Keresés

Részletes keresés

fargo Creative Commons License 1999.08.01 0 0 7
Nemrégiben az egyik ügyfelem megbízásából, egy promócióhoz, ahol vásárlási utalványt lehetett nyerni, készítettem illusztrációs célzattal hamis 100.000 (százezer) forintost. Egy tízezrest szkenneltem be az otthoni gagyi szkenneremen, és azt retusáltam át fake százezressé.

Ezt csak azért mondom el, mert a nem-túl-jó-minôségű szkenneren és Epson nyomtatón készült nyomatok olyan döbbenetesen hasonlítottak az eredetire, hogy szándékosan le kellett rontanom, torzítanom, átszíneznem az egészet, nehogy baj legyen belôle. Persze hiányzott belôle a fémszál, meg a hátoldalára nem volt nyomtatva (az Epson papíroknak nem lehet), meg nem volt benne semmi azonosítójel, de szerintem egy ilyen nyomat, ha egy köteg pénzbe a többi 50-100 db ezres közé rejtik el, akkor senkinek nem tűnik fel. Pláne ha a nekem rendelkezésemre álló technológiánál jobb felszerelést használnak, (a tv-ben látottak nem voltak jobbak), és nagyobb gondot fordítanak az élethűségre.

Nem értem az egészet, mikor az új pénzek kijöttek, égre-földre esküdözött mindenki, hogy ezek aztán tuti hamisíthatatlanok. Én láttam különbözô grafikai-nyomdai trükköket a Jura Security Printing Systems-nél, az a minimum lett volna, hogy legalább valami szkennelés-fénymásolás ellen védô, egyébként olcsó grafikai megoldást beépítenek az új pénzek designjába. Ez csak annyit jelent, hogy a nyomat mintájával a szkenner/másoló interferál, és a hamisítvány teljesen mást mutat, mint amit kellene neki. Olyasmi, mint a moire, nyomat szkennelésekor, csak elôre van tervezve, sokkal bonyolultabb, és nem nagyon lehet korrigálni.

Ezek után a fémszál, a hologramos csík, a vízjel meg a többi csak ráadás, mindenesetre az amatôr próbálkozásokat eleve megelôzi.

Ezzel együtt szerintem az új pénzek elég gagyira sikeredtek, alig lehet ôket elsô látásra megkülönböztetni egymástól, és a papírjuk is nagyon silánynak tűnik.

Korcs Creative Commons License 1999.08.01 0 0 6
Felőlem hamisítsanak, csak nekem ne adjanak hamisat! (Vagy ha adnak, és fizetek vele, ne vegyék észre!)
Szóval jobb kimaradni a "buliból".
John Zero Creative Commons License 1999.08.01 0 0 5
Ja, meg mondhatnak azt a bunozok ebben az esetben, hogy ok csak a Home-bankingot gyakoroltak ;-))

Mar automata se kell a penzkivetelhez ;)

John Zero Creative Commons License 1999.08.01 0 0 4
Ariel:
Szerintem az ilyen nyomtatott penz mar tapintasra is gyanusnak tunik. A papirtipus miatt is, nameg a femszal, mikroiras, stbstb.
Azert nem olyan egyszeru penzthamisitani, hogy fogom, es kinyomtatom...
Mogorva Creative Commons License 1999.08.01 0 0 3
joba karban lévő nyugdíjast = jobb karban lévő nyugdíjast
Mogorva Creative Commons License 1999.08.01 0 0 2
Én azon röhögtem legjobban, mikor a rend éber és roppant okos őrei, a sajtótájékoztatón 2×6 db floppy lemezt legyező alakzatba rendezve tártak fő bizonyítékként a nép elé, hogy lám, számítógéppel elkövetett pénzhamisítás történt. Arról büszkén hallgattak, hogy a hülyegyerekek, egyszerű, fényes papírra nyomtatták az 1000Ft-os hamisítványokat, amikkel egy joba karban lévő nyugdíjast sem lehet átvágni.
Ariel Creative Commons License 1999.08.01 0 0 1
john0!

nem tudom ez ua a forras, de van egy ceg ahova jarok (penzzel foglalkoznak) es bizony naluk is jart mar hamis 1000-es. Akik terjesztik piacokon, uzletekben sozzak el, ahol nincs ido atnezegetni oket. Nem tudom te pl. abc-kben lattad mar hogy a penztaros minden 1000-est atnez a vizjel miatt? en nem. vagy ha te kapsz te is megnezegeted? :)

Korcs Creative Commons License 1999.08.01 0 0 0
Bevallom, én eddig 0 ezerforintost hamisítottam. S nem is fogok!
John Zero Creative Commons License 1999.08.01 0 0 topiknyitó
"Új ezerforintosokat hamisítottak
július 31. 12:45
Zuglóban a rendőrség őrizetbe vette egy huszonéves fiatalokból álló társaság négy tagját, akik számítástechnikai eszközökkel új ezerforitosokat hamisítottak számolt be hét végi sajtótájékoztatón a zuglói rendőrkapitányság vezetője. A társaság további három tagjának előzetes letartóztatásáról ezután dönt a bíróság, egy érintett személy pedig egyelőre szökésben van. A rendőrség lefoglalta azokat a számítástechnikai eszközöket és programokat is, amelyekkel a hamis pénzt készítették - mondta az alezredes. Hozzátette: igaz, hogy a hamisítványokat közönséges papírra nyomtatták, de a grafika minősége annyira jó, hogy a szakértők szerint a hamis pénz alkalmas a megtévesztésre. A rendőrök eddig 28 darab hamis új ezrest találtak, de, de elképzelhető, hogy a gyanúsítottak akár milliós tételben gyártották a hamis pénzt - hangzott el a tájékoztatón. A XIV. kerületi kapitányság vezetője szerint valószínűleg Zugló területén elkövetett 8 olyan ügy végére tudnak pontot tenni, amelyekben az avatatlan kezek által készített ezresekkel fizettek. (mti)"

Hmm...
Van aki ezt beveszi?
Szerintem elegge felfujt az ugy. Profinak nevezni egy sima nyomtatoval dolgozo "bandat"? Nem tudom, hogy ki nem vette volna eszre (nyugdijasneni?) hogy egy sima papirra nyomtatott penzt kap.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!