Keresés

Részletes keresés

TOMAAA Creative Commons License 2025.02.12 0 0 42993

Ez a wifi setup csak bizonyos esetekben lesz így használva, egy laptop és max 3 telefon, de inkább kettő, mind belőhető ezzel a bakter módszerrel. Újra bekapcsolva a rendszert múltkori este óta, még működik...

Előzmény: Gorcsev (42992)
Gorcsev Creative Commons License 2025.02.12 0 0 42992

"Nem tudom, jó ötlet-e."

Szerintem nem igazán...

Mondgyuk egy darabig nem konnektálsz az egyik telóval, megkapja a címet valami más, aztán meg jössz te a fix, de már foglalt IP-ddel, oszt' kész a havária! ;-D

Megoldás: vagy adc a dhcp-tartományon kívüli címet (de akkor meg máshol lehet belőle gond), vagy pedig maradc az eredeti javaslatomnál (reservation).

"teljesen abbahagytam a geekeskedést"

Kb. 3* végig köllött olvasnom, mire leesett, hogy nem a gyerekeskedést hagytad abba! =:D

"De, gyorsfordítós add-on okozta. Máshol nem csinált ilyet, úgyhogy fel sem tűnt. Kidobtam, úgysem használom."
Nekem a 'Simpla translate' bevált, nincs vele gond. Tudja használni a deepl-t is:

Előzmény: TOMAAA (42991)
TOMAAA Creative Commons License 2025.02.12 0 0 42991

Nem tudom, jó ötlet-e. A NetworkManager-t használva nem találtam jobbat. 15 éve leszedtem volna a NetworkManagert, és meg tudtam volna oldani a problémát. Azóta viszont teljesen abbahagytam a geekeskedést, csak felhasználó vagyok..

De, gyorsfordítós add-on okozta. Máshol nem csinált ilyet, úgyhogy fel sem tűnt. Kidobtam, úgysem használom.

Előzmény: Gorcsev (42990)
Gorcsev Creative Commons License 2025.02.12 0 0 42990

"kapnak a telefonok valamilyen IP-t... aztán manuálisan a telefonokon módosítom is őket"

Öööö... Mármint hogy átállítod statikusra, és megadod azt a címet, amit kapott a dhcp-től?

Biztos vagy abban, hogy ez jó ötlet? :O

(Nem tettél a brózerbe valami gyorsfordítós plugint?)

Előzmény: TOMAAA (42988)
TOMAAA Creative Commons License 2025.02.11 0 0 42989

Amúgy nem tudom mi az Isten barna lova van itt beillesztve a hozzászólásaimba...
Nézem, ki tudom-e törölni...

TRANSLATE with x English ArabicHebrewPolish BulgarianHindiPortuguese CatalanHmong DawRomanian Chinese SimplifiedHungarianRussian Chinese TraditionalIndonesianSlovak CzechItalianSlovenian DanishJapaneseSpanish DutchKlingonSwedish EnglishKoreanThai EstonianLatvianTurkish FinnishLithuanianUkrainian FrenchMalayUrdu GermanMalteseVietnamese GreekNorwegianWelsh Haitian CreolePersian TRANSLATE with COPY THE URL BELOW

Back EMBED THE SNIPPET BELOW IN YOUR SITE Enable collaborative features and customize widget: Bing Webmaster Portal Back

Előzmény: TOMAAA (42988)
TOMAAA Creative Commons License 2025.02.11 0 0 42988

Ami a végén tényleg működőképesnek bizonyult, hogy kapnak a telefonok valamilyen IP-t... aztán manuálisan a telefonokon módosítom is őket. Ezek az átírt IP-k aztán relatíve állandóak, néhány újracsatlakozás lsorán legalábbis nem változtak meg.

TRANSLATE with x English ArabicHebrewPolish BulgarianHindiPortuguese CatalanHmong DawRomanian Chinese SimplifiedHungarianRussian Chinese TraditionalIndonesianSlovak CzechItalianSlovenian DanishJapaneseSpanish DutchKlingonSwedish EnglishKoreanThai EstonianLatvianTurkish FinnishLithuanianUkrainian FrenchMalayUrdu GermanMalteseVietnamese GreekNorwegianWelsh Haitian CreolePersian TRANSLATE with COPY THE URL BELOW

Back EMBED THE SNIPPET BELOW IN YOUR SITE Enable collaborative features and customize widget: Bing Webmaster Portal Back

Előzmény: Gorcsev (42987)
Gorcsev Creative Commons License 2025.02.10 0 1 42987

"az, hogy ugyanazt az IP-t kapja meg a két telefon, az jó lenne"

Hát szerintem olyan nagyon nem lenne jó! ;-P

Hacsak nem úgy érted,  hogy mindegyik teló kapja mindig ugyanazt a(z egymásétól eltérő) címet! :D

DHCP-ben kapnak valami címet, annak bekettyinted, hogy 'reservation' vagy efféle (hol/mi), oszt' annyi. Nem? De! ;D

Vagy ilyesmi.

Hacsak nem te akarod meghatározni azt is, hogy mi legyen a cím...

Előzmény: TOMAAA (42986)
TOMAAA Creative Commons License 2025.02.09 0 0 42986

Az van, hogy nem akartam a széllel szembe pisálni. Eleinte a DHCP jó ötletnek tűnt. De az, hogy ugyanazt az IP-t kapja meg a két telefon, az jó lenne. Esetleg egy harmadik is, de annak, ha random IP-je lesz, mindegy.
Egy valamire való DHCP meg tudja ezt csinálni, a dnsmasq is, elvileg:

"dhcp-host=ab:cd:ef:12:34:56,example-host,192.168.0.10,infinite"

Ilyenekkel definiálhatsz fix de DHCP által oszott IP-ket.

Nálam most a NetworkManager a dnsmasq-dhcp által oszt IP-t, de olyat, aminek semmi köze semmi a dnsmasq egyik lehetséges konfig fájljához se....

Előzmény: Hehe164 (42985)
Hehe164 Creative Commons License 2025.02.09 0 0 42985

Nadehát te akkor talán nem DHCP címkiosztást szeretnél, hanem fix IP-ket a telefonoknak.

Talán azt kellene beállítani?

Vagy ha a telefonok változnak, akkor beállítani egy címtartományt a DHCP-nek és akkor mindig ugyanonnan ugyanazt a listát osztja ki?

Az nem megy, hogy te létrehozol egy önkényes listát, és megbróbálod a sorrendjét ráerőltetni a DHCP-re.

Előzmény: TOMAAA (42984)
TOMAAA Creative Commons License 2025.02.09 0 0 42984

Üdv, long time no see...
Lett egy laptopom, rajta Linux Mint. Amúgy minden csodásan működik, de kitaláltam valamit, amit nem bírok megoldani.

Alapesetben a laptop wifi csatolója DHCP-vel kap IP-t, satöbbi egy routertől vagy hotspottól.

A nem alapesetben - amit időnként működtetni akarok - az kéne, hogy egy androidos telefon oszt netet a laptopnak, USB-n (ez eddig működik).

Aztán létrehozok a NetworkManagerben egy connection-t, hotspotot, ami további androidos telefonoknak osztja a netet.

Működne is ez, de nem bírom kitalálni: hogy lehet a NetworkManagerben megoldani, hogy a laptophoz csatlakozó android host-ok mindig ugyanazt az ip címet kapját?

Eddig a dnsmasq-kal próbálkoztam, megpróbáltam a NetworkManagernek beadni, hogy a dnsmasq fog DHCP-t csinálni. De sajna, akármelyik config file-t piszkálom, a NetworkManager csak ugyanazokat a ip-ket osztja ki, amik nyilván köszönőviszonyban sincsenek azzal, amit szeretnék.

Lehet a NetworkManagerben az alapértelmezett DHCP szolgáltatást ilyen szinten konfigurálni? (hostoknak MAC address szerint adni IP címet). Ha igen, hogy?
Ha nem, milyen DHCP tud működni a NetworkManagerrel úgy, hogy lehet is konfigurálni?

corvi01 Creative Commons License 2025.01.28 0 0 42983

:DDD

Ahaaa, köszi, lehet, hogy neki ugrok majdan.. :)

Előzmény: Gorcsev (42982)
Gorcsev Creative Commons License 2025.01.28 0 1 42982

Pár éve nézegettem efféléket én is, és a Bitwardennél kötöttem ki.

Mindenféle rendceren/brózerben megy, kényelmes, a legbiztonságosabbak egyike, mi kő' még? :)

Előzmény: corvi01 (42981)
corvi01 Creative Commons License 2025.01.28 0 0 42981

Szép estét!

Használt itt valaki > KeePassXC < jelszó kezelő/generáló progit.?

Csak azért, mert még tavaly az "Ügyfélkapu+" állami mutatvány miatt megoldottam az "okos" mobil -nélküli verziót (van okos mobilom..). Működik is Linuxokon, de most próbáltam vindózon is ugyanazokkal a jelszavakkal/titkos kóddal stb., de az istennek sem akarja,,,az azonosító kód beírása után ledob! :( Túl soxor nem merek próbálkozni, mert az 5. próba után ugye ugrik az ügyfélkapu jelszó is és kuncsoroghatok emailes jelszó-küldésekért. Nem lehet, hogy a megelőző párosításkor az "ubuntu"- alapot jegyezte meg és mással hiába..? Amúgy más vasakon, laptopokon müxi, de csak linuxxal.. Vagy a keepassxc verziókkal kéne még játszani..?

tomtyi Creative Commons License 2025.01.18 0 0 42980

WWan:

Mystic ways. Kerestem, hogyan lehet működésre bírni Linux alatt. Volt, ahol azt írták, napokig, hetekig próbálták, nem akart sikerülni. Aztán egyszer csak, hopp, működött. Nálam is ez lett, most, öt perccel ezelőtt. Ma reggel, délelőtt a Win10-en láttam először, hogy működik, átmentem Linuxra, ott azért még küzdeni kellett, mire sikerült, de leginkább azért, mert már kijöttem a gyakorlatból. Lényegében egy modemmanager leállítás és újra indítás kellett.

Előzmény: Gorcsev (42979)
Gorcsev Creative Commons License 2025.01.03 0 0 42979

"automatikusan az Ubuntut indítja"

Ja, biztos valami 'savedefault' beállításon van.

"Sosem volt még gépemben mobilnet"

Dettó.

Van valami iw parancs/csomag, amit emlegetnek, de sose használtam, nomeg a networkmanagernek is vannak vonatkozó cuccai, ha azt használod...

"Pantone X-Rite monitor kalibráló eszköz"

Ne beszélj csúnyán, mer' szájonkaplak!

Vagy ez nem káromkodás vót? );-P

Előzmény: tomtyi (42978)
tomtyi Creative Commons License 2025.01.02 0 0 42978

A „probléma” „megoldódott”. A Lenovo okos, az Ubuntu harmadik, negyedik indítása után automatikusan az Ubuntut indítja.

Viszont más probléma lett: tettem bele WWAN- és SIM-kártyát is, PIN, a felajánlott (és a Telekom által is ajánlott) beállítások után sem akar sehogy elindulni, Windowson sem. Ubuntun teker, próbálkozik, néha beugrik, bevillan a kapcsolat ikonja, de nem tud rendesen kapcsolódni.

Sosem volt még gépemben mobilnet, ez az első próbálkozásom, ha már van egy „felesleges” előfizetés.

Mit nézzek, ami mutathatna valami infót?

Másik: nem probléma, csak a képességek használata. Beépített Pantone X-Rite monitor kalibráló eszközt miként kell használatba venni? Windowson „természetesen” ez szög egyszerű, mert időről időre automatikusan felajánlja, aztán leokézás után megcsinálja.

Köszi.

Előzmény: Gorcsev (42972)
Mr_Bell Creative Commons License 2024.12.08 0 0 42977

Köszönöm! Működik.

Előzmény: aamen (42976)
aamen Creative Commons License 2024.12.05 0 0 42976

azt a tun0 interfészt az oprendszeren belül majd felrakja az openvpn amikor telepíted
az oprendszer belügy, a külső admin felületednek ahhoz semmi köze

Előzmény: Mr_Bell (42975)
Mr_Bell Creative Commons License 2024.12.04 0 0 42975

Ez egy virtuális szerver. Az admin felületen lehet kiválasztani, telepíteni az  oprendszert és egyebeket.

Lényeg: Debian 11, SSH.

Előzmény: _lala_ (42974)
_lala_ Creative Commons License 2024.12.04 0 0 42974

de az admin felületen nincs TUN/TAP kapcsoló

Mi az, hogy "admin felület", és mi az, hogy "TUN/TAP kapcsoló"? Mire gondolhatott a költő?

Előzmény: Mr_Bell (42973)
Mr_Bell Creative Commons License 2024.12.03 0 0 42973

Sziasztok!

Van egy KVM alatt futó távoli NAT szerverem root joggal. 5G SSD, 500M RAM.

Debian 11 -en openvpn-t szeretnék rajta futtatni, de az admin felületen nincs TUN/TAP kapcsoló, így nem működik.

A support semmit se tud, a kérdést sem érti. Korábban ugyanez OpenVZ alatt jól működött.

Talán létre lehet hozni a TUN/TAP-ot valamelyik configban.

Ebben szeretnék segítséget kérni.

Gorcsev Creative Commons License 2024.12.02 0 0 42972

Akkor éppen ezért kellene a grub-ból választhatóva tenni, nem? Adc egy 3 mp késleltetést, és indul a default rendcer, de ha mégis kell a másik, akkor 1 (na jó, 2) gombnyomás beavatkozni+átváltani. De nekem aztán tökmindegy...

Előzmény: tomtyi (42971)
tomtyi Creative Commons License 2024.12.01 0 0 42971

Köszi. Direkt nem akarom a GRUB-ba rakni mindkettőt, mert a Wint nem akarom használni. Ha már lett, a csemete elkerülhetetlenül Win only sulis dolgaihoz használja majd. Bár eddig mindent megoldottunk e nélkül is, de nem kizárt, hogy lesz, amit nem tudunk. Grafikusnak tanul.

Előzmény: Gorcsev (42969)
Gorcsev Creative Commons License 2024.12.01 0 1 42970

Ps. Term. ebben az esetben a linux diszkjét kell alapértelmezettnek hagyni a bioszban.

Előzmény: tomtyi (42966)
Gorcsev Creative Commons License 2024.12.01 0 1 42969

Ha a rendcertöltőt (ami vélhetően a grub lesz) a linux diszkjére teszed, beállíthatod neki, hogy keresse meg a többi rendcert a gépen, és abból indíthatod majd a vintendót is, nem köll mindig a (biosz-os) bútmenüt abajgatni...

tomtyi Creative Commons License 2024.12.01 0 0 42968

Oksa, köszi.

Előzmény: safranek50 (42967)
safranek50 Creative Commons License 2024.12.01 0 1 42967

Nem

tomtyi Creative Commons License 2024.12.01 0 0 42966

Féltem, mást is kell majd, de egyelőre úgy néz ki, ez marad csak. Szóval, kell majd valamit mókolni a korábban leírt formában?

Előzmény: kisbetu (42965)
kisbetu Creative Commons License 2024.12.01 0 0 42965

"A provizórikus jelentése átmeneti, ideiglenes, nem végleges állapot. "

És véglegesen mit fogsz kérdezni?

Előzmény: tomtyi (42964)
tomtyi Creative Commons License 2024.11.30 0 1 42964

Sziasztok!
Provizórikusan érdeklődnék: vettem egy „új” gépet (TP P50)  telepített Win10-zel. Meghagynám, ha már van, de mellé berakom a linuxos SSD-t (ha megjön a caddy és a kábel 😁). Ha a boot menüből akarom kiválasztani, melyik induljon, ahhoz nem kell mókolás, csak az F12 után a háttértárat kiválasztani, és mehet, ugye? Nincs secure boot, nincs gyors indítás (bár külön lemezről indítva úgysem számít, gondolom).

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!