Keresés

Részletes keresés

Filburt Creative Commons License 2004.06.14 0 0 20
Korzikan van egy pap, akinek a papa jogot adott arra, hogy felvaltva misezzen a romai katolikus es a gorog katolikus templomban. A mindenkori megfelelo nyelven es ruhazatban.

Na innentol minden mas szethuzas es veszekedes komolytalan es szandekosan szitott.

Filburt

Előzmény: joitt (19)
joitt Creative Commons License 2004.06.14 0 0 19
Kedves bélasáska!

Istenről semmit sem tudok, ezért irtam azt, hogy "úgy érzem". Amit tudok mindössze annyi, hogy van, hogy bal agyféltekével teljesen értelmetlen róla bármit is irni, beszélni, vitatkozni.

Ez olyan mint térképpel a kézben (szentirások) egy szobában turistáskodni, ahelyett hogy valóban az természetet járnád, hallanád a madarak énekét, éreznéd a virágok illatát. Vagy a zenéről beszélni a zene meghallgatása nélkül.

A következményeket mindenki ismeri; a véres emberi történelmen folyamatosan jelenlévő vallási ellentétek, gyűlölködés, null tolerancia, az isten nevében elkövetett szörnyűségek. A másik lesátánozása.

Ami foglalkozat az az, hogy a bevezetőmben irt paradoxon miért nem evidens, miből gondolja bárki is, hogy csakis az ő vallása az egyetlen helyes. Azért nyitottam a topikot, mert érdekel, hogy mások mit gondolnak erről.

Számomra minden vallásban a misztikus irányzatok a kedvesek. Avilai Szent Teréz, a szufik, a hasszidok, a tantra követői, a zen, stb. Ők nem ragozzák a ragozhatatlant.

A mentális zaj megszüntetése talán jobbá tehetné a világot.

joitt Creative Commons License 2004.06.09 0 0 17
up
Fuly Creative Commons License 1999.09.26 0 0 16
Remélem, ez a kép nem minden itteni levelezőre illik. :)
Előzmény: joitt (15)
joitt Creative Commons License 1999.09.26 0 0 15
A vallási topikokat olvasva úgy érzem, hogy

A Szeretet Istenének szeméből patakokban folynak a könnyek:

- amikor bigottan 5 percenként a nevét a szádra veszed, hogy mindenféle piszlicsáré saját-kis-relatív-békaperspektívából szemlélt igazságodat próbálod vele igazolni.

- amikor valakivel beszélsz, rá sem figyelve darálod az Írást, mondhat ő neked bármit, mindenre tudsz idézetet.

- amikor egy csettintésére-ugorhatóvá fanatizáltak, hogy bárkit bármikor (természetesen az ő érdekében) átkokkal sújthass.

- amikor _folyamatosan_ elköveted a legsúlyosabb bűnt; másokat Ítélsz meg saját fejedből csőlátva. Természetesen csak nálad az igazság.

- amikor szeretet hiánytól szenvedve vagy Őt keresve hatalomra törő, mammont imádó kifelé-nyájas közösségek karmai közé kerülve nagyívben elkerüld a szegényeket, betegeket, hiszen ők Fertőző Bűnösök.

- amikor magadat Igaznak tartod és még ezt el is, hiszed.

- amikor leállsz hitvitázni Okos Tojás módjára.

- amikor kifelé játszol, harsány vagy, "marketing-pápákban gyülekezel" ahelyett hogy befelé hallgatnád a benned lakó isten miséjét. Mutogatod magad. Élj úgy, mint egy keresztény és tartsd titokban - annyira természetes legyen, hogyha rákérdeznek hirtelen ne is tud, hogy az vagy!

- amikor az Írás agresszív darálásával, és nem az életeddel mutatsz példát, szerezel híveket Neki!

és te ezt észre sem veszed.

Fuly Creative Commons License 1999.09.02 0 0 14
Kedves Tomm!

Úgy tűnik, a múltat másképp látjuk, a jövőt hasonlóan. Nézzünk csak előre!

Békesség
Fuly

Ps. Bocs, de mi megmaradunk a régi tömlőben. Hátha nincs is annyira elöregedve!

Fuly Creative Commons License 1999.09.02 0 0 13
Kedves Spock Úr!

Big pontosan válaszolt.

Kedves Big!

Kitűnően érted! Csak így tovább! :)))

Békesség
Fuly

Törölt nick Creative Commons License 1999.09.02 0 0 12
Kedves Mr Spock !

"Mi van azokkal akik Allah igejet hallgatjak es hiszik? Vagy Buddhaet? Vagy akarmilyen mas istenet (vagy akit istennek tartanak)? "

Szerintem ez is meg van válaszolva.

"2. aki nem hallja, ismeri Isten igéjét, ezért nem tudja azt valóra váltani, de szívében tiszta és él benne a szeretet. "

Üdv

Big

Mr Spock Creative Commons License 1999.09.02 0 0 11
Kedves joitt,

Mivel EGYIGAZ vagyok az IRÁS csakis az én számból hiteles, más variánsok totalische hibásak!! _No de rám is ugyanezt mondják!_ :((((

Nagyszeru meglatas. Mirol is lehet itt szo.....talan arrol, hogy egy felekezethez, vallashoz tartozni talan olyan mint egy focicsapatnak drukkolni. Ugy erzed (focicsapat eseteben), hogy ha a csapatod gyoz, tulajdonkeppen te gyozol, illetve ezt tudat alatt igy azonositod. Milliardoknak a foldon nincs igazi eselyuk az eletben "gyozni", de az erre valo igeny mindenkiben ott szunnyad. Tehat nagyonis lehetsegesnek tartom, hogy az egy bizonyos vallashoz, egyhazhoz, felekezethez tartozassal is hasonlo a helyzet. Azzal a nagy kulonbseggel, hogy mivel csak hinni kell benne, a "csapatodrol" mindig elhiheted hogy gyozott, gyoz, es gyozni fog.

Kedves Fuly,

Ez pedig az, hogy Isten nem lehetett olyan 'önző', hogy csak a Föld lakosságának egyötödére terjeszti ki az üdvösséget. Éppen ezért állítjuk ma, hogy minden ember üdvözülhet, aki:

1. meghallgatja, szívébe fogadja és tettekre váltja Isten igéjét és Jézus tanítását
2. aki nem hallja, ismeri Isten igéjét, ezért nem tudja azt valóra váltani, de szívében tiszta és él benne a szeretet.

Mi van azokkal akik Allah igejet hallgatjak es hiszik? Vagy Buddhaet? Vagy akarmilyen mas istenet (vagy akit istennek tartanak)?

Gabor

Tomm Creative Commons License 1999.09.02 0 0 10
Kedves Zsolt!

Bingó!

Illetve majdnem az. Csak a pontosítás érdekében:

>>Nincs itt paradoxon! Istennel járó emberek kis csoportja van a "mag" és mindegy, hogy milyen felekezetünek mondja magát.* Lényegtelenek a felekezeti külömbségek odaát,** azt az emberek csinálták. Te csak járj Isten nevében és nem az egyházak valamelyike mondja meg hogy lesz -e üdvösséged, hanem az Úr.

*Ha mindegy, hogy valaki milyen felekezetűnek mondja magát, akkor az lenne a legjobb, ha nem mondaná magát egyáltalán semmilyen felekezetűnek. És főleg: az lenne a legjobb, ha nem is lenne az.
Tehát, ha nem lennének felekezetek.
De vannak, mondhatja erre valaki. És ebben igaza is lenne, de én meg azt válaszolnám: csak akkor lesz, hogy nem lesznek felekezetek, ha lesznek emberek, akik ugyanúgy ott tudják hagyni a maguk felekezetét (az Isten népének a sátántól ihletett megosztottságából fakadó tagoltságban való megrögzülést) mint az anyát, apát, házat és szántóföldeket…
**Mert a felekezeti különbségeknek nem csak odaát kellene lényegtelennek lenniök…

szerettel
Tomm

ps: az előző változatban benntmaradt egy felesleges "nem" tagadószó.

Tomm Creative Commons License 1999.09.02 0 0 9
Kedves Zsolt!

Bingó!

Csak a pontosítás érdekében:

>>Nincs itt paradoxon! Istennel járó emberek kis csoportja van a "mag" és mindegy, hogy milyen felekezetünek mondja magát.* Lényegtelenek a felekezeti külömbségek odaát,** azt az emberek csinálták. Te csak járj Isten nevében és nem az egyházak valamelyike mondja meg hogy lesz -e üdvösséged, hanem az Úr.

*Ha mindegy, hogy valaki milyen felekezetűnek mondja magát, akkor az lenne a legjobb, ha nem mondaná magát egyáltalán semmilyen felekezetűnek. És főleg: nem az lenne a legjobb, ha nem is lenne az.
Tehát, ha nem lennének felekezetek.
De vannak, mondhatja erre valaki. És ebben igaza is lenne, de én meg azt válaszolnám: csak akkor lesz, hogy nem lesznek felekezetek, ha lesznek emberek, akik ugyanúgy ott tudják hagyni a maguk felekezetét (az Isten népének a sátántól ihletett megosztottságából fakadó tagoltságban való megrögzülést) mint az anyát, apát, házat és szántóföldeket…
**Mert a felekezeti különbségeknek nem csak odaát kellene lényegtelennek lenniök…

szerettel
Tomm

Tomm Creative Commons License 1999.09.02 0 0 8
Kedves Fuly!

Azt írod:
>>Ennyi ember 'kiszolgálása', hitbeli ellátása, iskolák szervezése és fenntartása szervezetet igényel, ezt hívjuk 'intézmény'-nek. Az Egyház legnagyobb problémája manapság, hogy míg Kr.u. 300-tól 1800-ig az Egyház európai túlélésének feltétele volt az Intézmény*, addig ma egyre inkább gátjává lesz a hitnek a rosszul értelmezett szervezeti fegyelem.** Ezt a problémát csak a kisközösségek újraélesztése, a karizmatikus megújulási mozgalmak terjedése oldhatja meg, azaz az újraevangelizálás.***<<

*Ha emberek egy csoportja nem akarja a véletlenre bízni bizonyos történések ismétlődését, akkor a történések előidézését „intézményesíti”. Ezzel önmagában nincs és nem is lehet baj. A (katolikus) egyházzal ott voltak és ma is ott vannak a bajok (többek között), hogy az az intézmény, amelyet létrehoztak, valójában nem elsősorban a hitbéli ellátást, az iskolák és kórházak fenntartását szolgálta és szolgálja. Sőt, az előbbi szempontjából a (katolikus) egyház intézményrendszere kifejezetten inadekvátnak, diszfunkcionálisnak mutatkozott.
Ha egy az építészet területéről vett hasonlattal akarnék élni, azt mondanám: vannak házak, melyeket nem lehet, sőt, értelmetlen felújítani, mert eleve rosszul építették meg őket. Ezeket le kell bontani, s helyettük újat építeni. A téglákra, gerendákra, nyílászárókra vigyázni kell: ezek esetleg újra felhasználhatók…

** Mélyen egyetértek!!!
A rosszul értelmezett szervezeti fegyelem (az egyházi elöljárónak való engedelmesség, egyáltalán: egyházi „elöljárók” léte), tehát a hierarchia elve mindig és mindenkor gátolta, és ha megmarad, gátolni is fogja a hitet.
(Félreértések elkerülése érdekében hozzá tenném: így volt ez már Kr.u. 300 és 1800 között is…)

***Úgy ahogy mondod!
Kiegészítés: jó lenne megszívlelni amit a mi Mesterünk mondott: új bort nem szerencsés régi tömlőbe tölteni. Előre megmondom: amíg valakik úgy képzelik, és úgy próbálják az újraevengelizálást, hogy ama kisközösségeknek az Anyaszentegyház (intézményének) ölében kell ringania, addig minden lesz, csak evangelizálás nem lesz.

Ha én magam elég bűnös és ostoba életet éltem és élek, de azt akarom, hogy a gyermekem ne így éljen, akkor miután átadtam azt a kevés értéket, amit adhattam neki, útjára bocsátom. Bízom a felnőttségében és abban, hogy majd létrehozza azokat a szervezeti formákat, intézményeket, amelyek az ő üdvösségét szolgálják, s amelyekkel ő a világ üdvösségét szolgálni a lehető legjobban szolgálni tudja.

Szeretettel
Tomm

Tichy Zsolt Creative Commons License 1999.09.02 0 0 7
Kedves joitt !

Nincs itt paradoxon! Istennel járó emberek kis csoportja van a "mag" és mindegy, hogy milyen felekezetünek mondja magát. Lényegtelenek a felekezeti külömbségek odaát, azt az emberek csinálták. Te csak járj Isten nevében és nem az egyházak valamelyike mondja meg hogy lesz -e üdvösséged, hanem az Úr.

Fuly Creative Commons License 1999.09.02 0 0 6
Kedves Big!

Nagyon csöndesen írom, nehogy eláruld bárkinek is, de a rk. egyház pont ebbe az irányba megy. Ugyanis valami hatalmas felismerés töltötte be az Egyházat kb 100-150 éve (satya kijavíthat, ha olvassa). Ez pedig az, hogy Isten nem lehetett olyan 'önző', hogy csak a Föld lakosságának egyötödére terjeszti ki az üdvösséget. Éppen ezért állítjuk ma, hogy minden ember üdvözülhet, aki:
1. meghallgatja, szívébe fogadja és tettekre váltja Isten igéjét és Jézus tanítását
2. aki nem hallja, ismeri Isten igéjét, ezért nem tudja azt valóra váltani, de szívében tiszta és él benne a szeretet.
Kizárja magát az üdvösségből az, aki szándékosan ellene mond Istennek.

Fejesekről, hatalomról:
Ma a világon kb. 960 millió ember vallja magát a rk. egyházhoz tartozónak. Ennek csaknem negyede vallási kisebbségben van hazájában, tehát nem 'hatalmi okból' katolikus. A kisebbségben levőkből majd ötvenmillió üldözött helyzetben van.
Ma Magyarországon a lakosság kb 60-70%-a katolikus (papíron), kb. 8-10%-a ténylegesen gyakorló. Ez még mindig majd egymillió ember.
Ennyi ember 'kiszolgálása', hitbeli ellátása, iskolák szervezése és fenntartása szervezetet igényel, ezt hívjuk 'intézmény'-nek. Az Egyház legnagyobb problémája manapság, hogy míg Kr.u. 300-tól 1800-ig az Egyház európai túlélésének feltétele volt az Intézmény, addig ma egyre inkább gátjává lesz a hitnek a rosszul értelmezett szervezeti fegyelem. Ezt a problémát csak a kisközösségek újraélesztése, a karizmatikus megújulási mozgalmak terjedése oldhatja meg, azaz az újraevangelizálás.
Újraevangelizálás alatt a hívők szívében szunnyadó parázs alól a tűz újbóli fellobbantását értjük.

A hatalmi játszmákból az egyszerű hívek valóban keveset látnak, egy-egy iskola vagy püspöki intézkedés kapcsán jön csak elő a felsőpapság (az ún. klérus) szerepe.

Hát, kb. ennyi jutott eszembe ezekről, amit írtál.

Békesség
Fuly

Törölt nick Creative Commons License 1999.09.01 0 0 5
Kedves Fuly !

Beszélgettem tegnap egy kedves barátommal, akiek köszönhetem többé kevésbé, hogy (remélem) kereső emberé váltam.
Nagyon adok a szavára.
Ő azt mondta, hogy a r.k. egyház leginkább azért lett ruglamas és nyitott ill. szimpatikus, hogy ne veszítsen népszerűségéből és hatalmából.
Ettől persze egy kisebb r.k. közösség nyugodtan járhat jó úton, mert a hatalmi dolgok csak a "fejesek" szintjén játszódnak.
Igatzág az hogy jómagam nem vagyok a szakosodás (inkáb az univerzalizálódás) híve. Nem szeretem a kategorizálásokat, címkézéseket (csak ha nagyon muszály valaminek a megértéséhez) .

Az én eszményi gyülekezetemnek (ahová legszívesebben csatlakoznék) nincs neve, nem tartozik semmilyen "zászló" alá. Csak úgy van. Nem kizárólagosít semmit, nem zárkózik el semmi elől. A furcsa, ellentmondásos ideológiákat sem "átkozza" ki, maximum megmosolyogja és igyekszik még azokban is keresni a hsználható aspektusokat.

Üdv

Big

Fuly Creative Commons License 1999.08.31 0 0 4
Kedves Big!

A Szentlélek ott fúj, ahol akar.
Ezt vallja a katolikus Egyház, és ebből következik az, hogy mi nem kérdőjelezzük meg a máshol lévő Szentlelket és Üdvösséget.

Abban viszont biztosak vagyunk, hogy a katolikus egyházban működik a Szentlélek.

Egy példa: az Egyház kb. 1700 éves át vallotta és tanította (hibásan), hogy nincs üdvösség az Egyházon kívül. Azonban ezt mégsem emelte visszavonhatatlan tantétel (dogma) szintre, így a II. Vatikáni Zsinat kimondhatta, hogy nem így van.

Békesség
Fuly

Törölt nick Creative Commons License 1999.08.31 0 0 3
Kedves Fuly !

BIZTOS, hogy a rk. egyház is így vélekedik, amit te alább leírtál ???

pl. "mi még nem kérdőjelezzük meg a máshol lévő Szentlelket"

Mert akkor a döbbenet kiül az arcomra.
ha így volna, nagyon szimpi volna. :)

Üdv

Big

joitt Creative Commons License 1999.08.31 0 0 2
Én a vakhitet elég félelmetesnek tartom. Bármire rá lehet venni embereket vele ("te rajtad démon van majd én kiirtom", "a te vallásod ezért meg ezért hibás", stb.) vagy lásd az iszlám szent háborút. De, ha más helyre születik az illető akkor a most az ellenségét tartaná testvérének a mostani vallását tévedésnek. Szóval minden relatív.

Egyébként szüleim után én is rk. vagyok, de inkább agnosztikusnak mondanám magam. Nem kérdöjelezem meg senki hitének igazát, minek?
Isten léte nekem evidencia és nem hitkérdés. Sok tizezer év tapasztalata és tudása számomra meggyőzőbb, mint a tudomány minimál tudása vagy az ateisták okossága.

Fuly Creative Commons License 1999.08.29 0 0 1
Kedves joitt!
Publikus-e, hogy Neked hol jó?
Jó örülni azokkal, akiknek jó helyet adott az Úr!
Fuly
Fuly Creative Commons License 1999.08.29 0 0 0
Kedves joitt!

Paradoxonodat értem, szomorúságodat nem tudom átérezi. Azért nem, mivel római katolikusként én nem tartozom az EGYIGAZAK táborába.
Mi, katolikusok sokáig, majd kétezer évig gondoltuk magunkat EGYIGAZ Egyháznak kerek e világon. Eleinte hihettük, alig ismerve más komoly vallást. Később -éppen az 'egyházszakadás' miatt- rá kellett döbbennünk, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek. Ez a rádöbbenés sokáig tartott, és hivatalosan csak a II. vatikáni zsinat mondta ki azt, amit sokan már régen hirdettek az Egyházban.
Ma már azt valljuk, és ezért minket sokan megrónak, hogy Isten nem köti az üdvösséget felekezethez és valláshoz. Ami a döntő, az Isten megvallása és elfogadása. Igazából még a tanítás helyessége sem döntő, hanem a szív szeretete. "Nem elsősorban a hited és látványos jócselekedeteid üdvözítenek, hanem szereteted, amellyel ezeket valóra váltod." Ez egy fontos vallomás a mi körünkben.

És röviden egy félreértésről, amit a fentiek magyaráznak. Attól, hogy bizonyos -mienktől eltérő- tanítással vitába szállunk, mi még nem kérdőjelezzük meg a máshol lévő Szentlelket, az ajándékokat, az Üdvösséget. A rk. álláspont szerint a HGY-ben is lehet üdvösség, mert azt nem a felekezetek szerint méri az Isten, hanem kinek kinek személy szerint. (Privát megjegyzésem: ezért hülyeség, hogy a HGY állandóan rugdalja a rk. egyházat.)

Hát én azt javasolnám Neked (igen nagy tisztelettel, amit őszinteséged váltott ki belőlem), hogy a sokféle emberi tanítás feletti szomorúság helyett örülj Krisztusban!

Békesség
Fuly

joitt Creative Commons License 1999.08.29 0 0 topiknyitó
Hogyis van ez a paradoxon?

Ha én mondjuk katolikus vagyok akkor csakis az én vallásom az IGAZ és mindenki más csúnya, rossz, tévelygő. Ha HitGyülis vagyok, akkor dettó ugyanez, ha muszlim, akkor mindenki más hitetlen kutya. Ha zsidó akkor pedig megint csak rám mosolygott a szerencse.

Vagyok ÉN, az AKI jó helyre, a JÓ vallásba, egyházba született és vannak mások akik mások. Én az EGYIGAZ vagyok vagy mégsem?

Mivel EGYIGAZ vagyok az IRÁS csakis az én számból hiteles, más variánsok totalische hibásak!! _No de rám is ugyanezt mondják!_ :((((

Szomorú vagyok...Paradox helyzetben lebegek, lélegzek, létezem.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!