Igen, ezt írtam korábban, én is meglepődtem, de így van, az érvényessége csak 1 év de többször használatos. Mi most ezekkel az ESTA-kkal jöttünk haza USA átszállással amit tavaly kértünk és használtunk. Az app-ban is láttam hogy érvényes, illetve az egyik pont a napokban jár le, akkor lesz 1 éves.
Nem tudom volt-e már róla szó, de friss tapasztalat: A Biden érában 1 évre és egyszeri belépésre megkapott ESTA most a belépés után nem törlődik, viszont a lejárata nem változik, tehát a kiállítás után 1 évvel lejár, de többször felhasználható.
Próbáltam utána járni, de nem találtam egyértelmű adatot.
Feleségem július 20. körül menne Virginiába, kb. augusztus 20-ig. A 10 éves vízuma 2026. november 20-ig érvényes, kell-e újabb vízumot igényelnie, vagy még belefér az érvényességi időbe? (Útlevél 2028-ig jó)
kereslek mas topikokban is de alig irsz az internetet olvashatod a Kissimmee idorol de csak MAJD majus 7-tol erdekel Junius 26 vagy 29-ig , nem tudom a pontos repjegy darumot fejbol vissza-fele utazasom celja nyugdij elkoltese ott az ottanit es a jobb egeszsegugyi ellatas mert igy fogok minimum 96 evet elni mint edesanyam
Uhh, ehhez képest a kutyaharapás semmiség :) A biztosítóval már felvettem a kapcsolatot, fognak fizetni, csak még kell kérnem a banktól igazolást, hogy van biztosításom, otthon foglalkozom a kérdéssel. De folyamatosan kapcsolatban voltunk. A költség nagy része a magánkórház, ahova abban a reményben tévedtem be még a ChatGPT előtt, hogy ott kapok tetanuszt és veszettség-oltást, de nem, cserében viszont adtak egy csomó kötszert, fertőtlenítőt amit ki kellett fizetnem. A normál kórházak közül az első kért 150 pesót (nem egészen 10 USD) a többiben full ingyen volt. Az antibiotikum, gyulladáscsökkentő, kötszer is filléres tételek voltak. A nehézség a nyelvtudás hiánya volt leginkább és hát aki szerint a magyar kórházak lepukkantak, annak ajánlanék egy látogatást Valladoidban... olyan volt, mint egy második világháborús tábori kórház, rozsdás szekrényekkel, és MINDEN papír alapon, indigóval ment, amit aztán lefűztek. Onnan tudtam, hogy nem időutazok, hogy Jacko szólt a rádióból :-D A magánkórház pöpec volt, ott számítógéppel dolgoztak, a nagyvárosi kórházak meg valahol a kettő közt. Elvben gyógyszerhiányuk van, ezért nagyon szigorúan szabályzott, hogy hol adhatják be ezeket. Ami azért érdekes, mert minden sarkon (nem túlzok!) van patika ami egyben ajándékbolt is, és a hűtőmágnes meg a Cola mellé vehetsz recept nélkül Ozempicet meg Viagrát.. az amerikaiak itt tankolnak fel olcsó gyógyszerből. És full megbízható, utána néztem a neten, simán meg lehet venni, ha valaki szeretne valami olyat, amit otthon még az orvos se szeret felírni.
Rémálom amit leírsz basszus.. egyszer talán Balagee írta még régen itt, hogy hasonlóan járt, pont ezen a környéken. Nekem az ő esete volt a tanulság - de nem mondom, hogy nekünk nem volt hasonlóan meredek sztorink korábban... :-D
Akkor a túrának két tanulsága is volt Nektek.. "Tanulság, mindenkinek: Nevada-Utah-Arizona stb sivatagos területein konolyan kell venni a szabályt: ártalmatlannak tűnő poros útra szigorúan csak akkor rámenni, ha ngykerék-meghajtású nagy kerekű és nagy hasmagasságú nagy SUV-val, terepjáróval vagy pickup truck-kal vagytok. Személyautóval, minivan-nal, stb TILOS! Az ártalmatlan poros útnak tűnő valami igazi homokcsapdákat rejtegethet, amikbe ha betévedsz, elakadsz, és ha történetesen térerő sincs, akkor lehet elkezdeni izgulni de nagyon." Ez csak az egyik. A másik, hogy jó dolog a családi utazás, de amikor ilyet szervezel, valójában egyrészt nem pihensz mert "szolgálatban vagy", másrészt qrva nagy felelősség. Én rendszeresen szerveztem ilyeneket, a tavalyi Vegas a felrobbant Cybertruck-al hozta meg a felismerést hogy én ezt soha többet nem szeretném így átélni.. szóval köszi a szállás ajánlást, de kettőnknek nagy lenne, mást meg nem viszek többet ilyen messzire, lehet menni a Proko Travel-el.. (úgysem fognom megállni, pedig megfogadtam)
De lényeg, hogy Ti már otthon és minden jól alakult végül! Mi holnap indulunk, két átszállással, az egyik USA, remélem, nem késsük le a csatlakozást. És a héten jelenése van az uramnak a lánnyal a követségen vízum-interjúra, készül a nagy kalandra.
Húúú, nagyon kemény amit leírsz. De jó, hogy túl vagy rajta, és jó let a vége. Az összeg, amit fizetned kellett, teljesen korrekt, ennyit itthon is kifizet egy külföldi, ha nincs EU-sTB-kártyája. Sőt, még többet is. Az USA-ban pedig ennek akár a százszorosa lett volna. Rendezed itthon a biztosítóval? Ha igen, kíváncsi vagyok, ha jól emlékszem Te szoktál csak hitelkártyás biztosítással utazni (?)
Ha nagyságrendileg messze nem is ekkora, de nálunk is volt újratervezgetés, mrg ijedtség is...
Page-ben ugyanis az első nap délelőttjén torrenciális esők voltak, egyik a másik után, kiadós jégesővel "tarkítva". Aztán ahogy jött a felhőzet, úgy el is ment, és lgetett tovább a nap.... de a viharos szél és a hideg másmnap hajnalig megmaradt, aznap igen-igen kellemetlen volt az időjárás, napsütésben is. Szerencsére másnapra volt az antelope Canyon-okban túrafoglalásunk, mert az esők délelőttjén 100%, hogy bukták a túrát, akik szerencsétlenségökre pont akkori időpontokat foglaltak - ezek a canyonok ugyanis ilyenkor életveszélyesek, ugyanakkor pont az ilyen torrenciális sivatagi esőknek köszönhetik a létüket. Délfelé aztán elmentünk a Horseshoue Bend-hez majfd Marble Canyon - Lees Ferry - Cathedral Wash. A Lees Ferrynél most felfújható motorcsónakokkal lehetőségünk lett volna "felhajózni" a Horseshoe Bend-ig a Colorado-n, de Ez végül meghiúsult, a kis csapatunkban két személy is hallani sem akart arról, hpgy beszálljon azokba a járgányokba - pedig tök modernek és teljesen biztonságosnak néznek ki.
Viszont ez az egész másnapra lett volna tervezve a reggeli-délelőtti Antelope-programok után, így viszont azok után mondtam akkor menjünk ki a New Wave-hez. És itt történt meg au "ijedtség". Ugyanis a agy okos fejemmel emlékeztem, hogy sokkal közelebbről lehet támadni a helyet, ha nem a hivatalos trailhead-ről indulunk, hanem egy hátsó aszfaltozatlan úton közvetlenül oda lehet menni az "érdekes" hely alá, megkerülve a sziklatömböket - a sivatagban. Aha. Csakhogy elfelejtettem, hogy másfél éve én ezt egy négykerék-meghajtású nagy SUV-val csináltam, és persze akkor nem is tűnt fel semmi probléma, de most... egy minivan-nel (Chrysler Pacifica) voltunk 5-en... és a sivatagban mi van? Hát homok. Az aszfaltozatlan út tehát milyen volt? Homokos. Nem kicsit. Annyira, hogy amikor már jól kimentünk mindenki látóteréből, mert a sziklák túlsó oldalán voltunk, szépen annak rendje és módja szerint belementünk egy mély homokos részbe, és fennakadtunk a homokon. Az autó teljesen felült a homokra, a kerekei beásták magukat, szeva'... És persze aznap már legalább 35 fok volt, éhétágra sütő nappal. Annyira azért nem szartam be, messze volt még a nap vége, és volt térerő, tehát szépen kikerestem a legközelebbi autómentőt (roadside assistance biztosítást természetesen nem kötöttünk, tehát már láttam magam előtt az 500+ dolláros számlát), sebaj, felhívtam. Most sem értem, mit tökölt, de azt mondta visszahív öt perc múlva, félóra múlva én hívtam vissza, akkor azt mondta, megadja a privát számát, küldjem el arra a pozíciónkat, mert hiába magyaráztam (szerintem eléggé egyértelműen, egy gyerek is megértette volna), hogy hol vagyunk. Oké, elküldtem, erre megint semmi... visszahívtam az új számán, kérdem megkapta-e, erre ők: nem erre kellett volna küldjem, hanem az iPhone-jára. De mondom, hát ezt a számot adta meg, oké elküldi SMS-ben az iPhone-számát.
Na ekkor tűnt fel az úton egy arra tévedt F350-es (nem a mentőnk!!!), alvófülkés felépítménnyel, és megállt tőlünk kb 50 méterre, biztonságos helyen. Odajön egy totál cowboy-kinézetű fazon a kutyájával, hogyaszomgya "You ventured too far, didn't You?" és mosolyog. Mondom "Yes". Erre ő: "Where are you from" mondom "From Dumbland", és röhögtünk... kiderült, hogy a fickó a környéken él ugyan, de eredetileg svájc - és segített. Hozott vontatókötelet, befeküdt a minivan-ünk alá (ezeken bmeg nincs vontatószem), rákötötte a hátsó tengelyünkre a kötelét, és óvatosan kihúzta az autónkat az F350-esével a homokból. Meg lettünk mentve. És természetesen semmit nem fogadott el a szívességérrt, szóval visszahívtam az autómentőt (aki még el sem indult), hogy már ne is jöjjön (szerintem nem is volt semmi kedve, és fellélegzett, hogy nem kell dolgoznia). Még felmentünk Tamással a hivatalos úton a New Wave-hez, megcsináltuk a túrát, de a többiek idegesek és ijedtek voltak, nem volt kedvük hozzá. Nem értem, volt egy kalandunk, jól végződött, mindenki heppi kellett volna legyen :D de aznap már nem akart senki sehová menni velem :) szóval visszamentünk Page-be, a Walmartban vettünk steak-nek valót és a szállásunk udvarán megsütöttük, pár sör, whiskey, lett egy laza délutánunk. Isten bizony nekem is jól esett :)
Ja, apropó, ha Page-ben jártok, ezt a nevet jegyezzétek meg: Desert Canyon Inn. két egyszintes egész sorház (bungalow), mindegyikben két egyszobás és egy nagy háromszobás-konyhás-nappalis, kb 130 nm-es apartman. Az udvaron szaletli, kerti asztalok-székek és amerikai stílusú hőmérős barbecue grill, odakészített szénnel és minden eszközzel... Nagyon jó ár/érték arányú szállás, és a sors (pontosabban az időjárás és a sivatagi kaland) úgy hozta, hogy ki is használtuk a kerti réészt, barbecue-stól :D :D
Tanulság, mindenkinek: Nevada-Utah-Arizona stb sivatagos területein konolyan kell venni a szabályt: ártalmatlannak tűnő poros útra szigorúan csak akkor rámenni, ha ngykerék-meghajtású nagy kerekű és nagy hasmagasságú nagy SUV-val, terepjáróval vagy pickup truck-kal vagytok. Személyautóval, minivan-nal, stb TILOS! Az ártalmatlan poros útnak tűnő valami igazi homokcsapdákat rejtegethet, amikbe ha betévedsz, elakadsz, és ha történetesen térerő sincs, akkor lehet elkezdeni izgulni de nagyon.
Néztem a képeid néha a FB-on, csodás helyeken jártatok, nagyon nosztalgikus volt nézni.. és hát eszembe jutott, amikor először beszéltünk arról, hogy megy ki a "gyerek" aztán majd az én fiam is, most meg már ott tartunk, hogy a lányom megy szeptemberben... de ugye mi nem öregszünk? :-D
A GC tényleg nagyon drága lett, a többi elvben ennyi volt tavaly is, mikor ott jártunk. A Horseshoe még mindig jó ár-érték arányban van, csak hát első pár alkalommal még ingyen voltunk, és egy lezárt úton kellett bemenni, a helyiek navigáltak el. Tényleg repül az idő.
OFF:
És ha már idő, mi épp a végét járjuk az 50. szülinapomra tervezett Mexico kalandunknak. Egy cseppet kalandosabbra sikerült, mint terveztük.. nem akartunk 2 hétig dekkolni a tengerparton, elindultunk körbe a Yucatan-on. Felkészültem mindenből, elolvastam a fórumokat, helyi FB csoportokat, full biztonságos, max a napégés, ami fenyegeti a turistát. Ahha. Második nap reggel futni voltunk az urammal Valladoid főutcáján és a semmiből nekem ugrott egy kóbor kutya, nagyon csúnyán megharapta a lábam. Na ami innentől kezdődött azt inkább nem részletezném - 7 kórházban jártunk, a harmadikban kaptam meg az első veszettség és tetanusz oltást Meridában, utána adott napokon kellett kapnom, de csak bizonyos városokban van oltóanyag (nincs igazából veszettség, emiatt nem is pörögtek annyira rajta, ellenben a tetanusz valós veszély) magánkórházakban nincs, csak oltópontokon és a general hospital-okban, de ott is csak hétfőtől péntekig a legtöbb helyen. Szóval teljes újratervezés, minden egyes oltás beadásáért meg kellett küzdeni (nem ez a megye, engedély kell, jöjjenek vissza negyedikén, negyedikén zárva az oltópont és társai) szóval katasztrófa volt. Pont indulás előtt csináltunk egy kutatást arról, hogy a chat GPT-t hányan használják orvosi kérdésekben - hát nekem most életmentő volt. Mindenki mondott mindent, hova menjek, a ChatGPT tuti infokat adott, leírta spanyolul a dokinak hogy mi történt, stb. Többször is használtuk, messze többet segített a tájékozódásban, mint a biztosító orvosa.
Érdekesség, hogy csak az első ellátás és a magánkórházi látogatás volt fizetős, a többi ingyenes, összesen gyógyszerre, kötszerre és dokira kb. 60e Ft-ot költöttünk. Meg jópár órát töltöttem kórházakat keresve, érdeklődve, kórházban várakozva, Google fordítóval értetlenkedve... mindegy is, megvan minden, és mostanra a lábam is megjavult annyira, hogy kötözés nélkül tudtam tengerbe menni és parkozni. A Xcaret és az Xplore fantasztikus, nekem ezerrel jobban tetszettek, mint az Orlandói parkok. Kárpótolt, amiért nem jutottunk el végül Palenque-be, az oltások miatt időt veszítettünk, és egy extra napot kellett töltenünk tök feleslegesen Chetumalban, ahol már elsőre sem volt semmi..
Megismertük Mexico száz arcát, lenyűgöző hely. Ide vissza kell jönni - de miután megnéztük a "kötelezőket", innentől pont elég lesz a láblógatás sznorkelezéssel.. nézegetem januárra a jegyeket :-D
Sziasztok! Hazaértem, és leírnék néhány információt, amelyek talán segíthetnek másoknak.
Általánosságban eléggé megdrágult a Grand Canyon környékének meglátogatása.
Grand Canyon West: ÖtÜnk számára a Skywalk-kal kombinált belépő adóval együtt $567 volt, ami kb másfélszerese a tavalyelőtti árnak. Cserében a Skywalkra most ki lehet vinni saját telefont, és lehet saját fotót készíteni. Bérletet nem fogadnak el.
Grand Canyon South Rim: a $250-t kóstáló America the Beautiful for Non-Resdents nevű bérlettel beengedtek mind az ötünket. Tehát autónként mindenki fedezve van, aki benne ül.
Antelope Canyon: lower: 86-94 plusz adó per fő. Upper: 105-120, X: 65-75 plusz adó per fő. Az adó alacsony, 3-4% Az Antelope Canyonokra időben, akár egy-két héttel előre is érdemes bookolni!
A Less Ferry Road-on a belépő 30 dollár járművenként, de használható a fent nevezett éves bérlet, ami ha elektronikus formÁban van meg, akkor le kell tölteni PDF-ben, és ki kell nyomtam i, tekintettel arra, hogy itt nincs beléptető személyzet
A Horseshoe Bend-hez 10dolláros belépőt szednek semmilyen bérletet nem fogadnak el.
A lényeg: immigration: csak a szokásos (Las Vegas-i) kérdések: melyik hotel? (így, tényleg ez volt az első kérdés), biznisz vagy vakáció? (ezt alighane B1/B2 vízum miatt, hogy B1/buzniszu/ vagy B2/turizmus/-nak jelölje be és: Mikor van a visszautunk. Ennyi. Három kérdés, kevesebb mint egy perc. Csak a kamerába kell nézni mindenkinek, ujjlenyomatot nem vesznek, ha azzal az útlevéllel volt már az ember, és vettek már valamikor ujjlenyomatot.
NEM VOLT SEMMI VEGZÁLÁS, SŐT! Kedves, profi és gyors volt az officer. Máskor sem volt soha ennél kevesebb kérdés.
A folytatás már nem volt ennyire kellemes sajnos, mert amíg felvettük az autót, már a keresztfiamék is megérkezte, de vissza kellett ugye mennünk értük a reptérre. Vegasban nem igazán van pickup zóna a terminál épülete előtt az érkezési szinten, szóval betéévedtünk taxiknak, a limóknak és buszoknak fenntartott terminál előtti utcába, gondoltuk ha már itt vagyunk, akkor itt meg is várjuk Tamásékat... aha, 3 perc alatt már ott villogott mellettünk a reptéri rendőrség truckja, és miután kerek ártatlan szemekkel közöltem, hogy elnézést, de eltévedtünk, kedvesen kiísérte.... és valahogy eltaláltunk az Economy Parking-ba... ahol végül még fizetnünk sem kellett arra a félórára, amit too töltöttünk.
A Luxor hotel parkolójában (20 dollár éjszakánként) viszont kb 40 percet keringtünk, parkolóhely csak akkor van, amikor valaki elmegy, és még legalább 20 autó vadászott az elmenőkre....
A becsekkolás sem ment simán, a lényeg: ha amerikában bookoltok, NE írjatok még véletlenül sem ékezetet a nevetekbe (én véletlenül írtam bele, mert ismertem már ezt, de sajnos elcsesztem. Azeredmény: még plusz fél óra a becsekkolásnál. Nem részleteszem Ékezetes betűket ne írjatok amerikai csekkolásba, ennyi. Akkor flottul fog menni. Mert most már kb mindenhol automaták vannak, amik nyomtatják a kulcsokat is...
Egyrészt ez nem újdonság, már 2001-ben is találkoztam a jelenségggel az akkori kanadai utamon, Toronrto belvárosaban és Ottawában is, a parlament közvetlen szomszédságában. Nem csak hajléktalan emberek, hanem jól láthatóan komoly mentális problémákkal küzdők is. Rengetegen vanna, és azóta kb minden eszak-amerikai nagyvárosban tapasztaltam (San Francisco-ban ugyanúgy, mint New Yorkban). Tavaly New Yorkban olyan jelenetsorozatnak voltam szemptanúja a metrón, hogy szó szerint féltem.
Másrészt pedig a cikk olyan körülményes é cirkalmas stílusban lett megfogalmazva, hogy az olvasása szerintem egy átlag főlőtti IQ-jú angol anyamyelvű ember számára is intellektuális mazochizmus. Olyan, mintha egy AI-tól lértek volna esszét errőlaz egyszerű têmáról úgy, hogy megadták, hogy minimum 20ezer karakter kell legyen a terjedelem. Az eredmêny 80% variációk egy témára (mentális aberrációk az amerikai városok közterületein és tömegközlekedési eszközein), 10% hogy ez Szöulban nem így van, és 10%, hogy ezt Amerikában sem kellene engedni. Távolítsak el a közterekről, kényszerkezeljek őket, stb. Semmi oknyomozás, semmi esettanulmány, ekkora terjedelembe bőven belefért volna egy!két ilyen ember meginterjúvolása is. Nagyon körülményesen és “entellektüell” stílusban megírt, igen!igen gyenge cikk.
SZERINTEM
De aki Amerikában járt már nagyvárosban, kizárt, hogy annak újdonság lenne a cikk. Nekem sem volt benne semmi új. Ez is beletartozik a “Minden Világok Legjobbika“ valódi összképéhez.
Mi is mindig kézivel megyünk, de jönni már 2 bőrönddel szoktunk az USA-ból.. :-D Mindent ott veszünk, itthon nem is igazán vásárolok. Viszont mindig a legolcsóbb jegyet veszem, számomra a Premium Economy nem képvisel plusz értéket, kényelmesen elférek a legkisebb ülésben is, az uram is vékony, és bár 185 cm magas, a legacy járatok lábtere is bőven elég neki. Meg nem is a saját utazások miatt praktikus, hanem költöztettük ki a gyereket Hollandiába, ahányszor megyünk mindig viszünk valami cuccot (pl. legközelebb a sícuccait) - mióta megvan a lakása, már van hova tennie. Nyáron meg a lányunkat költöztetjük az USA-ba 1 évre, ott is jól jön majd a bőrönd.
A lounge key nekünk ingyenes a kártyához - én is régi Citi migrált vagyok, ne kérdezd, milyen díjcsomagban, de minden ingyenes, az biztos. A lounge key azért jó, mert amikor Londonban ragadtunk, a teljes csapatot be tudtam vinni a lounge-ba, ott életmentő volt.
Bp-en sem a kajáért megyünk be, mivel általában reggel indulunk és én időszakos böjtölök évek óta, csak kávét iszom. Viszont le lehet ülni kényelmesen, van töltő, tudok dolgozni - nekem ezek az előnyök jól jönnek, különösen ha zsúfolt a reptér. Mondjuk pénzt nem adnék érte, annyit teszünk hogy figyeljük az XP-t és ha hiányzik valamennyi, akkor még kiugrunk a gyerekhez a szülinapjára decemberben egy hétvégére. Illetve hajlandó vagyok kicsivel többet fizetni, hogy KLM/AF legyen, de nem sokkal - már többször mentünk inkább Lufthansával, nem érte meg a KLM felára.
A 3. zónás beszállás és a plusz bőrönd (utóbbit én SOHA nem használtam ki, most is kézipoggyásszal megyek 10 napra :) ) már a Premium Economy jeggyel megvan (én már pár éve megfogadtam, hogy transzatlanti vagy egyéb longhaul utakra soha többé Economy, PE vagy Business /utóbbi akkor, ha kifogok valami jó ajánlatot/ ). De a beszállás szerintem nagy gépekre nem olyan lényeges (kivéve, ha rengeteg a nagy kézipoggyász), a priority checkin és a longe access sokkal fontosabb, és a Lufthansa FT státusszal ez megvolt nekem éveken át. Most hiányzik.
Nézem ezt a LoungeKey-t, azért a 35 dolláros lounge-belépő sem olyan vészes egy többórás átszállásnál... Amúgy nekem is van Erste-hitelkártyám, de még a Citigold-om helyett kaptam, amikor az Erste átvette a CityHU-t, és nem különösebben foglalkoztam vele.... annak meg hirtelen nem látom nyomát a honlapjukon, hogy mi kell a Platinum kártyáikhoz - tuti benne van az üzlteszabályzatukban, de azt "imádom" olvasgatni :D
A BUD-ra nekem is van lounge-nelépőm, de az megint olyan, amit csak akkor tudok értelmesen kihasználni, ha valamiért túl korán értem ki a repotérre - és ez nálam ritka :)
Ebben annyira nem vagyok otthon. Nekünk Flying Blue van, Silver most már sok éve, ezzel 3. zónás beszállás és plusz bőrönd jár.
A lounge belépőm nem innen van- a férjem is, én is Erste kiemelt ügyfélként kapunk 10-10 lounge key app belépőt, amivel ingyenesen lehet bemenni, ezzel azért ki szoktuk húzni, a 20 alkalmat bárhogy használhatjuk. BP-en meg alapból van ingyenes belèpés, így csak külföldön használjuk.
Szerintem nagyon jó helyre mentek, és én speciel jobban szeretem a túrázós utazást a láblógatósnál. Élvezni fogod!
Okulva az utolsó LHR-en való átszállásomból (amikoris 2 órás átszállási ablakkal lekéstem a cstlakozást SFO felé, ahonnan LAS-ba repültem volna, de végül jól jártam, mert a direkt járatra mosolyogtam át magam), az idén nem vállaltuk be a 2 órás átszállást, de így viszont 7 óránk lesz az LHR-en.
Eszméletlen jól jönne valami "rendes" státusz, amivel be lehetne menni családostól egy business-lounge-ba... (Premium Economy-n utazunk most, az a jegy nem elég a lounge-hoz).
Gindolom ennyi repkedéssel Nektek már van valami komolyabb frequent traveller státuszotok.
Nekem így, hogy a Covid óta kb nincs üzlti utam sehová (az utóbbi 2 évben egyetlenegyszer repültem a tengerentúlra üzleti ügyben), teljes lehetetlenség összeszedni annyi pontot, hogy valami rendes frequent traveller státuszt elérhessek. A Lufinál is felmondták a státuszomat, bár adtak még egy évet, de az is lejárt, és nem utaztam eleget velük. És basszus a Lufinál is megváltoztatták a mérföld-gyűjtési szabályokat, most sokkal kevesebbet kap az ember, mint korábban - a business-en is rengeteget kell repülni, hogy összejöjjön egy FT státusz -, ráadásul lejárnak a mérföldek 3 év alatt - most jár le egy valag mérföldem március 31.-én, böngészhetem a World Shop-ot, hogy mire költsem el őket, még az is jobb, mint elveszíteni teljesen...
Van még olyan európai légitársaság, ahol ér valamit a loyalty program a földi haladóknak is? (A BA-nál legalább még nem járnak le a pontok, és elkölthettem az Avios-aimat a jegyvásárlásnál, elég jó feltételekkel. De ott sem érek el egy bronze szintet sem soha, pedig az kb semmit nem ad, szóval az még nem "rendes" FT státsuz.
Hát akkor egyszerre utazunk.. nagyjából. Jó utat Nektek is:) De jó, hogy megnősült a keresztfiad, repül az idő basszus, emlékszem még, mikor ment ki..
Most a Yucatán félszigetet járjuk körbe, Cancún-ból az óramutató járásával ellentétesen indulva, egészen Campeche - Palenque-ig lemenve, néhány nap tengerparti élményparkozással, de inkább túrázással kitöltve a napokat semmint láblógatással. Vannak fenntartásaim, milyen lesz, meglátjuk :)
Júniusban Washington állam körút, augusztusban Maine-be visszük a gyereket, egy kis kirándulás arrafele, aztán idénre ennyi - januárra most keresek valami jó kis úticélt, amikor a két gyerek visszamegy január első napjaiban, mi is elmennénk valamerre. Csak hát elég szűkösek a lehetőségek az időjárás és a viszonylag rövid idő miatt. Ami felmerült: Guadalupe, Cape Town, Puerto Rico. Az USA-ban nem találtam olyat, ahol még nem jártunk volna és kellően meleg, még LV környéke B tervként szóba jöhet, csak hát most voltunk bőven a környéken, jó lenne valami újdonság.
Én egyébként egy hét múlva ilyenkor Londonban, A Heathrow 5-ös terminélján fogom várni negyedmagammal a kb 2 órával később induló LHR-LAS gépet, valószínűleg egy, a kapuhoz közeli, komlós italt is áruló vendéglátóipari egységben üldögélve...
Este 8-kor szállunk le LAS Vegasban, a kerseztfiam és a felesége két órával később érkeznek majd Clevelandből.
Nagyjából minden el lett simítva, úgyhogy már csak a visszasámlálás van. Még egy hét...
December végén mentünk, nem volt semmi szokatlan, simán átjutottunk. Én azt gondolom, nincs annak félnivalója, aki nem hátsó szándékkal érkezik.
A közösségi média érdekes, a lányom megy ki ősztől tanulni és a vízum kérelemhez nyilvánosra kellett állítania az insta profilját - na ez egy 15 évesnek nem kicsit idegesítő, és nem az USA inspectorok miatt... :-P
Április közepén megyünk legközelebb, vagyis nem megyünk, hanem jövünk, mert hazafele Mexico-ból szállunk át Minneapolisban. 1 hét múlva már Mexicoban ébredek :)