Keresés

Részletes keresés

Arikana Creative Commons License 2012.05.13 0 0 392

Kedves Fórumozók!

 

 

A belinkelt kérdőívem kitöltésével egy egyetemi kurzusom teljesítéséhez tudnátok hozzájárulni.

A téma: nyelvjárások, a nyelvjárási beszélőkkel kapcsolatos véleményeikre lennék kíváncsi.

Köszönöm, ha tudnak erre 2-3 percet szánni.

 

 

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dDR5eFFEbmZiNnV6NVZTeFhmeS1ZQnc6MQ#gid=0

beszterec Creative Commons License 2011.09.30 0 0 391

Epitoipari oktatas vary

 

Sok variacio lett leirva, latjuk hogy az oktatas egy extreme bonyolult dolog, minden oktatasi ag mas es mas, sot fugg a helytol is.  Epites is specialis, ezert ez a modszer direct raszabott, joval hatekonyabb mint a mai.

A multkor latom a TV-ben, ITT nevu intezmeny hirdet contstruction manager oktatast.

Egy jo vary lenne Mo-n, mar tobbszor le lett irva, most megegyszer. Csak epitoiparban hasznalatos modszer, csak fiuknak, 10 vagy 12 ev oktatas utan lehet jelentkezni, azaz 16 es 18 eves korban. Harom ev, olyan const manager aki azert tud kezzel is megcsinalni mindent, mert a const managerek nagy resze maga is dolgozik, azaz legtobbszor ipari tanulokbol valik komuves mesterre, majd 10-15 ev gyakorlat utan kepes managelni egy komplett haz felepiteset.  Ez az ut van szimulalva. Felveteli nincs mindenki alkalmas aki elvegzett 10 iskolat. Erettseginek is szamit, a Con-man mehet epito egyetemre is, de csak a jo tanulok.

Specialis iskola lesz, mert nyaron is mukodik, telen van a szunet, oktatas  indul mondjuk julius elsejen es befejezodik Junius 15.  Telen van a hosszu szunet, nyaron csak ket het.

Egy het iskolapad, egy het gyakorlat, ami gyakorlati munka, azaz rendes munka. 16-17 evesen csak felmunka, minden masodik ora piheno, nincs hajszolas a penzert.

Kepez: gepkezelot, (jogsit is ad), komuvest, burkolot, acsot es vasbetoszerelot es szoba festot es mazolot is. Azert jo ez, mert keves tudas kell ma mar ezekhez, sok ember maga fest, de nagyon hatekonyan lehet szervezni a munkat, az idojaras viszontagsagainak kivedesere, nincs rain csekk, vagy tul hideg ido (mert akkor bent dolgoznak)

Ugy csinalja, hogy “hands on” igazi gyakorlatot is ad, es ezt ugy tudja, ha igazi epites is folyik. Ezert a gyakorlat egy igazi haz felepitese, ami a mi ketszintes csaladi hazunk. Ket osztaly epiti egyik heten egyik a masik heten a masik, az oktatok felugyelete alatt.

Az iskola ugy van ellatva penzzel, hogy tudja finanszirozni ezt, eppen ez vesz villany es viz-gaz szerelo szervizt, aki befejezi a hazat, es eladjak ha kesz. 
Mindenki arkot as a markolo geppel, alapasas, mindenki zsaluzza az alapot, berakja a lefolyo csovet, kimer mindent a gyakorlatban, majd falaz, 10-20m2 falat, majd vakol,

majd fa-falat epit, majd  gipszkartont szerel. Eloszor elmeletben, majd gyakorlatban.

Majd zsaluzza a fodemet, majd vasbetontszerel, majd kemenyt epit, majd burkol, es tetot acsol, majd tetot fed.  Ha kesz van a haz, kezdik elolrol a masikat. Nem muszaj nullarol indulni, be lehet a vegzos osztaly altal otthagyottba is. Akkor tetoacsolassal kezdik, majd a masik haznal alapozassal folytatjak. Jo lenne ha egy 3 eves kurzus ket hazat csinalna komplettre, jol be van gyakorolva minden.

Tanulnak koltsegvetest is.

Ezek a gyerekek 4-5 epitesi gyakorlat utan, lesznek onallo epitesvezetok, brigadvezetok.  
A gyengebbek is jo szakmunkasok maradnak.

Budapesten is meghirdetjuk minden iskolaban.

beszterec Creative Commons License 2011.09.28 0 0 390

Bigger is better  law

 

Sokszor le lett irva, nagyobb group hatekonyabban mukodik, nyilvanvaloan, mondjuk egyforma managementet feltetelezve. Nagyobb group nagyobb hatekonysaggal managelheto.

Manapsag divat borszakertonek lenni, a szolo es bortermesztes kezd ismertte valni, igy jo kozgazdasagi pelda (a Kozgaz egyetemek tananyagahoz) a tetel bizonyitasa.

Legyen a pelda 1 hektar szolo, 10,000m2 a konnyebb szamolas kedveert, versus 1000 hektar szolo managelese.

A szamok csak durva becslesek, szakember koll pontositani.

 

Kb 20- 30 fele tenyezot kellene figyelembe venni, ami jo pelda minden gazdasagi teveknyseg bonyolultsaganak illusztralasara, itt csak nehanyat vizsgalunk. Nem vetjuk ossze az egeszen kicsi par ezer m2 kezzel operalo kisgazdasaggal, egy hektar mar geppel muvelheto, permetezheto sot szuretelheto, bar az operacio legnagyobb koltsege a szuret, amit meg sok helyen kezzel csinalnak gep helyett. Leszukitjuk az egesz peldat 4 mellektermekre, a sorok kozott nott fure, a szolopresbol kijovo hej-mag kombinaciora es a vesszore.

A fu:  Egy hektaron teremjen mondjuk 50kg fu per vagas. Geppel nyirjuk, majd valamit csinalunk a fuvel, azaz gond es koltseg eltakaritani.
Vagjuk 5 szor a fuvet, ez 250 kg fu, amit koltseg tragyazni, mert eszik a szolonek jutattott mutragyabol, koltseg levagni es koltseg kidobni.

1000 hektaron, mar tudunk operalni egy husmarha hizlalo telepet, ahol keletkezik 250 000 kg, 250 tonna takarmanyunk. Erteke, a jo eg tudja, de azt megvenni es  oda is kellene szallitani. Jobb formula, lohere vagy lucerna (pillangossal bevetni) es esetleg ontozni is.

Igy 4-500 tonna jo feherje tartalmu takarmany nyerheto, ugy hogy meg valami nitrogent is juttat a pillangos a talajba ami jo tragya a szolonek.

 
2. A szolomag es hej. A hejat nem tudjuk hogy felhasznalhato, legyen csak a mag.

Legyen kb. 50kg mag/[er hektar, ami megy a szemetbe. A mag azert van hogy szaporodjon tole a szolo, ezert oda sok nagyon jo anyagot nyom a szolo es sok energiat.

Ez kidobodik az egyhektaros operacional mert nem erdemes vele bibelodni.

1000 hektaron mar 5 tonna keletkezik, amit erdemes osszelapitani hogy az allatok meg tudjak enni, es odaadni nekik takarmanynak. Ki lehet szamolni  5 tonna magas energiaju, jol emesztheto takarmany erteket.

 

3. Szolovesszo: mennyi terem egy hektaron. 4000 ezer toke, mondjuk 3 kg/toke vesszot termel. Hord ki a 12 tonna venyiget  szaritsd meg, egesd el, ami gond, munka, koltseg.

Jo sok fust lesz belole.

1000 ha-n, mar megeri felszecskazni a 12 000 tonna  venyiget, osszekeverni istallotragyaval, erelelni 3-4 evig, es van 12 ezer tonna eladhato viragfold minosegu tragya a kerteszetek szamara.

 

4. Az allattarto telep tragyajanak felhasznalasa. Ma Daniaban mar koltseg a tisztitas, Mo-n a Dunantulon, ingyen tuladsz rajta ha elviszi valaki, ha nem koltseg az eltuntetese.

1000 hektaros szolo es lucerna elnyeli a tragyat, amit a leheto legolcsobban termelsz meg, mert nem kell szallitani, ott van a farm kozepen.

 

Sok mas aprobb elony, pl. a funyiro gep egy hektaron evente uzemel mondjuk 10 ora alatt levagod a fuvet, 50 ora per ev. Az 1000 Ha-n, uzemel sokat, mert az elso vagastol kezdve folyamatosan megy egesz oszig, heti 40 orat. Kb. 25 hetet, 1000 ora/evet.

Szuretelo gep hasonlo, traktorok, permetezok hasonlo, 3x4 szer tobb uzemorat mennek, sokkal jobb a kihasznaltsaguk.

Komoly szamitasokat lehet vegezni, de elso latasra latni hogy a profit/hektar jo 20-40%-al nagyobb lehet a nagygazdasag eseten.

 

Ps: nincs sovany fold (pl. homok) csak keves tragya

beszterec Creative Commons License 2011.09.26 0 0 389

Busz ules huzat


Nem designerek valasztjak a buszok, (intercity es turista) uleshuzatainak mintait az biztos. Tele van mindenfele csicsas mintakkal, pedig ma a design, a fazon fontos tenyezo. Minoseg mar ugy ahogy egyforma, regen nem volt az igy, mert az Ikarus nem jutott hozza a minosegi nyugati beszallitok arujahoz, pl. motor, sebvalto, muszerfal, sot az Ikarus beszallitoi sem, pl. a Raba nem kapott Bosch adagolot, emiatt a minoseg gyengebbre sikeredett mint pl. a NSZK-s MAN. Ma mar egyformak a feltetelek, mindenki a legjobb alkatreszeket epiti be, a mechanikai minoseg kb. egyforma, pl. ugyanaz van egy MAN belsejeben mint egy mai Ikarusban, Zf valto, meg ezek.

Viszont olcsobban tud termelni a kisebb munkaber koltsegek miatt. Ido kell persze amig ezt realizalja a bizalmatlan Nyugati piac.

A masik, az interior, amit lat a vevo: Ket dolog nyer itt: a cockpitet, a vezetofulket luxusauto minosegre kell epiteni, pl. az Audi anyagokat hasznalod.  Extra muszer is nagyon jo. Kis koltseg, de ez latszik.

Interior #2: uleshuzat. Csicsa nem jo,  tobbszinu mintas, bar a nagyok is giccses mintaju uleseket raknak be.

A legjobb itt is, az autok uleshuzatait nezni, (textil) ott egyet sem latsz csicsasat. Soteszurke, mubor combo a legtobb.  

Pl. tomeg VAN-ek ulesei. 

Javasolt busz textil uleshuzat mintak: 1. Fekete Kek csikos. Mint az  (Inter Milano), 2-es Fekete piros, csikos, Milian-Milan triko, es Fekete Szurke csikos, mind hosszaban csikos nyilvan.

Emeli a lux jelleget.     

 

beszterec Creative Commons License 2011.09.25 0 0 388

Magyarorszag fejlodese, ecak

 

Agro eca, takarmany, Szolohej es mag

Eleg keves info van a Neten, ami van, de erdemes vele par kiserletet elvegezni, mert 1000 hektaros farmon azert mar van mennyiseg ebbol is, es ott van a nagy allatfarm, amivel azert jo lenne feletetni.

A net irja, hogy a szolohej nagy csersavtartalma miatt nem alkalmas takarmanynak. Eloszor azt kellene megnezni, hogy egyaltalan emesztodi-e, vagy csak bemegy es ugyanugy kijon.

Valoszinu ha kicsit fozve lenne akkor azert  meg  tud emesztodni.
A Sav tartalom: feher szolonel, kulonosen az edes tipusoknal (pl furmint) azert ez eleg alacsony, a masik, pl. cukorrepaval keverve, a lugos kemhatasu cukor sokat kompenzal (sweet and sour chinese food lesz belole), ha emesztodik a hej akkor erdemes ebbe belenezni kicsit jobban ilyen aspektusban, tehat fozve plusz cukor hozzaadasaval hatha tobb energia jon ki belole mint amibe  a feldolgozas kerul.

 

A szolomag: latom, hogy a kettot mar lehet szeparalni, hejat es a magot. A mag baja, hogy nagyon kemeny es kicsi, meg a madarak zuzaja se tudja feltorni azert mert igy volt crealva termeszet altal, a madar megeszi az edes szolot, elrepul, kinyomja amit kinyom, amibe benne van a mag ugyebar, es az kikel. Igy tud a szolo terjedni meg minden mas gyumolcs. A magnak ki kell birnia a zuza toro probajat.

.

A szolomagot valoszinu erdemes takarmanynak feldolgozni, de ugy hogy bennehagyod az olajat. Csak annyi kellene hogy megroppantod kicsit ket vashenger kozott, azaz ellapitod, es mehet a pork-cake-be, egyszer fozod a cukorrepaval vagy sutotokkel, es kesz. Eleg sok olaj van benne, aminek szinte 100%-a emesztodik, inkabb sertesnel lehet jo.

beszterec Creative Commons License 2011.09.24 0 0 387

Szentendre:


Eros a turizmus, kulfoldiek is, de pestiek is kiruccannak egy kicsit.

 

A hid a szigetre, most kb. tervezesi fazisban lenne, erosebb vary, hogy a fo terrel szembe, Futo utca, Gorog utca, lenne, ugy epitve mintha ketszaz eve epitettek volna a szerbek. A masik oldalon, egy cozy Roosvelt ter, koves nem fuves, azaz mediterran kisvaros terbe megy, majd 2-3 sor, 2 szintes retro palotak vennek korul a teret. Felepitunk egy szep mediterran foteret oda, a hazakkal, foldszinten ettermek, retail et. Megduplazzuk Szendre foteret, templom nelkul. Majd epul tovabb. A trukk itt, kell egy masik nagyobb ter itt, a retro ter mogott 3 hazsorral a parkolonak. Az epuletek, hasonloan a 10 lakasos condonkhoz: also szint egy 200 m2 retail shop, mogotte a garazs sor, elso emelet pedig 4 lakas.  Macskakoves utcak, 100% utanzat, mint Univerzal Porto Fino, kis kovezett terekkel.  Egy auto per lakas OK itt. 

A hiddal szemben, lehet egy cozy szladi is ok,  ketszintes ugyan, de nagyobbacska.

Sznobok majd szivjak a fogukat, de nem baj.

Aztan epul tovabb. Szent endre ujvaros.

Mindket oldalon szep Dunaparti corso, par szaz meteren ki is kovezzuk, hogy hajok kikothessenek, meg lehessen

Etterem es disco hajo. (lehet hogy meg is kene a zsilip, legalabb Bp- felol?????

A francba csak a penz fogy itt is. De jo program pestieknek, felhajozni oda egy vacsorara a Duna halaszcsardaba, (ez kell a Sz Roosvelt terre)  majd vissza.
Az ovarosban a Martinovics Arzen parkot kellene fas parkolova alakitani, mert nem fernek el az autok.

beszterec Creative Commons License 2011.09.22 0 0 386

Telepules management eca, ismetles


Kis onko = kis hatekonysag, pl.  az  epitesi osztaly kiad evi 5-6 epitesi engedelyt, 5 napos munka, a tobbi ido jobbara lab lobalas.

Jo eca, a telepules osszevonas de ugy hogy ne valtozatassuk meg a telepules nevet, mert sok rossz erzest general.

Egyesitett Onko, az uj szervezet neve.

Masik elony, az alt iskola jobb managelese, pl. 1,2,3 vagy, 4-ik,  also tagozat marad a kisfaluban, mert egy tanar egy osztaly meg eleg hatekony, a felso tagozat meg megy a nagyobb faluba, ahol igy kialakithato esetleg 2 vagy 3, 20 fos osztaly, ahol mar tobb tanar koll, es ebbol lesz ugyebar a min. plusz 2 ev felgimi.

Geografia hatarozza meg, atmegyunk az egesz orszagon es redukaljuk a kis telepules onkok szamat kettovel.

Nagyon jo pelda az uj Sziget Egyesitett Onko, amely 5 telepulest egyesit.

Szigetszentmiklos, Halasztelek, Szigethalom, Tokol  es Taksony is ide johet vagy Dunaharaszti.

Igy kb akkora lesz mint egy Bp- kerulet. Mind az ot Bp-aglohoz tartozik, a Polgarmester tagja a

Nagybudapesti Kepviselotestuletnek - Kozgyulesnek (Legi) aki valasztja a Fopolgarmestert.

Iskola szervezes konnyebb, talan elbir egy gimit is, mert az egesz teruletet beepitjuk, nyilvanvaloan.

Az uj a beepitesnel, hogy sok Egyszintes Onnalo csaladi hazat is epitunk a teruletre, javitunk az epitesi koncepcion: sik teruleten, ahol van boven hely, olcso a telek, az  Ech jobb eredemenyt ad mint a ketszintes, ugyanazt a lakoerteket kapod, kb 5 millio ft-vel olcsobban.

Szigetszentmikloson van a nagy varoshaza.

A kozlekedes, foleg az auto teszi lehetove hogy a terulet managelheto egy kozpontbol, mert pl. az epitesz beul a kocsijaba es megnezi hova akar a kerelmezo epiteni. Ez kocsi vagy tk nelkul eleg bonyolult ugy volt, meg 20 evvel ezelott is.

A masik a telefon es az internet: nem kell dobos, aki kiall a foterre: kozhirre tetetik.
En meg latram Beszterecen ilyen szervizt. A tecnologia fejlodes hatekonyabb szervezest tesz lehetove.

 

Kozlekedes: nem rossz idea, BKV egy korbuszt jarat a 4 szigeti telepules kozott, (mar kb. elbirja a lakossag) amely a HEV fo megallobol indul, es oda ter vissza. Valoszinu egy midi busz eleg ide, egy busz kering korbe korbe, helyi garazs, helyi buszvezetokkel, ami foleg iskolabusz, de azert reggel este visz majd utasokat a HEV allomasra. .   

 

beszterec Creative Commons License 2011.09.18 0 0 385

Adalek az agrofejlodeshez:

 

Pezsgogyartas: lehet  az ujbor + CO2 termeket szep pezsgosuvegbe is tolteni, mondvan, itt kerem minosegi bor van benne.

 

Yugo bovites +: mehet egy extenzios akcio  Romaniaba is, mert ugyanaz, vannak magyarul tudo emberek, tudsz kommunikalni. Ha mar mesz, jol nezd meg a teruletet, ne legyen fagyveszely, deli fekvesu lejto, lehetoleg melegebb napi homerseklet, sok napsutes, esetleg viz az ontozeshez.  
Romaniaba vigyazni kell nehogy  egy hidegebb climaju helyet valaszz, mert ott mar kozel vannak a nagy hegyek, konnyen ra lehetg fazni a sompolygasra. 
Franchise tipusu bovules, minden egyes ceg ugyanaz, a szolotelep, a allattelep, a geppark, mint a McDonaldban.

 

beszterec Creative Commons License 2011.09.17 0 0 384

Agrofejlodes folyt…

A magyar mzgdasag outputjanak novelesere (tehat) tobb modszer kinalkozik

Azaz mindig ket alap novekedes van:

1.  termelekenyseg novelese
2 a termoterulet novelese

A termelekenyseg utja az agro cegek termelekenysegenek novelese, egy bonyolult folyamat, az allam itt azt tudja tenni, hogy segiti oket noni. Minden ceg mas es mas story, mas es mas business plan, talan egy kozos van, hozzasegiteni a cegeket hogy noveljek a birtokokban levo fold nagysagat. A nagyob hatekonyabban tudmukodni.

Ez megy a NFA operacio, amit nyilvan ki kell arusitani, eladni az osszes foldet a kozepes es nagy agrocegeknek.

A nagy erdogazdasagok hatekonysaganak noveles: mindegyik mas, a VFM dolga ezt kigondolni, pl. minimum letszamon futtatni stb.

 

Nyirerdo:

Jo nagy terulet, a 250 ft/euro lehetove teszi hogy rategyunk itt egy lapattal. Kb. 30 ezer hektar puhafa (nyir, fenyo) es akac erdojuk van, de bevehetunk ide par remote helyen levo, eloregedett tolgyerdot is.

A ceg atalakul for profit ZRT-ve, nyilvan csinalja emelett a rekreacios parkerdo managementet is, de a fo aktivitas, normal agro orias ceg, a legnagyobb lesz Mo-n, 30 ezer ha managelesevel.

A CEO kivalasztasa kritikus, csak azon mulik minden, a business plan megvan, egyszeruen kivitelezheto, minimum letszamon meg kell csinalni a nagy konverziot.

Dio: o csinalja a dio businesst,  felepiti a dio feldolgozot, es 10 ezer hektar erdot atkonvertal dio erdove. Hagyjon jo nagy teruletet a dionak.

Szolo: 20 ezer ha –ra pedig szolot telepit, es a Tokaj Villanynak szallitja. A fonok, a miniszter felugyeli mindket ceget, tagja a boardnak is, es megallapitja minden evben a szolo eladasi arat,

Jo biro modjara. 20 ezer ha-n, megy a furmint, harslevelu, chardonnay, rizling etc.

Ezenkivul letrehoz annyi allatenyeszto telepet, amennyi kepes ellatni higtragyaval a 30 ezer hektart. Marha es sertes, es hozza lehet adni egy ket tejtermelo allomanyt is, mert kell a borjut gyartani. Ez 10-15 nagy allatarto telep letrehozasa lenne Szabolcsban, jo fejlodes booster.
Nagyon elkel egy orias agro ceg Szabolcsban, amely gyartja a penzt helyben.  

Megint: CEO-n mulik, aki nem azzal kezdi hogy (tipikus emberi reakcio) azonnal szerzodtet 100 dio feldolgozo embert, mert 8 ev mulva termore fordulnak az ultetvenyek.

 

TEJ: jo idea a tejpiac managelesere, ha hullamzik, hogy ravesz par sajtgyarto ceget a VFM, hogy alljon at szarazsajt gyartasra, (parmezan csalad), de csak akkor gyartson, amikor sok a tej a piacon. Masik jo modszer, ha megno a tejnyomas a piacon, az VFM  latja, es elo tud irni a nagy agro cegeknek ket dolgot: ideiglenesen csokkentsek az allomanyt, 3-6%-al, sot van meg egy jo modszer, adjanak kevesebb takarmanyt a teheneknek, ezaltal csokken a tejtermeles, igy vissza tud billeni a piac az egyensuly allapotaba. Arhaboru, HOLD ON, kerulendo.

 

TV ceg idea:

Froccs: jo nev: Konnyu pezsgo, mert pezseg, Light Champagne.
Ki kellene probalni: alu-can-Brut, doboz pezsgo, a borhoz szensavat keversz, es alu can-be toltod, olyan lesz mint a pezsgo. Egy probat meger, regebben probalkoztam szifonba tenni bort, abba patron szensavat, de mar nem emlekszem az izere, de mukodott, egy fehet lotty jott ki a szifonbol, valoszinu tul sok volt benne a szensav.

De a pezsgo semmi mas mint szimpla bor + CO2, az utobbit mindenfele trukkel probaljak belepumpalni, sokkal egyszerubb vegy tiszta bort adj hozza CO2-t es rakd bele alu canbe.

Egy probat meger, azaz nem tudod amig nem probalod.

 

Vadabb  fejlodesi idea: ekkora euro export, 250re vitte le a forintot, megenged egy extra Tokaj-V novekedest, megint ha kepes a management ilyen bonyolult akciot vegrehajtani. A lehetoseg adott, Serbia es Croatia gyakorlatilag az unio tagja, mar ugy megy az operacio mintha az lenne.

A Kunsagi homok jol lenyulik a Vajdasagba, ahol sokan tudnak magyarul, tehat konnyu a kommunikacio, ami legfontosabb feltetele az uzletnek. Vajdasagban letrehozni egy TV leanyceget, ahogy koll, szerezni ha lehet egybefuggo ezer ha-t, 5-600-al inditani mar lehet, es mehet a szolo-bor business. Felepited a borkombinatot is ahogy a tobbit, (csak egyet kell jol megtervezni, a tobbi ugyanaz) es nyomod szerbul a bort Szerbiaba, ahol a fogyasztas joval alacsonyabb mint Mo-n, tehat can room a novekedeshez boven. Fehet-voros, megy, reklam megvan, szerbul van az uveg cimkezve, ott is csinalod, megvan a szerbul tudo sales team, aki teriti.

A szolo ultetvenyhez, nyomhatod a szokasos allat farmot is, csak management kerdese.

Ugyanez  Hrvatska-ban, a Villany extenzio, nagyon jo vorosbor termelo teruletek vannak,

a fold meg olcso, te helyi vagy,  csak a CEO megtalalasa a kerdes. Ha van ilyen ember, aki kepes ezt kivitelezni, akkor itt a kovetkezo lepes Europa legnagyobb szolo bor cegenek a novekedeshez. A ceg termeke szinte 100% mehet a horvat piacra, boven elbirja az is a novekedest. Ez a ceg szerzi be majd neked a Prosek szolot a Szamorodnihoz, de lehet hogy o is kepes bogyot aszalni, meg jobb sansza is van, mert van ott deli oldal boven, es a klima par fokkal melegebb.

Mindket ceg: nem rossz idea, kitenni a tozsdere mindket ceget, ugysem tudod eladni egyszerre,

Kirakod mondjuk a 20-40%-at, jo aron hogy megerje megvenni. Lehet ugy arazni a reszvenyt hogy raharapjon a market mint hal a  csalira, kell meg hozza egy jo business plan is, mert a tozsde strory-t vesz. Az akciok finanszirozasa ebbol a penzbol, meg MFB – vagy a Kincstar alacsony kamatu hitelebol tortenik, jol eladosodik a ceg papiron, ami nem baj, majd fokozatosan visszafizeti.  Kozben az allam idonkent adogatja a ket  reszvenyeit a piacon. Csak jo otlet, onnan szivsz el penzt ahol boven van. Ha felbukkan egy nagybefekteto, akkor megjobb, kap egy szeket a boardban. Tobb szem tobbet lat.

 

beszterec Creative Commons License 2011.09.17 0 0 383

Hungerit Szentes

Baromfifeldolgozas.

Itt is sok a mintabolt.

Megint, vallalati kozgazdasagtan: a ceg noni akar, mint a dzsungelben a fa. Mindenaron novelni akarja eladasait. Sok ceg ebbe hal bele, vagy szenved serulest, legtobbszor  negativba fut. A kisebb ellenallas iranyaba akar noni, ez a kisker eladas.  Mintabolt, mint a Hungeritnek is van, ami nyilvanvaloan rossz idea. Pl. vegignezzuk a kiskereskedelmi boltokat, ugy altalaban, kerdes hany onallo, csak baromfitermeket arulo kisker bolt van Mo-n, ami egyszeru kis baromfi bolt.

Valasz, egysem, mert nem tud megelni. Regi tipusu nagyvarosi vasarcsarnokokban mondjuk meg elhet par.  

Ma meginkabb mert a vasarlok olyan helyen akarnak vasarolni, ahol egy vasarlassal minel tobbfele arut tudnak venni, a supermarketekben, hogy idot sporoljanak. Ruhanal, ahol minel nagyobb a valasztek, (noi fehernemu mintabolt)

Informalni kellene a cegeket errol, teljesen feleslegesen csinal veszteseget maganak a Hungerit ezekkel a vegyesboltokkal. Meg a tobbivel, jon egy gazdasagi hullam, konnyen negativba nyomja a ceget, ha tulzasba viszi az ilyen penzfalo ideakat, pl. megjelenik egy Tesco a bolt kozelebe.

General, azert nem tiltod meg a cegeknek hogy ilyesmit jatszanak, de valahogy informalni kollene oket, hogy ez nem egy jo idea, specializalodas jobb, te vagod a csirket, a supermarket meg eladja. O sem vag csirket, te sem probalod az o businesset csokkenteni.

beszterec Creative Commons License 2011.09.15 0 0 382

Food Beef labeling


Hir: Tesco garantalja a hus minoseget

 

Nem eleg a ket fele kategorizalas a marha hus piacon, sem Mo-n, sem az Unioban.

 

Ketfele elnevezes van forgalomban, borju (veal) es marha (beef). Az USA-ban is ez a helyzet, vettem mar olyan marha nyakhust, amely olyan puha volt mint egy belszin, sot meg tatar beefsteak-nek is OK volt, es vettem mar olyan belszint, (rib eye) ami kemeny volt, vagy ket orat kellett puhitani. Nyilvan az ok, az elso 2, max 3 eves husmarha volt, amig a belszin egy 10-12 eves tejtermelo tehen husa volt. A kisker forgalom nem kulonbozteti meg a kettot, ezert sok trukkre, visszaelesre van alkalom, de zavarokat okoz a kereskedelemben is, vagohidak varialnak vele, pl. HunLand irja, hogy a szallitott beef-et sajat embere jelenleteben dolgozzak fel a vagohidon, nyilvan azert mert a vagohid csere-berelt.

Ez csak a marhanal fordul elo, mert a disznonal viszonylag keves kocahus kerul a boltokba, ugyanis azt a hust jobbara a sok toltelekaruba daraljak, es marhabol meg szinte nincs is toltelekaru.

A termeszetes elnevezes, borju, uszo, es marha lenne, de az uszo szot nem fogjak hasznalni arra a husra amit eddig marhanak hivtak, ezert, talan a legjobb, F-Marha, fiatal marha (Y-Beef, young beef) es old beef, O-Beef, es magyarul is jo, mert az O- oreget jelent, pl. O-bor, O-krumpli, ezert O-marha elnevezes konnyebben terjed. Es a kiskernek igy kellene cimkezni es arusitani.

Az F-marha nem lehet 3 evesnel oregebb, (vagy ketto???) azaz max. egy borjut ellhetett.

Azaz megkulonboztetni a 2-3 eves husmarhat, a 10 eves tehen hustol.   

 

beszterec Creative Commons License 2011.09.14 0 0 381

Reszveny AFA #2

 

Sok kis tranzakcio is van, talan jobb lenne:

Minden tozsdei-vagy azonkivuli reszveny, bond, minden financialis papir adasvetele AFA koteles, ami minden tr fizet egy alaposszeget, (hogy ne kelljen fillereket transferalni) mondjuk 4000 ft (ennyi a broker fee is altalaban egy egy akcio utan) es 4-3-2-1 es 0.5%, erzessel nem tul nagy osszeget beszedni.

Luxusado: talan a legjobb itt egy csak az autokat adoztato akcio, dollarban $30,000 nincs extra ado, mert ennyiert mar komplett csaladi autot lehet venni. Cel, hogy a gazdagoktol vegyunk el kis penzt, onnan kell elvenni ahol van, $30K folotti auto pont azt tudja mint a tobbi, csak ugyebar kivagysagbol veszunk dragabb autot, es ezert a gazdagok szivesen fizetnek.

Moderalt extra regisztracios osszeg kerul kivetesre, amit evente szed az allam. Az USA-ban evente kell regisztralni, ami jo a lopasok ellen is, kapsz egy matricat, jo modszer valoszinu Mo-n is igy van, ha nem akkor bevezetheto. Csak itt az evi regisztracios ado progressziv, $30K auto alatt alacsony, normal ado, folotte pedig $20K-nkent ugrik az evi dij, es hasznalt autonal is ugyanaz, mondjuk 15 eves korig,  utana visszaesik a normal szintre.

 

beszterec Creative Commons License 2011.09.11 0 0 380

Ikarus-Audi-Credo-Citadell fazon

 

Nem rossz idea, mar irtam, custom design bus, autok nem csinaljak, de busnal tobb front face-t ajanlani, azaz eleg 2-3 fele, kis vary-val, es a vevo valaszt.

Az auto fazon divatbol vesszuk a peldat, ahol is az ultramodern stilus, atvaltott a mai, divatiranyra, amire nincsenek szavak, de van auto designban is trend, csak nem szulettek szavak ezek leirasahoz. Azaz auto design cegek belso hasznalatra biztosan vannak szavak.

A mai autodesig divatnak a legjobban megfelelel a bus vilagban,

Kuvait számára készült Ikarus 190-es, valami Vov modellrol is szo van.

A hagyomanyos Credo-Citadell buszoknak hasonlo fazont kellen adni, azaz csak a front lenne levaltva, es par peldanyt igy szallit a Gyar, es a prospktusban tudja hirdetni.

Tehat a fazon erre a 190-es (csak a FACE) lenne, de egy darab szelvedo uveg, nem oszott, ablaktorlo meg fekszik nem kozepen van, mert zavarja a latast.

Es erre a FACe-re teszed az Audi grillt, nem oszott, egy darab, jo kromos csillogo.

Ezzel a face-val is lehet rendelni. Akinek a mai fazon kell azt kap, akinek ez a divatos fazon kell az meg azt kap.  Felso displayvel vagy anelkul, ahogy T vevo keri.

Az a regi kerek fenyszoro viszont kell. Ez a fazon kerem.

 

beszterec Creative Commons License 2011.09.09 0 0 379

Az egyszintes csaladi haz

Tipushaz, a szokasos, egy terv van, ami ingyenes, kiviteli video-val es pontos koltsegvetessel. Az elso felepitese utan pontosan lehet tudni az arat, es masik elonye, helyi kisvallalkozoval van epitettve.

 

Minimum telekszelesseg 14m, idealis 16. Telekhosszusag akarmennyi is,  ahogy kijon. Ezek a hazak a varos vagy aglo-falu szelen epulnek utca hosszabitasban 3-4 epul egyszerre.

Egyik szelen 1m oldal yard eleg, a masiknak kell minimum 2 meter, de 4 ajanlott.

A jardaszeltol a szokasos 7x6m betonlap a 2 ajtos garazs elott.

A garazsblokk 7x7m, ez a sufni is, itt van a moso, szarito csonk, melegviz, es a gazfuto.

A garazs mellett 4x5 meter konyha, utcara nez, igy 11m szeles a front.
Konyha mogott ebedlo. A bejarat is arrafele van, a kertbol lehet bemenni.

L alaku haz a garazs mogott van, kb. 60 m2, ahogy kijon.

Master badroom, beepitett ruhasszekrenyekkel, walk in closet

2 vagy 3 gyerekszoba, ugy hogy a kozfal berakhato, ahol ket fiu van ott ket gyerekszoba, ahol egy fiu-egy lany gyerek ott 3 gyerekszoba.

Egy furdoszoba, wc-vel, es egy kulon wc.
Technologia: 30cm poroton teglafal, a vizes kozfalak tegla, a tobbi gipszkarton

Teto:  computer tervezett, (nem nagygerendas, hanem az uj)  cserepteto

A fodem: fagerenda, gipszkarton, kogyapot szigeteles, ahogy a tobbinel.

Olcsoba megy, nincs beepitett konyha, es gaztuzhely.

Az onko epitesi osztalya epitteti, a Kincstar folyosit let, es a Kincstar tulajdona, aki a bankhitelt is szolgaltatja, min 10% down,  2%-al a piaci kamat alatt, 30 ev torlesztesi ido.

Helyek: videki kisvarosok extenzioja es nagyvaroshoz kozeli aglofalu, ahol a legjobb a potencial

Pl. Szirmabesnyo, Mateszalka, Kisvarda, Debrecen, Kecskemet.

Helyi Kisvallakozo epiti, 2-4-et egyszerre folyamatosan, ahogy kesz, piacba preselve.  

 

beszterec Creative Commons License 2011.09.08 0 0 378

Uj adot vezetunk be!!!!
BIG IDEA!

Egy jo ado beveteli forras lett talalva: ertekpapir trade AFA. Forgalmi adot vetunk ki a financialis papirok kereskedelmere.

Ez nem szokas a vilagban, nem tudok rola, hogy az ertekpapir kereskedelemre valahol ado lett volna kiveve, dehat van vagy 150 tozsde a vilagba a jo eg tudja hogy adozik-e valamelyik.

Ado van kivetve az aruforgalomra, a szolgaltatasokra, az egyenekre, a vallalatokra, azaz majdnem, csak arra nem amire erdemes. A tozsde ma mar leginkabb a szerencsejatek kategoriaba esik, Las Vegas gambling, amire jo ado van kivetve, vagy pl. a lotto-totozasra, amire szinten jo ado van kivetve. Miert nincs a tozsdezesre, pedig ott van a big money, es semmi befolyasa sincs a gazdasagi eletre. Valoszinu azert nincs az ertekpapir kereskedelem (inc. company bond, es mas hitel felvetel) mert (1) vagy el lett felejtve, vagy valami misztikus ovezi, hogy a tozsde a gazdasagi fejlodes valamifele resze, jobb azt nem bantani.

A cegeknel, bankoknal, intezmenyeknel, gazdag embereknel oriasi penzek halmozodnak fel a fejlodes soran, sokat gondolkodtam hogy lehet ebbol kicsit elvenni az allamnak.

Ez eddig a legjobb idea.

 

Nyugodtan lehet egy kis Reszveny AFA-t kivetni, javalott az egesz Unioban egyformat.

Nem egykulcsos, hanem, valahogy igy:

Kis osszeg 1%

Kozep osszeg 0.5%

Nagy osszeg 0.25%.   vevo fizet, forgalmi ado a kereskedelemre, azaz mindenfajta penzugyi tranzakciora.

Mo ugyis az allatorvosi lo, ebben a jatekban, kiprobalja, nezzuk a hatast (semmi) es ha Ok, bevezetni az egesz unioban. Ezzel a befolyo penzosszeggel pedig a legalacsonyabb Jovedelem ado kulcsokbol levenni kicsit, jo lenne elerni hogy a  minimal ber es plusz mondjuk 10%, pl. NO jovedelem ado kategoriaba esne.   

beszterec Creative Commons License 2011.09.07 0 0 377

Ikarus (vagy lehetne mar eppen Audi bus) novekedesi terv ideak:

 

A Faros es a Regi Retro busz valoszinu nem fogja elonteni megrendelesekkel az Ikarust, de a

Csoros, 4WD, nek  (jo nev modell kellene neki, like  Alpine Rider) sansza van hogy kap megerendelest boven. Pl. Oroszorszag, ahol meg jo nagy a TK aranya es jo nagy havak esnek, rosszak az utak, gyenge a hoeke szerviz, a busznak meg menni koll. Egy ilyen NAGYKEREKU verzio ide nyilvan, busz 60-70 cm-es szuz hoban is el tud menni. A buszpark le van robbanva, meg kellene ujitani, nyilvan ezt erdemes rendelni.   

A megrendelesek tulajdonsaga, hogy egy darabig semmi, egy ketto nagynehezen beesik, (na ez sem sikerult) majd egyszer csak, nagyhirtelen, egyszerre elkezdenek csorogni a telefonok.

A megrendeleseknek pszihologiaja van, vagy alig jon egy ketto,  vagy tul sok jon.

 

A legrosszabb, nem tudsz szallitani, kezdodik a kapkodas.

Erre azert meg nem lehet uj gyarat epiteni, de fel kell keszulni egy gyors gyarto vonal felallitasra. Tervet kell kesziteni, arra ha hirtelen megugranak a megrendelesek.

Es ekkor jon a szokasos kapkodas:  tervezes, fel ev, engedelyek, epito kapacitas, masfel ev mulva tudod megtenni az elso kapavagast, masik masfel az epites, harom ev elszallt. A vevo is elszallt vele.

A masik, valoszinu Gyor Sopron megyeben mar nehez lehet a bovules, sot a Dunantulon is, a Nemet auto cegek, beszallitok, szivjak a munkaerot rendesen. Elkezdodik a “bid” a licit, a hiany.

Tehat terv #1, Helyi bovules, legalabb a terv keszuljon el, egy uj gyartosor epitesre.

Masik: korbe kell nezni hol van az orszagban kosza nagy gyartocsarnok, pl. Szekes fehervaron van-e meg a regi Ikarus hodalyokbol hasznalhato. Bp-n van, de oda nem lehet menni. Se a kozelebe.  Debrecen: a MAV jarmujavito jo ha 20% kapacitassal uzemel, korulnezel, hatha mukodik a dolog, lecsapsz egy nagy csarnokot erre a celra. Debrecenben meg jobban talalsz munkaerot is.  

Van par bena busz operacio is erre arra az orszagban,  megnezni oket, es ha van jo nagy helyseguk akkor megvenni. Szal, hatha van egy ceg amit be lehet kapni gyorsan.

Merge, partnership, OEM nem jo, ritkan mukodnek, nem adjak a minoseget.

Well, lehet hogy a Rabanak is van meg egy ket kosza hodalya erre arra. Jo tudni rola,

az allam hatalmi szoval segit, hogy olcson es gyorsan meg lehessen kapni.  

  
Mohacs, Szeged, Baja; ugyanez, regi MAV jarmujavitok konganak, aranylag hamar fel lehet ujitani.  Del Alfold meg talan a legkevesbe iparositott, konnyebb talalni munkaerot, pl.

A Volan javito szervizekbol, amelyek valoszinu 2-3 szoros tulletszammal uzemelnek.

Tehat az is jo hely, ahol nagy Volan busz service van, onnan is at lehet venni embereket.

(Pl. egy oversized  Debreceni Volan busz garazs is jo erre a celra)
A kikepzes: legjobb a 20- 30%-a mostani munkaeronek lemegy az uj helyszinre es beiinditja a gyartast, felveszi az uj embereket, es betanitja oket menet kozben,  ugyanakkor ugyanennyi ember helybol feljon a helyukre, es tanul.

Faros diszitese: van par regi modell ahol sok aluminium diszites van, nyilvan az uj modellen mindent vastag krom borit, meg a hatso racsozat, nagy grill is kromozott.

beszterec Creative Commons License 2011.09.03 0 0 376

Fotiliget sorhaz

Adalek a 100m2-es nagy condohoz.

Fotiliget egyik hibaja, ahogy mar irva lett, hogy nem kozvetlen telepules melle lett csinalva, ezert nehezebben adhato el, meg ilyen ehes piacon is.

 

Van egy hirdetes, 127m2 sorhaz, 35 milert elado, kep is van, ez ketszintes sorhazat jelent.
Lepcsohaz, ket szint, pici alapterulet, kicsi helysegeket general, szimpla mertan miatt.

De nagyon jo pelda, az EVM-nek, a befektetoknek meg az epitesz hallgatoknak.

A Nagy Condo, 100m2, egyszintes lakas nagyobb lakoerteket kepvisel, jobb terek alakithatok ki, nagyobb szobak, mert kisebb a nem hasznalhato terek aranya. Es mindezt tudja kb. 25-26 mft-ert.

beszterec Creative Commons License 2011.09.02 0 0 375

Nagy condo vagy tarsashaz

Valahol eltunt a 10 lakasos Condo leirasom, de emlekszem, 6 garage es 2 lakas lent, majd 3 lakas az elso emeleten, es 4 lakas a masodik emeleten, ezek kb. 80 m2 lakasok.

Ez megy, de adunk hozza egy nagyobb verziot, es inkabb ezt nyomjuk, mert nagyobb lakas jobb lakas.

Nem epitunk kisebbet, mert a Bp. Tarsashazi lakopark nagy resze kis lakas,  talan 90%-a 80m2 alatt van, valahol 2-4% lehet a 100 m2 lakasok aranya.

 

Megint

Lakas marketen, a befektetok igyekeznek a maximum profitot kivenni a businessbol, nyilvanvaloan, ezert sokszor fura lakasok epulnek.
Bontsuk 3 nagy szegmensre a piacot:

Csaladi haz

Emeletes tarsashaz, condo

Ami kozte van: ez egy nagy kaosz, sok buta, rossz hatasfoku variaciok szuletnek.
Tipikus a ketszintes sorhaz: ha mar feladod az onallo csaladi haz elonyeit, akkor add fel mindet, mert sokkal jobb lakast epitesz ugyanannyi penzbol.

Millio pelda van, legyen ez most, a haz amiben most lakok, Aliso Viejo, Blue Bird Lane  2
180 m2 koruli condo-k, ketto egymashoz ragasztva, attached, magyarul ikerhazak.
Aranylag  nagy telek, 20 eve epulhetett, uj varosban, akkor meg olcsobb volt a telek mint ma.
A lakas erteke legyen mondjuk $600k korul.

Nem onallo csaladi haz, nem koruljarhato, szomszed van, ami csokkenti a lakoerteket. Ugyanez a haz, onallokent legalabb 10% tobbet er a piacon, azaz ugy $660K-t.

Mennyhit sporolt a befekteto azzal hogy kisporolt egy nagy falat? Kb $1000 lehetett az az extra fal, ami most egy. De kellett extra hangszigeteles.  Plusz nincs ablak sem a mosodan sem a furdoszoban, ami nem jo, a  hasonlo csaladi hazban ez a ket ablak mindig nyitva van. .

 

A front yard jo nagy, kicsit varialva,  $1000 plusz koltseggel, onnalo csaladi hazat tudott volna felepiteni, ugy hogy kisebb a front yard, es  1 m hozzaadodik az oldal udvarhoz. Telek nagysag nem valtozik, $1000 az extra fal, ami ma $60 ezer dollart ert volna mert ennyivel dragabb az onallo csaladi haz, ahol van 2 m levego kozted es a szomszed kozott.

Rengeteg ilyen pelda van, pici extra befektetes, jobban atgondolt tervezes nagy erteket general a lakas epites kaoszban.  Es ha evi 10 ezret epitesz evente akkor  nagy ertek generalodik a semmibol.

 

Ezert nagyon jo idea, hogy az allam epit, maximalis lakoerteku lakasokat.

A 100 m2 condo upgrade.

A jovonek epitunk.

Nagyobbat (is) epitunk, meglatjuk melyik fogy jobban.

Becslesem, a nagyobb, ha jol van arazva.

 

A 10 lakasos tarsashaz 28x15 = 420m lesz.
No pince.
Foldszint: 6 db. 6 x 4 m = 24 meter garazs, az uj nagy garazsajtoval

Egy 4 meter szeles lepcsohaz, igy 7 x = 28 a homlokzat szelesseg
A maradek 2 db. Nagy lakas, egy egy garazsbol bejarat
Ez a szint 30cm teglaval epul, majd jon a fodem.
Elso emelet 4db lakas, 100m2 korul darabja, a vizes blokk tegla, a tobbi fa+gipszkarton.

Masodik emelet ugyanez, a fodem szimpla gipszkarton, lec, gerenda + hoszigeteles

Esetleg le lehet deszkazni a padlast, de nem szoktak

 2 WC itt mar OK. Egy kulon egy a furdo szobaval.  

W+D = mosoda resz.

Erkelyek, redony, ultra hangszigeteles.


Az uj: egy ligh hof kozepre, a lepcsohaz kore, konyha es furdoszoba szellozes es feny miatt is

A tobbi a lista szerint. Autoknak 14 extra, fas parkolo, az epuletek a  lakoparkban okosan osszerakva,  pl. ugy hogy a garazsok egy udvarra nezzenek, Itt uniformitas kerulve.

Ez a vary a legolcsobb, azaz a legnagyobb lakoerteket adja, a csaladi haz utan.

beszterec Creative Commons License 2011.09.01 0 0 374

Janos korhaz es a ket szent.


3 ilyen nagy epulet komplex van Bp-n, ketto a Hu-Health centernel, a Nagyvarad ternel,

Sz Istvan es Laszlo meg a Janos.
Latjuk, hogy az eletszinvonal emelkedese, foleg a gepesites miatt, lenyegeben megszunt a nehez fizikai munka Mo-n, az elelmiszer ellatas javult, a teli honapok zoldseg gyumolcs ellatasa sokkal jobb, haboruk, jarvanyok megszuntek, az eredmeny, drasztikus korhazi beteg csokkenes. A problemak nagy reszet orvosolni lehet a rendelokben, a korhaz joreszt szulesre, baleset es az oregek operaciora van hasznalva.

Az Egeszseg Miniszterium teruletileg eleosztja a korhazakat, altalaban varosonkent egy, max ketto korhaz koll, kiveve Bp. Bp-n nem pontos, egyenlo teruleti disztribucio, mint pl. az iskolaknal kell, mert a korhazba nem megyunk minden nap. Meg van allapitva, hogy Bp-n, hany korhazi agy koll, pl. minden 100 ezer lakosra x. lemasoljuk pl. a Danoktol a szamot. Korhaz ahova befekszik az ember es operalnak is,  rendelointezet az ahol nincs befekves ugyebar.

Janosnal ott a Kutvolgyi korhaz es rendelointezet, ami kivaloan alkalmas teruleti Korhaz szerepere, tehat ott szul a kerulet, oda viszik a baleseti embert stb.

Ha a Janosra mar nincs szukseg, mert pl. ott a Honved korhaz mint kovetkezo, es azert nem art valami teruleti disztribucio, azaz Kistarcsarol ne a Janosba menjen a terhes mama szulni, akkor a Janost hasznositani koll.

 

Elso gondolat, lakopark, masodik gondolat, erosebb valamivel, irodablokk

 

Irodanak nagyon nagy elonyei vannak, mert elleniranyu, az odavezeto utak reggel uresek, este ugyanez, mert a fo folyam forgalom a masik iranyba megy.

Masik elonye, hogy nagy lakoblokkok vannak a kozeleben, es London grafikonokbol latjuk, hogy az irodak 60-70%-ban a kozeli teruletekrol toltodnek.

Meg lehet ezt nezni, pl. a volt Videoton blokk a kozelben, honnan toltodik jobbara.

A Janos nem Mema, de Semi Mema, mert a Kalefrol 5 perc alatt ott az 56-os villamos elso megalloja, reggel tok ures arrafele, es 2 percenkent jon. Azaz MEMA plusz ingyen ot perc, mert nem kell kulon busz jarat oda, ott ingyen van a villamos,  tehat nagyon gazdasagos lenne Irodablokknak atalakitani. Lehet hogy koll bele egy parkolohaz, azaz majdnem biztos.

Tovabbi elony, hogy keves iroda van a kornyeken, nem kell felni a stadion hatastol.

 

Nagyon jo ideanak tunik, elso latasra, a Muvelodesi Min, megy ki, es elfoglalja az elso epuleteket. Campus style office blokk,  tiszta California kerem.

Szepen meg lehet csinalni az egeszet.

 

A Muv. Min, pedig lovaglo lenne, kolesz apps, ami azert jo mert mindig at lehet alakitani tiszta szladiva.

Mar standard: mindegy milyen stilusban epulet az epulet, konnyu atalakitani neobarokk stilusuva. Levered a vakolatot, es rarakod a gipsz formakat, a lapos teto meg atmegy magas tetobe. Ingyen van egy belvarosi nagy kolesz- szladi.

Ott mar sok szladi lesz, az egyik epuletben  mar elfer egy nagy Casino is, a birosag epulete a legjobb erre, mert van tomeg suply, sok szladi van korulotte, parkolo is van tervezve a kozelben. 

Sz-istvan korhaz: valoszinu az marad korhaz

Sz-Laszlo: valoszinu nem marad korhaz, akkor lakotelep lesz,  mert a kornyeken nagy irodablokkok alakulnak.

beszterec Creative Commons License 2011.08.17 0 0 373

BKV jarmu szinek

A tk jarmuvek fazonja es szinei componensei a szep varoskepnek.

Erdemes kicsit erre figyelni, mert penzbe nem kerul, ingyen javitja a varoskepet.

My pick, az uj BKV jarmuszinekre a piros kek feher, ahogy ez a web site mutassa:

http://www.magyarbuszok.hu/?x=entry:entry110225-025859

 

Nyilvan nem szinezed ujra az egesz allomanyt, de ha rendelsz ujat mar ilyet kersz.

Metrora, villamosra trolira hevre egyarant

 

beszterec Creative Commons License 2011.08.15 0 0 372

Magyar Vallalati Adatbazis

Mar regebben meg kellett volna ezt csinalni, de valahogy most jott ossze.

Mo eddigi elektronizalasa

Jelentos lepesek:

Ingatlan market

Foldhivatal  Interneten
Job market

Agrar ertektozsde

A lenyeg itt, a kaoszos privat listingek helyett, kotelezo, mindenkinek fel kell iratkozni, szabalyozott Listings. Erzesem szerint nagyon jotekony hatasa lehet a Ingatlan listingnek.

A vallalati adatbazis hasonloan szervezodik.

Sok ceg gyujti a cegadatokat es arulja. Meg az Internet elotti idokben is igy volt, lehetett kapni company adatbazisokat, pl. 1000 cegcim $500, valahogy igy voltak az arak.

Ezutan jott az interenet, beutsz egy ceg nevet, 10-15 site ad ki valami infot, van amelyik elofizeteses, van aki csak reklam arulasbol probal megelni. Kaosz van itt is, a fejlodes elso fazisa.

Egy gazdasagban kritikus hogy a cegek tudjanak egymasrol, egymasnak uzenetet tudnak kuldeni. Eddig a legnagyobb problema volt, megtalalni oket, hiszen egy tizmillios orszagban, kb. 70 ezer ceg, firma, operalo group van (pl. egyhaz)  Profit, non profit mindegy.

Ha megtalaltad, kinek kuld az uzenetet?

Pl. nemreg irtam a fagyasztott gomba ecat. Tegyuk fel, hogy bevalik az otlet, (en kiprobaltam amugy, jol mukodik) egy jo improvement az ettermeknek. Van mondjuk 5 ezer etterem, de hogyan informalod oket. Jo draga uton, ujsagba hirdetgetsz, adtabazist veszel, direct mail stb.

 

A cegek es elerhetoseguk allandoan valtozik, az adatbazisok gyorsan valtoznak.

A Magyar Vallalati katalogus; minden gazdasagi egysegnek ugye mar mar WEB siteja, ahol van click: kapcsolat ahol van  Email address.

A masik site, jol ismert Internet applikacio, az Agrar tozsde.

Ket hivatal allithat fel erre servert, az Ado hivatal, mivel mindenek kuldeni kell ide infot, es a KSH. Legyen az Adohivatal, a Beszedo Miniszterium.

Itt minden cegnek Ki kell tolteni egy Adatlapot, amit szepen meg kell tervezni

Ceg neve,
Aktivitas, ez legyen mondjuk  30 kulcsszo, tehat ha valaki Konyvelot keres, akkor Konyvelo service szora kiadja az osszes ceget. Lehet szukiteni pl.  postai kodra a keresest,  

WEB site

Info keres  EMAIL

Order EMAIL

Offer Email:  ez a privat vilagban a SPAM, ide lehet kuldeni ::

Uj!!!! Fagyasztott gomba, elado, olyan mint az eredeti, mert parolt. Click ide tobb infoert! 

A marketolo le tudja valogatni az osszes etterem Offer email cimet.

A Hivatal Uzeni Email:

Itt kommunikalnak a hatosagok a ceggel.

Keresunk: ez egy kulcsszo string, ide irja be a ceg mit keres pl. hasznalt traktort

 

Adofizetes is ezen a siteon csak elektronikusan tortenik.  Adot cegek csak elektronikusan fizethetnek!!!!!!!! Nagy elorelepes!!!!!!!!!

Afa fizetes is elektronikus, kitoltessel egyutt.

 

 

Statisztikai site:

Ennek az adatbazisnak van statisztika siteja, ahova a havi stat helyett, negyedevi statokat kerunk.

Nem kell tudni egy orszagban pl. a havi munkanelkuli ratat, boven eleg negyedevenkent.  Vagy akarmit is eleg negyedevenket tudni, havi eladasok pl. csak az info kaoszt noveli, begyujtesz egy csomo adatot amivel senki nem tud kezdeni semmit, ennek nincs ertelme, eleg 3 havonta.

Ami koll, de ne tul sok, total sales,  total employees par adat csak.

Mashogy nem szabad adatot kerni cegektol, csak itt az adohivatalon keresztul.

A cegek konnyen meg tudjak oldani ezt, mert szakemberek tomege van az orszagban mar, aki szivesen felallitja ezt a cegeknek, betanitja, sot, sok esetben maga manageli, tolti fel az adatokat.

 

Communication tools:

A marketereknek kulonfele free tools-kat lehet lehuzni a siterol, amely pl. legyujti egy adatbazisba az osszes offer email cimet, az email marketing szamara.

Vagy kikeresi az osszes agrar ceget, es azok emailjet lehet leszedni.

Vagy vegignezi a Keres keywordoket, van-e pl. benne gepeszmernok szo.

Postai codra is lehet sortizrozni, csak a 30km sugaru korben szedi le cegeket.

Stb.

Very big improvement

beszterec Creative Commons License 2011.08.15 0 0 371

A better talk vary:

 

AUDI  Commercial combo story board:


Nice de lux beach place, Florida

Music: I wanna be loved by you

Naiva prosti, True Marilyn Monroe on the side walk

The entire scene naiva style, rather a joke not real life.

I don't know the proper word for that style,  neither in English nor in Hung, but exist.

 

Red sport Audi  (TT/ TT RS would be perfect) comes, (front look premier plan) driving by the  Beast,  

True Bad Man mask not human face, the Devil man.  Car stops for pick.

 

Mary looks into, and gets in.

Mary: Nice car, it’s a Porsche?

Devil: Close enough but it’s and Audi baby

or devil: Almost, it's an Audi.

Mary: Oh, interesting. Does it have horsepower????

Bad Man face shows

 

Final word front picture again: Audi, the truth in beauty

This is way much more powerfull than today’s Audi commercials, it will sell.

 

beszterec Creative Commons License 2011.08.15 0 0 370

AUDI  Commercial combo story board:


Nice de lux beach place, Florida

Music: I wanna be loved by you

Naiva prosti, True Marilyn Monroe on the side walk

The entire scene naiva style, rather a joke not real life.

I don't know the proper word for that style,  neither in English nor in Hung, but exist.

 

Red sport Audi  (TT/ TT RS would be perfect) comes, (front look premier plan) driving by the  Beast,  

True Bad Man mask not human face, the Devil man.  Car stops for pick.

 

Mary looks into, and gets in.

Mary: Nice car, it’s a Porsche?

Devil: no, it’s and Audi baby

Mary: Oh, interesting. Does it have horsepower????

Bad Man face shows

 

Final word front picture again: Audi, the truth in beauty

This is way much more powerfull than today’s Audi commercials, it will sell.

 

 

beszterec Creative Commons License 2011.08.13 0 0 369

Eros Iskola – Gyenge iskola

 

Van ilyen kategorizalas.

Alapestet nezunk, nem elit iskolat ahova valogatott gyerekek mennek pl. Bp Fazekas gimi, (aminek nincs semmi ertelme, igy megszunik)

 

Bonyolult ugy, elmeletben elkepzelheto erosebb iskola, ahol a tanarok jobbak
igy jobban kepzik a gyerekeket. Nem hiszek ebben.

Ketsegtelen, hogy vannak olyan iskolak, ahol a kijovo gyerekek gyengebben kepzettek, ezt valahogy merik, pl. kevesebbet vesznek fel beloluk egyetemre.

En is gyengebb alt iskolaba jartam mint pl. rozsadombi alt. iskolak.

 

Mi ennek az oka? Gyengebbek voltak a tanarok? Nem, ilyen nincs, akkoriban (bar nem ismerem hogy volt) de mintha kozponti elosztas lett volan, a belvarosbol is jartak ki tanarok, es utolag visszagondolva, pl. osszehasonlitva alt iskolas tanaraim kepessegeit a gimi tanarokkal, NINCS kulonbseg, nem merheto, nem itt van a kutya elasva.

 

A titok itt a Kornyek fejlettsege ahol az iskola operal.

Fejlettebb kornyeken a gyerekek jobb korulmenyek kozott nonek fel, jobbak a lakaskorulmenyeik es intelligensebbek a szulok. Csak ez a ket ok.

Az alt iskolaba ahova jartam, jartak intellektualis szulok (pl. epitesz , erdomernok) gyerekei, jo lakaskorulmenyekkel, igy azok jo tanulok voltak.

De a tobbseg rendkivul gyenge lakaskorulmenyek kozott nott fel

Pl. K. Zoli  (eszembe fog jutni a neve) Egyszoba az egesz lakas, (utcara nezo egy 20m2 es szoba semmi tobb) anyja villamoskalauz, apja eltunt.
Vikendhazba (30m2) lako 2 fiu, anyjukkal el, Erdelybol jottek, apa eltunt, azaz apa neha betor a lakasba es elviszi a kp-t a konyhaszekrenybol, mert ismeri a kutyat.

Nagyon jo eszu gyerekek voltak (a ket Pallo gyerek) de a korulmenyek miatt nem tudtak tanulni.

Falun sok helyen meg villany sem volt, se TV, se radio, se furdoszoba, szulok egyszeru parasztemberek. Ezen az iskola nem tud segiteni. Sok joeszu gyerek csak azert nem tudott tovabbtanulni, mert a lakaskorulmenyei miatt gyenge tanulo lett.  Csaladi korulmenyek is jocskan hozzajarultak.  

Ugyanakkor jo korulmenek kozott felnovo, okos szulok altal extra tanitatott kozepes kepessegu gyerekek siman bejutottak felsofokra. Kornyek es csaladi korulmeny dontott, nem az iskola vagy a gyerek kepessege.  

Ennyi az egesz.  A kornyek fejlettsege a donto, hogy az iskola eros vagy gyenge.

Bizonyitas: minden Bp-I belvarosi alt iskola eros, minden periferian operalo alt iskola gyenge. Minden falusi alt iskola gyenge, minden varosi alt iskola eros a falusihoz kepest.

 

beszterec Creative Commons License 2011.08.10 0 0 368

Audi eca

Nem emlekszem a pontos adatokra, Audi tudja pontosan, de ugy, mondjuk 30 eve, az Audi

a 3-ik volt a Mercedes es a BMW utan, hosszu evekig, mondjuk 1960-tol-2000-ig.

Az USA-ban meginkabb a 3-ik volt, alig ismertek, Mercedes vezetett majd a BMW.

A Mercedes minoseget vesztett, tul sok bogus modell, ezert a masodik helyre szorult.

Audi ugy 2000-korul kezdett el noni, es “all of a sudden” hirtelen beerte az elso kettot, ma mar a 3 nagy kb. Egyforma szamu autot ad el. A growth award mindenkeppen az Audie, hirtelen elkezdtek az emberek venni, (check the stats), a legnagyobb novekedest az USA-ban erte el, bar nincsenek  stat adataim, csak latom az utcakon, Audi mindenfele.
A kerdes, mi a fene tortent?

Better engeenering, ahogy hirdetik the truth of Engineering?

No, nem ez.  Az emberek fejeben egyforman cseng a BMW es Audi is, meg meg a Mercedes is.

A Quality-t ugy veszik hogy az OK, nem rorodnek vele,  nem sokat adott hozza a novekedeshez.

Sokat gondolkodtam mi volt ennek a novekedesnek az oka.

Tipical User reviews are the answer: 

1. This car is absolutely beautiful, and it drives as it looks.

2. A fun car to drive.Compliments on the cars' interior and exterior beauty are constant from people of both gender and all ages.

 

A legtobb szo, ami elofordul: beauty and styling.

2003 korul (nem emlekszem pontosan)  uj divat jott be az auto designba, a nagy  ‘mafla” oversized grill. Az Audi tudja ezt mert az egesz “line was redesigned” erre a nagy grillre, ugy 2005 korul jott ki a nagy grill style.

.

Sem a Merci, sem a BMW nem tette ezt, de az Audi statisztikaknak mutatni kell, a nagy novekedes itt kezdodhetett.  Egy nagy TRENDI grill okozta.

Ez a grill amugy  egy retro grill,  mar egyszer divatban volt, valamikor a 30-as evekben.

 

Es ez a design tovabb nyomja az eladasokat felfele. Beauty, styling.

Tehat: US marketingben (mert ezt latom) a Truth of Engineering helyett sokkal jobb

 

A Truth in Beauty   vagy Truth in Styling slogen.

 

Nyomd ezt a gombot, meg tobbet adsz el.

 

Masik:

nyugodtan lehet tovabb boviteni  a kapacitasokat, nem kell felni a visszaesestol, a mai kereslet csak tovabb fog noni. Kelet Europaban kell novelni, mert joval olcsobban termelsz, es ha kicsit tul lovod a kapacitast akkor  Ny-Eu-ban vagsz majd vissza amikor jon egy lefele  hullam, ami egy shift gastarbeiter lay off max.  Ez az uzlet nyerve van igy is ugy is.

Azt nem tudom hol, Gyorbe most lesz hozzaadva meg gyartosor, ha van meg ott hely, nyugodtan lehet tervezni a kovetkezo, 120 ezres gyartosort. 

Beindul az uj Gyori gyar,  latni fogod, a back log alig fog csokkenni.

tovabbra is megy 2-3 muszak, and long back order lines  etc.

 

A nagysagnak vannak korlatai, pl. ha tul sok vonat meg kamionnak kell befolyni egy helyre, akkor nagy torlodasok keletkezhetnek, nem birja a transportation, erre vigyazni kell, ha igy van akkor jobb keresni egy masik varost, ennek a 3-ik, kovetkezo gyartosornak. Dunantulon kell maradni, pl. Zalaegerszeg, Nagykanizsa.  

Megint: nyugodtan lehet elkezdeni tervezni a kovetkezo komplett gyartosort, nem lesz tulkapacitas. Ez a novekedes ideje, most kell nyomni, amikor folyik a tonna penz befele,

a vilag gyorsan gazdagszik, az emberek nem tudjak mire elkolteni a penzuket, nagy lakasokat es draga autokat vesznek, a piac a kovetkezo 30 evben novekedni fog.

 

P:S:  Ikarus, ezert mondom rakd ra modelre ezt a nagy mafla grillt, ami az 50-es evek retrogrillje amugy, ez volt a buszokon.  Nem az a lapos trapez ami most van, hanem pont azt ami az Audin van.

beszterec Creative Commons License 2011.08.09 0 0 367

ZNME Hungaria koruton

Final: lakoteleppe alakitjuk. Remelhetoleg, ha van hasznalhato kolesz, (nem 10 agyas) akkor az koleszkent uzemel, es marad is egy darabig, azaz addig amig a kolesz market is bedol, pangas lesz, csak 90%-ra lehet feltolteni mert mindenki be van rakva. Akkor kezdjuk ezeke a regi koleszeket atalakitani, jobbara lakasokka.

A ZNME tobbi epulete, nagy lakas, min 70m, max 120, sok fas parkoloval, ahogy koll.

A Lakas -szladi market: augusztus van, most mar uzemel jo par szaz extra szladi szoba, es lathato a hatas. A hatas, becslesem szerint, semmi, elnyelte a piac az uj szladikat mint a Szahara az esocseppet. A regi belvar szladik foglaltsaga semmit nem valtozott, az ujake is jo, de azoknak azert kell par ev amig elerik a maximumjukat, amig mindenhova belinkelodnek, eltviszik a vendegek a hiruket, valami kis torzsvendeg halo is letrejon. 

Idealis esetben most jon a Budavar resort,  a Nyugati Parizs, es a  3 Testor epitese.

Lakas piac: kb. Mostanra kellet elkeszulni nagyobb mennyisegu allam altal epitett uj lakasnak.

Tipp: elnyelte oket a piac, mint a Szahara az esocseppet. A lakaspiac nyilvan joval nehezebb dio, mert legyen 1 millio lakas a Bp agloban, itt egy %, is tizezer, aminek azert ido kell amig elkeszul, tervezes, kivitelezes stb.  Itt par ezer extra lakas nem csinal semmit, nem is csinalt, a lakaspiac mintha enyhen dragulna, a jo panel 285 eft/m2, talan kicsit dragabb mint 2 evvel ezelott, amikor ugy 270 eft/m2 volt. De legalabb nem robbant, nem indult el vad dragulas, ami ugy evi 10%. Ez meg nincs, de a veszely nem mult el, nagyon nagy  a fejlodes Bp-n, ami vonza a migraciot, meg tud lodulni  a piac.
Ugy tunik itt, a lakaspiacon  kellene kis sebesseget emelni,  marha lehet. 

 

EVM epitett: a legjobb modszer nem tenderes, hanem megallapodasos. A koltsegeket, ma computerrel, eleg jol meg lehet becsulni, jobb modszer megallapodni a kivitelezovel az arban. aztan mehet az epites,  ahogy az epitesi piac altalaban operal.

Fontos, hogy a kivitelezo legalabb ket evre elore kapja meg a megrendelest, de meg jobb haromra, es barmikor kezdheti amikor tudja, mert igy jobban tudja szervezni a munkaerot.

Hianypiacon ez a legjobb modszer, mert minden ceg tulvallalja magat es kesik. Masreszt, epitoipari specialitas, sok fele szakma, plusz pl. varni kell a cement kotesre 21 napot, majd a zsalura, ami mashol dolgozik eppen, majd az acs brigadra, ami csak 2 hettel kesobb tud kezdeni

Majd egy ket epitoanyag hiany is belep, 3-4 esos nap, nem tud kimenni a munkagep alapot asni.

Stb.  Kotber nincs, csak felugyelet, hogy jol van-e managelve a dolog. 

Tehat ki kell adni a nagy cegeknek a munkat 2-3 evre elore, hadd nyomjak ahogy tudjak.

Es megmondani; lakas a prioritas, utan jon  a szladi, majd az ut, a sok VAP. A kozlekedes megy, az nem baj ha kesik kicsit,  de az emberek, turistak, uj-golyak jonnek folyamatosan,  azok aludni akarnak valahol, ezeket  nyomni kell maximalisan.

 

beszterec Creative Commons License 2011.08.07 0 0 366

Gomba eca

Mo-n evi 25 ezer tonna gombat termesztenek, itt mar el van erve a ny-eu szinvonal, van par jo ceg, eppen lehet boviteni is oket.

Ez a mai egy “vicces” eca, az egyik nagy cegnek erdemes kiprobalni.

A gombat vagy frissen adjak, vagy konzervben, itt vannak nagyker csomagolasok, 6 ill 100 kg, hordos vary. A konzerv gomba, mint minden konzerv, sokat veszit az izebol is, meg az ertekebol is.  Az iz hatas megertesehez a legjobb a fagyasztott zold borso vs. konzerv zoldborso. A fagyasztott a friss izevel vetekszik.

Sajnos a gombat nem lehet fagyasztani, ehetetlem lesz.

De van megoldas: saute es utana fagyaszt. Azaz parold par percig a gombat olajon,  ( ki kell kiserleztezni meddig az idealis) majd fagyaszd le.

Majd masnap jon a proba: kiolvasztod, felforrositod, es megkostolod.

Vs: ugyanezt megcsinalod egy friss gombaval is, es osszehasonlitod a kettot.

Nagyon kicsi lesz a kulonbseg.

Csinald meg ugyanezt konzerv gombaval is, eszre fodog venni a konzerv izt.

 

Ez a gomba nyilvan nem jo rantani, de millio mas alkalmazasa van, foleg ettermekben, egy kilos fagyasztott csomagolasban kellene kiprobalni piacra tenni.

Marketing: csinalsz par szaz 10 dkg-s csomagot, lefagyasztod, es kiviszed mondjuk Bp- osszes ettermenek, probald ki. Beindulnak a rendelesek, ezutan mar csak az ettermi adatbazis kell, akinek kuldesz egy szimpla marketing levelet es a Restaurant ujsagban hirdetsz.

Kisker pl 10 dkg-s fagyasztott gomba, ami ugy egy jo felkilo gombanak felel meg:

Ki lehet probalni, hogy fogy-e, bar itt a siker nem biztos, sok ido kell amig a piac elkezd fogyasztani ilyesmit nagyobb mennyisegben.

Ezutan johet az export.

Ps: tul sok nagy agro ceg van az orszagban akinek nincs web-siteja, lehetetlen megtalalni oket.

A legjobb itt  torveny:  minden gazdalkodo szervezet, akinek evi 2 millio ft folott van eladasa, inc egyeni gazdalkodo, koteles jo minosegu, onallo web sitetot uzemeltetni, angolul is. Facebook nem jo, rendes WEB site kell, elerhetoseggel, mit termel, referencia stb… Agro cegek is, megha csak lotragyat arul akkor is. A web site eloiras: a google-nak meg kell talalnia, elso oldalon ha nevre keresnek, es ugy is hogy beirjuk “apricot growers” akkor is. Tehat minden termekre ki kell adnia.  

beszterec Creative Commons License 2011.08.06 0 0 365

Kobe beef

Megegyszer, advanced

Mar latjuk mi is az idea, van a Kobe beef, es a 50% Kobe beef, a keresztezett. A Wiki szerint mar van Angliaban is.

Elsokent a sperma behozatalarol volt szo, amitol lesz 50%-Kobe. Az arak kicsit jobbak, ugyanannyi tenyesztesi koltseg, kb 15-20% nagyobb arat generalhat.

Az uj: erdemes megnyomni jobban a dolgot, atolvasva hogy egy tehen 3 eves korban kezd el borju elleni, es 4-7-szer csinalja ezt meg. Ez azt jelenti, hogy relative a tobbi allathoz kepes, a marha a leglassabban szaporodo hus forras, ezert ez az idea lassan tud csak elterjedni, ezert aki koran kezdi sokaig extra profitot tud realizalni.

Mert ez egy eros trend, ahogy gazdagodnak az emberek, egyre tobbet aldoznak extra, kulonleges falatokert. Az arat atnezve, erosen vad arak vannak, valahol $100/kg es tobb a belszin. De a tobbi resze is vad draga, ami mint tudjuk egyenlo =  hiany = extra profit.

A termelok extra profitot vagnak zsebre, es meg nagyon sokaig fognak, mert ez a dolog olyan, hogy nagyon lassan tud noni. Biztos befektetes, biztos extra profit hosszu tavon.

Ezert erdemes elindulni a direct Kobe marha tenyesztessel, amihez be kell hozni egy jo allomanyt, azaz tobbet is. Ez a dolog nehezen indul, ezert erdemes kis extra penzzel megnyomni,

Talan legjobb sir-nevet combo, ebben az esetben:

A EVM behoz 2-3 komplett tenyeszcsoportot, ami vemhes uszot jelent jobbara, 3-4  kamion rakomanyt Angliabol, kerul amibe kerul, es eladja, normal husmarha aron a vallalkozo tenyeszto cegnek. Neveld fel, kezd el a tenyesztest, add el, es ha van extra profit, akkor 5 evig fizesd vissza az  extra profit 20%-t.  

Ket dolog mutatja hogy jo idea; Mo-mar evszazadok ota nyomja a marha hust Nyugatra, mint koztudott, ami azt jelenti, komparative elonye van, mert nagy siksag, ritka populacio, sok napsutes, jo esok stb, a korulmenyek nagyon versenykepesek. Ez igaz lesz a Kobe beef-re is.

Masodik: fel lett fedezve a cukros-olajos  takarmanytorta, egyszeru energia keplet, ez a marha tobb energiat igenyel a hus felepitesehez mint az atlag, ezert fuvon ez nagyon draga felhizlalni,

Azaz nagyobb az elony Mo-n ahol olcsobb energia takarmanyt gyartani mint az esos helyeken.

Szal, ertjuk, komparative az elony, amihez hozzajon, hogy elsokent lovagolod meg Kelet Europaban a hullamot, sok Kobe vemhez uszot fofsz eladni pl. Polandba, sok extra profitot tudsz nyereni, fejlodes booster ez is, lehet ratenni egy nagyobb lapattal.

beszterec Creative Commons License 2011.08.02 0 0 364

Allamadossag torveny scene

Vegre egy jo tema, creative eloadassal, es jo jogi lecke is.
Magyar Gyorgy joeszu ugyved, es nagyon jol kommunikal, mint minden jo vedo ugyved.

A kommunikacios iskolakban, csak tapasztalt vedougyvedek tanithatnanak kommunikaciot.

Soha nem mondanak egy felesleges szot, tudjak mi van a biro fejeben, es ugy mondjak, hogy megertse. Roviden, velosen, mint egy torszuras, mert tudjak, hosszu mondatokat nem kepes megerteni az ember, sot a beszed hossza is limitalt, max 2-3 percig tudja a biro figyelmet fenntartani, ennyi ideje van hogy hatastg valtson ki a mondataival a biro agyaban, utana mar lankad a figyelem, a levegobe szall el a szo. Ezert 2 percbe bele tudjak nyomni a lenyeget.

 

De a legjobb vedelem nem lett megtalalva ebben a sceneben.

Ami pedig: aki nem moveli a allamadossagot az a bunos! Ez a legjobb vedelem, mert

Mo-n, minden egyes evi Koltsegvetes egyenlo Torveny.

Az orszaggyules torvenybe iktatta a XXVIII Koltsegvetesi torvenyt.

Ami ugy szol hogy a Bevetel 100, Kiadas 104  a kulonbseget hitelbol fedezi a kormany.

Aki pedig nem tartja be ezt a torvenyt az buntit erdemel.

 

Egy egy koltsegvetesi tetel elkoltese tehat kotelezo.


Ami amugy rossz, lehet hogy valahol irtam, azt a tetelt, hogy a koltsegvetesi szerveknek el kell kolteni

a budgetet, kulonben kov. evben visszaszedik a penzt nagyon rossz szokas.

 

Sok penzt csinalt sok ceg tudva ezt.

Nekem is sok tortenetem van, jol ismert, az egesz vilagon.

 

1980 korul tortent, jott a szokasos evvegi hajra, mindent vesznek, minden elfogy meg az is ami nincs.

Fovarosi Onko, (akkor tanacs) nal is beragadt egy csomo penz Decemberben, jaj el kell kolteni.

TPA computeruk volt, na akkor vegyunk egy Fuji HDD-t, (jo vastag ara volt amugy)

ami radasul embargos volt, ugyhogy a hivatalos behozatal egy jo evet vett volna igenybe, itt meg December 30-at irtunk,  elmeletileg 24 ora volt a szalitasra. Ez meg Amerikaban is gond lenne,

de akkori procedura, becsempeszes, meg a vam,  ez az,  jo 80-90 nap.

Ez nem ment, mert akkor jovo evi vasarlasnak szamitott volna, iden kellett szallitani.

Nem volt mit tenni, az akkori ceg, egy Budasoft nevu Pjt, leszallitotta a HDD-t. Papiron, at is vettek, ha jol emlekszem ki is fizettek, hogy tunjon el a szamlarol a penz.  De jaj, DOA volt, dead on arrival, a diszk be sem indult, jegyzokonyv szuletett (A fohatosagnal!!!! a torveny orenel) hogy a HDD  doglott, a ceg vigye vissza es garanciaban javitsa meg.

A javitas 90 napot vett igenybe, addigra behoztam a diszket, atnyomtam a schenkung vamon, aztan le lett szallitva.

Persze ez a jatek nem a mai 2-4%-os profit marginnal ment, jo vastagon nyomott a ceruza. fogyott az adozok penze rendesen. 

 

 

 

 

 

 

 

beszterec Creative Commons License 2011.08.02 0 0 363

Szarvasi Arboretum

ATV Hazai turizmus mutatta be, nagyon szep. Szarvason van az orszag 4-ik legnagyobb tava, amiben lehet furodni, termal viz is van. Szarvas kimaradt az eddigi turisztikai fohullambol, most probal utanaeredni. Poros alfoldi mezovaros volt, de ahogy megszunt az allattartas, gyorsan kikupalodott. Pozicioja lassan kezd felertekelodni, ahogy Erdely es a Vajdasag gazdagodik, es novekvo turista latogatokat general.  A nyugati turozmus foaramlata nem ert oda.

 

Arboretum living;

A legerosebb lepes, hasznald az arboretumot mert jo nagy es nagyon keves ilyen ajanlat van a piacon, nem is ismerek ilyet. Ha mar ott van, akkor egy unique servicet lehet ajanlani.

Arboretum living

Onet the largest arboretum in Europe, a complete Schonbrum.

Mert az. Tedd be a palotat a to partjara (hatulrol bejar) gyaloghid a varosba.

A palota, ismert egy Porto Fino fele applikacio, pont olyan is OK mint Floridban van, csak itt meg van thermal viz is, (lefursz egy kutat)  es  plusz arboretum.

Vegso soron ezert van az arboretum, a tulaj is benne lakott. Most a szladi megy a kozepebe.

Allam epiti, aztan eladja a szokas szerint. Egy bukkfurdo, vagy Hajduszoboszlo modified copy, azaz 1:1-be ugyanaz, csak a stilus itt magyar klasszicista, sarga-fehet.

Jol ki kell suvizkolni a partokat korulotte, nad ki, szep partoldal, furdo resz, kikoto.

 

 

Kurt Kft:

Bovites helyett, itt mas megoldast keresunk.

Kell egy olyan op. sys amely tudja a kovetkezot. Azert op-sys mert utility ezt nem tudja csinalni.

A dual HD computer, sok van, ez a rendszer csak C es D HD-vel tud futni.

A C HD normal futasra van hasznalva, a D-re csak az Op-sys tud irni, mert ez a back up.

Minden computer hasznalat reme a HD crash, vannak back upok persze, de egyik sem tokeletes.

Ez a tokeletes backup, folyamatosan, duplikalja a C- driveot.

Lehet persze opcio hogy mas legyen a ket drive, legalabbis  ideiglenesen, csak nem legyen tulbonyolitva. Mondjuk amig cserel valaki valami a C-n, es csak csere utan adott idoben 4-5 perc mulva masolodik a D-re.

A lenyeg a napi adat folyam ami megy a hd-re a corporate tranzakciok, folyamatosan duplikalodnak, es ha lehuzzuk a C driverol a kabelt, akkor egy rebootra, a D-rol lehet folytatni a munkat, mondjuk limited ideig, amikor kicserelik a C-t akkor a rendszer ujra csinalja onmagat.

HA a D megy ki, beszant a fej a lemezbe, akkor meg sikit, “ No D drive” kicserelik, a rendszer duplikal es megy tovabb.

A lenyeg itt, a mai rendszerek alapjai meg draga HD- arakra voltak tervezve es igy is maradtak.

Ezert tud a Kurt KFt megelni. Megserul a boot sector, nem jon le a op.sys, es vege mindennek,

Nagy hibaja a Windowsnak, hogy legalabb a boot es a library feje lenne duplikalva, es a PC tudna bootolni a backuprol is es tudna kezelni a crash dolgokat.

De mar nem erdemes ezzel bibelodni, mert ket HD van ket boottal. Persze kell a  BIOS-t is modositani, hogy tudjon bootolni a D-rol is crahs eseten. Akarhogy is ez az 100%-os biztos backup, sok olyan applikacio van, amely nem szereti a HD crasht. Ma mar ritka, de piac van egy 100% safe megoldasra.  

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!