8982

Nyomd hosszan ezt!

Előzmény: IEC-ATA (8979)
IEC-ATA Creative Commons License 2018.11.04 0 0 8981

A procikártya eddig is működött, mert a gépeket ezzel tesztelgettem, hogy ne az eredeti proci menjen tönkre véletlenül. :)

Előzmény: MMSZoli2 (8978)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!