Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 30 perce 0 0 85853

Igen, egy az akváriumi levegőztethetőhöz  nagyon hasonlító berendezéssel csinálják a korszerű technoborászatok mikrooxigenizálni a boraikat. De valamiért a jó minőségű tölgyfából készült hordók hozzáadott értéke sokkal magasabb.

Előzmény: altimus (85850)
naivkezdo Creative Commons License 45 perce 0 0 85852

Milyen hordókkal van tapasztalatod? Úgy értem melyik Kádár hordóit próbáltad és melyiket tartod ez alapján nyerőnek?

Én csak kicsikkel játszom, hogy tudjam egyedül cipelni, de ettől még hasznos a nagyok tapasztalata.

Előzmény: Benő Kemenczés (85832)
Hepci Creative Commons License 1,5 órája 0 0 85851

Mibe fájhat egy olyan 2000 literes hordó, amiben a labanc sztárborászok érlelik a rizlingeket?

Előzmény: Benő Kemenczés (85835)
altimus Creative Commons License 2 órája 0 0 85850

Igen, most olvasgatok errol a hordo kerdesrol. Latom, hogy az oxidacio az egy pont amirol irogatnak. (nem irom, hogy be kell dobni a tartalyba egy akvarium levegoztetot).

 

A guminoket meg ne szoljuk le, ebben a covidos idoben!

Előzmény: naivkezdo (85848)
BZoltan Creative Commons License 2 órája 0 0 85849

Hát, sajnos nem :) Nagyon nem.

Előzmény: altimus (85847)
naivkezdo Creative Commons License 2 órája 0 0 85848

Guminő,  amit írsz. Plusz hol van a mikro-oxidáció a tartályban?

Sehol. Még a műanyagban van ha jól tudom, de más.

Előzmény: altimus (85847)
altimus Creative Commons License 2 órája 0 0 85847

nem akarnek ebbe a kerdesbe beletrollkodni, erteni meg egyatalan nem ertek hozza, de egy szuper tolgyfahordo nem helyettesitheto-e egy inert, acel tartallyal, amibe egyszeruen beledobsz par tolgyfa darabot?

Előzmény: BZoltan (85844)
BZoltan Creative Commons License 3 órája 0 0 85844

Hajaj :) Nagyon nem mindegy, hogy az "olcsóbb" szlovén cuccot kapom-e vagy a grófi erdők sokszáz éves tölgyeiből válogatnak kimondottan nekem :)

Előzmény: shiraz2 (85842)
BZoltan Creative Commons License 3 órája 0 0 85843

Nem azt írta, hogy az egész termelésben, hanem a  borászati technológiában. Az egész termelésben a legizgalmasabb kérdés a talajélettan. A borászati technológia alatt én azt értem ami a szőlő feldolgozása után pincében történik.

Előzmény: shiraz2 (85841)
shiraz2 Creative Commons License 3 órája 0 0 85842

stockinger és stockinger között is van óriási különbség! 

Előzmény: BZoltan (85836)
shiraz2 Creative Commons License 3 órája 0 0 85841

ezt kérlek indokold meg, h miért a fahordó a legizgalmasabb kérdés a termelésben!

Előzmény: BZoltan (85834)
shiraz2 Creative Commons License 3 órája 0 0 85840

ahogy írtam, te úgy látod ahogy szeretnéd, elfogadom a más véleményedet. én mást látok belülről. ennyi.

Előzmény: BZoltan (85787)
shiraz2 Creative Commons License 3 órája 0 0 85839

az átlagfizetés a gyarmati sorban lévő országpkban szerintem politika

Előzmény: altimus (85784)
BZoltan Creative Commons License 3 órája 0 0 85838

A következő lépés az lenne (lesz), hogy tájékozódom, hogy a a Stockinger előtt még milyen megbízható és menő kádárok munkáit használják az igazán menő fehérboros borászatok Franciaországban, Ausztriában és Németországban. Akarok szerezni akár használtan is egy vagy kettő ilyen hordót 5 hektós méretben. Nyilván nem a vadonás új Ferrari meg Aston Martin az én kategóriám, de egy 5-10 éves prémium BMW vagy Mercedes kalibert szerintem már meg tudnék fizetni. Aztán jöhet a játék, hogy erjeszteni benne, érlelni benne a hordó szempontból érdekesebb fajtákat. 

Előzmény: naivkezdo (85837)
naivkezdo Creative Commons License 3 órája 0 0 85837

Látod rám számíthatsz:)

 

Hordó téma izgat, nem egy mondatos a kérdés és a válasz sem, de merre mennél tovább? Mit tartasz előre lépésnek hordó ügyben?

 

Előzmény: BZoltan (85820)
BZoltan Creative Commons License 4 órája 0 0 85836

Amivel nem is lenne semmi baj :)  Értem én, hogy ez úgy megy, hogy az 500 éves tölgyfából készült Stockinger hordó az egy Stradivarius.

 

De azért majdnem sírva fakadtam amikor egyszer, régebben láttam a Kreinbacher pincében úgy húsz darab tíz hektós Stockingert teljesen használaton kívül, mert ők nem hisznek a hordós borokban. Gondolom eljön az idő amikor kikúrják őket a pinyó elé és muskátlit ültetnek beléjük. Azóta nem tudom, hogy használják-e őket, de lehet, jobban sírnék ha megtudnám, hogy a kétezer forintos furmintjukat érlelik bennük.

Előzmény: Benő Kemenczés (85835)
Benő Kemenczés Creative Commons License 4 órája 0 0 85835

Hát igen, árakban határ a csillagos ég.

Előzmény: BZoltan (85834)
BZoltan Creative Commons License 4 órája 0 0 85834

A hordó szerintem a legizgalmasabb kérdés az egész borászati technológiában. Ha lenne rá pénzem akkor 3-4 év alatt szépen lassan lecserélném a teljes edény készletemet. Nem rosszak a mostani hordóim sem, lehet bennük szép bort csinálni. De pontosan tudom, hogy a felső házba a belépő egy sokkal fineszesebb, sokkal kifinomultabb és jobb minőségű hordómunka az alap.

 

De az igazán jó hordók borzalmasan drágák. Persze...Ceterum censeo ...  :) ha a magyar piac kifizetné a magyar csúcsborokért azt a 7-8 ezer forintot amit az osztrák középkategóriáért kifizet akkor lehetne gondolkozni ilyen fejlesztésekben.

 

Előzmény: Benő Kemenczés (85832)
BZoltan Creative Commons License 4 órája 0 0 85833

Hmm... nos, akkor legyünk egy incifincit provokatívak :) és csapjunk bele a lecsóba.

 

Szóval, tényleg? Valóban? Biztosan?

 

Fényes tekintetű nemzetvezetőnk (vagy inkább táltosunk) ha jól tudom 1990-ben és 1994-ben indult egyéni válaszókerületben és mindkét alkalommal úgy elverték mint szódás a lovát. Szóval egyéni legitimációja nem nagyobb a Gazdának sem mint volt Kádárnak vagy Rákosinak.

 

Amúgy a maga rendszerében és maga alkotmányos viszonyai között Kádárnak teljes legitimációja volt.  1985-ben Kádár is országos listáról szerezte meg a mandátumát. 

 

Arról persze lehet vitatkozni, hogy az 1983. évi III. törvény alapján megtartott 1985-ös választás hogyan viszonyult például 2018-as választások legitimáció szempontból.  Szerintem csak a módszerek lettek kifinomultabbak és a nemzetközi helyzet szebb kulisszát követel meg. De ugye nagyon hülyének kell ahhoz lenni, hogy ne lássuk be mennyire durván lejt a pálya.

Előzmény: kifli (85825)
Benő Kemenczés Creative Commons License 4 órája 0 0 85832

Hordóhasználat jó megválasztásában szerintem nagy lehetőségek vannak. Évek óta kiemelten érdekel ez a téma. Izgalmas játék.

Előzmény: BZoltan (85820)
altimus Creative Commons License 6 órája 0 0 85831

A napokban volt hir, hogy Kovacs, (az egykori kulugyminiszter, eu kepviselo, eu biztos), "luxus" idosek otthonaba koltozott, ahol "sokszazezer forint" a havi ellatas ... Arrol nem irt a cikk, hogy Kovacs eu nyugdija (amit az eu folyosit) hanysokezer euro, aminek a toredekebol fizetheto a "luxus" nyugdijasotthon. Az osszes cikk csak arrol szolt, hogy kell gyulolni es utalni egy oregembert, aki megengedhet egy kvazi normalis 30 negyzetmerert, napi haromszori etkezessel, maganak oregkorara.

 

Arrol a hirek nem szoltak, hogy epp 200 milliarddal dragult a Bp-Belgrad vasutvonal epitese, illetve, hogy Lolo epp einstandolt vagy 30 ezer km gazvezeteket es a fel orszag gazellatasa ezentul az o biznisze.

Előzmény: Hepci (85830)
Hepci Creative Commons License 7 órája 0 0 85830

Biztos mérik a pártközpontban - igazából kíváncsi lennék rá, hogy ez a propaganda vajon hatékony vagy kontraproduktív?

Bizonyos szint fölött az ember még akkor is megutálná ezt a világot, ha egyébként a Pocak egyéb tettei még nem verték ki nála a biztosítékot.

Amikor néha belehallgatok a mamámnál a közrádióba, és szintén nála látok némi köztévét kapcsolgatás közben, simán elképedek. Lehet a "közrádióban" műsor arról, hogy egy ellenzéki párt vezetője konkrétan mennyi pénzt keres különböző forrásokból? Vagy kérdezgethetik a "köztévében" koronavírus-helyzet kapcsán ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogászt, és az komolyan válaszol a kérdésekre? Ezt vajon komolyan gondolhatják valakik közpénzből, köztévéként? És mi lesz ezzel a sleppel, ha már nem a fidex lesz hatalmon netán? Gondoltak erre? Minden ilyen "újságírót" alkalmazni fog M. Lőrinc, vagy esetleg az SZFE? Vagy mind beállnak sajtósnak a Puskás Akadémiára? Netán hamut szórnak a fejükre és sűrű bérmálkozás közepette felesküdnek fenséges Gyurcsótány Ferencre, az új Imperátorra?

Ez nem Orwell világa egyébként (még), hanem inkább Örkényé.

Előzmény: kifli (85828)
altimus Creative Commons License 7 órája 0 0 85829

nem, ezen nincs mit vitatkozni, ezek tenykerdesek. dol a mediabol, hogy braziliaban pusztulnak az emberek, mint a legyek, a covid miatt es hogy hegyekben allnak a halottak. de azt nem irjak, hogy mo-on lakossagaranyosan tobb mint ketszer annyian halnak meg naponta covidban, mint braziliaban.

 

nekem nincs tv-m, a kozmediat se hallgato, figyelem, kesma kiadvanyok se kerulnek el hozzam, de mazochizmusomnak koszonhetoen a youtube-on neha megnezek 1-1 hirtv-s musort, csak hogy kepbe legyek. konkretan _minden egyes_ mondat ami elhangzik hazugsag es tenyekkel konnyen cafolhato. de a meghivott 2-3-4 ner kozeli seggnyalo csak mondja, csak mondja. a nep meg hallgatja ezt az arcatlan hazudozas cunamit.

Előzmény: kifli (85828)
kifli Creative Commons License 7 órája 0 0 85828

hát igen, ezen lehet vitatkozni

Előzmény: Hepci (85827)
Hepci Creative Commons License 7 órája 0 0 85827

Eléggé viszonylagos, hogy mi tekinthető szabad választásnak.

Pl. az a hely, ahol a "közmédiának" nevezett valami napi 24 órában vendettát gyakorol minden ellen, ami nem narancssárga, az vajon egy szabad ország?

Én elég sokat éltem a szocializmusban, de ilyen köztájékoztatást még nem láttam/hallottam. Ez legfeljebb az általam szerencsére nem ismert Rákosi-rendszerhez, vagy esetleg Hitler Németországához hasonlíthat.

Szerencse, hogy odáig még nem jutottunk, hogy elviszi a fekete autó az arcokat, akiknek nem tetszik a köz állapota, vagy esetleg putyini mintára rendszeresen öngyilkosságot követnek el.

Előzmény: kifli (85825)
van_Persil Creative Commons License 7 órája 0 0 85826

Kognitív disszonancia...

A sok jereváni tv-t nézö nem tudja felfogni, mekkora összegek tünnek el a NER-gömböcben, de a havi számlán láthatö összeget, ami az "ennyivel csökkent a rezsije a kormány rezsicsökkentése nyomán" sorban olvasható, igen (pedig valjójában rezsiemelés volt, + a szolgáltatók rombadöntése majd a Lölönek átjátszása). Értelmes, egyetemet végzett emberek úgy állnak hozzá, hogy a Gyurcsányra soha, meg a Fidesz támogatja a családokat, ezért rajuk szavazunk, akkor is, ha nincs munkánk, mert Tudjukki megígérte, hogy mindenkinek lesz munkája. A közmunkásokon meg számon fogják kérni, hogy kire szavazott, mert a falukban minden nemfideszesröl tudnak, és tudják név szerint hogy ki megy el. Budapest és az ellenzéki városok a fejük tetejére is állhatnak, a választás vidéken, a kisebb településeken döl el, ott pedig a Fidesz sokkal népszerübb, mert ott sokaknak csak a szabadon fogható csatornák vannak, meg a Kesma újságjai. Értelmes barátaimon látom, hogyan hat rájuk a kormány kommunkiációja: utálják a buzikat meg a migráncsokat, pedig élöben még nem láttak egyet se soha, mert ha láttak volna és lenne velük kapcsolatban negatív élményük, még megérteném a viszolygásukat.

Szóval, dicséretes az optimizmusod, de jelenleg én nem látom, hogy jövöre ez fog bekövetkezni.

Előzmény: BZoltan (85824)
kifli Creative Commons License 7 órája 0 0 85825

nono. Rákosit és Kádárt senki sem választotta meg egy szabad választások. ez óriási különbség.

Előzmény: BZoltan (85824)
BZoltan Creative Commons License 7 órája 0 0 85824

El lesz túrva a náthás 'csába ez az egész hóbeleblanc alaptörvényestől, Lölőstől, fociakadémiástól, a nemzet vőjével együtt...Gondolod, hogy Janukovicsnak nem volt meg a törvényes, alkotmányos alapja az arany vécékeféhez? Megvolt... és mégis ment a levesbe. Rákosinak, Hitlernek, Kádárnak talán nem volt meg a törvényes, alkotmányos hatalma? Aztán mi lett a vége a rendszereiknek? Ugyanígy lesz ennek is vége...csak a naívok ugyanúgy elhiszik, hogy ez a rendszer pont speciel örökké fog tartani, ahogy 1988-ban is volt még aki azt hitte, hogy az a rendszer örökké fog tartani.

Előzmény: van_Persil (85821)
BZoltan Creative Commons License 8 órája 0 0 85823

nem offtopikabb mint a NER elemzése :)

 

Én már megrendeltem néhány példányt ebből a könyvből.  Rendeljetek ti is: https://cserkiado.hu/elorendelheto/leningrad-9789632786414-17085.html

Aki nem tudja ki az a Gazda Albert annak ezt az immáron történelmi értékkel is bíró oldalat ajánlom: https://albertgazda.blog.hu/

Hepci Creative Commons License 8 órája 0 0 85822

A Stumpf István megmondta, hogy nem is csak fidexes és fidexhez közeli arcokkal töltik fel a kur(v)atóriumokat.

Ott lesz pl. Pécsen a jelentős szellemi függetlenségű Szili Katalin.

hahaha

Előzmény: van_Persil (85821)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!