Legegyzerubb, ha ranezek a naptarra. Ha pentek van, akkor a kobetkezo 2 nap idojarasa ramaty lesz. Tavaly nyaron is igy volt, iden is ez lesz. Ennek az az oka, hogy az ember energikusabb jo idoben, ezert a termelekenyseg novelese celjabol ugy manipulaljak az idojarast, hogy a rossz ido hetvegere essen.
Egyszerubb ha kinezek azablakon es megnezem a kulteri homeromet is, az nem olvas meteorogiai honlapokat, igy neha ket fokkal is kepes elterni a teves eloirasoktol.
Ahhoz képest, hogy ma reggelre az OMSZ és az időkép, az accuweather és társai is max 13-15 fokot mondtak, hatalmas hidegfront jön.... ehhez most fél 6 és már 24 fok van! Tegnap ugyanekkor 25 fok volt, amikor délután 37-38 fok volt..... délutánra 25-26 fokot mondtak... ehhett kbb annyi lesz mint tegnap......
A bokam kivan ezektol az elorejelzesektol. Akarhany helyen nezem, annyi fele. Legalabb egyformat hazudnanak. Gyor teruletere van ameyik pentekre es hetfore mond esot, van amelyik szombat es vasarnapra.
- A pentek mar biztosan nem talalt.
Az OMSZ oldalan pedig akcios utazast konnyebb talalni mint elorejelzest.
A szólás-mondások is jók az időjárásról, ez a mostani eső mint tudjuk "aranyar ér" :) Csöndes és kitartó, pont ez kell most, jó sokáig, és jó sokszor.
Én egy tájképfestő soroksári léghajó kalauzról hallottam a múltkor a rádióban. Azt mondta hogy a táj mindig csak rosszabb képet mutat felülről, már több évtizede figyeli :(
A recept a következő: végy egy embert, tanítsd meg egy szűk szókincsre, amely a szakma gyakorlásához bőségesen elegendő. Így pl. lehetséges, valószínű, elszórtan, előfordulhat, változóan és hasonlók. Ezzel gyakorlatilag bárki meteorológussá válik az időjárás előrejelzés tekintetében.
Még jósnak sem mondanám őket, mert a jós többször eltalálja a jövőt. A távolabbit is, míg a meteorológus többnyire még azt sem tudja nagy valószínüséggel megmondani, hogy jelen időben mi a helyzet. A televíziós meteorológiai előrejelzés azonos szinten van az ezoterikus-jó humbug műsorral. Gyakorlatilag ennél haszontalanabb szakma és munka kevés van. Konkrétan egy kommunális hulladékgyűjtésben dolgozót (kukást) is pl. sokkal többre tartok.
Én - ha már kell -, teljesítménybérben alkalmaznék meteorológust, és csak az eltalált előrejelzés után adnék javadalmazást nekik. Attól tartok hamar kihalna a szakma, de nem is lenne nagy kár érte. Valószínüsítem egyébként, hogy évszázadokkal ezelőtt egy kinai időjós is sokkal bizonyosabban jelezte előre az időjárást, minden műhold, kütyü, számítástechnika és egyéb milliós, milliárdos csecsebecse nélkül. Ja és azt felelősséggel tette, szemben a maiakkal.