Keresés

Részletes keresés

freeze flash Creative Commons License 2002.07.29 0 0 1276
Őszre mindenki sztrájkot jósol...
Nem csak a vasutasoknál....
:-&
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.15 0 0 1275
lesz? Hiszen a Gaskót kirúgták! Mégsem olyan nagy és megbonthatatlan a béke az mszp-szdsz platformok közt, hogy ezt a fiókszdszest ki ne paterolták volna :O))
Előzmény: Tappancs (1274)
Tappancs Creative Commons License 2002.07.15 0 0 1274
Lesz-e vasutassztrájk?
freeze flash Creative Commons License 2001.10.14 0 0 1273
Lassan itt az év vége, lassan ez is eljön.
Főleg a jővő évi választások miatt.
Tappancs Creative Commons License 2001.08.09 0 0 1272
Elképzelhető, hogy a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDDSZ) felmondja a 2000-es sztrájk után kötött hároméves megállapodást, miután a választmány megadta erre a felhatalmazást. www.hvg.hu
Tappancs Creative Commons License 2001.06.22 0 0 1271
- Mi az? Fehér-sárga és 80 km-es sebességgel száguld?
- ???
- A mozdonyvezető tojásos szendvicse.
HitetlenTamaska Creative Commons License 2001.02.09 0 0 1270
Sajnálatos topic párhuzamooság miatt itt szeretnék utalni a
"Gaskó-- Hétfőn sztrájk a vasútnál" cimü topicban tett 0 -dik hozzászólásomban kifejtett gyanumra, a sztrájk hátteréről.
moha Creative Commons License 2001.02.09 0 0 1269
homályos melékeim szerint megállapodtak a kormánnyal a máv bérügyei tekintetében, nemde?

moha, a "jobboldali acsarkodó" (C)nazarene

Előzmény: Nogo (1268)
Nogo Creative Commons License 2001.02.09 0 0 1268
Gyerekek!
Csak nem újra együtt? :-)))
Gaskó elvtárs nem tud nyugton maradni, meg akar dolgozni a pénzéért!
freeze flash Creative Commons License 2000.08.07 0 0 1267
"Váratlanul érte a szakszervezeteket, hogy a „túloldal” nem engedett a zsarolásnak,..."
Helyes.
Előzmény: Tappancs (1266)
Tappancs Creative Commons License 2000.08.04 0 0 1266
Szakszervezeti presztízsveszteség
Palkovics Imre: Nem leszünk a pártok plakátragasztói

A szakszervezetek összefogása nélkül a dolgozók kiszolgáltatottá válnak a tőkével szemben – indokolta a konföderációk közeledését a lapunknak nyilatkozó Palkovics Imre. A munkástanácsok vezetője, az Országos Munkaügyi Tanács munkavállalói oldalának soros elnöke szerint a mozgalom sokat veszített erejéből. Palkovics úgy vélekedett: a legutóbbi sztrájkok az eredeti szándékokkal ellentétben inkább csökkentették a szakszervezetek befolyását. ...
– Sokak szerint a szakszervezetek befolyásának és presztízsének nem használtak az utóbbi időszak munkabeszüntetései. Ezek közül a legnagyobb szabású a vasutassztrájk volt, ennek társadalmi fogadtatása is nagyon vegyes volt.
A vasutassztrájk sokat ártott, mert a szakszervezetek vezetői nem látták reálisan helyzetüket, lehetőségeiket. Úgy ítélték meg, hogy a korábbi technikákkal, fellépésekkel most is eredményeket érhetnek el. Nem vették tudomásul, hogy megváltoztak a körülmények, a vasút vezetősége és a mögötte álló politikai irányítás is sokat formálódott. Váratlanul érte a szakszervezeteket, hogy a „túloldal” nem engedett a zsarolásnak, és a korábbi időszakokhoz képest kevésbé hagyta magát befolyásolni. A vasút persze speciális közüzem, vezetése erősen leképezi az állami irányítási technikákat, politikai szándékok árnyalják a döntéseket. Amit a vasutassztrájk idején a vasúti vezetőség képviselt, nagyon is hasonlított ahhoz, ahogyan a hatalomkezeli a szakszervezeteket.

www.nepszabadsag.hu 2000. július 29., szombat (58. évfolyam, 176. szám)

freeze flash Creative Commons License 2000.03.03 0 0 1265
"Az en tudasom a szakmamban semmivel sem jobb amiota az USA-ban dolgozom es tobbet sem dolgozom sem idoben , sem intenzitasban, mint odahaza. Es hiaba dolgoznek odahaza jobban mint itt akkor sem lenne eselyem a szakmamban megcsak megkozeliteni sem az itteni jovedelmem na inkabb nem is mondom ki hany szazalekat."

Amit írtál, ez önmagában igaz. Nem keverek össze semmit. Amit te mondasz most ezzel kapcsolatban, az tény, de különböző országok különböző jövedelemszintjeit ne hasonlítsd össze. Ilyen alapon az összes magasan kvalifikált vasutas menjen külföldre dolgozni. Hozzánk meg jöhetnek az albánok, mert ott meg a mienknek a hatoda az átlagos jövedelemszint?

"Azt hiszem ezt a sztrajkot tamogatok sem mondtak , hogy ne."
Mintha ezt nem nagyon harsogták volna... ellentétben az ésszerűsítésekkel és a leépítésekkel kapcsolatos tiltakozásokkal szemben.

"...a szakmamban megcsak megkozeliteni sem az itteni jovedelmem na inkabb nem is mondom ki hany szazalekat."
Akkor valamiért Te is csak "kimentél", nem?!

Azért, mert különbözik a véleményünk, nem biztos, hogy az enyém a hülyeség.

Előzmény: Derek (1252)
székkutas Creative Commons License 2000.03.02 0 0 1264
"napokig egy orosz harckocsi a postánál"
A tankra emlékszem! Méginkább a gyerekképű szovjet kiskatonára, ült a tank tetején. Az Iván ledöntését sajnáltam. Jó volt játszani az emlékmű kétoldalán lévő ágyukkal. Izgalmas volt, a valódi fegyver!(talán a háborút is megjárta)Aztán emlékszem egy estére, amikor többször, igen alacsonyan vadászgépek dübörögtek át a város felett. Kiszaladtunk az erkélyre, de csak a lángcsóva látszott a sötét égen. A ház a fülsiketitő zajba beleremegett. Félelmetes volt.Ez is volt a célja.
Előzmény: Derek (1263)
Derek Creative Commons License 2000.03.02 0 0 1263
" Az útjuk arra vezetett. A pártházból eldördült egy lövés, az asszony ott a helyszinen
azonnal meghalt! Ugy tudom, ez az egyetlen lövés volt Kanizsán 1956-ban. "

Azt hiszem meg egy volt , de az a barrikad masik oldalan esett el. Mindenesetre en 6 eves voltam es ott voltam amikor az Ivan szobrot lehuztak az oszlop tetejerol traktorral. Az oregapam vitt el, hogy megnezzuk, mondta, ha mar 45-ben megepitette, mert o epittette, mint a NB elnoke, persze az orosz varosparancsnoksag utasitara egy orosz epitesz tervei alapjan. akkor mar nezzuk meg, ahogy ledontik. Meg pont a sulink elott alt aztan kesobb napokig egy orosz harckocsi a Postanal. Leginkabb azonban 56-bol szamomra a sult gesztenye szaganak az emleke maradt meg leginkabb, hiszen pont akkor van Zalaban a szezonja.
A Kocsekre en is emlekszem , de a masikra nem , majd anyamat megkerdezem.

Előzmény: székkutas (1262)
székkutas Creative Commons License 2000.03.02 0 0 1262
Tényleg a "kis Buda" öcsi volt,az "Opernicza" pedig Vilma.
A Vértesről az volt a mendemonda, hogy valamilyen kőbányában volt elfoglaltsága (mi ugy tudtuk, hogy rab volt,de lehet hogy tévedtünk?)
A fenyvesi üdülő gondolom az iskola üdülő volt.Az építésében mi gyerekek is részt vettünk. Ha anyád fodrász volt, akkor biztosan ismertétek a Kocsek fodrászékat, anno a Vorosilov utcában volt a fodrászüzletük, a Skerlák "szabóság" mellett. Talán azt is hallottad, hogy '56-ban a pártház előtt (Vöröshadsereg u)egyik este tüntetés volt, elég nagy tömeg gyűlt össze. Kiabáltak, skandáltak... Skerlákék (férj-feleség) szokás szerint este bezárták az üzletet és elindultak hazafelé, karonfogva. Az útjuk arra vezetett. A pártházból eldördült egy lövés, az asszony ott a helyszinen azonnal meghalt! Ugy tudom, ez az egyetlen lövés volt Kanizsán 1956-ban.
Előzmény: Derek (1261)
Derek Creative Commons License 2000.03.02 0 0 1261
" A "Furi"-ra emlékszel? "

Hogyne , az oreg Beke't hivtak igy. Megorjitette a fejszamolasaval az oszes penztarost.

"Olyan kétujjas pofonokat tudott adni, hogy elestünk tőle. "

Ja , de nem is ez volt benne a legszemetebb, hanem besugoi voltak az osztalyban , akik fuzetbe irtak a jelentest. Ezt onnan tudom,hogy eloszor engem akart erre ravenni, amikor 8-ban osztalyfonokom lett,de kerek perec visszautasitottam. De megbosszultam,:-)) mert 64 nyaran a frissen festett vitorlascsonakjat Balatonfenyvesen vegiggorgettuk a fuben es a faig le kellett vakarnia a festeket.Mi meg ott rohogtunk rajta a strandon 14 eves kolykok.De akkor mar nem volt hatalma rajtunk. Egyebkent szakmailag jo tanar volt , de ritka szemet foszer, es ami a legrosszabb, hogy a csalad ugy hellyel kozzel joban volt vele, anyam meg a felesegenek a fodrasza volt. A legjobb sztori egy felettem egy evvel jart sraccal tortent aki miutan elvegezte a 8.at minden tanar megkonnyebbult , hogy ettol a link, facer . csavargo es neveletlen kolyoktol megszabadultak,aztan mit adj isten 9 ev mulva ott lett a srac tanar akit ugyanaz az igazgato aki akkoriban kicsapatta volna , mint iskolank regi kedves diakjat udvozolte a tantestuletben.Ezen rohogott a fel suli es mindenki aki ismerte az elozmenyeket

"A kis Budával egy osztályba jártam"

Akkor ma tudom mellik osztaly volt az, mert aztan a Buda Ocsi mondta is akivel sokat facerkodtunk a Balaton mellett, hogy akko most tanar neni, vagy anyu.Azt hiszem o is az egyik tettes volt a vitorlas ugynel.Az Opernicza tenyleg aranyos volt, ha jol emlekszem Vilma volt a keresztneve, de a parhuzamos osztaly fonoke a Szonyine annal kevesbe. akkor te ket evvel felettem jartal.

Előzmény: székkutas (1260)
székkutas Creative Commons License 2000.03.02 0 0 1260
"A Vértes az egy szadista állat..."
Olyan kétujjas pofonokat tudott adni, hogy elestünk tőle.
A kis Budával egy osztályba jártam, emlékszem hogy összejött az özvegy papa az Opernicával,akit kedveltem.
A "Z"-nét nem tudom beazonosítani. A "Furi"-ra emlékszel?
(bocs,hogy off, de olyan jól esik!)
Előzmény: Derek (1259)
Derek Creative Commons License 2000.03.02 0 0 1259
"Z-ne is a magyar tanarom akinek "

Ja ez egy olyan magyar tanarno volt, hogy dolgozatiras utan elhivott hozzajuk, hogy javitsam ki a dolgozatokat, mert annyira csapnivalo volt a helyesirasa:-))

Előzmény: Derek (1258)
Derek Creative Commons License 2000.03.02 0 0 1258
"a Zrínyiről...56-ban a Pasqualetti lett az igazgató, aztán újra a Szőnyi. Volt az osztályfőnököm a Tollárné, a Kaczor volt a tornatanár, tanított az Opernicza, a Vértes, a Bérczes, sőt napközibe is jártam ...(1954-61)"

Nem, Hernadi lett 56-ban az igazgato. A diakok valasztottak meg. Nekem a Berczes osztalyfonokom volt, majd 8-ban a Vertes aki kemia es matektanarom volt. Utaltam az egesz bagazst, foleg a Vertest aki egy szadista allat volt.
Azota sem tettem be a labam a suliba.
Az Opernicza aztan hozzament a Buda Erno mernokhoz aki a magyar olajipar talan legnagyobb ma is elo alakja.Meg ott volt a Z-ne is a magyar tanarom akinek a ferje veresre verte a keresztapamat otvenhat utan aki az epitoknel volt a munkastanacs egyik vezetoje.

Előzmény: székkutas (1257)
székkutas Creative Commons License 2000.03.02 0 0 1257
a Zrínyiről...56-ban a Pasqualetti lett az igazgató, aztán újra a Szőnyi. Volt az osztályfőnököm a Tollárné, a Kaczor volt a tornatanár, tanított az Opernicza, a Vértes, a Bérczes, sőt napközibe is jártam ...(1954-61)
Előzmény: Derek (1256)
Derek Creative Commons License 2000.03.02 0 0 1256
" Nekem gyemekkorom egyik kedvenc helye a potylin lévő zsilipnél volt,de szerettem a Principálist"

Nekem is. A Potylin levo vizimalom lebontasa az egyik legnagyobb barbar tett volt amit ott elkovettek, egy olyan ipari emleket megsemmisiteni. Csodas fabol faragott berendezes, egy igazi muemlek amit meg kellett volna orizni, es azota hal sincs a potyliban, mert a malomzsilip visszaduzzasztott. De ugyanez a Princi zsilipjenek a lebontasa utan is.
En is a Zrinyibe jartam 56-64 kozott, aztan a Landlerbe. Ott laktunk a Felso templomnal a Szechenyi ter 4-ben aztan a Bolgarban.
A tajszolasomrol annyit , hogy az angolt transdanubian south zala akcentusban beszelem.

Előzmény: székkutas (1255)
székkutas Creative Commons License 2000.03.02 0 0 1255
off.Akkor te jobban ismered Kanizsát, később kerültél el.(a texas tip. fúrótornyot nem ismerem) Nekem gyemekkorom egyik kedvenc helye a potylin lévő zsilipnél volt,de szerettem a Principálist is, és a kiserdőt. Ja és a Zrinyibe jártam általános iskolába. (van egy kis tájszólásod!)
ŰDV!
Előzmény: Derek (1254)
Derek Creative Commons License 2000.03.02 0 0 1254
"off.Tudod hol van Bagolasánc?"

Mar hogyne tudnam, ha a Teleki utcan megyunk Kanizsarol kifele a Kaposvari uton Katonaretet elhagyva lemegyunk a Potyli volgyebe, majd fel es ott van a Sanc, ami csak hivatalosan Bagolasanc es tart a vasuti atjaroig es utana ha lemegyunk a volgybe akkor balra a csonakazo to, tole eszakra az alsoerdo kivalo varganya es csaszzargombas terulet, es egy Texas tipusu hatalmas furotorony kilatotoronynak, jobbra Kisbagola , Nagybagola(Szolohegyek)szemben vele Latohegy , majd a falu Bagola benn az erdoben es utana Lengyelhegy ahol az en hetszilvafas birtokom van eppen szemben a masik oldalon Romlottvarral ahol valaha a kanizsai pasa nyari kejlakja volt. Ezen a videken nottem fel. Es oda is megyek vissza.

Sir Derek Rottenham, lord of Bagola and Nagybakonak

Előzmény: székkutas (1253)
székkutas Creative Commons License 2000.03.02 0 0 1253
Kedves Derek!
Végre valaki! Talán neked jobban hisznek! Kösz!

off.Tudod hol van Bagolasánc?

Előzmény: Derek (1252)
Derek Creative Commons License 2000.03.02 0 0 1252
"Mellesleg az "európai bért, esetleg európai tudásért és teljesítményért" jellegű mondataimon valahogy átsiklottál..."

Ez nem erv.
Hulyesegeket beszelsz mint mindig. Az en tudasom
a szakmamban semmivel sem jobb amiota az USA-ban dolgozom es tobbet sem dolgozom sem idoben , sem intenzitasban, mint odahaza.
Es hiaba dolgoznek odahaza jobban mint itt akkor sem lenne eselyem a szakmamban megcsak megkozeliteni sem az itteni jovedelmem na inkabb nem is mondom ki hany szazalekat. Hogy egy melos hogyan dolgozik az a fonokok felelossege. Ha nem jol, akkor rugjak ki. Osszekeversz itt ket dolgot.
Azt hiszem ezt a sztrajkot tamogatok sem mondtak , hogy ne.

Előzmény: freeze flash (1249)
pasa_ Creative Commons License 2000.03.02 0 0 1251
Es?

Arrol szolt a sztrajk, hogy valtsak le a vezetoket?

Arrol szolt a sztrajk, hogy kopjanak kevesebb penzt a vezetok?

Arrol szolt a sztrajk, hogy alakitsak at a mav-ot hatekonyabbra, karcsubbra?

Egy nagy f@szt.

Pasa

Előzmény: székkutas (1250)
székkutas Creative Commons License 2000.03.02 0 0 1250
Kedves freeze flash!
Nem volt népszerű a jövedelmek aránytalanságáról tett észrevételem sem. Az egyik gyakori ellenérv az volt, hogy "majd ha európai tudással, szorgalommal, intenzitással, stb.. akkor követelőzzenek!" (jó, hogy azt nem tették hozzá:kuss, büdös paraszt!)Bátorkodtam megemlíteni, hogy egy cég állapota a vezetők dícsérete! Ha a MÁV rosszul működik, az a hiány oka, kéretik a vezetőket cserélni! A munkavállaló teljesítménye a követelmények függvénye. A minőségi csere lehetősége itt is biztosított. Én nem tudok, összegszerüséget mondani, ami a fizetéseket illeti, de joggal várom el, hogy a főállású minimálbérből az alapvető létfennartás biztosítható legyen. (lakás,rezsi,kaja,ruha,pihenés)Ma ugye ez csak álom, még a középrétegnek is. Az én logikám szerint ez a vezetés hibája. Mégis a felelősök jövedelme szemérmetlenül megszaladt! Én mégsem a szakértelmet kértem számon, hanem inkább önmérsékletet a jövedelmek differenciálásában. A kalapban lévő pénz elosztásánál tessék a minimumból kiindulni! Szerény kérés: egy szerény képességű munkavállaló, teljes napi elfoglaltsága után kapjon annyi munkabért... és itt már ismételném magam!
Előzmény: freeze flash (1249)
freeze flash Creative Commons License 2000.03.02 0 0 1249
Kedves székkutas!

Azt ugye Te is ismered, hogy "a puding próbája az evés"?
Ha az a szakszervezet tényleg olyan erős lenne /mint amilyen nem/, akkor az emberek mindenféleképpen befizetnék a tagdíjukat, mert _érdekük_ lenne. Szerintem is szükség volna igazi, erős érdekképviseletekre. De nem ilyen majomketrecekre.
Ha egy ilyen "erős" szakszervezetet egy ilyen pimfli intézkedéssel - hogy nem a munkáltató, aki ellen sztrájkolnak :-O, gyűjti be számukra a tagdíjat - el lehet törölni, akkor ott SZVSZ valami nagyon-nagy bibi van....

Megismétlem: Szerintem is szükség volna igazi, erős érdekképviseletekre.
De nem ilyen bohóckodásokkal.

Mellesleg az "európai bért, esetleg európai tudásért és teljesítményért" jellegű mondataimon valahogy átsiklottál...

Üdv
ff

Előzmény: székkutas (1248)
székkutas Creative Commons License 2000.03.01 0 0 1248
Kedves freeze flash!
Mit is jelent a szó,hogy demagógia? Az emberek ámítása,félrevezetése, becsapása hízelgéssel,hazug ígéretekkel,ezáltal izgatás,lázítás.
Felháborit és bosszant, hogy a sztrájk okozta kárt a hozzászólók többsége a kisemberek nyakába varrta. (erre írtam, hogy "tán a ledöfött disznó a vétkes azért, mert vérével összespricceli hentesét!") Az én hibám, hogy nem tudtam megértetni, hogy a sztrájkhelyzet előidézői a károkozók!
A tagdíjügyben is süketek párbeszéde folyt, mert bár minden ellendrukker tapsolt a zseniális (!!)ötletért, azt tagadták, hogy a cél az érdekvédelem eltiprása! Átmentek személyeskedésbe, pocskondiázva a szakszervezeti vezetőket!
Ma nem, de hosszú évekig érintettje és szenvedő alanya voltam a "gennyes" szakszervezetek tündöklésének. Ennek ellenére sosem kívántam bukásukat, annál inkább átalakulásukat. Még ma is reménykedem! Ezért szóltam hozzá e témához!

ÜDV

Előzmény: freeze flash (1247)
freeze flash Creative Commons License 2000.03.01 0 0 1247
Kedves székkutas!

Nekem kissé /?/ demagógnak tűnsz.

"Nincs értelme az összehasonlítgatásoknak a vasutassztrájk kapcsán!"
Csak akkor, ha az a Te igazad bizonyíthatná, de még ezt sem... ?! :-O

"Te is, és sokan mások, igen magas lovon ültök! Jó lenne, ha leszállnátok, és tudomásul vennétek a kapitalizálódóban a melós sem alamizsnáér dolgozik, hanem, elvárása szerint a kor szinvonalának megfelelő munkabérért!"
Esetleg, ha a kor elvárása szerinti képzettséggel és tudással rendelkezik, és a kor elvárása szerinti teljesítményt nyújt. Gondolom én.

"Nem lett volna sztrájk, (és milliárdos kár) ha a MÁV vezetői önmérsékletet tanusítottak volna a saját jövedelemnövekményükkel kapcsolatban, és a maradványt a kisemberek között szétosztotta volna! Ugy általában egy cég veszteségeiért tán nem a "stratégák" tehetők felelőssé! (Tán a ledöfött disznó a hibás azért, mert vérével összespricceli hentesét!)"
SZVSZ egyik hozzászólásoddal cáfolod a másikat, vagy tedd ki a megfelelő írásjelet...

Ez a szakszervezeti díjbeszedési huzavona teljességgel érthető a szakszervezetek részéről: hatalmas, automatikus bevételi forrástól esnének el.
Nem _bírná_ magát fenntartani, ha minden hónapban oda kéne menni a bizalminak a Józsi bácsihoz, és meggyőzni, hogy milyen baromira jó neki, ha ezt befizeti. Nem fogja befizetni.
Azt, hogy kényelmesebb, mint "szempoint"-ot, hadd vitassam. A melósnak qrvára tök mindegy lenne, hogy fizetésnapon levonják tőle automatikusan, vagy megjelenik egy órakor a Bözsi néni, és beszedi.

"Hátrányos helyzetbe kerülne a munkavállaló is, ha ezt az megállapodását a cége felmondaná, mert csak évvégén tudná visszaigényelni az ebből eredő adótúlfizetését. A munkaadónak sem lenne kedvező, abban az esetben, ha ő végzi a dolgozó személyi jövedelemadóbevallását, mert ilyenkor plusszmunkája lenne."
Nem tudom, milyen hatalmas összeget fizetnek be tagdíjként az elvtársak, de SZVSZ a visszaigényelhető adótartalom nem lehet több éves szinten pár száz /max. 1-2 ezer/ HUF-nál. Marha nagy hátrány. Ha meg annyi a tagdíj, hogy ez "jelentős" összeg legyen, akkor meg ne csodálkozz, hogy nem akarja senki befizetni, de most erőszak alapon vonják tőle...
/Csak a saját életbiztosításomat alapul véve: havidíj / éves adókedvezmény.../
A munkaadó részéről jelentkező pluszmunkát hadd vonjam kétségbe. Mindenütt software-es könyvelés és adóbevallás, illetve kimutatáskészítés van. Gizikének meg tök mindegy, hogy a printer egy sorral többet, vagy kevesebbet nyomtat... Mellesleg, a munkáltató részéről az az egyszerűbb, ha a melós saját maga adja be az adóbevallását. Akkor neki mindössze egy éves jövedelemigazolást kell adni /kb. 6 sor átlagos esetben./.
Javasolnám a hatályos adótörvények böngészését... ;-)))))

"Mi kívülállók csak köszönetünket és együttérzésünket fejezhetjük ki nekik, e felvállalt sztrájkért! És elnézést kérhetünk az elmaradt szolidaritásért!"
Azt hiszem, könnyes szemmel, enyhe pátoszt kéne éreznem, de sajnos, nem megy....
A szemem az valóban könnyes. A röhögéstől. Bocs.

Üdv
ff

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!