Azorin voltak erről rémtörténetek. Az első autón volt is mit filmezni nekem is. Mondom, ha más nem, akkor visszaadáskor popcorn-nal együtt moziztunk volna.... De nem volt semmi.
Máltán egy olyan kisbuszt, aminek nem volt egy ép eleme. Viccen kívül, kb fél óra volt az átvétel, mert annyi sérülés volt a kocsin - még a teteje is horpadt volt.. Mondjuk velem nem járnak jól mert minden autóátvételkor (kivéve USA, ott nem foglalkoznak vele, ráadásul a kaució is csak 100 USD szokott lenni) levideózom körben a kocsit, különös tekintettel a felnikre, gumikra. Ez a közelmúltban kétszer is megmentett nagyobb összegek kifizetésétől, a gumin akartak rám húzni valamit, de miután elővettem a videot, nem volt esélyük.
Mivel a depozit csak egy zárolás lesz a számládon, ezért még a hitel se kezd el hóvégén kattogni, hiszen nem költötted el a pénzt, csak épp zárolva van: ott a számládon csak a kereskedő rátette a kezét, nem tudod másra költeni. Elkölthető keret csökken, hitelbe elköltött összeg nem nő.
Igen, ennyi.. érdemes letölteni az app-ot és felvinni, úgy ha kell, ott van Nálad, illetve ha lejár, kapsz értesítést. Szintén érdemes az MPC app-ot letölteni, előkészíteni és sok helyen külön sor van rá, nagyban gyorsítja a beengedést.
Szállásnál kártya kell, mindegy, milyen, egyre több a cashless hotel. Bevallom én nem is tudom, mikor használtam utoljára kp-t, pont nemrég beszéltünk erről, én a takarítóknak sem hagyok, másra meg nem kell.
Auróbérlés: na ez necces, itt a nemzetközi társaságok ragaszkodnak a hitelkártyához. Valóban, a Revolut néha jó.. de bevallom, nekem csak emiatt van ERSTE hitelkártyám.
Az a nagyon nagy különbség, hogy ha itt zárol bármit, a bank pénzét zárolja, Te meg visszafizeted, kamatmentesen, ha határidőre fizeted. Saját kártya esetén Te fizeted zsebből. Szóval én javaslom, hogy intézz egy olcsó (ingyenes?) hitelkártyát, amit csak ilyenkor használsz, és ha bárhol költesz róla, automatikusan átvezeti záráskor a betéti kártyádról, nekem is így van, így minden költésem ingyenes.
Nekünk néhány szálláshelyen kértek csak kauciót (jellemzően 50 USD-t), és elfogadták a sima Revolut standard-et. (Max egy héten belül jött vissza a zsozsó)
Autóbérlés: a bérlés díját fizetheted sima betéti kártyával, ami a depozitot illeti (ami, ahogy itt olvashatod is csak egy minimál összeg), arra nem tudom, megoldás-e a betéti kártya. Amúgy a legtisztább, ha már most lefoglalod a kocsit, Alamo-nál, de az AutoEurope-on keresztül. Ilyenkor előre fizetsz (még akkor is, ha utolsó pillanatig visszamondható), akár betéti kártyával, és ha olcsóbb lesz a díj, egyszerűen újrakötöd a bérlést. A hitelkártya/betéti kártya témában szerintem olvass bele az Alamo/AutoEurope szerződés feltételeibe, illetve Google AI keresés is elég jól elmagyarázza (bár ugye ez utóbbit azért utána ellenőrizni kell, de a hivatkozásokat úgyis belinkeli, azaz rá lehet csekkolni)
A Revolut kártya külföldön (Amerika) hitelkártyának mutatja magát. Nekem eddig mindig ez volt. De az ördög nem alszik, mire kimész, ez változhat.
Minden autókölcsönzőnél az elsődleges sofőr nevére szóló hitelkártya szükséges. Ahol ez nem így van, abban nem igazán bíznék. (Az Alamo legutóbb csak 1 dollárt terhelt be...)
Mi első USA-beli utunkra készülünk, és több kérdés is felmerült bennünk. Jó pár oldalt visszaolvastam, de még mindig nem vagyok biztos a dolgomban.
Kitöltöttem az ESTA-t, kaptam is rá egy "authorization approved" státuszt. Ennyi elég? Simán felszállhatok a repülőre (LH), és be fognak engedni?
Másik kérdésem, hogy a bookingon kb minden szállásnál írják, hogy a kaucióhoz hitelkártya kell, az viszont nincs nekünk. Viszont itt olvastam, hogy többeteknek ment ez debittel is, és a kutya nem nézte. Vannak ezzel kapcsolatosan friss tapasztalatok? Ciki lenne, ha a foglalt szállásnál derülne ki, hogy storno emiatt az egész, lehet másikat keresni... Van egy vésett Erstés VISA debitem, meg egy Revolutos VISA-m. Utastársamnak OTP-s VISA-ja van (szintén nem dombornyomott), ill. van neki is Revolutos kártyája is.
Fogunk tudni boldogulni ezekkel?
A másik, és az itteni hozzászólások alapján még kritikusabb kérdés talán, az autóbérlés debittel. Olvastam, hogy tucsok az Alamo-t ajánlja, de azt nem tudom, hogy ők elfogadnak-e debitet a kaucióhoz... Az nem gond, ha többet zárolnak, lesz rajtuk pénz, csak attól félek, nehogy úgy járjunk, mint 2 éve Malpensán, hogy kereshettünk hirtelen másik kölcsönzőt, ahol persze csak 4x-es áron tudtunk már csak bérelni autót egy hétre, mert akiknél foglaltunk, azok csak hitelkártyással voltak hajlandóak szóbaállni. (ami persze le volt írva az apróbetűben, de fel sem merült bennem ,hogy lehet ilyen gond is, az addigi kb 10 autóbérléses tapasztalatommal még sosem jártam hasonlóan...)
Tudtok esetleg specifikusan olyan autóbérlős oldalt, ahol van olyan szűrési lehetőség, hogy csak debittel is működő kölcsönzőket soroljon?
Első körben ennyi a kérdésem... köszi előre is, ha valaki szán időt a válaszra.
Ez volt az egyik gyanús pont: nem is volt esedékes a szállásdíj.
Azért máshol van rá jó példa, hogyan kell egy ilyen szolgáltatónál megoldani az ellenőrzött és központosított fizetést, ahol a mindenféle szállásadó (vagy kereskedő) nem fér hozzá az ügyfelek adataihoz. Mindkét fél csak a szolgáltató (jelen esetben a Booking) felületén keresztűl kommunikál, vagy cserél adatot. Mindezt ellenőrzött és moderált módon. Sajnos, Booking nem egészen ilyen.
Azt hiszem, a jövőben inkább az Expedia lesz a preferált.
Nekem kétszer adták ki a kártyaadataimat olyan szállásadóknak, akik az Amazon-on shoppingoltak. Revolut volt, nagyon korrekten visszakaptam még a vizsgálat lezárulta előtt. De van egy másik csalás - emailben, a whatsapp-on vagy a booking zárt rendszerében üzen a szállás, hogy "regisztráljam" magam, adjam meg a kártyaszámom, confirmáljam a szállást, stb. Legalább 6-8 ilyet kaptam, eleinte írtam a szállásnak (valódi szállás, valódi foglalási számmal) ahol közölték, hogy nem ők voltak, és nem szabadott volna ilyet kapnom. Jeleztem 2x a booking-nak, nem foglalkoztak vele.. szóval én lehetőség szerint nem előrefizetős szállást foglalok, csak ha muszáj, akkor fizetek, de akkor is belépek és én fizetem ki, ne terheljék a kártyámat. Revolut van megadva, befagyasztva, csak a booking-on használom ezt a kártyát, akkor oldom fel, ha utazom, és nincs több pénz rajta mint ami kb. aznap kell. Így is vettek pink mikrót, de visszakaptam a pénzt, ennél jobban nem akarok foglalkozni a dologgal.
Ott kezdődött, hogy tegnap két értesítés a Revo-tól: a kártyámat sikeresen regisztrálták, majd sikertelenül akartak levonni 520 Usd-t, fedezethiány. Na, gyorsan fagyasztottam, a kereskedőt letiltottam (valami serene lotus ventures). Na mondom, engem is elértek ez kártyaadat szivárgás és már jutott eszembe, hogy nemrég talán itt is volt róla szó, hogy a Booking-ról szivárognak.
Aztán közben a Bookingon jött is az üzenet az egyik szállásról, hogy nem sikerült levonniuk a pénzt: 520 Usd. Jaj, tehát ők voltak. De mi ez a serene lotus? Hmmm. Az üzenetben ott egy link, hogy fizessem be ott. Ránéztem (tudom, hogy alapból nem ez a baj és amúgy is egy védett gépről voltam). Hát valami furcsa szállásoldal, ami egy dél angliai szállást kínál. Bal felső sarokban egy logo: serena lotus. Aha, helyben vagyunk. De furcsa az egész: magyar nyelvű, "hozzájárulok, hogy a Logo megterhelje a kártyát" (ez a cégnév, meg micsoda?), "Dummy accommodation" és üvölt róla, hogy az egész, egy kifejezetten szálláskiadó oldalakat üzemeltető szerver, ahol sablon alapján gyorsan tudsz a kiadó szállásodhoz weblapot csinálni. Ezzel nem volna baj, de itt minden össze volt dobva, benne még a sablon helyörző, magyarázó szövegei ("Dummy accommodation").
Eleve fenntartással foglaltam a Bookingon, mert még nem volt egy vélemény se. Jó, látszott, hogy új a hirdetés (valahol el kell kezdeni). De az utcakép valid, a fotókon az ablakon kilátva is ugyanaz az utca volt, stb. Gondoltam, adok bizalmat. De azóta se lett új vélemény. Épp a napokban gondolkodtam, hogy ez azért nem jó. Most meg ettől még gyanússabb lett. Lemondtam, foglaltam másnál (90 Usd-vel drágábban)
És hogyan van ez a kártya meg a Booking?
Olvasgattam a neten és Rediten irodalma van, hogy bizony a Booking kiadja a kártyaadatokat a szállásoknak. Volt aki állította, hogy a recepción ott volt kinyomtatva még a CVC kódja is. Csak így tudhatták nálam is regisztrálni azon a weblapon a kártyámat.
Néztem a többi foglalásom és úgy látom, hogy ahol az van, hogy a fizetést a "szállásadó kezeli" ott nagy eséllyel egyszerű átadják neki a kártyaadatokat, aztán az valahogy kezeli az adataimat. Pl elég egy lazább erkölcsű recepciós....
Igen, nekem is segített a ChatGPT amikor a Cascades Highway lezárására felhívta a figyelmem.. és most a teljes Vermont dolgot vele terveztem. Nagyon nincs időm foglalkozni vele, pedig 2 hét múlva indulunk.. 2 nap Boston, egy kis tengerpart, és utána felmegyünk Vermontba. Tavaly jártunk itt, úgy voltam vele, hogy egyszer meg kell nézni (akkor lementünk Rhode Island-ra, Martha's Vineyardra, Newportba, majd fel Maine-be az Acadia-ig, ezeket most így kihagynánk) Most 19-én megyünk és 29-ig leszünk kinn, de csak 26-ig van "szabad program", akkor lesz a szülői és kezdődik az iskola, vagyis a beköltözés a gyereknek. Szóval ez most annyira nem a nyaralásról szól, nem is terveztem túl a programot.. :)
Mt Evans szerintem annyira nem különleges, nekem a Pikes Peak jobban tetszett, vonattal mentünk fel. De már jó rég voltunk, szerintem első adandó alkalommal megyünk majd vissza, ez lehet, nem jövőre lesz. Most minden borul, hogy eddig a gyerek(ek) iskolájához igazítva megvoltak a szinte fix időablakok, most még fogalmunk sincs, mi lesz jövő nyáron - a lányom június 4-én jön haza, ha minden igaz, akkor lesznek a vizsgái itthon, szóval június kiesik teljesen, augusztusban nem megyünk, talán a július lehet esélyes. És hát a szeptember akkor, ha a lányom visszamegy, de ha nem, akkor az kiesik.
Control freak vagyok, nem könnyű időszak ez - na meg a második gyerekem is "kirepül", érdekes időszak lesz ez :-D Szerintem kicsit rámegyünk újra Európára, hosszú hétvégézni - múlt héten Londonban voltunk 3 napot, intenzív volt de nagyon kikapcsolt.
A Colorado túrát irigylem, sokkal jobb hely, mint Vermont :-DD
A tervezés elején még itt is tanakodtam: Pikes Peak vagy Blue Sky (Mount Evans). Aztán Blue Sky lett. Közeli szállással szépen beillesztve a tervbe.
A napokban, kértem a Chatgpt-t, hogy a teljes terv ismeretében dobjon össze, egy nekem való utikönyvet, mindenféle (háttér)információval, hogy az milyen jó lesz útközben. Megcsinálta. Olvasom, hogy írja, figyelembe veszi a Blue Sky útlezárást. Mondom, miféle útkezárast?! (pont, hogy tavasszal adták át a csúcsra vezető utat, teljesen felújítva) Hát, kiderül, hogy az csak szeptember 7-g van ám nyitva! Ott van a honlapon, csak kissé lejjebb, egy félmondatban. És már a Timed Entry vásárlásnál se mutat azutáni dátumot. A fene gondolta, hogy ilyen korán bezárnak.
Na gyorsan, átszervezés! Új útvonal, ami most így hosszabb, nem annyira optimális, új és drágább szállás (ráadásul elvész a kapott Expedia welcome promóció) és drágább belépők (20 vs 36 dollár). És én jobban preferáltam volna, a kevésbé turistás helyet.
Na, de még jó, hogy a Chatgpt figyel (csak épp nem a tervezés elején).
Ennyit a hét történéseiről. Már csak egy bő hónap az indulásig (addig sajnos, a melóban tripla őrület - több projekt is rajtam, némelyikhez a szakmai tudásom sincs meg és több is ősszel pörögne fel - nem lesz egy nyugodt, kellemes izgalommal teli iőszak)... és a dollár erősödik, meg az ottani benzinár is újra megy fel (hol van az ígért 24 órán belüli béke?)
Megkérdeztem: magánszállásokon laktak, nagy része nem volt leszervezve előre. Helyben intéztek mindent, a repjegy volt meg oda-vissza és az első szálláshely. Voltak olyan helyen, ahol még nem láttak magyar turistát :) A helyiek segítettek összerakni a programokat. Plusz volt egy útikönyvük és az alapján egy elképzelés, ennyi. Azért ez egy nagyon más világ volt.
És igen, 20 év nagyon sok. Épp nemrég számoltam ki egy konferencia beharangozóhoz, hogy 30 éve vagyok a szakmában, ettől nekem is leesett az állam.. azt gondoltam valahogy, hogy a 80-as évek 30 éve volt, a 90-es évek meg 20. Hát sajnos nem :-D
Attól függ, mernnyire volt az "saját szervezés". Egyrészt 20 éve már javában dúlt az online biznisz, és épp a turizmus rendelkezett talán a legnagyobb lefedettséggel, a HRS 11 éves volt már, a booking.com pedig 10 éves. De voltak utazási ügynökök, akik mindent leszerveztek az óhajaid szerint. Ha teljesenn saját szervezésben akartad csinálni, akkor is ott volt már az internet és a jó öreg útikonyvek, amik mindent is tartalmaztak, látnivalókat, kész körtúra-javaslatokat, szállodákat és helyi turisztikai szolgáltatókat telefonszámokkal. 30 évvel ezelőtt sokkal érdekesebb volt, akkor vagy a turisztikai ügynököket vetted igénybe, akik az egész világot behálózva, egy-egy terültere koncentrálva és az ottani helyi ühgynökökkel együttműködve dolgoztak - nyilván ez rendesen drágította a "saját szervezést", de ki tudtak szolgálni bármilyen ühajt, programot tudtak ajánlani, stb - vagy bementél egy könyvesboltba, megvetted mondjuk a "Hawaii" útikönyvet, és nekiláttál Te magad az abban lévő információk alapján, tervezgetni, a foglalásokhoz pedig telefonálgatni.
Pontosan emlékszem, hogy a 2001-es kanadai körütamohoz méh minden szállodát egyesével fölhívtunk, 2006-ban viszont már minden online ment, beleértve a last minute kubai repjegy- és szállodafoglalást is. 20 év soknak tűnik, ugye? :D
Ma felszívtam magam és lefoglaltam a Hawaii szigetközi repjegyeket és a bérautókat - hetek óta egyeztetem a programot, sorrendet a különböző AI modellekkel és egy szem Hawaii-t megjárt barátnőmmel.
Közben azon tűnődöm, ő és a párja plusz két barátjuk 20 éve hogy a bánatban csinálta ezt meg saját szervezésben? Nekem még így is messze ez a legbonyolultabb terv, amit összeraktam.
Közben a válasz AE-tól. -igazolásként egy screenshot-ot küldtek, hogy ők is magyarnak látnak (nem túl nagy bizonyíték, de talán a kilométer hosszú levelezéssel együtt elég lesz, ha átvételkor felmerül, miért nem vagyok igazi belga)
-visszaállították a Flexi opciót (pénzt nem kértek újra - egyelőre)
és megsúgták:
"A few months ago, we began using a new reservation system, which we are still improving and refining on a daily basis. Unfortunately, issues such as this can occasionally occur during the transition."
Azt hiszem, (Vágó úr!) megállok. Majd kiderül szeptemberben Denverben a pultnál.
És hogy on legyek: most, hogy végre minden lezárult, visszajött a Booking-os dupla fizetés összege, kialudtam a jetleg-et, ezerrel elkezdtem szervezni az augusztusi Maine-i utat, illetve a gyerek január-júniusi jegyét. Találtam Bostonba direkt járatot Bécsből, ez nagyban egyszerűsíti majd az egyedül utazást így nem egészen 16 évesen.. mi itt feltesszük januárban, tanárok leszedik és fordítva ugyanez júniusban.
10 napot leszünk kinn, most Vermont lenne hangsúlyos, kis Boston/Maine/New Hampshire kitérővel, szülői értekezlettel... izgalmas. Új idők jönnek :)
Jah és meg kellene vennem a Hawaii belső jegyeket is és az autót bérelni, de nem tudom, mikor jutok el oda...
Nekem egy negatív tapasztalatom volt idén, röhejesen olcsón foglaltam egy Dollar-os Mustangot amit pár nap múlva töröltek. Reklamáltam, semmi válasz a sablonoson túl.. az autó még utána hetekig foglalható volt. Foglaltam helyette egy SUV-ot.
Aztán a brit oldalon találtam újra Mustang-ot, ugyanannyi volt GBP-ben mint EUR-ban a másik (vagyis azért jóval több) de ár-érték arányban belefért. Kicsit féltem, hoyg törlik, tartottam még egy ideig párhuzamosan a másik foglalást de minden gond nélkül megkaptuk most a Mustang-ot és nem volt probléma a UK oldalas foglalás.
Dollar-al egyszer volt problémám, és 3+ órát álltunk sorba amikor nem indokolta semmi extrém időjárás. (az Alamonál is volt ilyen, de akkor, mikor egy brutális vihar lebénította a légiközlekedést Miamiban és mindenki autóval akart hazamenni, az érthető volt valamilyen szinten)
Sixt-el nem volt negatív tapasztalatom, de inkább Európában használtuk, pl. Hollandiában mindig tőlük bérlünk. Az Alamo csak az USA-ban jó, Európában Sixt vagy Europcar szokott bejönni ár/érték arányban.
Elsőnek egy mellékszál volt az ügyben, de mától ez is fő téma lett.
Az első foglalásba beraktam a "Fully Flexible Cancellation" opciót 70 EUR értékben. Ezzel együtt történt a fizetés, de szinte azonnal, már jött is az értesítés a Revolut-töl, hogy az Autoeurope 70 EUR visszatérítést indított. Akkor, a "belga" probléma miatt ezzel nem igazán foglalkoztam, meg később ugye le is mondtam az egészet, majd újra kötöttem, megint a Flexi opcióval. Aztán foglalkoztunk a Residence problémával.
Ma, az Autoeurope oldalán a foglalásnál beállítottam a járatszámot. Ezt szépen el is mentette, de megint egyből küldte is vissza a 70 EUR-t. És nézem az új értesítő levelet, amiből kikerült a Flexi opció.
Tehát, az Autoeurope már másodszor módosítja a szerződésemet.
Ez kezd ijesztő lenni! (a röhejesen már túl vagyok)
Sixt-tel, Dollar-ral volt problémád? A Sixt-tel nincs sok tapasztalatom (összesen kettő), de az nagyon pozitív. A Doller-ral sokkal több, a 2010-es években kb csak Dollar-tól béreltem (balage888 módszerével), és soha nem volt velük gondom, sőt egyedül a Dollar-nál történt meg velem, hogy konkrétan 0-mérföldes autót kaptam, azaz én voltam az eslő bérlője. Egy Nissan Altima volt (és kedveltem).
Nekem 35+ Alamo-s bérlés, 15+ más bérlés, USA-EU viszonylat. Alamoval soha, semmilyen probléma nem volt, ha mástól béreltem, 15/10 esetben vagy nem volt teljesen ok az autó (pl. nem működött a rádió, borzalmas állapotban volt a kárpit ami engem zavart, megpróbáltak felárat felszámolni vagy épp rám verni valami plusz költséget a végén ami nem volt jogos, de mivel mindig fotózok sőt újabban már videozom, nem sikerült). Szóval én ha csak nagyságrendekkel nem drágább az Alamo akkor azt választom.
Nyilván, hogy egy helyi ügyintéző, vagy maga az adott iroda nagyban befolyásolja, hogy mi lesz a vélemény egy egész vállalatról.
Tavaly, az Azori-szigetek legnagyobb kölcsönzőjétől béreltünk (Ilha Verde), amiről nagyon nem jók a netes vélemények (problémás autók, kötözködés az autóleadásnál, stb). De ők voltak, akik mindhárom, általunk látogatott szigeten szolgáltattak, ami számomra fontos volt (egy cégtől három egymásutáni bérlés, egy depozittal). Az első autóban volt probléma (törött belső tükör, valami zörges a motortérből) de amúgy teljesen hibátlanul működött és semmi érdekeskedés nem volt a visszavitelnél (persze, ott voltak a fotóim). A másik két szigeten viszont szinte új, hibátlan autókat kaptunk. Visszavitelnél: "hol az autó? Kint a parkolóban? Ok, köszönjük, jó utat hazafelé!"
Tehát, 3 iroda, 6 ügyintéző, 3 autó. Ebből mindegyiik 10/10, az egyik autö 7/10.
Ja, és ez a bérlés is az Autoeurope-nál lett kötve