Keresés

Részletes keresés

Mumu Creative Commons License 2000.06.09 0 0 23
Nem ertettel felre kedves Rastaman,keresd meg az okot hogy miert van ilyen keves ilyeniranyu ingered.Ezt mondtam.olellek(Waratah javitasa utan ket l-el)
Rastaman Creative Commons License 2000.06.09 0 0 22
???
Asszem felreertettel
Arra gondoltam, hogy nincs semmi olyan, amire ra vagnam, hogy "igen, ez a vagyam, az almom, stb"
Előzmény: Mumu (21)
Mumu Creative Commons License 2000.06.07 0 0 21
Keresd meg az okot hogy miert nem erdekel ami erdekel.
Rastaman Creative Commons License 2000.06.07 0 0 20
Ez utobbival nincs is baj, mar elnezest az oszintesegert!
:)

Az olvasas is megyeget, neha, ha talalok vmit ami lekot, a tanulasra viszont nem igazan tudom ravenni magamat, pedig itt lettvolna egy ev arra, ami tenyleg erdekel!
:(

Előzmény: Mumu (19)
Mumu Creative Commons License 2000.06.06 0 0 19
Kedves Rastaman,irtam neked a Bocsanatot kereknel egy uj hozzaszolast.
Ha sok az idod ,tanulj,olvass,szerelmeskedj.
Rastaman Creative Commons License 2000.06.05 0 0 18
Az idomet? Ezt a tomerdeket?
A barataim azzal hulyulnek, hogy heti 169 orat alszom
:))

Nem igazan vagyok lekotve...

Előzmény: Mumu (17)
Mumu Creative Commons License 2000.06.05 0 0 17
Orulok neki.Remelem jol osztod be az idodet.
Rastaman Creative Commons License 2000.06.05 0 0 16
Na, hat itt volnek, es folytatom a tortenetem...

Szoval ket het utan hazajottem
:)))
szept. 17.-en

Sok minden miatt: nem igazan erdekelt, nem ereztem jol magam, honvagy, kronikus no hiany (a baratnem ugyebar), stb.
Ebbe most ne menjunk bele...

Ebben az evben jartam angol nyelvtanfolyamra, sportoltam igen rendszeresen (heti 4-5 edzes minimum), neha dolgozgattam (komolytalan munkak voltak).

De: NEM bantam meg, hogy hazajottem!
Szeptemberben kezdem az infot a BME-n, majd meglassuk!
Arra jo volt ez az ev, hogy rajojjek, tenyleg nem tudom mit akarok csinalni. De az infot tuti elkezdem, es csak akkor valtok, ha lesz mas alternativa, csak azert nem hagyom abba, mert nem tetszik...

Mumu Creative Commons License 2000.05.05 0 0 15
Kukucsi Te absolut rekordot allitsz fel a valasz intervalumara.Erre egy szekely vicc jut eszembe:
A sogorok beutaznak kocsival a varosba.Oda menet Mozsi megszolal:
-Demeter bajuszt eresztett.
Visszafele Attila valaszol:
-podri-e?
Leszalnak a kocsirol megolelik egymast(hallod Kukucsi,megolelik egymast bar ifjuak) es Mozsi megjegyzi
-sogor,de jol elbeszelgettunk.
kukucsi Creative Commons License 2000.05.05 0 0 14
Én fijú vagyok....
Előzmény: Mumu (13)
Mumu Creative Commons License 2000.02.27 0 0 13
Bocsanatot kerek Toled kedves Kukucsi,de csak most ellenoriztem le topicjaimat es talaltam a hozzaszolasodat amire ilyen keson valaszolok.
Kedves kukucsi,dehogy kerem hogy sajnalj engem nincs is miert.Es gratulalok Neked hogy igy megtanultal magyarul irni.
Nekem masok voltak a korulmenyeim,de azert en irtam magyarul csak rossz nyelvtanal.Ma is ugyanaz a helyzet.Most mar nem is tanulom meg oreg vagyok hozza es a joakaratu emberek elnezik nekem.Amit magyarul kozlok azt kijavitjak.
Eddig-196o-as evekben megnyertem kulfoldrol irva egy III irodalmi dijat,aztan 1974/75.ben irtam az eleg hirese lett akkor eppen Parizsban kiadott Irodalmi Ujsagban
1992 ben megjelent Mo-n egy verses kotetem.
Szoval mint latod nem kell azert sajnalnod.De semmi baj koztunk,megertelek megis szeretnem hogy ne legyel olyan agresziv mindennel szemben inkabb dokumentald magad es meditalj rajta..Olelek.
kukucsi Creative Commons License 2000.01.12 0 0 12
Kedves mumu!

bár én is megígértem, hogy többet nem írok a topikjaidba, mert nem érted, hogy miről beszélek és a süketek párbeszédét meg rühellem, de most leírom, ha korábban nem tettem meg: én is 30 évig külföldön éltem!!!! És tettek értem annyit a szüleim, hogy odafigyeltek arra, hogy rendesen megatanuljak magyarul. Pedig az apám anayanyelve a német, de ő is úgy ír-olvas magyarul, ahogy "ill"./idézet Wágner úrtól/

Szóval kedves mumu, sajnos megint haragudni fogsz rám, de nem tudlak sajnálni.

üdv.kukucsi

Csokis2 Creative Commons License 2000.01.12 0 0 11
Felhozom, mert bar a temaban nem vagyok erintett, erdekel.
Mumu Creative Commons License 1999.08.17 0 0 10
Valahogy eltunt az eterben ahozzaszollasom.Keso van igy roviden.Koszonom hogy eletben tartod a topicot.Csutortokon eltunok szeptember elejeig,kelek tartsd ebren hiszen nem hiszem hogy olyan kevesen lennenk aki k nem jartunk magyar iskolaban.
Kedves Rastaman,elobb a vicc:
Kohnt meg akarjak nositeni.Grun elviszi haztuznezobe Sarikahoz.A hangulat azonban nem emelkedok.Visszauton Grun faggatni kezdi Kohnt:-
-na mi a velemenyed.Tetszet a lakas
-Hm,hm
-Szoval nem tetszet az a sok szep kep,porcellan,ezust
-De,de
-Akkor mi a bajod
-haaat...nem ertem miert szoptatta ottletunk alatt azt a kisbabat
Mire Grun mergesen:
-Ugyan mar Kohn,mi ebben a problema.Teje van,ideje van,miert ne szoptatna..
Azt kerded miota internetezek.Csak ugy harom honapja.Kepzeld,se helyesen magyarul,se gepelni nem tudok.De idom van,miert ne......
mud Creative Commons License 1999.08.16 0 0 9
Csak egy gyors hello Nektek!
En 26 eves voltam, amikor elhagytam az orszagot es halalra voltam ijedve, hogy mar biztos tul oreg vagyok az ilyesmihez... Meghogy 18 eves korban?
Attol pedig sose felj, hogy ket szek kozul a pad ala. Olyan eset nincs, erre nemzetkozi torvenyek vannak.
En 2000-ben leszek otven eves. Foglalkozasomra nezve muveszeti vezeto, illetve reklamgrafikus voltam es bizony a nyolcvanas evekben a gep majdnem teljesen atvett bizonyos tevekenysegi formakat ezen a teren is, mint mindenutt. Azert mondtam ezt olyan kacifantosan, mert itt meg sok mindenre ki lehetne terni, de nem ez a lenyeg. Szoval mar nehany eve dolgozom gepen, de kizarolag grafikai programokon, az un. alapprogramokat (Word, Excel stb.) teljesen mellozve. Ezt a foglalatossagot par honapja ugyszolvan teljesen abbahagytam, ezota vagyok a neten tobbnyire. A legnagyobb problemam az, hogy az allando computer hasznalat nem csak a szemet gyilkolja, hanem borzaszto erzekeny vagyok az elektromagneses terekre (szedules, faradtsag, stb.), igy mindig hosszu idobe telik az un. atallas, mire hellyel-kozzel normalis allapotba kuzdom magam. Dehat valamit, valamiert.
Csak azert alltam meg, nehogy lejjebb keruljon a topic, majd kesobb, tobbet.
Udv Nektek.
Rastaman Creative Commons License 1999.08.16 0 0 8
a vicc erdekel, mert nem simerem...
:))
kulonben meg egyenlore attol felek, h lesz olyan idoszak, amikor mind ket oldalrol ki fognak taszitani...
na es hany eve szamitogepezel (mert nem szamologep, az mas, az a kezi...) illetve netezel?
Mumu Creative Commons License 1999.08.15 0 0 7
Kedves Rastaman,
igen,Te vilagpolgar leszel ez biztos.Es hogy valahova tartoznod kell az is,nem zarja ki a masikat.
A mostani bizonytalansagod teljesen ertheto,enged folyni az esemenyeket.Mindig lesz egy dominans resz,hol ez hol az,nem is olyan rossz.A tobbi elvalik sorsod alakulasaban.
Latod mar most is jobban irsz magyarul mint en.Raszokni meg nem tudtam a szamologepre,sok hulyeseget csinalok es sokat hibazok is iras kozben .De idom van,tejem van,miert ne szoptassak(ez nem egy tragar gondolat hanem egy Kohn-vicc ,ha erdekel offtopic leirom majd Neked).
Rastaman Creative Commons License 1999.08.15 0 0 6
tudod, az az igazsag, h enm attol felek, h Parizsba megyek, inkabb a tanulastol: franciaul mar (egy ideje) anyanyelvi szinten meszelek (elvezem a szovicceket! :)) csak hat a suli, ahova megyek, az egyik legdurvabb, igaz en valasztottam, dehat asszem kicsit magasra tettem a mercet...

az az igazsag, h nem tudom milyen nyelven almodom, erre meg csak nem is gondoltam, viszont a szovicceket mind ket nyelven elveze...
ez valahol jo, csak ugy erzem, h hianyaim vannak a magyarokkal szemben, kulturalisan, es hat megiscsak magyar vagyok, vagy mi a fene...
szoval kicsit sajnalom ezt, bar meg nem potolhatatlan..
igaz erre rogton ra lehetne vagni, h "de mennyivel tobbet tudsz a tobbieknel a francia kulturarol" igen, jobban ismerem, valoszinuleg a magyarnal is..

en hiszek abba, h egy folyamat elso tagjai koze tartozom: vilagpolgar vagyok! de hat azert szukebb csoporthoz is szeretnem erezni az odatartozast...

bocsi, nem akrtalak megserteni a 30 evvel, de aht azert a 18-hoz kepest az mar oregnek szamit, foleg tanulas szempontjabol...nem?

nyelvtani hibak:
nem fullem, hanem fulem
volt meg mas is, de mar nem emlkszem ra...

szabad egy kerdest: mikor kezdtel el szamitogepet hasznalni? csak mert mondtadt, hogy nyugdijas vagy...szeretnem tudni, h milyen volt "raszokni"

Mumu Creative Commons License 1999.08.15 0 0 5
Most mar nagyon kedves mud,
latod majd az idobol en valaszoltam Neked a Te topicodban amire ott irtal mielott bekukantottam volna ide.Ugyanazzal a bekulo szandekkal,kicsit szegyelve hogy en is elragadtattam magam.Most meg itt talaltam a Te kedves szavaid.Nagyon orulok nekik,varlak minden topicban.Szia.
Kedves Rastaman,en valoban nagyon oreg vagyok ha Te mar a 3o eveseket is annak tartod.Azt mondom ha ugy erzed hogy erdemes kezd Parisban,en eltem ott is egy keveset,most is megyek oda szabadsagra,ott is nagyon fogod szeretni az eletet.Te mint en is tobb nep gyermekei vagyunk azaltal hogy tobb nyelvet kulturat magunkba fogadtunk.Van egy proba,melyik nyelv all hozzank kozelebb:
-amely nyelven almodsz
-amely nyelven elvezed a szovicceket.
Kedves sitosi,
ha teljesitetted keresemet es ide beneztel akkor valaszolok a kerdesedre.A tobbieknek mondom hogy sitosi ur,egy kitunoen magyarul megtanult japan tanar,magyar egyetemi vegzetsegel es en a torzsasztal mostani Japan topicjaban ismerkedtem meg vele,kertem meselje el hogy kerult a magyar nyelv kozelebe.O ott elmondta nagyon erdekes tortenetet,olvassatok ott el.Tehat kedves sitosi,az en tortenetem a kovetkezo:
Erdelyi vagyok (Transilvania,Romania) ahol tobb mint 2 millio magyar el.En miutan a masodik vilaghaboru idejen mentem iskolaba es a ket orszag kozott nagyon feszult volt a hangulat(Erdely felosztasa miatt,kerdezd meg a feleseged o megmagyarazza ha ezt a reszet a tortenetunknek nem ismerned).En Romaniaban maradtam olyan helyen ahol nem lehetett magyar iskolaba tanulni.Igy az iskolamat romanul vegeztem es mar az elso egyetemi tanulmanyomat is romanul vegeztem mint termeszetes folytatasat az addigi iskolaknak.Aztan sikerult mar felnott koromban(a Te mostani korodban)kimenekulni nyugatra.Ott,bar elismertek politikai menekult statusomat,termeszetesen dolgozni kellet.Nehez fizikai munka utan,javitva nemet eredeti tudasom,sikerult letennem a masodik egyetemet(doktoratust)bekerulni a legnagyobb mai bankba es ott dolgozni ugy hogy valamire jussak.A hivatalos Magyarorszag ugyan partnerem lett de en uj hazamat kepviseltem itt es csak hivatalbol latogatom ide. Olvasni olvastam,beszelni is tudtam,magyarul almodtam es ertettem a magyar vicceket,ismertem a magyar kulturat de nem irtam magyarul.Sot 1992 ki is adtak magyarul irt verses kotetem.Ez ugy tortent hogy en leirtam hibasan(mint most is irok)a verseket es szerencsemre rokonom aki filologus es magyar iskolat vegzett kijavitotta nyelvtanilag oket.
Most hogy nyugdijba mentem ide koltoztem es kezdek gepelni es magyarul irni tanulni(eddig megtettek ezt a munkatarsaim).Megigertem az engem az interneten kritizaklo mud-nak hogy javitok a helyesirasomon es ezt most csinalom.Baj meg hogy nincs meg magyar ekezetu klaviaturam amin rovidesen(penz kerdese)segitek.Addig szenvednek azzok akik engem olvasnak(Te is,bocsass meg)Tehat nekem nem kellett olyan nagy utat tenni a nyelvig mint Neked.Te visszont szisztematikusan es itt tanultad meg es hasznalod kitunoen.Szegyeltem magam mikor Te az ikes igekrol irtal.En ezt mint egy rossz zenes nem kottabol hanem a fullem utan teszem,legalabbis addig amig ki nem javitom hibaim.Valaszolj ide is kedves sitosi.
Rastaman Creative Commons License 1999.08.15 0 0 4
ugy latom egy cipoben jarunk: en csak es kizarolag frnacia nyelvu suliba jartam (marokkoban, majd itthon, budapesten)
szerencsere azert irok/beszelek magyarul, bar biztos van nemi elmaradasom...
most erettsegiztem, es jovore (2 het mulva) parizsba megyek (osztondij)
az az igazsag, h egyre kevesbe van kedvem elhagyni az orszagot...
ugyhogy abban gondolkodom, h kimegyíek egy evre (2 evre szol az oszontdij) azt itthon folytatom a tanulmanyaimat (BME, muszaki informatika)
szoval egyenlore nekem nem jelentett gondot, h nem jartam magyar suliba, bar megtudom erteni, hkicsit idosebb embereket (20-30 eves) ez mar zavarhat...

azert az sajnalatos, h vki kulfoldre kerul, es meg csak meg sem probalja atadni a kulturajat a gyerekenek...

mud Creative Commons License 1999.08.15 0 0 3
Hat igen. Ezt lehet, hogy mar elobb kellett volna. Igy most ismet csak en szegyellgethetem magam ismetelten. Ne hidd, nem akarok belepiszkitani a topicodba, sot... mivel azonban megigertem, hogy nem irok tobbet topikjaidba, csak szolj es abbahagyom. Ha ellenben ugy erzed,hogy ez itt lehetne alkalom, elkepzelheto, hogy meg en is tudnek epito dolgokat irni. A problema csak az, hogy fogalmam sincs, hanyan vannak a te helyzetedben, vagy legalabbis hasonloban itt a forumon. En kb 17 evig eltem kulfoldon es rengeteg ilyen jellegu tapasztalatom van - ha erdekel. Elsosorban Franciaorszag, USA, Kanada, Ausztralia johet szamitasba, mert egyeb helyeken eltoltott idomre nem jellemzo a magyarokkal valo szorosabb kapcsolat, de errol regenyeket lehetne irni. Sajnos, az un. emigracios magyarokkal valo tapasztalataim fokent negativak, ha erdekelnek reszletek, a kornyeken leszek a kovetkezo napokban is. Most sajnos mennem kell, de holnap is nap lesz. Talan meg nem keso, Mumu.
Udv, mud.
Mumu Creative Commons License 1999.08.15 0 0 2
Kedves stika,nagyon szepen köszönöm a tanacsodat.
Nekem mar nem kellenne annyit olvasni,hiszen csak azt csinaltam,sot mondom irok is magyarul(amit kijavitannak nyelvtannilag de nem a szokincset ,az meg van),Miutan eddigi hosszu eletem nem toltottem itt,idom meg nem volt penzt kellett keresni,most eloszor talalkozok azzal a kellemetlensegel amit tarsaimnak a nyelvtanni hibakal okkozok..A tobbi adodik a helyzetbol:
-egyesek nem magyarok,megis megtanultak,vajjon milyen elmenyek tartoznak ehhez.
-masok magyar szullok kulfoldon szulletett vagy ott felnott gyerekei.Milyen az o kapcsolatuk,a nyelvhez,kulturahoz
-megint masok maguk is magyarok beszeltek mindig a nyelvet de soha nem jarvan magyar iskolaba es eletuk folyaman nem leven ido a szisztematikus tanulasra(mint nekem)hogyan gyozik le most a nehezseget.
De nem tagadom a topicnak van egy hatsogondolata is:az interkulturalis neveles, muveltseg,annak problemai.
Mindenesetre köszönöm kedves hozzaszolasodat.
Mumu Creative Commons License 1999.08.15 0 0 1
Kedves stika,nagyon szepen köszönöm a tanacsodat.
Nekem mar nem kellenne annyit olvasni,hiszen csak azt csinaltam,sot mondom irok is magyarul(amit kijavitannak nyelvtannilag de nem a szokincset ,az meg van),Miutan eddigi hosszu eletem nem toltottem itt,idom meg nem volt penzt kellett keresni,most eloszor talalkozok azzal a kellemetlensegel amit tarsaimnak a nyelvtanni hibakal okkozok..A tobbi adodik a helyzetbol:
-egyesek nem magyarok,megis megtanultak,vajjon milyen elmenyek tartoznak ehhez.
-masok magyar szullok kulfoldon szulletett vagy ott felnott gyerekei.Milyen az o kapcsolatuk,a nyelvhez,kulturahoz
-megint masok maguk is magyarok beszeltek mindig a nyelvet de soha nem jarvan magyar iskolaba es eletuk folyaman nem leven ido a szisztematikus tanulasra(mint nekem)hogyan gyozik le most a nehezseget.
De nem tagadom a topicnak van egy hatsogondolata is:az interkulturalis neveles, muveltseg,annak problemai.
Mindenesetre köszönöm kedves hozzaszolasodat.
stika Creative Commons License 1999.08.15 0 0 0
Én ugyan nem vagyok közvetlenül érintett, de nagyon jó ötletnek tartom. Egyet tudok tanácsolni: olvass minnél többet magyar klasszikusokat (Krúdy, Jókai, Arany, stb). Közeli rokonaim élnek Németországban, és szomorúan látom, hogy bár ugyanúgy beszélnek magyarul mint én, nem értik az írott nyelvet.
Mumu Creative Commons License 1999.08.15 0 0 topiknyitó
Jomagam bar magyar az anyanyelvem nem jartam magyar iskolaba.Kulfoldon eltem es most bajlodok sok internetes tarsam boszusagara a helyesirassal(a nyelvel nem mert praktizaltam,sot kello grammatikai segitseggel konyvet is publikaltam magyarul).
Most olvastam egy japan temaju topicba,sitosi hozzaszollasat tokeletes magyarsagal(irigyeltem is otet).Ebben a par hetbe amiota internetezem talalkoztam mas gyanithatoan nem magyar iskolat vegzett,emigransal,kulfoldivel.
Mi lenne -gondoltam-ha nyitnank egy topicot veluk,velunk,hatha vannak kozos elmenyeink,problemaink.Hogy szukseg van-e egy ilyen topicra,nem tudom,de nagyon hamar elvallik..

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!