Keresés

Részletes keresés

Gorcsev Creative Commons License 2026.02.01 0 1 43038

Miért lenne elírás? :O

Éppen ezt mondom: ha 'bruttó' 350 Mb(it)ps a vonal sebessége, az (szintén 'bruttó') 350/8=43,75 MB(yte)ps, amiből a 95% körüli valós/hasznos/'nettó' adatátvitel, azaz 41-42 MBps teljesen reális és egész jó érték (lenne).

Más kérdés, hogy az USB2 elvileg 480 Mb(it)ps- tud, tehát vélhetően más legyek is vannak a szóban forgó levesben, de ehhez ugye tudni kéne a használt USB-hub paramétereit (2-es vagy 3-as), ami az eszközkezelőből elvileg kiderül(ne, ha megnézné valaki...)

Előzmény: corvi01 (43037)
corvi01 Creative Commons License 2026.02.01 0 0 43037

Én itt akadtam el: 43026

"Továbbra se tudom, hogyan és mivel lehet kideríteni, hogy az adapter a C kábellel miért produkál max. 41-42MBps-t. 

Ha jól saccolom, olyan 350Mbps-t."

(Elírás lenne.?)

Előzmény: Gorcsev (43036)
Gorcsev Creative Commons License 2026.01.31 0 0 43036

Nem, nem; az USB sebessége Mbps, azaz megabit/sec, ő meg MB/s-t mond, azaz megabyte/sec-et!

A gyakorlatban a kettő között a 10-es arány reális, pláne valami kitudgyamiféle külső hordozóval+adapterrel. Az elméleti 1:8-at csak közelíteni lehet. (Mondgyuk egyik gépről a másikra hálózaton át 0-kat küldve, pl. /dev/zero -> /dev/null, főleg tömörítve! =;-D )

Előzmény: corvi01 (43035)
corvi01 Creative Commons License 2026.01.31 0 0 43035

Az USB-2 nek is messze többet kéne tudni, szerintem.

Előzmény: Ro Bot (43030)
XNC Creative Commons License 2026.01.28 0 0 43034

1 kicsit írhatnál a gépről! Milyen gép ez? Asztali, laptop?

És a port hol van, ha asztali: előlap v. hátlap?

Szerelt gép v. márkás izé??

Gorcsev Creative Commons License 2026.01.28 0 1 43033

Nem véletlenül mutattam, hogyan kell/lehet az eszköz tényleges írás/olvasási sebességét tesztelni...

Nem kell hozzá semmilyen fájlrendcer, pontosabban indifferens, milyen, vagy van-e egyáltalán. (Na jó, az írás már neccesebb, de az is megoldható...)

De valóban, ez a minimum, ami reálisnak mondható, a nagy fájl olvasása. 

Előzmény: Igor Castillo de Muerte (43032)
Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 2026.01.28 0 0 43032

Örök laikusként azt vetném fel: nem lehet, hogy valami régi, fat32 fájlrendszerre formázott adathordozóról akarsz csoportosan fájlokat másolni? (fényképek, zene?) Olyankor nagyon be tud lassulni a fájlmásolás... Esetleg egy ext4-re formázott  ssd külső házban, s arról egy nagy fájl másolása (mondjuk egy nagyobb film-10gb) mit mutathat?

Gorcsev Creative Commons License 2026.01.28 0 0 43031

"a gépemen a C port elvileg 3.2-es, gyakorlatilag csak USB 2-es sebességet produkál"

És ezt ki/mi is mondgya?

Az Eszközkezelőben mit látc róla?

Ro Bot Creative Commons License 2026.01.28 0 0 43030

Visszavittem az adaptert és végigteszteltünk mindent.

Mindhárom kábellel a másik gépen 1765 MBps körül volt a maximális sebesség.

Az én gépemen mindhárom kábellel, mind win, mind linux alatt 42MBps.

A legelső megérzésem jött be, a gépemen a C port elvileg 3.2-es, gyakorlatilag csak USB 2-es sebességet produkál.

Nem linux probléma, hardveres.

Előzmény: Ro Bot (43026)
Gorcsev Creative Commons License 2026.01.19 0 0 43029

"Ha létezik C vagy usb kábel vizsgáló, az micsoda"

Ma elég sokat 'üzleteltem', és kifigyeltem a kábelkínálatot, meg kicsit a neten is körülnéztem. Sajnos úgy látom, hogy az USB-C/USB-C kábelek többsége is csak 2.0-s, ami bizony csak (elméletileg is max.) 480 Mbit/s... (És hiába tud sok W-tal tölteni, az egy másik kérdés!)

Sz'al ha nem figyeltél, mikor vetted (esetleg így kaptad valamihez), akkor simán besz@ptad...

Nyomás a bótba, vegyél egy jót, aztán (szinte biztos, hogy) örülhetc!

Gorcsev Creative Commons License 2026.01.17 0 0 43028

Ps. Ha mondgyuk egy olyan szerveren kell hibát keresned, amin nemhogy monitor nincs (mer'ugye egy VM-ben/konténerben fut valahol sokadmagával), de még grafikus rendcer se, sokra mennél a kattogtatós vackokkal. De az is elég, ha folyamatosan akarsz valami paramétert figyelni-naplózni-értékelni, és szükség esetén beavatkozni és/vagy riasztani...

Gorcsev Creative Commons License 2026.01.17 0 1 43027

"Akkor, ugye, jó lenne végre megoldást találni a problémára."

OK, null problémó, adgyál hasznos infókat (pl. válaszolj a feltett kérdésekre), aztán valami biztos kiderül.

"Egy hetes linuxozásommal odáig jutottam, hogy diagnosztika terén alig van valami, szemben a win-re írt tucatnyi igyenes diagnosztizáló vagy hardvert listázó programmal."

Marhaság. Pont ugyanolyanok vannak, sőt, sokkal több és jobb is, vagy eleve 'beépítve', vagy csak pikk-pakk föl kell tenni.

"A beépített rendszerfigyelő használhatatlan, minden 1%-on fut, míg a másik ablakban már mutatja, hogy a CPU-k felváltva viszik a terhelést, ha szükség van rá, de ennyi."

Szinte ugyanolyan, mint a TaszkMenedzser...

"Kérdésemre is egy válasz jött, nagy nehezen rájöttem, hogy nem programcsomag, hanem terminálban kiadott parancsról van szó"

Direkt úgy csináltam, hogy jól látccon...

"... és csak a gyári adatokat írja ki."

Igen, annak az a dolga. (Ez az első, hogy ellenőrizzük a körülményeket, nem?)

Viszont ezeket (az előzővel együtt) nagycságrenddel egycerűbben és részletesebben teszik.

Van top, iotop, sysstat-csomag (egy csomó paranccsal), smartctl, hwinfo v. inxi, stb.

Igen, a legtöbb parancssoros. Viszont millióféleképpen paraméterezhetők (pl. a részletesség miatt), ütemezhetők, logolhatók, stb.

Igen, először szokatlan a kattogtatás után, de összehasonlíthatatlanul gyorsabb, rugalmasabb, részletesebb, és ott vannak kéznél, ingyér'...

(Csak két kis részlet hirtelen, most szövegesen:

root@mint:~# inxi -xxxmm
Memory:
System RAM: total: 8 GiB available: 7.44 GiB used: 4.43 GiB (59.5%)
Array-1: capacity: 32 GiB slots: 4 modules: 2 EC: None
max-module-size: 8 GiB note: est.
Device-1: ChannelA-DIMM0 type: DDR3 detail: synchronous size: 4 GiB
speed: 1600 MT/s volts: N/A width (bits): data: 64 total: 64
manufacturer: Kingston part-no: KHX1866C9D3/4GX serial: 66022497
Device-2: ChannelA-DIMM1 type: no module installed
Device-3: ChannelB-DIMM0 type: DDR3 detail: synchronous size: 4 GiB
speed: 1600 MT/s volts: N/A width (bits): data: 64 total: 64
manufacturer: Kingston part-no: KHX1866C9D3/4GX serial: 67020897
Device-4: ChannelB-DIMM1 type: no module installed

root@mint:~# iotop -oPd 1

Total DISK READ: 537.56 M/s | Total DISK WRITE: 35.35 K/s
Current DISK READ: 537.56 M/s | Current DISK WRITE: 43.20 K/s
 PID PRIO USER    DISK READ   DISK WRITE    SWAPIN         IO>          COMMAND
9717 be/4 root      537.56 M/s      0.00 B/s            0.00 %     64.63 %   dd if=/dev/sdc of=/dev/null bs=16M count=10240

root@mint:~# )

Az első egy lekérdezés, ahol még a RAM-ok gyári számát is látod, a másik pedig olvasás egy diszkről (ill. másolás, de itt most a 'semmibe').

"Megerősítést kaptam, hogy a C portom 3.2-es elvi max. 5Gbps-sel."

Naugye.

"Továbbra se tudom, hogyan és mivel lehet kideríteni, hogy az adapter a C kábellel miért produkál max. 41-42MBps-t."

Namostan ezt, hogy miért, semmilyen rendceren semmilyen program nem fogja megmondani...

"A linux lekorlátozza"

Hát az tuti nem!

"vagy a kábellel van probléma?"

Inkább...

"Driverre nem volt javaslat a frissítéskezelőben"

Standard eszközöknél/friss linuxszal ez nem lehet gond.

"az SSD-t felismeri a linux, tehát az adaptert kezeli."
Öööö... erre már nem vennék mérget, vannak különbségek, bár inkább a funkciókban szoktak jelentkezni (pl. a SMART-infók nem látcanak rendesen), nem a sebességgel volt probléma.

De pl. a fenti paranccsal meg tudod nézni, milyen tényleges sebességgel olvas a gép a diszkről (ami itt szintén egy SSD külső házban):

root@mint:~# dd if=/dev/sde of=/dev/null bs=16M count=10240
10240+0 records in
10240+0 records out
171798691840 bytes (172 GB, 160 GiB) copied, 386,2 s, 445 MB/s
root@mint:~#

"Win alatt ott a TC, az kiírja a másolási sebességet, és vannak SSD sebességmérők, linux alatt mi van ilyenekből?"

Sokkal több és részletesebb, ld. fent...

Csak nem olyan csicsásak.

"Ha létezik C vagy usb kábel vizsgáló, az micsoda és hogyan kell használni?"

Passz. Megnézed több kábellel/porton? Biztos ki is lehet mérni, nincs-e fizikai problémája, de az már más szakma...

A túl hosszú, ill. túl vékony kábel pl. nem jó.

Ja, és a gép felőli vége a 'normál' kábelen ugye kék lenne, ha USB 3.x-es, C-C-nél nem is tudom, jelölik-e, ill. van-e ennél 'gyengébb'... esetleg valami régi maradék. Vagy ha meg van törve...

Ro Bot Creative Commons License 2026.01.16 0 0 43026

Akkor, ugye, jó lenne végre megoldást találni a problémára.
Egy hetes linuxozásommal odáig jutottam, hogy diagnosztika terén alig van valami, szemben a win-re írt tucatnyi igyenes diagnosztizáló vagy hardvert listázó programmal.
A beépített rendszerfigyelő használhatatlan, minden 1%-on fut, míg a másik ablakban már mutatja, hogy a CPU-k felváltva viszik a terhelést, ha szükség van rá, de ennyi.
Kérdésemre is egy válasz jött, nagy nehezen rájöttem, hogy nem programcsomag, hanem terminálban kiadott parancsról van szó, és csak a gyári adatokat írja ki.
Megerősítést kaptam, hogy a C portom 3.2-es elvi max. 5Gbps-sel.

Továbbra se tudom, hogyan és mivel lehet kideríteni, hogy az adapter a C kábellel miért produkál max. 41-42MBps-t. 
Ha jól saccolom, olyan 350Mbps-t.

A linux lekorlátozza, vagy a kábellel van probléma?

Driverre nem volt javaslat a frissítéskezelőben, az SSD-t felismeri a linux, tehát az adaptert kezeli.

Win alatt ott a TC, az kiírja a másolási sebességet, és vannak SSD sebességmérők, linux alatt mi van ilyenekből?
Ha létezik C vagy usb kábel vizsgáló, az micsoda és hogyan kell használni?

Gorcsev Creative Commons License 2026.01.14 0 0 43025

"Mint 22 alatt milyen parancsokkal vagy csomagokkal mit és hogyan tudok tesztelni"

Attól függ, mire vagy kíváncsi, ugye...

Amúgy -mint a neve is mutatja- pont olyan, mint bármelyik linux.

Ha mondgyuk az usb-izékre mennél rá, az se gond:

Előzmény: Ro Bot (43024)
Ro Bot Creative Commons License 2026.01.14 0 0 43024

Bocs, de még jó egy hónapig be leszek havazva.

Írjátok meg, hogy Mint 22 alatt milyen parancsokkal vagy csomagokkal mit és hogyan tudok tesztelni, és ha lesz egy kis időm végigmegyek rajtuk.

Frissítéskezelő nem jelzett, hogy kellene neki drivert telepítenie, szerinte minden rendben van.

Előzmény: XNC (43023)
XNC Creative Commons License 2026.01.11 0 0 43023

És még lehet gond a driver is.

Más cuccal rendesen megy??

Előzmény: XNC (43022)
XNC Creative Commons License 2026.01.11 0 0 43022

Hányas USB volt?

És még a kábelhossz is számít....

Előzmény: Ro Bot (43021)
Ro Bot Creative Commons License 2026.01.11 0 0 43021

Bocs, be vagyok havazva.:-(

Szóval azt állítod, hogy C-C kábel is okozhatja?

Hogyan tudom letesztelni Mint 22 alatt?

Az adapter ugyanaz, én a saját C-C kábelemmel csatlakoztattam a saját gépemhez és piszokul lassú volt, azóta nem volt rá esélyem se használni, akkor keresek más kábeleket.

Előzmény: Gorcsev (43019)
Gorcsev Creative Commons License 2026.01.05 0 0 43020

,

Előzmény: Ro Bot (43017)
Gorcsev Creative Commons License 2026.01.05 0 0 43019

A kábel és a gép+port ugyanaz, amikkel gyors volt?

Ha nem akkor haladgyunk sorba'...

arkilaszlo Creative Commons License 2026.01.05 0 0 43018

"Mi a baj a gépem C portjával? Vagy az adapter rosszul kommunikál és leszabályoz, ahogy azt egy ismerősöm mondta?"

ennyi információ = 00000

Ro Bot Creative Commons License 2026.01.04 0 0 43017

Nem tudom, hova írjak, talán inkább hardveres hiba lehet.

Kaptam pár hétre kölcsönbe egy USB C csatlakozású adaptert SSD-vel, ami nagyon gyorsan, talán 150 MB-al írt adatokat az SSD-re. 

Tegnap bedugtam a gépem C portjába és nagyon lassú volt.

Végül csináltam egy benchmark tesztet és masszívan 42 MBps-es sebességet produkált.

Mi a baj a gépem C portjával? Vagy az adapter rosszul kommunikál és leszabályoz, ahogy azt egy ismerősöm mondta?

Ro Bot Creative Commons License 2025.12.15 0 0 43016

Köszönöm, harmadszorra működött, cserébe eltűnt a dátum és idő kijelzés az alsó sorból. ;)

Úgy tűnik, időnként van érintkezési hiba, vagy valamiért nem mindig reagál a billentyűkre, F8-at egyáltalán nem szereti, F2 és F12 is csak többszöri újraindítás után sikeres.

A BIOS nagyon új nekem, elleszek a kijegyzetelésével.

Előzmény: Ro Bot (43015)
Ro Bot Creative Commons License 2025.12.15 0 0 43015

Nem kell újratelepíteni.

Safe Boot (Csökkentett mód) módban kell újraindítani a Windowst (msconfig), aztán a kikapcsolást választani.

Másfél órás szenvedés után végre találtam egy videot, ahol megmutatták, hogy csak a menüben kattintgatva működik a dolog, a végső képernyőn a 4-et választottam.

Az új indításkor a BIOS-ban át kell állítani AHCI módra a lemezkezelést.

Igen, és ugyanott vagyok, újraindításkor közli, hogy nincs bootable device. :-((

Előzmény: Hehe164 (43013)
Gorcsev Creative Commons License 2025.12.15 0 0 43014

1. Miről próbálod telepíteni a linuxot?

Pendrájvról/cd-ről futó 'live' linuxból? Meddig jut el?

Ha elindul, egy parancssorban mondd neki, hogy 'lsblk -f', és másold be a választ! 

2. Hova kellene tenni? Van szabad hely a windows mellett? Akár a saját diszkjén, akár másikon?

Vagy csinálni kellene neki? (Az lsblk kimenetéből elvileg látszik...)

Amúgy mennyire vagy képben a linuxszal?

Előzmény: Ro Bot (43012)
Hehe164 Creative Commons License 2025.12.15 0 0 43013

Nem kell újratelepíteni.

Safe Boot (Csökkentett mód) módban kell újraindítani a Windowst (msconfig), aztán a kikapcsolást választani.

Az új indításkor a BIOS-ban át kell állítani AHCI módra a lemezkezelést.

A Windows elindulása után ki kell kapcsolni a Safe  Boot-ot (szintén msconfig), majd újraindítani a gépet.

Előzmény: Ro Bot (43012)
Ro Bot Creative Commons License 2025.12.15 0 0 43012

Vagyis újra kell telepíteni a windowst AHCI beállításban, és akkor a linux is fog települni?

Megmenthető valahogy a jelenlegi windows, vagy csak webről iso fájl letöltésével tiszta telepítés lehet?

Előzmény: Hehe164 (43011)
Hehe164 Creative Commons License 2025.12.14 0 0 43011

Pendrájvról kellene telepíteni.

Amúgy nem teljesen értem, mert a laptop alapvetően AHCI beállítással indul.

Előzmény: Ro Bot (43010)
Ro Bot Creative Commons License 2025.12.14 0 0 43010

Óh, tegnap este már nagyon fáradt voltam.

Laptop, és a linux AHCI-t akar, de ha beállítom, akkor nem indul el, mert nem talál bootable eszközt.

Előzmény: XNC (43009)
XNC Creative Commons License 2025.12.13 0 0 43009

Asztali vagy laptop?

Előzmény: Ro Bot (43008)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!