Keresés

Részletes keresés

nyman Creative Commons License 1999.08.18 0 0 40
OFF
Igen, talan a matavnak van valami szankcioja, de szerintem a tobbi szolgaltato nem torodik vele. Mo-rol mobilrol hasznalom nagyritkan. Svedorszagbol viszont rendszeresen. pl. ma is. Mo-ra. :)
Matula bácsi Creative Commons License 1999.08.18 0 0 38
Én úgy tudom, hogy a Call-back szolgáltatás Magyarországon nincs engedélyezve, csak nehéz ellenőrizni, hogy használják-e vagy sem.
nyman Creative Commons License 1999.08.17 0 0 37
Probaltam a netphone ugy kozel egy evvel ezelott, amivel internetrol barmelyik telefont fel lehet hivni.Mo-ra is letoltheto. Relative olcso. De a minosege hagy nemi kivannivalot, (lehet azota valtozott).

De jelenleg Svedorszagbol kb. 23 Ft-nak megfelelo osszeger hivom az Usa, Angliat, Daniat es 28 Ft pl Nemetorszagot, Franciaorszagot stb. Ha keresnek lehet talalnek olcsobbat, de ez mar eleg olcso ahhoz, hogy ne toltsem az idomet keresgelessel. Minoseg tokeletes. (A ceg tagja a France Telecom es a Deutche Telekom is)

Hasznalok idonkent callbacket egyes orszagokba, ahova ez aranyaiban olcsobb. Ez utobbinak megvan az az elonye, hogy Ny-Europabol egy direct access szamon keresztul barmelyik fulkebol telefonalhatok erre a szamra es az AT&T szolgaltatasat is elerem. Ez viszont szerintem sok esetben kisse draga.

udv
nyman

Nos Creative Commons License 1999.08.17 0 0 36
;-)))
hát igen, örülök is, hogy elsüllyedt az ATM csalók topic...
képzeld, most rács mögül törzsasztalozhatnék (csak nem)
Matula bácsi Creative Commons License 1999.08.17 0 0 35
Én mindig minden munkahelyemmel korrekt vagyok, nem akarok egy pert a nyakamba ;-)
Nos Creative Commons License 1999.08.17 0 0 34
igazi elkötelezett válasz!
;-)
Matula bácsi Creative Commons License 1999.08.17 0 0 33
Nos,

Elkerülte a figyelmedet, hogy ez a szám néhány országban jóval kedvezőbb, és ezek azok az országok ahová a Magyarországról indított nemzetközi beszélgetések 95%-a történik. (Németo, U.K stb.). A minőségről pedig az előttem szóló PanTel-es kollége elmondta, hogy egyáltalán nem zavaró a beépített késleltetés.

dzsdzs Creative Commons License 1999.08.17 0 0 32
Erdekelne, hogy milyen meresek alapjan hatarozzatok meg a minoseget. Van-e ertelme olyanokat merni mint a "drotos" telefonoknal, hogy zajszint elore/hatra, csillapitas, ipmulzuszaj etc. ?

Van-e modszer (berendezes) arra, hogy a vegpontok kozzotti minoseget (end-to-end quality) merjetek IP halon?

Nos Creative Commons License 1999.08.17 0 0 31
szia Matula bá'!

Szerinted nem karcsú egy kissé az a 20% megtakarítás - foleg a mesterségesen rontott minoség tükrében?

Matula bácsi Creative Commons License 1999.08.17 0 0 30
Magánszemélyként is érdekelhet, pusztán minimum 20000Ft nemzetközi beszélgetést kell produkálnod ugyanis a PanTel szolgáltatás egyelőre csak nemzetközi hívásokra vonatkozik. Az átlagos megtakarítás 20% körül van a Matáv tarifájához képest. (Van olyan ország ahol ez a szám még kedvezőbb.)
dzsdzs Creative Commons License 1999.08.17 0 0 29
Es milyen jelzesrendszert hasznalnak az IP-telefoniaban? SS7-et, vagy valami specit?
mccheese Creative Commons License 1999.08.17 0 0 28
Magánszemélyek esetén is érdekes lehet a szolgáltatás. De személy szerint nem tudom eldönteni mennyi telefonálás esetén éri meg. A bérelt vonal persze magánszemélynél nem jöhet számításba, de a betelefonálós, második tárcsahangos megoldás már igen.

Mcc

mccheese Creative Commons License 1999.08.17 0 0 27
Na szóval az a 250mses nem vészes. Mi itt benn már most ezt használjuk külföldre telefonáláskor. Egy picit olyan mintha sokáig gondolkodna a túloldal, de nem vészes. Egyébként pontosan 250msec van beállítva (tudomásom szerint)

Mcc

neptancos Creative Commons License 1999.08.17 0 0 26
Valentine!
Na ez az, itten van a Monopólium qtya elhantolva! Kié a matáv?

Mccheese! Magánszemélyként érdekelhet engem a szolgáltatásotk, és ha igen meddeig nem? És mekkora forgalomtól?

És a hozzáértőktől kérdezem: a sávszélesség, minőség, sebesség problémájára mennyire jelent megoldást a kábeles internet elérés?
Bocs, ha triviális))
n.

Valentine Creative Commons License 1999.08.16 0 0 25
mccheese,

Mennyi késleltetést kell produkálnotok? Pont annyit hogy élvezhetetlen legyen a beszélgetés (250+ms)? Zseniális. Hajrá, Magyarország! Van ilyesmire (előírt legjobb minőség) példa külföldön? Orosz és ukrán minta nem érdekel :)

Valentine

jeges Creative Commons License 1999.08.16 0 0 24
Meghallgattam a rádióműsort.
Tudományos műsorként konferálták föl. Én nem sokat értek a telefóniához, de ez a műsor még nekem sem mondott semmi újat. Baromi igénytelen volt.
Ráadásul szerepelt benne Nyírő András főszerkesztő, aki azt találta mondani, az a jövő, hogy az emberek már nem fognak beszélgetni egymással telefonon, hanem csak üzeneteket küldenek.

Ezen még a többiek is mosolyogtak, pedig azok is mondtak egy-két baromságot.

ptata Creative Commons License 1999.08.16 0 0 23
Jelzések nélkül nem megy a távközlés, szóval lesznek ill. maradnak.

Perverz Tata

mccheese Creative Commons License 1999.08.16 0 0 22
Bocs a késői reakcióért, csak közben vidéken voltam bekötni egy ügyfelet :o)

Valóban a Pantel saját hálózaton továbbít IP protokollal. A mérések alapján meghaladjuk minőségben a vezetékes telefon szabványt. Ezt kell most lerontanunk azzal, hogy némi késleltetést kell beiktatnunk a jelfolyamba. De minden egyéb paraméter változatlan marad (sávszél, torzítás stb...)
Kint külföldön aztán már vegyesebb a továbbítás, de még így is eléggé jó minőségű marad.

Mcc

Valentine Creative Commons License 1999.08.16 0 0 21
200 millió forint a szolgáltatás elrontására?!?! Mit gondol ez a hülye állam??? Hol van itt a szolgáltatások versenye, az ügyfelek érdeke, meg minden, ami az összes értelmes helyen prioritást élvez??? Kicsit kiakadtam, bocs.

Valentine

dzsdzs Creative Commons License 1999.08.16 0 0 20
"Egy érdekes kérdés lehet az, hogy a jelenlegi telco cégek egyáltalán ráengedik-e az IP-felől érkező idegen szolgáltatók forgalmát, és
ha igen mennyiért ? /saját hálózatukat védendő/ "
Ha jol tudom az USA-ban van erre szabalyozas (ra kell engedniuk), sot az is kitetel, hogy tisztesseges arat kell kerniuk (valami olyasmi remlik, hogy annyiert kell adjak, amennyiert ok "sajat maguktol veszik").
Egyebkent epp ezert volt jo ideig, hogy a tavolsagi hivasokat biztosito cegeknek nem szabadott helyi szolgaltatast bonyolitani es vice versa. (ezt azonban nemregiben feloldottak).

"Azt meg főleg nem lehet megmondani, hogy egy telco cég pl. elektromechanikus ARF központtal oldja meg a szolgáltatást vagy
pedig egy élvonalbeli TPV AXE központtal. "
Azt nem is mondjak meg senkinek, de epp ezert (az atjarhatosagert) vannak a standardok (SS7 pl).

Azt tudja valaki, hogy IP telefoniaban mi lesz a jelzesekkel? Vannak egyeltalan jelzesek? Vagy az atjaroknal hogyan, mibol generalodnak a jelzesek?

dZs

ptata Creative Commons License 1999.08.16 0 0 19
Azért nem, mert arról volt szó, hogy ez "IP-telefon" :-)

Egy érdekes kérdés lehet az, hogy a jelenlegi telco cégek egyáltalán ráengedik-e az IP-felől érkező idegen szolgáltatók forgalmát, és ha igen mennyiért ? /saját hálózatukat védendő/

Mert ha nem, akkor bizony fuccs a kis szolgáltatóknak....
És IMHO senkit nem lehet arra késztetni, hogy engedje be az XY feltörekvő "szokatlan megoldások" cége felől érkező IP-hívásokat az ő hálózatára.
Egyszerűen mondhatja azt is, hogy ő nem alkalmazza ezt a technológiát...

Azt meg főleg nem lehet megmondani, hogy egy telco cég pl. elektromechanikus ARF központtal oldja meg a szolgáltatást vagy pedig egy élvonalbeli TPV AXE központtal.

Perverz Tata

dzsdzs Creative Commons License 1999.08.16 0 0 18
ptata,
"Különböző frekvencián mennek. X db TVcsatorna a TV-műsor számára.
1 pár az Internetnek és 1 pár az IP-telefonnak, de opcionálisan elmehet az Internet csatornáján is."
Ha dedikalt csatornaja van a telefonnak akkor minek IP-siteni? Miert nem "mehet analogon"?

Hogy a topichoz is hozzaszoljak...
A telefonalas nem lesz olcsobb IP-n keresztul, legalabbis nem ilyen egyszeruen a felhasznalo kedveert. Az elsodleges cel ugyanis, ami a tavkozlest mozgatja, az, hogy a telefon tarsasagok (telco-k) profitot termeljenek. Ha ok ugy gondoljak, hogy az olcsobb hivasok tobb telefonalast = tobb bevetelt eredmenyeznek akkor olcsobb lesz a telefonalas egysegara. Viszont mi felhasznalok ugyanannyit, vagy tobbet fizetunk majd, mert tobbet is fogunk telefonalni. Ha "eszbe kapunk" es nem fogunk, akkor a telco profitja csokken, es felemeli az arakat.
Amugy azt is hallottam egy eloadason, hogy hozzaszamolva az IP-telefoniahoz a hagyomanyos marketing es adminisztrativ koltsegeket a telco szamara szinte semmivel sem olcsobb az IP telefonia a hagyomanyosnal.
Egyszoval a technologiai ujitas kozvetlenul nemigen kepes a szolgaltatasok arait befolyusolni.

Ami viszont csokkentheti az arakat az a piaci verseny.
Az IP-nek koszonhetoen elszaporodhatnaknak a kis helyi szolgaltatok, mert egy IP halozatot sokkal olcsobb megepiteni es fenntartani (a routerek es szerverek max nehany $10000-ba kerulnek, mig a hagyomanyos telefonkozpontok $ millio korul mozognak).
Ezek a kis szolgaltatok viszont csak helyi hivast kepesek olcson kapcsolni, tavolsagi hivasokhoz ra kell kapcsolodjanak egy gerinchalozatra (akar IP, akar hagyomanyos telefon halozatra).
Gerinchalozatokon az IP nem igazan alkalmas forgalom bonyolitasra, amennyiben a halon garantalt savszelessegu szolgaltatasokat kivannak nyujtani (pl. telefon, videokonferencia). Az IP nem tudja biztositani a konstans savszelesseget, mert tervezesenel nem volt szempont a QoS (Quality of Sevice), ami minden nyilvanos telefonhalozat alapja (eladni csak azt lehet ami jo, ugye - foleg ha verseny van). Maradnak tehat a bevalt modszerek: SS7, illetve a feltorekvo ATM.

Az tavolsagi beszelgeteseknel az attorest tehat nem az IP igeri, hanem egy olyan technologia ami csomagkapcsolt (tehat nem kell egy lefoglalt savert fizetni, hanem csak az atkuldott adatmennyisegert), de ugyanakkor biztositani tudja szukseg eseten az allando savszelesseget. (hogy ez az IPv6 vagy az ATM lesz, azt ma meg nehez eldonteni).

dZs

ptata Creative Commons License 1999.08.16 0 0 17
_HA_ tévedtem, akkor bocs.

"Tudja valaki, hogy ezeket hogyan valositja meg egyszerre?"
Különböző frekvencián mennek. X db TVcsatorna a TV-műsor számára.
1 pár az Internetnek és 1 pár az IP-telefonnak, de opcionálisan elmehet az Internet csatornáján is.

"elegge pazarlo megoldas"
Másképp pedig nem nagyon lehet.... :-)))

"Raraknak valami csomagkapcsolt adatatviteli protokollt a drotra (IP, ATM) es azon fut majd a telefon es TV is?"
Szerintem semmi szín alatt sem a közeljövőben. :-) Ugyanis a TV-k vevője analóg, mivel analóg RF-jelet vesznek a kábelTV hálózatról.
Csomagkapcsolt TV mehet majd akkor, ha pl. minden TV-nek lesz IP-címe /majd az IPv6-nál biztos/ és pl. Java fut minden TV-ben. Akkor majd el tudom ezt is képzelni.

Perverz Tata

dzsdzs Creative Commons License 1999.08.16 0 0 16
mccheese,
ezek szerint a Pantel nem az interneten tovabbitja a hangot, hanem sajat belso halozaton IP protokollal? Merthogy az IP telefonia rossz minoseget a nyilvanos internetre jellemzo csomagkesleltetes szokta okozni (kis savszelesseg = nem jonnek meg idoben a csomagok).
Ugy tudom, hogy meg garantalt savszelesseg eseten sem erik el vezetekes telefon minoseget a tomorites miatt (mas kerdes, hogy lehet nem is kell elerni azt a minoseget.

Egyebkent ugy hallottam (olvastam), hogy a HIF azzal a kikotessel adta meg a Pantelnek az engedelyt, hogy fel kell hivnia ugyfelei figyelmet arra, hogy az altaluk nyujtott IPtel szolgaltatas minosege gyengebb a hagyomanyos tel-nel. Tovabba ezt a gyengebb minoseget, az esetleges technologiai elorelepes ellenere is meg kell tartani.

Szerintem a nagy buli mindenkepp a kabeltevek kornyeken van, akik a csillagpontos rendszerben kepesek TV, Internet, telefon szolgaltatasokat nyujtani. Tudja valaki, hogy ezeket hogyan valositja meg egyszerre?
1.
Maradna TV ahogy van, melle egy kulon savban helyet biztositanak az analog telefonnak, majd meg egy kulon savban jon az internet? (elegge pazarlo megoldas)
2.
Raraknak valami csomagkapcsolt adatatviteli protokollt a drotra (IP, ATM) es azon fut majd a telefon es TV is?

dZs

mccheese Creative Commons License 1999.08.16 0 0 15
Miutan jomagam koyelrol lathatom a dolgot, muszakilag ugyanolyan jo mint a vezetekes. Csak le kellett rontanunk.

Mcc

(Aki a Pantelnel dolgozik)

Adeptus Creative Commons License 1999.08.16 0 0 14
johannes !
Arra nem gondoltál, hogy a MATÁV -nak sok 10 millió forintjába került a koncesszió megszerzése és megtartása? (pl.: a kezdetek kezdetén rengeteg időben nem teljesített telefonbekapcsolás (mivel a hálózatot nem lehetett olyan gyorsan kiépíteni)miatt fizetett bírság)
Üdv !
Adeptus
Matula bácsi Creative Commons License 1999.08.16 0 0 13
Tévedsz, ugyanis valóban szándékosan le kell rontani, ez szerepel a HIF engedélyben. A PanTel-nél amúgy már müdődik az IP alapú telefon, nagy sikerrel egyelőre azonban csak üzleti felhasználók számára.
Legokosabb ha bocsánot kérsz, akit hazugsággal vádoltál, a tudatlanságod miatt.
ptata Creative Commons License 1999.08.16 0 0 12
Johannes !

Kár, hogy nem vetted észre ennek a topiknak a témáját.

A szabályozás elég béna az már szent igaz. Addig ok, hogy a Matávot szét akarják darabolni, de az már nem, hogy helyette egy másik monopólium létrejöttében asszisztál ez a hülye állam.

A HIF-en nem azt írták elő, hogy a hagyományos telefonnál rosszabb minőségre kell "lerontani", a szitu az, hogy az IP telefon minősége, úgy default-ból rosszabb, mint a hagyományosé.

Nagy kérésem van, arra kérlek, hogy ne hazudozz szándékosan, plíz.

Perverz Tata

johannes Creative Commons License 1999.08.16 0 0 11
Emberek! Arra senki sem gondolt, hogy nincsn valami rend a szabalyozas korul. A jelenlegi szabalyozas tisztessegtelenul vedi a MATAV-ot, amikor a hirkozlesi fofelugyeleten eloirjak minel nem lehet JOBB a szolgaltatas. A Pantelnek mintegy 200 millio forintot kell beruhaznia ahhoz, hogy LERONTSA a szolgaltatas minoseget az eloiras szerinti szintre. Ez tisztsssegtelen verseny es bunkosag hibridje az allami vezetestol. Ezek utan mit varunk?
lepke Creative Commons License 1999.08.16 0 0 10
Kedves Capa!
Sajnos egy fazissal kesobb olvastam at az eddig leirtakat ALAPOSAN mint
kellett volna es igy csak most latom,hogy elozo hozzaszolasommal nem
sikerult ujat mondanom.Azert annyit talan hozzatoldanek,hogy szerintem
feltetlenul megtortenik majd es az atlagember szamara is elerheto lesz a
hangtovabbitasnak ez a negyedik modja.Vagy inkabb pontosabb ha azt irom
le,feltetlenul megtortenik a telefonalas aranak drasztikus csokkenese.
Itt pl. mar a hagyomanyos telefon olyan olcso,hogy talan nehez egy uj rend-
szernek ,amelynek az infrastrukturaja meg nincs is kiepitve,versenykepesnek lennie.Raadasul,ha a tavkozlesben valami uj bukkan fel,akkor szinte mindig a mar jol ismert multik jarnak az elen.
Ezt csak a temaindito irasban feltett kerdes miatt mondom.Szerintem
nem dolnek meg a monopoliumok es a kommunikacio sem alakul at lenyegesen,csak olcsobb lesz egy kicsit.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!