Keresés

Részletes keresés

robber Creative Commons License 1999.08.05 0 0 39
Reggeli torna: egyszer olvastam valahol, hogy ennek nem a fizikai képzés a lényege, hanem az, hogy gyakoroltassák a katonát harckészültség, riadó esetén, akár álmábó ugrasztva is képes legyen a magas fizikai igénybevételnek megfelelni. Természetesen a lelkesedés alábbhagy, ha a az ÜTI (!) az alakulótér széléről figyeli, hogy az öregek hogyan ugráltatják a kopaszokat.
Már ha volt kedvük fölkelni.
Más: Andy McNab sokat emlegetett könyvében írta, hogy volt egy nap amikor az összes bokorugrót kivezényelték menetgyakorlatra és aki az ezredparancsnok mögött végzett az kezdhette előről. Hát, én ha a lábam lerohad, akkor is leelőztem volna, csak a pofájába röhöghessek a mienknek, amikor lógó bajusszal betántorog a célba.
Megint más:Egyszer volt egy Szlovákiában tartott gyakorlat, ahova egy szakaszt külön felkészítettek. Persze, Tatán nem találtak alkalmas tisztet, ezért Győrből vezényeltek egy felderítő főhadnagyot e célra. Képes volt arra, hogy reggel a 6-ra beérkezvén saját maga vezényelje le a tornát a csapatának. Másnap a dandárdiszkón külön kiemelésre került,
mint követendő példa, annyira szokatlan volt. Itt mindenki lehet szép, de okos nem.
tata Creative Commons License 1999.08.04 0 0 38
Hát ami azt illeti, amikor én voltam katona, volt kimenőruha is, meg reggeli torna is. Mindkettőnek az egyetlen értelme a szivatás volt. A kimenőruha csak arra volt jó, hogy az embert legyen mivel baszogatni és zsarolni eltávozáskor a kapuban, meg hogy a VÁP-osok messziről kiszúrhassanak és belédköthessenek. Komoly reggeli torna csak a kiképzés alatt volt, meg egyszer valamikor félidőben, amikor a századparancsnokokra rájött a dili, és két-három napig még ők is beálltak példát statuálni, ezt legjobban az öreg rozmárok vették zokon, volt vagy két hetük még hátra... egyébbként volt olyan nemegyszer, főleg a vége felé, amikor fel se keltünk a reggeli torna idejére, hanem ráhúztunk még egy félórácskát az ágyban. Ami viszont a legjobban idegesített, hogy a kicsiny kis szabadságunkat kurtították meg miatta. Nem tudom máshol miként mentek a dolgok, nálunk (Vasvári laktanya, Budaörs) ha valakinek reggelig volt könyve, annak a fél hatos ébresztő előtt már negyed órával! be kellett érkeznie, hogy (a hivatalos indoklás szerint) legyen ideje átöltözni a reggeli tornához. Ha ez nem lett volna, nyugodtan szólhattak volna a könyvek reggel hétig is. Mi ez, ha nem szívatás? Tudjátok milyen szar volt minden alkalommal, amikor hazajutottam hajnali fél ötkor kelni? És akkor nekem még mázlim volt, mert csak 20 percnyire laktam a laktanyától, de a többség (még a pestiek is) kénytelen volt este visszajönni, mert a közlekedés miatt nem tudtak volna olyan bejönni.

Ui. Amint leszereltem (94 aug.) Keleti friss miniszterként rögtön eltörölte reggeli tornát és a kimenőruhát, elkezdte csökkenti a szolgálati időt (mostanra már csak 8 hónap) és kötelezővé tette a szolgálat utáni eltávozást. Na ez volt a legnagyobb szívás számomra a katonaságban.

schgy Creative Commons License 1999.08.04 0 0 37
Sejtettem en, hogy valami nem stimmel ebben a nagy loveszeti onsajnalatomban :-).
Pedig az altalanos iskolai honvedelmi oktatason elhasznalt 2 alkalommal 5-5 loszert ki is felejtettem, sot egyszer egy baratom megprobalt sportlovesznek csabitani es akkor is lottem harmat.
De hat ugy latszik ez volt a fejlodes az ot ev alatt (20-15).
schgy
eomer Creative Commons License 1999.08.04 0 0 36
schgy,

Akkor Te dőzsöltél a lőszerben!

15 évvel ezelőtt én 3 db egyes lövést, és 6 db lőszerből álló hármas "sorozatlövést" adhattam le (összesen 9 db lőszert használhattam el, de a hüvelyekkel el kellett számolnom) megész katonai pályafutásom alatt. Úgyhogy Te csak ne panaszkodj...! :-)

Ariel Creative Commons License 1999.08.03 0 0 35
szende!

az itt irok resze _tudja_, hogy nem ez a lenyeg. (persze, ez lenyeg, abbol a szempontbol, hogy megint hiabavalo dolgokat akarnak visszahozni es ez arulkodik a jovorol). azert kritizalja mert ez volt a fovezer elso megnyilvanulasa es rogton ilyesmiket mond. mintha nem lenne ennel fontosabb dolog, amirol hallgatot.

schgy Creative Commons License 1999.08.03 0 0 34
Mar szoltam is a felesegemnek, hogy varja a hazkutatast:-).
Egyebkent most van husz eve, hogy ez volt, tehat nem gondolom, hogy nagyon nagy titok.
schgy
Kagakusha Creative Commons License 1999.08.03 0 0 33
Ott valószínűleg a miniszterelnök úr volt a közelben, nem a honvédelmi miniszter úr. Már értem azt is, hogy miért alkalmasabb ez a százezredes úr a posztra, mint az elődje. :-( (Aki legalább úgy nézett ki, mint egy katona.)
Zmac Creative Commons License 1999.08.03 0 0 32
Na, most lelőtted a jó kis topicot!

Várhatunk a következő álhírre. Nem baj, biztosan nem kell sokáig!

szende Creative Commons License 1999.08.03 0 0 31
Ez a topic tipikus gumicsont.Egy újságíró kiragad egy nyilatkozatból két kellően hangulatkeltő gondolatot,rárakja a cikk tetejére,ti boldogan rágjátok.közben meg nem is veszitek észre,hogy mahinálnak veletek.Tegnap a Fodor azt mondta az Aktuálisban,hogy nem a reggeli torna a lényeg,hanem az,hogy legyenek használható konditermek a laktanyákban és nem a kimenőruha a lényeg,hanem a sorkatonák felszerelésének /gyakorlóruha és fegyverzet/ az egységesítése.A reggelitorna, a kimenőruha sokadlagos kérdés.
lex2000 Creative Commons License 1999.08.03 0 0 30
schgy:
a 10 honap alatt 26 db eles loszer kilovese...

Nem kéne ilyeneket leírnod. Lehet, hogy katonati titok...
Üdv, L.
schgy Creative Commons License 1999.08.03 0 0 29
En 10+7 honapot toltottem behivva.
Egyetertek Vovinnal a tulelest "segito" kikepzes ugyeben.
Kozvetlen elmenyeim:
a 10 honap alatt 26 db eles loszer kilovese (15 - egyes loveszet nappal, 5 - egyes loveszet ejjel, 6 - sorozatloveszet), ami a normak letetelehez is elegendo kellett legyen (persze palcikaval szurkalva a lolapot ez nem is volt nagy boszorkanysag), 1 azaz egy db (termeszetesen) tamado kezigranat eldobasa, 1 db robbanotoltet eles szerelese (200g trotil), merthogy utaszok lennenk, vagy mi.
A masodik nekifutas alatt 3 db eleslovedek pisztolyloveszeten (norma persze teljesitve), egyebirant sok-sok szabadido, tehat meg is tanultam finnul, amig "ultem".
Szerintem ez tobbszor fontosabb lenne, mint a reggeli torna eroltetese, ami valoban kivalthato valodi sportolasi lehetosegekkel.
schgy
jeges Creative Commons License 1999.08.03 0 0 28
Elsősorban a tisztek, tiszthelyettesek tornázzanak. Ha még erre sem képesek, minek mennek hivatásos katonának.
(De jól esett ez a kis demagógia reggeli torna helyett)
Zmac Creative Commons License 1999.08.03 0 0 27
Kedves Csülök! ( Tsüllög? :-)))))

Igazad van a megjegyzéseiddel, de a vita a reggeli tornáról nagyon hasonlít az egész katonaságról folyóhoz. Külön kellene választani két dolgot:

Jó-e a reggeli torna (katonaság) abban a formában, ahogyan megismertük? (Nem)

Szükség van-e reggeli tornára (katonaságra, sorozott hadseregre) egyáltalán? Erről már lehet vitatkozni.

Az valóban a sereg szégyene, hogy egy bizonyos rang, beosztás fölött senkinek sem kell bizonyos fizikai teljesítményszintet elérnie, főkatonáink jelentős része nyugodtan összeszedhet 10-20-... kiló fölösleget. Ebben jó lenne példát venni néhány egyéb hadseregről.

Csülök Creative Commons License 1999.08.03 0 0 26
Marhaság. Én még két évet voltam katona (a rohadt életbe, gondoljatok bele bevonultam 19 évesen és kijöttem 21 évesen), állítólag még a mainál keményebb hadseregben. Namármost:
Arra pontosan emlékszem (pedig jó régen volt), hogy a kiképzés egyik legfontosabb része ez volt, hogy ki tudja a legügyesebben ellógni a reggeli tornát (akinek ez nem sikerült, mehetett télen a hidegbe az első nagyobb bozótos mögé fagyoskodni, meg cigizni).
1. Ha már mégis, akkor reggelitornázzon a tiszti (+tábornoki) és tiszthelyettesi kar (meg a zászlósok, ami ugye egyik sem?) is elvégre állítólag ők igazi katonák, ugyan járjanak már elől a jópéldával!
Kiáltsák lelkesen a kényszersorozott ifjúságnak: Utánam fiaim!!
mamagáj Creative Commons License 1999.08.03 0 0 25
Tessék mondani: a kimenőruhában honnan hová lehet kimenni?
És eddig miben mentek ki?
Hogy mibe jöttek be az már nem is érdekel...
Zrinyinek, mikor kirohant, neki is volt ilyenje? (mondjuk lehetett, mert állitólag előtte jól megtömte a zsebeit pénzzel - vót neki)
Lehet tornázni kimenőben? És kimonóban?
Kagakusha Creative Commons License 1999.08.03 0 0 24
"Vagy szándékosan vet fel olyan témát, ami eltereli a lényegről a figyelmet."
Vagy pedig valakinek nagyon a kedvében akar járni, de az valószínűleg nem a miniszterelnök úr...
Vovin Creative Commons License 1999.08.02 0 0 23
2-szer"túlélést", bocs. A legfontosabb.
Vovin Creative Commons License 1999.08.02 0 0 22
Kedves dr.Életkopf!
Természetesen volt túlzás a leírtakban, de ha az új VF a megválasztását követően arra használja fel a sajtónyilvánosságot, hogy a haderőreform, a vezérkar jövője, a tecnikai fejlesztések témái helyett mintegy hitvallásul azt üzenje a világnak: reggeli torna és kimenőruha, az azért jelent valamit. Ha jól olvastam, a vitaindítód is utalt erre.
Természetesen az indokolás sem volt semmi:azért kell a reggeli torna, mert az új VF nem akar semmit megtagadni a katonától, ami az esetleges háború esetén a túlélését segíti.
A túlélést szerény értelmezésem szerint a túlélést az alábbi dolgok segítik:működőképes, jól megismert fegyverek / a katona a kiképzés alatt kétszer-háromszor lát éles kézigránátot, természetesen csak támadót, mert a védekező veszélyes / jó kiképzés / nem egész napos karbantartások a telephelyen és alakizás a gyakorlótéren,hanem tényleges harcászat és közelharc/, elviselhető ellátás, megbízható, dolgukat értő tisztek. Természetesen kell a fizikum is, de aki azt gondolja, hogy a napi reggeli tíz perces torna fogja az állóképességet növelni, miközben a laktanyákban a legénység sportolása teljesen megoldatlan, az a Marson él.
/ Vagy szándékosan vet fel olyan témát, ami eltereli a lényegről a figyelmet./

Pocak Creative Commons License 1999.08.02 0 0 21
Reszvetem a fiuknak. Csak remenykedni tudok, hogy a fiam (majd soka) ha odakerul, akkorra mar egy esszerubb rendszer lesz.
Ez igy mindenesetre sokkal egyszerubb, mint berendezni konditermeket, karbantartani a focipalyakat, uszodaberletet venni, tornatanarokat es edzoket alkalmazni.
Mindenki lathassa, hogy sopor az uj sepro ezerrel. Ha mar jol nem tud.
eomer Creative Commons License 1999.08.02 0 0 20
Apropos! Hogy is kerül ide az izraeli hadsereg?
eomer Creative Commons License 1999.08.02 0 0 19
Ne hívass Te engem sehova. Menj Te, ha ennyire tetszik a dolog. Lövesd csak Te szét a seggedet.
Avar Creative Commons License 1999.08.02 0 0 18
Ajvé!

Behívasalak?

Az izraeli hadseregbe? Hogy megtudd, mi a magyarok istene! Ott még vissza is lőnek...

Huj, hujjjjj

KukacAV Creative Commons License 1999.08.02 0 0 17
Örülök, hogy ismét lesz reggeli torna. Én is nyomtam minden reggel anno. Az olyan apróságokat, mint a napi zuhanyzás (ugyebár nálunk a nyári kiképzéskor heti két (!) alkalommal lehetett tisztálkodni, egész napos tehénszarban kúszás után) pedig meghagyjuk az újabb gigareformernek. Még öt-hat főparancsnok, és kitalálják, hogy a zsírszalonna nem jó reggeli ételnek... Egyébként a reggeli tornának van egy fontos pszichológiai feladata is, a félhülye tisztek (éshát melyik nem az?) ott gyorsan kiélhetik beteg ordítozni- és szivatnivágyásukat.
Az külön jót tesz majd, ha ismét bevezetik a kimenőruhát, attól lesz a honvédpolgárnak öntudata és harci szelleme. Érezni fogja dicső őseink (sumérok, őskelták stb.) szellemét, legfeljebb néha náthás lesz, mikor abban a ku**a vékony szarban stoppol mínusz húsz fokban...
frett Creative Commons License 1999.08.02 0 0 16
hacsakúgynem... :-)))
Töfröcsó Creative Commons License 1999.08.02 0 0 15
Géza Bá!

"Pláne, ha hozzávesszük, hogy sajna (tudtommal) elég rossz a fiúk fizikai állapota." - mondád.

Ehhöz csak annyit, hogy emlékezetem szerint a sarki konditeremben azok a skacok akik 100Kg felett szériáztak a feknyomó padon, azok 90%-a excémás volt, vagy asztmás, vagy mit tudom én mi... de a lényeg az hogy "E" kategóriás. Ellenben nyitott gerincű "B" kategóriásról már 2x-is hallottam! No ennyit erről....

Zmac Creative Commons License 1999.08.02 0 0 14
Azt hiszem , erre is az a hatalmas bölcsesség igaz, hogy jó, ha jól csinálják. Mint az egész katonaságra. Ott is a hathetes alapkiképzésnek még volt valamicske értelme, az utána következő hónapoknak már nem.
A reggeli tornának is lehet értelme és haszna, ha az , aki tartja ért is valamit hozzá, és nem szívatásnak szánja.

Természetesen nem a reggeli tornától lesz a korábban semmit sem sportolt újoncból Rambóvadász szuperkatona, de az elérhető vele, hogy a nap hátralavő részében sokkal kisebb legyen a sérülések valószínűsége.

eomer Creative Commons License 1999.08.02 0 0 13
Ugyan már, frett. Az új főkatona feleségének biztos varrodája van... :-)))
eomer Creative Commons License 1999.08.02 0 0 12
Mi volt a reggeli torna, amikor én voltam katona?

Reggel 3/4 6- kor sorakozó az alakulótéren. Háromszor körbemenetelni a teret, miközben az ember nem lát a csipától, közben bömbölni az "Ugye, gondolsz, három, és..."- t. Utána valami elbaltázott gimnasztika.

Értelmetlen baromság. Látszata nem volt, utáltuk az egészet és aki csak tudta, elsunnyogta. Ha egyszer profi hadsereget akarunk, akkor ebben is legyünk profik. Még néhány ilyen "fegyelmezés" és újra elterjed az újoncok "szivatása is". Ez kell nekünk?

#&˘˘@;#~ˇ^ !!!

frett Creative Commons License 1999.08.02 0 0 11
A reggeli torna lehetne jó is, ha jól csinálnák. Az én tapasztalatom (12+5 hónap) szerint nem úgy csinálják.
A kimenő ruhát, ha jól emlékszem - többek közt - takarékossági okokból szüntették meg. Azt visszahozni, tehát f@szságank tűnik. Hacsak nincs túl sok pénz, amit már másra nem tudnak költeni...
Kagakusha Creative Commons License 1999.08.02 0 0 10
"ha a laktanyakban nem az alakulo ter lenne a sport helyszine mindenki szivesen sportolna (foci, uszas, tenisz, stb). volt szerencsem olyan helyen katonaskodni, ahol (ugyan nem a sorallomany szamara) voltak ilyen letesitmenyek. Es bizony be-be surrantunk es nagyon jol esett. Tobbet ert mint a 10perces setalgatas vagy bujkalas."

Nekem is ilyen tapasztalataim voltak, de mindez a "hivatalos" reggeli torna helyett. Néha még a reggeli is elmaradt emiatt. Nem hiszem azonban, hogy az új főkatona is igy gondolja ezt.
üdv.
K.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!