Keresés

Részletes keresés

Münci Creative Commons License 1999.07.28 0 0 210
Möszjő Duda!

Kösz az infót. Akkor mégis jól rémlett, csak rosszul kerestem. A focimeccset majdnem találomra írtam, ezért tettem zárójelbe, kérdőjel elé!
Mások érzéseit maximálisan tiszteletben tartom, arról azonban tényleg lehet (de nem érdemes!) vitatkozni, hogy közvetlen hozzátartozóról volt- e szó, illetve, hogy a miniszterelnöki tiszt néha kényelmetlen kötelezettségekkel jár-e?

Tisztelettel
Münci

Wishfor Creative Commons License 1999.07.28 0 0 209
Mérlegelni kell, vannak olyan áldozatok amit nem kell meghozni a hazáért. Csak másoktól elvárni. :)
Akkor már nincs esély, kimaradtunk?

picur Creative Commons License 1999.07.28 0 0 208
Hat... Ha egy talalkozon, ahol eloado vagyok, + joreszben az orszag szamara egy eleg jelentos kerdesben donthetnek, azert elgondolkodom. Amugy ha jol remlik Simicska apuka temetesen volt.
Duda Creative Commons License 1999.07.28 0 0 207
Temetesen volt, nem focimeccsen.

Egy temetes nekem ok lenne talakozo lemondasara, bar az is igaz, hogy en nem vagyok egy orszag miniszterelnoke sem. Hat igen, itt vitatkozni lehetne, hogy melyik a helyes megoldas...

Münci Creative Commons License 1999.07.28 0 0 206
Möszjők!

A témával kapcsolatban lenne egy kérdésem. Én úgy emlékszem, hogy volt egy újjáépítési konferencia, ahova OV-t mint előadót meghívták, de Ő nem ment el, mert fontosabb dolga volt (focimeccs?), ráadásul úgy vélte, hogy a dolog már el van intézve.

Viszont nem igazán találom nyomát! Érdekelne, hogy jól emlékszem, vagy csak a Dianával higított almaborból ittam túl sokat, ezért kevererm a sőrt a vegyigyümivel?

Tisztelettel
Münci

Wishfor Creative Commons License 1999.07.27 0 0 205
Öltözködési szokásaikkal nem foglalkozom és nem írtam hogy "már megint nincs rajtuk sapka". Csak céloztam rá hogy ebből a helyzetből sokkal többet ki lehetne volna hozni mint amit a kormány eddig kihozott. Végül is eddigi sorsunkkal ellentétben úgy keveredtünk bele egy konfliktusba hogy nem a vesztes oldalon jöttünk ki belőle. Hiányolok egy kis PR tevékenységet a magyar érdekek mellett. Ebből a "sapkás" analógiából viszont az következik hogy te egy nyuszinak tartod Orbánt és a kabinetjét. Te tudod hogy mire alapozod , szaporodási képességeikre vagy a bátorságukra.
medve Creative Commons License 1999.07.27 0 0 204
MAI NÉPSZABADSÁG HÍR, HOGY AZ EU HOZ LÉTRE EGY IRODÁT BUDAPESTEN.
Duda Creative Commons License 1999.07.27 0 0 203
Valahol olvastam a hirekben, hogy vegul a gorogok megis letrehoznak valami irodat Pesten. Van errol valakinek bovebb infoja?
dr. Életkopf Creative Commons License 1999.07.26 0 0 202

Kedves hegyivadasz!

Szó eshet róla bármennyi, de Jugoszlávia közreműködése nélkül csak szócséplés lesz.

Ahhoz viszont előbb el kell távolítani Milosevicset, új választás kell, új kormány, és még az sem biztos, hogy a jelenlegi ellenzék olyan boldog lenne az autonómiától.

Legjobb tudomásom szerint pedig nemzetközi jogi eszközzel nem lehet rákényszeríteni egy szuverén államot arra, hogy autonómiát adjon egyik kisebbségének, illetve egyik régiójának.

Szerény becslésem szerint a koszovói autonómia = 10 év.

Kagakusha Creative Commons License 1999.07.26 0 0 201
Kedves dr. Életkopf!
Azt írod:
"Hogy nekünk ebből mennyi jut? Hogy lehetünk-e alvállalkozók, beszállítók? Talán. De vajon hogyan lehet elérni, hogy egy francia bank által adott kölcsönből megbízott francia építőipari cég ne francia alvállalkozót vonjon be? "
Szerintem is ez a döntő kérdés ! Jól emlékszem, hogy pl. a hazai felsőoktatás fejlesztésére kapott világbanki kölcsön esetében is olyan megkötések voltak, hogy a pénz döntő részéből gyakorlatilag csak bizonyos országok termékeit lehetett megvásárolni. Nyilván nem lesz ez másképp a Balkánon sem. Az EU tagállamoknak jelenleg elsősorban az az érdeke, hogy saját gazdaságaikat húzzák ki a kátyúból. Egy háborús újjáépítés erre jó alkalom lehet, minek hagynák ki érzelmi okokból ?
Amúgy a vajdasági magyarok sorsa pedig nyugaton valójában nem érdekel különösképpen mindaddig senkit, amíg nem tapasztalnak "igazi" atrocitásokat a Vajdaságban. Helyzetük azért is más, mivel Ők tényleg kisebbségben vannak, míg Koszovóban az albánok elsöprő többségét nem lehet figyelmen kívül hagyni. A vajdasági magyarok helyzete a '70-80-as években sok szempontból lényegesen jobb volt, mint a "magyarországi" magyaroké. Ezt a nyugati diplomaták is jól tudják, így bármilyen "permanens jogfosztottságra" hivatkozni értelmetlen.
Egy anekdota szerin a múlt században egy angol hivatalnoknak az erdélyi szászok a magyarok általi elnyomatásukat panaszolták. A válasz az volt, hogy ha már több évszázad óta itt élnek, és még mindig németül beszélnek, akkor nem is lehetnek annyira elnyomva ! Szerintem a fenti logikából eredő következtetések ma is érvényesek.
Üdvözlettel,
K.
KukacAV Creative Commons License 1999.07.25 0 0 200
Számomra ismét megerősítést nyert régi mániám: a világ két részből áll: azokból, akik BENN vannak, és azokból, akik kívül rekedtek. Ergo nyomás befelé! Mindegy, milyen áron - hosszútávon két alternatívánk van: nulla életszínvonal, káosz - vagy eu (minden hátrányával együtt)
pindiy Creative Commons License 1999.07.25 0 0 199
hegyivadász
Az albánok tényleg kikapartak nekünk valamit, de ki ne mond...

Duda Creative Commons License 1999.07.25 0 0 198
Hegyivadasz!

Egy alban autonomianak semmi kovetkezmenye nem lesz rank. Majd ugyelnek, hogy vilagos legyen: ez egy egyedi eset volt.

hegyivadasz Creative Commons License 1999.07.25 0 0 197
Kedves Dr.!
Erről fog szó esni a szarajevói balkáni rendezési konferencián.
dr. Életkopf Creative Commons License 1999.07.25 0 0 196

Kedves hegyivadasz!

Miféle autonómiáról beszélsz? Az albánok autonómiája egyelőre a Holdban van. Nincs is kivel tárgyalni róla.

hegyivadasz Creative Commons License 1999.07.25 0 0 195
kifejtenéd bővebben kedves Wishfor! Ez így csak egy újabb "már megint nincs rajtuk sapka" hozzászólás.
hegyivadasz Creative Commons License 1999.07.25 0 0 194
Duda!
Az albánok már most kikapartak nekünk valamit. Mégpedig azt, hogy megkapják az autonómiát (szerintem a függetlenséget is idővel). Ha pedig ők megkapják, akkor nagy hangon lehet nyomatni mindenhol azt, hogy a magyarok is kapják meg. Ha nem lett volna a háború sokkal nehezebb lenne ezt képviselni nemzetközi szinten. Persze így sem könnyű, mert az állítólagos humanitárius szempontok kezdenek szépen veszíteni a jelentőségükből, ahogy a NATO betehette a lábát Koszovóba.
dr. Életkopf Creative Commons License 1999.07.23 0 0 193

Naná, hogy a jugók fogják fizetni az újjáépítést. Nem azért bombázták le őket, hogy ajándékba kapjanak egy korszerű új infrastruktúrát.

Ráadásul az egész csak akkor történhet meg, ha Milosevics megy, mert őt végképp nem akarják újjáépíteni.

Hogy nekünk ebből mennyi jut? Hogy lehetünk-e alvállalkozók, beszállítók? Talán. De vajon hogyan lehet elérni, hogy egy francia bank által adott kölcsönből megbízott francia építőipari cég ne francia alvállalkozót vonjon be?

Nagyon bele kell húzni a gazdaságdiplomáciába!

Wishfor Creative Commons License 1999.07.23 0 0 192
Ha ennek a PR rohamnak csak egy kis részét külföldre irányították volna Viktorék , akkor valószínűleg ebből a helyzetből sokkal többet ki lehetett volna hozni. De a lehetőség elszállt.
Zmac Creative Commons License 1999.07.23 0 0 191
Kedves dr.

Vagyis a jugoszláviai újjáépítést ők maguk fogják fizetni, csak nem azonnal, hanem kölcsöntörlesztés formájában. Nyernek a bankok és az EU cégei, bár az előbbiek kétségtelenül kockáztatnak valamennyit. Ezzel együtt talán nem olyan rossz a helyzetünk, mert ha magyar cégek akár csak alvállalkozóként beszállhatnak, figyelembe véve a beruházások nagyságát, ide is elég szép pénz juthat.
A propaganda súlyát azonban sokkal nagyobbnak érzem mint Te. Románia sem volt jelentős ország Trianon idején, de már jó ötven éve folytatta a propaganda-hadjáratát, és szerzett egy-két erős barátot, akiktől megkapta Erdélyt, a Partiumot. Tudom, kicsit sántít a hasonlat, mégis hasznos lehet észben tartani.

dr. Életkopf Creative Commons License 1999.07.23 0 0 190

Kedves Zmac és ALL!

SZVSZ az "újjáépítés" nem ráfordítás, hanem business. Az EU főbiztosa már bejelentette, hogy az adomány-számlán pár millió dollár jelent csak meg, ami enyhén szólva kevéske.

A bolt lényege: Jugoszlávia hiteleket vesz fel nyugati bankoktól és az EBRD-től, amelyből MEGRENDELI az újjáépítési feladatokat. Szinte biztos és nem is meglepő, hogy nyugati cégek kapják a megrendeléseket.

Ez fájó nekünk, de fölösleges siránkozni. Tudomásul kell venni, hogy ez a helyünk. Ha nem veszünk részt a háborúban, ha nem vagyunk NATO tagok, akkor is így történt volna. A háborút nélkülünk is lejátszották volna.

A szegedi központ gondolata arra jó, hogy a töméntelen újjáépítési pénzből 1-2 ezrelék itt csapódhatna le. Ennyi.

Igaza van Martonyinak, hogy nem ez a fő kérdés mostanság.

Ami a NATO egalitárius politikáját illeti, nos azzal tényleg sok baj van. Ruanda esetében például a saját állampolgárok kimentésén túl semmit nem tettek, a nehezét az ENSZ nyakába varrták. Nem látni a határozottságot a törökországi kurdok jogos autonómiatörekvésének katonai megsegítésére sem, még diplomáciailag sem dádázzák meg Ankarát.

Mit tehetünk? Azt, hogy tudomásul vesszük reális erőnket és helyzetünket. Erőt csak maguknból meríthetünk, például növekedéspárti gazdaságpolitikával. Súlyt kell szerezni, mint a finnek, akiket 10 éve meg sem említettek Európában, ma pedig megkerülhetetlen gazdasági erő.

Mehet tehát OV akár kétezer szakértővel is egy-egy értekezletre, mondanivalójának súlyát az ország súlya határozza meg. Naivitás azt hinni, hogy lyukat beszélhetünk a nemzetközi gazdasági érdekkörök hasába. Profitlehetőséget kell kínálni és garantálni, akkor majd ők követelik elsőként, hogy Magyarország legyen az újjáépítés központja.

Megfontolandó, hogy gazdasági részvételünk esélyeit nem rontja-e a vajdasági autonómia-gondolat erőltetése. Ők ezt nem tartják időszerűnek, és ha megfeszülünk, akkor sem akarják majd pár évtizedig, amíg a Balkán nem stabilizálódik kellően. Az Ő eszükkel gondolkodva: miért bízzanak ránk ilyen feladatot, ha arra gyanakodhatnak, hogy számukra előnytelen politikai célra használjuk fel?

Szerintem jó ideig távol akarnak tartani minket a kérdéstől, tehát új megközelítést kell keresnünk. Ennek központi gondolata csakis az egész Jugoszlávia demokratizálásának követelése lehet (Milosevics ki, demokratikus választások, sajtószabadság, stb.), majd ezt követően a kisebbségi jogokért való síkraszállás.

Persze, Szlovákiát és némiképp Romániát látva (Ukrajnáról nem is beszélve), ez sem lesz könnyű menetelés.

pindiy Creative Commons License 1999.07.23 0 0 189
Az, hogy a balkáni háborún nem mi fogunk keresni tudható volt a bombázások meginditásakor.
A dolog megoldodott, van balkáni amerikai bázis.
Stratégiai szerepünk ismét lenullázodott.
Most már nem lennék olyan biztos, hogy olyan csindarattával vennének fel a NATO-ba mint a bombázások elött két héttel.
Nem igazán baj a stratégiai szerep elvesztése.
Duda Creative Commons License 1999.07.22 0 0 188
Hegyivadasz!

Azert a balkani haboru egyvalamiben megiscsak hasznos volt szamunkra. Eddig a deli szomszedunkban elt egy nep, amelyik potencialis veszelyforras volt. Eddig.

Egyebkent pedig nem hiszem, hogy az albanok kikaparnak nekunk a gesztenyet. Hogyan? Minek?

Tomp!

Azert a foldrajzi kozelseg sokat jelent. Egy epitkezesi vallakozonak egyszerubb pesten athajtania a kozpontba ha akar valamit intezni, mint elrepulni Tesszalonikibe. Ezrt a gorog vallalkozok jelentos elonyben vannak a magyarhoz kepes (marha indulhat ott egyaltalan egy nem eu tag a tenderen)

tomp Creative Commons License 1999.07.22 0 0 187
Elnézést,de valaki elmagyarázná ,hogy mit jelent az "újjáépítési központ"?
Mert attól,hogy öt francia négy angol három német stb.,stb. hivatalnok ül egy irodában,még nem fog a görög ipar több megrendelést kapni,s ha itt lett volna ez ,akkor meg mi nem kaptunk volna megrendeléseket ,ugyanúgy ahogy a mostani helyzetben sem fogunk,a multik elvisznek mindent.Az egész cécó arra jó,hogy legyen mire hivatkozni,miért nincs megrendelés.Horvátországban sem vagyunk sehol,mert a nyugat szívatja őket a Tudjman miatt.Az lenne a legegyszerűbb ,ha leszarnánk őket és nekilátnánk Szerbia újjáépítésének...
hegyivadasz Creative Commons License 1999.07.22 0 0 186
Uraim,
Az alábbi hozzászólásokat a Megszületett a messiásunk: az USA topicba írtam annak idején Geszthivel vitatkozva. Sajnos úgy tűnik igazam volt. Már megint! :)
„Szerintem ezt az egészet nekünk kizárólag csak a magyar érdekek szempontjából kell vizsgálnunk. Felejtsünk el minden hangzatos emberjogi zagyvaságot. Ez a diplomáciai púderszövegeken kívül senkit nem érdekel. Sajnos jelenleg nem látom, hogy ez a háború akármilyen szempontból segítene a magyar érdekeken. Az, hogy az albánok fegyverhez nyúltak egy jó idore elvette minden lehetoségét annak, hogy a magyarok békés eszközökkel kivívhassák jogaik szélesítését. Képzeljétek el, hogy egy radikalizált szerb közvélemény mennyire lesz megérto a magyar igényekkel szemben. A jövobeli rendezésnél sem lesznek a bácskai magyar érdekek kelloen figyelembe véve, mert mi nem kezdtünk fegyveres harcba, érdekérvényesíto törekvéseink nem fenyegetnek egy balkáni háborúval. Egy megoldás lehetne, ha valahogy sikerülne úgy taktikáznunk, hogy az albánok csak kaparják ki nekünk a gesztenyét, és minden engedmény, amit ok kiharcolnak az legyen érvényes ránk is. Sajnos ennek nem sok esélyét látom. Az egész balkáni háborúskodásból szerintem az a tanulság, hogy csak békés úton elérni semmit nem lehet." 1999-04-14 23:33:37

„Ami az erkölcsi részét illeti a dolognak. Nem kellene ilyen szépléleknek lenned. Az élet sajnos soha nem igazolja a magasztos erkölcsi elveket. Az USA-t sem az albánok szenvedése izgatja igazán, ez csak egy nagyon jó hivatkozási alap a magadfajták számára. Nem érdekel ki mennyit szenved, amíg ebbol a magunk számára elonyösebb helyzetet teremthetünk. Másokat se nagyon izgat, és nem is izgatott a múltban sem a magyarok szenvedése a környezo államokban." 1999-04-19 01:13:15

„na itt nem értünk egyet. Te úgy gondolod, hogy ez a koszovói beavatkozás egy olyan folyamat kezdete, hogy innentol kezdve a NATO minden sanyargatott kisebbségért ki fog állni. Ez sajnos nem igaz. Addig, amíg az ottani magyarok érdekérvényesíto törekvései nem fenyegetnek egy balkáni háborúval (mintha már írtam volna errol korábban!) senki nem fog közbelépni. Tehát vagy felvállalunk egy olyan konfliktust a Vajdaságban, ami akár háborúba is sodorhat minket (nem biztos, hogy kéne), vagy a kutya se fog velünk törodni. Ha szép dolog, ha nem, az egyetlen megoldás, ha az albánoknak kikényszerített megoldásba megpróbálunk mi is belekerülni." 1999-04-20 01:22:21

Kíváncsi vagyok most mi a véleménye Geszthinek és mindazoknak, akik olyannyira támogatták az USA beavatkozását arra hivatkozva, hogy ha nem támogatjuk a háborút, akkor nem lesz alapunk igényelni a beavatkozást a magyarok érdekében sem. Meg különben is az USA előrelátóan meg akarja előzni azt, ami Boszniában történt. Támogattuk és ezt kaptuk. Fanyalgást, hogy nem kell ez az újabb púp a hátukra. Most valahogy nem olyan előrelátóak

A kormány meg szerintem nem rontott el semmit. Ha le se szarják a fejünket, arról nem ők tehetnek. Én úgy érzem minden lehetséges fórumon nyomják a magyarok ügyét. Valószínűleg jobbak, mint a Kovács László féle, csak ne nagyon szóljunk, mert megharagszanak a szomszédok hozzáállás.

Duda Creative Commons License 1999.07.22 0 0 185
Asszem Fakashazi mondta, hogy az egyetlen pozitiv dolog amit a nyugattol kaptunk, az a deli harangszo.

Vagyis nem tudok ense pozitiv dolgokat. En OVI helyeben minden targyalasra meg konferenciara 100 fos kuldotseggel vonulnek es mindenhol nyomatnam a temat, hogy ez szerepeljen a hirekben az eloszobakban a maganbeszelgetesekben...

Azt varni, hogy rendesek leszenk es majd szepen maguktol eszreveszik, hogy itt fontos erdekeink vannak asszem butasag.

Az, hogy ezzel kit hergelunk nem erdekel. A romanok meg a szlovakok nincsenek olyan helyzetben, hogy nagyon kekeckedjenek velunk, a szerbek meg kit erdekelnek.

Wishfor Creative Commons License 1999.07.22 0 0 184
Tudsz mondani példaként egyetlen egy esetet is pl az utóbbi 150 évből, amikor a magyar érdekeket figyelembe vették ?
Most is mi a szempont ? Ne hergeljük a szerbeket, albánokat,.. mert fegyverhez nyúlnak!
Duda Creative Commons License 1999.07.22 0 0 183
Sajnos igazad van. Ez a dontes azert jelzi sulyunkat es politikai mozgasterunket (mindketto nulla).

Arrol mi a velemenyetek, hogy az ensz(?) jugoert felelos kulonmegbizottja ugy reagalt a vajdasagi autonomiara, hogy : nehogy mar megeggyel tobb problemat! Ugy latszik jobban szeretnek tuzet oltani veszhelyzetben, mint normalisan megoldani a problemakat.

Mumu Creative Commons License 1999.07.21 0 0 182
A kozpontot odaadtak annak az orszagnak aki a legkevesebbet tett sot ellene tenykedett a NATO-nak.A magyar kormany minden joakarata mellet el kell fogadnia hogy nem nagyon honoraltak MO onfelaldozo es veszelyes resztvetelet a koszovoi konfliktusban.Ez bizony nem dicseri az ugyesegunket.
Duda Creative Commons License 1999.07.21 0 0 181
"Tény, hogy az emberiség története a háborúk története, amit helyenként és idönként béke szakitott meg, mert a régi háborút már nem lehett folytatni és az uj még nem kezdödött el. Nem gondolom, hogy ez a sok ezer éves hagyomány most történelmi mértékben egy pillanat alatt megváltozott volna."

Sajnos ez nagy igazsag.
Ma a vajdasagi magyarok fel vannak haborodva, hogy az albanoknak primitiv modon az eroszakot alkalmazva ugytunik sikerul elerniuk azt amit nekik bekes politikai eszkozokkel nem.

Pedig ezen vegulis nincs mit csodalkozni, sajnos igy mukodik a vilag az idok kezdete ota.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!