Keresés

Részletes keresés

Adeptus Creative Commons License 1999.08.16 0 0 14
johannes !
Arra nem gondoltál, hogy a MATÁV -nak sok 10 millió forintjába került a koncesszió megszerzése és megtartása? (pl.: a kezdetek kezdetén rengeteg időben nem teljesített telefonbekapcsolás (mivel a hálózatot nem lehetett olyan gyorsan kiépíteni)miatt fizetett bírság)
Üdv !
Adeptus
Matula bácsi Creative Commons License 1999.08.16 0 0 13
Tévedsz, ugyanis valóban szándékosan le kell rontani, ez szerepel a HIF engedélyben. A PanTel-nél amúgy már müdődik az IP alapú telefon, nagy sikerrel egyelőre azonban csak üzleti felhasználók számára.
Legokosabb ha bocsánot kérsz, akit hazugsággal vádoltál, a tudatlanságod miatt.
ptata Creative Commons License 1999.08.16 0 0 12
Johannes !

Kár, hogy nem vetted észre ennek a topiknak a témáját.

A szabályozás elég béna az már szent igaz. Addig ok, hogy a Matávot szét akarják darabolni, de az már nem, hogy helyette egy másik monopólium létrejöttében asszisztál ez a hülye állam.

A HIF-en nem azt írták elő, hogy a hagyományos telefonnál rosszabb minőségre kell "lerontani", a szitu az, hogy az IP telefon minősége, úgy default-ból rosszabb, mint a hagyományosé.

Nagy kérésem van, arra kérlek, hogy ne hazudozz szándékosan, plíz.

Perverz Tata

johannes Creative Commons License 1999.08.16 0 0 11
Emberek! Arra senki sem gondolt, hogy nincsn valami rend a szabalyozas korul. A jelenlegi szabalyozas tisztessegtelenul vedi a MATAV-ot, amikor a hirkozlesi fofelugyeleten eloirjak minel nem lehet JOBB a szolgaltatas. A Pantelnek mintegy 200 millio forintot kell beruhaznia ahhoz, hogy LERONTSA a szolgaltatas minoseget az eloiras szerinti szintre. Ez tisztsssegtelen verseny es bunkosag hibridje az allami vezetestol. Ezek utan mit varunk?
lepke Creative Commons License 1999.08.16 0 0 10
Kedves Capa!
Sajnos egy fazissal kesobb olvastam at az eddig leirtakat ALAPOSAN mint
kellett volna es igy csak most latom,hogy elozo hozzaszolasommal nem
sikerult ujat mondanom.Azert annyit talan hozzatoldanek,hogy szerintem
feltetlenul megtortenik majd es az atlagember szamara is elerheto lesz a
hangtovabbitasnak ez a negyedik modja.Vagy inkabb pontosabb ha azt irom
le,feltetlenul megtortenik a telefonalas aranak drasztikus csokkenese.
Itt pl. mar a hagyomanyos telefon olyan olcso,hogy talan nehez egy uj rend-
szernek ,amelynek az infrastrukturaja meg nincs is kiepitve,versenykepesnek lennie.Raadasul,ha a tavkozlesben valami uj bukkan fel,akkor szinte mindig a mar jol ismert multik jarnak az elen.
Ezt csak a temaindito irasban feltett kerdes miatt mondom.Szerintem
nem dolnek meg a monopoliumok es a kommunikacio sem alakul at lenyegesen,csak olcsobb lesz egy kicsit.
lepke Creative Commons License 1999.08.16 0 0 9
sziasztok
En mar vagy fel eve hasznalom az vocaltec.com internet phone 5 programjat.
Nagyon remelem,hogy Magyarorszagon is hamarosan hasonloan jelkepes
osszegbe kerul majd a helyi hivas es az internet mint itt Ausztraliaban .
Nagyon varom,hogy a impulzus-alapu nemzetkozi beszelgeteseket igy ki
lehet majd valtani Pc-Pc beszelgetesekre.Nekem nagyon tetszik,csak egyelore nem nagyon van kivel.Itt a helyi hivas egy doboz gyufa ara es korlatlan idore szol(csak a kezdemenyezesert kell fizetni).Ha otthon is igy lenne akkor egy doboz gyufa araert annyi ideig beszelhetnenk....
N e t S h a r k Creative Commons License 1999.08.16 0 0 8
Az eddigi hozzaszolasok alapjan ugy tunik, hogy nem sokan tudjak, mi is az az Intrnet Telefonia. Pedig Perverz Tata nagyjabol leirta. En sem vagyok nagy szakertoje a temanak, de azert valamit mar olvastam rola. Eloszor is, inkabb IP Telefoniarol kell beszelni, mert ezek a szolgaltatasok tipikusan nem az Internetet hasznaljak, hanem sajat, garantalt savszelessegu IP alapu halozatokat, melyek nem (feltetlenul) reszei az Internetnek. Az is IP telefonia, ha ket PC-vel (benne hangkartyaval) rendelkezo ember beszel egymassal mondjuk a NetMeeting program segitsegevel. De ez csak jatek, igaz ezzel is sok penzt lehet megsporolni (en is szoktam igy beszelgetni egyik nagybatyammal, aki Szingapurban lakik), de a minoseg sajnos legtobbszor eleg szar, nem beszelve arrol, hogy csak azzal tudsz beszelni, akinek szinten van PC-je. Ez a IP Telefonia elso szintje. A masodik szint az, amikor a hivo fel a PC elott ul, de a hivott mar egy barmilyen telefon (PSTN). Ilyet lehet csinalni pl. a Net2Phone nevu programmal. Erdemes kiprobalni, frankon lehet vele pl. ingyenes USA-beli szexvonalakat (vagy esetleg hasznosabb dolgokat is) hivni. Ha tetszik a moka, akkor elo lehet fizetni, hogy ne csak ingyenes szamokat hivhass. De a minoseg ugye meg mindig szar, hiszen a csomagok az Interneten mennek, ami nem tudja garantalni a szolgaltatas minoseget. Harmadik lepcsonek lehet tekinteni, amikor az emliett ket modszert megtoldja az ember egy kis hardverrel. Peldaul az Internet PhoneJack nevu kartyaval. Ez a kartya egyutt tud mukodni pl. a fent emlitett ket progival is, es a lenyeg, hogy ra lehet dugni egy hagyomanyos analog telefont, es azt hasznalni beszelgetesre es tarcsazasra, mintha 'rendes' telefon lenne. Itt a kartya vegzi a beszedtomoritest (nem a szoftver), ezert jopar szazalekos minosegjavulas erheto el, es raadasul a megszokott modon tudunk felhivni barkit. A negyedik lepcso pedig az, amirol szerintem itt igazan szo van. Ekkor kerulnek elo azok a berendezesek, amikrol Perverz Tata irt. Ezeket nem te vasarolod meg, hanem a szolgaltato, aki nem az Internetet fogja hasznalni, hanem kulon erre a celra fenntartott IP halozatat, amely aztan csatlakozik valamelyik nagyobb gerinchalozathoz. Hozzad csak be fognak dobni egy reklamanyagot, hogy elo lehet fizetni IP telefonra. Ha elofizetsz, akkor bevezetnek a lakasodba egy kabelt (egy analog vonalat) a vegen egy szabvanyos RJ-11-es csatlakozoval, amit a hagyomanyos telefonodba dughatsz. A kabel masik vege egy Internet Telefon Gateway-be fog csatlakozni, amely atrakja a hivast az IP halozatra. A csomagok elvandorolnak egy masik ilyen szolgaltato gateway-eig, ahol ismet analogga alakulnak, hogy letrejojjon a kapcsolat. Vagy eseteg a hagyomanyos halozatra csatlakozo gateway-ig mennek, ha hagyomanyos (PSTN) szamot hivtunk. Valami ilyesmi.

Remelem, sikerult elmagyaraznom (bar biztos irtam nehany hulyeseget, mert ugye nem vagyok annyira szakember a temaban). A lenyeg, hogy az Internet (IP) Telefonhoz nem kell Internet eleres, lehet, hogy a lakasban nincs is szamitogep. Az elofizetes valoszinuleg nem is percdijas lesz, hanem mondjuk havi atalanydijas, esetleg kulonbozo csomagok formajaban (mint az Internet elofizetes).

neptancos Creative Commons License 1999.08.16 0 0 7
Jelenleg havi 20e HUF körül fizetek vezetékes telefont. havi 10eHUF körül van korlátlan Internetelérés, csókos TV-neteseknek. Plusz a mobildíjak. Ha és amnnyiben ki tudná váltani a netes telefon kicsit szarabb minőségben a hagyományost, elgondolkoznék, hogy döntsek. A "nagymama-problémára" nem jelentene megoldást. A mobil díjakat sem csökkentené.
n.
WAN Creative Commons License 1999.08.15 0 0 6
olcsó lenne a netezés. Olcsóbb, mint a telefon?
Tényleg olcsóbb a netezés külföldre, mintha telefonálnál. De gondolom emiatt a helyi telefonálásban nem is lesz szerepe.
Kovács Balázs Creative Commons License 1999.08.15 0 0 5
Szerintem ne lesz sokkal olcsobb, épp hogy csak olcsóbb lesz!
Pufi Creative Commons License 1999.08.15 0 0 4
Szervusztok!
Nem tartom tul valoszinunek, hogy sokkal olcsobb lesz igy a telefonalas, foleg, ha az elobbi levelben leirt technikai hatteret is figyelembe vesszuk. Ha a kezelesben is ujjat kell tanulni, vegkepp nehezen fog elterjedni. Nagyon sok cegnel preztizsbol az asztalon all a gep direkt internet kapcsolattal, megis inkabb a fax-ot hasznaljak.
tyutyus Creative Commons License 1999.08.15 0 0 3
A kérdésfeltevés azt sugallja, mintha máris olcsó lenne a netezés. Olcsóbb, mint a telefon ?!
Külföldre csak ritkán, különleges esetekben ír emilt az ember, mert a szokásait nehezen adja fel (legszívesebben személyesen kommunikál), de az üzleti élet eseményeit kétségtelenül előnyösen meggyorsítja a technika.
A monopóliumokat nem sajnálom, egyesek dugájukba dőlnek, mások meg combosodnak (rajtunk, netezőkön is)...
ptata Creative Commons License 1999.08.15 0 0 2
Na, hogy valami értelmeset is szóljak a témához :-)

Link < a href="http://www.cisco.com/warp/public/cc/cisco/mkt/iptel/">A Cisco megoldása

Az Ericcson megoldását is olvastam valahol:
Telefon-telefon, fax-fax és PC-telefon kapcsolatokat támogat IP hálózatokon.
A rendszer elemei:
- voice gateway /a PSTN és IP-hálózat közötti átjáró/
- SS7 gateway /a PSTN és az IP-hálózatok közötti jelzések átvitele/
- interactive voice response szolgáltatás
- IPT forgalomirányító és adatmenedzser /netkeeper ill. sitekeeper/
- account seever
- O&M rendszer
- PC kliens szoftver

Több helyet összekötnek az IP-hálózattal /pl. a telefonközpontokat/ mindegyik pont össze van kötve a PSTN-nel /nyilvános telefonhálózat/.

Már most is lehetséges az "IP-telefónia", kell hozzá egy spec. progi +mikrofon és hangkártya a számítógépeikbe.
Bejelentkeznek mind a ketten az Internet szolgáltatójukhoz, elindítják mindektten ezt a programot, megadja X Y IP-címét, és amít X a mikrofonba mond, azt hallja Y.

Eddig rendben is van, de ez nem IP-telefónia

Az "igazi" IP-telefóniának több szintje van.

#1: csak a két telefonközpont között megy a beszélgetés IP-hálózaton.

Ekkor X felveszi a hagyományos telefonját, felhívja rajta Y-t, ő is felveszi hagyományos telefonját, beszélgetnek rajta.
És észre sem veszik, hogy a 2 telefonközpont között a beszélgetés nem a "telefondrótokon" ment, hanem egy IP-hálózaton, ami nem feltétlenül része az Internetnek.

Mondom, semmi különbséget nem vesznek észre. Egyedül a szolgáltató oldotta meg a beszéd továbbítását az IP-hálózaton.

Miért haszna ebből a szolgáltatónak ? Az IP-hálózaton gazdaságosabban lehet adatot átvinni, mint a hagyományos PSTN /nyilvános távbeszélő hálózat/ hálózaton. (lásd csomagkapcsolt - vonalkapcsolt hálózatok).
Így olcsóbb a szolgáltatónak 1 hívás felépítése, amiből
A) növelhető a profit a tarifák növelése nélkül
B) a profit szinten tartásával lejjebb vihető az ár

Ennek fényében egyáltalán nem biztos, hogy olcsóbb lesz az IP-telefónia, mint a hagyományos.
Jelenleg a minősége is alatta van a hagyományos telefonálásénál.

A monopóliumok - IMHO - nem dőlnek meg, 2002-ig a koncessziós törvény védi őket, utána pedig az IP-telefon nélkül is megdőlnek.

A kommunikáció át fog alakulni, hiszen az IP-telefónia más elveket használ, bár remélhetőleg szem előtt tartják majd, hogy a telefonálónak ne kelljen új szabályokat megtanulni /lásd: vedd fel a telfont, várd meg a T-hangot, üsd be a számokat, stb.../

Perverz Tata

ptata Creative Commons License 1999.08.15 0 0 1
Hé korcs, látom, elég nagy paraszt vagy itt is.....

Perverz Tata

Korcs Creative Commons License 1999.08.15 0 0 0
Úgy látszik, "jeegynullas" sincs most ügyeleten. Na nulla
Ügyelet Creative Commons License 1999.08.15 0 0 topiknyitó
Hogy Bell úr találmánya menyire változtatta meg a világot, azt tudjuk.
A celluláris mobil hatását mindenhol látjuk magunk körül, pedig még egyre terjed, mint az influenza. Hogy ma még nem beszél állandóan mindenki mindenkivel, annak főleg anyagi okai vannak: egyszerűen túl drága a fecsegés. De mi lesz, ha kitör az olcsóság? Ha annyiért locsogatunk Tokióba, Los Angelesbe, Kalkuttába szakadt barátunkkal, mint azzal, aki még mindig a Nagydiófa utcában élvezi a nyarat? Márpedig ezt ígéri az IP telefon, amikor majd (már) a Hálón át folyik a beszélgetés. Megdőlnek-e a monopóliumok? Átalakul-e a kommunikáció? Technikáról (szebb) jövőről álmodoznak a szakértők a Kossuth Rádió "Tudósfórum" címu műsorában 16-án, hétfő délután 15.05-15.55-ig. Ha valaki kérdezne, véleményt mondana, azt hétfő délig írja meg ide vagy erre az emailre: Elek László

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!