Keresés

Részletes keresés

Shoshoj Creative Commons License 2004.08.23 0 0 26
>>Helló!

 

Szerintem interlingvául tanulj meg, ami az eszperantóhoz hasonlóan egy szerkesztett nyelv, de annyival több haszna van, hogy azzal ellentétben az írásbeli alakok minden újlatin anyanyelvű, vagy ilyen nyelvet bíró számára, sőt még az angolul tudók számára is első látásra érthetőek. Valamint jó alapot nyújt bármilyen neolatin nyelv (pl. olasz, portugál, spanyol) tanulásához, sőt az ilyen anyanyelvű emberekkel való kommunikáláshoz is (volt már nekem is ilyen tapasztalatom).

 

Teszteld le te is (érdekes és könnyen érthető cikkek interlingvául)!

 

Shoshoj<<

 

Itt szóbakerült a latin is. Nos, az annyira kívánatos (az angolnak, mint a legnagyobb világnyelvnek a szókincsét is képező) latin "kultúrszókincs" elsajátításához nem szükséges a bonyolult nyelvtanú latint megtanulni, mert ugyanezt a szókincset biztosítja az interlingua (nem felcserélve, keverve azokat indokolatlanul germán gyökerekkel, még azokat is eltorzítva, mint pl. az eszperantóban, hanem a többség számára érthető, felismerhető módon).

 

Shoshoj

 

<-------------------------------------------------------------------------------------------------------->

 

Salute!

 

Secundo me apprende le interlingua, que es similarmenta a esperanto alsi un lingua construite, ma illo ha tanto plus utile, que in contra del esperanto su formas scribite  son comprehensibile pro omne ( / tote) neolatinophonos, mesmo pro anglophonos al prime vista (sin studios previe). De plus il offere un bonissime fundo al apprender de qualcunque lingua neolatin (p. ex. italiano, portugese, espaniol), mesmo al communication con homines con un tal lingua materne (crede me, io habeva jam un tal experientia).

 

Prova lo anque tu al http://internodio.cjb.net/ - breve ( / curte) e facilemente comprensibile articulos in interlingua.

 

Shoshoj

 

Előzmény: Shoshoj (25)
Shoshoj Creative Commons License 2004.08.23 0 0 25

Helló!

 

Szerintem interlingvául tanulj meg, ami az eszperantóhoz hasonlóan egy szerkesztett nyelv, de annyival több haszna van, hogy azzal ellentétben az írásbeli alakok minden újlatin anyanyelvű, vagy ilyen nyelvet bíró számára, sőt még az angolul tudók számára is első látásra érthetőek. Valamint jó alapot nyújt bármilyen neolatin nyelv (pl. olasz, portugál, spanyol) tanulásához, sőt az ilyen anyanyelvű emberekkel való kommunikáláshoz is (volt már nekem is ilyen tapasztalatom).

 

Teszteld le te is (érdekes és könnyen érthető cikkek interlingvául)!

 

Shoshoj

Dorian Gray Creative Commons License 1999.08.19 0 0 23
A latin az gyönyörű nyelv. Csak sajnos nincs nyelvérzékem. Egy barátom tanított latinul.
Historia est magistra vitae!
Matula bácsi Creative Commons License 1999.08.19 0 0 22
A cigány nyelv is érdekel lehet, hogy bizonyos helyzetekbe nagy segítség lehet, de van abból nyelvvizsga? Ja azt tudom, hogy a GÁDZSÓ az fiút jelent ugye? Alapnak nem rossz.
zsiragy Creative Commons License 1999.08.19 0 0 21
Ha a hasznosságra törekszel, akkor tanulj németül. Előbb-utóbb egész Magyarországot a németek vásárolják fel. Pl. Sopronban már a legtöbb fodrász meg fogorvos németül veszi fel a telefont.

Ha jól akarsz járni, akkor valami kis nyelvet tanulj: török, holland, portugál, ilyesmi (jó, persze a "kis" nyelv relatív, a portugált pl. százmilliónál is többen beszélik).

Lehet, hogy sokáig semmi hasznát nem veszed, de ha egyszer portugálul tudót keresnek a szakmádban, akkor király vagy...

Hussain Creative Commons License 1999.08.19 0 0 20
Én érzem, hogy a kirgiz egyszer még világnyelv lesz, szerintem már most kezdjétek el tanulni!!
neptancos Creative Commons License 1999.08.19 0 0 19
Bocsesz,melyiket?
n.
on: Olasz, ha van rá idód. Szép, viszonylag könnyű, viszonylag hasznos.
Eszperantó, ha csak vizsgázni akarsz. Latin stb. ehéz.
n.
Mekk Elek Creative Commons License 1999.08.19 0 0 18
Davesz a baktale ! Mindenkinek .

Itt nalunk a Mekk csaladban beszeljuk az Angol es a Francia mellett a Cigany nyelvet is . Miert nem ezzel probalkoztok ?
Ez aztan az internationalista ,nem az eszperanto. Hat nem ?

Mek-Mek

user_af Creative Commons License 1999.08.19 0 0 17
Kedves Beatrix!
Az unióban (gondolom, nem a szovjetre, hanem az európaira gondolsz) minden tagország nyelve hivatalos nyelv, tehát az angol meg a francia mellett még vagy 8 (mert ugye van, aki lemondta - pl. Luxemburg - hogy az ő nyelve is az legyen, meg van pár ország, ami tag ugyan, de másokkal egy nyelvet beszél, pl. német-osztrák, francia-belga). Ha felvesznek minket, a magyar is az lesz.
Ja, aki elfelejtette volna: Matula bá' most nem a nyelv szépségéért akar tanulni, hanem hogy legyen még egy nyelvvizsgája. Akkor meg eszperantó egyértelműen.
Amúgy minden nyelv szép (én elég sokba belekezdtem, összesen van vagy 10, oszt mégis csak angolul beszélek tűrhetően, bár oroszból is van egy alapfokom, de ma már megbuknék).
Ja, aki a finnt javasolta könnyű nyelvként: kivétel igaz, hogy nincs, de jusson eszébe az összes szó kemény meg lágy töve, ami azért nem mindig kiszámítható...
(Mondjuk azért legnagyobb élményem (az akkor még Kelet-) Berlin nyelvi téren. Első nap voltam kint, először életemben, vagy 15 évvel azelőtt tanultam utoljára németül 1 évig, és berlinieknek én magyaráztam el németül, hogy juthatnak el a Jacques Duclose(??? remélem, így írják, ott laktam) Strasséról Pankówba. Hát ja, nálam láttak térképet, odajöttek megkérdezni... Na, az elég szép volt!)
Csóka Beatrix Creative Commons License 1999.08.18 0 0 16
HI!
Szerintem tanulj franciául. Én már
kemény egy éve taulok magántanárnál
érettségiig le szeretném tenni a közéfokut. Még beszélek németül és
angolul ezekből nov.-ben csinálom a
középfokut. Eddig a francia elég könnyü a nyelvtanja majdnem megegyezik az
angoléval (eddig az elsős gimis könyvet vettük át)
Nekem nagyon tetszik ez a nyelv és az
angol mellett a masik unios nyelv.
Remélem segitettem!
Csao
Bea
KukacAV Creative Commons License 1999.08.18 0 0 14
Én a szlovákot ajánlom. Igen könnyű nyelv (főleg, ha régen tanultál valamit oroszul), és ha érted, akkor érteni fogod a cseheket is - némi érzékkel még az orosz, szlovén, lengyel stb. nyelvterületeken sem fognak eladni. Éshát nem utolsó szempont, hogy olyan szavakat tanulhatsz, mint "zmrzlina", "hmla", "rozvrh", "zrkadlo", "prst" :))))))
realdoko Creative Commons License 1999.08.18 0 0 13
Nem ajánlanám az eszperantót. Egyszerűen azért, mert soha nem lesz meg így az az örömed, hogy elmész egy idegen országba, ahol meghallod azt a nyelvet, amivel tankönyvekben találkoztál csak eddig. Ez egy olyan élmény, mint mikor valami homályos álom egyszercsak valósággá válik.
A latinnal ugyanez a helyzet, bár annak mégis olyan varázsa van, hogy meg kell fontolni.
Amit én esetleg tudnék ajánlani az pl. az olasz, aminek hangulata van, lehet vele májerkedni a pizzeriában meg a barátok előtt ;-) és eleinte nem is olyan nehéz. Mikor meg nehezebbé válik (pl. a millió igeidő miatt), addigra meg már érdekes és megszereted.
schgy Creative Commons License 1999.08.18 0 0 12
Matula bacsi!
Az eszperanto valoban villam tanulhato nyelv. En beszelek (na jo neha csak ertek) angol, francia, spanyol, lengyel, finn, nemet es orosz nyelven, ezert ertek eszperantoul is (olvastam mar konyveket eszperantista ismerosom "jovoltabol") tanulas nelkul.
A finnt pedig megtanultam fel ev alatt kozepfokig, amugy sem nehez (Werner Zsolt velemenye mas topicokbol), de ha magyar az anyanyelved (ami szerintem igaz, mert magyarul irsz es csak egy idegen nyelvet, az angolt vallottal be), akkor szerintem szazszor konnyebb, mint barmilyen nem finn-ugor nyelv.
Egyebirant a "kis" nyelvekbol konnyebb nyelvvizsgazni is.
Termeszetesen, ha hasznos nyelvet szeretnel dni, akkor az erdemes tanulni (esetleg feleleveniteni, mert aki most diplomazik az biztos latott meg cirill betut is).
schgy
pancho Creative Commons License 1999.08.18 0 0 11
KisMedve
Javasolnám a magyart, legalábbis helyesírás tekintetében (eszperantó, felsőfokú :-)
Matula bácsi:
Volt már ilyen topic, tessék kicsit mélyebbre bányászni az első 100-nál. Amúgy szerintem is az eszperantó a legkönnyebb, bár hasznát nemigen veszed az életben. A finn, amit itt valaki javasolt, _nem_ olyan könnyű (bár valóban nemigen van benne kivétel - a hivatalos verzióban -, mivel eléggé műnyelv a múlt századból származó nyelvtannal, csak a népek Helsinkiben sem azt beszélik, vidéken - mondjuk Karjalában - meg pláne nem).
Chavo Creative Commons License 1999.08.18 0 0 10
Asszem jól érzed!
Mindig igyekeznek valamilyen formában az eszperantót ráeröltetni valakikre.
Hallottam például az EU majdani bővítésére ajánlotta valaki, hogy legyen az Unió hivatalos nyelve az eszperantó (természetesen magyar volt az illető).

Szép reményekkel keltették életre ezt a nyelvet, de azt hiszem az újszülött nem volt kellően életképes.

Matula bácsi Creative Commons License 1999.08.18 0 0 9
Igazábó semmit nem tudok az eszperantoról, jól érzem, hogy gyakorlati haszna egyenlő a 0-val
KisMedve Creative Commons License 1999.08.18 0 0 8
Én is pont ebben a helyzetben vagyok, és az én választásom is az Eszperantóra esett, aminek három oka van:

1. lustaság
2. az idő szűk keresztmetszet
3. gyerekkoromban már egyszer megtanultam Eszperantóul (jobban tudtam, mint most angolul, amiből felsőfokum van), de gyalázatosan elfelejtettem a nem használatban.

Még idén le fogok vizsgázni, de szerintem az is le tud, aki régen sem foglalkozott vele.
Ha gyakorolni akarsz, vagy csak ismerkedni a nyelvvel, ajánlom a
http://www.esperanto.org címet.

Üdv, KisMedve

KisCsaavoo Creative Commons License 1999.08.18 0 0 7
Én a japánt ajánlom.
jeegynullas Creative Commons License 1999.08.18 0 0 6
Eszperantoban van kb. 16 szabaly, egyik alol sincs kivetel (a ragozas minden szofaj, minden szavanal ugyanazt a szabalyt koveti), es a szavak nagyresze nemzetkozi, vagy ha nem, akkor latin eredetu, es innen onnan ismeros lehet. Heti 3 oras tanulassal szerintem 3-6 honap alatt nyelvvizsga. Ha ennyi ido alatt nem megy nem, akkor ugysem erdemled meg a diplomadat! ;-)
Matula bácsi Creative Commons License 1999.08.18 0 0 5
Könnyen tanulható mit jelent, heti 3 óraban, 1 év, több.
és honnan tudod, hogy könnyen tanulható?
schgy Creative Commons License 1999.08.18 0 0 4
Ha csak formanak kell, akkor eszperanto, vagy finn, mert ezek hamar tanulhatok, egyebkent meg nemet, spanyol, francia, vagy orosz, a szakmanak megfeleloen.
schgy
jeegynullas Creative Commons License 1999.08.18 0 0 3
Na jo, legyen eszperant0. Ugy tom, azt is elfogadjak, es par honap alatt elsajatithato, plane ha birsz mar egy latin szeru nyelvet.
Chavo Creative Commons License 1999.08.18 0 0 2
Tanujj latinul. anak nadj hacnát veced, ha Latin-Amerikába méc
uh Creative Commons License 1999.08.18 0 0 1
tanulj 0laszul
jeegynullas Creative Commons License 1999.08.18 0 0 0
Nullvegul.
Matula bácsi Creative Commons License 1999.08.18 0 0 topiknyitó
Az a kérdésem mivel az egyetemi diplomához most már két nyelvvizsga kell, hogy második nyelvként melyiket választanátok, angolból megvan.
A választásomat megnehezíti, hogy az összes többi nyelv terén abszolút szűz területre lépek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!