Éppen ezt mondom: ha 'bruttó' 350 Mb(it)ps a vonal sebessége, az (szintén 'bruttó') 350/8=43,75 MB(yte)ps, amiből a 95% körüli valós/hasznos/'nettó' adatátvitel, azaz 41-42 MBps teljesen reális és egész jó érték (lenne).
Más kérdés, hogy az USB2 elvileg 480 Mb(it)ps- tud, tehát vélhetően más legyek is vannak a szóban forgó levesben, de ehhez ugye tudni kéne a használt USB-hub paramétereit (2-es vagy 3-as), ami az eszközkezelőből elvileg kiderül(ne, ha megnézné valaki...)
Nem, nem; az USB sebessége Mbps, azaz megabit/sec, ő meg MB/s-t mond, azaz megabyte/sec-et!
A gyakorlatban a kettő között a 10-es arány reális, pláne valami kitudgyamiféle külső hordozóval+adapterrel. Az elméleti 1:8-at csak közelíteni lehet. (Mondgyuk egyik gépről a másikra hálózaton át 0-kat küldve, pl. /dev/zero -> /dev/null, főleg tömörítve! =;-D )
Örök laikusként azt vetném fel: nem lehet, hogy valami régi, fat32 fájlrendszerre formázott adathordozóról akarsz csoportosan fájlokat másolni? (fényképek, zene?) Olyankor nagyon be tud lassulni a fájlmásolás... Esetleg egy ext4-re formázott ssd külső házban, s arról egy nagy fájl másolása (mondjuk egy nagyobb film-10gb) mit mutathat?
"Ha létezik C vagy usb kábel vizsgáló, az micsoda"
Ma elég sokat 'üzleteltem', és kifigyeltem a kábelkínálatot, meg kicsit a neten is körülnéztem. Sajnos úgy látom, hogy az USB-C/USB-C kábelek többsége is csak 2.0-s, ami bizony csak (elméletileg is max.) 480 Mbit/s... (És hiába tud sok W-tal tölteni, az egy másik kérdés!)
Sz'al ha nem figyeltél, mikor vetted (esetleg így kaptad valamihez), akkor simán besz@ptad...
Nyomás a bótba, vegyél egy jót, aztán (szinte biztos, hogy) örülhetc!
Ps. Ha mondgyuk egy olyan szerveren kell hibát keresned, amin nemhogy monitor nincs (mer'ugye egy VM-ben/konténerben fut valahol sokadmagával), de még grafikus rendcer se, sokra mennél a kattogtatós vackokkal. De az is elég, ha folyamatosan akarsz valami paramétert figyelni-naplózni-értékelni, és szükség esetén beavatkozni és/vagy riasztani...
"Akkor, ugye, jó lenne végre megoldást találni a problémára."
OK, null problémó, adgyál hasznos infókat (pl. válaszolj a feltett kérdésekre), aztán valami biztos kiderül.
"Egy hetes linuxozásommal odáig jutottam, hogy diagnosztika terén alig van valami, szemben a win-re írt tucatnyi igyenes diagnosztizáló vagy hardvert listázó programmal."
Marhaság. Pont ugyanolyanok vannak, sőt, sokkal több és jobb is, vagy eleve 'beépítve', vagy csak pikk-pakk föl kell tenni.
"A beépített rendszerfigyelő használhatatlan, minden 1%-on fut, míg a másik ablakban már mutatja, hogy a CPU-k felváltva viszik a terhelést, ha szükség van rá, de ennyi."
Szinte ugyanolyan, mint a TaszkMenedzser...
"Kérdésemre is egy válasz jött, nagy nehezen rájöttem, hogy nem programcsomag, hanem terminálban kiadott parancsról van szó"
Direkt úgy csináltam, hogy jól látccon...
"... és csak a gyári adatokat írja ki."
Igen, annak az a dolga. (Ez az első, hogy ellenőrizzük a körülményeket, nem?)
Viszont ezeket (az előzővel együtt) nagycságrenddel egycerűbben és részletesebben teszik.
Van top, iotop, sysstat-csomag (egy csomó paranccsal), smartctl, hwinfo v. inxi, stb.
Igen, a legtöbb parancssoros. Viszont millióféleképpen paraméterezhetők (pl. a részletesség miatt), ütemezhetők, logolhatók, stb.
Igen, először szokatlan a kattogtatás után, de összehasonlíthatatlanul gyorsabb, rugalmasabb, részletesebb, és ott vannak kéznél, ingyér'...
Total DISK READ: 537.56 M/s | Total DISK WRITE: 35.35 K/s Current DISK READ: 537.56 M/s | Current DISK WRITE: 43.20 K/s PID PRIO USER DISK READ DISK WRITE SWAPIN IO> COMMAND 9717 be/4 root 537.56 M/s 0.00 B/s 0.00 % 64.63 % dd if=/dev/sdc of=/dev/null bs=16M count=10240
root@mint:~# )
Az első egy lekérdezés, ahol még a RAM-ok gyári számát is látod, a másik pedig olvasás egy diszkről (ill. másolás, de itt most a 'semmibe').
"Megerősítést kaptam, hogy a C portom 3.2-es elvi max. 5Gbps-sel."
Naugye.
"Továbbra se tudom, hogyan és mivel lehet kideríteni, hogy az adapter a C kábellel miért produkál max. 41-42MBps-t."
Namostan ezt, hogy miért, semmilyen rendceren semmilyen program nem fogja megmondani...
"A linux lekorlátozza"
Hát az tuti nem!
"vagy a kábellel van probléma?"
Inkább...
"Driverre nem volt javaslat a frissítéskezelőben"
Standard eszközöknél/friss linuxszal ez nem lehet gond.
"az SSD-t felismeri a linux, tehát az adaptert kezeli." Öööö... erre már nem vennék mérget, vannak különbségek, bár inkább a funkciókban szoktak jelentkezni (pl. a SMART-infók nem látcanak rendesen), nem a sebességgel volt probléma.
De pl. a fenti paranccsal meg tudod nézni, milyen tényleges sebességgel olvas a gép a diszkről (ami itt szintén egy SSD külső házban):
root@mint:~# dd if=/dev/sde of=/dev/null bs=16M count=10240 10240+0 records in 10240+0 records out 171798691840 bytes (172 GB, 160 GiB) copied, 386,2 s, 445 MB/s root@mint:~#
"Win alatt ott a TC, az kiírja a másolási sebességet, és vannak SSD sebességmérők, linux alatt mi van ilyenekből?"
Sokkal több és részletesebb, ld. fent...
Csak nem olyan csicsásak.
"Ha létezik C vagy usb kábel vizsgáló, az micsoda és hogyan kell használni?"
Passz. Megnézed több kábellel/porton? Biztos ki is lehet mérni, nincs-e fizikai problémája, de az már más szakma...
A túl hosszú, ill. túl vékony kábel pl. nem jó.
Ja, és a gép felőli vége a 'normál' kábelen ugye kék lenne, ha USB 3.x-es, C-C-nél nem is tudom, jelölik-e, ill. van-e ennél 'gyengébb'... esetleg valami régi maradék. Vagy ha meg van törve...
Akkor, ugye, jó lenne végre megoldást találni a problémára. Egy hetes linuxozásommal odáig jutottam, hogy diagnosztika terén alig van valami, szemben a win-re írt tucatnyi igyenes diagnosztizáló vagy hardvert listázó programmal. A beépített rendszerfigyelő használhatatlan, minden 1%-on fut, míg a másik ablakban már mutatja, hogy a CPU-k felváltva viszik a terhelést, ha szükség van rá, de ennyi. Kérdésemre is egy válasz jött, nagy nehezen rájöttem, hogy nem programcsomag, hanem terminálban kiadott parancsról van szó, és csak a gyári adatokat írja ki. Megerősítést kaptam, hogy a C portom 3.2-es elvi max. 5Gbps-sel.
Továbbra se tudom, hogyan és mivel lehet kideríteni, hogy az adapter a C kábellel miért produkál max. 41-42MBps-t. Ha jól saccolom, olyan 350Mbps-t.
A linux lekorlátozza, vagy a kábellel van probléma?
Driverre nem volt javaslat a frissítéskezelőben, az SSD-t felismeri a linux, tehát az adaptert kezeli.
Win alatt ott a TC, az kiírja a másolási sebességet, és vannak SSD sebességmérők, linux alatt mi van ilyenekből? Ha létezik C vagy usb kábel vizsgáló, az micsoda és hogyan kell használni?
Az adapter ugyanaz, én a saját C-C kábelemmel csatlakoztattam a saját gépemhez és piszokul lassú volt, azóta nem volt rá esélyem se használni, akkor keresek más kábeleket.
Köszönöm, harmadszorra működött, cserébe eltűnt a dátum és idő kijelzés az alsó sorból. ;)
Úgy tűnik, időnként van érintkezési hiba, vagy valamiért nem mindig reagál a billentyűkre, F8-at egyáltalán nem szereti, F2 és F12 is csak többszöri újraindítás után sikeres.
A BIOS nagyon új nekem, elleszek a kijegyzetelésével.
Safe Boot (Csökkentett mód) módban kell újraindítani a Windowst (msconfig), aztán a kikapcsolást választani.
Másfél órás szenvedés után végre találtam egy videot, ahol megmutatták, hogy csak a menüben kattintgatva működik a dolog, a végső képernyőn a 4-et választottam.
Az új indításkor a BIOS-ban át kell állítani AHCI módra a lemezkezelést.
Igen, és ugyanott vagyok, újraindításkor közli, hogy nincs bootable device. :-((