Kislaki Merlot 2017: pár éve még jó bor lehetett, mára elfáradt. Szinben, illatban, izben átesett a határon, éppen iható még. De élvezeti értéke minimális már, inkább nem ittam meg. Kólával még elmegy :)
Megkezdjük a hideg, vörös szezont, a nyári sörös, pezsgős időszak után.😎
Geografico: Brunello di Montalcino 2018
Mély rubin szín, picit barnás pinós széllel. Illatban zárkózott, édes pirosak jönnek. Vastag test, amit a magas (14%) alkohol megtámaszt. Szép egyensúly, középen érezni a lehelletnyire édes hordót, ami szépen integrálódott. Utóíze közepes, inkább fanyar. Kibontás után gyorsan nyílik, és az egyensúly miatt megugorja a 4 pontot, de itt meg is áll.
4,0 pont
Egy Velence melletti Ristop-ban vettem a nyáron. Akciósan 24, - Euro-ra emlékszem.
OFF: Az óriásvírusok megeszik az amőbákat! -Ezt nem szabad kihagyni.
ON: Igyunk erre egy jó találdkimit! (Édes vörös bor, aszúsodott szőlőszemekből készült, színe halvány kárminpiros, finom, friss eredetű primer gyümölcsösség jellemzi, mely zamatában és hosszú utóízében is jelen van. Rendkívüli illata miatt is (!!) borkülönlegességnek számít.
Hát ja. Világszerte visszaesett a kultúrált borfogyasztás (meg a nem kultúrált is), és ennek nem az egészséges életmód az oka. A rossz minőségű szeszek átvették a vezetést, a koktél alapanyagok, műitalok tarolnak.
Ilyen állapotok idején egy ilyen megmondó embernek a jó bort és a hozzá kapcsolódó kultúrált fogyasztást kellene népszerűsítenie, alternatívaként megneveznie, és nem belepislogva a kamerába azon sopánkodnia, hogy lám, ma is 8 seggpicsa részeg, bedrogozott partiarcot kellett visszahoznia a halálból...
Mert az okostojás nem érti, hogy a fiatalok töményet vedelnek. nem is keveset. Akkor már jobb a bor.
Hétvégén voltam kocsmában. Mellettem piált két huszon-harmincas csaj. Amig én ott voltam, kb. másfél órát, addig megittak két whiskyt meg 4 fényt. Plusz a kisérő sör. Csak lestem.
Elég gyenge a felhozatal, de pár hónapja ittam, egy Hagymási 2019-es Kadarkát. Szerintem az jó volt, Eleve a fajta megszabja a saját korlátait. A beéréssel vannak általában gondok Hamarabb lerohad, és általában a forgalomban kapható kadarkák nagy része éretlen jegyeket mutat.
Tegnap Királyudvar kóstoló volt a Mitiszolban. Érdekes, hogy a régi tételek milyen jól muzsikálnak. 2009-es Henye pezsgő nagyon szép, a 2006-os Sec bámulatos. Remeéljük a mostani évjáratok is így öregszenek majd.
Gondolkodtam azon, hogy sok év eltelte után kinézek, de az időjárás és egyéb okok miatt nem mentem. Ezek szerint olyan sokat nem vesztettem.
A grúzoknak sokféle boruk van, a belépő szint általában nem jó és gyakran félédes. A jobbak úgy 8-10 eFt-tól indulnak, lehet nem ez utóbbi piaci szegmenst célozták meg nálunk.
A Budai várban amerre fordultam csak VIP fogadás volt . Pl. Telekom ügyfeleknek, SPAR- akárkiknek, Vincze VIP klub, vagy mifene, tudnám én minek mentem...
Ja a grúzok nagyon kedvesek voltak, csak gyenge borokat kínálgattak...
Nem volt probléma ezúttal sem. Rendeléstől számolva 4 munkanap alatt jön, a UPS értesítés után 24 órán belül nálunk volt a pakk. 12-es masszív kartonokban érkezett a matéria, a dobozon jelezve az orientációt és a törékeny árut.
Ügyfélszolgálat 10 pont, jelezték, hogy valamelyik tételre várni kell, cseréljék-e esetleg másikra.
Nagyon komoly a szortiment. Ha nincs konkrét elképzelés, órákig lehet bogarászni. Persze ennek köszönhetően nálam mindig több palack kerül a kosárba, mint amire eredetileg terveztem. 😁🤘
Meg kell mondjam bátor vagy ilyen hőhullámok idején külhonból rendelsz, de akkor szerencsére nem lett hősokkos egyik palack se. Akad a vinello-nál sok kedvemre való tétel, a kérdésem annyi hogy pl mennyire volt törésbiztos a csomagolás?
Mostanában ismét rákaptam a SB-ra, miután pár évig alig-alig ittam a fajtát. Nekem a hazaiak közül a Kősziklás mellett a Haraszthy jött be leginkább idén.
Aztán pár hete a vinello-nál volt egy nyári akció, plusz megtudtuk spórolni a csomagküldés költségét, így összedobtam egy tematikus sort.