Keresés

Részletes keresés

Báthory Ödönke Creative Commons License 2020.05.11 0 0 83

Káromlás akkor lenne, ha hamis képet festene Jézusról. De Jézusról csak annyit állít a film, hogy nagyobb távolságból könnyen félreérthetőek a szavai.

Előzmény: landdie (82)
landdie Creative Commons License 2020.05.11 0 0 82

"Most vetítette szombaton az RTL Klub. Ha már a Kr.u.megk. nem adhatták le... Nektek, különösen hívő embereknek mi a véleményetek a Monty Python-filmről? Vajon káromlás vagy laza vígjáték?
Brumi"

A centrális parodizált mondanivaló: " A halhatatlanok halálában való hívés minden szatíra alapja."

Ez nem vígjáték. A kőkeményen hívők teszik humorossá...:)

Előzmény: Brumimackó (-)
herzl andris Creative Commons License 2008.03.05 0 0 81
em volt könnyû a tevékkel lavírozni a szûk sikátorokban, végül
mégis úgy tûnt, elérték útjuk végcélját. A csillag pont fölöttük
helyezkedett el. Hosszú útjuk során sok mindenre gondoltak már, de, hogy
éppen ez lesz AZ A HELY, arra soha. Egy istálló elõtt álltak. Odabent a
félhomályban, a jászol elõtt egy asszonyforma személy ült egy fejõszéken,
és aludt. Olcsó anyagból készült, egyszerû szabású, de piszkos ruháján
meg-megállt a bizonytalanul pislákoló mécses fénye. Menyhárt halkan
megköszörülte a torkát.
herzl andris Creative Commons License 2008.03.05 0 0 80
És akkor, éppen akkor, amikor Gáspár úgy döntött, hogy
mégsem fog hányni, bár az biztos, hogy ezt a himbálózást a tevén soha nem
fogja megszokni, és Menyhárt azon morfondírozott, hogyha ezzel a dologgal
végeznek, most már tényleg el kell mennie fogorvoshoz, és Boldizsár
3507-edszer átkozta el azt a pillanatot, amikor ebben a rohadt melegben
felvette azt az aranylemezkékbõl készített, sõt mellközépig érõ maszkot,
amit a nejétõl kapott a házassági évfordulójukra, mondom akkor, éppen akkor
észrevették, hogy a csillag megállt. Egy Betlehem nevû városkához érkeztek
éppen
herzl andris Creative Commons License 2008.03.05 0 0 79
Történetünk elindítói - nevezzük &õket Menyhártnak, Gáspárnak és
Boldizsárnak - már jó ideje úton voltak. A jövendölés szerint addig kellett
követniük a csillagot, amíg az meg nem áll valahol, és egyértelmûen meg nem
mutatja a Megváltó világrajövetelének helyét. Ha jól meggondoljuk, ez a
fajta közlékenység igencsak szép egy csillagtól, különösen egy olyan
korban, amikor történetünk színhelyén - Júdeában, Jeruzsálemben -
ötpercenként lépett az ismeretlenség homályából a rivaldafénybe egy-egy
megváltó-jelölt.
herzl andris Creative Commons License 2008.03.05 0 0 78
ége felé közeledett az éjszaka. Az égen még ragyogtak a csillagok, de
kelet felõl már lassan derengeni kezdett a hajnal. A múló sötétségbõl három
utazó alakja bontakozott ki, akik egymás mögött haladva igyekeztek gyorsabb
mozgásra ösztökélni tevéiket. Szemüket az égre függesztették. Nyilvánvalóan
azt a többinél jóval nagyobb és fényesebb csillagot követték, amely,
mintegy nekik mutatva az utat, haladt az égen. Relatíve marha gyorsan.
pókszem Creative Commons License 2008.02.28 0 0 77
szerintem nem a kereszténységnek volt ez fricska, hanem csodaváró embernek
Előzmény: Frankie (72)
Frankie Creative Commons License 1999.08.31 0 0 76
Oooohhhh, yeahhhhhh...
Brumimackó Creative Commons License 1999.08.31 0 0 75
Lehet, hogy ez inkább a politikába tartozna, de itt van a topic.
Szőke András csinál filmet Honfoglalás címmel. Aki ismeri őt, az tudja, hogy készülhetünk egy Brian-jellegű alkotásra. Remélem, Koltay agyvérzést kap.
Frankie Creative Commons License 1999.08.20 0 0 74
Orltran
Igaz lehet, ld. decibel.

decibel,
szerintem is lehettek volna bátrabbak, mert akkor a Jézus Krisztus Utolsó Megkísértése c. filmmel együtt tiltathatnátok be. Persze én nem akarlak zavarni a mártírkodásban, csináld csak, ha jól esik.

Más. Valószínüleg csináltak volna más, hasonló filmeket is. Én három olyan _filmről_ (tehát nem sketch gyüjteményről) tudok, amit együtt rendeztek és minden Python tag szerepelt benne. Ezek a Gyalog Galopp (aminek szerintem nagyon jó a magyar szinkronja), a Brian élete (aminek nagyon gyenge a magyar szinkronja) és a Meaning of Life (aminek tudtommal nincs magyar szinkronja). Sajnos több filmet nem hiszem, hogy csinálnak együtt, mivel Graham Chapman 10 éve meghalt. Meg hát időközben egy kicsit meg is öregedtek. Sok Python tag által rendezett vagy szereplésével készült film van még. Önálló rendezéssel talán csak Terry Gilliam dicsekedhet. Ő rendezte pl. a Brazil, A Halászkirály legendája, a 12 majom c. filmeket. Nekem mindegyik nagyon tetszett. John Cleese szerepelt a Hal neve Wandában. És még sok, ami nem jut eszembe vagy nem jutott el hozzánk.

Törölt nick Creative Commons License 1999.08.20 0 0 73
Tudom Frankie, én is láttam. csak hoztam egy példát. Olvastam valahol, hogy ez a film mindenkit fel fog háborítani, ki vallásos, és nincs humorérzéke.
Frankie Creative Commons License 1999.08.19 0 0 72
Én azért szeretem, mert SZVSZ elég kiadós fricskákat címeztek benne a kereszténységnek.

Oltran
a magyar túrista korrektül használta a szótárat, a poén az volt, hogy hasznos mondatok, kifejezések angol megfelelője egy-egy sikamlósabb szöveg volt. A skeeetch-ben végül a szótár kiadóját a vádlottak padján láthattuk.

Monty Python rulez.:)))))

ouzo Creative Commons License 1999.08.17 0 0 71
Jó nekik.
Braveheart Creative Commons License 1999.08.17 0 0 70
Én Los Angelesben találkoztam buddhista szerzetesekkel, amint önfeledten élvezték a Disney-park játékait. Persze ezt high-tech Sony digit kamerával rögzítették.
ouzo Creative Commons License 1999.08.13 0 0 69
Kedves Orltran!
Decibel észrevette, azt hiszem, meg is sértődött.
Furcsa hogy egyesek nem tudnak nevetni. Érdekes lenne mondjuk egy olyan jelenet, egy filmből, ami a buddhizmusról szól, amikor a borotvált fejú boncokról kiderül, hogy esténként átvedelenek skinheadbe, és mennek az éjszakába zülleni, és miközben átöltöznek bomberbe, azon poénkodnak, hogy milyen jó ez a buddhizmus, mert nem kell külön borotválni a fejüket...
Vagy ahogy egy tibeti szerzetes önti ki az imamalomból a megdarált borsot...
Mi taoisták már csak ilyen hülyék vagyunk. Például nem értjük, hogy a krisztusi szegénység hirdetőinek miért kell drága bíborruhába öltözni, és aranykehelyből bort inni... Vagy ez is csak ironikus poén?
Üdv:
Ouzo
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.12 0 0 68
Ironizáltál? Bocs, én nem vettem észre, nem tom ezzel a többiek hogy vannak.
decibel Creative Commons License 1999.08.12 0 0 67
Kedves ouzo!
off
Mi keresztények már csak ilyen hülyék vagyunk. Nem nagyon értjük, hogy miért kell a világegyetem kulcsszavát az "ohm mani padme hum"-ot napjában ezerszer elkántálni, a Dalai Láma miért magyarázza meg, hogy a halottak nyelvének kiharapása az egy üdvös dolog, illetve, hogy a kasztrendszer mennyiben haladó természetű képződmény. Lényeg az, hogy Ti okosak értitek a dolgot.
on

Hozzászólásod annyira hasonlított a filmhez, mint iker lány az iker fiú testvéréhez. Csak a lényegben különböznek. Csak a humor hiányzik.
Üdv:
decibel

ouzo Creative Commons License 1999.08.12 0 0 66
Kedves Orltran!
Hallottad már az irónia szót?
Kedves Decibel!
A topikomban nem azt vettem zokon, hogy fikázod a világnézetemet meg a számomra szimpatikus vallásokat, hanem azt, hogy direkt hülyének tetetted magad, hogy engem bosszantsál. (kevés dolog bosszant fel, az értetlenkedés az egyik)
A hozzászólásomról meg annyit, hogy olyanra szántam, mint a kérdéses film. Ha az nem tetszett, mért tetszene ez.
Üdv:
Ouzo
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.12 0 0 65
Egy filmszakabeli szavai: "Mint mondani szokták, vígjátékban nem szabad moralizálni."
Ouzo: Tán Isten komoran ul a trónján? S nem nevet? Akkor a boldogság sátáni bun, s nekünk csak szenvedni lehet?
magnetic Creative Commons License 1999.08.11 0 0 64
uuuppssss....!
decibel Creative Commons License 1999.08.11 0 0 63
Kedves ouzó!
Nem akarom göngyölíteni a dolgot, elmondtam amit akartam. Azért megjegyezném, hogy amikor az egyik keleti vallásokkal foglalkozó topicodban merészeltem néhány kritikus megjegyzést tenni szívednek kedves vallásaidra majdhogynem megettél. Ha utána nézel nem pofáztam vissza. Tudomásul vettem, érzékenyen érint az enyhe malícia, és csak olvasni jártam oda. Nem értem Te más vertikumban miért nem tolerálod mások érzékenységét, miért ez a ciki ha valaki nem szereti, ha Istenét piszkálják?
Üdv:
decibel
ouzo Creative Commons License 1999.08.11 0 0 62
Szerintem ez a film szemétség. Én is utálom ha kifiguráznak és nevetnek rajtam, hiszen ha tudnák, milyen nehéz az életem, mennyit dolgozok, nehéz gyerekkorom volt, akkor inkább tiszteletet és együttérzést érdemelnék, nem kinevettetést.Amúgy is az én emelkedett szellemem, ha valaki fogékonyabb, intelligensebb ember beszél velem, önkéntelenül is tiszteletet parancsol. Nevetni rajtam csak a csőcselék szokott, szegények, elmaradott emberek. De nem baj, én megbocsátok nekik, hiszem tudom, nekik ennyi agyat adott az Úr. Az pedig hogy valaki az én Istenemet, és mindennek felett álló egyházát kifigurázza, nemcsak Istennek, hanem nekem is sértő. Ha az én munkám nehéz, akkor milyen lehet az Istené? Hogy jöhet valaki ahhoz, hogy kigúnyolja, amikor Ő őrködik minden ember felett, és végtelen kegyelméből élünk itt mindahányan, és keményen dolgozunk azon, hogy egy szebb és szeretetteljesebb világot hozzunk létre. Még egyikőnknek sem volt időnk arra, hogy ilyen ócska poénokon tudjunk nevetni. Vagy Ti talán el tudjátok képzelni, hogy Isten is nevet ?!
-
Üdv:
Ouzo
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.11 0 0 61
Mondom én, Pythonék viccelodtek egyet, mert épp erre a témára akartak humorizálni, te meg ölre mentek.
Én is meg vagyok sértodve több okból is:
1, Volt egy xy biciklitúrája c. rész a repülo cirkuszban. Az összes biciklis nevében kikérem magamnak.
2, Volt egy olyan rész az "And Now for something different"-ben, ahol azon viccelodtek, hogy a magyar(!) túristák hogyan használják a szótárukat. Az egész magyar nép nevében elégtételt kell követelnünk testvéreink!:)
Satöbbi, asszem lehetne sorolni.
Szerintem csak és szimplán hülyeség volt. Kiszúrtak egy témát, és paródiát csináltak belole. Szerintetek az Erik a Viking a vikingek életének kritizálása?
decibel Creative Commons License 1999.08.10 0 0 60
Brumimackó!
Én kedvem szerint nem zsidóznék, hanem brumimackóznék egy csöppet, ha már a személyeskedésnél tartunk, ezt valahogy jobban élvezném. Én is régen várok egy filmet, melyben mondjuk a Python brigád a brumimackók lelki életével foglalkozna. Vagy lehet, hogy mindig is azzal foglalkoznak?

Mindenesetre megnyugtató, hogy szereted, ha kiröhögnek. Hozzáállásodból gondolom szereted, ha az általad fontosnak tartott dolgokat is kiröhögik. Így tényleg nehéz elégedetlen embernek lenni....
Üdv:
decibel

Brumimackó Creative Commons License 1999.08.10 0 0 59
decibel:
Sajnos tudjuk, hogy csak az igazán fontos dolgokon lehet a legjobban nevetni. Ezáltal ezekkel a témákkal lehet a legjobban pénzt csinálni. A Python brigád nyilván jót kaszált.

Annyit hadd tegyek már hozzá, hogy ezzel a témával nem a Python brigád kaszálta a legnagyobbat. Talán még egy pápamobilra se futná belőle.
A másik, a bezzeg-zsidózni-nem-lehet-pedig-jólesne szál: Pythonék angolok, európai közönségre számítotak. Mármost biztos tudtak volna csinálni iszlám témájú filmet, de a közönség nem tudta volna dekódolni az utalások és parafrázisok tömkelegét (egyébként régóta várok egy átfogó bibliaparódiára :). Ugyanígy a zsidó mitológia sem elég ismert ehhez, legalábbis nem annyira, mint a Jézus-mondakör.
Egyébként pedig aki nem tűri, hogy nevessenek rajta, azzal valami gáz van.

decibel Creative Commons License 1999.08.10 0 0 58
Kedves Moszad harcos!
Én úgy látom Brian2, Brian3 kicsúfolására még nem került sor oly módon, ahogy Brian-al kapcsolatban azt nap, mint nap tapasztalhatjuk. Amikor pl. Brian2-t kigúnyulták egy könyvben, halálos ítélet lett a dologból. Azért Brian-ezek, hogy kerekítsem így is az éleket.

Nem hiszem, hogy egy fajsúlyú lenne a zsidó harci csapat, a zelóták kinevettetése azzal, amit Jézussal műveltek a nevezett filmben. Hiszen az előző kb. olyan poén, mint mondjuk a keresztesek kifigurázása. Ki sértődne meg rajta?!
A párhuzamod akkor lenne valós, ha mondjuk Brian3 dadogását cikizték volna ki, vagy azon derülhettünk volna, hogy Brian3 milyen dühösen toporzékol és töri szét a táblákat az emberek fején, mivel azok mórikálva táncolják körbe az álló phalloszu aranyborjút. Gondolom kicsit ellilulna a fejed. Vagy mondjuk Brian2-ről készülne film és a főhős szexuális étvágyát tennék nevetség tárgyává.

De ez tényleg nem vitatéma, hogy kiből lehet nagyobb viccet költeni. Sajnos tudjuk, hogy csak az igazán fontos dolgokon lehet a legjobban nevetni. Ezáltal ezekkel a témákkal lehet a legjobban pénzt csinálni. A Python brigád nyilván jót kaszált.

Esetleg úgy is be lehet állítani a dolgot, Python-ék bemutatják a kort, a milliőt, áldozatosan segítve ezzel az emberek tisztánlátását. Hát valóban láttunk már néhány túlzóan nagy költséggel készült filmet, ahol a Jézus korabeli zsidóság élete és szokásai a korabeli római, de talán a mai angol arisztokratákat is megszégyenítették. Szerintem sem a lealacsonyító Python film, sem ezek a kosztümös filmek nem mutatnak a korabeli emberről semmit. Az igazság valahol máshol van.
Üdv:
decibel

tel-avivi ugynok Creative Commons License 1999.08.10 0 0 57
Ugyan mar, decibel! Ne lovald bele magad ennyire. "Mi sok oldalrol megalazott zsidok" is tiltakozhatnank egy-ket dolog miatt, pl. Mrs. Cohen abrazolasa, vagy a Judeai Felszabaditasi Front es hasonlok szerepeltetese. Ezeket emlekezetbol ideztem, mert en sem most lattam a filmet, ami amugy nalam sem aratott osztatlan lelkesedest. Azt elhiszem, hogy pl. a kereszt-jelenet joggal sertheti valakinek a vallasos erzeseit. Mindamellett a film jol bemutatja a tomegpszichozist, es a legendak keletkezesenek, illetve terjedesenek modjat, raadasul humorosan.

A "Brian3"-ra pedig van pelda, nem is egy. Alabb idezte valaki a Jakob rabbi kalandjait, de gondolhatunk nyugodtan a kozelmultban bemutatott "Az elet csodaszep"-re is. Akkor most mar 1:1? :-)

decibel Creative Commons License 1999.08.10 0 0 56
Sziasztok!
A szóban forgó filmet vagy 3 éve láttam, most nem. Akkori élményem az volt, hogy a készítők nagyon gyávák, de igencsak hatásosak.

Valami hasonlót műveltek, mint Hofi a szocializmusban. Hofi jeleneteiben mindig a szocializmusról volt szó még akkor is, amikor nem arról beszélt a Hofi. A szocializmust szidta a színész, de ahhoz, hogy szidhassa, rendszeresen dicsérnie is kellett azt, különben a rendszer nem engedte volna megszólalni. Az emberek egy része a kritikáért bátornak, a másik része az engedélyért nyalizásért, rendszer kiszolgálónak tartja Hofit.

Ebben a filmben Hofihoz hasonlóan csak egy dologról van szó. Csaknem minden jelenetben egy bibliai történet rejtőzik, amelyet mint a nevetséges Brian és társai történetét adják elő néha jó poénokkal segítve a filmet. Természetesen Jézus történetéről van szó, a film minden kockája erről szól még akkor is, amikor éppen a történet teljesen másfelé kalandozik. Ezek a másfelé kalandozások arra valók, hogy bizonyítsák a naiv hívő számára (mint Hofinál a szocializmust dicsérő betétek) itt szó sincs Isten káromlásról, a sztori nem is ugyanaz. Itt csupán egy egyszerű humoros történetben vehetünk részt, amely csak véletlenül emlékeztet bennünket Jézus Hegyi beszédére, Isten fia elfogatására, meghurcoltatására, keresztre feszítésére.
Gyávának azért nevezem őket, mert nem mertek egyenesen cikizni, Hofi módra maszatoltak.

Mivel a poénok jók elhittük, hogy a film készítői az ostoba, szerencsétlen Brian történetét nem az Újszövetség átszabásával nyerték. Elhisszük, hogy egy "modern, szellemes" történet csak jó lehet, sőt művészet, még akkor is, ha leköpnek vele bennünket. Mi sok oldalról magalázott keresztények itt tartunk, ha nem közvetlenül a képünkbe köpnek, hanem csak a cipőnkre, akkor még nevetünk is a huncutságon. Talán azért is van ez, mert tudjuk azt is, hogy a köpködők (a tolerancia, másság, liberális gondolkodás bajnokai) a gravitáció törvénye ellenére saját magukat részeltetik igazából nyálukkal.

A tolerancia kérdéséhez tartozik, hogy milyen érdekes, hogy nem volt részünk akkora szerencsében, hogy azt a történetet élvezzünk a Python társaság jóvoltából, amikor egy Brian2 Mekkából Medinába menekült volna, esetleg egy Brian3 Egyiptomból menekítette volna ki az ő szerencsétlen népét. Igazán tudnám értékelni a társaság "bátorságát" más verzióban is.
Lehet, hogy a tolerancia bajnokai mégis mi keresztények vagyunk, akik a humorba öltöztetett nyáladzást oly régóta konstatáljuk a hülyék iránti atyai nyugalommal?

ouzo Creative Commons License 1999.08.09 0 0 55
Kedves Braveheart!
Ez jó poén volt. Én azokat a poénokat szeretem igazán, amikben az élet és valóság fanyar iróniája érzik ki.
Kedves Vang So!
Én tudok még egy olyan egyházat, amiben van humor. A Vonnegut által kitalált "Abszolút közömbös Isten egyháza", aminek a jelmondata az, hogy "Törődj a saját dolgoddal, Isten is majd törődik a magáéval".
Ennek a jelentése pedig ugyanaz, amit mások úgy fogalmaztak meg, hogy "kíváncsi lennék, hogyan magyarázkodik a sok emelkedett lelkű, mélyen vallásos, igaz hívő ember, amikor az ajtóban megkérdezi tőlük St. Péter, hogy ugyan mondják már el, mit csináltak a gondjaikra bízott földdel? ".
Ezek ugyanis azt csinálják, hogy sorukat ki nem várva, Istent keresik egész életükben, művelik a lelküket, szellemüket, hogy Isten fényességét még az életükben elérjék, ahelyett, hogy azt csinálnák, amit ISten mondott az embereknek, amikor kidobta őket a Paradicsomból. Szerintem a Földön élve élni kell, szenvedni kell, dolgozni kell, mulatozni kell, meg kell enni ezt az édes-csípős-savanyú-sós-keserű falatot, amit életnek hívunk. Persze aki ambróziát akar kóstolni, annak nem ízlik ez az íz.
Üdv:
Ouzo
Horatius Creative Commons License 1999.08.02 0 0 54
Végre valaki bemutatta, hogy mi történt valójában.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!