Keresés

Részletes keresés

*Albatrosz* Creative Commons License 2004.08.06 0 0 11
Sziasztok!
Hasonló probléma foglalkoztat engem is időnként, mikor eszembe jut, hogy nem lesz elég egy diploma. Csak én máshonnan közelítek, ugyanis ha minden jól megy, pár év múlva bölcsész lesz belőlem. Sokan csinálják a töri-angol szak után a Közgáz vagy a Külker Nemzetközi kommunkiáció vagy Nemzetközi tanulmányok szakját, de nem tudom, melyik éri meg jobban. A Külker olcsóbb, de tovább tart, a Közgáznak meg asszem van vmi speciális másoddiplomás képzése, amit viszonylag rövid időn belül le lehet tudni, de méregdrágán. Meg hát ilyenkor az is eszembe jut, hogy bár nem voltam teljesen hülye a gimiben matekból, de 1. nem voltam faktos, 2. négy éve nem volt a kezemben matekkönyv, tehát elég nagy megpróbáltatás lenne ismét számolgatni. Nem tudom, megéri-e belevágni, mennyi esély van újból belejönni a reál(isabb:) tárgyakba ennyi év után? Ti mit gondoltok?
.keren Creative Commons License 2004.07.20 0 0 10
asdfas

Előzmény: Janibacsi (9)
Janibacsi Creative Commons License 1999.08.02 0 0 9
Sziasztok!
Hát lehet hogy alultájékozott vagyok, de nevessetek ki ha megkérdem: Mi az a Phd?
JAno
Porter Creative Commons License 1999.08.02 0 0 8
A Phd-n nem is gondolkodtam sokaig, az MBA-n annal jobban.
Menedzseri gyakorlatom azt hiszem van - mind magyar, mind nemzetkozi teren, illetve ha meg most nem is eleg, 1-2 ev mulva, amikor az MBA-hez hozza akarok kezdeni, mar lesz. Viszont nem nagyvallalatnal vagyok, hanem reszben "szabaduszo", ami abbol a szempontbol jo, hogy nem fuggok senkitol, viszont a tanulmanyaim koltseget, a raforditott szabadidot nekem kell kigazdalkodnom.
szopoca_bacsi Creative Commons License 1999.08.02 0 0 7
A PhD-t nem javaslom másoddiploma-alternatívaként számba venni, mivel az másról szól. Míg bármilyen diploma megszerzéséhez a vonatkozó tananyag elsajátítása szükséges és elégséges, PhD-nál nem, mivel az tudományos fokozat. A megszerzés kritériuma, hogy ÚJ tudományos eredményt kell produkálni, amit a szakmai társadalom elismer. (Mondjuk ez a két kritérium nem mindig jön össze...)
MBA-t pedig gyakorlati tapasztalat nélkül szerezni szerintem semmi élrtelme. A vállalatvezetést először meg kell tapasztalni, utána lehet elméleti ismeretekkel továbbfejleszteni.
(PhD-m van, MBA-m nincs, menedzser vagyok egy nagy vállalatnál)
Porter Creative Commons License 1999.08.02 0 0 6
Kicsi_Lany, szivembol beszelsz. Tovabbtanulasi lehetoseg masoddiplomasoknak annyi van, mint egen a csillag, csak eppen eleg bo es pontos informaciokat nem lehet roluk elerni a web-en.
A masik nagy bajom azzal van, amit mar az elejen is leirtam: a kurzusok igen nagy resze szemelyes kozremukodesed igenyli, ami nalam nem megy.
Ahogy hallottam, Phd-n eleg huzos lenne, ha csak havonta 2-3 napot tudnek megjelenni, jogasz-szakositon ugyancsak.
A masik, hogy talan ekkora "falatot" nem is akarok harapni. Eleg stresszes volt az egyetemet olyan munka mellett befejezni, ami mellett gyakorlatilag alig voltam Magyarorszagon. Ekkora megterhelest - meg, egy darabig - nem akarok vallalni, most foleg dolgozni szeretnek, illetve amellett szerenyen tanulgatni.
Egy olyan helyen, ahol a tanulas abbol all, hogy megkapom a tananyagot, mondjuk kethavonta szemelyesen megjelenek, illetve felev vegen egy het alatt le tudok vizsgazni.
Persze nagy dolgot ilyen kovetelmenyek kozott nem varhatok el - de en nem is varok. Csak nem szeretnem, hogy a ket ev alatt, amig kb. a mostani munkam vegzem, eltunyuljak es leszokjak a tanulasrol. Ugyanis utana nagy terveim vannak - tobbek kozott az MBA is, esetleg valami nagyobb nevu kulfoldi iskolaban.
Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.07.30 0 0 5
Hat az elso diploma utani tovabbtanulas lehetosegei azert annyira nem korlatozottak... habar az teny, hogy az internetes tajekoztatas ma meg nem erossege a magyar felsooktatasi intezmenyeknek. Jomagam egy uzleti diplomaval a kezemben eppen PhD-zem. Most csak egy gyors -- es felszines -- attekintes a lehetosegekrol.

Kozgazos diplomaval a kezben lehet gondolkodni egy kis jogasz-kepzesen, de biztos vagyok benne, hogy mind a JATE-n, mind a BME-n van valami masoddiplomas kepzes informatikai teruleten. Pontos infoim nincsenek.

A muegyetemi diplomaval meg igen jo lehetoseg lehet a BKE Reszidos Egyetemi Kepzese is, ahol kulonbozo szakosodasi lehetosegek is vannak. Ezenkivul van orvos-kozgazdasz, jogasz-kozgazdasz es mernok-kozgazdasz -- madararasz es vadasz nincs, habar jokat szoktunk rajta viccelodni ;-)) -- kepzes is.

Az MBA-k kozul nyugodt szivvel a BKE (London Business Schoollal kooperacioban tartott) MBA-jet tudom ajanlani: van magyar es angol nyelvu program is. A gazdasagi illetve menedzsment szemlelet ebben a programban atutobb, mint a BME hasonlo programjaban.

Az uzleti karrierben egyre nagyobb jelentosege van nyugaton -- s itt nalunk is folyamatosan novekszik az elismertsege -- a PhD-fokozatnak. A doktori kepzesbe valo bekapcsolodas mind a BME, mind a BKE tanszekein lehetseges. A gyakorlatot nem kovetelik ugyan meg, de jellemzoen egy haromeves kutatasi projekten kell dolgozni -- jonehany vizsga letetele mellett. Az MBA mellett a PhD is megfontolando alternativa lehet egyes szakteruleteken.

Az Amerikaban es Angliaban egyre nepszerubb DBA program ma meg idehaza - tudtommal - nem elerheto. A DBA (Doctor of Business Administration) tkp MBA fokozattal rendelkezok tovabbi tanulasi es kutatasi ambicioinak kielegitesere jott letre.

uff..... ha barmi erdekes kerdezzetek, ha tudok, valaszolok

Porter Creative Commons License 1999.07.30 0 0 4
Ooopsz, erre nem emlekeztem.

Hogy erted azt, amit az MBA-rol irtal? Gyakorlati tapasztalat, ceges igazolassal? Ez a BKE MBA?

Porter Creative Commons License 1999.07.30 0 0 3
Szetneztem nehany website-on, de hamar feladtam: az atlag egyetemi-foiskolai-maganiskolai weboldalakon inkabb foglalkoznak 10 oldalon at az iskola tortenetevel, mintsem emesztheto informaciot adjanak arrol, hogy mit is tanulhatok es milyen feltetelekkel.
Ha esetleg tudsz tuti cimeket, nagyon megkoszonnem, ha kozkinccse tenned oket!
csepp Creative Commons License 1999.07.30 0 0 2
Nyitottam egy topicot nehány hónapja Hol tanuljak tovább? címmel, ugyanebben a témában, mert én is érdeklődnék ilyesmi lehetőségek iránt (tavaly végeztem BKE-n)

Hát nem sok javaslat érkezett...

MBA előfeltételeként pedig néhány év tapasztalatot kérnek.

Bebe Creative Commons License 1999.07.30 0 0 1
Egyébként azELTE-n és a KÖZGÁZ-on vannak ilyen továbbképzési lehetőségek.
A NET-en is kereshetsz.
Bebe
Bebe Creative Commons License 1999.07.30 0 0 0
0 diplomám van
Porter Creative Commons License 1999.07.30 0 0 topiknyitó
Udv mindenkinek (foleg a leggyorsabb nullazonak)
Kerdesem a kovetkezo: most diplomaztam le Szegeden, kozgazdaszkent. Emellett - evek ota - Net-es teruleten dolgozom. A mostani munkam igen halas, viszonylag sok szabadidom van mellette, csak egy bokkenoje van: sokat vagyok kulfoldon, illetoleg ha Magyarorszagon vagyok, akkor is foleg videken.
Ennek ellenere szeretnek tovabbtanulni, gazdasagi/informatikai teruleten - de eddig nem sok lehetoseggel talalkoztam. Ha valakinek van otlete, javaslata, akkor ezt orommel fogadom.
A topic-ot azert nyitottam ennek a kerdesnek, mert gondolom ez a tema nem csak engem erdekel.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!