Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2 órája 0 0 90794

Ok mivel nem mondtad hogy sok lesz, nyilván nem használhatod majd a borra a nagyseggű, lusta, nehéz, savszegény, maszkolt jelzőket.

Csak mondom.

Előzmény: Hepci (90790)
naivkezdo Creative Commons License 13 órája 0 0 90793

Somló-alsó (hegy lába)

Előzmény: bigup (90791)
naivkezdo Creative Commons License 13 órája 0 0 90792

Csak a zacsit áztatom. 

Előzmény: Hepci (90790)
bigup Creative Commons License 13 órája 0 0 90791

somlói?

Előzmény: naivkezdo (90788)
Hepci Creative Commons License 13 órája 0 0 90790

Beleültél?

Akkor szerintem elég lesz, én botritisz nélkül se szoktam annyit fürdeni. :)

Előzmény: naivkezdo (90789)
naivkezdo Creative Commons License 13 órája 0 0 90789

Eddig 4 és fél óra:))

Előzmény: naivkezdo (90788)
naivkezdo Creative Commons License 18 órája 0 0 90788

Botritiszes hárslevelűt meddig áztassam  szerintetek?

Hepci Creative Commons License 24 órája 0 0 90787

Csopak-Füred-Balatonszőlős-stb. középszerű termőhely?

Akkor valamit nagyon tudhatnak az ottani borászok, mert csak Figulánál több A-kategóriás fehérbor készül évente, mint az egész Somlón...

Előzmény: BZoltan (90783)
bigup Creative Commons License 24 órája 0 0 90786

Figula előtt le a kalappal, olaszrizlingben itthon szerintem nincs nála jobb és megbízhatóbb termelő, és nagyon normális a(z) (ifjabb) Mihály. (Na meg nekem plusz pont, hogy a család barátja volt Eszterházy. :)) Érdemes a dűlős olaszait vizsgálgatni, csak ajánlani tudom. 

Előzmény: BZoltan (90783)
Daeril Creative Commons License 25 órája 0 0 90785

Visszatart, hogy egy édesapját elvesztő igen fiatal srácot lemisiztek? Küzdőtt a gyerek mint malac a jégen , de szerintem derekasan helytállt. Érdemes Figula borokat kóstolni, én bátorítanálak.

Előzmény: BZoltan (90783)
joskabacsi Creative Commons License 26 órája 0 0 90784

A fajtát nem mondanám középszerűnek, az más kérdés, hogy mikkel találkozhattál.

 

Előzmény: BZoltan (90783)
BZoltan Creative Commons License 27 órája 0 0 90783

Nekem kimaradt az egész Figula sztori így azt sem tudom, hogy mi a kódexhez való viszonyulásuk. De én a kódexet úgy tartom kontraproduktív fasságnak ahogy van. Egy középszerű termőhelyen, egy középszerű szőlőfajtára csináltak a középszerűnél is gyengébb borászatok egy világklasszist megcélzó szabályzatot amit ők maguk sem szívesen tartanak be és ami a tudomány mai állása szerint nem eredményezhet jó bort még akkor sem ha betartják. 
A Figulától engem az tartott vissza, hogy ő volt az egyik első akit a boros közélet elkezdett Misizni... én pedig szekunder szégyenérzetet tartok ettől a Csabizós, Pistázós, Jucizós stílustól.

Előzmény: Daeril (90779)
Hepci Creative Commons License 1 napja 0 0 90782

Ez a "szerkezet" egy különlegesen tanulságos dolog. A Figula-olaszoknak vajon nincs olyanja? Az utóbbi években általam kóstolt, gyakorlatilag ihatatlan Jásdiknak pedig van?

A dolog lényege annyi, hogy amióta egyszer megkóstoltam egy, a "szaksajtó" szerint szerkezetre kigyúrt Demeter Zoltán-féle Kakas furmintot, azóta feszt röhögök az elmebetegeken, akik szerkezetet akarnak inni. Ennél már az is jobb, ha naponta seggbe kúratják magukat. :)

Előzmény: Daeril (90779)
joskabacsi Creative Commons License 1 napja 0 0 90781

Nem emlékeztem pontosan, de jó szívvel gondoltam rád miközben ittuk!

Van félretéve neked pár palack bor a dugi tételekből, találkoznunk kellene a közeljövőben! 

 

 

Előzmény: Hatvani Szabolcs (90768)
joskabacsi Creative Commons License 1 napja 0 0 90780

És a borász lenne a karmester aki a saját értelmezése szerint interpretálja a darabot?

Háát ... érdekelne, hogy mit ittál, talán nekem is segítene! 

:D 

Előzmény: Daeril (90763)
Daeril Creative Commons License 1 napja 0 0 90779

A Figuláék viszonyulása a Kódexes Csopakiakhoz egy elég tanulságos történet. Íz a szerkezet felett.

Előzmény: Hepci (90778)
Hepci Creative Commons License 1 napja 0 0 90778

Ez eléggé összevág azzal, amit én gondolok.

Tegyük hozzá, hogy baromi sok függ a szándéktól: meg lehet kóstolni, mit hoz ki a Lőcéből - nagyjából azonos árkategóriában - Figula és mit Jásdi, vagy éppen milyen a Sóskút és milyen irtózatos citromlevet ittam valamelyik másik pincétől a füredi borfeszten, szintén Sóskút felirattal...

Előzmény: Daeril (90773)
naivkezdo Creative Commons License 1 napja 0 0 90777

Annyira régen ittuk a most taglalt SAP juhfark 18-as alapbort, mindig csak a küképért küzdöttem.

De anno is úgy gondoltam, hogy ezen nem lehet fogást találni, most is.

Nincs itt kevés sav, pihentetés nélkül már kiderül, hogy jól emlékeztem.

Nem tudom mit fanyalognak ezen, nincs itt semmi maszkoló cukor, csak teste van.

Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 1 napja 0 0 90776

Amit adnak fogadd el, ha utnek szaladj el!

Előzmény: lazaridi (90775)
lazaridi Creative Commons License 1 napja 0 0 90775

Reggel aszongya a rádió, hogy a kormány 1,5 Mrd Ft-tal támogatja kis és közepes borászatokat a COVIDra hivatkozva. Állítólag 30 hektárig lehet igényelni 450 000 Ft/hektárnyi pénzt, de ezt még szorozzák a termőhelytől függően egy faktorral.

A támogatás vissza nem térítendő és évvége előtt kifizeti az államkincstár.

 

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 1 napja -1 1 90774

Itt legalább minőségi bort fogyasztanak. A helyszín Kesztölc, a Szivek Pince.

Előzmény: bigup (90747)
Daeril Creative Commons License 1 napja 0 0 90773

Én pedig azt gondolom, hogy összepárosították hedonizmus szintet a termőhellyel ami képes azt szolgáltatni a legkisseb évjárati variációval. Az öreg Figulát is idevéve dolgounak már 30+ éve ezekkel a dűlőkkel. Ennyi idő alatt már rá lehet jönni összefüggésekre.

Előzmény: Hepci (90772)
Hepci Creative Commons License 1 napja 0 0 90772

Úgy képzelem, hogy Figula - akit nagyjából a legjobb magyar fehérboros pincének tartok - van azon a szinten, hogy sok tényezőre figyel a szüretnél egyszerre.

A dűlős olaszainak van elkülöníthető karaktere a termőhelyek különbségein túl is, a "hedonista jelleg" a Száka - Sóskút - Sáfrán - Lőcze soron fokozódik, és ebben nyilván benne van a szüreti időpont gondos megválasztása is a kigondolt karakterhez igazodóan.

Előzmény: Daeril (90770)
Daeril Creative Commons License 1 napja 0 0 90771

Én mindent el tudok képzelni :)

A terhelésről nem tudok véleményt nyilvánítani, de az közzétett fotók alapján brutálisan korán szüretel a S.V.

Előzmény: Hepci (90769)
Daeril Creative Commons License 1 napja 0 0 90770

Nem tudom mi alapján döntenek egy-egy szüretnél. Meleg években elmegy a sav mielőtt jó íze lenne a szőlőnek. Ízetlen szőlőt szedni meg lehet, csak minek? De az is lehet csak a cukrot figyelik. Azonos cukortartalom mellett '19-ben biztosan több volt a sav mint '18-ban. De lehet ennél sokkal komplexebb a szüreti időpont meghatározása és neked van igazad.

Előzmény: Hepci (90766)
Hepci Creative Commons License 1 napja 0 0 90769

Itt meg felvetődik a kérdés, hogy mit jelent az igényes - a reduktív technológiának önmagában nem kellene kiherélni a termőhelyi jelleget.

Elképzelhető, hogy egy 3-5 rugós tételt ráadásul totál túlterhelve és túl korán szüretelve állít elő pl. a S. Vándor?

Előzmény: Daeril (90767)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 1 napja 0 0 90768

Valóban landolt nálad egy Fekete Hárslevelű az én közreműködésemmel, de nem 2009-es volt, hanem 2012-es.

Előzmény: joskabacsi (90762)
Daeril Creative Commons License 1 napja 0 0 90767

Igazad van.

Ezért írtam, hogy igényesen elkészített bor kell hozzá.

Somlói Vándort pedig ezért nem tettem fel a listámra. Barcza lehet véleményes, egyszer voltak a Géróval együtt a Patai Vulkanikus fesztiválon és amit ott mutatott abban benne volt a boogie.

Előzmény: Hepci (90765)
Hepci Creative Commons License 1 napja 0 0 90766

Biztos ez is benne van, de azért technológiai döntés kérdése is a dolog, pl. szedhették volna a szőlőt kissé korábban 2018-ban, ha hasonló egyensúlyra céloznak, mint 2019-ben. Helyette inkább az alkohol maradt azonos szinten - talán ez a koncepció és nem a karakter állandósága, vagy Figula is lustának találta az előző kiadást és a karakterét közelíteni akarja a Sóskútéhoz.

Előzmény: Daeril (90764)
Hepci Creative Commons License 1 napja 0 0 90765

Nem minden somlói borban van jelen az a bizonyos karakter, és nem kizárólag a hegy körüli területeken termelt olcsó, nagyüzemi cuccokra gondolok.

A Somlói Vándornak pl. találkoztam több tételével, amit vakon valószínűleg nem tudtam volna somlóinak beazonosítani, de Barcza Bálinttól is van ilyen emlékem.

Előzmény: Daeril (90763)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!