Keresés

Részletes keresés

CsabA Creative Commons License 2005.04.22 0 0 39
http://index.hu/politika/kulfold/japchi450/
Előzmény: CsabA (38)
CsabA Creative Commons License 2005.04.22 0 0 38
Most már JAPÁNT is el akarja foglani Kína?????

harpokratesz Creative Commons License 2004.03.22 0 0 37
azért még vannak új hírek:

"Készültségben a kínai hadsereg Tajvan miatt?

Kína harckészültségbe helyezte hadseregét, hogy készen álljon a Tajvan elleni csapásmérésre arra az esetre, ha elmérgesedne a tajvani elnökválasztás eredménye körüli vita - írta a South China Morning Post hétfőn.

A Hongkongban (Hong Kong) megjelenő lap szerint a parancsot szombaton adta ki a kínai vezetés.

A Kína szárazföldi részéről, közelebbről meg nem határozott forrásokat idéző újság hozzátette, hogy Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő a nemrégiben módosított kínai alkotmányra hivatkozva esetleg szükségállapotot rendelhet el a tajvani helyzet miatt, megnyitva az utat egy kínai katonai támadás előtt.

Elemzők szerint azonban nem tapasztalható annak jele, hogy máris küszöbön állna a támadás - jegyezte meg a South China Morning Post. Csen Suj-pien (Chen Shui-bian) hivatalban lévő államfő szombaton igen szoros küzdelemben nyerte meg a tajvani elnökválasztást. Egy tajvani bíróság azonban elrendelte az elnökválasztás szavazóurnáinak a lepecsételését, miután Csen kihívója, Lien Csan (Lien Chan) vitatta a végeredményt, annak érvénytelenítését követelte.

Tömegtüntetések

Szombat este óta tömegtüntetések folytak több tajvani városban, köztük Tajpejben, az elnöki palotánál a szavazatok újraszámolását követelve. Kisebb incidensek is kitörtek a rendőrség és az ellenzék hívei között. Tajpejben vasárnap este is tízezer tiltakozó gyűrűjében állt az elnöki palota, hétfő reggel pedig még mindig ellenzéki tüntetők százai álltak az épület közelében.

Tajvan 1949 óta különáll Kínától, és azóta gyakorlatilag teljesen önálló, ám nemzetközi jogi értelemben nem szűnt meg Kína részének lenni. Peking katonai beavatkozással fenyegeti Tajpejt arra az esetre, ha az kikiáltaná Tajvan függetlenségét. Olyan jellegű egyesülést ajánl Tajvannak, amilyet korábban Hongkongnak: a sziget hivatalosan visszakerülne Kínához, de megőrizhetné jelenlegi társadalmi rendjét."






h i r d e t é s

Index - Libri
Könyváruház
szerzõ

cím






naya Creative Commons License 2003.11.24 0 0 36
nem gondoltam volna, hogy 4évet kibír ez a topic..nade..elég az elérzékenyülésből...:)
Az USA a Kínával való virágzó gazdasági kapcsolatok miatt szerintem alkut köt a Vörös sárkánnyal...aminek nem más, mint a Kínai Köztársaság issza majd meg a levét.
Szegény kicsi Taiwan...
harpokratesz Creative Commons License 2003.11.21 0 0 35
Népszabadság 2003. 11. 20.

"Kína háborúval fenyegeti Tajvant

Három év óta először vetette fel ismét egy kínai hivatalos személy a nyilvánosság előtt a háború lehetőségét arra az esetre, ha nem állítják le a tajvani függetlenedési folyamatot. Wang Zaixi (Vang Caj-hszi), a tajvani ügyek hivatalának miniszterhelyettese egy szimpóziumon tartott előadásában azt mondta, hogy Chen Shuibian (Csen Suj-pien) tajvani elnök legutóbbi tetteivel átlépte a „vörös vonalat”, és egy háború kirobbanását kockáztatja.

Pekinget nagyon aggasztja, hogy Chen magánmeghívásra beutazhatott az Egyesült Államokba, és ott nyilvános beszédben is kifejthette elképzeléseit Tajvan függetlenségéről. Bár Washington rendre kinyilvánítja, hogy az „egy Kína” elvét fogadja el, és nem támogatja a sziget függetlenségét, Peking szerint ez nem ugyanaz, mintha ellenezné a függetlenséget.

Chen azt tervezi, hogy a márciusi választásokkal párhuzamosan referendumon kér felhatalmazást arra, hogy elindítson egy alkotmányozási folyamatot. Ennek az lenne a lényege, hogy Tajvan egy önálló ország, szemben a jelenlegi alkotmánnyal, amely szintén az „egy Kína” elvére épül, csak ez az „egy” a Kínai Köztársaság. Peking stratégiájában az elmúlt években érzékelhető változás történt. Nem sürgeti az egyesítést, azt csak végső célnak tekinti, amely szerinte minden kínai közös érdeke. A tajvani közvélemény-kutatások évek óta azt mutatják, hogy a publikum többsége a jelenlegi exlex állapot fenntartása mellett van."


harpokratesz Creative Commons License 2003.09.09 0 0 34
azért egy pozitívum történt mostanában arrafelé:

TIBET végre Kínáé lett !!!

szegény Hongkong, szegény Tajvan..., de szerencsére a történelem kerekei mindig dolgoznak, így hosszútávon nem biztos, hogy rossz sül ki belőle.

fehérfarkaska Creative Commons License 2003.09.01 0 0 33
Nincs szükség háborúra. Kína 2 évtizeden belül békés úton bekebelezi Tajvant. Tajvan már is gazdaságilag függ Kínától. Tőkekihelyezésének 70%-a Kínában van. Ráadásul Kína is jelentős felvásárlásokat hajtott végre Tajvanon (főleg bank és szolgáltatási szektorban). Kínának elég a határok lezárásával fenygetőznie, hogy államosít minden Kínába befektetett tajvani tőkét, vállalkozást és a sajátját pedig kivonja Tajvanból. Hasonlóan, mint a 2.VH után a szocializmusban történt. Ma ez még csak megviselné Tajvan gazdaságát. 15 év múlva azonban már tönkre tenné, mert olyan szorosan kapcsolódna egymáshoz a 2 ország gazdasága (ha továbbra is ilyen dinamikával nő Tajvan és Kína közti gazdasági kapcsolatok erősödése).
Vagyis Kína békés úton, a fenti zsarolás segítségével bekebelezheti Tajvant. A tajvaniak pedig önként mondanak igent a csatlakzosára, mert a másik lehetőség a teljes gazdasági összeomlás, aminél a Kínához tartozás is jobb.

Viszont a cstlakozásal Tajvan elveszti sepciális előnyét, ami a jelenlegi függetlenségéből fakad. Úgy jár majd mint Hong kong és az első "különleges övezet", Sencsen. Többé már nem lesz a világ számára különleges, hanem csak egy a sok kelet-kínai egymással versengő tartományok közül. De azt ők is tudják, hogy még ez is jobb, mint a teljes gazdasági összeomlás (lásd fennt).

naya Creative Commons License 2001.08.10 0 0 32
Kina ismet megfenyegette a napokban Taiwant..
Mintha egy szappanoperaba csoppentunk volna, kinai nyugalommal fuszerezve..ido, ido, ido...
az mindig van. Most is.
LUCzI FERencz Creative Commons License 2000.04.02 0 0 31
Kína monnyon le!!
ShaReRe Creative Commons License 2000.04.02 0 0 30
Nagyon nagy a különbség HK és Tajvan státusza között. Össze sem hasonlítható!
HK gyarmat volt, amit az angolok vissza kellett adjanak Kínának.
Tajvan ehhez képest teljesen önálló mind gazdaságilag, mind politikailag. Csakhát ők is elbénázták a dolgot, még az ötvenes évek elején be kellett volna jelenteni a függetlenséget, Kína akkor sehol sem volt gazdaságilag. Most pedig Kína sakkban próbálja tartani (leginkább sikerrel) a Föld országait, nehogy úgy nyilatkozzon bárki is, hogy Tajvan különálló ország. Pedig a valóság ez.
Ja, nem volt lakatlan, nagyrészt mindig is Kínához tartozott a sziget. Volt ugyan egy 50 éves japán fennhatóság, nem véletlen, hogy az első idegen nyelv a japán...
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.19 0 0 29
Azt hiszem, megint aktuális a topic.
Az új elnök azt nyilatkozta, hogy nem akarja, hogy Hongkong sorsára jusson Tajvan is. Pedig én erre gondoltam korábban. Egy ország-két rendszer, vagy különleges gazdasági övezet. Mert azért Tajvan rendelkezik az egyik (ha nem a legnagyobb) pénz/arany/stb tartalékkal. Nemrég kilóra meg akarták venni az ENSZ-tagságukat.
Feri I Creative Commons License 2000.02.17 0 0 28
Nem kell nekik a sivatag es ha akarnak a humanus neutron bombat alkalmaznak. v=FI! 3
JIMMY Creative Commons License 2000.02.16 0 0 27
Kína nem tudná lerohanni TW-t, hacsak be nem veti az atombombát. De nem radioktív sivatag kell nekik...
JIMMY Creative Commons License 2000.02.16 0 0 26
Kína nem tudná lerohanni TW-t, hacsak be nem veti az atombombát. De nem radioktív sivatag kell nekik...
esdx Creative Commons License 2000.02.16 0 0 25
Ne feledjuk el a kovetkezoket sem:
1) Jelentos amerikai beruhazas van TW-on, amit azert a Yankee-k nem neznenek orommel szetbombazva.
2) Masik meg hogy a vilag chipgyartasanak jelentes resze TW-rol kerul ki, azaz egy konfliktus ha nem is evetizedekre, de eleg jelentosen megboritana az egesz IT ipart, world-wide. (amiert egyebkent meg jobb lesz ha mindannyian mondunk imat reggelente, ugyanis ha az IT megfekszik, akkor rovid uton [gazdasagi] vilagvalsag lesz...)
3) TW egy _SZIGET_, ami eleg tisztessegesen be van bunkerezve / fel van fegyverezve, szoval barmilyen katonai muveletet par honapnyi bombazas kellene hogy megelozzon. ( Lasd GB in 2nd WW.) Egy szonyegbombazott sziget mindezek utan mar nem olyan csabito 'ekszer'
4) Es valoban ott van az egy nep kerdese, en is beszeltem jopar TWival, es valoban nem szivesen lonek egymast halomra.

Tehat az biztos hogy a valamikor egyesulni fognak, talan nem is soka, de nem hinnem hogy haborus uton. (Hacsak meg nem borul a vilaggazdasag, de akkor meg ugyis minden jelenlegi logikazas ervenyenyet veszti)

Szemelyes megjegyzes: TW rulez. Kivalo peldaja hogy meg mire kepes egy [menekult] nep 50 ev alatt egy ures szigeten, munkaval, es osszetartassal, mindezt haborus allapotban. Szoval amig mi irigykedunk, gyulolkodunk, szethuzunk, addig mas kepes 'alkotni' es jutni is valahova.
Ja ha valaki az Azsiai gazdasagi valsagra akarna mutogatni, akkor TW-t az sem igen erintette.

Jonapot, es tovabbi kellemes gyulolkodest minden Honfitarsamnak!
/Senki

naya Creative Commons License 1999.07.25 0 0 24
Beszéltem a minap egy tajvani emberrel s monda, hogy Ők unják már ezt az egészet ami a két Kína között zajlik, de nem tart a háborútól csak egy kis hűhótól.
Az sem utolsó tény, hogy Tajvan ott van az első három ország között, akik a a legtöbbet költöttek fegyverekre az utóbbi években a GDP arányához viszonyítva.
Mike Creative Commons License 1999.07.25 0 0 23
Udv mindenkinek!
Szvsz a Kina nagyon nyomul. Lassan mindent bekebelez a kornyezeteben. a "Nyugat" meg folyamatosan tomi penzzel. Bar mondjuk igy meg talan nem lesznek velunk szemben olyan agresszivek, nem tudom. Mindenesetre en tartok Kinatol, lassan az USA is tart, es Japannak is lesz mitol. Ha mas nem gazdasagilag mar mindenkeppen eros. Bar ugye az is lehet, hoigy nem, es csak en latom ilyen borusan a jovot, illetve festem az ordogot a falra.
Udv, Mike
Som-Som Creative Commons License 1999.07.24 0 0 22
Fegyveres konfliktust egyik fél (USA, Kína) sem mer kirobbantani, így egy sokkal izgalmasabb, de átláthatatlanabb gazdasági háborúra számíthatunk. Vietnámmal ellentétben itt ugyanis van tétje a harcnak, de a tétet nem szabad szétlőni. Nem a gazdasági rendszerek (szocializmus kontra kapitalizmus) harcáról van szó, a cél a gazdasági befolyás megszerzése.
originalqszi Creative Commons License 1999.07.23 0 0 21
Gyerekektől hallottam:
Kínai és tajvani
Elmentek fingani!
Tajvaninak sikerült,
A kínai elmerült:DDDDDDD
Hodbacsi Creative Commons License 1999.07.23 0 0 20
USA-nak az haboru utan nem kellet egy fejlett Kina. Gondoljatok el, mi lett volna, ha Kina csinalja azt nagyban ami Taiwannaksikerlut kicsiben. Most viszont kina mar tul nagy, es ha kell neki Taiwan, elviszi...
Akkor a dipl kapcs.-ok nem igen sgitenek..
originalqszi Creative Commons License 1999.07.23 0 0 19
Tej van, Kín, a lesz:DDDDDD
naya Creative Commons License 1999.07.23 0 0 18
Ne hagyom elsüllyedni ezt a topicot.
Tajvan rulez!
naya Creative Commons License 1999.07.23 0 0 17
Duda: Pedig hidd el a kis Tajvan igencsak nyomul. Diplomáciai kapcsolatot vett fel csomó kis Közép-afrikai országgal illetve latin amerikai országokkal. Ahol viszont a kínai befolyás erősebb, ott trade office szinekben van konzulátus, ahogyan ez így van Mo.-n is.
Az egy külön történet, hogy milyen hirtelen sebességgel közeledett Tajvan Macedóniához, amikor Kína látványosan közeledett a Szerbekhez.
tomp Creative Commons License 1999.07.23 0 0 16
Szamomra az a legröhejesebb,amit Tajvannal művelnek.A nagy világatlaszokban-mind hazai,mind külföldiben egyaránt-mint Kína tartománya kezelik,holott teljesen független gazdaságilag és politikailag.Semmilyen külön adatot nem találok a teljesítményéröl jellemzőiről.Ahogy lehetett külön két Németország,Jemen,Korea...stb.,ugyanúgy lehetne Kína is.Ha valóban zavarná őket,akkor még annak idején a Csang-kaisek után mentek volna...
naya Creative Commons License 1999.07.23 0 0 15
A kapitalista Kína oldalán ott az USA, másfelől a szárazföldi Kína nagyon-nagy.
Vajon a pénz beszél & csak erőfitogtatásról van szó?
Duda Creative Commons License 1999.07.23 0 0 14
A sikeres nullazas utan komolyan:

Lehet, hogy Kina ugy erzi, hogy eljott az ideje, hogy egy kis erofitogatassal a vilag tudomasara hozza, hogy a SZU helyett o a masik vilaghatalom.

Duda Creative Commons License 1999.07.23 0 0 13
Mi lesz?
A segguk ki lesz!

Ja, 00000!

naya Creative Commons License 1999.07.23 0 0 12
Mit szóltok ehhez a régi-új-állandó-visszatérő konfliktushoz, ami a népi Kína & a Demokratikus Kína között zajlik vissza-visszatérően?
Várom véleményeteket, hozzászólásotokat.
Rendezik-e vajon ismét békés uton a konfliktust vagy mi lesz?
Rajta!
naya Creative Commons License 1999.07.25 0 0 11
Beszéltem a minap egy tajvani emberrel s monda, hogy Ők unják már ezt az egészet ami a két Kína között zajlik, de nem tart a háborútól csak egy kis hűhótól.
Az sem utolsó tény, hogy Tajvan ott van az első három ország között, akik a a legtöbbet költöttek fegyverekre az utóbbi években a GDP arányához viszonyítva.
Mike Creative Commons License 1999.07.25 0 0 10
Udv mindenkinek!
Szvsz a Kina nagyon nyomul. Lassan mindent bekebelez a kornyezeteben. a "Nyugat" meg folyamatosan tomi penzzel. Bar mondjuk igy meg talan nem lesznek velunk szemben olyan agresszivek, nem tudom. Mindenesetre en tartok Kinatol, lassan az USA is tart, es Japannak is lesz mitol. Ha mas nem gazdasagilag mar mindenkeppen eros. Bar ugye az is lehet, hoigy nem, es csak en latom ilyen borusan a jovot, illetve festem az ordogot a falra.
Udv, Mike

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!