Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 1,5 órája 0 0 69096

Lisicza Zöldveltelini 2018

Egy vendéglátóhelyen kóstoltam pár napja Légli Ottó szégyenletesen gyenge 333 nevű borát, na ez még annál is üresebb, igaz, másfél litert kapunk belőle nagyjából azonos áron. Tehát ennek a veltelininek az intenzív savanyúságon kívül gyakorlatilag semmi íze nincs - viccből a kedves kereskedők "frissítőnek" és "ropogósnak" szokták nevezni az ilyen beltartalom nélküli izét. Ha szeretném a fröccsöt, talán annak elmenne...

Magnum kiszerelés a Borhálóból, kb. 1500 Ft/1,5 l, 2 pont

BZoltan Creative Commons License 6 órája 0 0 69095

Szerintem ugyanezt a szép szokást ki lehetne terjeszteni a dobozos tejekre vagy akár a jól csomagolt ömlesztett sajtokra. Azokon is van dátum...

Előzmény: Hepci (69094)
Hepci Creative Commons License 11 órája 0 0 69094

"Szekrénytető Reserva"

:DDD

 

Egyébként csatlakozom, szerintem semmi spirituális értéke nincs egy feltehetőleg megpimpósodott magyar bornak, rásózni tájékozatlan honfitársainkra pedig - khmmm - nem túl nemes cselekedet...

Előzmény: HDO (69093)
HDO Creative Commons License 18 órája 0 2 69093

Igazából magamból indultam ki - ebből a szempontból rettenetesen puritán a gondolkodásom. Bort azért veszek, hogy megigyam. Abban a hitben ajándékozok, hogy megisszák - pont ezért nem is vennék vaterán árult Szekrénytető Reserva-t. Bennem valahogy nem ébreszt romantikus gondolatokat, hogy nézegessek egy ihatatlan állapotú 76-os aszút. De elfogadom, ha valaki másképp gondolja. :) 

Előzmény: alkotasu (69091)
lazaridi Creative Commons License 1 napja 0 2 69092

Szepsy, Király Hárs 2009

 

Azért voltam kíváncsi, mert a múltkor egy ilyen palackot vettem a duty free-be Bpesten es adtam egy bort nagyon jól értő olasz kollégának.

Szóval kiváncsi voltam mit is adtam ajándékba és kerestem egyet a pincében.

Nyitáskor hát mit szépítsem büdös volt. Én azonban bátran megkóstoltam, majd meg is ittam egy pohárral. A zavaró illat napról napra csökkent, az ízélmények maradtak, rendkívül finom tele fehér húsú gyümölcsökkel. Úgy emlékszem frissen palackozva anno ez a bor megközelítőleg nem nyújtotta ezt az élményt. A szaglószervek elleni támadás ellenére 7 pont és ez szerintem még tárolható bor.

alkotasu Creative Commons License 2 napja 0 0 69091

Vagy emlékbe. Esetleg emlékbe kapja, mert abban az évben született. Én sem gondolom, hogy meg fogja inni az illető. De ki sem fogja önteni. De az időnek van némi értéke, mert az időgépet csak Köbükiék, meg Mézgáék használták.
Amikor egy párszáz éve a tenger mélyén fekvő hajóból felhozzák a rakományt, a közöttük lévő bort sem szokták meginni általában. De mégsem öntik ki azt sem. (Állítólag valaki megkóstolta egy ilyen palack tartalmát, és iszonyú rossz volt. De mire számított  vajon?)

Előzmény: HDO (69090)
HDO Creative Commons License 2 napja 0 2 69090

Miért vesz az ember bort? Szerintem azért, hogy megigya. Esetleg befektetésként, hogy évek múltán haszonnal tovább értékesítse - de ott megint azzal a céllal veszi meg tőle valaki, hogy megigya. Szóval lehet, hogy a boraidat megvették, de ez még nem igazolja azt hogy ezek iható borok voltak - sőt, jó eséllyel úgy végezték/végzik, ahogy akov jósolta. Te annyival vagy beljebb, hogy nem neked kell kiönteni a lefolyóba.

Előzmény: alkotasu (69089)
alkotasu Creative Commons License 3 napja 0 0 69089

Kicsit hosszú idő után néztem ide vissza. Nem emlékszem, hogy akkoriban olvastam volna már ezt a hozzászólásodat, de így utólag visszanézve az időben a dolgokat, csak félig volt igazad.

 

Azt elfogadom, hogy az örökölt boraim élvezeti értéke nem volt nagy. De azt az élet nem igazolta, hogy 0 az értékük, mehetnek a lefolyóba. A 3 dobozos sima borért (furmint, ó-furmint, muskotályos) is kaptam kb. 3-4000 Ft-ot, az aszúkért 10.000-14.000-ig, a szamododniért is kb. 6-8000-et. Nem állítom, hogy ebből meg lehetett gazdagodni, nem is gondoltam ilyet, de azért tízezres nagyságrendben kiönteni ezeket a borokat luxus lett volna.

Pl. az egyik vevő azért vette meg az egyik évjáratot, mert egy barátjának szánta születésnapjára, ugyanis abban az évben született.

Előzmény: akov/Borrajongó (58803)
barkócza Creative Commons License 5 napja 0 1 69088

Csehországban jártam a héten egy kis konferencián, és két borral kapcsolatos élményben volt részem. A konferencia maga egy a cseh akadémia tulajdonában lévő barokk kastélyban zajlott. És a kastély éttermében volt ház bora! Száraz fehér. félszáraz fehér, vörös és rozé is. Ebből a vörös felejthetős, a száraz fehér jó, a félszáraz fehér viszont megdöbbenésemre egy Solaris volt. Alig akartam hinni a fülemnek, és persze Oechsle olvtárs jutott az eszembe. Megkóstoltam, kis szellőzés után egy nagyon szép, tartalmas bor képét mutatta (talán az édesség mellé egy picit több sav elfért volna). Szóval hajrá Solaris, rögtön fel is lelkesedtem, hogy az újonnan vásárolt kis telkünk Biancáit legalább részben át kéne oltani Solarisra. Meg persze sárfehérre, bár az kényes, és félek, hogy csak tönkreteszem...

 

A másik, hogy vacsoránál beszélgettem az egyik idősebb japán professzorral sörről, borról. Na mit mond, hogy milyen bort szeret? Hát a Feteasca Neagrát! Mondom, hol találkozott vele? Hát lehet kapni román bort Japánban, mutatja is a képét a telefonján - nem volt nálam szemüveg, de azt hiszem, Prahova völgyi borok voltak. Azt hittem, leesek a székről.

Jocó0423 Creative Commons License 2019.06.19 0 0 69087
Előzmény: Hepci (69086)
Hepci Creative Commons License 2019.06.19 0 2 69086

Én szekszárdi (Mészáros) fehér pinót kóstoltam egyszer, nem volt valami nagy élmény: kevés ízzel rendelkező kvázi fröccsbor, ahhoz képest drágán.

Előzmény: HDO (69085)
HDO Creative Commons License 2019.06.18 0 0 69085

Szeremley-től én sem, de most hogy rákerestem, a Szent György Hegyen és Etyeken is találtam egy-egy pincét, akik próbálkoznak vele. Még vagy tíz éve kóstoltam SzH fehér pinot-ját, de felidézni sem tudom milyen volt. :)

Előzmény: Hepci (69084)
Hepci Creative Commons License 2019.06.18 0 0 69084

Nem tudom, én még nem találkoztam vele.

Előzmény: syntaxerror (69083)
syntaxerror Creative Commons License 2019.06.17 0 0 69083

Regebben volt pinot noir feherbora, amit kedveltem. Letezik az meg?

Előzmény: Hepci (69082)
Hepci Creative Commons License 2019.06.17 0 1 69082
BZoltan Creative Commons License 2019.06.17 0 0 69081

Olyan mint a mandulának csak jóval kesernyésebb.

Előzmény: naivkezdo (69080)
naivkezdo Creative Commons License 2019.06.17 0 0 69080

Milyen íze van a barackmagnak? 

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (69078)
BZoltan Creative Commons License 2019.06.17 0 0 69079

Hú, az egy nagyon emlékezetes bor. Ő képviselte a Somlót valamikor kétezertizenkevésben egy londoni Master of Wine Institute kóstolón ahol 20+ Master of Wine gyúrta ki magát kárpát-medencei borokból.

 

Előzmény: lazaridi (69077)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2019.06.17 -3 0 69078

Castell d'Encus Taleia 2017 Sauvignon Blanc

 

Semillon és Sauvignon blanc, fadugos, hordos erleles.

Vadelesztokkel erjesztettek 12. században hegyoldakba vájt kokamrakban.

Asvanyos illat, a korty hosszu és telt haraphato a test könnyű, savak hosszan tartanak és elegánsak. Gyönyörűen integrálták, a lecsenges percekig tart.

Nem a brutál "leszolitos" telibol mellbe (az sem rossz) új zélandi vonal hanem a kulturáltan bemutatkozos de azért utánna baszunk egyet lavorba, jajj igyalak meg jelenseg. A savak korty vezetése is érdekes. Az ujzelandiak (amelyeket eddig kostoltam) felviszik a hangsúlyt fenntartják majd így távoznak. A korty eleje es közepe itt lagy majd hangsúly fel és hosszú lecsenges. Elegáns. Finom. Orulok neki. Ez leginkább a megkomponált savaknak köszönhető

 Nehéz besorolni a két vonal, vágott füves csalanos vagy  citrusos gyümölcsös barmelyikebe, inkább mind a kettő egy kicsit. Főleg zoldalma, (melegedve az illataban is) így van benne némi sampanyra emlékeztető, sárgabarack, barackmag és a gyógyjovenyesseg, fu csalán pedig a korty vége fele.

Melegen ajánlom, de jol lehutve.-;)

 

Vivino 3.9

 

Decantalo (21 euro körül)

 

lazaridi Creative Commons License 2019.06.16 0 0 69077

Éppen érzékszervi bevizsgálás alá vetek egy SAP 2009-es Olszrizlinget. Már harmadik napja.

Érdekes, hogy szellőztetni kellett, így lett nagyon nagoyn jó.

Barackos, picit gyógynövényes, textúrált és komplex, nagyon harmonikus. Adjunk neki egy 8 pontot.

 

csite Creative Commons License 2019.06.16 0 0 69076

Beszédes, de jobban jársz elsőre, ha olyasvalakinek mutatod a bort, aki tapasztalt és tud valami támpontot adni, hogy mitől lehet. Ezért javasoltam az érzékszervi dolgot, ha ott jót mondanak(mármint oknak), akkor javasolnak vizsgálatot úgyis, ha rosszat, és megvizsgáltatod velük, akkor számonkérheted őket, hogy miért ezt javasolták.

De egy jó tanács, kóstold meg 3-4× még a bort, mielőtt laborba viszed, hogy biztosan keserű-e.
Próbáld minél frissebb, semlegesebb szájjal (ne kaja után, ne fagyi, vagy kávé után, ..)

Előzmény: naivkezdo (69074)
BZoltan Creative Commons License 2019.06.16 0 0 69075

A polifenolok okozhatják a keserű ízt. De ha kimutatják akkor mit csinálsz? Én az egyetlen dolog amit olvastam erről az a kazeines derítés. Szükségünk erre szerencsére még nem volt. A 2016-os jégverés után derítettek sokan a Somlón kazeinnel. De szerintem ez nagyon durva beavatkozás.

Előzmény: naivkezdo (69074)
naivkezdo Creative Commons License 2019.06.13 0 0 69074

Az egyértelmű volt, de pl polifenol nem beszédes? 

Előzmény: csite (69073)
csite Creative Commons License 2019.06.13 0 2 69073

Érzékszervi minősítés és kezelési javaslat

Előzmény: naivkezdo (69071)
dezso Creative Commons License 2019.06.12 0 0 69072

Ez is off (legalabbis szokatlan):

 

Pelle pezsgo 2016 extra brut: elsore elesztos illat, vad savak.  Ebben a hosegben frissit, de a savai meg nekem is erosek, noha nem ijedek meg konnyen az ilyesmitol.

naivkezdo Creative Commons License 2019.06.12 0 0 69071

picit megtöröm a csendet egy offal megint, elnézést.

SZIE labortól kaptunk egy árlistát, hogy mit tudnak vizsgálni.

Nem is az ár az érdekes, hanem ezekből mit javasolnátok, mit kérjek ami segíthet a keserűség okát kideríteni?

Alkohol meghatározás

  • Malligand készülék
  • Sűrűségmérő
  • Lepárlásos módszer

Cukor meghatározás

  • Schoorl-módszer
  • Mustfokoló (alkoholmentes)
  • Refrakció mérés

Extrakt meghatározás

Titrálható sav

Illósav tartalom mérés

pH érték meghatározás

Kénessav meghatározás

  • Szabad SO2
  • Összes SO2

Összes vastartalom

Szín

  • intenzitás
  • árnyalat

Polifenol (összes)

Katechin

Antocianin

Leukoantocianin

Próbaderítések

  • Csersav-zselatinos
  • Bentonitos
  • Kovasavszol zselatin
  • Szénkezelés
  • Kékderítés
  • Savtompítás
  • Cupfár próba H2S kezelésére

Állóképességi vizsgálatok

  • Meleg-, hideg-, rázó-, levegőpróba

Almasav enzimes vizsgálata

Borkősav vizsgálata

Citromsav enzimes vizsgálata

Tejsav enzimes vizsgálata

Szorbinsav meghatározás

 

Próbaszűrés (2l/minta)

  • Lapszűrővel (EK)
  • Membránszűrővel (0,4 µm)

Érzékszervi minősítés és kezelési javaslat

Vízvizsgálat (teljes: nitrát, keménység, mikrobiológia, fémion)

Szénsavas italok (CO2 tartalom + hőfok)

HPLC mérés/minta (rezveratrol, sikiminsav, stb.)

Előzmény: naivkezdo (68829)
Hepci Creative Commons License 2019.06.09 0 0 69070

Arról, hogy végtelenül barátságos vagyok?

:)

Előzmény: kifli (69069)
kifli Creative Commons License 2019.06.09 0 0 69069

Szeretnel errol hosszabban is beszelni?

Előzmény: Hepci (69067)
Z-vitamin Creative Commons License 2019.06.08 0 0 69068

De. A méret fontos. Minden más csak PC :)

Előzmény: Hepci (69067)
Hepci Creative Commons License 2019.06.08 0 0 69067

Nem a méret a lényeg.

Egyébként is végtelenül barátságos vagyok...

Előzmény: Z-vitamin (69063)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!