Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.06 0 0 25

megszivtuk?

Ghanima Creative Commons License 1999.08.10 0 0 24
Hilfe, Help, Aiuto! Pomoc!
Ha lehet, úgy ma 03.30-ig várnék választ, mert utána elpályázom a Bakonyba....

Meg tudná valaki mondani, hogy pontosan hogyan is kell "camera obscura-t"
készíteni? Mert hogy, ugye, azzal aztán végképp nem lehet megvakulni...
Gyermekkoromban egyszer láttam egy spontán kialakultat az iskolai vécé "segítségével" (de tényleg!!). Az történt, hogy beléptem és nem gyújtottam föl az előtérben a villanyt és a kulcslyukon betűzött a napfény és a szembefalon megjelent valami kép. Csak bámultam, aztán rájöttem, hogy fejenállva látom a zsibongót, kicsinyítve. Legalábbis emlékeim szerint...
Szóval: elég, ha ott a nappali világosságban, izé, a fogyatkozó világossággal szemben föltartok egy kartonpapírt, rajta egy picinyke lukkal és mögéje rakok egy fehér papírlapot?? És akkor fejjel lefelé - ami ez esetben, ugyi, nem túlságosan fontos, mármint az irány :-)))
Vagy mit kell tenni?? Segíccccségggg!
Még valami: valakitől azt hallottam, hogy az is jó módszer, ha leteszünk egy lavórnyi vizet a földre és abban/abból nézzük a dolgot. De utóbb azt olvastam vmi sajtótermékben, hogy ezt sem szabad, mert még így is túl erős a sugárzás! Erről tudtok valamit???
Üdv,
Ghanima
illicit Creative Commons License 1999.08.09 0 0 23
Azt montják az okosok, teljes sötétségre nem kell számítani. Felettünk az égbolt sötét lesz, de körben, a horizont világos.
Ma 14-es hegesztőpajzs üvegen keresztül megnéztem a Napot. Kb. egy percig. Érrdekes látvány volt, és még eddig meg sem vakultam.
Fidusz Creative Commons License 1999.08.09 0 0 22
A 99.5%-osan elfedett Napból sokezer teleholdnyi fény árad!
Szóval: a részleges (akár 99%-os) és teljes napfogyatkozás közötti különbség: ég és föld!
dezsőke Creative Commons License 1999.08.09 0 0 21
14-es hegesztő OK!
Fidusz Creative Commons License 1999.08.09 0 0 20
Üvege válogatja. A 14-es már lehet jó is akár, De inkább a 16-os....
De semmiképpen ne használj floppyt!
Piszkos Fred Creative Commons License 1999.08.09 0 0 19
En ugy a telehold fenyere tippelnek. Talan attol egy kicsit vilagosabb. De ha van egy fuggvenytablazatod, akkor eleg egyszeru kiszamolni, mert megvan a napbol jovo fenyero, meg meg egy rakat masik a gyertyatol a reflektorig. A napet elosztod 200-al, es megnezed mi az ami kb. ekkora fenyerot produkal.
Iwo Creative Commons License 1999.08.09 0 0 18
hegi szemcsi nem jó
Gorcsev Creative Commons License 1999.08.09 0 0 17
Meglepő.... a kérdésem akkó' má' csak az, hogy ez hogy néz ki? Félhomály, háromnegyedhomály, vagy mint a telihold fénye, vagy mennyi?
ds9 Creative Commons License 1999.08.09 0 0 16
99,5 %-osan
Gorcsev Creative Commons License 1999.08.09 0 0 15
Hahó! Tuggya vki, hogy kb. 99,5%-os fedettségnél mennyire lesz sötét?
Piszkos Fred Creative Commons License 1999.08.09 0 0 14
Sajnos nem tudom, nem vagyok jaratos a hegesztoszemuvegek kozott. :-((( Talan valaki mas.
illicit Creative Commons License 1999.08.09 0 0 13
Értem. Szóval akkor az a bibi, hogy hirtelen lesz világos.
mert a Napba óhatatlanul is belenéz az ember egy-két másodpercre. Aztán semmi baj.
A hegesztőüveg alkalmas a megfigyelésre? 14-es.
Piszkos Fred Creative Commons License 1999.08.09 0 0 12
Kulonbozik, kulonosen a napfogy utani. Ugyanis a szemed az alatt a 2 perc alatt hozza fog szokni az ejszakai sotethez, a pupillad kitagul, es ha igy hirtelen adod meg neki a napot, akkor abba belevakulhatsz, akkor is, ha egyebkent normalisan nappal 1-2 pillanatra bele tudsz nezni a napba. (Bar az sem javasolt.)
Gondolj bele, ha a sotet szobaban valaki hirtelen csak egy 60-as egot kapcsol be, az is bantja a szemedet, pedig napfenynel eszre sem veszed hogy eg-e vagy nem. A nap pedig meg nappali teljes megvilagitasnal is bantja a szemed.
A napfogyi utani elso pillanatokban a napba nezni olyan karos, mintha a sotet szobadban valaki hirtelen a napot 'gyujtana fel', es egyenesen a szemedbe vilagitana vele.
Szerintem ne probald ki.
illicit Creative Commons License 1999.08.09 0 0 11
Szemüveg kérdés.
Ha most, derült ég esetén, a Napba nézek, az különbözik-e attól a hatástól, mint amikor a teljes napfigyi előtti és utáni percekben teszem? (a szememre gyakorolt hatást kérdezem)
ugyanis sok itt a mellébeszélés a tájékoztatásban..
schgy Creative Commons License 1999.08.09 0 0 10
Ami erdekes, az ugyis lathato lesz, mert a felhos egbolt nem akadalya a teljes napfogyatkozaskor letrejovo kvazi toksotetnek, tovabba az allatok ugyanugy be fognak tojni, ahogy kell.
Ami nem fog latszani, az a ket korong egymasra csuszkalasa, amit viszont reszleges napfogyatkozas cimen eleg rendszeresen lehet latni, tehat ez a resze a dolognak szerintem inkabb "papirszemuvegeladaszati tulhajtas".
En a magam reszerol a "ket korong egymasra csuszasa" c. mutatvanyt mar tobbszor megneztem (egyebkent ehhez tenyleg nem art a szemuveg), egyszer meg teljes napfogyast is lattam (Sziberiaban 1982-ben), akkor viszont eszembe sem jutott felfele nezni, mert annyira erdekes volt az, ami lent tortent.
Tehat szerintem, ki a szabadba, lehetoleg a kozepvonal kozelebe, letelepedni egy retre, vagy felmaszni a hegytetore, es hallgatozni ill. nezelodni a helyes tevekenysegsor ( nezni pedig nem felfele, hanem a tavolba).
Ebben csak az eso zavarhat, a felhok nem!
schgy
anarchy Creative Commons License 1999.08.09 0 0 9
Az biztos hogy szivola lesz. :(( Nap fogyatkozás = Katasztrófa
Ma reggeltől a Balaton partja katasztrófa súlytotta övezetté van nyilvánítva. Az öszes tartalékos rendőrt behívták, még a katonaságot is rámozdították a dologra. Annyi ember van már mos, hogy KO.
Aki még megondolhatja. NE MENJETEK A BALCSIRA . Magatokkal csesztek ki. Kedd este 7-8 óra lesz az út egy Pest-Siofok távolságon. A vonat már most esélytelen.

semmi hatalmat senkinek.

Solt Creative Commons License 1999.08.09 0 0 8
Nekem a CNN eddig mindig bejott, ha utaztam valahova, es szerdara felhoket iger Szegedre. :-(
Fidusz Creative Commons License 1999.08.08 0 0 7
Akkoris derült ég lesz! Eldöntöttem.
Karcsu Creative Commons License 1999.08.08 0 0 6
nottingham, ugyebár!
CiluHS Creative Commons License 1999.08.08 0 0 5
Tekintettel arra, hogy az elmúlt 2 hónapban többet tévedtek az OMSZ munkatársai, mint szoktak, számomra csak az Aigner-féle műsor az elfogadható, mert az eddig 90%-ban bejött, míg az OMSZ 30% alatti statisztikát mutat az idén nyáron, ha jól megnézzük...

http://www.norringham.ac.uk/meteosat

fél óránként 3-féle műholdkép... számomra ez az etalon. (vigyázar, az idő GMT, azaz hozzá kell adni +2-t)

WAN Creative Commons License 1999.08.07 0 0 4
Mivel én már reflexből nem hiszek a meteo. szolg.-nak, ugyhogy ez csak jó hir :)
Wulfrumka Creative Commons License 1999.08.07 0 0 3
Mindenki nagyon oda van. En is megvettem a szemuveget, de en het vegen nezem meg, (olvastam, hogy tomve a MAV, meg minden...)
Csokis2 Creative Commons License 1999.08.07 0 0 2
Mondjuk 1. Mert a 0-t lekested. :-)))
Csokis
Mogorva Creative Commons License 1999.08.07 0 0 1
Nem 0, csupán elég kevés. Na nem baj... majd a következőt megnézem... :))
Csokis2 Creative Commons License 1999.08.07 0 0 topiknyitó
A mai Magyar Nemzet szerint (Nemeth Lajos meteorologus) valoszinu, hogy "nem lesz zavartalanul derus es tiszta az egbolt" augusztus 11-en. A mostani adatok szerint szerdara egy legkori front szeles felhozete vonul Magyarorszag fole. :-(((
Akkor most nulla lesz a lathatosag?
Csokis

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!