Keresés

Részletes keresés

gézakékazég Creative Commons License 1999.07.30 0 0 136
Sziasztok! Végigolvastam az eszmefuttatásokat, s megosztom Veletek a gondolataimat: én is lakásvásárláson gondolkozom, s én is hallottam már az FHB nevű jelzálogbankról. Utánajártam, foglalkozik még jelzáloghitellel az OTP is (más tudomásom szerint Mo.-n nem!), viszont minden logika ellenére a jelzáloghitelhez is jövedelemigazolást kérek. Én viszont ilyet nem tudok adni, mivel a munkahelyemen "számlázok". Magyarul max. a minimálbér harmadát tudnám hivatalosan törleszteni, ami kb. 4-5 ezer Ft... Nem tud valaki ilyen esetre megoldást???
homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 135
azért nem kell ilyen sötéten látni a dolgokat. mi is megkaptuk a hitelt. csak nagyon át kell gondolni ennek az egésznek a menetét. de én úgy érzem, egy lakás megér egy kis fejtörést, meg ha minden kötél szakad, akár kockáztatni is lehet. legfeljebb perre megy a dolog :(
szóval jó dolog a saját lakás, de nem adják ingyen.
üdv: homár
SigmundFraud Creative Commons License 1999.07.30 0 0 134
Kedves Homár!

Hamár ezt írtad, teljesen igazad van. (De amúgy is).
Ebben az egész támogatósdiban, hitelfelvevősdiben meglehetősen nagy a kockázat, merthogy Magyarországon csak az kap hitelt, akinek nincsen rá szüksége. És akkor ugrik a foglaló.

SF

homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 133
mindentmegteszekhogyénlegyekazelsőő!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 132
homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 131
homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 130
huráá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 129
homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 128
homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 127
homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 126
kicsi topik jelenny meg!
homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 125
na
homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 124
na
homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 123
na
homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 122
na
homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 121
na
homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 120
na
homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 119
na
homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 118
na
homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 117
na
homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 116
na
homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 115
"Azért nem olyan rettenetes megoldást találni arra, hogy ne lépjen meg az illető a foglalóval: nyitni kell egy folyószámlát, amelynek az eladó és vevő mindketten (-hárman,...) tulajdonosai és ki kell kötni, hogy csak közösen lehet a pénzhez nyúlni."
igen, van hasonló lehetőség, ügyvédi letétnek hívják. kérdés, hogy ez mennyire tetszik az eladónak.
az a baj vele, hogy ha az eladó azért adja el a lakását, mert másikba akar költözni, akkor azonnal kell neki a pénz, mert az újat le kell foglalózni, de ugye egyedül nem tud hozzányúlni. a végén ott állnak a szerződő felek, és néznek egymásra, mert ugyan megvan a pénz, de a régi tulaj egy darabig nem megy ki a lakásból, mert nincs hova.
homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 114
"... Amikor mi egy ifjúsági támogatásért pályázunk, akkor azt nem fogják még 2-3 hét alatt sem elbírálni, nemhogy azonnal pénzhez jussunk. Akkor meg ugrik a lakás, már rég elvitték..."
azért ez nem egészen így van. ahhoz, hogy megpályázz egy valamilyen támogatást, általában kell egy szerződés (minimum előszerződés). szerződést meg csak akkor köt az ember, ha már le van foglalózva a lakás. így meg az eladó se úgy ugrál ahogy neki tetszik, mert neki is vannak kötöttségei. de ezt a felállást elég nehéz elérni, nekünk is vagy három lakás azért nem jött össze, mert az eladó nem akart 30-40 napot várni a pénzre. úgy viszont van tárgyalási alapod, ha azt mondod, hogy "kérem, ez a lakás ér mondjuk 2,5 MFt -ot, én fizetek 2,6 -ot, de várni kell a pénzre egy kicsit". meg esetleg a szokásosnál több foglalót adsz. de nagyon tutira kell menni, mert mint már írtam, ha nem jön össze egy kölcsön/támogatás, és nem tudod pótolni, akkor elveszik a foglaló mert a te hibádból hiúsul meg az adásvétel.
vagy esetleg piszkoskodsz egy kicsit, és csak akkor árulod el, hogy banki kölcsönből akarsz fizetni, amikor az eladó már beleélte magát a boltba.
tudom-tudom, ez Duda szerint undorító.
homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 113
még valami: ha a banki kölcsön valami miatt meghiúsul, nem tudod semmivel pótolni és emiatt nem tudod teljsíteni a szerződésben foglaltakat, akkor elveszíted a foglalót.
homár Creative Commons License 1999.07.30 0 0 112
megint a foglalóról: az a lényeg, hogy a szerződést minél hamarabb meg kell kötni. mi úgy jártunk, hogy az eladóval (enyhén züllött alkoholista) megbeszéltük a foglaló összegét, a további rész kifizetését, a kulcsátadás időpontját, stb stb és így mentünk az ügyvédhez. ott átadtuk a foglalót, erről felvettünk egy jegyzőkönyvet azzal a kikötéssel, hogy másnap megírjuk a szerződést. namost ennek az ürgének arra kellett a foglaló, hogy egy másik lakást lekössön magának, csakhogy mire odaért a 300 eFt -tal, addigra az a lakás elkelt. erre a kedves eladó bácsi (a mienk), benyomott, mint az állat. mikor elmentünk hozzá, hogy visszük az ügyvédhez, a 70 éves anyukája fogadott minket, és mondta, hogy a fia (nevezzük Bélának) "ideges". persze arról szó sem lehetett, hogy ebben az állapotában szerződést köttessünk vele. ekkor mi elmentünk az ügyvédhez, hogy mi legyen, vigyük perre, vagy várjunk. az ügyvéd azt mondta (meg én is úgy okoskodtam), hogy ha perre visszük az ügyet, akkor az eltarthat pár évig különösebb eredmények nélkül (esetleg visszakapjuk a foglaló dupláját 2002 -ben), úgyhogy vártunk. ez így húzódott kb egy hónapig, olyan tarkításokkal, hogy hol az apja, hol a volt élettársa, hol az anyja hívott fel, hogy mi ki akarjuk rakni a Bélát az utcára. mi meg azért hívogattuk, hogy azonnal menjünk az ügyvédhez, mert különben feljelentjük. kb egy hónap után végre találkoztunk a Béla nővérével és sógorával (!!!!), akikkel sikerült megállapodni egy "nyer-nyer" koncepcióban. másnap reggel megkötöttük a szerződést, odaadtuk a maradék kp -nkat (kb 600 eFt -ot), és a szerződésben köteleztük magunkat arra, hogy a banki kölcsönök és munkáltatói támogatások mielőbbi kiutalása érdekében 3 napon belül beadjuk a kérelmeinket az illetékes hivatalokhoz. innentől kezdve mehetett volna a dolog, mint az ágybasz@rás, csakhogy az önkormányzattól elutasították a kérelmünket, mert a feleségem nem magyar állampolgár. a Postabanknál azt mondták, hogy a hitelkérelemhez kell kezes, ezek ugye nyugdíjasok is lehetnek. úgyhogy szóltam apámnak, és ő el is vállalta a kezességet. azt viszont nem mondták, hogy ekkor a nyugdíjfolyósítótól kell egy igazolást kérni, és a nyugdíjfolyósító (mint állami hivatal) 30 napos határidőkkel dolgozik. a munkáltatómnál pedig lezárták a lakáscélú támogatások nagy és szent zsebét (december, év vége). úgyhogy az önkormányzati támogatás helyett megint zsebbe nyúltunk (a felújításra félretett pénzből), a nyugdíjfolyósítónak telefonon keresztül benyaltam (10 nap múlva megvolt fater igazolása), a munkahelyemen meg összebalhéztam mindenkivel, akinek beleszólása volt az ügybe. véges-végül összejött a zsuga, kifizettük a lakást, megkaptuk a kulcsokat. csakhogy a Béla fel akarta csiszolni az új lakásában a padlót, és ezért további 4 napig kénytelenek voltunk tűrni azt, hogy bár miénk a lakás, de ő lakik ott (közben az is megfordult az agyamban, hogy felhívom a rendőrséget, hogy valaki van a lakásomban). de végülis beköltöztünk, és minden jó, mert a vége jó.
tanulság: ha nincs meg egyösszegben a lakás vételára, akkor nagyon-nagyon észnél kell, hogy legyen az ember. a szerződésben nagyon ügyesen kell meghatározni a vételár kifizetésének módját (ha X támogatás nem jön össze, akkor Y hitel), mert egy esetleges kérelem elutasítás esetén ha egy másik bankhoz vagy hivatalhoz megy az ember, akkor elküldik a francba, mondván hogy róluk szó sem esik a szerződésben (így az elidegenítési tilalmat nem tudják beíratni a Földhivatalnál). és fizetési határidőt semmiképpen sem szabad a szerződésbe írni, legfeljebb azt amit mi is belevettünk, hogy 3 napon belül beadjuk a hitelkérelmeket.

szóval jó móka a lakásvásárlás - edzi a jellemet

üdv: homár

ui.: bocs, ha hosszú voltam...

vbela Creative Commons License 1999.07.28 0 0 111
Azért nem olyan rettenetes megoldást találni arra, hogy ne lépjen meg az illető a foglalóval: nyitni kell egy folyószámlát, amelynek az eladó és vevő mindketten (-hárman,...) tulajdonosai és ki kell kötni, hogy csak közösen lehet a pénzhez nyúlni.

Igaz így is lehetnek gondok, lehetne még tovább ragozni a szerződés szövegét, stb., de biztosan nem tűnik el pénz.

SigmundFraud Creative Commons License 1999.07.28 0 0 110
Sajnos nem hiszem, hogy a kormány bármilyen áttörő intézkedést hozna szeptemberben (nincs pénz az árvíz miatt, ha mégis marad, megy a vidékfejlesztésre, BP úgyis bűnös város, stb...), ha meg igen, akkor az csak valami látszat dolog lesz.
A jó lakásokkal az a helyzet, hogy aki először fizet, az viszi. Amikor mi egy ifjúsági támogatásért pályázunk, akkor azt nem fogják még 2-3 hét alatt sem elbírálni, nemhogy azonnal pénzhez jussunk. Akkor meg ugrik a lakás, már rég elvitték.
Szar ügy.
Anonima Creative Commons License 1999.07.28 0 0 109
Semmi új hír lakásügyben?
gicus Creative Commons License 1999.07.27 0 0 108
Sajna újabb keserű tapasztalatok... Megint megnéztem 3 lakást, hát nem rózsás a helyzet. Sötét, büdi, koszos mindegyik. Ja, és a legnagyobb dzsugel közepén. Nem tudom, Sigmund, de a kollégák itt azt mondják, hogy húzzuk meg magunkat szeptember-októberig, akkor megsokasodnak az eladó lakások és olcsóbbak is lesznek, mint most.

Duda!
A foglalót CSAK ügyvéddel együtt szabad letenni, különben tényleg szivacs a vége!
g

Duda Creative Commons License 1999.07.27 0 0 107
En is visszahozom.

Ez a foglalo dolog azert akkor se tetszik. Barmikor megszivathat vele az elado.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!