Keresés

Részletes keresés

bubus Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3493

Precedens értékü itélet Oroszországban.

 

„Pezsgőt bontunk!” – adott hangot elégedettségének Alekszandr Ponoszov szoftverkalózkodással vádolt orosz iskolaigazgató, miután az ügyet tárgyaló bíróság, a permi kerület verescsaginói járásbírósága „jelentéktelennek” ítélve az okozott kárt felmentette őt. Az ügyet széles köz- és médiafigyelem övezte mind Oroszországban, mind külföldön, mivel általában úgy tartották, hogy az eljárást kezdeményező Microsoft igen szerencsétlenül választotta meg a precedensteremtés alanyát. A vád tíz napon belül fellebbezhet.

A Microsoft azért fordult az ügyészséghez, mert az Urál hegységben lévő permi körzet egy falujában tanító Alekszandr Ponoszov – amint állították – kalóz Windowsokat és Office-t futtatott az iskola számítógépein, amivel 266 000 rubelt – nagyjából 1 970 000 forintot – vett ki a vállalat zsebéből. A direktor azzal védekezik, hogy a 12 új számítógépre az operációs rendszer már a vásárláskor telepítve volt, és ő nem is sejtette, hogy illegális példányokról van szó. Az orosz törvények szerint Ponoszov – amellett, hogy a kárösszeg megtérítésére kötelezhetik – öt évig terjedő börtönt is kaphatott volna.

Amint arról lapunk is beszámolt, az esetet nem hagyta szó nélkül Vlagyimir Putyin elnök sem, Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkár pedig egészen odáig ment, hogy nyílt levélben kérte Bill Gates személyes közbeavatkozását a tanár meghurcolásának leállítása érdekében. Ponoszov mögé további támogatók is felsorakoztak: az állami sajtó- és tömegtájékoztatási hivatal, a Roszpecsaty vállalta, hogy kifizeti helyette a kártérítést, ha a bíróság azt megítéli a Microsoftnak, az őt képviselő ügyvédet pedig a körzet oktatási minisztériuma biztosította.

A vád végül a börtönbüntetés helyett csupán 3000 rubeles kártérítést követelt, ám a bíróság a kár elenyésző voltára hivatkozva felmentette az igazgatót. A bíró azzal érvelt, hogy a kár jelentőségének megállapításakor nem a puszta összeget tekintették, hanem azt, hogy a felperes számára az mit jelent, márpedig a Microsoft számára jelentéktelen összegről van szó – vonták le a következtetést.

Az egyes szoftvergyártó cégek érdekeit képviselő Business Software Alliance (BSA) adatai szerint Oroszországban a szoftverek 83 százaléka illegális, de ezért a felhasználók nagy része javarészt a rendkívül magas, nem a helyi fizetésekhez szabott árakat teszi felelőssé.

Qqberci Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3492
Kinek kell leadnod a SW-nyilvántartást? A BSA csak a BSA tagcégek SW-jeinek jogszerû felhasználását ellenõrizheti, hogy azokon kívül mid van, ahhoz semmi közük.
Előzmény: Törölt nick (3487)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3491
Nincs főkönyv, egyedi kartonok vannak, egyéni cég ez, nem kettős könyvviteles vállalkozás.
Előzmény: bubus (3488)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3490
Értemén, de mi a bánanot írjak a kockás füzetbe? Stimmt a kockás füzet, de mi a bánat kerüljön bele?
Szoft neve, licensz tipusa. És még?
Előzmény: Jahno (3489)
Jahno Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3489
Gépenként 8 perc, kockásfüzet, csókolom.
Előzmény: Törölt nick (3487)
bubus Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3488

Semilyen törvényi előirás nincs rá, a BSA-nak rá van ajánlása, de úgy látom a honlapjukon nem elérhető.

A törvényileg előirt minimum a főkönyvi könyvelésből kinyomtatható főkönyvi karton az immateriális javakról.

 

Ez viszont nem igen elégiti ki a BSA-t, és utána további zaklatásra számithatsz.

Legjobb lenne megkeresni az ajánlásukat és abból késziteni egy hasonlót, amihez megvannak az adataid.

 

Üdv PinaBubus

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2007.02.15 0 0 3487
Sziasztok!
Sürgősen (mintha nem lenne ezen kívül is ma elég dolgom) le kell adjak egy szoftvernyilvántartást.
Nem nagyon van időm utánakeresni, mi az alapkövetelmény,minek kell benne lennie azon kívül, hogy név, licensz típus... Nincs valakinek valami formja?
bubus Creative Commons License 2007.02.07 0 0 3486

Traian Basescu román államelnök hasznosnak nevezte a szoftverkalózkodást, és közölte Bill Gates-el, hogy Romániát a jogtalan szoftverek segítették hozzá virágzó technológiai iparának kifejlődéséhez.

Basescu a román fővárosban, a Microsoft globális technikai központjának megnyitóján találkozott Bill Gates-el, és közölte vele: "A szoftverkalózkodás segített a fiatal generációnak a számítógépek felfedezésében, és alapot képezett a román számítástechnika fejlődésének. Segített a románoknak abban, hogy fejlesszék kreativitásukat a számítástechnikában, mely most már világszerte híres, és egyben megalapozta a Románia és a Microsoft (Bill Gates) közötti barátságot." Gates erre a kijelentésre nem reagált.

Az EU-hoz frissen csatlakozott, volt szocialista Románia tíz évvel ezelőtt vezette be a szoftverkalózkodás elleni törvényeket, de az országban a szerzői jogok megsértése a mai napig virágzik. Szakértők szerint Romániában a szoftverek 70 százaléka illegális, és Bukarestben a belvárosi irodaépületeket még most is rendszeresen felkeresik olyan "üzletkötők", akik másolt szoftvereket árulnak CD-n és DVD-n.

Külföldi befektetők szerint Románia IT szektora a gyorsan növekvő gazdaság miatt az egyik legígéretesebb befektetési lehetőség. Ez köszönhető a technikai oktatás magas színvonalának, az alacsony béreknek valamint a hackerek virágzó alvilágának.

 

No Comment.

 

forrás:http://www.sg.hu/cikkek/50210

 

Üdv PinaBubus

 

bubus Creative Commons License 2007.01.16 0 0 3485

 

   Találkozott már valaki "Suckware" tipusú EULÁ-val.

Előzmény: Takoca_ (3484)
Takoca_ Creative Commons License 2007.01.14 0 0 3484
"Milyen alapon akar a BSA szoftvernyilvántartást ellenőrizni?"

mint ahogy már korábban írtam:

amikor program telepítés közben rányomsz, hogy "I agree" akkor azt is elfogadod hogy a szoftver gyártója jogosult ellenőrizni a program jogszerű felhasználását
A BSA egy rakat szoftver gyártó megbízottja aki ellenőrizheti ezt a jogszerű felhasználást, mellesleg a rendőrségi munkában mint szakértő (na ez azért persze túlzás mert konkrét eseteknél sokszor hallani hogy töketlenek) vesz részt

ezen az alapon akar ellenőrizni


felesleg ezen anyázni.. ha akarnak valamit rendőrségi segítséggel, érvényes házkutatási paranccsal fognak érkezni
aamen Creative Commons License 2007.01.13 0 0 3483
"a Bélyeggyűjtők Kis János Egyesített Szövetsége feljelent"

a belyeggyujtok tamogatjak penzzel, oktatassal, szoftverjogi szagkepzessel, egyebekkel a rendorseg munkajat?
nem tamogatjak, azt se tudjak, hogy melyik kapitanysagon melyik dolgozo az illetekes ilyen ugyekben, kepesek a feljelentest elkuleni a rendorseg kozpnti cimere a kis butak.
a bsa viszont beidomitott sajatertelmezesu szoftverjogra mar parszaz rendort, tartja veluk a kapcsolatot, szagert nekik, miazmas, "jozsikam, lenne itt egy ceg amit meg kellene nezni mert ugy nez ki rejtegetnivalojuk van", ilyesmi...
keress ra a guglin a bsa orfk szokapcsolatra....
Előzmény: stewes (3481)
Jahno Creative Commons License 2007.01.13 0 0 3482
Nem baj, yard majd ellenőrizget, hiszen nagy pénzek, meg egyszerű megoldani (van címke/nincs címke) BSA meg ott lesz szakérteni, hogy mire jó a licensz. mindezt ingyé, oszt nem kell külsős szakértőnek fizetni a rendőrségnek, ami ugye már nem olyan egyszerű.
Előzmény: stewes (3481)
stewes Creative Commons License 2007.01.13 0 0 3481
Analógia: a Bélyeggyűjtők Kis János Egyesített Szövetsége feljelent, mert feltételezi, hogy a gyűjteményükből hiányzó darab nálad van, s azt te loptad, hiszen megkeresésükre nem engeded be őket a lakásodba.
Milyen alapon akar a BSA szoftvernyilvántartást ellenőrizni? Semmilyen. Ismétlem nem hatóság! Szövetség.
Előzmény: aamen (3480)
aamen Creative Commons License 2007.01.13 0 0 3480
"A BSA csak akkor mehet be a lakásba vagy egyéb magántulajdonba, ha valaki feljelent a rendőrségen"

peldaul a bsa jelent fel, mert gyanitja hogy svarc szoftverekkel vagy tele, es ezt arra alapozza, hogy nem mukodsz vele egyutt, amikor o a szoftvernyilvantartasodat akarja helyszinen ellenorizni.
a rendor meg ugy gondolja hogy halaszthatatlan nyomozati cselekmeny (hazkutatas) szukseges, nehogy eltuntesd a nyomokat....

Előzmény: aulac (3478)
stewes Creative Commons License 2007.01.13 0 0 3479
A BSA semmiképpen nem mehetne be a lakásba, ha nem engeded be. Máshova se. Nem hatóság! Nincs semmiféle jogosítványa a kutakodásra.
Előzmény: aulac (3478)
aulac Creative Commons License 2007.01.13 0 0 3478
Sziasztok!
Olvasva a topikot, szertnék hozzászolni.
A rendörségnek az ügyészség csak akkor ad házkutatási parancsot, ha egyértelmü bűncselekményről, vagy annak eltüntetéséről lenne szó! Ebben az esetben pedig nem érvényesül az "ártatlanság vélelme". A BSA csak akkor mehet be a lakásba vagy egyéb magántulajdonba, ha valaki feljelent a rendőrségen, vagy saját magadat fel nem jelented! És itt van a kutya elásva. :-/

aulac
Előzmény: Jahno (3476)
Jahno Creative Commons License 2007.01.09 0 0 3476
Nemtom, én mindig csak mendemondákat hallok ilyenekről... Ha olyan van, akkor yard úgyis fogja a gépet, aztán csomagol. egyéb esetről nem tudok, de címkék meg számlák vannak, mindig csak az vinnyog aki nagyon sáros...
Előzmény: Takoca_ (3475)
Takoca_ Creative Commons License 2007.01.08 0 0 3475
igazad van részben... de ők nem is jönnek ill ha jönnek rendőr is jön házkutatási parancs társaságában. A BSA képvisleője pedig mint hivatalos szakértő van jelen ha jól tudom

Előzmény: Törölt nick (3473)
Jahno Creative Commons License 2007.01.08 0 0 3474

Én mindegyiket elfogadtam, aztán kész. Persze magyar jog azért csavarható, hogy ilyen kiírt maszalgot kattintással el szabad-e fogadni a cég nevében egy rendszergazdának, de cseszni rá, ez van.

 

Vagy kérheted a hiteles fordítást is, esetleg ha nem érted, akkor saját tolmács, ha már ilyenre van szükséged. Gondolom első sarkon eléd tesznek egy ilyen papírt, akkor nem mernéd olyan könnyen aláírni, mint ahogy a szoftvernek yes-t nyomsz.

 

Win topikba riogattam is a népeket mindenféle furawinekkel :-)

Előzmény: bubus (3472)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.08 0 0 3473

A BSA csak egy bolhacirkusz, nem köll a gépek közelébe engedni, oszt jóvan. A BSA nem hataóság, csak egy kft, ugyanannyi joga van ránézni a gépeitekre, mint bármelyik másik gazdasági társaság embereinek. Ha írtak, hogy jönnek, írni kell nekik egy választ, hogy menjenek a picsába izibe, most nem kéritek a szolgáltatásukat.

 

bubus Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3472
  湖州鸿迪科技发展有限公司自从 1998年已经为全球提供优秀的delphi,C++ Builder,.NET编程控件,深受全球软件开发商的喜爱。 我们的目的就是,帮您快速地完成高质量的应用软件的开发,提高您的产品开发周期和市场竞争力。谢谢您访问我们的网站,因为您是我们的客户,对我们来说非常重要,希望您能打电话或发邮件给我们,咨询我们的产品,我们都将热情地回答您的问题。

矢量图形引擎 组件)

  您是否为了一个小小的矢量图形的应用程序,而找不到合适的控件,自己从底层编制,工作量又巨大,使用象Mapinfo等大型软件又觉得大材小用、喧宾夺主!? TCAD正是为了您的这种需求而产生的,她是Delphi的控件,由delphi Object Pascal编制完成,不使用任何Dll,OCX,简单、快速,安装方便,可绘制、拖动、删除图形, 很容易地在您的应用软件中加入矢量图形!

详细信息   下 载   立刻购买

 

 

   Próbált már valaki értelmezni és elfogadni Kinai licensz szerződést ?

 

  

Vil-Arnis Merras Creative Commons License 2006.11.24 0 0 3471
Bányásszon vazzz a linuxomon :D
Előzmény: bubus (3470)
bubus Creative Commons License 2006.11.24 0 0 3470
Valamelyik kémprogram ezt ki is használja, telepitéskor felugrik egy ablak, jó kicsi hogy minél nehezkesebb legyen benne navigálni, a licensz szöveg jó hosszú hogy az ügyfél kedve elmenjen az olvasástól, aztán valahol apró betükkel az is benne van, hogy adatokat fog bányászni.
Előzmény: blr (3467)
rali Creative Commons License 2006.10.24 0 0 3469
Máma félfüllel hallottam valami rádióreklámot ettől az orcátlan bagázsitól - valami a honlapjukon található spicliautomatát gagyarásztak.De nem jól hallok, meg zaj is volt.
Takoca_ Creative Commons License 2006.10.24 0 0 3468
"Ha valaki lusta (esetleg nem tud :) olvasni, az legyen az ő baj"

sajnos igazad van :) be kell látnom
Előzmény: blr (3467)
blr Creative Commons License 2006.10.24 0 0 3467
Ezek a korlátok általában eléggé jól fel vannak tüntetve (mind a gyártó weboldalán, mind az installkor a licencszerződésben).
Ha valaki lusta (esetleg nem tud :) olvasni, az legyen az ő baja.

Mellesleg nem hiszem, hogy nem elég feltűnő pl. a TC indulásakor feldobott ablak...
Előzmény: Takoca_ (3466)
Takoca_ Creative Commons License 2006.10.23 0 0 3466
"A "30 napig ingyenesen használható", illetve a "csak otthoni (non-profit) használatra ingyenes" az!"

persze nem is ezzel van a bajom, hanem azzal hogy valahogy úgy kéne feltünteni ezeket a korlátokat, hogy egyértelműen látszódjon, "olvasás", "nyomozás" nélkül is
a hülye nem figyelő felhasználóknak és rendszergazdáknak is :)
tisztában vagyok vele, hogy az hogy nem olvasok végig egy licence szerződést az az én bajom :)


+ nem ártana valami egyértelmű használható leírás, segíség BSA-tól sem
Előzmény: blr (3465)
blr Creative Commons License 2006.10.22 0 0 3465
Tudod mi nem egyértelmű? Pl. Egy GPL-es MySQL-klienst használó COM+ szolgáltatásait használó programot GPL alatt kell kiadni vagy sem? Na, ez nem egyértelmű.

A "30 napig ingyenesen használható", illetve a "csak otthoni (non-profit) használatra ingyenes" az!
Előzmény: Takoca_ (3463)
Jahno Creative Commons License 2006.10.22 0 0 3464
Szerintem lentebb már írtam valakinek, hogy vigyázzon vele, mert nem ingyenes. De BSA nem ezen fog akadékoskodni. Valahol nagy betűkkel kiírja az elején, meg AVG is, szóval ez még annyira nem drága, meg aki nézeget szoftveres árlistákat, aztán pénzért látja az iview-et, akkor az már összekapcsolhatná a két dolgot.
Előzmény: Takoca_ (3463)
Takoca_ Creative Commons License 2006.10.22 0 0 3463
hát ezeket én végül nem vettem fel

én kötelezővé tenném az összes software gyártónak hogy az adott programban egyértelmüen határozza meg hogy hol és milyen körülmények között használható
pl szerintetek irfanview ingyenes??? eddig mindenki azt mondta kapásból, hogy igen!
pedig ez szerepel a készítő oldalán: "IrfanView is provided as freeware, but only for private, non-commercial use (that means at home)."

szóval a szoftver gyártók se segítenek túl sokat, hogy egyértelmű legyen hogy mit hol lehet

szóval tényleg úgy gondolják, hogy végig fogom olvasni az össze liszensz szerződést?

vagy pl totalcmd: működik csak nyomd meg a gombot.....de ezt legálisan csak 30 napig teheted!

szóval szerintem baromira nem egyértelmű
Előzmény: blr (3461)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!