Keresés

Részletes keresés

Rettenet Creative Commons License 1999.08.19 0 0 8
láttál te már 56kbit/sec sebességgel kommunikáló analóg vonali modemet? mer én nem(nem bérelt vonal kommunikációról van mostan itten szó).
szép dolog, hogy elvileg lehetséges, de úgy hiszem kishazánkban a 33.6 is már szép ha megvan.
(arról nem is beszélve, hogy ha éppen mondjuk netelésre használom, akkor éppen nulla a lehetőségem arra, hogy telefonáljak is rajta;-)
lms Creative Commons License 1999.08.19 0 0 7
ISDN alaphozzaferes = 144 kbit/sec

Van benne ket Beszedcsatorna, @64 kbps es egy aDatcsatorna @16 kbps. Az adatcsatornan a beszedcsatornak jelzesei mennek (letesz, felvesz, csorog stb) a maradek kvazi szabadon hasznalhato fel. Letezik pl. virtualis berelt vonali internet hozzaferes (a B csatornakat csak igeny szerint, a D csatornat folyamatosan hasznalja).

JLeszter Creative Commons License 1999.08.19 0 0 6
IP = Internet Protocol
IPhone = Internet Phone
VoIP = Voice over Internet Protocol
intranet = az internet elv alapján összekapcsolt számítógéphálózatok, de csak belső felhasználók számára (Pl. a Nestlé cég országonkénti helyi hálózatainak internet elven történő összekapcsolása)
ISDN alaphozzáférés = 64 kbit/sec
lms Creative Commons License 1999.08.18 0 0 5
Szoval a tavoli jovo: nagysebessegu csatlakozas a lakas minden fontos pontjan (a lakasban intranet), egy gateway-en keresztul nagysebessegu kapcsolat egy kozeli router-hez, azon keresztul pedig mindenhez, TV, telefon, internet (aztan belelogott a kezem a bilibe es felebredtem).

Az ISDN-t valami ilyesmire talaltak ki, benne van a neveben is (integralt szolgaltatasu digitalis halozat). Alaphozzaferes 144 kbit/sec, primer 2 Mbit/sec, es mocorog a szelessavu ISDN.

lms Creative Commons License 1999.08.18 0 0 4
Az informaciohordozo csatornak egysegesitese egyebkent jo erv, csak ez (a tokeigenyessege miatt) nem holnap lesz. HJM javaslatara megneztem a tasztal.inventra.hu lapon levo internet-telefonia topicot (tenyleg, ha en keresek egy topicot, mert elfelejtettem ra bukmarkot tenni, akkor hogyan akadhatok a nyomara?)

Az IP telefon egyik megkozelitese az ottaniak szerint az, hogy nekem otthon rendes telefonom van, csak a tavkozlesi szolgaltatok hasznalnak IP-t az atvitelre. De a tavkozlesi szolgaltatok nem nagyon lelkesednek ezert az otletert, legalabbis egyelore. Az IP ugyanis eleg nagy overhead-et (hu ezt nem tudom hogy mondjak magyarul) jelent az atvitt informacio folott, a most hasznalt technologiahoz kepest mindenkeppen. Egyreszt egy csomo bitet (IP header) mindig at kell vinni, sot: a routereknek minden csomagnal meg kell izzadniuk, mire megtalaljak a celhoz vezeto utat. A tavolsagi osszekottetesek kesletetesenek ez az (egyik) oka (a masik az hogy atviteli csatornak terheltsege miatt a routerek meg bufferelni is kenytelenek).

Az ATM (nem a penzautomata, hanem az aszinkron transzfer mod) protokoll valamivel jobb, az utvonal kijelolese dinamikus de csak a kapcsolat felepitesekor egyszer tortenik, igy a
switcheknek nem kell minden egyes csomagnal ujra gondolkodni azon, hogy merre is erdemes kuldeni.

Viszont ezzel nem jutottunk sokra, a tavkozlesi szolgaltatok jelenleg is sokfele atviteli kozeget hasznalnak, az analog (vivofrekvencias) vonalaktol kezdve a szaloptikaig. Igaz, a "protokoll" nagyreszt a regi PCM, sima idoosztassal 64 kb/s szeletekre osztjak a kapacitast, de ahol draga a vonal (pl ocean alatti kabeleknel) vannak ravasz megoldasok.

lms Creative Commons License 1999.08.18 0 0 3
"Mer a masik egy nagy nulla" - ez a kapcsolt vonalra vonatkozhat. nem egeszen ertem, mi nulla rajta? Van egy eleg jo minosegu beszedatvitel (az azert valamit jelez, hogy a beszedcsatornara, amit a digitalis telefonkozpontok 64 kbit/sec-cel visznek at, ra lehet ultetni egy 56 kbit/sec analog modemet). Van egy csomo szolgaltatas (konferencia, atiranyitas, automatikus visszahivas foglaltsag eseten, es meg par tucat, ha gondolod folytatom). A vegberendezes - a telefonkeszulek - egyszeru es olcso (osszehasonlitva az IP-telefoniahoz szukseges szamitogeppel).
Az informaciohordozo csatornakrol: az internet forgalma jelenleg joreszt berelt vonalakon keresztul zajlik (bar szaporodnak a kivetelek). Ez azt jelenti, hogy a tavkozlesi szolgaltatotol lehet
valahanyszor 64 kbit/sec savszelesseget berelni, megadod a kivant vegpontokat, es a tavkozlesi szolgaltato az egyebkent telefonalasra hasznalt tavolsagi vonalaibol lefoglalja a kivant szamu csatornat; az altalad megadott vegpontok kozott pedig esetleg tobb digitalis telefonkozponton is atmennek a bitek (szorosan a tobbi telefonalo ember bitjei mellett), mire megerkeznek hozzad.
HJM Creative Commons License 1999.08.18 0 0 2
Rettenet Creative Commons License 1999.08.18 0 0 1
meg mer a jövő útja, hogy egységesítsék az információhordozó csatornákat. Nem is olyan távoli jövő ez.
Rettenet Creative Commons License 1999.08.18 0 0 0
mer a másik egy nagy nulla
lms Creative Commons License 1999.08.18 0 0 topiknyitó
A minap hallgattam a radioban a tu:do~sforum eloben cimu musorot, ahol a musorvezeto (talan Elek Laszlo) mellett mexolalt Verha's Pe'ter, Nyiro~ Andra's es meg valaki, elejtettem fel.

A resztvevok azt bizonygattak, hogy az internet-telefon (pontosabban IP-telefon), hat az valami csoda, a jovo zeneje, maga a kanaan. Tettek ezt bo haromnegyed oran keresztul.
Tudom, itt az Index lapjain lehetett volna elozetesen kerdeseket feltenni, de sajnos nincs idom egesz nap a halot bamulni igy lemaradtam. Most viszont szeretnem, ha meggyoznetek arrol, hogy az IP telefon jobb mint a hagyomanyos, kapcsolt vonali telefon. Tenyleg. En ugyanis nem nagyon latom az igazan meggyozo, hosszu tavu elonyeit (ez a radiomusorbol is kitunt, ahol a lelkes elso harmadot kovetoen egyre inkabb nem tudtak mirol beszelgetni az egybegyultek). A meggyozes nem lesz konnyu, mert igyekszem majd technikai erveket felhozni az allaspontom mellett (es a hozsannazok ellen).

Ha netan nem valaszolnek iziben a nekem szegezett tamadasokra, hivjatok fel a figyelmemet
emilben.

Udv///Meszaros Laci

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!