Amikor mi a keleti parton mentünk, béreltünk transzpondert, de valami horror árra emlékszem, azt hiszem 180 USD volt a 3 hétre, és mivel utólag kiderült, hogy csak pár napot mentünk toll road-on, nagyrészt felesleges volt. Szerintem érdemes lenne rákérdezni, mennyi a Sixt-nél a kényelmi díj - a Dollar-nál pl. napi 20 EUR, amit a díjon felül beszednek, de az Alamo-nál csak 5 EUR volt most. Így nem is bajlódtunk azzal, hogy kifizetgessük a hídon áthaladási díjakat, 2x belefért a napi díj.
Nem sürgős, mert csak 6.-tól béretem autót a dél-manhattani Sixt-nél, de ha megkérem szépen, leírná nekem valaki, mi a legjobb módja az útdíjfizetésnek NY, NJ és PA államokban? (Esetleg OH is bejátszhat...)
Nekem eleve a "tele van"-al van bajom. Az olyan helyeket szeretem, ahol megörülsz annak, ha turistával találkozol egyáltalán :) Főleg Alaszkában nem a tömeggel szeretnék mozogni.
jó hajókra kell menni, nem Costa vagy MSC, de még Royal sem. Cunard, Celebrity, Mein Schiff stb Amúgy az olasz hajókon, pld Costa kifejezetten öregnek éreznéd Magad, ha csak nem vagy 15-18 éves :-) MSC a MED-en szintén tele van olasz és spanyol fiatalokkal.
Nem tudom, a cruise-hoz még nem vagyok elég öreg.. gyűlölöm a tömegturizmust. A Bahamákra is repülővel mentünk inkább, nem hajóval. Lehet, hogy ha megöregszem, tetszeni fog, ahogy fiatalabb koromban is az all inclusive volt az álomnyaralás, de egyelőre most úgy gondolom, kihagyom az élményt.
(én már semmire sem mondom, hogy soha - sokáig azt gondoltam, a lakóautózás sem nekem való, de Izlandon brutál jó volt. Aztán Amerikába is úgy akartunk menni, de a napi 100 mérföldes korlátozás és a spot-ok foglalása több hónapra előre elvette a kedvemet. Már arra gyúrunk, hogy ha nyugdíjba megyünk, veszünk egy lakóautót és bejárjuk fele Európát..már ha nem inkább cruise-ra megyünk, vagy all incliusive valami nyugdíjashotelbe, ki tudja)
Grönlandra egyelőre nem vágyom.. Hawaii kimaradása jobban fájna :)
Jó utat Nektek is! Mi most a turistás helyeket kerüljük, leginkább Breda-ban az IKEA-ban és a TK Maxx-ben meg a Gammában leszünk megtalálhatók. A Media Markt-ot intéztük este online szerencsére :) Na meg egy nap Antwerpen remélem azért összejön.
A jetleg nem szokott zavarni, max 1-2 napig, ma pl.extra későn keltem, de holnaptól nyoma nem lesz a dolognak. Na jó, kis álmosság délután - csak picit gáz, hogy akkor lesz az ügyfélprezi :-D Kb. 1.5 éve volt egy durva eset, megjöttünk és hajnali fekvés-korai kelés után mentem el egy kora délutáni prezit megtartani. Maga a téma sem volt izgalmas, pelenka vásárlási szokások. Azt hittem, belehalok. A kollegám a felénél átvette, mert látta rajtam, hogy súlyos a helyzet, utána már csak azon kellett ügyködnöm hogy a szemem ne csukódjon le míg ő beszél :-D
Ruszkiknak osztogatjuk az állampolgárságot???? Nem téveszted össze esetleg a munkavállalói vízumot az állampolgársággal?
Erről még nem hallottam, de speciel az amerikaiak amin ki voltak akadva, vagyis a egyszerűsített honosítással kapcsolatos visszaélések pont ukránokkalés meghamisítótt kárpátaljai születési helyekkel történtek, és Ukrajnát ugye most illik szeretni.
Egyébként egyetértünk abban, hogy nem fogják visszaállítani a határon túlon születettek ESTA-jogosultságát, már csak azért sem, mert tudtommal az egyszerűsített honosítással Trumpnak is baja volt már az első ciklusában.
a külföldön születetteket tuti nem csinálják vissza, főleg azért sem, mert mi a ruszkiknak osztogatjuk az állampolgárságot... :-( Románia számára szerintem belátható időn belül megnyílhat az ESTA lehetősége, épp most van felülvizsgálat alatt a téma.
Érdemes ellátogatni Kanadába is (nem szárazföldön az USA-ból, hanem egyenesen oda).
Elég sok a látnivaló ott is. Québec pl. olyan, amilyen Franciaország lenne, ha nem lett volna az elmúlt ötszáz évben háború. Québec City konkrétan egy varázslatos hely, nehezen hiszed el, amikor ott vagy, hogy Észak-Amerikában vagy.
Nova Scotia is varázslatos hely, nálam bakancslistás.
Alberta nagy királyság, a Sziklás hegység kanadai magas vonulatai, Banff környéke, Calgary, Edmonton nagyon érdekes helyek.
British Columbia még bakancslistás nálam is.
Ontario déli részét bejártam, ott is van egy csomó jó hely, de nem kifejezetten Toronto környéke az szvsz... a Niagara Escarpment viszont tele van jó helyekkel, természet és történelem. Az Erie-tó északi partján több szép hely van, Port Dover, Long Point stb., Aztán torontótól északra a Skcoe környéke, Georgian Bay, Bruce Peninsula, Bracebridge, ...
Igen, én gyűlölöm.. idén 3 ESTA-t kell kérnem, és én emiatt nem is vállalom be se Kanadát, se a Bahamákat. Most megyünk pl. Maine-be, elmegyünk az utolsó településig a kanadai határnál, de nem éri meg a macerát, hogy átmenjünk :( Az uram vízuma lejár jövőre, azon gondolkoztam, hogy csináltatok én is, de bevallom most egy kicsit elbizonytalanodtam. Meglátjuk, mit hoz a következő év, érdemes lesz-e egyáltalán még menni így, hogy már azért nagyrészt láttuk amit lehetett. Idén 42 állam lesz meg, Hawaii meg Alaszka akkor van betervezve, amikor a most 14 évesem is külföldön fog tanulni.. a többi meg annyira nem izgat.
Nyugodj bele, ahogyan a külügyminiszter néhány hónap alatt elintézte egyetlen politikus elleni szankció visszavonását, ugyanúgy elintézi a néhány ezer embert érintő ESTA korlátozás feloldását is. (viccelni próbáltam :)
a vízum kapcsán jut eszembe a számunkra durván megvágott ESTA. ezt egy tollvonással vissza lehetne állítani, de semmi nem történik, még a témát sem hallottam itthon felvetni. (pld akik cruise-okra mennek, azoknak nagyon megnehezíti az életét az egyszeri belépésre jogosító ESTA, ahogy a Niagara környékén is problémás.)
A magaddal viendő, magadnak megcímzett borítékra felragasztandó bélyegek összértéke jelenleg 2560 forint. Ebben fogod visszakapni az útleveledet. A cím csak magyarországi lehet, ha a budapesti amerikai nagykövetségen interjúzol.
Ez a hivatalos "normál" út, ha valamiért gyorsabban kell az útlevél, akkor nem tudom,ott meg kell kérdezni tőük, úgy emlékszem volt itt már akinek sikerült gyorsabban is kézhez kapnia. De ezt az amerikai nagykövetséggel kell leegyeztetni.
Úgy alakult, hogy vasárnap is New Yorkban leszünk. Van valakinek tapasztalata, hogy hová érdemes gospel misére menni Harlemben? Valami olyan helyre gondolok, ami nincs tele turistával, de az se lenne jó ha kinéznének minket a helyiek. Köszi
Én is kíváncsi vagyok, most már van egy laza terv foglalásokkal, hála a ChatGPT 4o-nak :) Van benne minden, múzeumok, felhőkarcoló, szobor, biciklitúra, séta érdekes és/vagy szép helyeken, vezetett túra, és szabad időzónák is, improvizálásra.
Jah és ez lemaradt: jó utat Neked! Én is utazom a héten, hétfő-kedd Bulgária cégesen, szerdától szombatig meg megyünk a gyerekhez lakást intézni. Most már jó lesz kicsit itthon is lenni... persze azért ma igényeltem ESTA-t júniusra :-D
Sikerült végül megcsípnem egyetlen jegyet a Szabadság-szobor koronájába, május 2.-ára. A fura az, hogy a "Crown Reserve" (ami tartalmazza a General Adminssion-t + talapzat-belépő + korona-belépőt + audioguide-ot stb) ugyanannyiba kerül most, mint önmagában a General admission, csak sokkal kevesebb hely van...
A nagyon korlátozott szám miatt szerintem az algoritmus random dobál szabad időpontokat, ezért ha valaki azt láta, hogy nincs abban a periódusban, amikor menne, akkor a Check Availability után kattintson az első szabad időpontra, majd az ezután megjelenő oldat frissítgesse addig, amíg fenn jobboldalt megjelenik szabad időpont abban a periódusban, amikor menne. És ekkor gyorsan foglaljon.
Én majdnem másfél órát "leszórakozgattam" ezzel a módszerrel, de sikerrel jártam, van jegyem a koronába is!
Újra itthon – vagyis még csak Párizsban várjuk a csatlakozást. Mindig jó ötletnek tűnik a 4-5 órás átszállás, mondván a jó árért kibírjuk, aztán szidom magam miatta. De kivételesen most tényleg jól jön, mert átrágtam magam a céges emaileken.. jövő héten ismét utazom, hétfő-kedd céges Bulgária, szerda meg a gyerekhez megyünk lakást berendezni. Szóval nagyon dióhéjban a beszámoló:
Amikor nagy várakozásokkal vagyok egy utazás iránt, nincs vow élmény. Amikor meg úgy megyek bele nulla felkészüléssel, hogy áá majd csak lesz valahogy, akkor meg sokkal jobban sikerül - hát ez most ilyen volt.. San Francisco-ban kétszer voltunk, igaz, nem mostanában, és ha így jobban belegondolok, kicsit voltak a gyerekek, az összes játszótérre emlékszem.. és a coast-on is végigmentünk többször, megálltunk itt-ott napokra, de mindig egy nagyobb túra keretében érintettük ezeket a részeket. Most nem volt különösebb elvárás vagy cél – egy kis San Francisco, egy kis coast – de valahogy mégis baromi jól sikerült.
Négyen mentünk, a lányom barátnője csatlakozott, gondoltuk, két 14 évessel könnyebb, mint eggyel, és nagyon igazunk lett. A két lány szupercukin tolta végig a programokat, a vendég kislány kicsit lelkesebben, de együtt nagyon élvezték. A határon senki nem kérdezte meg egyszer sem, hogy ki a lány, teljesen más névvel sem érdekelt senkit, hogy esetleg elkérjék a szülői hozzájárulást. (anno a fiamnál is egyetlen egyszer kérték a 10+ év alatt, ő is más néven volt mint mi)
A repülőutak – eddig, lekopogom – nagyon simák voltak, nulla turbulencia, semmi esemény, semmi késés. Odafele ahogyan írtam is rövid átszállás miatt a bőröndök nem kerültek fel a gépre, vagyis csak egy. (feladtuk a kéziket is). Bevásároltunk, beadtam a közel 400 USD-s számlát a 4 főre és tegnap megkaptam a levelet, hogy nagyon sajnálják ami történt és utalják a pénzt. Uppsz. Tavaly nem ment ilyen könnyen a bőrönd lemaradásos ügy, meg pár éve az európai békéltetőig kellett mennem az ülés miatt amit nem kaptunk meg pedig fizettem érte 40e-t / hát csak pislogok, nem ehhez vagyok szokva..
A programunk: Ukiah-ig elmentünk első éjszaka, onnan egy kis redwood-ozás után Fort Bragg, aztán le a parton Mill Valley-ig, majd 2 éjszaka Monterey, kirándulás Big Sur-ig és végül 3 éjszaka San Francisco. A part ilyenkor a legszebb, mindent virágok borítanak.. voltunk botanikus kertben, többféle világítótoronynál, láttunk bálnát, fókát, tengeri csillagot és rengeteg tengeri élőlényt, színes madarakat (rengeteg papagáj van SF-ban) és bejártuk San Francisco-t alaposan, meg kicsit szétnéztünk a Szilícium völgyben, megálltunk Cupertino-ban, és elmentünk a Jelly Belly factory tour-ra. Az Alcatraz esti túra is nagyon tetszett, bár nagyon szeles volt az idő. Egyetlen dolgot nem láttunk, naplementét, minden este elbújt a felhők fölé ahelyett, hogy lement volna, de annyi baj legyen. Az akvárium helyett inkább kétszer tide pool-oztunk két különböző helyen, nem is értem, ezt eddig miért nem csináltuk, csak Washingtonban hallottunk róla, valami fantasztikus „vadászni” a tengeri lényekre a sziklák közt. (csak fotóztuk, nem nyúltunk hozzá természetesen) Minden nap reggel futással kezdtünk, borzasztóan élveztem.. az idő kellemes, 10-22 fok közt volt, napos-felhős. Naponta egyszer ettünk „rendes” étteremben este, nap közben vagy Taco Bell, vagy Wendys, vagy vettünk hideg kaját és piknikeztünk.
A 8 nap alatt az Alcatraz rövid sorát leszámítva egyszer nem álltunk sorban, nem volt gond a parkolás, nem volt sehol tömeg vagy zsúfoltság, ez sokat hozzátett az élményhez. Muir Woods-ot amiatt hagytuk ki mert foglalni kell előre, és eleve többen vannak, mint amerre mi jártunk – a Montgomery Woods State Natural Park-ban egy turista párral találkoztunk, már örültünk, hogy nem egyedül vagyunk az egész erdőben
San Francisco fantasztikus, nekem jobban tetszik, mint New York. Érdekes épületek, sehol nincs tömeg, lehet közlekedni és parkolni mindenfele, jó a tömegközlekedés és rengeteg kedves emberrel találkoztunk. Többször odajöttek helyiek hozzánk és javasoltak szuper látnivalókat, kilátópontokat, sőt volt, aki a házába is beinvitált, hogy megmutassa a kilátást meg a liftet ami gyakorlatilag egy sikló szerű üveg cucc volt. Elmentünk egy ingyenes gyalogtúrára is, amit bár régen nagyon szerettünk, mostanában elég gagyikon voltunk, ez most mindent vitt – a srác kitett magáért, baromi érdekes volt a város története és a jelene. Amennyire azt halljuk, hogy visszahívják az embereket home office-ból, a valóság nem ez – az irodanegyed kong az ürességtől.. most szórakoztatóközpontot, rendezvényeket, fesztiválokat terveznek oda, hogy kihasználtabb legyen a tér. Fantasztikusak a magas kertek is, reggelente a Salesforce irodaház tetején levő parkban futottunk a csajokkal.
Szóval ez most egy nagyon jól sikerült kirándulás volt. És már kezdhetem tervezni-újratervezni a júniusi utat is lassan, pl. kell ESTA-t kérnem hétvégén. Kicsit sűrű lesz az idei év.. de hát ki tudja, mi lesz jövőre. California demokrata vidék, nagyon sok emberrel beszéltünk, mindenki borúlátó a jövőt illetően.
Még egy dolog New Yorkról. Mi főleg buszoztunk. Metróval csak a reptérről érkezéskor és az állomásig elutazáskor mentünk. A ?ennek buszok végig az avenuekon és kereszt irányú buszok is. Az a fontos, hogy egyirányúak. Az a busz, amely a 2. avenuen ment délre, a elsőn megy vissza. Az applikáció, a google állandóan a metrót ajánlgatta. A buszok kényelmesek, mindig volt ülőhelyünk, a következő megállók ki vannak írva és be is mondják. A megállók általában közel vannak egymáshoz, sok helyen van busz sáv. És a metrótól eltérően elég sokat lehet látni a buszból
Ellen Stardust étterme, az éneklő pincérekkel. Jóindulatúan turista hely, rosszindulatúan gagyi. Legalább 80 ember állt előttünk a sorban, már éppen fel akartuk adni, amikor jöttek, hogy két fős társaságot keresnek, mert két fős asztal ürült meg. Az előttünk levők mind nagyobb társaságok voltak. Rögtön be tudtunk menni. A kaja a szokásos óriási adag, az ár 10-15% -kal magasabb, mint másutt. Kb 1 órát voltunk bent, pörgetik az asztalokat. Ezalatt 12 dal hangzott el. Kiszolgálnak, majd átveszik a mikrofont. Az emeleti karzaton kezdenek, majd az alsó szinten a középső dobogón folytatják. Erős amatőr vagy gyenge profi szint. Ha csak az éneklésre koncentrálhatnának, talán jobb lenne. Poén az egész. Minket egy ausztrál srác szolgált ki, miondta, hogy meghallgatásokra jár.
Ennyi fért a 6 napba. Ha nincs a két esős és ködös nap, akkor elmentünk volna hajózni a HoHo bérlettel, belefért volna a Summit. Talán több séta a Greenwich Villageben és Chelseaben. Az utikönyv pontosan leírta, hol vannak a legszebb cast iron házak, bementem volna az art deco irodaházak lobbyjába, oda, ahov lehet. EStleg a régi St Patrick katedrális, a jelenleg inkább nagy, mint szép. És esetleg valamelyik zsinagóga. De ezekhez még 1-2 plusz nap is kellett volna.